Brexit

Post Reply
daddy-kool

#2501 Re: Brexit

Post by daddy-kool »

cyprus wrote:Ja se bojim najgore opcije - da Britanija izađe iz EU i da se to uopšte ne pokaže kao katastrofa... Bojim se da bi to bio početak kraja EU-a... A onda haos :sad:
Priličan udar na UK bi bio no deal Brexit, ali dugoročno gledano nema razloga da bude velika katastrofa.
Mislim da će nešto lošije prolaziti ekonomski, ali ništa sad drastično.
hAZNADAR

#2502 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:Ja se bojim najgore opcije - da Britanija izađe iz EU i da se to uopšte ne pokaže kao katastrofa... Bojim se da bi to bio početak kraja EU-a... A onda haos :sad:
Nikakav haos, EU samo ekonomski i politicki slabija. Moze opstati i krnja samo sa Njemackom i jos par drzavica nikakav problem - samo nije onda vise u rangu sa Amerikom, Kinom,... vec manji igrac. A to nije bas haos. Kao da u Briselu nemaju razradjen plan B.

A citajuci raznorazne analiticare vani - davno je utisak kako je kontinetalnoj EU odavno pun q Britanije i njenog vjecitog distanciranja i specijalnih tretmana sto traje decenijama. Krace - ako Britanija i odluce da se vrati, ostane,.... da ne izadje - moze zaboraviti na ranije privilegije.
seln

#2503 Re: Brexit

Post by seln »

hAZNADAR wrote:
Nikakav haos, EU samo ekonomski i politicki slabija. Moze opstati i krnja samo sa Njemackom i jos par drzavica nikakav problem - samo nije onda vise u rangu sa Amerikom, Kinom,... vec manji igrac. A to nije bas haos. Kao da u Briselu nemaju razradjen plan B.

A citajuci raznorazne analiticare vani - davno je utisak kako je kontinetalnoj EU odavno pun q Britanije i njenog vjecitog distanciranja i specijalnih tretmana sto traje decenijama. Krace - ako Britanija i odluce da se vrati, ostane,.... da ne izadje - moze zaboraviti na ranije privilegije.
EU je i pala kurcu za usi kad je od elitnog kluba postala narodna kuhinja.
Leverage

#2504 Re: Brexit

Post by Leverage »

To je samo pozicioniranje pred pregovore. Jasno je da će se u slučaju ostanka UK u EU raditi novi dogovor o uslovima, možda nešto na tragu onoga što je ispregovarao Cameron. I ovi uslovi će se mijenjati kako vrijeme bude odmicalo.

Računam da će do pune integracije UK u EU na kraju ipak doći (Eurozona, Schengen i ostalo), ali će proći neko vrijeme, tj. biće onog momenta kad UK procijeni da joj je to bolja opcija, a biće bolja kad tržište EU bude dovoljno veliko i moćno, odnosno kad banana države budu na višem nivou nego što su danas.

I da se nadovežem na elitni klub. Kako neko reče, EU nema šanse da parira najjačim svjetskim ekonomijama kao elitni klub, a kao zajednica (skoro) svih europskih država bit će najjača svjetska ekonomija. Zato je vrlo važno da svaki naredni integrativni korak bude izuzetno uspješan, inače će centrifugalne sile unutar same EU ponovo dobiti na zamahu, a građani moćnijih država će možda odabrati elitni klub i bolji životni standard po cijenu sluganstva prema SAD-u.

Ipak, mnogi u EU (pa čak i u UK) nisu zainteresovani za slugansku politiku prema SAD-u. Pretpostavljam da će SAD u narednom periodu biti posmatrane kao partner, i dalje najpouzdaniji i najvažniji, ali ipak partner a ne patron. Ovo je moguće samo sa integrativnom i velikom EU, uz poteškoće kojih će biti ali koje su rješive prirode.
hAZNADAR

#2505 Re: Brexit

Post by hAZNADAR »

Leverage wrote:To je samo pozicioniranje pred pregovore. Jasno je da će se u slučaju ostanka UK u EU raditi novi dogovor o uslovima, možda nešto na tragu onoga što je ispregovarao Cameron. I ovi uslovi će se mijenjati kako vrijeme bude odmicalo.

Računam da će do pune integracije UK u EU na kraju ipak doći (Eurozona, Schengen i ostalo), ali će proći neko vrijeme, tj. biće onog momenta kad UK procijeni da joj je to bolja opcija, a biće bolja kad tržište EU bude dovoljno veliko i moćno, odnosno kad banana države budu na višem nivou nego što su danas.

I da se nadovežem na elitni klub. Kako neko reče, EU nema šanse da parira najjačim svjetskim ekonomijama kao elitni klub, a kao zajednica (skoro) svih europskih država bit će najjača svjetska ekonomija. Zato je vrlo važno da svaki naredni integrativni korak bude izuzetno uspješan, inače će centrifugalne sile unutar same EU ponovo dobiti na zamahu, a građani moćnijih država će možda odabrati elitni klub i bolji životni standard po cijenu sluganstva prema SAD-u.

Ipak, mnogi u EU (pa čak i u UK) nisu zainteresovani za slugansku politiku prema SAD-u. Pretpostavljam da će SAD u narednom periodu biti posmatrane kao partner, i dalje najpouzdaniji i najvažniji, ali ipak partner a ne patron. Ovo je moguće samo sa integrativnom i velikom EU, uz poteškoće kojih će biti ali koje su rješive prirode.
Kakve su to centrifugalne sile?
Leverage

#2506 Re: Brexit

Post by Leverage »

hAZNADAR wrote: Kakve su to centrifugalne sile?
One koje pokušavaju dezintegrirati EU, dakle Orbani, Wildersi, Le Peni, Švedski "Demokrati" i tako ti.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2507 Re: Brexit

Post by Velkoski »

Zbogom Tereza.

Mislim da je Brexit sada završena priča? Bar 29. marta :mrgreen:

--

Kussenburg reports that the DUP will back the government:

:zoka:
Leverage

#2508 Re: Brexit

Post by Leverage »

Ne odustaje, kaže da će ponuditi novi deal.

Vidjet ćemo kako će pobunjeni Torijevci na čelu sa Rees-Moggom glasati u najavljenom izglasavanju o nepovjerenju od strane Laburista.

Volio bih da je ovo najava ostanka u EU, ali treba imati u vidu da su razliku napravili hard Brexitovci koji žele no deal izlazak.
musicman80

#2509 Re: Brexit

Post by musicman80 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /181208020

https://www.klix.ba/biznis/privreda/nje ... /190115059

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/evro ... /190111016

Sve ovo je pocetak kraja EU, sa ili bez UK. Previse je razlicitih interesa medju EU drzavama, razlike izmedju bogatog zapada I siromasnog istoka su nepremostive. EU je opstajala zato sto je Njemacka sve drzala na okupu pumpajući veliki novac u EU projekat, i vodeći popustljivu, liberalnu politiku. Sada, kada se pojavio prvi ozbiljniji problem unutar EU granica, migrantska kriza, EU puca po savovima. Ako tome dodamo I usporavanje EU ekonomije, da se zakljuciti da EU posustaje u politickom i ekonomskom smislu.
daddy-kool

#2510 Re: Brexit

Post by daddy-kool »

Komentar sa Reddita:

Now in: Britain proudly shooting itself in its other foot aswell.

:D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2511 Re: Brexit

Post by Velkoski »

na r/ukpolitics svi kontra Brexita, nešto k'o što kod nas niko ne glasa za SDA :mrgreen:
Leverage

#2512 Re: Brexit

Post by Leverage »

To bi baš bio divan prizor, gledati ekstremne desničare i šoviniste kako ih pretresaju na svakoj granici, gledati ih kako svakih par godina hrle u banke da dignu crkavicu dok im smiješne nacionalne valute doživljavaju hiperinflaciju, gledati kako im dolazi još više migranata jer njihove državice nisu u stanju da ih drže na granici, gledati kako raspad EU ni najmanje nije uticao na intenzitet terorističkih napada.

Znam da zvuči krajnje mazohistički i zlobno, ali ne mogu si pomoći, uživao bih u njihovim tupavim facama. Kako bi tada mali bili njihovi lažni lideri, Orbani i Wildersi.
Ajatolah_

#2513 Re: Brexit

Post by Ajatolah_ »

Ima toga SDA efekta, ali svejedno mislim da su ovi pregovori poslije referenduma stvorili atmosferu da bi se u slučaju ponovljenog izglasao ostanak u EU.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#2514 Re: Brexit

Post by Velkoski »

Ja sam uvjeren da bi sada razlika u korist remaina bila bar 10%.
Leverage

#2515 Re: Brexit

Post by Leverage »

Velkoski wrote:Ja sam uvjeren da bi sada razlika u korist remaina bila bar 10%.
Laganih 10%.

Sad je svima jasno kako glupa odluka je to bila. Tada možda nije bilo jasno.
megaman4

#2516 Re: Brexit

Post by megaman4 »

musicman80 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /181208020

Sve ovo je pocetak kraja EU, sa ili bez UK. Previse je razlicitih interesa medju EU drzavama, razlike izmedju bogatog zapada I siromasnog istoka su nepremostive. EU je opstajala zato sto je Njemacka sve drzala na okupu pumpajući veliki novac u EU projekat, i vodeći popustljivu, liberalnu politiku. Sada, kada se pojavio prvi ozbiljniji problem unutar EU granica, migrantska kriza, EU puca po savovima. Ako tome dodamo I usporavanje EU ekonomije, da se zakljuciti da EU posustaje u politickom i ekonomskom smislu.
:thumbup:

Pogodio si srz a to su upravo prevelike razlike izmedju bogatih i siromasnih tj. EU je na putu da upotpunosti unisti srednji sloj drustva. Plus euro koji se pokazao kao potpuni promasaj.

Ovo mi sve mirise na posljednje godine SFRJ, s tim sto je EU ima jace mehanizme, da se odbrani.
cyprus

#2517 Re: Brexit

Post by cyprus »

hAZNADAR wrote:

Ma jasno je meni da EU može bez Britanije... Ali ako se pokaže da i Britanija može bez EU, ili ako joj gluho bilo zaista bude bolje samoj, to će onda biti ogroman podstrek ostalim populističkim degenericima i ksenofobima širom Evrope da razvale EU do kraja...

A to bi bio veliki civilizacijski korak unazad... Ja se usuđujem reći da je EU vrhunac dosadašnje evolucije ljudskog društva u društveno-političkom pogledu... Obrtanje tog procesa u devolucijski smjer može dovesti samo do haosa...
musicman80

#2518 Re: Brexit

Post by musicman80 »

cyprus wrote:
hAZNADAR wrote:

Ma jasno je meni da EU može bez Britanije... Ali ako se pokaže da i Britanija može bez EU, ili ako joj gluho bilo zaista bude bolje samoj, to će onda biti ogroman podstrek ostalim populističkim degenericima širom Evrope da razvale EU do kraja...

A to bi bio veliki civilizacijski korak unazad... Ja se usuđujem reći da je EU vrhunac dosadašnje evolucije ljudskog društva u društveno-političkom pogledu... Obrtanje tog procesa u devolucijski smjer može dovesti samo do haosa...

E, upravo zato EU nastoji da oteza izlazak UK iz EU, odnosno da ih zadrzi u EU na sve nacine. EU birokrate znaju kakvi su kapaciteti UK,ekonomski i diplomatski, I znaju da ce im biti mnogo bolje van EU.
Maraschino

#2519 Re: Brexit

Post by Maraschino »

Samo budale bi izasle iz EU pa makar to bili i Englezi.

Mislim da od toga nece biti nista.
Mnoge zemlje istocnog bloka sutra bi izasle kada su se najele hljeba iz EU fondova pa misle samo zatvoriti vrata. malo morgen. Cim nekom spomenes da treba da vrati sredstva onda se brzo ohladi.

Britanija je godinama vis epovlacila nego sto je davala sredstava i kada su suoceni samo sa tim osim problema trzista, roba, carina, firmi, Britanaca u EU...brzo su se ohladili oni koji su tako olako izglasali izlazak.
musicman80

#2520 Re: Brexit

Post by musicman80 »

Maraschino wrote:Samo budale bi izasle iz EU pa makar to bili i Englezi.

Mislim da od toga nece biti nista.
Mnoge zemlje istocnog bloka sutra bi izasle kada su se najele hljeba iz EU fondova pa misle samo zatvoriti vrata. malo morgen. Cim nekom spomenes da treba da vrati sredstva onda se brzo ohladi.

Britanija je godinama vis epovlacila nego sto je davala sredstava i kada su suoceni samo sa tim osim problema trzista, roba, carina, firmi, Britanaca u EU...brzo su se ohladili oni koji su tako olako izglasali izlazak.
https://researchbriefings.parliament.uk ... y/CBP-7886
omar little

#2521 Re: Brexit

Post by omar little »

432 to 202, what a clusterfuck.
pirmin

#2522 Re: Brexit

Post by pirmin »

Kako se to Euro pokazao kao potpuni promasaj?
Za koga?
Amerikance, Trumpa, Japance...? :-)
hatemondays

#2523 Re: Brexit

Post by hatemondays »

Leverage wrote:To bi baš bio divan prizor, gledati ekstremne desničare i šoviniste kako ih pretresaju na svakoj granici, gledati ih kako svakih par godina hrle u banke da dignu crkavicu dok im smiješne nacionalne valute doživljavaju hiperinflaciju, gledati kako im dolazi još više migranata jer njihove državice nisu u stanju da ih drže na granici, gledati kako raspad EU ni najmanje nije uticao na intenzitet terorističkih napada.

Znam da zvuči krajnje mazohistički i zlobno, ali ne mogu si pomoći, uživao bih u njihovim tupavim facama. Kako bi tada mali bili njihovi lažni lideri, Orbani i Wildersi.
Orban ga ne vadi iz ovih njegovih glasaca, sad valja 3 mjeseca prekovremeno raditi i onda ces biti placen, ma raj na zemlji za ljubitelje likova poput Orbana.Isto se desava u Francuskoj cim opalis po dzepu odmah dreka, Rumunija isti djavo, eno i Trump malo popusta valja zivjeti bez place koga boli rinaka za zid kad nema genge. Lijepo je biti radikalan ali zastave se ne jedu sto rece jedan nobelovac iz Irske.
sinuhe

#2524 Re: Brexit

Post by sinuhe »

Ko se jos sjeca brexita. Nova runda dok se ne razvodni. :P
Vitezanin

#2525 Re: Brexit

Post by Vitezanin »

megaman4 wrote:
musicman80 wrote:https://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi ... /181208020

:thumbup:

Pogodio si srz a to su upravo prevelike razlike izmedju bogatih i siromasnih tj. EU je na putu da upotpunosti unisti srednji sloj drustva. Plus euro koji se pokazao kao potpuni promasaj.

Ovo mi sve mirise na posljednje godine SFRJ, s tim sto je EU ima jace mehanizme, da se odbrani.
Euro promašaj? Kako?

Koji srednji sloj je uništen, gdje? Sve manje razvijene zemlje koje su primljene nakon 2004. su doživjele ogroman bum na polju ekonomskog razvoja. Naravno da jedna Bugarska ili Latvija neće biti niti mogu Njemačka, ali gdje je srednja klasa propala? Na zapadu?

Razlika između bogatih i siromašnih zemalja jeste velika, ali daleko manja nego u drugim dijelovima svijeta. Po pitanju prihoda, plaća itd da, ali po pitanju ljudskih sloboda, mira i stabilnosti - razlike između zemalja EU nisu toliko izražene.
Post Reply