Dešavanja u Sandžaku

Post Reply
Akadi

#251 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Akadi »

Objavljeni su rezultati popisa u Srbiji po nacionalnoj pripadnosti:

http://media.popis2011.stat.rs/2012/Nac ... nicity.pdf

Srbija 2002. ukupno 7 498 001 stanovnika... 2011. 7 186 862 stanovnika.

Bošnjaci u Srbiji 2002. 155 590... 2011. 167 579

U Sandžaku:

Image

Treba uzeti u obzir da je jedan dio Bošnjaka u Srbiji zadnji popis bojkotovao na poziv muftije Zukorlića, tako da je realan broj Bošnjaka za minimum 10% veći. Ali i pored bojkota i pored krize i iseljavanja ukupan broj Bošnjaka se povećao u Srbiji, sa tim što se u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu ukupan broj i udio Bošnjaka povećava dok se u Priboju i Novoj Varoši smanjuje. U Prijepolju se ukupan broj Bošnjaka smanjio ali se njihov udio u ukupnom broju povećao.
Maverick78

#252 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

^ Sto kazes mora se racunati da se dosta Bosnjaka nije pisalo, bio bi taj broj i veci, ali po zakonu ako odbijes popisivaca koji je ti je dosao na vrata, ide novcana kazna do 50.000 dinara (nesto manje od 500e), tako da se dosta ljudi pisalo i zbog toga. Oni koji se nisu pisali, vecinom su uspjeli tako sto nisu otvarali vrata popisivacima, inace ako te uhvati da si tu, mozes da odbijes, ali spremi 500e posle po clanu :cry:

Helem, u Prijepolju se recimo dio nije pisao, tako da ovo nije 100% realan broj, mislim da bi ta cifra trebala da ide vise sigurno. Natalitet je dobar ovdje kod Bosnjaka, djece ima hvala Bogu :D . Evo kod mene u komsiliku svi po bar dvoje, prvi komsija petoro mashala, omanja armija kad izadju :lol: Srbi s druge strane, hem mali natalitet, hem odlaze puno, najvise ka Beogradu i gore unutrasnjosti. Situacija ide lagano kao na Kosovu sto je bila, ako ovako nastavi Bosnjaci ce biti vecina i u Prijepolju. Jedino su u PB i NV vecina Srbi.
Kolt12

#253 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Kolt12 »

heckler wrote:415 godina danasnji Sandzak je bio sastavni dio Bosne. I sad mi se javljaju debili da mi objasnjavaju da Sandzak nema nikakve veze sa Bosnom i Bosnjacima :?

Bem ti kralja :lol: :lol:
Nije 415 godina, nego i vise. To je samo u sklopu Otomanskog carstva, a prije toga Kotromanici su naprangijali Dusana "Silnog" bas na Sandzaku i kao bonus porusili neke crkve tamo kojima je Rastko Nemanja ili Sveti Savo pokusao zapisati bosanske teritorije. Mislim kod Prijepolja, ali nisam siguran tacno kod kojeg sandzackog grada. Da, Sandzak je bio i u sastavu srednjevjekovne Bosne i itekako ima sa Bosnom, tacnije uvijek ce imati sa Bosnom.
Shahab

#254 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Shahab »

http://www.aa.com.tr/ba/headline/108221 ... i-beogradu
Ruski šejhu-l-islam u posjeti Beogradu

05 Decembar 2012 14:41 ( 05 Decembar 2012 14:52)

Talgat Tadžudin u Srbiji povodom sutrašnjeg odlikovanja muftije Hamdije Jusufspahića ordenom za zasluge u širenju vjerske tolerancije

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Beogradu sa šejhu-l-islamom Talgatom Tadžudinom, vrhovnim muftijom Ruske Federacije.

Kako je navedeno u saopštenju iz Predsjedništva Srbije, Nikolić je tokom razgovora sa šejhu-l-islamom Talgatom Tadžudinom, koji boravi u Srbiji povodom ceremonije odlikovanja muftije Hamdije Jusufspahića, zahvalio na posjeti i istakao da je muftija Jusufspahić uvijek predstavljao dobru vezu između pravoslavnih i muslimana i da je život posvetio očuvanju mira i harmonije između pripadnika svih vjeroispovjesti u Srbiji.

"Vrhovni muftija Ruske Federacije predložio je da država podrži Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) i istakao da jačanjem veza između Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Centralne uprave islamske zajednice Rusije istovremeno jačaju i veze između Republike Srbije i Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju press službe Predsjednika Srbije.

Nikolić je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je u ovim teškim vremenima primarni zadatak države da obezbijedi bolji životni standard za sve građane, bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Sastanku su prisustvovali i reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić i srbijanski muftija Muhamed ef. Jusufspahić.

Islamska zejdnica Srbije saopštila je danas da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao dugogodišnjeg muftiju beogradskog Hamdiju ef. Jusufspahića Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge i lični doprinos u razvoju međuvjerske saradnje, vjerske tolerancije i dostojanstvenom predstavljanju Republike Srbije i njenih građana u inostranstvu, a posebno u zemljama muslimanske većine.

Nikolić će, kako se ističe, "uz Božju pomoć, uručiti priznanje u svečanoj sali HAMD IZS-a, kraj Bajrakli džamije, u četvrtak 6. decembra u 11 sati, kada se navršava 45 godina rada u Beogradu, dugogodišnjeg muftije beogradskog".

Svečanosti će, pored predsjednika Srbije, prisustvovati visoke zvanice, vrhovni muftija Ruske Federacije, velikodostojnici tradicionalnih crkava i ministri u Vladi Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu
U obračun sa pazarskim muftijom, sada se uključila i Rusija...Ni sami nismo svjesni koliko je Sandžak bitan za Sarajevo i opstanak Bošnjaka na Balkanu, a barjak borbe ponio je Muamer Zukorlić. Sandžak je vezivno tkivo između Kosova i Bosne, jedini strateški izlaz za Bosnu, jedina naša konekcija sa muslimanskim balkanom i Turskom. Bez sandžaka Bosna je enklava iosuđena na propast. Zamislite kakve su sve sile mraka udarile na muftiju...Srbija, RS (privremeno okupirana teritorija BiH), Rusija, Crna Gora, korumpirana SDA, karijeristi iz IVZ, represivni i obavještajni aparat...sve na jednog čovjeka. Muftija je pokušao da SDA usmjeri u pravom pravcu, ali snage korupcije i nepotizma, faraonstva..toliko su bile snažne i zaslijepljene same sobom, da je muftija bio prisiljen formirati političku alternativu...i danas Putin šalje svoga hodžu da implementira lažnu, prosrpsku IVZ..koja će raskidati duhovne i sve druge veze sa Sarajevom....
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#255 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by PipiDugaDevetka »

Nema ništa od ruske pomoći, važi reciprocitet kako je riješeno pitanje Srba u BiH sve zajedno sa SPC, recipročno očekujem da uradi i Srbija. Dadne konstitutivnost Bošnjacima, kulturnu prekograničnu autonomiju, dadne licencu za Muftijin fax,....U protivnom imaju Sandžaklije pravo da se bore za nezavisnost-pripajanje BiH.
Shahab

#256 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Shahab »

PipiDugaDevetka wrote:Nema ništa od ruske pomoći, važi reciprocitet kako je riješeno pitanje Srba u BiH sve zajedno sa SPC, recipročno očekujem da uradi i Srbija. Dadne konstitutivnost Bošnjacima, kulturnu prekograničnu autonomiju, dadne licencu za Muftijin fax,....U protivnom imaju Sandžaklije pravo da se bore za nezavisnost-pripajanje BiH.
Problemi Sandžaka se rješavaju u Sarajevu..da je Sarajevo zdravo i zna šta hoće..Muftija bi imao punu finansijsku i diplomatsku podršku za svoju borbu. U toku je borba za opstanak Bošnjaka..i u Sandžaku i u Bosni. I zapamtite..rijetki su ljudi poput Zukorlića...hrabri, obrazovani i sa karizmom LIDERA. Mnogi u Sarajevu su zavidni muftiji na njegovoj hrabrosti, jer njegovo djelovanje pkazuje koliko su oni mizerni i nesposobni..
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#257 Re: Dešavanja u Sandžaku

Da se Muftija čuva atentata i asasina, trovanja hranom, kojekakvim ''izraelskim tabletama'',...i tako to.
Muftija=Zmaj od Sandžaka!
Shahab

#258 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Shahab »

Jednom sam čuo pametnu definiciju snage pojedinca..jak si onoliko koliko su ti opasni neprijatelji..pogledajte Muftijine neprijatelje..Srbija, Rusija, RS, mafija, korumpirana SDA, mediji, obavještajne službe...
PipiDugaDevetka

#259 Re: Dešavanja u Sandžaku

Ima li stećaka na Sandžaku? Gdje ih god ima tu su bili, a i sada su Bošnjani=Bošnjaci bili i ostali (samo sada druge vjere).
Shahab

#260 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Shahab »

Image

Da dragi Bog pomogne hrabrog Muftiju...
PipiDugaDevetka

#261 Re: Dešavanja u Sandžaku

PipiDugaDevetka wrote:Ima li stećaka na Sandžaku? Gdje ih god ima tu su bili, a i sada su Bošnjani=Bošnjaci bili i ostali (samo sada druge vjere).
Image
Evo ih, spavajte mirno nedamo Sandžak!
http://sandzakpress.net/stecci-autohtoni-bosanski-stil
Kaćunak

#262 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Kaćunak »

PipiDugaDevetka wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Ima li stećaka na Sandžaku? Gdje ih god ima tu su bili, a i sada su Bošnjani=Bošnjaci bili i ostali (samo sada druge vjere).
Image
Evo ih, spavajte mirno nedamo Sandžak!
http://sandzakpress.net/stecci-autohtoni-bosanski-stil
:thumbup: :thumbup:
PipiDugaDevetka

#263 Re: Dešavanja u Sandžaku

Image
Nigdje niti jednog anđela na kamenovima, niti jednog sveca sa oreolom, a nema ni vragova=đavola,samo radost života u Bosni = dokaz da su tu obitavali Bošnjani=Bošnjaci.
Maverick78

#264 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Maverick78 »

Shahab wrote:http://www.aa.com.tr/ba/headline/108221 ... i-beogradu
Ruski šejhu-l-islam u posjeti Beogradu

05 Decembar 2012 14:41 ( 05 Decembar 2012 14:52)

Talgat Tadžudin u Srbiji povodom sutrašnjeg odlikovanja muftije Hamdije Jusufspahića ordenom za zasluge u širenju vjerske tolerancije

BEOGRAD

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Beogradu sa šejhu-l-islamom Talgatom Tadžudinom, vrhovnim muftijom Ruske Federacije.

Kako je navedeno u saopštenju iz Predsjedništva Srbije, Nikolić je tokom razgovora sa šejhu-l-islamom Talgatom Tadžudinom, koji boravi u Srbiji povodom ceremonije odlikovanja muftije Hamdije Jusufspahića, zahvalio na posjeti i istakao da je muftija Jusufspahić uvijek predstavljao dobru vezu između pravoslavnih i muslimana i da je život posvetio očuvanju mira i harmonije između pripadnika svih vjeroispovjesti u Srbiji.

"Vrhovni muftija Ruske Federacije predložio je da država podrži Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS) i istakao da jačanjem veza između Rijaseta Islamske zajednice Srbije i Centralne uprave islamske zajednice Rusije istovremeno jačaju i veze između Republike Srbije i Ruske Federacije", navedeno je u saopštenju press službe Predsjednika Srbije.

Nikolić je, kako se navodi u saopštenju, naglasio da je u ovim teškim vremenima primarni zadatak države da obezbijedi bolji životni standard za sve građane, bez obzira na nacionalnu, rasnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost.

Sastanku su prisustvovali i reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem ef. Zilkić i srbijanski muftija Muhamed ef. Jusufspahić.

Islamska zejdnica Srbije saopštila je danas da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao dugogodišnjeg muftiju beogradskog Hamdiju ef. Jusufspahića Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge i lični doprinos u razvoju međuvjerske saradnje, vjerske tolerancije i dostojanstvenom predstavljanju Republike Srbije i njenih građana u inostranstvu, a posebno u zemljama muslimanske većine.

Nikolić će, kako se ističe, "uz Božju pomoć, uručiti priznanje u svečanoj sali HAMD IZS-a, kraj Bajrakli džamije, u četvrtak 6. decembra u 11 sati, kada se navršava 45 godina rada u Beogradu, dugogodišnjeg muftije beogradskog".

Svečanosti će, pored predsjednika Srbije, prisustvovati visoke zvanice, vrhovni muftija Ruske Federacije, velikodostojnici tradicionalnih crkava i ministri u Vladi Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu
U obračun sa pazarskim muftijom, sada se uključila i Rusija...Ni sami nismo svjesni koliko je Sandžak bitan za Sarajevo i opstanak Bošnjaka na Balkanu, a barjak borbe ponio je Muamer Zukorlić. Sandžak je vezivno tkivo između Kosova i Bosne, jedini strateški izlaz za Bosnu, jedina naša konekcija sa muslimanskim balkanom i Turskom. Bez sandžaka Bosna je enklava iosuđena na propast. Zamislite kakve su sve sile mraka udarile na muftiju...Srbija, RS (privremeno okupirana teritorija BiH), Rusija, Crna Gora, korumpirana SDA, karijeristi iz IVZ, represivni i obavještajni aparat...sve na jednog čovjeka. Muftija je pokušao da SDA usmjeri u pravom pravcu, ali snage korupcije i nepotizma, faraonstva..toliko su bile snažne i zaslijepljene same sobom, da je muftija bio prisiljen formirati političku alternativu...i danas Putin šalje svoga hodžu da implementira lažnu, prosrpsku IVZ..koja će raskidati duhovne i sve druge veze sa Sarajevom....
Putinove hodze sa Nikolicevim hodzama, neka ih... ovi, u Srbiji makar, imaju vecinom imaginarne sljedbenike. I pored svesrdne pomoci drzave, opet u Sandzaku ih niko ne ferma. Sto se tice apsolutne vecine Bosnjaka, matica je BiH, a za vjernike maticna je IZ BiH na celu sa reisom Kavazovicem. Nadamo se da ce bas zbog ovog dogadjaja gore reis ubrzo posjetiti Sandzak.

@pipi, stecaka ima i u okolici Prijepolja, a neki su bili i u Gostunu (selo juzno od Prijepolja prema Bijelom Polju), ali su unisteni. Ima ih u i oko drugih gradova u Sandzaku, tacnije po cjelom Sandzaku se mogu naci.
STEĆCI SU MEĐE BOSNE U SANDŽAKU

Sandzak-x: Na koliko lokacija u Sandžaku ste pronašli tragove stećaka i gdje?

Sulejman Aličković: Ovdje je veoma interesantno da naše svako selo ima svoje staro selo. Baš u tom djelu starog sela nalaze se nekropole sa stećcima. Obišao sam skoro sva sela u Tutinskoj opštini, jer nju niko nije istraživao, mnogo vremena i pješačenja je bilo potrebno. Nekada se moralo ići po šumama u kojima se krije tajna i mnoge druge lokacije. Inače na svim teitorijama opština Sandžaka postoje stećci od Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Berana, Plava, Bijelog Polja, Gusinja, Brodareva, Pljevalja.

Inače sam lično obišao sljedeće lokacije planina Veprnja u Blizini Ribarića, Preslo,Culije, Mojstir, Karadže, Kelepolje, Crniš, Vrapce, Dedilovo, Goševo, Jablanica, Vrba, Draga, Špiljani, Maljevci, Kominje, Paljevo, Biohane, Kocarnik, Vele Polje, Žirče, Kovače, Raduhovce, Orlje, Konice, Melaje, Boroštica, Đerekare, Ugo, Detane, Godovo, Izrok, Aljinovići, Rudja, Cukote,Gurdijelje, Crnoce, Ljeskova, Jarebica, Bujkovice, Raduša, Vrujci, Župa, Lukavica, Pruzanj.

Stećci su uništeni po riječima mještana Gostun, Dučevo, Banočica, Janca,Bijele vode, Naboje, Biševo, Radmanci, Petrova crkva kod Novog Pazara, Donja Vapa, na putu Čitluik-Cetanoviće,Tuzinje itd.

http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=40976
PipiDugaDevetka

#265 Re: Dešavanja u Sandžaku

Maverick78 wrote:
@pipi, stecaka ima i u okolici Prijepolja, a neki su bili i u Gostunu (selo juzno od Prijepolja prema Bijelom Polju), ali su unisteni. Ima ih u i oko drugih gradova u Sandzaku, tacnije po cjelom Sandzaku se mogu naci.
STEĆCI SU MEĐE BOSNE U SANDŽAKU

Sandzak-x: Na koliko lokacija u Sandžaku ste pronašli tragove stećaka i gdje?

Sulejman Aličković: Ovdje je veoma interesantno da naše svako selo ima svoje staro selo. Baš u tom djelu starog sela nalaze se nekropole sa stećcima. Obišao sam skoro sva sela u Tutinskoj opštini, jer nju niko nije istraživao, mnogo vremena i pješačenja je bilo potrebno. Nekada se moralo ići po šumama u kojima se krije tajna i mnoge druge lokacije. Inače na svim teitorijama opština Sandžaka postoje stećci od Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Sjenice, Novog Pazara, Tutina, Rožaja, Berana, Plava, Bijelog Polja, Gusinja, Brodareva, Pljevalja.

Inače sam lično obišao sljedeće lokacije planina Veprnja u Blizini Ribarića, Preslo,Culije, Mojstir, Karadže, Kelepolje, Crniš, Vrapce, Dedilovo, Goševo, Jablanica, Vrba, Draga, Špiljani, Maljevci, Kominje, Paljevo, Biohane, Kocarnik, Vele Polje, Žirče, Kovače, Raduhovce, Orlje, Konice, Melaje, Boroštica, Đerekare, Ugo, Detane, Godovo, Izrok, Aljinovići, Rudja, Cukote,Gurdijelje, Crnoce, Ljeskova, Jarebica, Bujkovice, Raduša, Vrujci, Župa, Lukavica, Pruzanj.

Stećci su uništeni po riječima mještana Gostun, Dučevo, Banočica, Janca,Bijele vode, Naboje, Biševo, Radmanci, Petrova crkva kod Novog Pazara, Donja Vapa, na putu Čitluik-Cetanoviće,Tuzinje itd.

http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=40976
USLIKAJ koji stećak na Sandžaku, pa postavi ovdje, nebilo ti zapovijeđeno. To su neumitni dokazi Bosne, Bošnjaka=Bošnjana. Nema na njima prikaza anđela, svetaca,,...i ostalog šta je u Evropi tog doba preovladavalo na freskama i sličnim spomenicima. Samo ponos i radost života je prikazana na njima.

Po tome su Bošnjaci=Bošnjani prepoznatljivi. Čuvati ih k'o zjenice očiju svojih. Svaki kaam.
Revoltage

#266 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Revoltage »

Hajmo odmah i Dalmaciju pripojiti Bosni i oni su bili naši! Ima li tu stećaka? Pardon, zeznuo sam se. Dalmatinci nisu Muslimani, pa ne može.
Kaćunak

#267 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Kaćunak »

Revoltage wrote:Hajmo odmah i Dalmaciju pripojiti Bosni i oni su bili naši! Ima li tu stećaka? Pardon, zeznuo sam se. Dalmatinci nisu Muslimani, pa ne može.
O, pa to je 'Bosanac'... :run:
PipiDugaDevetka

#268 Re: Dešavanja u Sandžaku

Revoltage wrote:Hajmo odmah i Dalmaciju pripojiti Bosni i oni su bili naši! Ima li tu stećaka? Pardon, zeznuo sam se. Dalmatinci nisu Muslimani, pa ne može.
Dalmacija nije po ZAVNOBIH-u u BiH. Tudja zemlja. To što smo mi za Rimskog carstva pripadali Dalmaciji je davno prošlo vrijeme. Više ne pripadamo, niti oni nama, niti mi njima.
Revoltage

#269 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Revoltage »

PipiDugaDevetka wrote:
Dalmacija nije po ZAVNOBIH-u u BiH. Tudja zemlja. To što smo mi za Rimskog carstva pripadali Dalmaciji je davno prošlo vrijeme. Više ne pripadamo, niti oni nama, niti mi njima.
Nije ni Sandžak!? Ili jest?
PipiDugaDevetka

#270 Re: Dešavanja u Sandžaku

Revoltage wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Nije ni Sandžak!? Ili jest?
Imali su oni svoj ZAVNOS 1943.g., nisu ni oni dio Bosne, ali imaju prava i imaju pravo da se bore za slobodu. Recimo, njihovo Nacionalno vijeće je proglasilo da su Bošnjaci konstitutivan narod Srbije. Iz toga crpe snagu za svoju borbu za svoja ljudska prava.
Revoltage

#271 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Revoltage »

Želim im sve najbolje na tome, iskreno. Neka svoja prava ne traže samo po Bosni. To su Srbijanci, a ne Bosanci. Da se razumijemo.
udrch

#272 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by udrch »

Revoltage wrote:Želim im sve najbolje na tome, iskreno. Neka svoja prava ne traže samo po Bosni. To su Srbijanci, a ne Bosanci. Da se razumijemo.
za mene su Bošnjaci...
PipiDugaDevetka

#273 Re: Dešavanja u Sandžaku

Revoltage wrote:Želim im sve najbolje na tome, iskreno. Neka svoja prava ne traže samo po Bosni. To su Srbijanci, a ne Bosanci. Da se razumijemo.
Ipak su to Bošnjaci, neka se bore za svoja prava, a mi ćemo im u tome pružiti svaku moguću pomoć.

Samo ravnopravno i recipročno, kakva prava imaju Srbi u Bosni, ista takva prava hoćemo za Bošnjake u Srbiiji.
Islamska zajednica da bude ''okrenuta'' Sarajevu, kao što je SPC U BIH okrenuta Beogradu.
Revoltage

#274 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Revoltage »

PipiDugaDevetka wrote:
Ipak su to Bošnjaci, neka se bore za svoja prava, a mi ćemo im u tome pružiti svaku moguću pomoć.

Samo ravnopravno i recipročno, kakva prava imaju Srbi u Bosni, ista takva prava hoćemo za Bošnjake u Srbiiji.
Islamska zajednica da bude ''okrenuta'' Sarajevu, kao što je SPC U BIH okrenuta Beogradu.
IZ treba da se okrene svim Muslimanima u Bosni, a ne samo Bošnjacima. Biće nas par stotinjak hiljada Muslimana koji nismo Bošnjaci. Umjesto da ujedinjuju Muslimane i kažu mi smo svi Muslimani nebitnom kojem narodu ili naciji pripadali oni kažu Bitno je biti Bosnjak. Pa kome ja plaćam dzematluk? Sandzaklijama?
Kolt12

#275 Re: Dešavanja u Sandžaku

Post by Kolt12 »

Bosnjaci Sandzaka su historijski Bosanci, silom, tacnije mirovnim sporazumom nakon balkanskih ratova, otkinuti od matice Bosne, kojoj su puno vise vremenski pripadali nego i Srbiji i Crnoj Gori zajedno i to ne samo u doba osmanske okupacije, nego i u srednjevjekovnoj Bosni. Ne zaboravi, Kotromanici su naprasili Dusana "Silnog" i srusili crkvu koja je sluzila za zapisavanje teritorije, koju je podigao u to doba Rastko Nemanja ("Sveti Savo") upravo na prostoru danasnjeg Sandzaka.

Uglavnom ti o tome ne odlucujes, niti nas tangira tvoje misljenje, a pogotovo te necemo pitati o tome. Bosnjaci Bosne nemaju dileme sto se tice njihove bosnjacko-bosanske brace sa Sandzaka i tu je stvar vrlo jasna, bez potrebe za bilo kakvkom raspravom.
Post Reply