USA fan page

Post Reply
LDLT

#2501 Re: USA fan page

Post by LDLT »

Putnik ali stvarno wrote:Ko ih *ebe

Pa, sad već neko vrijeme - nitko
U drugom smjeru doduše ide li ga ide :lol:

LDLT

#2502 Re: USA fan page

Post by LDLT »

Jack Be Nimble

#2504 Re: USA fan page

Post by Jack Be Nimble »

Ne moze jer je istraga pokrenuta prije 20 mjeseci. FBI je istrazivala da li je bilo ikakve korupcije na americkom tlu i CONCACAF nakon dodjela SP 18 i 22.

'MERICA! Drzavi kojoj se ne jebe ni 5% za fudbalom pokrene istragu protiv FIFA

Image
celava_dlaka

#2505 Re: USA fan page

Post by celava_dlaka »

LDLT wrote:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#2506 Re: USA fan page

Post by UnscarD »

Ima dobrih i normalnih ljudi u USA ...
Steve Wozniak, legenda IT-a i ko-osnivac Applea " Snowden je moj heroj" ...
http://rt.com/usa/262297-wozniak-snowden-total-hero/
Putnik ali stvarno

#2507 Re: USA fan page

Post by Putnik ali stvarno »

LDLT wrote:

Image
LDLT

#2508 Re: USA fan page

Post by LDLT »

hhhhhh
Ode Kosovo. Ode duša.
Srce.
Jetra. Bubrezi. Slezena...

Vi se nikad nećete oporavit od USAF/NATO diplomacy :lol: :lol: :lol:
Image
General War

#2509 Re: USA fan page

Post by General War »

:thumbup:
exliberal-ex

#2510 Re: USA fan page

Post by exliberal-ex »

Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
Avetinho

#2511 Re: USA fan page

Post by Avetinho »

exliberal-ex wrote:Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
Jesi to trudna?
exliberal-ex

#2512 Re: USA fan page

Post by exliberal-ex »

Avetinho wrote:
exliberal-ex wrote:Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
Jesi to trudna?

Koliko me nekad j... mozda i jesam... :)
Zajebavam se ko je fan USA nek pogleda last week sa John Oliver , covjek iznosi stvari o kojima se neprica ...da neznas da se radi o USA pomislio bi da je neka vukojebina u Africi
Jack Be Nimble

#2513 Re: USA fan page

Post by Jack Be Nimble »

exliberal-ex wrote:
Zajebavam se ko je fan USA nek pogleda last week sa John Oliver , covjek iznosi stvari o kojima se neprica ...da neznas da se radi o USA pomislio bi da je neka vukojebina u Africi

Zalosno. Jace firme dadnu 6 mjeseci ili vise. Moja prijateljica kada je rodila vratila se na posao nakon 9 mjeseci pod uslovom da sljedecih 12 mjeseci samo radi 20-30 sati. To moze proci u jacim firmama generalno govoreci ako mama dobije 6 sedmica placeno moze se u guzicu udarati od srece. To je lice brutalnog americkog kapitalizma/drustva.

Muz moje prijateljice dobio sedam dana, dok npr u Norveskoj otac dobije barem 3 mjeseca placenog.
Last edited by Jack Be Nimble on 30/05/2015 23:51, edited 1 time in total.
exliberal-ex

#2514 Re: USA fan page

Post by exliberal-ex »

Jack Be Nimble wrote:
exliberal-ex wrote:
[youtube][/youtube]

Zalosno. Jace firme dadnu 6 mjeseci ili vise. Moja prijateljica kada je rodila vratila se na posao nakon 9 mjeseci pod uslovom da sljedecih 12 mjeseci samo radi 20-30 sati. To moze proci u jacim firmama generalno govoreci ako mama dobije 6 sedmica placeno moze se u guzicu udarati od srece. To je lice brutalnog americkog kapitalizma/drustva.

Muz moje prijateljice dobio sedam dana, dok npr u Norveskoj otac dobije barem 3 mjeseca placenog.
Ma znam I sam , imam poznanika u NY, zena mu se vratila na posao nakon 4 sedmice I to je kao bilo ti si dobila ko neki bonus
Nekazem ja da Amerika nevalja ali sto ta ista Amerika moze biti brutalna prema svome narodu....bolje se nekad odnosi prema nepirjateljima nego prema Amerikancima al nejse
Aurelia Bronski

#2515 Re: USA fan page

Post by Aurelia Bronski »

John Oliver :srce:

Ovako - ja radim u drzavnom sektoru, imala sam pravo na 12 sedmica s tim da je prvih 6 sedmica otislo na moj odmor/bolovanje a sljedecih 6 sedmica na short-term disability. Imala sam i opciju da produzim do 6 mjeseci ali neplaceno.

A vecina firmi su na nivou africkih zemalja po ovom pitanju kao sto vec rece. Jad i tuga. :roll:
exliberal-ex

#2516 Re: USA fan page

Post by exliberal-ex »

Aurelia Bronski wrote:

John Oliver :srce:

Ovako - ja radim u drzavnom sektoru, imala sam pravo na 12 sedmica s tim da je prvih 6 sedmica otislo na moj odmor/bolovanje a sljedecih 6 sedmica na short-term disability. Imala sam i opciju da produzim do 6 mjeseci ali neplaceno.

A vecina firmi su na nivou africkih zemalja po ovom pitanju kao sto vec rece. Jad i tuga. :roll:
Bas je prije par sedmica imao svoj show kad je bio mother's day I tu je raskrinkao svu licemjernost americke politike ali I ekonomije
Ja znam da ovdje kod mene u severnom susjedsvu zene imaju 9 mjeseci porodiljskog I dobijaju 70% od plate s tim da mnoge firme doplate tu razliku....I da dok si na porodiljskom godisnji se kamara pa kad se zene vrate nazad obisno imaju vise od 3 sedmice naradjeno....mi muski za to vrijeme dobijemo ....da nelajem :)
Aurelia Bronski

#2517 Re: USA fan page

exliberal-ex wrote: Bas je prije par sedmica imao svoj show kad je bio mother's day I tu je raskrinkao svu licemjernost americke politike ali I ekonomije
Ja znam da ovdje kod mene u severnom susjedsvu zene imaju 9 mjeseci porodiljskog I dobijaju 70% od plate s tim da mnoge firme doplate tu razliku....I da dok si na porodiljskom godisnji se kamara pa kad se zene vrate nazad obisno imaju vise od 3 sedmice naradjeno....mi muski za to vrijeme dobijemo ....da nelajem :)
Ma 'ta ce vama ista, vi samo umocite i zavrsite a mi se onda ostatak vremena moramo zajebavati. :D

Salim se, bilo bi super da i ocevi dobiju bar neki dio placenog odsustva. Kod nas se to moze uraditi pod FMLA ali novcana naknada ovisi o mnogo faktora (koliko odmora/bolovanja imas, kakve beneficije dodatno uplacujes itd.).

Za tih 9 mjeseci porodiljskog ti ne bih znala reci, ovdje gdje ja zivim ne poznajem nikoga ko je imao toliko placenog porodiljskog. Mislim da je oko 3 mjeseca taraba, u privatnom sektoru jos manje. Za 70% plate i nadoknadu od firme takodjer ne mogu nista reci jer ne znam NIJEDNU osobu koja je imala tako dobre beneficije (a znam ih mnogo u jakim firmama i na jakim pozicijama). Nadoknada plate pod std je 50% (ako ti poslodavac iskljucivo placa beneficije) ili 67% ako ti licno odaberes da dodatno uplacujes neku sumu u toku godine/godina. Dok si na std sam placas zdravstveno osiguranje (osim ako su supruga i dijete osigurani preko muza), ne pise ti se odmor i u biti ti se pomijera "merritt date" tj. datum kad zaradjujes povisicu/dodatne slobodne dane.

Ovo sve iz licnog iskustva, ne znam kako je kod drugih. :)
General War

#2518 Re: USA fan page

Post by General War »

Inace volim Johna Olivera...ali jebi ga ako ti englez na radu u americi prica o nedostatcima sistema, nesto tu to nije uredu, pored onoga sto je u pitanju komicar ali eto...
Btw glede i unatoc malo podsjecanje da je USA "sjedinjene drzave" i svaka drzava ima svoj zakon a postoji i krovni (federalni)zakon koji pokriva ovu oblast:

FMLA ( Family and Medical Leave Act )

Druga stvar je da se sistem u americi ne bazira na guzovaci vec planiranjem pa i uplatom na razne osiguravajuce premije...
Aurelia Bronski

#2519 Re: USA fan page

General War wrote:Druga stvar je da se sistem u americi ne bazira na guzovaci vec planiranjem pa i uplatom na razne osiguravajuce premije...
Ma ne radi se tu o guzovaci vec o tome da SAD zaista ima jako los socijalni sistem u odnosu na druge razvijene zemlje.
Pa u vecini (mozda i svim) evropskim zemljama se odvajaju sredstva i uplacuju razni oblici osiguranja ali nigdje se ne moze tako olako zavrsiti na ulici kao sto moze ovdje. Vecina razvijenih zemalja ima razvijenu socijalnu "mrezu" koja sluzi kao potpora njenim gradjanima u slucaju nekih velikih zivotnih promjena, ovdje to i nije slucaj. Ali sta ja znam - YMMV.
General War

#2520 Re: USA fan page

Post by General War »

Aurelia Bronski wrote:
General War wrote:Druga stvar je da se sistem u americi ne bazira na guzovaci vec planiranjem pa i uplatom na razne osiguravajuce premije...
Ma ne radi se tu o guzovaci vec o tome da SAD zaista ima jako los socijalni sistem u odnosu na druge razvijene zemlje.
Pa u vecini (mozda i svim) evropskim zemljama se odvajaju sredstva i uplacuju razni oblici osiguranja ali nigdje se ne moze tako olako zavrsiti na ulici kao sto moze ovdje. Vecina razvijenih zemalja ima razvijenu socijalnu "mrezu" koja sluzi kao potpora njenim gradjanima u slucaju nekih velikih zivotnih promjena, ovdje to i nije slucaj. Ali sta ja znam - YMMV.
...sve zavisi od drzave do drzave..."California, New Jersey and Washington, for instance, operate programs that require private-sector employers to pay their employees who utilize maternity leave at partial replacement rates.[3] Similarly, three other states and the District of Columbia designate childbirth as a temporary disability thus guaranteeing mothers paid maternity leave through Disability Insurance (TDI) provisions"
exliberal-ex

#2521 Re: USA fan page

Post by exliberal-ex »

Aurelia Bronski wrote:
exliberal-ex wrote: Bas je prije par sedmica imao svoj show kad je bio mother's day I tu je raskrinkao svu licemjernost americke politike ali I ekonomije
Ma 'ta ce vama ista, vi samo umocite i zavrsite a mi se onda ostatak vremena moramo zajebavati. :D

Salim se, bilo bi super da i ocevi dobiju bar neki dio placenog odsustva. Kod nas se to moze uraditi pod FMLA ali novcana naknada ovisi o mnogo faktora (koliko odmora/bolovanja imas, kakve beneficije dodatno uplacujes itd.).

Za tih 9 mjeseci porodiljskog ti ne bih znala reci, ovdje gdje ja zivim ne poznajem nikoga ko je imao toliko placenog porodiljskog. Mislim da je oko 3 mjeseca taraba, u privatnom sektoru jos manje. Za 70% plate i nadoknadu od firme takodjer ne mogu nista reci jer ne znam NIJEDNU osobu koja je imala tako dobre beneficije (a znam ih mnogo u jakim firmama i na jakim pozicijama). Nadoknada plate pod std je 50% (ako ti poslodavac iskljucivo placa beneficije) ili 67% ako ti licno odaberes da dodatno uplacujes neku sumu u toku godine/godina. Dok si na std sam placas zdravstveno osiguranje (osim ako su supruga i dijete osigurani preko muza), ne pise ti se odmor i u biti ti se pomijera "merritt date" tj. datum kad zaradjujes povisicu/dodatne slobodne dane.

Ovo sve iz licnog iskustva, ne znam kako je kod drugih. :)
Ma to kod nas sjevernih susjeda....znas oni sto umaju besplatno zdravstveno I socijalno :)
Kod mene je par kolegica sad na porodiljskom I imaju od drzave 70 % a firma doplacuje razliku od 30....moraju ih vratit na posao ali nemoraju na istu poziciju ( nesmiju ih spustit nize samo mogu prebacit na istom nivou).
Sa druge strane druga prijateljica je dobila nogu iz firme iako im je rekla da je trudna ( 5 mjeseci), posto je to ovdje no-no nasla advokata i predala tuzbu, jos uvijek je na sudu ali izgleda da ce dobit momacku odstetu ( razliku do porodiljskog, cijeli porodiljski termin I godinu poslije + troskove suda ...ako ne I vise )
Firma je pokusala da dokaze da nije dobro radila ali sudija im je vec ocitao bukvicu sad traze da naprave settlement van suda
U sustini mnogi amerikanci bi voljeli imat socijalno I zdravstveno ko u Kanadi ali taj strah od takse nerazumijem ( iako nakraju mogu da najebu mnogo vise )
Jack Be Nimble

#2522 Re: USA fan page

Post by Jack Be Nimble »

General War wrote:Inace volim Johna Olivera...ali jebi ga ako ti englez na radu u americi prica o nedostatcima sistema, nesto tu to nije uredu, pored onoga sto je u pitanju komicar ali eto...
Ali on radi za HBO koji, kao svi ostali mediji i politicari, ne ovisi o razno raznim bilionerima i njihovim parama.

Imas Sandersa kandidata za predsjednika koji prica o istim stvarima kao Oliver a mediji ga prozvali starom budalom. Danas reporteri i politicari moraju da pjevaju onu pjesmu za koju su placeni od strane svojim bilonera.
DoZeN

#2523 Re: USA fan page

Post by DoZeN »

Da ko radi u drzavnim firmama ima I trudnicko bolovanje i 12 praznika,ali ko radi za privatnika to je roboovlasnicko drustvo
Elem,nije sve to tako crno,ko ima mnogo maloljetne djece moze da vuce Welfer zadugo itd,da ne pricam o onima koji se na poslu "namjerno okliznu" :wink: pa onda beru ostetu
U USA ti je sve kako se snadjes
agnostic_front

#2524 Re: USA fan page

Post by agnostic_front »

:izet: :izet:
Jack Be Nimble

#2525 Re: USA fan page

Post by Jack Be Nimble »

Image

I onda se neko nadje pamet govoriti protiv Amerike :zzzz:
Post Reply