Rekonstrukcija šina

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#251 Re: Rekonstrukcija šina

Post by poznanik »

lajkujMe wrote:...I razlog zasto se odjednom osjecaju vibracije na vec uradjenoj trasi je to sto su stavili asfalt i sine nemogu da disu, zapamtite ovo za 2 mjeseca biti ce pukotine na trasi a za godinu dana rupe.

A to kao dosad nepoznato u Sarajevu? :oops:
dresdener78

#252 Re: Rekonstrukcija šina

Post by dresdener78 »

lajkujMe wrote:...I razlog zasto se odjednom osjecaju vibracije na vec uradjenoj trasi je to sto su stavili asfalt i sine nemogu da disu, zapamtite ovo za 2 mjeseca biti ce pukotine na trasi a za godinu dana rupe.
Jel baš tako i osjećaju li se vibracije? Bio sam u Sarajevu prije mjesec dana kada su završavali dionicu na Marin Dvoru. Pošto se malo bavim tramvajskim saobraćajem i vidio sam širom Evrope puno stvari vezanih sa tehnologijom tramvaja i tramvajskih pruga, šokirao me način kako se taj "remont" radi.
1. Osnovnu betonsku ploču iz kraja 70tih su jedva očistili metlom, na totalno neravan betonski temelj su odmah stavljali šine - kako su napravili fiksaciju i nivelizaciju šina je za mene velika misterija.
2. Možete na raznim slikama i uživo vidjeti da su NA CIJELOJ DIONICI koristili vijke koji drže šine na podlozi samo u razmaku oko 2 metara!!!! Majke mi na ovoj pruzi prolazi svaku minutu jedan tramvaj pun putnika težine preko 30 tona! Ovako se ne radi ni neki beznačajni industrijski kolosijek gdje prođe jedan vagon za dva dana. Standard je da se na novoj ili uređenoj betonskoj podlozi pričvršćavaju šine vijcima svakih 50-70 cm. Znači vijci su ovako više nego simbolični i šine će držati na mjestu zbog lijevenog betona i gravitacije. Svaka čast, opet je neko popunio džepove i napravio remont "visokog kvaliteta". Vibracije tramvaja čija postolja nisu u baš najboljem stanju (posljedica vožnje na Ilidžu gdje šine većinom podsjećaju na tenkodrom) će prouzrokovati uništenje u toku maks. 5 godina, rado ću se kladiti. Svoju vlastitu kuću izvođač radova nebi napravio ovako mizerno. Baš sam ljut... :(
neki

#253 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

dresdener78 wrote:
Jel baš tako i osjećaju li se vibracije? Bio sam u Sarajevu prije mjesec dana kada su završavali dionicu na Marin Dvoru. Pošto se malo bavim tramvajskim saobraćajem i vidio sam širom Evrope puno stvari vezanih sa tehnologijom tramvaja i tramvajskih pruga, šokirao me način kako se taj "remont" radi.
1. Osnovnu betonsku ploču iz kraja 70tih su jedva očistili metlom, na totalno neravan betonski temelj su odmah stavljali šine - kako su napravili fiksaciju i nivelizaciju šina je za mene velika misterija.
2. Možete na raznim slikama i uživo vidjeti da su NA CIJELOJ DIONICI koristili vijke koji drže šine na podlozi samo u razmaku oko 2 metara!!!! Majke mi na ovoj pruzi prolazi svaku minutu jedan tramvaj pun putnika težine preko 30 tona! Ovako se ne radi ni neki beznačajni industrijski kolosijek gdje prođe jedan vagon za dva dana. Standard je da se na novoj ili uređenoj betonskoj podlozi pričvršćavaju šine vijcima svakih 50-70 cm. Znači vijci su ovako više nego simbolični i šine će držati na mjestu zbog lijevenog betona i gravitacije. Svaka čast, opet je neko popunio džepove i napravio remont "visokog kvaliteta". Vibracije tramvaja čija postolja nisu u baš najboljem stanju (posljedica vožnje na Ilidžu gdje šine većinom podsjećaju na tenkodrom) će prouzrokovati uništenje u toku maks. 5 godina, rado ću se kladiti. Svoju vlastitu kuću izvođač radova nebi napravio ovako mizerno. Baš sam ljut... :(
Isto sam i ja primjetio, pruga ce potonuti a asfalt okolo popucati pogotovo kod higijenskog gdje prodje preko 100 000 vozila dnevno preko nje. Isti fuseraj kao sto je i bila.
Sto se tice vibracija i asfalta pretpostavljam da ce kad zavrse cijelu dionicu izrezati asfalt oko sina i ubaciti tecnu gumu (il kako se vec zove), slicno su uradili i prije 5 godina na obali.
Na trasu od c. vile do ilidze je privremeno postavljen zeljeznicki profil jos 60ineke zato onako skace tramvaj. Po bosanskom zakonu sva privremena rjesenja postanu trajna, nikad nije postavljen profil sa zljebom na toj dionici..
fidoremilienko

#254 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

neki wrote: Isto sam i ja primjetio, pruga ce potonuti a asfalt okolo popucati pogotovo kod higijenskog gdje prodje preko 100 000 vozila dnevno preko nje. Isti fuseraj kao sto je i bila.
Sto se tice vibracija i asfalta pretpostavljam da ce kad zavrse cijelu dionicu izrezati asfalt oko sina i ubaciti tecnu gumu (il kako se vec zove), slicno su uradili i prije 5 godina na obali.
Na trasu od c. vile do ilidze je privremeno postavljen zeljeznicki profil jos 60ineke zato onako skace tramvaj. Po bosanskom zakonu sva privremena rjesenja postanu trajna, nikad nije postavljen profil sa zljebom na toj dionici..
Ovaj dio nikako ne razumijem, pa ako mozes malo da pojasnis. :)
fidoremilienko

#255 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

dresdener78 wrote: Jel baš tako i osjećaju li se vibracije? Bio sam u Sarajevu prije mjesec dana kada su završavali dionicu na Marin Dvoru. Pošto se malo bavim tramvajskim saobraćajem i vidio sam širom Evrope puno stvari vezanih sa tehnologijom tramvaja i tramvajskih pruga, šokirao me način kako se taj "remont" radi.
To i jeste najveci problem, te AB ploce, koje nisu u dobrom stanju. Ali kako objasniti nasim ljudima u vlasti i generalno, da ukoliko je temelj los, sve sto se gore napravi ce se za par godina jako iskvariti...
2. Možete na raznim slikama i uživo vidjeti da su NA CIJELOJ DIONICI koristili vijke koji drže šine na podlozi samo u razmaku oko 2 metara!!!! Majke mi na ovoj pruzi prolazi svaku minutu jedan tramvaj pun putnika težine preko 30 tona! Ovako se ne radi ni neki beznačajni industrijski kolosijek gdje prođe jedan vagon za dva dana. Standard je da se na novoj ili uređenoj betonskoj podlozi pričvršćavaju šine vijcima svakih 50-70 cm. Znači vijci su ovako više nego simbolični i šine će držati na mjestu zbog lijevenog betona i gravitacije.
Vjerujem da su oni isli logikom, nema veze svakako kad asfalt dodje izmedju sina "nemaju one kud". Tako razmisljaju obicni radnici, najvjerovatnije i poslovodje. Pravi inzinjeri znaju sta znaci i kakav uticaj ima opterecenje+temperatura na sine.
Svaka čast, opet je neko popunio džepove i napravio remont "visokog kvaliteta". Vibracije tramvaja čija postolja nisu u baš najboljem stanju (posljedica vožnje na Ilidžu gdje šine većinom podsjećaju na tenkodrom) će prouzrokovati uništenje u toku maks. 5 godina, rado ću se kladiti. Svoju vlastitu kuću izvođač radova nebi napravio ovako mizerno. Baš sam ljut... :(
O ovome je i ranije bilo govora. Sve namjesteno, pred ocima javnosti, ali koga je to briga? Svaki od njih je sebe ugradio u ovu prugu, po principu "koliko je moje" :)
dresdener78

#256 Re: Rekonstrukcija šina

Post by dresdener78 »

neki wrote: Isto sam i ja primjetio, pruga ce potonuti a asfalt okolo popucati pogotovo kod higijenskog gdje prodje preko 100 000 vozila dnevno preko nje. Isti fuseraj kao sto je i bila.
U pravu si, nisam spomenuo veliki drumski saobraćaj, nebi baš smetala mala auta, ali problem su kamijoni itd. - na obali vidiš stotine mjesta popucanih, raspalih i šahtovi za odvod kišne vode su prolomljeni... svakako mislim da na obali nisu krivi kamijoni nego opet ista "tehnologija" da šine drže na podlozi u suštini zbog gravitacije. Jer je navodno ovu dionicu napravila ista TECA iz Slovenije.

Šta se pričvršćavanja šina na podlogu tiče, evo jedne slike iz Praga (tamo rade nekad po solidnom projektu ali često je katastrofalan kvalitet kako se radovi izvedu, korupcija ista kao u Bosni-vjerovali ili ne), ipak vidite razliku kako će držati šine u podlozi (koja će biti novo lijevena od tečnog betona)....
Image

Ovo sam slikao na Alipašinom mostu u sredini maja:
Image
Svi podložni slojevi su totalno istrošeni i nisu čvrsti, fali drenaža tako da prilikom vlagih perijoda tijelo tramvajske pruge bukvalno "pliva u blatu". Željezničke šine bi bile relativno OK ali ovdje je totalno uništena čitava pruga od Marin Dvora do Ilidže... BTW pragovi su isti koje su stavljali 1960. godine prilikom izgradnje tramvajskog sistema normalnog kolosijeka, vidio sam na mnogim fotografijama da su to uvijek ti isti pragovi identičnog oblika...
dresdener78

#257 Re: Rekonstrukcija šina

Post by dresdener78 »

sorry stavio sam prethodni post duplo evo drugi izbrisao
fidoremilienko

#258 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Ne znam jesi li primjetio, da su bas na potezu od Ch.Ville do Ilidze, sine u jako losem stanju. To se cak vidi i na ovoj tvojoj drugoj slici. Posebno je to izrazeno u ovom ljetnom periodu. Tako da se ne bih slozio sa tobom da su sine OK.
dresdener78

#259 Re: Rekonstrukcija šina

Post by dresdener78 »

fidoremilienko wrote:Ne znam jesi li primjetio, da su bas na potezu od Ch.Ville do Ilidze, sine u jako losem stanju. To se cak vidi i na ovoj tvojoj drugoj slici. Posebno je to izrazeno u ovom ljetnom periodu. Tako da se ne bih slozio sa tobom da su sine OK.
E izvini nisam se jasno izrazio, fakat sam zahebani zapadnjak... svakako željezničke ili tramvajske šine, kada je pruga dobro urađena, nema veće razlike. Prekjuće sam bio u Dresdenu i tamo na ravnim dionicama dalje od centra, gdje pragovi leže na tucaniku, također koriste željezničke šine bez žljebova - jednostavnije rješenje. Vjerujem da je i jeftinije jer sigurno ima više proizvođača željezničkih nego žljebnih tramvajskih šina. Htio sam reci da nije problem u željezničkim šinama, nego u tome, što je cijela pruga zrela za totalni remont do dubine barem 1 m ispod terena.... i ne samo od Čengić vile kao što si napisao, kod Muzeja ili na Pofalićima vidiš puno prašine i blata oko šina, isti efekat devastiranih podložnih slojeva... na Dolac Malti se mogu mjestimično vidjeti i pukle šine (mjesta koja su bila varena) koje udaraju dio na dio ispod svakog točka koji prolazi...
fidoremilienko

#260 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

dresdener78 wrote:
fidoremilienko wrote:Ne znam jesi li primjetio, da su bas na potezu od Ch.Ville do Ilidze, sine u jako losem stanju. To se cak vidi i na ovoj tvojoj drugoj slici. Posebno je to izrazeno u ovom ljetnom periodu. Tako da se ne bih slozio sa tobom da su sine OK.
E izvini nisam se jasno izrazio, fakat sam zahebani zapadnjak... svakako željezničke ili tramvajske šine, kada je pruga dobro urađena, nema veće razlike. Prekjuće sam bio u Dresdenu i tamo na ravnim dionicama dalje od centra, gdje pragovi leže na tucaniku, također koriste željezničke šine bez žljebova - jednostavnije rješenje. Vjerujem da je i jeftinije jer sigurno ima više proizvođača željezničkih nego žljebnih tramvajskih šina. Htio sam reci da nije problem u željezničkim šinama, nego u tome, što je cijela pruga zrela za totalni remont do dubine barem 1 m ispod terena.... i ne samo od Čengić vile kao što si napisao, kod Muzeja ili na Pofalićima vidiš puno prašine i blata oko šina, isti efekat devastiranih podložnih slojeva... na Dolac Malti se mogu mjestimično vidjeti i pukle šine (mjesta koja su bila varena) koje udaraju dio na dio ispod svakog točka koji prolazi...
Eh da, to je vec puno bolje. ;)
Ja sam vec ranije pisao da je postojala ideja da se uradi remont kompletne tramvajske pruge, ali izgleda nema politicke volje da se to zavrsi. U potpunosti se slazem, cijela tramvajska pruga je u losem stanju. Nikako da ljudi shvate da su ti materijali potrosni, odnosno da ih pored redovnih opterecenja (tramvaj+putnici) trose i atmosferalije. Nista nije vjecno.
neki

#261 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

fidoremilienko wrote:
Pa evo dresdener je otpilike objasnio razliku izmedju tramvajskih i zeljeznickih profila, tramvajski imaju zlijeb za tocak cime se umanjuju vibracije tramvaja. Pruga od Bascarsije do C.Vile je uzljebljena i to cini mi se da je postavljena 50tih kad se mijenjao poprecni profil pruge u Sa i nikad nije mjenjana, dok je 10ak godina poslije postavljen zeljeznicki profil na dionicu C.Vila - Ilidza koji je danas u puno gorem stanju..
fidoremilienko

#262 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

neki wrote:
fidoremilienko wrote:
Pa evo dresdener je otpilike objasnio razliku izmedju tramvajskih i zeljeznickih profila, tramvajski imaju zlijeb za tocak cime se umanjuju vibracije tramvaja. Pruga od Bascarsije do C.Vile je uzljebljena i to cini mi se da je postavljena 50tih kad se mijenjao poprecni profil pruge u Sa i nikad nije mjenjana, dok je 10ak godina poslije postavljen zeljeznicki profil na dionicu C.Vila - Ilidza koji je danas u puno gorem stanju..
Nemam podatke koliko umanjuju vibraciju, ali znam da tocak bolje lezi i tako obezbjedjuje bolju vucu vozila. Druga stvar, je sto su zljebne sine (ove o kojima govorimo) bolje za uklapanje u asfalt. Imaju dvije mane:
-moraju se uvijek cistiti (vrsiti vizuelni nadzor, jer ukoliko postoji bilo sto u zlijebu to moze dovesti do iskakanja tramvaja)
-skupe su za izradu (ojacani celik)

Najveca budalastina je recimo (kad nemas para, sto je nas slucaj), spajanje (zavarivanje) Vignolove i zljebne sine. To je izvedeno na prelazu u Nedzaricima.
dresdener78

#263 Re: Rekonstrukcija šina

Post by dresdener78 »

fidoremilienko wrote: Nemam podatke koliko umanjuju vibraciju, ali znam da tocak bolje lezi i tako obezbjedjuje bolju vucu vozila. Druga stvar, je sto su zljebne sine (ove o kojima govorimo) bolje za uklapanje u asfalt. Imaju dvije mane:
-moraju se uvijek cistiti (vrsiti vizuelni nadzor, jer ukoliko postoji bilo sto u zlijebu to moze dovesti do iskakanja tramvaja)
-skupe su za izradu (ojacani celik)

Najveca budalastina je recimo (kad nemas para, sto je nas slucaj), spajanje (zavarivanje) Vignolove i zljebne sine. To je izvedeno na prelazu u Nedzaricima.
Malo sam pretražio internet da nađem tačne odgovore na pitanja vezana sa našom diskusijom:
ŽLJEBNE šine se prema stručnim tekstovima koje sam našao na stranicama čeških saobračajnih fakulteta koriste kod tramvajskih pruga u ulicama sa zatvorenom površinom (kocke, asfalt, betonske ploče) jer žljeb osigurava prostor za vanjski dio tramvajskog točka, češki se taj dio zove "okolek", neznam nažalost tačnu H/B/S terminologiju. Ovaj vanjski dio tramvajskog točka je niži nego kod željezničkog točka tako da u većini slučajeva željeznička vozila ne mogu voziti na standardnim tramvajskim prugama (žljeb kod žljebne šine nije dovoljno dubok). Prednost je u tome da je na zatvorenoj površini ulice stabilan prostor pod nivou kolovoza gdje može prolaziti onaj "okolek" sa unutrašnje strane šine koji zapravo osigurava stabilno kretanje vozila na šinama i da ne iskoči.
Da, mora se žljeb redovno čistiti, mora imati sisteme za odvod kišne vode. Sjećam se slike iz Dresdena izi osamdesetih gdje je tramvaj ČKD ležao na strani i uzrok zašto je iskočio i prevrnuo se - bio je neki vijak koji je ispao iz nekog kamijona i zalutao je u tramvajski žljeb gdje je ostao u čvrstoj poziciji.
ŽELJEZNIČKE šine se mogu koristiti na svim mjestima tramvajskih pruga koje ne idu direktno asfaltiranom ulicom nego u posebnom prostoru, najčešće u sredini širokih ulica. Znači u Sarajevu idealne su željezničke šine od Muzeja do Ilidže, samo na prelazima mogu se postaviti žljebne dionice. Izgleda da je nabavka željezničkih šina jeftinja jer ima više izvora i proizvođača i naravno, nema potrebe da se čisti žljeb šina. Žljebne i željezničke šine se mogu bez problema spajati varenjem, prekjuče sam prilikom slikanja vozila u Dresdenu gledao takva mjesta - žljeb je na proširen na mjestu spajanja, gdje žljebna ustvari počinje, i u pravcu do daljnje dionice žljebne šine je postepeno sve uži sve do normalnog parametra. Takav prelazni dio je dug oko 0,5-1 m. Naravno, sve to je pitanje kvaliteta izvođenja radova i tog varenja.
Evo sam našao sliku na češkoj wikipedii.
Image
To što se veoma razlikuje kod tramvajskog i željzničkog saobraćaja jesu skretnice i križenja koja imaju potpuno drugačije razmjere i parametre tako da danas skoro nema šanse da voze željeznički vagoni na tramvajskim prugama i klasični tramvaji na željezničkim prugama. Naravno ima gradova gdje postoje sistemi "tram-voz", recimo tramvaj će ići do Ilidže svojom trasom te iza Ilidže prelazi na željezničku prugu i ide do Hadžića - ovdje bi moralo biti prihvaćeno posebno tehničko rješenje "univerzalnih" šinskih elemenata (posebno skretnica i križenja) i tramvaja sa specijalnim postoljama i točkovima. U njemačkoj najpoznatiji grad sa "tramvozom" jeste Karlsruhe.

Šta se tiče tvrdnje nekih lika da "Amsterdamski tramvaji uništavaju prugu na obali zbog prevelikog osovinskog pritiska". Pitao sam danas nekoliko stručnjaka. Dakle: Amsterdamski tramvaji imaju prosječne parametre i nisu nikako ekstremno teška i zahtjevna vozila. I, praktično ne postoji tramvaj koji bi imao manji osovinski pritisak nego stari dobri zglobnjak ČKD tipa K2. Ili, recimo, postoji. Ali u GRAS-u bi trebali kupiti 50 konja da opet vozi konjski tramvaj gdje svaki vagon može imati maks. 2-3 tone.... suštinski problem je katastrofalno stanje dugoročno zanemarenih pruga i vozila i način, koji vidimo, kako se pravi "remont" jer političari, zlo naših zemalja, su upetljani u sve i stručnjake odavno niko ne sluša.
fidoremilienko

#264 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Super :thumbup:

Sve ovo gore navedeno stoji. I jedna i druga vrsta sine imaju svoje prednosti i mane. Mozda i najveca mana zljebne sine je njena cijena. Sad, zavarivanje zljebne i vinjol sine je prilicno zajeban postupak. To se uradilo na prelazu u Nedzaricima, kako sam vec kazao. Uglavnom radi se o razlicitim poprecnim presjecima jedne i druge sine (vrat i postolje), tako da je to malo teze uklopiti, ali ne i nemoguce. Pokusat cu i ja da dodjem do tacnog postupka kako se to radi ;)

I ovo za skretnice se slazem, jer su u biti radi i o razlicitim opterecenjima i razlicitim materijalima za izradu. Slika je super :thumbup:

EDIT: "okolek" = vijenac tocka
Hajlac

#265 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Hajlac »

lajkujMe wrote:Samo da vam pokazem nesto

Image

Image

Image

Ovo su famozni ICOSIT ublazivaci vibracija i zvuka.... sta je sad tu problem? Tek su stigli.... mislio sam prvo wtf sta je sad ovo zar nisu zavrsili od higijenskog do marijin dvora a skoro pa zavrsili i ostatak kako ce to ugraditi???

Onda mi je sinulo, ovdje je dovoljno samo od vjecne vatre do carsije :roll: ovo je stednja na vrhunskom nivou, nekvalitetno uradise 2/3 trase a ovu zadnju ce kao "kvalitetno" raditi.

I razlog zasto se odjednom osjecaju vibracije na vec uradjenoj trasi je to sto su stavili asfalt i sine nemogu da disu, zapamtite ovo za 2 mjeseca biti ce pukotine na trasi a za godinu dana rupe.

Nije ICOSIT. Kancerogeni ICOSIT je pretpostavljam ona gumasta masa oko sina koja se vec uveliko odvaja na Obali.

Na ovim bijelim papirima pise da je u pitanju vec pominjani STRAILastic :?

I da - zglave nece citavim dijelom koji obnavljaju staviti STRAILastic vec izgleda samo od Trznice pa gore prema Sebilju :x

Interesantno bi bilo zaviriti u detalje projekta koji je "pobijedio" na natjecaju kako bi se uporedila obecanja i uradjeno u vezi ovog STRAILastic rjesenja.

Meni licno ova u-zadnji-cas nabavka STRAILastic-a kad je 2/3 pruge vez zavrseno vise lici na mazanje ociju i gluho bilo pritisak Vlasti na izvodjaca jer je nebulozno za 8 miliona KM samo 1/3 raditi kako treba.
I da recimo kazu kako je eto samo u gornjem dijelu potreban STRAILastic za manje vibracije - nebulozno je jer u nista boljm stanju nisu zgrade na Marin Dvoru pored kojih takodje vrlo blizu prolazi pruga kao gore prema Vijecnici.
Fusheraj i kradja nasih para na sve strane a narod samo bleji.
Najvece dostignuce im je da se irgete zbog obustave saobracaja i guzvi tokom obnove.
fidoremilienko

#266 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Hajlac wrote: Nije ICOSIT. Kancerogeni ICOSIT je pretpostavljam ona gumasta masa oko sina koja se vec uveliko odvaja na Obali.

Na ovim bijelim papirima pise da je u pitanju vec pominjani STRAILastic :?

I da - zglave nece citavim dijelom koji obnavljaju staviti STRAILastic vec izgleda samo od Trznice pa gore prema Sebilju :x

Interesantno bi bilo zaviriti u detalje projekta koji je "pobijedio" na natjecaju kako bi se uporedila obecanja i uradjeno u vezi ovog STRAILastic rjesenja.

Meni licno ova u-zadnji-cas nabavka STRAILastic-a kad je 2/3 pruge vez zavrseno vise lici na mazanje ociju i gluho bilo pritisak Vlasti na izvodjaca jer je nebulozno za 8 miliona KM samo 1/3 raditi kako treba.
I da recimo kazu kako je eto samo u gornjem dijelu potreban STRAILastic za manje vibracije - nebulozno je jer u nista boljm stanju nisu zgrade na Marin Dvoru pored kojih takodje vrlo blizu prolazi pruga kao gore prema Vijecnici.
Fusheraj i kradja nasih para na sve strane a narod samo bleji.
Najvece dostignuce im je da se irgete zbog obustave saobracaja i guzvi tokom obnove.
Vjerovatno imas pravo, jer i meni ovo vise lici na STRAIL. Ko ne vjeruje, moze pogledati na njihovoj stranici. Ja tacno vise ne znam sta se radi i sta ko radi. Ovo je izgleda kasno nabavljeno, jer koliko znam ovi strail elementi idu oko sine. Dalke uklapaju se na sine, pa se sine potom stavljaju i onda asfalt i gotova prica.

Kod Sike je to drugacije. Prvo se asfaltira pa se rece, pa se stavlja sika. Tek sada mi nista nije jasno :cry:
dresdener78

#267 Re: Rekonstrukcija šina

Post by dresdener78 »

Momci, došlo je do trenutka da kažem šta sam čuo od dobro informiranih izvora u GRAS-u vezano sa ovim remontom:
Hvala Bogu prvi put se desi da ne mora GRAS (koji jedva diše) direktno platiti remont kao što je bilo dosad. Nebi imao iz čega da plati...
Svakako gospodin, koji je ranije radio u GRAS-u i djelovao kao glavni koordinator remonta pruge na obali sa firmom TECA, danas navodno ima funkciju negdje na nivou kantona gdje odlučuje o ovakvim projektima i nije baš teško shvatiti ko je bio odlučujući faktor da opet TECA pobjedi na tenderu. Također mi je rećeno da su iz GRAS-a zaobišli gradilište i šta se kvaliteta radova tiče, oni kažu samo "radije bez komentara". Ovo je prema njihovim rijećima praktično išlo oko GRAS-a i skuhano je pretežno političarima.... ne želim da navedem ime čovjeka koji mi je rekao za tog gospodina ali ne radi se o nekom ćiku sa čekićem u ruci na dvorištu remize.
neki

#268 Re: Rekonstrukcija šina

Post by neki »

[quote="fidoremilienko]
Vjerovatno imas pravo, jer i meni ovo vise lici na STRAIL. Ko ne vjeruje, moze pogledati na njihovoj stranici. Ja tacno vise ne znam sta se radi i sta ko radi. Ovo je izgleda kasno nabavljeno, jer koliko znam ovi strail elementi idu oko sine. Dalke uklapaju se na sine, pa se sine potom stavljaju i onda asfalt i gotova prica.
[/quote]
Upravo tako su i uradili dio od vjecne vatre prema bascarsiji, uklopili ove elemente oko sine pa su preko vikenda izbetonirali i jos je ostalo da se asfaltira..
Evo jutros rezu asfalt oko sina u titovoj :-)
Comrad

#269 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Comrad »

Pa nista drugo nisam ni ocekivao od GRAS-a nego da konji nadju sebe u ovoj kalkulaciji. Samo je pitanje koliko ce uspjeti ukrasti.
fidoremilienko

#270 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

dresdener78 wrote:Momci, došlo je do trenutka da kažem šta sam čuo od dobro informiranih izvora u GRAS-u vezano sa ovim remontom:
Hvala Bogu prvi put se desi da ne mora GRAS (koji jedva diše) direktno platiti remont kao što je bilo dosad. Nebi imao iz čega da plati...
Svakako gospodin, koji je ranije radio u GRAS-u i djelovao kao glavni koordinator remonta pruge na obali sa firmom TECA, danas navodno ima funkciju negdje na nivou kantona gdje odlučuje o ovakvim projektima i nije baš teško shvatiti ko je bio odlučujući faktor da opet TECA pobjedi na tenderu. Također mi je rećeno da su iz GRAS-a zaobišli gradilište i šta se kvaliteta radova tiče, oni kažu samo "radije bez komentara". Ovo je prema njihovim rijećima praktično išlo oko GRAS-a i skuhano je pretežno političarima.... ne želim da navedem ime čovjeka koji mi je rekao za tog gospodina ali ne radi se o nekom ćiku sa čekićem u ruci na dvorištu remize.
Dakle, jos jednom potvrdjuje kriminal i korupciju naseg sistema. Taj gospodin, mislim da se zove Slobodan, je radio prije u GRAS-u i tacno je da je namjestio sve tendere TECA-i.

No comment!
fidoremilienko

#271 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

neki wrote:[quote="fidoremilienko]
Upravo tako su i uradili dio od vjecne vatre prema bascarsiji, uklopili ove elemente oko sine pa su preko vikenda izbetonirali i jos je ostalo da se asfaltira..
Evo jutros rezu asfalt oko sina u titovoj :-)[/quote][/quote]
Znaci, dupli posao. :-)

E kad se samo sjetim tih kombinacija i prica...i na kraju ispade STRAIL umjesto ICOSIT-a. Ovom ludilu kraja nema :cry:
tag33

#272 Re: Rekonstrukcija šina

Post by tag33 »

:lol: ja jedva cekam da vise zavrse sa ovom prugom samo da vidim na sta ce liciti...i kladim se na to da ce za nekih 1.5 godinu opet biti rupe kod sina ili, u najboljem slucaju ispucao asfalt :D
Hajlac

#273 Re: Rekonstrukcija šina

Post by Hajlac »

fidoremilienko wrote:
E kad se samo sjetim tih kombinacija i prica...i na kraju ispade STRAIL umjesto ICOSIT-a. Ovom ludilu kraja nema :cry:
Prema ovome http://www.agatstroy.com/catalog/produc ... D1_340_65/

ICOSIT nisu nisu ti damping umeci niti ona tanka guma koju su stavili na 2/3 obnovljene pruge, vec ona masa poput zive gume koja se lijepi za asfalt i zeljezo tj. sine.

Ovo je ocito neka muljaza kad oni samo na malom dijelu stavljaju pravo rjesenje dok su na najvecem dijelu stavili bijedni slog gume oko sina.
fidoremilienko

#274 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

Hajlac wrote:
fidoremilienko wrote:
Prema ovome http://www.agatstroy.com/catalog/produc ... D1_340_65/

ICOSIT nisu nisu ti damping umeci niti ona tanka guma koju su stavili na 2/3 obnovljene pruge, vec ona masa poput zive gume koja se lijepi za asfalt i zeljezo tj. sine.

Ovo je ocito neka muljaza kad oni samo na malom dijelu stavljaju pravo rjesenje dok su na najvecem dijelu stavili bijedni slog gume oko sina.
Hvala ti druze, ali uz svo duzno postovanje, veoma dobro znam sta je Icosit (sika) :)
fidoremilienko

#275 Re: Rekonstrukcija šina

Post by fidoremilienko »

E sad nakon, nekih, konkretnih informacija, mogu otprilike da zakljucim sljedece:

Zbog smjene vlasti i svega ovoga sto se desava kod nas, bojim se da su se ljudi prepali i u zadnji cas uzeli STRAILlastic. Ja 100% znam da u projektu TECA-e nije bilo STRAIL-a ni na mapi, vec Sika. Zasto i zbog cega se sada odjednom pojavio STRAIL, logican je odgovor. S obzirom da su samo pojedinci "imali muda" da progovore o kriminalu koji se ovdje zbio, to me i ne cudi. Jos ova smjena vlasti, mora se nekako naci balans izmedju toga. Ili su se ovi kriminalci prepali, pa su uzeli STRAIL ne bi li opravdali iznos od 7.5M KM za ovaj projekat (pranje novca), koji ni u snu ne kosta toliko. Jedno od ovo dvoje je sigurno. Sta ce na kraju isplivati, vrijeme ce nam pokazati.
Post Reply