Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
So What!

#2501 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Haris.ba wrote:Nedavno su i dio uz Željeznicu na ulazu u Otesu iz Pejtona raščišćavali. To je cesta koja bi trebala za početak da koristi novom naselju i Otesu - Valovi. I to je pokušaj da se obalom Željeznice napravi saobraćajnica koja bi smanjila opterećenje kružnoga toga u centru Ilidže. U toku je procedura oko regulacionog plana Pejton. I on bi trebao da da konačnu ideju kuda bi trebala da ide ta cesta obalom Željeznice (pretpostavljam da će se praviti između džamije i zgrada. Jedini objekti na toj trasi su garaže. Ima i stari centar za socijalni rad koji je prazan. Te ** No links ** kontejnera od KJKP Rad.

A ja koliko znam, spoj neće biti pored mosta A.I. (blizu rijeke), već na postojećoj rasksnici sa Butmirom (što se tiče dionice na slici). Vidi se ta cesta kako ide prema Butmiru. To "prazno" polje siječe na dva dijela.
Ovako stoji na tabli pored mosta ...

Image
mayab

#2502 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

Cossack wrote:
So What! wrote:Mislim da se u Sarajevu nikada nisu gradile saobraćajnice u ovolikom obimu kao sada, trenutno su u izgradnji:

- Sarajevska obilaznica LOT2c
- A transverzala
- Južna longitudinala (Grbavica II - Hrasno)
- IX transverzala

Iako se ove saobraćajnice prave sa kašnjenjem, probijanjem, rokova i raznim drugim nedostatcima. Ipak morate priznati da se nešto pokrenulo po tom pitanju i da je to jako dobro na kraju krajeva.

A ja ću linkovati ovdje slike, da možemo konkretno pratiti šta se dešava.

A što se tiče pothodnika ispod kružnog toka, svi će dobiti pristup, uključujući i pekaru AS.
I ja to sad krenuh napisati. Kako je bilo ovo je odlično! 8-) :mrgreen:
Pa ljudi, samo budala ne vidi da je "voda dosla do usta" i da je krajnje vrijeme da se rjesavaju ceste :bih:
So What!

#2503 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Sarajevska obilaznica LOT2c - 10. 12. 2016. @ NNagib (SSC)

Image

Image

Image

Image
Raigor Stonehoof

#2504 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Raigor Stonehoof »

So What! wrote:
muha_sa wrote:šta ovo desno--ispod ovog puta-- rade :? jel to prikljucak na A.Šacirbegovic :?
Pa u principu ovo će biti najzatjevniji kružni tok u Sarajevu ikada i biće znatno širi od trenutne raskrsnice, koja je ubjedljivo najgora u čitavom gradu.

Živio sam tu u blizini, volio otići često u pekaru AS, čak i u tri navećer je vratolomija preći ulicu.

Tako da je ispod predviđen pothodnik ilitiga potputnjak, a evo malo vizuelizacije da to ljepše dočara.

Image

Image
ma jel ovo ukljucenje na cestu za As tacno ispred Dzafka :? :-?
kafanski_covjek

#2505 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kafanski_covjek »

So What! wrote:
muha_sa wrote:šta ovo desno--ispod ovog puta-- rade :? jel to prikljucak na A.Šacirbegovic :?
Pa u principu ovo će biti najzatjevniji kružni tok u Sarajevu ikada i biće znatno širi od trenutne raskrsnice, koja je ubjedljivo najgora u čitavom gradu.

Živio sam tu u blizini, volio otići često u pekaru AS, čak i u tri navećer je vratolomija preći ulicu.

Tako da je ispod predviđen pothodnik ilitiga potputnjak, a evo malo vizuelizacije da to ljepše dočara.

Image

Image
kad pocnu pretrcavati
Image
saravara

#2506 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by saravara »

Raigor Stonehoof wrote:
So What! wrote:

Image

Image
ma jel ovo ukljucenje na cestu za As tacno ispred Dzafka :? :-?
hahah tačno ispod Džafka, na 2,3 metra od pekare As, da mi je ovo dočekati ... Nego molio bih administratore da promjene ime teme kad vidim ovo JUSF BUBA_KORELI ospem se a dobra tema.. Hvala
zli_hordas

#2507 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by zli_hordas »

kafanski_covjek wrote:
So What! wrote:

Image

Image
kad pocnu pretrcavati
Image
Nece ovo bosnjo znat koristiti bas izgleda neobicno.
kakaljin

#2508 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

kafanski_covjek wrote: kad pocnu pretrcavati
Image
Stave natpis da je pjesak za sve kriv, pa ces vidjeti da ce rijetki pokusati prijeci, jer se svi vode nisam ja kriv, vec vozac automobila pa pretrcavaju gdje ne treba.
holowey

#2509 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by holowey »

kakaljin wrote:
Image
Stave natpis da je pjesak za sve kriv, pa ces vidjeti da ce rijetki pokusati prijeci, jer se svi vode nisam ja kriv, vec vozac automobila pa pretrcavaju gdje ne treba.
saobracajnica prolazi kroz stambeno naselje, nije autoput u pitanju pa da pjesak za sve bude kriv...u stambenom naselju uvijek mozes ocekivati da neko istrci na cestu a ti kao vozac moras reagovati... sta god da se desi, ti si "oklopljen" a pjesak ranjiv i moras voditi racuna o tome... just sayin'...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2510 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

Image
Logovan

#2511 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Logovan »

Black swan wrote:Image
+

Image
So What!

#2512 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

Situacija kao na Stupu, pjesaci pretrcavaju, ali kada neko pogine, nema vise prozivanja nadleznih, jer je pitanje pjesaka rjeseno na najmoderniji i najcivilizovaniji nacin.
amar1994

#2513 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by amar1994 »

So What! wrote:Situacija kao na Stupu, pjesaci pretrcavaju, ali kada neko pogine, nema vise prozivanja nadleznih, jer je pitanje pjesaka rjeseno na najmoderniji i najcivilizovaniji nacin.
katastrofa je dole , pa mogli su barem dva nadvoznjaka napraviti kod wise i gazprom pumpe :-) :-) , ja inzinjera i govana :roll: :run:
Truba

#2514 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

Logovan wrote:
Black swan wrote:Image
+

Image
razmišljao sam o ovome ne bi valjalo jer bi se lijepile kese najloni i smeće na ovo tako da bi na cirkus ličilo
možda malo veće one betonske prepreke
kakaljin

#2515 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by kakaljin »

holowey wrote:
kakaljin wrote:
Image
saobracajnica prolazi kroz stambeno naselje, nije autoput u pitanju pa da pjesak za sve bude kriv...u stambenom naselju uvijek mozes ocekivati da neko istrci na cestu a ti kao vozac moras reagovati... sta god da se desi, ti si "oklopljen" a pjesak ranjiv i moras voditi racuna o tome... just sayin'...
Stoji i to sto kazes, ali ne mozes voditi racuna o necemu o cemu je zabranjeno biti tu, mozes jedino na nekom oprezu biti, ali da striktno pazis da li ce ti neko izletiti tamo gdje ti mu nije mjeto je vec nezgodno, kada si ti fokusiran na saobracaj i vise vodis racuna o kretanju auta, nego da li ce neki pjesak biti tamo gdje mu nije mjesto, naravno moras voditi osnovni oprez.
So What!

#2517 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

A transvezala - 10. 12. 2016. @ Posmatrac 2016 (SSC)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
dresdener78

#2518 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by dresdener78 »

archi_a wrote:Nikada, ali nikada više putnički saobraćaj u željeznicama BiH neće biti na novou održivog. Ne znam kakve vozove i vagone da nabave. Druga je stvar nostalgije i želje nas starijih i možda mlađih generacija da se ponekad, jednom ili dvaput godišnje provozamo vozom. Vremena su se promijenila i automobil je dostupan svima. Voz je jednostavno prespor. Na 3,5 miliona stanovnika je jednostavno nemoguće održati putnički saobraćaj rentabilnim.
Pruga za industrijsku zonu oko Sarajeva postoji. Nonsens je razmišljati da će se od željezničke stanice napraviti kružno prema Vogošći. Nikad. Priče za malu djecu.
Dedo mi je bio otpravnik. Njegov brat i bratić mašinovođe. Prugu volim jer sam odrastao uz nju i uz taj miris. Nikad protiv njih ni riječi, ali ovo su fakti. Nema rentabilnosti i nikad je više neće biti što se putničkog saobraćaja tiče.
Što se tiče ideje o polaganju gradskog autoputa sadašnjom prugom od Rajlovca do željezničke, meni je ideja lucidna ali dobra. Naravno, ne odlučujem ja kao ni vi. Svačije mišljenje uvažavam iako se možda nećemo složiti.
Nema rentabilnosti prije svega zbog kriminalno-političke isto kao ekonomske situacije u BiH.

U 99 posto mjesta i država gdje putnički prevoz radi on je PLAĆEN od strane lokalne vlasti. Jer postoji relativno nizak broj relacija na kojima ima toliko putnika da voz i može biti rentabilan. Lokalni putnički vozovi to zaista nisu. Radi se o brzim vozovima koji idu najmanje 200-300 kilometara. U Češkoj se trenutno dosta razvija konkurencija na željeznici, dok pored državne željeznice vozi i privatna firma pod brendom RegioJet. Sada su uveli vozove preko cijele bivše Čehoslovačke. Nekako uspijevaju da posluju pozitivno, i još ima trećeg privatnika na glavnoj pruzi i to firmu LeoExpres (ali koliko je poznato stalno grca u dugovima, neki kroz šalu kažu da je babo, privrednik u prehrambenoj industriji, kupio sinčiću voz, samo ne onu maketu nego stvaran).

Sa druge strane, neke željezničke uprave voze npr. vozove EuroCity na svoje troškove, dakle bez lokalnih subvencija, i nekako funkcioniše. Samo mora biti prije svega atraktivna brzina putovanja, pa naravno i komfor unutar voza.

Prvi problem na željeznici je stanje pruga koje utiče na brzinu. Projektna brzina glavnih pruga normalnog kolosijeka je oko 100-120 km za sat, dakle tome su prilagođene krivine, usponi, itd. Ukoliko uzmem u obzir da vozovi danas voze po totalno istrošenim prugama (osim pruge za Mostar), dok je vožnja Sarajevo-Šamac trajala prije ukidanja vozova oko pet sati, tu naravno nema šanse da bude bilo šta konkurentno.

Od samog početka žestoko kritikujem nabavku TALGO kompozicija, jer danas više nego ranije važi "time is money" i neće niko biti oduševljen vožnjom brzine puževa mada je taj voz moderan. Opet ponavljam, za unutrašnji saobraćaj se moglo uz kapacitete bh. firma remontovati više EMV takozvanih "Ma­đara" koji trunu dijelom u Rajlovcu, dijelom u Doboju. Odlično i jeftino rješenje za odlomak tih golemih para, ostatak se mogao uložiti u prugu da se poveća brzina putovanja.

Svakako ako bi smanjio trajanje vožnje na neka tri sata, to su već prihvatljivi parametri. I dosta brže od Autobusa (jer vožnja autobusom traje isto oko 4-5 sati od Sarajeva do Bosanskog Broda).

Ideje o ukidanju željezničkih pruga smatram totalnom glupošću, jer BiH je već doživjela jednu katastrofu i to ukidanje "zastarjelih habsburških" uskotračnih pruga do kraja sedamdesetih iz pretežno ideoloških razloga. Jeste li znali da je značajan dio tih pruga već na početku izgrađen po parametrima za normalne vozove? Dakle dovoljno je bilo promijeniti šine i tu i tamo nešto naštimati.

Vozovi su posebno u zimskom periodu puno pouzdaniji nego drumski saobraćaj jer njima ništa onako ne smeta na pruzi (osim psiho vozača automobila koji su previše puta gledali Fast and Furious).

Siguran sam da bi imali vozovi spajajući najveće bh. gradove (dakle uz najmanju ruku relacija Mostar - Sarajevo - Zenica - Doboj - Banja Luka - Prijedor - Bihać) dovoljno putnika, ukoliko bi voz bio DOVOLJNO BRZ i ukoliko bi vozio više nego dva-triput dnevno. Opet ponavljam, čitava ova relacija je elektrificirana, mogli su na njoj voziti temeljito remontovani Mađari recimo sa dodatnim niskospodnim vagonom za hendikepirana lica.

Ukoliko bi voz išao svaka dva sata, to bi već bilo nešto zanimljivo za putnike, i opet ponavljam, tog voznog parka teoretski već ima, samo sve više propada već godinama. To su dobri vozovi i nema potrebe galamiti "stari su zastarjeli fuj", jer u drugim državama je normalno da voze i kompozicije stare 30-40 godina, samo ih remontuju tako da izgledaju kao novi.

Vrtimo se u začaranom krugu: Putnika nema pošto je vožnja užasno spora i vozovi skoro ne saobraćaju, i evo neki misle da bi bilo "efikasno" ukinuti željeznički putnički prevoz i mahom zamijeniti neke pruge asfaltom jer nema putnika...
vješalica

#2519 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

ne može provincijalac živiti dok mu kuća ne upre u nebo ko ovaj gore i svi ovi što su sagradili ove nakarade od kuća
skamaro kuću unutra sve prazno
al nek se kurči
nek boravi u mnogobrojnim sobama...provincijski kompleks
Truba

#2520 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

da moja ti
a ja zivio u montažnoj vikendici od 28 kvadrata plus terasa
vješalica

#2521 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by vješalica »

prvo vani tako lijepe kuće grade i kućice koje nisu odraz nikakvog kompleksa a izgledom i funkcionalnošću su boli glava...
kod nas sve na isti kalup
nek je uprlo u nebo i nek je isto...još kad nadograde užas živi
So What!

#2522 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by So What! »

A transvezala - 14. 12. 2016. @ Posmatrac 2016 (SSC)

Image

Image

Image
Cossack

#2523 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Cossack »

Kako su se dogovorili pa je ovaj pristao??? Zna li se? :mrgreen:
Raigor Stonehoof

#2524 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Raigor Stonehoof »

vješalica wrote:ne može provincijalac živiti dok mu kuća ne upre u nebo ko ovaj gore i svi ovi što su sagradili ove nakarade od kuća
skamaro kuću unutra sve prazno
al nek se kurči
nek boravi u mnogobrojnim sobama...provincijski kompleks
Dođe Sandžaklija pred Kabu, stane i gleda, pa pomisli, "moglo bi ovo još na tri sprata" :D
Koshpa

#2525 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Koshpa »

Eto svecano otvorise A transferzalu [emoji4]

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk
Post Reply