Putnik ali stvarno wrote:Ko ih *ebe
Pa, sad već neko vrijeme - nitko
U drugom smjeru doduše ide li ga ide
Putnik ali stvarno wrote:Ko ih *ebe
da li ovo moze biti povezano?
Ne moze jer je istraga pokrenuta prije 20 mjeseci. FBI je istrazivala da li je bilo ikakve korupcije na americkom tlu i CONCACAF nakon dodjela SP 18 i 22.drastic wrote:da li ovo moze biti povezano?

LDLT wrote:Putnik ali stvarno wrote:Ko ih *ebe
U drugom smjeru doduše ide li ga ide![]()
LDLT wrote:Putnik ali stvarno wrote:Ko ih *ebe
U drugom smjeru doduše ide li ga ide![]()

Jesi to trudna?exliberal-ex wrote:Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
Avetinho wrote:Jesi to trudna?exliberal-ex wrote:Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
exliberal-ex wrote:
Koliko me nekad j... mozda i jesam...
Zajebavam se ko je fan USA nek pogleda last week sa John Oliver , covjek iznosi stvari o kojima se neprica ...da neznas da se radi o USA pomislio bi da je neka vukojebina u Africi
Ma znam I sam , imam poznanika u NY, zena mu se vratila na posao nakon 4 sedmice I to je kao bilo ti si dobila ko neki bonusJack Be Nimble wrote:[youtube][/youtube]exliberal-ex wrote:
Koliko me nekad j... mozda i jesam...
Zajebavam se ko je fan USA nek pogleda last week sa John Oliver , covjek iznosi stvari o kojima se neprica ...da neznas da se radi o USA pomislio bi da je neka vukojebina u Africi
Zalosno. Jace firme dadnu 6 mjeseci ili vise. Moja prijateljica kada je rodila vratila se na posao nakon 9 mjeseci pod uslovom da sljedecih 12 mjeseci samo radi 20-30 sati. To moze proci u jacim firmama generalno govoreci ako mama dobije 6 sedmica placeno moze se u guzicu udarati od srece. To je lice brutalnog americkog kapitalizma/drustva.
Muz moje prijateljice dobio sedam dana, dok npr u Norveskoj otac dobije barem 3 mjeseca placenog.
exliberal-ex wrote:Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
Bas je prije par sedmica imao svoj show kad je bio mother's day I tu je raskrinkao svu licemjernost americke politike ali I ekonomijeAurelia Bronski wrote:exliberal-ex wrote:Koliko zena ima placeno porodiljsko u USA, a koliko u " normalnim " drzavama....? da cujem fanovi
John Oliver
Ovako - ja radim u drzavnom sektoru, imala sam pravo na 12 sedmica s tim da je prvih 6 sedmica otislo na moj odmor/bolovanje a sljedecih 6 sedmica na short-term disability. Imala sam i opciju da produzim do 6 mjeseci ali neplaceno.
A vecina firmi su na nivou africkih zemalja po ovom pitanju kao sto vec rece. Jad i tuga.
Ma 'ta ce vama ista, vi samo umocite i zavrsite a mi se onda ostatak vremena moramo zajebavati.exliberal-ex wrote: Bas je prije par sedmica imao svoj show kad je bio mother's day I tu je raskrinkao svu licemjernost americke politike ali I ekonomije
Ja znam da ovdje kod mene u severnom susjedsvu zene imaju 9 mjeseci porodiljskog I dobijaju 70% od plate s tim da mnoge firme doplate tu razliku....I da dok si na porodiljskom godisnji se kamara pa kad se zene vrate nazad obisno imaju vise od 3 sedmice naradjeno....mi muski za to vrijeme dobijemo ....da nelajem
Ma ne radi se tu o guzovaci vec o tome da SAD zaista ima jako los socijalni sistem u odnosu na druge razvijene zemlje.General War wrote:Druga stvar je da se sistem u americi ne bazira na guzovaci vec planiranjem pa i uplatom na razne osiguravajuce premije...
...sve zavisi od drzave do drzave..."California, New Jersey and Washington, for instance, operate programs that require private-sector employers to pay their employees who utilize maternity leave at partial replacement rates.[3] Similarly, three other states and the District of Columbia designate childbirth as a temporary disability thus guaranteeing mothers paid maternity leave through Disability Insurance (TDI) provisions"Aurelia Bronski wrote:Ma ne radi se tu o guzovaci vec o tome da SAD zaista ima jako los socijalni sistem u odnosu na druge razvijene zemlje.General War wrote:Druga stvar je da se sistem u americi ne bazira na guzovaci vec planiranjem pa i uplatom na razne osiguravajuce premije...
Pa u vecini (mozda i svim) evropskim zemljama se odvajaju sredstva i uplacuju razni oblici osiguranja ali nigdje se ne moze tako olako zavrsiti na ulici kao sto moze ovdje. Vecina razvijenih zemalja ima razvijenu socijalnu "mrezu" koja sluzi kao potpora njenim gradjanima u slucaju nekih velikih zivotnih promjena, ovdje to i nije slucaj. Ali sta ja znam - YMMV.
Ma to kod nas sjevernih susjeda....znas oni sto umaju besplatno zdravstveno I socijalnoAurelia Bronski wrote:Ma 'ta ce vama ista, vi samo umocite i zavrsite a mi se onda ostatak vremena moramo zajebavati.exliberal-ex wrote: Bas je prije par sedmica imao svoj show kad je bio mother's day I tu je raskrinkao svu licemjernost americke politike ali I ekonomije
Ja znam da ovdje kod mene u severnom susjedsvu zene imaju 9 mjeseci porodiljskog I dobijaju 70% od plate s tim da mnoge firme doplate tu razliku....I da dok si na porodiljskom godisnji se kamara pa kad se zene vrate nazad obisno imaju vise od 3 sedmice naradjeno....mi muski za to vrijeme dobijemo ....da nelajem![]()
Salim se, bilo bi super da i ocevi dobiju bar neki dio placenog odsustva. Kod nas se to moze uraditi pod FMLA ali novcana naknada ovisi o mnogo faktora (koliko odmora/bolovanja imas, kakve beneficije dodatno uplacujes itd.).
Za tih 9 mjeseci porodiljskog ti ne bih znala reci, ovdje gdje ja zivim ne poznajem nikoga ko je imao toliko placenog porodiljskog. Mislim da je oko 3 mjeseca taraba, u privatnom sektoru jos manje. Za 70% plate i nadoknadu od firme takodjer ne mogu nista reci jer ne znam NIJEDNU osobu koja je imala tako dobre beneficije (a znam ih mnogo u jakim firmama i na jakim pozicijama). Nadoknada plate pod std je 50% (ako ti poslodavac iskljucivo placa beneficije) ili 67% ako ti licno odaberes da dodatno uplacujes neku sumu u toku godine/godina. Dok si na std sam placas zdravstveno osiguranje (osim ako su supruga i dijete osigurani preko muza), ne pise ti se odmor i u biti ti se pomijera "merritt date" tj. datum kad zaradjujes povisicu/dodatne slobodne dane.
Ovo sve iz licnog iskustva, ne znam kako je kod drugih.
Ali on radi za HBO koji, kao svi ostali mediji i politicari, ne ovisi o razno raznim bilionerima i njihovim parama.General War wrote:Inace volim Johna Olivera...ali jebi ga ako ti englez na radu u americi prica o nedostatcima sistema, nesto tu to nije uredu, pored onoga sto je u pitanju komicar ali eto...