Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude?

Locked

Plaše li vas najave novog rata u BiH?

Plaše i vjerujem u novi rat
127
36%
Ne plaše, rata neće biti
165
46%
Ne znam
63
18%

Total votes: 355

šrilančananin

#2501 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

SkyLimit wrote:
Tietje24322 wrote:Ovi hercegovci kao da ih od malih nogu uce kako da se uvuku u srpsko dupe.
Odavno kruže glasine da su današnji hercegovački Hrvati samo pokatoličeni Srbi.
Stekli moc, pa se okrecu kao cvijece, da nestat nece ?

I ta prica da su Slobodani, Radovani, Milenko i dr. u svojim imenima nemam pojma sto govori.? Znam da nisu dobro. Preveliki su Hrvati, a nista grande osim kur.ca nije dobro, ako uzmes i da glume vecega od mene, nemas pojma tko je lud.?
MuaDib

#2502 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by MuaDib »

Nebitan32 wrote:
madner wrote:Mada bi neupitno prosli sa manje zrtava da smo izabrali tu Crno Gorsku opciju.

Samo mali problem ljage i manjka drzave bi ostao.
No bar bi Hrvati fasovali.

Hrvati su srbima nasli mjeru.

Dokle je dogurao ovaj forum, da se i ustaške pjesme vrte po njemu... :-) :-)
šrilančananin

#2503 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

To je najbolje na forumu, objavis vijest o hokeju, a mali kaze i druga strana medalje, u Zagrebu skupljacica boca dobila po krofni od konkurenta. Ovdje stagnira um!
Hafis

#2504 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

šrilančananin wrote:
SkyLimit wrote:
Tietje24322 wrote:Ovi hercegovci kao da ih od malih nogu uce kako da se uvuku u srpsko dupe.
Odavno kruže glasine da su današnji hercegovački Hrvati samo pokatoličeni Srbi.
Stekli moc, pa se okrecu kao cvijece, da nestat nece ?

I ta prica da su Slobodani, Radovani, Milenko i dr. u svojim imenima nemam pojma sto govori.? Znam da nisu dobro. Preveliki su Hrvati, a nista grande osim kur.ca nije dobro, ako uzmes i da glume vecega od mene, nemas pojma tko je lud.?
Dobro i kažeš zemljače. Ima NAS svakakvih
Na primjer oni naši krapinci ili međumurci. Sve nekakvi Dudeci, Budeci, Rudeci...a ne znaš jel' mahnitije ili pijanije. Valjda su vodom ili havom takvi.
Mister Yes

#2505 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

Valter79 wrote:Na kraju krajeva zašto bi proglašavali nezavisnosti, kad ovako kontrolišemo 49% teritorije BiH....
Zato što vas se trenutno rađa 9.000 godišnje a za nekih 10 godina će vas se rađati 5.000 godišnje. Digitron u ruke pa računaj.
Hafis

#2506 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Neće to baš tako ići jer osim rađanja postoje i još neki veoma bitni pokazatelji.
Migracijska kretanja trenutno baš ne idu u korist FBiH:

Na razini Bosne i Hercegovine broj doseljenih/odseljenih stanovnika u 2012. godini iznosio je 40.305.

Od toga, broj doseljenih u:
- FBiH iznosi 25.082, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 16,8%;
- Republici Srpskoj je 14.615, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 41,1%;
- Brčko Distrikt iznosi 608, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine povećanje za 7,2%.

Za isto razdoblje broj odseljenih iz:
- FBiH je 28.274, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 28,6%;
- RS je 11.175, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 16,0%;
- Brčko Distrikta je 856 stanovnika što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 8,4%.

Ipak najbolji pokazatelj ti je ukupni migracijski saldo
Republike Srpske je +3.440 dok je Federacije Bosne i Hercegovine -3.192, a Brčko Distrikta je -248.

Vrsta migracije Federacija BiH Republika Srpska District Brčko
doseljeni 4450 7892 608
odseljeni 7642 4452 856
saldo migracija -3192 3440 -248

( Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Unutrašnje migracije u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu)
hizo ramidovic

#2507 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote:Neće to baš tako ići jer osim rađanja postoje i još neki veoma bitni pokazatelji.

Na razini Bosne i Hercegovine broj doseljenih/odseljenih stanovnika u 2012. godini iznosio je 40.305.

- FBiH iznosi 25.082, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 16,8%;
- Republici Srpskoj je 14.615, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 41,1%;
- Brčko Distrikt iznosi 608, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine povećanje za 7,2%.

- FBiH je 28.274, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 28,6%;
- RS je 11.175, što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 16,0%;
- Brčko Distrikta je 856 stanovnika što u odnosu na isto razdoblje 2011. godine pokazuje povećanje za 8,4%.

Republike Srpske je +3.440 dok je Federacije Bosne i Hercegovine -3.192, a Brčko Distrikta je -248.

doseljeni 4450 7892 608
odseljeni 7642 4452 856

( Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine. Unutrašnje migracije u Bosni i Hercegovini za 2012. godinu)
ovo su uopceni statisticki podaci i mogu imati razlicito znacenje.
npr. u kontekstu onoga sto je gornji forumas naveo, ne znaci da je za rs povoljno ako se u istu doselilo vise stanovnika nego u fbih jer je za njih bitna i nacionalna struktura doseljenika. sta ako im se npr. od 7892 doseljena lica, uvalilo recimo 5678 bosnjaka, 1234 hrvata, 100 roma a ostalo srbi?
The 51st State

#2508 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by The 51st State »

Hafis wrote:Neće to baš tako ići jer osim rađanja postoje i još neki veoma bitni pokazatelji.

doseljeni 4450 7892 608
odseljeni 7642 4452 856

fula, izbori.
Mister Yes

#2509 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

doseljeni 4450 7892 608
odseljeni 7642 4452 856

To su unutrašnje migracije doktore. Brojka od 9.00 rođenih Srba (9.000 sada a 5.000 za 10-ak godina) se odnosi na cijelu BiH. Unutrašnje migracije su tu manje bitne a mogu se odnositi i na Bošnjake koji se vraćaju u RS (posebno fiktivno za potrebe glasanja u Srebrenici ali i za potrebe "prvog marta").
seln

#2510 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Čoda wrote: A tek njihova dela...
Disali su?
Mister Yes

#2511 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

The 51st State wrote: fula, izbori.
Upravo tako. 2012 su bili lokalni izbori i mnogo se prijavljivalo u Srebrenici.
Hafis

#2512 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

hizo ramidovic wrote: ovo su uopceni statisticki podaci i mogu imati razlicito znacenje.
npr. u kontekstu onoga sto je gornji forumas naveo, ne znaci da je za rs povoljno ako se u istu doselilo vise stanovnika nego u fbih jer je za njih bitna i nacionalna struktura doseljenika. sta ako im se npr. od 7892 doseljena lica, uvalilo recimo 5678 bosnjaka, 1234 hrvata, 100 roma a ostalo srbi?
Slažem se. Moguće je da se radi o povratničkoj populaciji - fiktivnoj ili stvarnoj, nebitno. Ali ipak pokazuju trend ''curenja'' ljudi.
Tako da su mi dosta preoptimistične prognoze o nekakvoj demografskoj pobjedi nekoga nad nekim. Kako vrijeme bude odmicalo tako će dolaziti do daljnje demografske stagnacije, oličene u niskom natalitetu, povećanoj starosti populacije i odlasku u treće zemlje.
BiH nezaustavljivo slijedi trend svih europskih zemalja u smislu starenja. Negdje sam iskopao podatak da danas, u BiH ima oko 600 000 osoba mlađih od 15 godina, dok ih je recimo po popisu iz1991. bilo oko 1 030 000.
Za tih 20-30 godina koliko je preostalo do te ''demografske pobjede'', a nastavi li se ovakvim političkim i ekonomskim sunovratom, sva preostala BiH populacija će biti nabijena u desetak gradova i pobjeda više neće biti interesantna.

seln

#2513 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Martinez_ wrote:
LBVIEW wrote: Ma dzaba je guslarima pricati, cuj ti samo provale, Sloba bi se k'o biva drzao pravnog osnova, :lol: :lol:
Sve sto je do tada uradio, bilo na politickom, bilo na vojnom planu, je fakticki predstavljalo krsenje Ustava bivse Jugoslavije, a po ovim delegatima, on bi se, nicim izazvan, odjednom obavezao postovati isti, valjda bi dao casnu rec sa li. :lol: :lol:
U pominjanim stvarima nije kršio ustav već koristio njegove manjkavosti. Sve što je uradio sa pokrajinama kao i način na koji je prigrabio političku moć na federalnom nivou, uradio je legalno kao na primer što je legalan i dvostruki izbor Komšića u predsedništvo od strane bošnjačkih glasača. Ali da li je korektan i fer potez u pitanju, to je druga stvar.
Da, legalno je ukinuo autonomiju pokrajinama, legalno je poklopio vojsku koju su naoruzali i opremili svi skupa, legalno maznuo pare koje su pripadale svima....jebi ga, ako je sve to legalno, onda je i onaj genocid bio legalan.
Ne moze binasr na Slobu, pa bog.... sve ga lafo kude, a slike mu umjesto ikone na zid kacaju.
seln

#2514 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

area51 wrote:Laka vam noć svima i neka vam je sretna nova godina,puno zdravlja sreće i neka vam se sve želje ostvare.Odmorite malo,neka "oružije" utihne,potpišite primirje pa kad odmorite onda Jope opletitte
:zzzz:
I tebi sretna nova godina i kada se rijesis srpstva zarad covjecnosti, dodji opet.
seln

#2515 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Čoda wrote:
emil_L wrote: Aha..znam..poštovat će Milošević legalitet i legitimna sredstva. Ništa Bošnjaci nisu trebali uraditi već pristati da ostanu u velikoj srbiji a onda bi im Milošević naravno "uz časnu pionirsku" obećao da će sve biti legalno i legitimno..
Baš kao i upad u trezor narodne banke...ako bi postojalo jako političko zaleđe :-)

kako vam je samo lahko skinuti ublehaške maske...samo nastavite. Zadovoljstvo mi je rušiti vaše besmislene teze.
Vidi, nije meni cilj nikako ubedjivati tebe šta su Bošnjaci trebali uraditi. Uradili su to što su uradili i povratka nema.
Nisam ja ni pokrenuo tu temu. Lično sam mišljenje da bi krvi u BiH bilo mnogo manje, ali dozvoljavam da ti misliš da je žrtva bila vredna.
Meni jedino smeta što ti u svom argumentovanju lupetaš gluposti, koristiš neke fraze koje si ko zna gde pokupio, a ne znaš šta znače i uopšte površno razmišljaš, a misliš da nekom rušiš teze.

Nije Milošević upao u trezor narodne banke sa fantomkom i heklerom i opljačkao svo zajedničko bogatstvo naroda i narodnosti, već je odradio jedan gigantski upad u platni promet savezne države i sklonio 1,5 milijardu dolara.
Isto to je uradio i Fikret Abdić tri godine ranije i "maznuo" 400 miliona dolara...i pao je iz političkih razloga, premda je i pre njega u SFRJ Jugoslaviji zabeleženo preko hiljadu sličnih prestupa.

Znači, nije to bilo ništa neuobičajeno sem što se radilo o najvećoj sumi...te u tom kontekstu prilično neozbiljno i smešno deluje tvoja analogija "Milošević je maznuo pare iz državnog trezora, pa kako onda očekivati da ne ukine ovlašćenja BiH i ne protera i ne pobije milion Muslimana". :roll:
Cekam hoce li ti neko reci da lazes, a ono izgleda da cu morati sam...
Abdic je uradio skolski primjer privrednog kriminala, izdavanje obaveznica bez pokrica.
Sloba je iskoristio svoju politicku i vojnu moc ( i cinjenicu da je narodna banka bila tu gdje je bila) da se posluzi parama svih "naroda i narodnosti".
Slicnost mogu vidjeti samo srbi dok opravdavaju srpstvo.
seln

#2516 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Valter79 wrote:
155_mm wrote: sh slab sam sa kosovom. znam samo da su davno na tom kosovu neki dobro dobili po pi....i i danas to zaboraviti ne mogu.
Vaš poraz je upravo u tome što nevidite u čemu je naša pobeda.
Na kosovu je ispisana granica između nas i vas, ali ti je još nisi vidio?
Da, par kilometara od Raske. :wink:
seln

#2517 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Čoda wrote:
LBVIEW wrote: To tako ide na ovim prostorima , ali samo kod vas. :wink:
Zamisli da tebi neko upadne u kucu i odvede te pred streljacki vod zbog nekog zlocina koji je
tvoj sunarodnjak, dakle ne tvoj djed ili pradjed, napravio prije 50 godina. E, tako ste vi radili.
I vi ste tako radili...oduvek.
I taj tvoj djed je pre 50 godina streljao u ustaškoj uniformi nekog Srbina...zbog nečeg od pre 100 godina.
I Ćelo je ubio na Baš Čaršiji zbog zastave.
Tako je, bre, svi su isti, svi su cinili zlocine...
i onda se pitamo zasto 20 godina guslaju iste lazi. :-)
šrilančananin

#2518 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by šrilančananin »

Ovdje svi kupili fakultet? Svi nekakve tablice mnozenja ..mi, vama, nama... ? Um je nestabilan, slabasna jedinka ?
seln

#2519 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

exliberal-ex wrote:Opa 100 strana....masala...dokle ste dosli sa probojima, odbranama... :)

nego maloprije pricam sa jednim tipom kaze slusao intervju srbijanskog ministra odbrane ...I jedna stvar mu zapara usi...pita novinar kako saradjujete sa susjedima..kaze covjek sa hrvatima saradjujemo bez ikakvih problema, njihove specijalne snage dolaze kod nas na padobransku obuku u nis, mi saljemo svoje kod njih na obuku u ronjenju...ko da nije rat bio...dotle u bosni...... :run:
Jebi ga, da smo vas nogirali kao sto su ucinili Hrvati, i mi bi imali super saradnju.
seln

#2520 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

šrilančananin wrote:Ovdje svi kupili fakultet? Svi nekakve tablice mnozenja ..mi, vama, nama... ? Um je nestabilan, slabasna jedinka ?
Prevedi sa amfetaminskog na bilo koji ex-jugoslavenski jezik.
Mister Yes

#2521 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Mister Yes »

Hafis wrote:Za tih 20-30 godina koliko je preostalo do te ''demografske pobjede'', a nastavi li se ovakvim političkim i ekonomskim sunovratom, sva preostala BiH populacija će biti nabijena u desetak gradova i pobjeda više neće biti interesantna.
Upravo suprotno. Nabijanje sve preostale populacije u desetak gradova je po definiciji pobjeda unitarizacije nad decentralizacijom. Kao dokaz toga produžimo funkciju dalje u budućnost. Dobit ćemo sve u jednom gradu a jasno je šta to znači.

Međutim, ako će ti biti lakše, Hrvati su u dosta dobroj situaciji po tom pitanju. Uglavnom živite po manjim mjestima i selima i zapadni Mostar je jedina urbana sredina gdje vas ima u većem broju. Mislim da ćete rasti u procentu zahvaljujući vrtoglavom padu Srba. :wink:
dudlov

#2522 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by dudlov »

seln wrote:
šrilančananin wrote:Ovdje svi kupili fakultet? Svi nekakve tablice mnozenja ..mi, vama, nama... ? Um je nestabilan, slabasna jedinka ?
Prevedi sa amfetaminskog na bilo koji ex-jugoslavenski jezik.
Poručuje da pojedini prave ražanj a zec u šumi

Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
seln

#2523 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by seln »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:Za tih 20-30 godina koliko je preostalo do te ''demografske pobjede'', a nastavi li se ovakvim političkim i ekonomskim sunovratom, sva preostala BiH populacija će biti nabijena u desetak gradova i pobjeda više neće biti interesantna.
Upravo suprotno. Nabijanje sve preostale populacije u desetak gradova je po definiciji pobjeda unitarizacije nad decentralizacijom. Kao dokaz toga produžimo funkciju dalje u budućnost. Dobit ćemo sve u jednom gradu a jasno je šta to znači.

Međutim, ako će ti biti lakše, Hrvati su u dosta dobroj situaciji po tom pitanju. Uglavnom živite po manjim mjestima i selima i zapadni Mostar je jedina urbana sredina gdje vas ima u većem broju. Mislim da ćete rasti u procentu zahvaljujući vrtoglavom padu Srba. :wink:
Raduje me predstojeci prosperitet ovg bratskog i prijateljskog naroda. :mrgreen:
Hafis

#2524 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by Hafis »

Mister Yes wrote:

Super :)
Samo bojim se da multietničari neće izdržati tih slijedećih 20-30 godina živeći u gradovima, obzirom na zabrinjavajući utjecaj ekoloških čimbenika na okoliš, a da ne govorimo o utjecaju na zdravlje ljudi. Gledao sam neki dan slike, i mogu meritorno reći da je onoliko aerozagađenje prava meka za znanstvena istraživanja, jer ruku na srce - nigdje onog nema. A daljnjom posljedičnom koncentracijom stanovništva i pogotovo padom standarda stanje će se samo pogoršavati.
Kako je krenulo za par godina neće se moći živjeti gore bez plinskih maski.
kongres

#2525 Re: Da li će biti novog rata u BiH ili šta ako ga bude

Post by kongres »

Kuda ide ova tema-meni se cini da je naslov jasan-ovako diskusija ode u neke smjerove budibog s nama-vratimo se izvoru rijeke Styx-dakle-hoce li biti rata-NECE.Zasto-(slijedi slovenska antiteza)-zato-jer su privatizirali tj pokrali sta su mogli pa sto bi rusili vlastitu imovinu.Lako je bilo tuci po drustvenoj imovini ali bogami jedan privatni crijep vise vrijedi nego drustvena fabrika-Spavajte mirno rata biti nece jer nema interesa.Klauzewitz definise rat kao produzenu ruku ekonomije-samim tim rat prestaje kada prestanu ekonomski razlozi.U BiH su davno prestali ekonomski razlozi-ostaju mala sporenja oko teritorija ali i to je na izdisaju.Ko ce dati da mu robovi ginu bezveze kad su upotrebljiviji za eksploataciju.Svaka cast patriotama koji bi da oslobadjaju okupirano ali nema te politicke volje niti snage koja bi povela oslobodilacki rat.Mindjasi minderasi i njihova bradata sabraca sigurno ne-srbe boli ona stvar (zita krmetinei slava u izobilju-hebo ekonomiju),skripari ionake ne zive u hercegovini-sve u svemu BARA zvana Mocvara.
Locked