FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post Reply
and

#2501 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by and »

KB9 wrote:
Org wrote:Ja ne znam je li vi o ekonomiji pojma nemate ili ste samo zlonamjerni... Fadil je car, maksimalno potkovan podacima...
A Senad opet lijeci vlastite frustracije
ne pokusavaj im dokazat, bitno je provaljivat i smijat se, to sto ne kontaju neke stvari nema veze :-D
daj pomozi da skontamo,ja se baš trudim a ne ide.
platu od 400km treba smanjiti puno je,a platu od 5300 treba povećati jer je malo :zzzz:
walk_M-A-N

#2502 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

piupiu wrote:Mmmm. Imam jednu teoriju - mislim da je ova 'taktika' napada na rastrošni narod stigla na Fadilov sto zajedno sa lijepo prevedenom i narodu razumljivom 'agendom'. Ovo je jedna od standardnih priča koju vrte desničarske partije po zemljama iz kojih stiže riječ 'agenda' (ovo ni Tačerka ne bi bolje smislila). I sve nekako mislim da su se savjetnici malo preračunali u transplantaciji političkih ideja, pa se sad svi zajedno vade. :D

Usput, sjećam se kad izadje je l' ono bi neko baš iz britanske ambasade kad se raspravljalo o Zakonu o radu s argumentom - vaš zakon je ostatak titoizma. U gradu u kojem se glavna ulica još uvijek po Titu zove ... meni je to profesionalna fula koja graniči s nehatom. Eh, ovo je u vrlo sličnom maniru, samo još deset puta gore. 8-) Eto, moja mala teorija u Fadilovu odbranu, iako nisam u njega mu glasač. :D
Kakva je ovo odbrana.. Ne znam je li tačno, ali je u najmanju ruku neprirodno kao i čitava 'agenda', neprevedena strana riječ.
Jednostavno, nisu dakle problem kriminalci i utajivači poreza, takve imamo i u Predsjedništvu, niti oni koji zarađuju i 10 i 20 hiljada mjesečno od države. Već je problem minimalac od 400 KM, to je opasno!

hhaarree wrote:Provalic kod senada, placem od smjeha vec. Poceo je sa zavjerama iluminata i masona :lol: kaze ja sam reko da narod trosi i placa poreze :lol: :lol: :lol:
Glup komentar. Ne treba se svemu smijati.
Fadil je tu sasvim u pravu. Naime, rekao da je sve što vidimo da se desilo neko smislio sa nekim ciljem, normalno, zato i jeste i politika i korporacije itd. Povod je druga stvar, mislio je zašto BBC sada.

Nego, pošto je Fadil bio kod Senada, da kažem da je Senad to plitko obavio, u stvari je zaobišao dobra pitanja i okrenuo na zezu.
Tako da će biti vjerovatno dobar kandidat za kredit za koji se samokandidovao iz onih 70 miliona.
Ima više stvari koje bi se mogle komentarisati. Recimo, Fadil tvrdi da strani investitori ni po čemu nisu u prednosti. Kako, kad postoji FIPA i fond samo za pomoć stranim investitorima? Na nivou BiH, da, ali mora to znati i reći.

Recimo, iako su prezimena ista, u ovom Klix intervjuu su mnogo bolja pitanja, odlična. Posebno paralela ZoR sa igrama na sreću, iako je trebalo nastaviti sa pitanjem o kladionicama ili recimo neplatišama poreza. Mislim da su Fadilovi odgovori bezvezni, mene sigurno nije ubijedio.
Naravno, ne želim raspravu sa par provaloljubaca koji će i ovim biti oduševljeni.. Priznajem da prati brojeve, ali ne podržavam šta i kako radi. To ljudi zovu neoliberalism ali rezultat je oligarhija.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/fadil-no ... /160122093
strong69

#2503 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by strong69 »

Ne mogu pričati o ozbiljnosti premijera koji kao izvor podataka koristi Konzum i Bingo. I to finansijsko učešće.

Kada bude trazio od njih podatke o prosječnom broju dana u okviru kojih vrse placanje dobavljača i kada im bude tražio nacin plaćanja onda cu ga smatrati ozbiljnim.

Otvoren sam za raspravu i promjenu mišljenja ali za sada niko od vas ko misli drugačije nema validne argumente.
palermo

#2504 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by palermo »

hhaarree wrote:
Bitno je kontrirati. Kad vidis da dosta ljudi nesto prica ti pukni kontru i drzi se kontre dok ne crknes. Bilo da se slazes ili ne slazes samo neargumentovano kontriraj i hrani svoju sujetu da si kao prosvijetljen i da si iznad stoke. Eto moje misljenje
Naravno, pridruži se gomili.

Al, kad već ti reče svoje mišljenje da i ja reknem svoje, nevjerovatno je kako je čitav ovaj podforum Politika, zatrolan.

Kad je već tako, onda je najbolje se izmaknuti.....
statixx

#2505 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by statixx »

Fadil je ocito skitao na casovima demagogije, treba mu skinuti kapu na tome... :D
Bosanski_kralj

#2506 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Bosanski_kralj »

Ovi naši novinari ili ne znaju ili neće da postave prava pitanja. Pa dajte nekog sa foruma bolje će se "obračunati" sa Novalićem nego što to rade ovi naši novinari
Org

#2507 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Org »

strong69 wrote:Ne mogu pričati o ozbiljnosti premijera koji kao izvor podataka koristi Konzum i Bingo. I to finansijsko učešće.

Kada bude trazio od njih podatke o prosječnom broju dana u okviru kojih vrse placanje dobavljača i kada im bude tražio nacin plaćanja onda cu ga smatrati ozbiljnim.

Otvoren sam za raspravu i promjenu mišljenja ali za sada niko od vas ko misli drugačije nema validne argumente.
Evo da ti otvoreno kazem, 85% stvari iz tvog posta od maloprije covjek je veceras spomenuo. Zato te pitam jesi li gledao, ili onako pausalno pitas.
Podatak o broju dana za isplatu dobavljacima tih trznih centara je dostupan svakom ozbiljnijem analiticaru, ne treba to od njih traziti. Pa sad je pricao o nelikvidnosti kao jednom od problema nase ekonomije.
Fadil je menadzer a ne politicar, izgleda da ce ga to kostati, ocito se ne zna nositi sa hajkama koje ce se organizovati sve cesce i cesce.
hhaarree

#2508 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hhaarree »

palermo wrote:
hhaarree wrote:
Bitno je kontrirati. Kad vidis da dosta ljudi nesto prica ti pukni kontru i drzi se kontre dok ne crknes. Bilo da se slazes ili ne slazes samo neargumentovano kontriraj i hrani svoju sujetu da si kao prosvijetljen i da si iznad stoke. Eto moje misljenje
Naravno, pridruži se gomili.

Al, kad već ti reče svoje mišljenje da i ja reknem svoje, nevjerovatno je kako je čitav ovaj podforum Politika, zatrolan.

Kad je već tako, onda je najbolje se izmaknuti.....
Ja fino rekoh neargumentovano i nigdje nisam rekao da se moras priklanjat masi oko svake misli. Eto vidis opet to priklanjanje masi. Ja mislim da se 50 ljudi u temi upita koje je boje mlijeko i svi kazu bijelo dosao bi jedan da kaze kako je crno jer zaboga nece da se prikloni masi. A sta zelite osim trolanja na izjave premijera takozvanog ekonomiste koji izjavi da gradjani pno trose? Da napisem sad doktorsku studiju o izjavi? Neke stvari su samo za trolanja i ismijavanja, kao recimo da neko kaze da je mlijeko crno
vivaldi

#2509 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

walk_M-A-N wrote:Kakva je ovo odbrana.. Ne znam je li tačno, ali je u najmanju ruku neprirodno kao i čitava 'agenda', neprevedena strana riječ. Jednostavno, nisu dakle problem kriminalci i utajivači poreza, takve imamo i u Predsjedništvu, niti oni koji zarađuju i 10 i 20 hiljada mjesečno od države. Već je problem minimalac od 400 KM, to je opasno!
minimalac je bitan jer se tu radi o realnom sektoru, a on je jedini bitan i jedino nas on moze iscupat iz govana. na klixu u intrevju je rekao upravo ono sto vec danima pisem - niskim minmalcem brani niskoakomulativne grane. sva textilna industrija je na minimalcu i s razlogom je tako. tu nema zarade jer rade samo lohn poslove! dodje ti stranac i kaze

"doce ti mjesecno milion djonova u vrecama iz moje fabrike na filipinima, doce ti milion gornjih dijelva u vrecama iz moje fabrike u indoneziji. meni treba neko u evropi da to zaljepi i zapakuje, jer mi se ne isplati u kutijama zapakovano i zaljepljeno dovlaciti iz azije za trziste u ervopi. ali cijena koju mogu platiti je max 100.000 maraka za milion komada" i ti onda sjednes, skontas kolko jedna radnica moze dnevno poljepiti djonova, kolko tih treba, koliki su rezijski troskovi....saberse, oduzmes i dodjes do cifre od cirka 800 maraka bruto po radniku koju mozes dati - sve preko toga te tjera u minus.

zato ti treba nizak minimalac da ta radna mjesta ne gasis ili ne tjeras u siivu zonu jer bi to samo pojacalo socijalne tenzije. u textilnoj industriji u federaciji radi 25 hiljada ljudi, a niskoprofitabilna ti je i trgovina, dobar dio sumarstva....desetina hiljada radnika s razlogom imaju minimalac jer im se i ne moze dati vise.

da se razumijemo, nema tu nista dobro. od te bijedne industrije nema nikakvog hajra. to bi trebalo biti samo prelazno rjesenje za nezaposlneost i golo prezivljavanje dok se malo stane na noge. problem je sto je to nama strategija u 2016, a trebala je biti u 1996. ali jebiga, to se ne moze fadilu stavit na dushu.

u pravu si ti i za visoke plate u administraciji, ali treba biti fer i znati da se tu fadil pita ko i nas dvojica. svi znamo kako ova zemlja funkcionise i da za takve poteze u administraciji fadilu treba razni potpisi i iz bosne, a bogami i iz hercegovine.

zato bar nek radi sta moze, a realni sektor je svakako jedini i bitan
Org

#2510 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Org »

vivaldi wrote:
walk_M-A-N wrote:Kakva je ovo odbrana.. Ne znam je li tačno, ali je u najmanju ruku neprirodno kao i čitava 'agenda', neprevedena strana riječ. Jednostavno, nisu dakle problem kriminalci i utajivači poreza, takve imamo i u Predsjedništvu, niti oni koji zarađuju i 10 i 20 hiljada mjesečno od države. Već je problem minimalac od 400 KM, to je opasno!
minimalac je bitan jer se tu radi o realnom sektoru, a on je jedini bitan i jedino nas on moze iscupat iz govana. na klixu u intrevju je rekao upravo ono sto vec danima pisem - niskim minmalcem brani niskoakomulativne grane. sva textilna industrija je na minimalcu i s razlogom je tako. tu nema zarade jer rade samo lohn poslove! dodje ti stranac i kaze

"doce ti mjesecno milion djonova u vrecama iz moje fabrike na filipinima, doce ti milion gornjih dijelva u vrecama iz moje fabrike u indoneziji. meni treba neko u evropi da to zaljepi i zapakuje, jer mi se ne isplati u kutijama zapakovano i zaljepljeno dovlaciti iz azije za trziste u ervopi. ali cijena koju mogu platiti je max 100.000 maraka za milion komada" i ti onda sjednes, skontas kolko jedna radnica moze dnevno poljepiti djonova, kolko tih treba, koliki su rezijski troskovi....saberse, oduzmes i dodjes do cifre od cirka 800 maraka bruto po radniku koju mozes dati - sve preko toga te tjera u minus.

zato ti treba nizak minimalac da ta radna mjesta ne gasis ili ne tjeras u siivu zonu jer bi to samo pojacalo socijalne tenzije. u textilnoj industriji u federaciji radi 25 hiljada ljudi, a niskoprofitabilna ti je i trgovina, dobar dio sumarstva....desetina hiljada radnika s razlogom imaju minimalac jer im se i ne moze dati vise.

da se razumijemo, nema tu nista dobro. od te bijedne industrije nema nikakvog hajra. to bi trebalo biti samo prelazno rjesenje za nezaposlneost i golo prezivljavanje dok se malo stane na noge. problem je sto je to nama strategija u 2016, a trebala je biti u 1996. ali jebiga, to se ne moze fadilu stavit na dushu.

u pravu si ti i za visoke plate u administraciji, ali treba biti fer i znati da se tu fadil pita ko i nas dvojica. svi znamo kako ova zemlja funkcionise i da za takve poteze u administraciji fadilu treba razni potpisi i iz bosne, a bogami i iz hercegovine.

zato bar nek radi sta moze, a realni sektor je svakako jedini i bitan
U principu se slazem, samo da sam na njegovom mjestu ja bih rizikovao sa tim minimalcem, a kroz neki drugi mehanizam pokusao namiriti razliku.
Ima modaliteta da se ta bransa subvencionira ako bez nje ne mozemo.
Primjer koji si naveo je nasa realnost samo sto nasi uhljebi po elektrprivredama, telekomima i administraciji misle da je sve dobra zajebancija i da ih se to ne tice...
nightvision

#2511 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by nightvision »

Eto i bbc je prenio ovaj blam provalica. Taman da nam se cijeli svijet smije kakvog idiota imamo za premijera.
http://www.bbc.com/news/blogs-news-from ... e-35380263
vivaldi

#2512 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Org wrote:samo da sam na njegovom mjestu ja bih rizikovao sa tim minimalcem,
ja ne bih, jer bugarska je u eu pa ima manji minimalac od nas.

srbija je i veca, ima bolji geografski polozaj, slobodnu trgovinu sa rusijom, ima nizi minimalac od nas, i na to sve daje od 2.000 do 7.000 eura dotacija po otvorenom radnom mjesta - haman ti pola fabrike plate.

cemu se mi mozemo nadati ako jos i minimalac dignemo?
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#2513 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Hame_ »

Nekako mi izgleda da se premijer iskreno daje da nešto napravi pozitivno za sve nas, a onda me čudi zašto ovako reaguje većina raje i vrijeđa čovjeka.

Osjetim i neko uživanje u vrijeđanju, šprdanju i tračanju. Svršavanje evo nekoliko dana, ovacije uživancije i veselja spuštanja premijeru.

Prvo sam skonto zabludu lani oko sindikata i radnika, a sada doživljavam zabludu oko forum članova i radnika.

To me dovodi do zaključka da su članovi foruma kao i članovi sindikata, uhljebi :stidljiv:
hhaarree

#2514 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hhaarree »

nightvision wrote:Eto i bbc je prenio ovaj blam provalica. Taman da nam se cijeli svijet smije kakvog idiota imamo za premijera.
http://www.bbc.com/news/blogs-news-from ... e-35380263
Sve je to masonska ujdurma, ovo su mu napakovali iluminati u pripizdicima donjim, nije on to izjavio ne ne :mrgreen:
JThomas

#2515 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by JThomas »

Primjer koji si naveo je nasa realnost samo sto nasi uhljebi po elektrprivredama, telekomima i administraciji misle da je sve dobra zajebancija i da ih se to ne tice...
totalna zamjena teza, jer klasu uhljeba je napravila primarno SDA i glavna su grana na kojoj sjedi. cilj "reformi" je dobivanje novih kredita od MMFa, a oni se troše isključivo na plate uhljeba. tj. cijeli poduhvat se vodi upravo da ta klasa što bezbolnije prođu, da im se nešto malo skrešu primanja da ne bi morali napraviti totalnu čistku i tako odsjeći granu na kojoj vlast sjedi. znaš koliko njima puca kurac za tekstilnu industriju...
Drinski

#2516 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Veci ludovi u odnosu na Fadila su samo oni koja ga podrzavaju.
vivaldi

#2517 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by vivaldi »

Drinski wrote:Veci ludovi u odnosu na Fadila su samo oni koja ga podrzavaju.
ne odustajes :D
Drinski

#2518 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

vivaldi wrote:
Drinski wrote:Veci ludovi u odnosu na Fadila su samo oni koja ga podrzavaju.
ne odustajes :D
Izazov je jaci.
hhaarree

#2519 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by hhaarree »

JThomas wrote:
totalna zamjena teza, jer klasu uhljeba je napravila primarno SDA i glavna su grana na kojoj sjedi. cilj "reformi" je dobivanje novih kredita od MMFa, a oni se troše isključivo na plate uhljeba. tj. cijeli poduhvat se vodi upravo da ta klasa što bezbolnije prođu, da im se nešto malo skrešu primanja da ne bi morali napraviti totalnu čistku i tako odsjeći granu na kojoj vlast sjedi. znaš koliko njima puca kurac za tekstilnu industriju...
Ovo kome nije bolno ocito taj svjesno ne zeli da vidi. Evo sacekat cemo prolazak provalicevih reformi (ako prodju) pa cemo da vidimo zbog cega se to radilo, da li zbog filantropskih pobuda dragog premijera ili da iskamcu malo sadake da se ne urusi ovaj fildzan
Drinski

#2520 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by Drinski »

Ma sad ce nas poceti ubjedjivati da se moze skromno zivjeti od 200 KM i da je Fadil zbog toga kazao ono sa korpom.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#2521 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by -LIBERO- »

Pa i sam Fadil je izjavio da je cijeli budzet za tekuce potrebe, administracija i socijala....oko 6% da nije za to.
I sam Fadil je rekao da investicije koce ogromna korupcija, losi zakoni, ogroman drzavni aparat.

Nagradno pitanje, ko je uspostavio sve to pobrojano?

I Senad, kojeg ne simpatisem ni najmanje, mu je dobro rekao oko bankarskog sektora, i 'razvojne' banke i kreditiranja.

Nemojte se praviti naivni, a toboze sve veliki strucnjaci u ekonomije :zzzz:

Svima je kristalno jasno zbog cega prica ide o 'reformi', zbog kredita MMF, koji ce zakrpiti tekuce rupe u budzetu, vecim dijelom plate za rogobatni i nefunkcionalni drzavni aparat.
Jel to reforma?

I onda u pola frke, borba oko 40KM vise ili manje za minimalac, a hladno se predlaze da parlamentarci mogu uzeti savjetnike, koji ce, naravno, opet biti placeni iz tog budzeta u kolapsu, zapravo MMF rata.

Reforma?
sunceKOtepsija

#2522 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sunceKOtepsija »

Chmoljo wrote:
Intervju /Fadil Novalić: Iskreno mi je žao što je moja izjava protumačena na ovakav način
a da budem iskren, i meni je žao...

što si glup.
ne postoji verbalni delikt, budimo sretni (za razliku od forma, ako neko nekom kaze da je glup vidao sam da su bivali banovani?
drugo zamisli tuzi te za klevetu :lol:
walk_M-A-N

#2523 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by walk_M-A-N »

vivaldi wrote: niskim minmalcem brani niskoakomulativne grane. sva textilna industrija je na minimalcu i s razlogom je tako. tu nema zarade jer rade samo lohn poslove! dodje ti stranac i kaze
saberse, oduzmes i dodjes do cifre od cirka 800 maraka bruto po radniku koju mozes dati - sve preko toga te tjera u minus.
u textilnoj industriji u federaciji radi 25 hiljada ljudi, a niskoprofitabilna ti je i trgovina, dobar dio sumarstva....desetina hiljada radnika s razlogom imaju minimalac jer im se i ne moze dati vise.
Ostaje da ne podržavam Fadila, ali primam k znanju ovo. Nego, gdje se tačno mogu naći ovi podaci o broju zaposlenih u ovim granama i iznosu njihove plate?
Ne kažem ja da je plata stručnog radnika koji radi u administraciji za 1.300 prevelika, to fadilovci govore i pljuju. A i one što ne rade su oni, stranke, doveli. Ja kažem da su neka primanja kao zastupnika, ili preduzeća ili fakulteta ili administracije ili bilo gdje gdje se uzima 5-10-20 hiljada ogromna i nemoralna. A i to im je malo pa još namještaju svojim firmama..
I onda kažu smanjite plate, potrošnju.. Mada je u svemu najviše prašine digla najmanje bitna stvar, neka izjava.
sunceKOtepsija

#2524 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sunceKOtepsija »

-LIBERO- wrote:Pa i sam Fadil je izjavio da je cijeli budzet za tekuce potrebe, administracija i socijala....oko 6% da nije za to.
I sam Fadil je rekao da investicije koce ogromna korupcija, losi zakoni, ogroman drzavni aparat.

Nagradno pitanje, ko je uspostavio sve to pobrojano?

I Senad, kojeg ne simpatisem ni najmanje, mu je dobro rekao oko bankarskog sektora, i 'razvojne' banke i kreditiranja.

Nemojte se praviti naivni, a toboze sve veliki strucnjaci u ekonomije :zzzz:

Svima je kristalno jasno zbog cega prica ide o 'reformi', zbog kredita MMF, koji ce zakrpiti tekuce rupe u budzetu, vecim dijelom plate za rogobatni i nefunkcionalni drzavni aparat.
Jel to reforma?

I onda u pola frke, borba oko 40KM vise ili manje za minimalac, a hladno se predlaze da parlamentarci mogu uzeti savjetnike, koji ce, naravno, opet biti placeni iz tog budzeta u kolapsu, zapravo MMF rata.

Reforma?
:?
sunceKOtepsija

#2525 Re: FADIL NOVALIĆ PREMIJER FBIH

Post by sunceKOtepsija »

hhaarree wrote:Ja i dalje placem. Zao mi ovog djeteta ali reakcija voditelja mi je koma, 5 puta sam zaredom gledao :lol:

A voditeljica se izgubila nakon zajebancije ne zna ni sta mu govori, kae jesil dijete il zoves za svoje roditelje :lol: :lol: :lol:

mislim da je knjiga bila o odgoju djece, pa zato pita, jer ima ljudi s mladahnim glasom
Post Reply