Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

travnik

#251 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by travnik »

BL 1987 wrote:
travnik wrote: Po čemu to povlačenje prava na "vitalni nacionalni interes" mora biti po automatizmu negativno? Činjenica je da se nekad radi o zlouporabi tog prava, ali ne uvijek. Nekada se radi da su doista ugroženi interesi određenog naroda (čak i Ustavni sud to potvrdi), a nekada se radi čak i o štetnim zakonima za sve. Dakle, nemoj generalizirati.

Naposljetku, u RS-u ni B, a ni H, nisu ništa zaustavili. U najboljem slučaju su malo usporili. Dakle, tamo de facto ne egzistira konstitutivnost i "ne koči" RS. A kakva je situacija u RS-? Katastrofa!

Sa druge strane,što je u FBiH? Zbog potrebe formiranja vlasti, uvjervaju nas da smo glupi i ne znamo podijeliti 17 sa 3. A da ne pričamo o načinu biranja delegata. Konkretno, u Goraždanskom kantonu nema Hrvata da napune jedan jedne zgrade i čini jedan promil stanovništva, a daju jednog delegata Hrvata, kao i Posavski kanton gdje ima 30 tisuća Hrvata i čine 80% stanovništva. O čemu se radi? O eklatantnom primjeru rušenja ravnopravnosti, nametanju volje jednog naroda drugom zato što je brojniji (a to ti zagovaraš) i nepoštivanju političke volje jednog "konstitutivnog" naroda. Što misliš šta bi tek bilo kada ni DN ne bi bilo? Pa Bošnjaci ne bi ništa pitali u RS-u (Hrvati se svakako i ne pitaju), a Hrvati se ne bi ništa pitali u FBiH (Srbi se svakako ne pitaju).
Pa ne pitaju se ni Jevreji, ni Ukrajinci, ni Madjari itd. Hocemo demokratiju zar ne ? Vecina vlada. Hrvati bi se de facto pitali u kantonima sa hrvatskom vecinom, uostalom sami ste htjeli federaciju sa Bosnjacima. Potpis je potpis, mora se postovati a BiH mora prema EU medjutim tesko da ce u EU sa diskriminatorskim ustavom.
1. H,B i S ne možeš porediti ni sa jednom drugom etničkom skupinom u BiH, što ne znači da drugim treba oduzeti prava, ignorirati ih i itd., već naprosto je tako zbog cjelokupne povijesti i posebnosti BiH
2. Diskriminatorski Ustav i EU? Ukoliko počnemo rješavati problem diskriminacije u Ustavu, onda se prvo ukidaju entiteti, koji su zasnovati na ratu, etničkom čišćenju i zločinima, bez ikakvog povijesnog, zemljopisnog, prometnog, gospodarskog i kulturnog principa, već isključivo na principu zapišavanja teritorija. Konstitutivnost je element koji ublažava diskriminaciju izazvanu entitetskom podjelom i ako se želi započeti s uklanjanjem diskriminacije u Ustavu - kraj entitetima.
BL 1987

#252 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Canton wrote:
BL 1987 wrote: Pa ne pitaju se ni Jevreji, ni Ukrajinci, ni Madjari itd. Hocemo demokratiju zar ne ? Vecina vlada. Hrvati bi se de facto pitali u kantonima sa hrvatskom vecinom, uostalom sami ste htjeli federaciju sa Bosnjacima. Potpis je potpis, mora se postovati a BiH mora prema EU medjutim tesko da ce u EU sa diskriminatorskim ustavom.
Jevreji, Ukrajinci a Boga mi ni Madjari nisu udarili temelj moderne BHa drzave, nego su to ucinili Bosnjaci, Hrvati i Srbi.
To ne znaci da BHS trebaju imati sve a ostali nista, nego da svi moraju imati mogucnost kako to zapovijedjaju sve konvencije o ljudskim pravima, sa kojima nazalost USTAV BiH jos nije usuglasen.
I sam znas da Srbima to ne znaci bog zna sta i da je ZAVNOBIH od strane Srba odbacen ubrzo nakon preglasavanja. Realno Bosnjaci imaju najvece emocije prema BiH i moje je misljenje da im treba dozvoliti da se u potpunosti okite sa BiH. De facto Bosnjacima BiH, Srbima RS, Hrvatima pojedini kantoni a de jure ogranizovati kao gradjansku drzavu ravnopravnih entiteta kao sto je to danas.
travnik

#253 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by travnik »

BL 1987 wrote:
Canton wrote:
BL 1987 wrote: Pa ne pitaju se ni Jevreji, ni Ukrajinci, ni Madjari itd. Hocemo demokratiju zar ne ? Vecina vlada. Hrvati bi se de facto pitali u kantonima sa hrvatskom vecinom, uostalom sami ste htjeli federaciju sa Bosnjacima. Potpis je potpis, mora se postovati a BiH mora prema EU medjutim tesko da ce u EU sa diskriminatorskim ustavom.
Jevreji, Ukrajinci a Boga mi ni Madjari nisu udarili temelj moderne BHa drzave, nego su to ucinili Bosnjaci, Hrvati i Srbi.
To ne znaci da BHS trebaju imati sve a ostali nista, nego da svi moraju imati mogucnost kako to zapovijedjaju sve konvencije o ljudskim pravima, sa kojima nazalost USTAV BiH jos nije usuglasen.
I sam znas da Srbima to ne znaci bog zna sta i da je ZAVNOBIH od strane Srba odbacen ubrzo nakon preglasavanja. Realno Bosnjaci imaju najvece emocije prema BiH i moje je misljenje da im treba dozvoliti da se u potpunosti okite sa BiH. De facto Bosnjacima BiH, Srbima RS, Hrvatima pojedini kantoni a de jure ogranizovati kao gradjansku drzavu ravnopravnih entiteta kao sto je to danas.
Jesi li ti svjestan nebuloze koju si izrekao?
BL 1987

#254 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

travnik wrote:
Jesi li ti svjestan nebuloze koju si izrekao?
Objasni mi ?
Canton

#255 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:
Ja se ne slazem sa tvojim misljenjem. Mnogo je Srba i Hrvata tokom vijekova krvarilo za ovu zemlju. To sto su danas na politickoj sceni Srbi i Hrvati koji su i u nekim proslim ratovima bili na pogresnim stranama, meni ne daje za pravo da razmisljam na takav nacin.
Bosna i Hercegovina ce se morati prije ili kasnije organizirati na jedan nacin u kome nece biti obucena u ludjacku kosulju ili biti sagradjena na temeljima slicnim Daytonskim.
Vitezanin

#256 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Vitezanin »

BL 1987,

Lupas brate k'o maksim po diviziji.

Garant su svi Srbi iz BiH stali jedan do drugog i odbacili ZAVNOBiH. :-)

Kako se ocjenjuju emocije prema drzavi, koji je to mjerni instrument??

Podijelili smo se i vozdra, vise se dijeliti necemo.

Okicenimo smo (kao sto ti napisa :lol: ) Bosnom i Hercegovinom SVI, a to sto se tu i tamo simpatiziraju neki dijelovi BiH vise od drugioh je druga stvar. Ova drzava je postojala prije svih entiteta, kantona i ostalih sranja.

I ne zaboravi: RS je BiH. :wink:
andromeda101

#257 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Ja se samo bojim da zbog multietničosti na kraju Bošnjaci izvuku najdeblji kraj. Srbija i Hrvatska već postoje, mi Bošnjaci nemamo rezervne.

Multietničost, daj ti nama entitet daj nam ovo ono, počišćeni Bošnjaci iz tih erija.

I nakon 20 godina e hajmo sad razlaz a Bošnjaci zguženi na malom teritoriju.

Multietničost, multietničost a oni uzvikuju ovo je Srbija, ili ovo je Hrvatska.

Ako nema volje među bosanskim "Srbima i Hrvatima" za Bosnom, a nema je. Nema teorije da ti to njima usadiš. Oni će težiti Srbiji i Hrvatskoj.

Kad Tito nije mogao usaditi u Jugoslaviji, kako će neki Lagumdžija ili neko drugi. To je već prefarbano.

Oni osjećaju da ne pripadaju Bosni već Srbiji i Hrvatskoj. Traže entitete i sporu podjelu.

Pa onda se bolje na vrijeme dogovoriti bez rata i osigurati neku normalnu Bosnu, bošnjačku državu. A ne ostati zguženi i rasparčani ništa ni ščim na malom teritoriju.

Jer ja nemam pravo drugom govoriti da je on Bosanac ili Bošnjak. Pa šta će mo onda trošiti vrijeme, energiju, živce i glimiti 10% bratstva i jedinstva od nekadašnje Jugoslavije?!

Imati tri naroda, a ta tri naroda skoro ratovala jedan protiv drugog. Mržnja, tenzije sve u zraku. I taj rat preuređen u politički.

Muka.
Last edited by andromeda101 on 04/04/2012 23:57, edited 2 times in total.
BL 1987

#258 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Vitezanin wrote:BL 1987,

Lupas brate k'o maksim po diviziji.

Garant su svi Srbi iz BiH stali jedan do drugog i odbacili ZAVNOBiH. :-)

Kako se ocjenjuju emocije prema drzavi, koji je to mjerni instrument??

Podijelili smo se i vozdra, vise se dijeliti necemo.

Okicenimo smo (kao sto ti napisa :lol: ) Bosnom i Hercegovinom SVI, a to sto se tu i tamo simpatiziraju neki dijelovi BiH vise od drugioh je druga stvar. Ova drzava je postojala prije svih entiteta, kantona i ostalih sranja.

I ne zaboravi: RS je BiH. :wink:
Mislim da je 20 godina savim dovoljno da svako pa i ispodprosjecno inteligentan covjek shvati realnost u BiH. Iz aviona se vidi ko i gdje mase zastavama BiH i iz sveg srca navija za BiH. Postujem i ne smeta mi niti me ugrozava niti smatram da Srbima treba raspad BiH u sitamu kakav je uspostavljen. RS i njen status u BiH Srbima odnosno gradjanima RS obezbjedjuju sasvim dovoljan okvir za ocuvanje nacionalnog i svakog drugog identiteta te ekonomsku nezavisnost kakvu ne bi mogli dobiti ni da smo u zajednici sa Srbijom. Emocije na stranu ali realnost je takva.
Zato mislim da BiH ima perspektivu ali moramo okloniti sve ono sto nas koci na putu prema EU i medjusobnom pomirenju a to je u prvom redu diskiminatorski Ustav prema ostalima u ovoj drzavi te bespotrebna konstitutivnost koja se u praksi nikad nece postovati a zloupotrebljavace se gdje god moze da bi se medjunacionalni odnosi potpaljivali po potrebi politicara iz jednog i drugog entiteta.

Ali dobro... ako necemo mi onda ce nam EU objasniti kako treba da bude.
andromeda101

#259 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Vidjeli smo koliko je kome od ta "tri konstutivna" naroda bilo stalo do Bosne u ratu 90-tih.

Haj mogao sam povjerovati da je to bilo samo trenutno, prefarban narod.

Kad završi se rat, a isti ciljevi se podržavaju naširoko od istih tih naroda politički.

Nema, to je puklo.
andromeda101

#260 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Bosanski "Srbi i Hrvati" imaju podršku Srbije i Hrvatske, a čiju mi podršku imamo? Turske? Kad se pomoli da i ona i Amerika mogu iskoristiti našu muku i stradanje za svoje interese u Siriji, Libiji itd.

Mi imamo jednu jedinu, gdje muku mučimo s odvajačima. A Srbija i Hrvatska, čiste i nemaju bar tih problema, pa mogu davati i podršku.
Canton

#261 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote: Mislim da je 20 godina savim dovoljno da svako pa i ispodprosjecno inteligentan covjek shvati realnost u BiH. Iz aviona se vidi ko i gdje mase zastavama BiH i iz sveg srca navija za BiH. Postujem i ne smeta mi niti me ugrozava niti smatram da Srbima treba raspad BiH u sitamu kakav je uspostavljen. RS i njen status u BiH Srbima odnosno gradjanima RS obezbjedjuju sasvim dovoljan okvir za ocuvanje nacionalnog i svakog drugog identiteta te ekonomsku nezavisnost kakvu ne bi mogli dobiti ni da smo u zajednici sa Srbijom. Emocije na stranu ali realnost je takva.
Zato mislim da BiH ima perspektivu ali moramo okloniti sve ono sto nas koci na putu prema EU i medjusobnom pomirenju a to je u prvom redu diskiminatorski Ustav prema ostalima u ovoj drzavi te bespotrebna konstitutivnost koja se u praksi nikad nece postovati a zloupotrebljavace se gdje god moze da bi se medjunacionalni odnosi potpaljivali po potrebi politicara iz jednog i drugog entiteta.

Pa brate nekad je realnost bila NDH, nacisticka njemacka, rimsko carstvo itd...
Mi trebamo graditi sebi dom da bude komotan za sve i da imamo od cega zivjeti. Kazes RS daje nekome ekonomsku nezavisnost, po kojim parametrima? Daj mi jedan proizvod iz RSa, a da nije tetrapak sok ili rafinerija nafte.
Regija Banja Luke i jeste dobro stojeca u odnosu na druge dijelove RSa. Ali sta je sa istocnom bosnom i istocnom hercegovinom? Isto tako u Federaciji imamo neravnomjeran razvoj. Te nam stvari trebaju biti u istom prioritetu kao i kolektivna zastita prava svakog naroda.

Nas prije svega koce korupcija, slaba ekonomija, kriminal te zloupotrebljavanje nacionalnog za sve i svasta.
Mi u Bosni i Hercegovini, kako god se zvali moramo doci do funkcionalnog i jeftinog drzavnog uredjenja gdje prava pojedinca i kolektiva nece biti ugrozena. RS i Federacija uskoro nece moci izvrsavati svoje obaveze, zato sto Federacija ima preskupu javnu upravu a RS zato sto ima slabu ekonomiju i u u njenom istocnom dijelu, pa i Banjaluckoj regiji.
andromeda101

#262 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Zapamtite, treći entitet i Bosna je gotova na spori način, pogotovo ako je na račun samo FBiH i Bošnjaka.

Bošnjaci pušiona.

Ko god to uradi, ja mu zamjerim i ne opraštam, što Bošnjacima nije isposlovao i obezbjedio normalnu bošnjačku državu.

Ko je platio najveći ceh za multietničost? Bošnjaci, jer drugima nije stalo do toga.

Pa još ucjenjivaju Bošnjake uzavrat da bi opstajala gluma multietničosti.

Krajnje je vrijeme da Bošnjaci počnu razmišljati o osiguranju.

Ako tri entiteta, onda teritorij cijele BiH (FBiH i RS) treba biti na tapetu da bi se napravio bošnjački entitet koji je povezan i nije tijesan za Bošnjake u slučaju podjele.

Znači osiguranje za u slučaju podjele za bošnjačku državu.

Ko ovo ne uradi od bošnjačkih političara, podpisao je smrt za bošnjački narod.
opa22

#263 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by opa22 »

ovu državu je netko jebeno prokleo :x
andromeda101

#264 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Zašto ponavljam da je od vitalnog značaja da se obezbijedi osiguranje za Bošnjake i njihov entitet u slučaju stvaranja trećeg entiteta.

Zato što 3 entiteta je isto ko imati Veliku Srbiju i Veliku Hrvatsku pored sebe.

Ko ima najveće nadležnosti? Entiteti ili država? Entiteti.

Kakve bi mi imali koristi od ova druga dva entiteta? Veoma male.

Pa onda bolje podijeliti i osigurati bošnjačku državu, koja bi povezala posude u Krajini s Centralnom Bosnom i Istoku.

Nekih 60-70%+ minimuma a 30-40% teritorije BiH dati seperatistima da od tog prave Velike.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Multietničost, multietničost, multietničost.

Haj da bude multietničost, odobrite zakon da možemo prisvajati bošnjačku imovinu po RS i nemojte se buniti.
Haj da bude multietničost, nemojte tražiti nazad imovinu koja vam pripada u Srbiji.
Haj da bude multietničost dajte nam Mostar.
Haj da bude multietničost, kupimo one stolice iz Srbije.
Haj da bude multietničost dajte nam treći entitet.

Evo vam QURAC!!
Last edited by andromeda101 on 05/04/2012 05:11, edited 1 time in total.
opa22

#265 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by opa22 »

blago državi s takvim patriotama
andromeda101

#266 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

1. Haj da bude multietničost, odobrite zakon da možemo prisvajati bošnjačku imovinu po RS i nemojte se buniti.

-Yebem ti multietničost to nije vaše i nikad neće biti.

2. Haj da bude multietničost, nemojte tražiti nazad imovinu koja vam pripada u Srbiji.

-Dajte nam Srebrenicu, Bratunac i Zvornik zauzvrat nazad.

3. Haj da bude multietničost dajte nam Mostar.

-Dajte nam sve od Istočnog Mostara, Stoca, Čapljine pa do Neuma. Neumu cemo prediti ime u Sarmu. Tako da imamo gdje otici i jesti sarmu da nam niko ne prigovara.

4. Haj da bude multietničost, kupimo one stolice iz Srbije.

-Dajte nam Višegrad.

5.Haj da bude multietničost dajte nam treći entitet.
-Dajte nama Bošnjacima entitet koji spaja Krajinu s Centrom, Podrinje, Kozarac i Prijedor, do Neuma i istočnu Hercegovinu.
Last edited by andromeda101 on 05/04/2012 06:09, edited 1 time in total.
andromeda101

#267 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

yebem ti multietničost.
opa22

#268 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by opa22 »

jesi ti neš pio ???
andromeda101

#269 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

opa22 wrote:jesi ti neš pio ???
Sta nije tako?

Nego je ovo fina i slatka drzava gdje nema tenzija, nema problema s etnickim kljucevima, nastavi po skolama da djeca bojkotuju, sudskim procesima onog koji je u manjini u odredjenom entitetu, i cetnici ne orgijaju po mezarju u Potocarima i Visegradu. Tako da imamo vremena da se posvetimo ekonomiji i drugim stavrima.

Ako hoces mogu i nacrtati.

Sve je lijepo i slatko ko pozoriste u kuci.

I kad se zalazes za bosnjacki narod, hej pa gdje je ta multietnicnost? I onda te svak podjebava, najborojniji narod u BiH a skucen na 24% i pored Srbije i Hrvatske.

Jos nam ne nebi dozvolili ni da budemo narod.

U multietnicnosti 10% Hrvata, 5% Srba i 100% Bosnjaka. Ako padne, mi najebemo 100%.
andromeda101

#270 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Ali jbga ja sam nesto pio. ;-)

Nego bilo kakvo mjenjanje (treci entitet), hocemo osiguranje. Teritorijalnu kompenzaciju za bosnjacki entitet u tom slucaju. Tako da se onda mjenja i RS i FBiH.

Jbga, nasa nije ni Srbija ni Hrvatska.

Jos da izvisimo u Bosni zbog multietnicnosti udovoljavanju narodima koji imaju vec svoje drzave.

Kad vec nisu Bosnjaci.

Znaci multietnicnost je onda neki nas bosnjacki zahtjev pa na konto toga moramo udovoljavati druge. Posto drugima nije do toga.
Halcyon

#271 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Halcyon »

Meni su ovi koji za sebe kažu da ne žele biti pripadnici torova (ali žele kreirati novi, četvrti tor) čini mi se veći nacionalisti od tri većinska naroda u BiH.

Vidi se to i na temi, ono bi kao manjina ukidalo konstitutivnost, a došlo se Boga mi i do jezika. Nije problem u normalnoj zemlji da postoji više službenih jezika ali je problem kod nas, i to, što je paradoks, dolazi od onih koji se busaju u prsa Bosanstvom i nekakvim lafo multietničkim načinom razmišljanja. :-)
andromeda101

#272 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by andromeda101 »

Halcyon wrote:Meni su ovi koji za sebe kažu da ne žele biti pripadnici torova (ali žele kreirati novi, četvrti tor) čini mi se veći nacionalisti od tri većinska naroda u BiH.

Vidi se to i na temi, ono bi kao manjina ukidalo konstitutivnost, a došlo se Boga mi i do jezika. Nije problem u normalnoj zemlji da postoji više službenih jezika ali je problem kod nas, i to, što je paradoks, dolazi od onih koji se busaju u prsa Bosanstvom i nekakvim lafo multietničkim načinom razmišljanja. :-)
Najbolje je da se ne busamo Bosanstvom i multietnicnosti nek ide sve u tri lijepe picke materine, hocemo zivotni prostor za Bosnjake.

Kao sto rekoh sto da gubimo vrijeme na multietnicnosti i Bosanstvu, pa da neko od drugih trazi nesto nazad zbog toga. Ispade multietnicnost i Bosanstvo nas prohtjev.

Ti si ocigledan dokaz za to.

Mi nemamo rezervne drzave i masla pa da muda mazemo s njim.

A sto se tice jezika, Bosanski, Srpski, Hrvatski, Crnogorski....sve je to jedan te isti jezik juznoslavenski. A ovo su samo derivati.

Ko da nekome treba prevodioc da pricamo medjusobno. I od toga se pravi cirkus.
Last edited by andromeda101 on 05/04/2012 09:53, edited 1 time in total.
popajic

#273 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by popajic »

@andromeda bolan ne bio , nije zdravo svu noc boziju biti uz klix-klax :wink:
BL 1987

#274 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Canton wrote:
BL 1987 wrote: Mislim da je 20 godina savim dovoljno da svako pa i ispodprosjecno inteligentan covjek shvati realnost u BiH. Iz aviona se vidi ko i gdje mase zastavama BiH i iz sveg srca navija za BiH. Postujem i ne smeta mi niti me ugrozava niti smatram da Srbima treba raspad BiH u sitamu kakav je uspostavljen. RS i njen status u BiH Srbima odnosno gradjanima RS obezbjedjuju sasvim dovoljan okvir za ocuvanje nacionalnog i svakog drugog identiteta te ekonomsku nezavisnost kakvu ne bi mogli dobiti ni da smo u zajednici sa Srbijom. Emocije na stranu ali realnost je takva.

Pa brate nekad je realnost bila NDH, nacisticka njemacka, rimsko carstvo itd...
Mi trebamo graditi sebi dom da bude komotan za sve i da imamo od cega zivjeti. Kazes RS daje nekome ekonomsku nezavisnost, po kojim parametrima? Daj mi jedan proizvod iz RSa, a da nije tetrapak sok ili rafinerija nafte.
Regija Banja Luke i jeste dobro stojeca u odnosu na druge dijelove RSa. Ali sta je sa istocnom bosnom i istocnom hercegovinom? Isto tako u Federaciji imamo neravnomjeran razvoj. Te nam stvari trebaju biti u istom prioritetu kao i kolektivna zastita prava svakog naroda.

Nas prije svega koce korupcija, slaba ekonomija, kriminal te zloupotrebljavanje nacionalnog za sve i svasta.
Mi u Bosni i Hercegovini, kako god se zvali moramo doci do funkcionalnog i jeftinog drzavnog uredjenja gdje prava pojedinca i kolektiva nece biti ugrozena. RS i Federacija uskoro nece moci izvrsavati svoje obaveze, zato sto Federacija ima preskupu javnu upravu a RS zato sto ima slabu ekonomiju i u u njenom istocnom dijelu, pa i Banjaluckoj regiji.
Nema napretka bez puta prema EU tj. bez stranih investicija. Mi mozemo nešto malo prčkati oko proizvodnje i trgovine ali kako god da okreneš opet ćemo duplo više uvoziti nego izvoziti a to je put u brz izvoz novca iz BiH i propast. Srećom stranci su tu da nam ne dozvole da propadnemo ali ne može to tako vječno i sigurno ćemo sve kredite vratiti i to sa kamatom. Ekonomija je pitanje koje neće riješiti ni centralizacija, ni secesija, ni ukidanje konstitutivnosti, ni jačanje nacinalizma ni treći entitet ni bilo šta drugo osim evropskih integracija. To što bi neko preko takvih pitanja riješavao neka druga pitanja je priča za malu djecu. Zapadna i Istočna Njemačka i slične guposti. Ekonomiju uništavaju upravo nerealni, ratom opterećeni i populistički zahtjevi političara koji sve nas koštaju jer život prolazi a krediti se gomilaju.
Neravnomjeran razvoj je normalna pojava. Tako je u svim državama na svijetu.
Hodidid

#275 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Hodidid »

Konstitutivnost se kod nas zasniva na brojnosti i politickoj organiziranosti jednog naroda.Zidovi koji su dali nemjerljiv doprinos razvoju BiH tokom zadnjih 500 i kusur godina i dijelom su autohtone kulture na ovim prostorima su iskljuceni i marginalizirani jer su naprosto malobrojni. Sta reci za rome koji obitavaju na ovim prostorima vijekovima a i dalje su strano tijelo po mnogima jer nisu politicki organizirani i drustveno integrirani da ne govorim o etnickim i rasnim konotacijama.

Sta znaci konstitutivnost u praksi za malog covjeka. Jedno veliko nista. Zato glas ZA.
Locked