Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TheMule

#2501 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by TheMule »

_BataZiv_0809 wrote:
piupiu wrote:
Baš tu dolazi do izražaja činjenica da je on bio samo intelektualac, a Tito fakin - Tito se borio i u Prvom i u Španskom i u Drugom ratu ... mislim da je bio totalno drugačije isprofiliran za opstanak. A, Alija ko dijete otišao u Mlade muslimane i izašao na pogrešnoj strani rata ... nije imao baš izoštren 'nos'.
Slozio bih se sa ovom opservacijom. Knjiski moljac vs pravi fajter, razlika je ogromna.

P.S. i off topic: respo se metilja oko tebe, nemoj da mu bude :fazlija:
Tito je imo celicnu ruku, ko Staljin. Alija je bio slicniji Nevilu Chemberlinu sa onom "Mirno spavajte", brzim popustanjem pod blagim pritiskom itd

Milosevic i Tudjman su bili ko Hitler i Musolini, nema izjednacivanja izmedju njih i Alije.
5 0 5

#2502 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:18, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2503 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

TheMule wrote:
Tito je imo celicnu ruku, ko Staljin. Alija je bio slicniji Nevilu Chemberlinu sa onom "Mirno spavajte", brzim popustanjem pod blagim pritiskom itd

Milosevic i Tudjman su bili ko Hitler i Musolini, nema izjednacivanja izmedju njih i Alije.
Slozio bih se i sa prvom recenicom.

Sto se tice druge, pa volio bih ih vidjeti kako bi se ponasali da su bili u škripcu kao Alija, a i vice versa.
Fudo387

#2504 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

Djaba njemu celicna ruka da za saveznike nije imao crvenu armiju kad je gorilo. On sa onom sakom jada nikad ne bi izbio na drzavne granice. Do upada bacuski, sve to njegovo vojevanje je bila klasicna bjezanija. :D
5 0 5

#2505 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
piupiu

#2506 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

TheMule wrote:
A, ko ga izjednačava s Tudjmanom i Miloševićem? Oni su prvenstveno bili oportunisti gladni moći, mjesta u istorijskim knjigama i wannabe Titići, pa onda sve ostalo. Alija nije bio ništa od toga.
detroit-mercy

#2507 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

5 0 5 wrote:
detroit-mercy wrote: Pitam tebe, sto onda ta sila, samouvjerenost, moc ne nadzivi makar 50 godina. Nego nije se ni ohladio kako treba, vec je sve krenulo u materinu. Mada je u materinu krenulo jos za njegova zivota.
jugoslavija je trebala biti redefinisana nekad pocetkom sedamdesetih. ali tito je bio prestar da bi se upustao u takvu avanturu. zasto drzava nije opstala? mozda zato, i pored svih "komunistickih prisila" iz ovdasnjih naroda nije uspio izbiti vjekovnu mrznju koji svi narodi nose na ovim prostorima. ali moze se gledati i sa druge strane. on jeste uspio napraviti drzavu koja je bila stabilna, i u kojoj su gradjani (koji do tad nikad nisu zivjeli u stalnom miru, i koji su bili upravo izasli iz bratoubilackog rata) bili ravnopravni na cijeloj teritoriji bivse drzave. i to poprilicno prosperitetno. o cemu smo pisali na ovoj temi. ja bih rekao da je to veliki uspijeh za drzavu koja je bila pod velikim pritiskom sa istoka i sa zapada i uz to sa unutrasnjim neprijateljima, koji nisu izdrzali ni deceniju poslije njegove smrti da sve rasture u uzasnim krvavim ratovima.
Jugoslavija je redefinisana pocetkom sedamdesetih (Ustav iz 1974te).
Kako stabilna kada se je raspala nedugo nakno njegove smrti. Stabilne su drzave koje nadzive svoje utemeljivace, ne mijesaj stabilnost drzave koja se ostvaruje u jednoj diktaturi sa svim metodama prisile.
O kojoj vijekovnoj mrznji pricamo kada se Srbi, Hrvati, Slovenci prvi puta srecu u Kraljevini. Meni licno nije jasan ta SH konflikt jer generalno kao narodi oni u 95% slucajeva nemaju zajednicke istorije.
Iskreno u svoj toj racunici nesto ne stima.
detroit-mercy

#2508 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

5 0 5 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Slozio bih se i sa prvom recenicom.

Sto se tice druge, pa volio bih ih vidjeti kako bi se ponasali da su bili u škripcu kao Alija, a i vice versa.
a gledaj. ni tudjman ni milosevic, ni bush, ni clinton, ni miteran nije imao odgovornost prema drzavi bosni i hercegovini ni prema bh narodima. alija je bio predsjednik drzave i to je bila njegova odgovornost. ali on nije bio u stanju zastiti ni narod ni drzavu. rezultate zivimo danas. kao sto kolegica rece, on nije bio politicki mudrac. a ja smatram da je bio i vojni analfabeta. ali cak bi mu to sve i mogao oprostiti da je poslije rata, kada je jos uvijek bio predsjednik drzave, fokusirao svoj rad na povratak izbjeglica i na obnovu zemlje. naprotiv, opljackao je donacije i pustio da sve propadne. on ili njegovi ljudi ili njegova familija. meni je svejedno.
Izvini, ali mi smo imali pobunu naroda koji zivi u BiH, jos potpomognutu od strane bratstvo jedinstvenujucih republika. Zar mislis da do rata ne bi bilo da je Nijaz bio presjednik ili Kecmanovic, oliti neko iz Markovicevog podmlatka, Dodole Baja npr :mrgreen: .
Fudo387

#2509 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
TheMule wrote:
A, ko ga izjednačava s Tudjmanom i Miloševićem? Oni su prvenstveno bili oportunisti gladni moći, mjesta u istorijskim knjigama i wannabe Titići, pa onda sve ostalo. Alija nije bio ništa od toga.
Cemu politicka korektnost kad se pominje taj dvojac.
Zloba i Vranjo su klasicni egomanijaci i fasisoidni kreteni.
Alija je za njih Nelson Mendela.
5 0 5

#2510 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
5 0 5

#2511 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
kamberovica polje

#2512 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kamberovica polje »

detroit-mercy wrote: Izvini, ali mi smo imali pobunu naroda koji zivi u BiH, jos potpomognutu od strane bratstvo jedinstvenujucih republika. Zar mislis da do rata ne bi bilo da je Nijaz bio presjednik ili Kecmanovic, oliti neko iz Markovicevog podmlatka, Dodole Baja npr :mrgreen: .
Aliji se većinom zamjeri na njegovoj "naivnosti". Tenkovi gaze Vukovar, Srbi u BiH se naoružavaju a on govori: "Mirno spavajte, rata neće biti!". U ratu kakvog smo ga imali rijetko ko bi uspio išta pametno napraviti ali sami ulazak u rat, dovođenje bradatih plaćenika i islamizacija ABiH i poslijeratna privatizacija su njegove najveće greške. Nije ko Sloba i Vranjo ali nije baš ni taj prosvjetitelj bošnjačkog naroda kakvim ga neki predstavljaju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2513 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

5 0 5 wrote: a gledaj. ni tudjman ni milosevic, ni bush, ni clinton, ni miteran nije imao odgovornost prema drzavi bosni i hercegovini ni prema bh narodima. alija je bio predsjednik drzave i to je bila njegova odgovornost. ali on nije bio u stanju zastiti ni narod ni drzavu. rezultate zivimo danas. kao sto kolegica rece, on nije bio politicki mudrac. a ja smatram da je bio i vojni analfabeta. ali cak bi mu to sve i mogao oprostiti da je poslije rata, kada je jos uvijek bio predsjednik drzave, fokusirao svoj rad na povratak izbjeglica i na obnovu zemlje. naprotiv, opljackao je donacije i pustio da sve propadne. on ili njegovi ljudi ili njegova familija. meni je svejedno.
Tako je. Bez one stvari se ne ide u svatove, kao ni u rat bez oruzja, koje je on, da ironija bude veca, lako predao drugoj strani. Nadalje dok gori Vukovar govoriti da to nije nas rat, ili dok Arkanovci kolju po Bijeljini, da mirno spavamo, vrlo vrlo nesmotreni potezi.

Pa onda mlinari i hodze kao logisticari, precutno odobravanje sverca, talova, pljacke, itd... itd...

Slazem se sa tim. Zivimo posljedice takve politike. Ali i dalje, uz sav animozitet koji gajim prema njegovom naslijedju, smatram da nije bio zao covjek. Jednostavno, nasao se u divljem sedlu, a nije znao da jaše. A posljedice tog nezananja, trpimo mi.
detroit-mercy

#2514 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by detroit-mercy »

5 0 5 wrote:
detroit-mercy wrote: Jugoslavija je redefinisana pocetkom sedamdesetih (Ustav iz 1974te).
Kako stabilna kada se je raspala nedugo nakno njegove smrti. Stabilne su drzave koje nadzive svoje utemeljivace, ne mijesaj stabilnost drzave koja se ostvaruje u jednoj diktaturi sa svim metodama prisile.
O kojoj vijekovnoj mrznji pricamo kada se Srbi, Hrvati, Slovenci prvi puta srecu u Kraljevini. Meni licno nije jasan ta SH konflikt jer generalno kao narodi oni u 95% slucajeva nemaju zajednicke istorije.
Iskreno u svoj toj racunici nesto ne stima.
kada sam napisao redefinisana, mislio sam na visepartijski sistem. trebao se povuci u penziju i dozvoliti neku vrstu demokratije. bar neki prelaz. no, to nije bio sposoban. mozda da je pozivio desetak godina duze. tj. da je dozivio pad sssr-a i berlinskog zida.

sto se tice vjekovne mrznje, bez obzira sto je postojala zajednica, kraljevina jugoslavija, narodi na ovim prostorima su se uvijek gledali preko nisana. za vrijeme otomana kao i za vrijeme austorugara. nemoj sada da prelazimo i tu istoriju. ali najbitnije je da smo mi prezivjeli krvavi rat koji smo mi zvali bratoubilacki rat. a to znaci da smo se dobro poklali izmedju sebe za vrijeme drugog svjetskog rata. cak sta vise, najvise je zrtava palo na taj nacin. njemci su okupirali, a ubijali smo se medjusobno. kada se rat zavrsio, trebalo je imati snagu sve to staviti pod jedan krov. i uz to izgraditi stabilnu drzavu. kao sto sam pisao ranije, da se ne ponavljam sad.
Tito je znao dobro iskoristiti i naplatiti svoje ucesce u ratu na pravoj strani, znao je iskoristiti polozaj Juge na medjunarodnoj sceni u to doba kao i njen geopoliticki znacaj. Izgleda da ta visprenost na medjunarodnoj sceni nije bas bila najbolja na unutrasnjoj sceni. Jer sve nase neprilike su ipak dosle iznutra.
Fudo387

#2515 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

kamberovica polje wrote:
detroit-mercy wrote: Izvini, ali mi smo imali pobunu naroda koji zivi u BiH, jos potpomognutu od strane bratstvo jedinstvenujucih republika. Zar mislis da do rata ne bi bilo da je Nijaz bio presjednik ili Kecmanovic, oliti neko iz Markovicevog podmlatka, Dodole Baja npr :mrgreen: .
Aliji se većinom zamjeri na njegovoj naivnosti. Tenkovi gaze Vukovar, Srbi u BiH se naoružavaju a on govori: "Mirno spavajte, rata neće biti!". U ratu kakvog smo ga imali rijetko ko bi uspio išta pametno napraviti ali sami ulazak u rat, dovođenje bradatih plaćenika i islamizacija ABiH i poslijeratna privatizacija su njegove najveće greške. Nije ko Sloba i Vranjo ali nije baš ni taj prosvjetitelj bošnjačkog naroda kakvim ga neki predstavljaju.
Pa ko ce vama titoljupcima reci da se spremate za rat?
Da je javno pozvao na pripremu za rat dok su haubice ravnale Vukovar, vi bi ga prvi spremili u prdekanu jer vas k'o biva zavadja sa komsijama.
Cak i kad je pola drzave gorilo i najvecem kretenu bilo jasno da je vrag odnio salu, po Tuzli su hapsili ljude koji su na reveru imali ljiljana. Nasem narodu vazda neko kriv, neko ga zajebo, a nikad nece da skupi dovoljno snage i prizna sebi da je bio mamlaz.
No dobro, haj' sto onda, ipak su mu pedesetak godina ispirali lobanju glupostima, al' kako danas, nakon svega, opet iste gluposti naprdjiva?
Ma sta se ja cudim, kad jedan obrazovan dripac ima nedoumice, tipa pjani Kazaz, i ne iznenadjuje da obican insan ne zna je li pos'o il' je dos'o.
5 0 5

#2516 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:17, edited 1 time in total.
5 0 5

#2517 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:17, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2518 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

5 0 5 wrote: znaci, ako usporedimo titovu vladavinu od preko pola vijeka i alijinu od koliko, deceniju, titova vladavina je bila puno uspjesnija. jer je uspio izgraditi stabilnu drzavu, suverenu, postovanu u cijelom svijetu. i on je sam imao autoritet u svijetu kao jedan od najvecih drzavnika svoga vremena. alija je u tom smislu bio jedan lokalni vodja kojeg je zatekao rat u kojem se nije bas dobro snasao, jer je taj rat razorio njegovu zemlju sa velikim ljudskim zrtvama. rat je (polu)izgubio, ali je mozda ostvario svoje ciljeve, da obezbjedi svoju familiju za iducih 10 koljena, isforsirao je islamizaciju dijela naroda, ali kojeg je u isto vrijeme osiromasio. ekonomski, kulturno i nacionalno.
Potpisujem.
Fudo387

#2519 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

5 0 5 wrote:
Fudo387 wrote: Pa ko ce vama titoljupcima reci da se spremate za rat?
Da je javno pozvao na pripremu za rat dok su haubice ravnale Vukovar, vi bi ga prvi spremili u prdekanu jer vas k'o biva zavadja sa komsijama.
Cak i kad je pola drzave gorilo i najvecem kretenu bilo jasno da je vrag odnio salu, po Tuzli su hapsili ljude koji su na reveru imali ljiljana. Nasem narodu vazda neko kriv, neko ga zajebo, a nikad nece da skupi dovoljno snage i prizna sebi da je bio mamlaz.
No dobro, haj' sto onda, ipak su mu pedesetak godina ispirali lobanju glupostima, al' kako danas, nakon svega, opet iste gluposti naprdjiva?
Ma sta se ja cudim, kad jedan obrazovan dripac ima nedoumice, tipa pjani Kazaz, i ne iznenadjuje da obican insan ne zna je li pos'o il' je dos'o.
ali si ti bio mudar pa si se ispalio preko okeana i sa bezbjedne razdaljine pratio rasturanje svoje drzave, ako si je ikad svojom i smatrao. isto kao sto i danas sa iste razdaljine mudrujes kako je trebalo biti i kako jeste. :lol: :lol:
Ne ocekujes valjda da cu o ozbiljnim stvarima razgovarati sa likom koji je isprdio 30 godina i lijepi slicice igraca barselone po kompjuteru. :mrgreen:
nosara

#2520 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

5 0 5 wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Tako je. Bez one stvari se ne ide u svatove, kao ni u rat bez oruzja, koje je on, da ironija bude veca, lako predao drugoj strani. Nadalje dok gori Vukovar govoriti da to nije nas rat, ili dok Arkanovci kolju po Bijeljini, da mirno spavamo, vrlo vrlo nesmotreni potezi.

Pa onda mlinari i hodze kao logisticari, precutno odobravanje sverca, talova, pljacke, itd... itd...

Slazem se sa tim. Zivimo posljedice takve politike. Ali i dalje, uz sav animozitet koji gajim prema njegovom naslijedju, smatram da nije bio zao covjek. Jednostavno, nasao se u divljem sedlu, a nije znao da jaše. A posljedice tog nezananja, trpimo mi.
znaci, ako usporedimo titovu vladavinu od preko pola vijeka i alijinu od koliko, deceniju, titova vladavina je bila puno uspjesnija. jer je uspio izgraditi stabilnu drzavu, suverenu, postovanu u cijelom svijetu. i on je sam imao autoritet u svijetu kao jedan od najvecih drzavnika svoga vremena. alija je u tom smislu bio jedan lokalni vodja kojeg je zatekao rat u kojem se nije bas dobro snasao, jer je taj rat razorio njegovu zemlju sa velikim ljudskim zrtvama. rat je (polu)izgubio, ali je mozda ostvario svoje ciljeve, da obezbjedi svoju familiju za iducih 10 koljena, isforsirao je islamizaciju dijela naroda, ali kojeg je u isto vrijeme osiromasio. ekonomski, kulturno i nacionalno.
aljo je postovao Broza, ali ne bi ih trebalo usporedjivat, jednostavno nije fer... Nema smisla... Nije ni smijesno... :sad:
piupiu

#2521 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
Boga ti, Fudo, jesi ti bio u Bosni 1992.? Samo pitam jer mi se neka tvoja pitanja čine naivnim.
5 0 5

#2522 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 15:16, edited 1 time in total.
nosara

#2523 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
Boga ti, Fudo, jesi ti bio u Bosni 1992.? Samo pitam jer mi se neka tvoj pitanja čine naivnim.
dofu previse radi... Sve mu se pomijesalo... :roll:
Fudo387

#2524 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
Boga ti, Fudo, jesi ti bio u Bosni 1992.? Samo pitam jer mi se neka tvoj pitanja čine naivnim.
Da, Bosnu sam napustio '98.
Sta ti je naivno u mojim referatima? :mrgreen:
kamberovica polje

#2525 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kamberovica polje »

nosara wrote:
aljo je postovao Broza, ali ne bi ih trebalo usporedjivat, jednostavno nije fer... Nema smisla... Nije ni smijesno... :sad:
Apsolutno. Politički gledano svi koji su došli poslije njega na prostoru ex-Ju su crvi. Kad im dođe zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke svršavaju u gaće.
Post Reply