PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

_mufljuz_

#2501 Re: PROTESTI!!!

Post by _mufljuz_ »

ja sam poceo da izbjegavam ovaj topik ko kad Mirza igra - jer vazda izbaksuziram losu igru kad ga pratim.... :mrgreen:

very pozitivno sam iznenadjen i idemo do kraja -

ZAPLJENA KOMPLETNE IMOVINE I ZAMRZAVANJE DO OKONCANJA I OBJELODANJIVANJA JAVNIH REZULTATA ISTRAGA
Breathless

#2502 Re: PROTESTI!!!

Post by Breathless »

agnostic_front wrote:
Breathless wrote:Samo da dodam da su ovakvi neoliberalni ekstremisti mnogo mnogo vece zlo od svih ovih dosadasnjih oligarha za kojima cemo sutra plakati ukoliko na vlast dodju neoliberalni psihopati poput ovog! Ako je iko unistio ovu zemlju i njenu ekonomiju, pored privatizacijske pljacke sto je takodjer patent neoliberalnog fasizma, onda je to tzv. slobodno trziste i svi ti "sporazumi o slobodnoj trgovini" Ne smije se dozvoliti da se najretrogradnije snage okoriste o ova desavanja!
Samo da ti jedan savjet prijateljski ponudim. Ne moraš ništa meni da vjeruješ, samo svojim očima.
Odeš fino na google, ukucaš "najrazvijenije države sviejta", "najbolje države za živjeti", "najbolji gradovi za živjeti" itd, pa nam ovdje napiši da li su rezultati većinom zemlje Zapada, koje imaju kapitalistički sistem slobodne trgovine, ili možda Venecuela, Kuba, i slične zemlje.
Nazalost, sudeci po ovome, u najboljem slucaju neozbiljan si, tako da se stvarno ne bi upustao u diskusiju sa argumentima na ovom nivou.
Murat Sabanovic

#2503 Re: PROTESTI!!!

Post by Murat Sabanovic »

agnostic_front

#2504 Re: PROTESTI!!!

Post by agnostic_front »

Genije wrote:
agnostic_front wrote:
Breathless wrote:Samo da dodam da su ovakvi neoliberalni ekstremisti mnogo mnogo vece zlo od svih ovih dosadasnjih oligarha za kojima cemo sutra plakati ukoliko na vlast dodju neoliberalni psihopati poput ovog! Ako je iko unistio ovu zemlju i njenu ekonomiju, pored privatizacijske pljacke sto je takodjer patent neoliberalnog fasizma, onda je to tzv. slobodno trziste i svi ti "sporazumi o slobodnoj trgovini" Ne smije se dozvoliti da se najretrogradnije snage okoriste o ova desavanja!
Samo da ti jedan savjet prijateljski ponudim. Ne moraš ništa meni da vjeruješ, samo svojim očima.
Odeš fino na google, ukucaš "najrazvijenije države sviejta", "najbolje države za živjeti", "najbolji gradovi za živjeti" itd, pa nam ovdje napiši da li su rezultati većinom zemlje Zapada, koje imaju kapitalistički sistem slobodne trgovine, ili možda Venecuela, Kuba, i slične zemlje.
skandinavske države su najbolje za živiti
a one bogme nisu neoliberalističke već socijalne države

neoliberalizam=tajkunizacija
Hajde malo o krahu švedskog socijalizma početkom 90-ih i da Švedska svake godine smanjuje državnu potrošnju jer ne može da troši toliko. I o tome da skandinavske zemlje nisu rata vidjele stoljećima i da su akumulirale kapital cijelo to vrijeme (najpoznatije skandinavske firme nisu nastale za vrijeme njihove države blagostanja, nego upravo za vrijeme slobodnog tržišta, prije 70-ih godina). I tome da Norveška u biti može da podrži svoj sistem zato što ima izobilje nafte i gasa. Procenat gasa i nafte od ukupnog izvoza je haman kao i u Kuvajtu.

A mi ako možemo da imamo skandinavski model, bujrum, kako da ga napravimo, od čega? Od kojeg kapitala?

Samo olakšice za poduzetnike i kresanje državne (kantonalne, federalne, opštinske) potrošnje. Kako ti bolan misliš napraviti skandinavski model, ako moraš od MMF-a uzeti kredit da daš plate u administraciji?!
kemalba

#2506 Re: PROTESTI!!!

Post by kemalba »

"U gradu na Sani provalničke grupe su u atmosferi haosa izazavnog protestima tokom noći opljačkale veći broj privatnih kuća."
HM 2011

#2507 Re: PROTESTI!!!

Post by HM 2011 »

Mogu li ja od naroda dobiti priliku da uređujem sistem ?

Lijepo Vas molim.
julisiz es grant

#2508 Re: PROTESTI!!!

Post by julisiz es grant »

johntra wrote:Pa Bekto je i izgradio fabriku zahvaljujući SDA talovima, nego sada kako je dole prvi čovjek vlade iz SDP i kako ima problema oko kupovine zemlje, jer nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, udara po toj istoj vladi, koja je i odobrila pomoć za zapošljavanje 100 radnika u Bekto Precisi...i btw, PR osoba Bekto Precise je lik koji je radio u Avazu godinama...
Čovjek je iz Njemačke sa kapitalom došao i otvorio...znam da upošljava više stotima radnika, da su iz njegove firme izašle još dvije, da proizvodi i izvozi u svijet. Nije nikakav piljar ni vlasnik tržnog centra. To je INDUSTRIJA. Najrealniji dio tog realnog sektora o kome se toliko trubi. To su te fabrike, kao iz titinog vremena, to su te fabrike umjesto džamija koje toliko svi traže.
U Goraždu ima džamija, ali i fabrika još više.
meni je to dovoljno.
Alfons Kauders

#2509 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Platformas wrote:
Alfons Kauders wrote:
nece "izgoret" nismo u srbiji

pismenost na nivou inteligencije
Pa ako izađeš da je braniš sa oružjem, možda i neće.
onaj maloprije zagovara da se ljudima otima stednja iz banaka, ti bi spaljivao imovinu onih s kojim se ne slazes (bez obzira na porijeklo iste)... nisi me u zivotu vidio, ne znas ko sam i cime se bavis, a spaljivao bi moje?

ali bitno je da se ne prica o zahtjevima, jel tako? red komunizma, red ukidanja kantona, red huskanja... a nista o konkretnim zahtjevima, a?

elem kad budem gore, mozes doci do mene kuci, ili otici sa mnom do banke, pa da vidimo srce junacko, jel moze? :kiss:
1bosna

#2510 Re: PROTESTI!!!

Post by 1bosna »

Izlija wrote:Ranjen sam u ratu čuvjući da zgrade u Sa ne izgore ali mi ovih zgrada nimalo nije žao, pa ni tih arhiva što su izgorile. Kome treba arhiv kada ga niko neće vidjeti, kome treba arhiv kada nema muzeja da ih izložimo , kome treba zgrada kantona kada nas je kanton doveo do bijede. Nisam za rušenje i paljenje ali odgovorno tvrdim da je zgrada kantona isisala 10.000 x više našeg novca od toga koliko će nas koštati da je ponovo restauriramo. :bih:
Meni je zao samo arhiva i ako je nekom privatna imovina unistena.Arhiv ti je kao dokaz o postojanju drzave,ima tu vaznih dokumenata a znamo kako nase komsije znaju ispravljati historiju.
agnostic_front

#2511 Re: PROTESTI!!!

Post by agnostic_front »

Breathless wrote:
agnostic_front wrote:
Nazalost, sudeci po ovome, u najboljem slucaju neozbiljan si, tako da se stvarno ne bi upustao u diskusiju sa argumentima na ovom nivou.
Pa dobro, jesam neozbiljan, ali eto izguglaj, neka ti se samo kaže. Nebitno je da li sam ja ozbiljan ili ne, sam možeš da vidiš.
_mufljuz_

#2512 Re: PROTESTI!!!

Post by _mufljuz_ »

Murat Sabanovic wrote:
i to na kraju posta ostvarena predikcija new-primitivs - nadrealista......

nevjerovatno....
nOrMaLaC

#2513 Re: PROTESTI!!!

Post by nOrMaLaC »

Hoće li provaliti u tužilaštvo? Šta mislite?
Michio Kaku

#2514 Re: PROTESTI!!!

Post by Michio Kaku »

Alfons Kauders wrote:
Opetja033 wrote: ovo sto se desava u BiH nije ljevicarski bunt nego bunt naroda. Nema ljudi sa ljevicarskim obiljezjima, nema ljudi koji prosipaju antiglobalisticku, komunisticku, ljevicarsku, hipijevsku pricu. Nema ih na ulicama sa narodom jer znaju da bi njih vjerovatno isti ti demonstranti pregazili prije nego sto bi se sukobili i sa policijom i sa politicarima. Mogu samo jos da se preseravaju putem interneta jer nikakvih dodirnih tacaka sa ovim demonstracijama nemaju.
:thumbup:

svako sad hoce da se uvali sa svojom agendom... bilo da su protiv neoliberalnog kapitalizma, bilo da su protiv eutanazije lutalica ili za neki deseti kurac o kojem vecini ljudi nije stalo... o debilnim zahtjevima iz domena visoke politike da i ne govorim

sve je to razvodnjavanje i nista drugo... svi koji to rade nisu ni svjesni koliku uslugu cine vladajucim strankama... ili mozda jesu?

kakve veze hipi-antiuglobalizam ima sa ljevicom... ja sam komunista, globalista i antihipik.
Cossack

#2515 Re: PROTESTI!!!

Post by Cossack »

Allydax wrote:Postali smo grotlo vulkana, nije ministar kriv za ovakvu ključalu situaciju!!! Sta je sa silnim foteljašima koji su se godinama ukorijenili u našoj državi i iz nje i nas isisali sve što se isisalo dati?
upravo tako, prvo se treba informisati o nadležnostima:

http://www.fup.gov.ba/?cat=52

Pa onda svratiti do web stranice MUP-a Kantona Sarajevo... 8-)
Last edited by Cossack on 09/02/2014 15:40, edited 2 times in total.
gnjev

#2516 Re: PROTESTI!!!

Post by gnjev »

HM 2011 wrote:Mogu li ja od naroda dobiti priliku da uređujem sistem ?

Lijepo Vas molim.
Jedan od demonstranata se obratio sugrađanima pozivom da se "neka javna ličnost sa čistim obrazom" javi da bude predstavnik osoba koje protestuju, te poručio da će mirno čekati puštanje privedenih na slobodu

Odgovaras li opisu ? :mrgreen:
mefistofilis

#2517 Re: PROTESTI!!!

Post by mefistofilis »

Alfons Kauders wrote:
julisiz es grant wrote:
Alfons Kauders wrote:
a sta sam ja reko matere ti?!

ima hajvana s obje strane, neces sad valjda reci da je SVAKI policajac prskao prolaznike suzavcem i bacao ljude u miljacku...

smirite se pobogu koji vam je vise kurac?! zar fakat vjerujete u sve sto se objavi, u svaku glupost sa fb, tv ili iz usta kojekakvih lovaca u mutnom i politicara?!

NISU SVI TAKVI, nit je svaki policajac sadista, nit je svaki demonstrant piroman... zasto vam je u interesu da huskate i pozivate na linc i nepotrebno nasilje? zasto? dje ste vi tu dobri pitam se?

i manite se prica o maltretiranju privedenih dok se to ne provjeri, ne doljevajte ulje na vatru, dosta je bilo... tako su u tuzli pricali da je zena umrla, da su aldinu slomili obje noge itd (nije ni murija ostala duzna sa kilama spida i opljackanom omegom)

btw, eto ti slika iznad
pa i ja bolan isto kažem ko i ti...samo sam citirao ove idiote što seru po policiji već dva dana i prikazuju ih maltene kao četnike.
ja sam na strani policije, da se zna ;-)
...u zaru borbe :D halali nisam ni gledao ko je :D
a ja bogam' kont'o da ste vas dvojica ustvari jedan te isti
Havatar

#2518 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

Adamir Jerković: OGORČENI SMO ZBOG IZJAVE JASMILE ŽBANIĆ – ARHIVI SU IZGORJELI

Adamir Jerković, direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i Predsjednik Upravnog odbora Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije BiH, ekskluzivno za časopis Behar govori o zapaljenim arhivima koji su se nalazili u sklopu Predsjedništva BiH i pritom demantira izjave redateljice Jasmile Žbanić koja je za medije izjavila da je to laž i sabotaža demonstracija.

Jučer, nakon izjave redateljke Jasmile Žbanić, koja je ustvrdila da je paljevina Arhiva BiH laž kojim se želi sabotirati demonstracije, a koju su prenijeli mnogi mediji širom regije, javnost je ostala u najmanju ruku zbunjena. Jedan ste od najpozvanijih da javnosti demantirate ili potvrdite te tvrdnje. Dakle, bili ste na mjestu događaja, je li Arhiv izgorio?

Sada Vam želim nešto reći i kao predsjednik Upravnog odbora arhivskih i administrativnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine i kao direktor Arhiva Federacije BiH.

Mi smo, zapravo, šokirani događajima od 7. februara kada je zapaljen Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine i dio dokumentacije Arhiva Bosne i Hercegovine. Izražavamo gnušanje, duboko ogročenje i osuđujemo ovaj vandalski čin. Ovo je udar na vrijednosti demokratije koja podrazumijeva mogućnost demonstracija građana, ali bez upotrebe sile. Vandalskim postupkom zauvijek su nestali vrijedni dokumenti koji su preživjeli mnoge ratove na ovim prostorima. Izgorjeli fondovi se više ne mogu vratiti ni rekonstruirati i smatramo da se ovdje radi o kulturnom genocidu nad historijski vrijednom arhivskom građom. Sa stanovišta kulturnog naslijeđa, uništavanje i spaljivanje dokumenata predstavlja krivično djelo za koje je zaprijećena kazna zatvora. Tražimo od sudskih instanci da djelo spaljivanja Arhiva Federacije BiH i dijela dokumentacije Arhiva Bosne i Hercegovine procesuira, a lica koja su se iživljavala nad državnom imovinom sankcionira.

Mi smo danas razmatrali izjavu filmske radnice Jasmile Žbanić koja nas je veoma ogorčila. To je strašno. Stranim medijima ona je kazala da je sve bila laž da je sve isfingirano da je Arhiv BiH izgorio. Istina je sljedeća: izgorjeli su vrijedni i prevažni dokumenti Arhiva Bosne i Hercegovine iz austrougarskog perioda koji se više ne mogu ni rekonstruirati. Samo da je jedan dokument izgorio to je tragedija za Bosnu i Hercegovinu i na njenu memoriju. Izgorio je, međutim, Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine, sve je izgorjelo, pa čak i državna zastava koja se nalazila unutra. Mi strahujemo za sudbinu dokumenata koji se tamo čuvaju - da li im je naškodio požar ili voda kojim su vatrogasci gasili vatru. Nismo to mogli još utvrditi zbog policijskog nadzora odnosno uviđaja. Ali, u svakom slučaju dokumenti su morali doživjeti oštećenja.
Banksy

#2519 Re: PROTESTI!!!

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Genije wrote:
U gradu na Sani provalničke grupe su atmosferi kaosa izazavnog protestima toko noći opljačkale veći broj privatnih kuća.
zato velim da je nasilje i vandalizam opasno i kontraproduktivno
stradaće i nevini

drago mi je da vidim da se i na ovom forumu iskristalisala svijest u jednom pogledu:
SAMO REALNI SOCIJALNO-ANTIKORUPCIJSKI ZAHTJEVI
vrlo, vrlo opasna zajebancija i pozivam admine da STROGO sankcionisu pozive na linc i pljacku bilo cije imovine...

ne zato jer mi je stalo do tudjih vila, vec sto tad vrlo, vrlo lako moze pasti mrtva glava... jedno je "jurisati" na kornjace koje mogu koristiti samo dozvoljena sredstva prisile... ako nekom krimosu ili politicaru s gorilama krenu na kucu, eto belaja... juce je u krajini navodno potezano oruzje u slicnoj situaciji

do kakve eskalacije i dezinformacija bi to moglo dovesti suvisno je i pricati
Tačno.

Demonstracije sad mogu ''oteti'' i oni kojima neredi i haos u ''bošnjačkom'' dijelu Federacije itekako odgovaraju. Takvi od jutros sasvim otvoreno i po forumu lože protiv policije.

Artikulirati realne i sprovodive zahtjeve i insistirati na njima.
klaki

#2520 Re: PROTESTI!!!

Post by klaki »

nOrMaLaC wrote:Hoće li provaliti u tužilaštvo? Šta mislite?
Ne, zasto bi?
HM 2011

#2521 Re: PROTESTI!!!

Post by HM 2011 »

gnjev wrote:
HM 2011 wrote:Mogu li ja od naroda dobiti priliku da uređujem sistem ?

Lijepo Vas molim.
Jedan od demonstranata se obratio sugrađanima pozivom da se "neka javna ličnost sa čistim obrazom" javi da bude predstavnik osoba koje protestuju, te poručio da će mirno čekati puštanje privedenih na slobodu

Odgovaras li opisu ? :mrgreen:

Odgovoara opisu - svu štetu u životu koju sam napravio napravio sam sam sebi a ne drugima.

(Ima jedan problem - za to me nema niko pravo kriviti - moj život moja stvar !)

Prema tebi i svima obraz čist.
Last edited by HM 2011 on 09/02/2014 15:42, edited 1 time in total.
Maharadza

#2522 Re: PROTESTI!!!

Post by Maharadza »

Jebo mu austrougarski okupator mater.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk
Eniac

#2523 Re: PROTESTI!!!

Post by Eniac »

agnostic_front wrote:
Genije wrote:
skandinavske države su najbolje za živiti
a one bogme nisu neoliberalističke već socijalne države

neoliberalizam=tajkunizacija
Hajde malo o krahu švedskog socijalizma početkom 90-ih i da Švedska svake godine smanjuje državnu potrošnju jer ne može da troši toliko. I o tome da skandinavske zemlje nisu rata vidjele stoljećima i da su akumulirale kapital cijelo to vrijeme (najpoznatije skandinavske firme nisu nastale za vrijeme njihove države blagostanja, nego upravo za vrijeme slobodnog tržišta, prije 70-ih godina). I tome da Norveška u biti može da podrži svoj sistem zato što ima izobilje nafte i gasa. Procenat gasa i nafte od ukupnog izvoza je haman kao i u Kuvajtu.

A mi ako možemo da imamo skandinavski model, bujrum, kako da ga napravimo, od čega? Od kojeg kapitala?

Samo olakšice za poduzetnike i kresanje državne (kantonalne, federalne, opštinske) potrošnje. Kako ti bolan misliš napraviti skandinavski model, ako moraš od MMF-a uzeti kredit da daš plate u administraciji?!
Ali u tom slucaju je i komunizam bolji od neoliberalnog kapitalizma. Jer nije ti neki izbor izmedju kapitalistickog drustva koje je sluga MMF-a i kojem je 90% ljudi gladno a 10% bogato i drustva u kojem je 100% ljudi gladno. U tom izboru, ja sam za ovo drugo. Da svi budemo gladni, a ne da neko na mojoj gladi zaradjuje i dobro zivi. Komunizam tada izgleda mnogonbolje. Jer kada smo svi gladni, svi imamo potrebu da mijenjamo situaciju. U prvom slucaju onih 10% ce sve uraditi da zadrze status quo.
Allydax

#2524 Re: PROTESTI!!!

Post by Allydax »

Image

Jedan od naših jahača apokalipse!!!
Post Reply