Željko Komšić-član Predsjedništva

Post Reply
popajic

#251 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by popajic »

@Banksy
...uz to, Komšićev pretjerani patriotizam, beskompromisnost oko pitanja sa susjednim državama, nesklonost kriminalu, sklonost da povremeno sam izlijeće u javnost bez konsultacija sa šefom
Ne kontam ovo.
Do kad je patriotizam normalan , a od koje tacke pretjeran ?
kamen spoticanja

#252 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by kamen spoticanja »

plain vanilla wrote:
ultima_palabra wrote:Ne radi se o podnošenju računa, nego o konzistentnosti pisanja na forumu. Ok, eto jedan post ili 10, ali sigurno je bilo deset puta više onih o kojima ja govorim.

Samo mi smeta taj trend u kojem se Komšić, Lipovača ili Suljagić pljuju do iznemoglosti, a onda preko noći proglase svecima.
da hoce i Damir dati ostavku, cisto da vidimo reakciju forumasha :lol:
:D
ultima_palabra

#253 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by ultima_palabra »

plain vanilla wrote:
ultima_palabra wrote:Ne radi se o podnošenju računa, nego o konzistentnosti pisanja na forumu. Ok, eto jedan post ili 10, ali sigurno je bilo deset puta više onih o kojima ja govorim.

Samo mi smeta taj trend u kojem se Komšić, Lipovača ili Suljagić pljuju do iznemoglosti, a onda preko noći proglase svecima.
I drugi Damir, Mašić bi postao stručnjak preko noći ;-)
kamen spoticanja

#254 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by kamen spoticanja »

ultima_palabra wrote:
plain vanilla wrote:

I drugi Damir, Mašić bi postao stručnjak preko noći ;-)
ev levat izasao u javnost s objasnjenjem zasto inspekcija trazi licenciranje softvera,MS donirao nesto za skolstvo a drzava donirala inspekcijske organe za pojacanu kontrolu a privatnici crkose od smijeha i od muke :-)
ultima_palabra

#255 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by ultima_palabra »

Maloprije citirah na drugoj temi :lol:
"Sve ono što mi koristimo, kao i čitav svijet, veliko većinom, potječe upravo iz ove kompanije", kazao je Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH, na početku današnjeg potpisivanja Sporazuma o poslovnoj saradnji između Microsofta i Federalnog ministarstva.
Abu FEED el-Castro

#256 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Abu FEED el-Castro »

Sta je uradio Zeljko? Kao politicar! Mislim pitam da me se prosvijetli. Na osnovu dosadasnje karijere ima li (i)kakve osnove da mu se ime nadje u udzenicima historije za osnovne i srednje skole, za 50 godina, eto za 20?
nosara

#257 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by nosara »

Abu FEED el-Castro wrote:Sta je uradio Zeljko? Kao politicar! Mislim pitam da me se prosvijetli. Na osnovu dosadasnje karijere ima li (i)kakve osnove da mu se ime nadje u udzenicima historije za osnovne i srednje skole, za 50 godina, eto za 20?
Ima li ijedan "politicar" iz BiH, od 1990., cije ce se ime u udzbenicima pominjat po bilo cemu osim po zlu...?

Kakva drzava, takvi i politicari...

Skoro svi kriminalizovani kapitulanti i hulje... Barem ovi iz "fokusa"...
VjecitiStudent

#258 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by VjecitiStudent »

ultima_palabra wrote:Ma nema šanse... mogu se sjetiti da je @Katarina smatrala Komšića poštenijim od ostatka SDP-a. Ti, @Vječiti, @Corto i @stochar, nikad.
Sve do epizode sa Robotovim mercedesom, i mene je drzala iluzija o postenju.
popajic

#259 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by popajic »

Abu FEED el-Castro wrote:Sta je uradio Zeljko? Kao politicar! Mislim pitam da me se prosvijetli. Na osnovu dosadasnje karijere ima li (i)kakve osnove da mu se ime nadje u udzenicima historije za osnovne i srednje skole, za 50 godina, eto za 20?
Pusti me da pogadjam - ti nikad nisi , niti bi gluho bilo ikad , glasao za Komsica ? :D
Sta se onda sekiras 8)
cindrlimindrli

#260 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by cindrlimindrli »

nosara wrote:Ima li ijedan "politicar" iz BiH, od 1990., cije ce se ime u udzbenicima pominjat po bilo cemu osim po zlu...?
Ima, Bogic Bogicevic, Stjepan Kljujic ...pa ako hoces i Alija Izetbegovic.
nosara

#261 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by nosara »

cindrlimindrli wrote:
nosara wrote:Ima li ijedan "politicar" iz BiH, od 1990., cije ce se ime u udzbenicima pominjat po bilo cemu osim po zlu...?
Rekoh iz "fokusa", a ne iz zamrzivaca...

alija :lol:
Banksy

#262 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Banksy »

Ne padaj dublje u laž.
Kad pogriješim, ja se izvinim. Probaj i ti nekad, ne boli ...
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#263 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by plain vanilla »

nosara wrote:
cindrlimindrli wrote:

sta se smijes, sve ovisi o vrsti udzbenika :wink: :D
Dupli_skalp

#264 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Dupli_skalp »

nosara wrote:
cindrlimindrli wrote:

i ja oplakah :lol:
cindrlimindrli

#265 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by cindrlimindrli »

plain vanilla wrote:sta se smijes, sve ovisi o vrsti udzbenika
nosara wrote:Rekoh iz "fokusa", a ne iz zamrzivaca...

alija
eyesburn wrote:i ja oplakah
...sta je smijesno? Je li vam Alija od izgubljenog slucaja ostavio drzavu u amanet? Jeste.
ultima_palabra

#266 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by ultima_palabra »

Banksy wrote:

Ne padaj dublje u laž.
Kad pogriješim, ja se izvinim. Probaj i ti nekad, ne boli ...
Kad bih tjerao mak na konac, pitao bih ima li išta malo novijeg datuma :D No nebitno, gnjavimo ostatak foruma...
nosara

#267 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by nosara »

cindrlimindrli wrote:

alija
...sta je smijesno? Je li vam Alija od izgubljenog slucaja ostavio drzavu u amanet? Jeste.
On je malehni dio ove drzave ostavio svom sinu, a obojca su izgubljeni slucajevi...
lerdi

#268 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by lerdi »

cindrlimindrli wrote: ...sta je smijesno? Je li vam Alija od izgubljenog slucaja ostavio drzavu u amanet? Jeste.
I kako onda naprijed krenuti? :?
Banksy

#269 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Banksy »

Bijeg iz partije jednog lica

Piše: Srđan Dizdarević

Ostavka Željka Komšića, aktuelnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na sve funkcije u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine izazvala je veliko interesovanje kao rijetko koji događaj u ovoj zemlji. Komšić je bio potpredsjednik partije i dugogodišnji član njenog najvišeg rukovodstva i ima reputaciju jednog od najpopularnijih političara u Federaciji Bosne i Hercegovine. No, to i nije jedini razlog za ispoljenu radoznalost; ostavke na važne funkcije su, naime, izuzetno rijetke u Bosni i Hercegovini i sve bi, od sticanja nezavisnosti do danas, mogle stati na prste jedne ruke, što ovaj čin čini krajnje dramatičnim, a time i predmetom pažnje i zanimanja javnosti.

Špekulacije oko razloga zbog kojih Komšić napušta svoju političku porodicu, po običaju koji je ovdje već ustaljen, množe se velikom brzinom, tim prije što Komšić ne želi da sam obrazloži zašto je pribjegao ostavci. Osnovne razloge, ipak, javnost vidi u Komšićevom neslaganju sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a.

Socijaldemokratska partija je u vrijeme uvođenja višepartijskog sistema, početkom devedesetih, de facto nastavila tamo gdje je stao dotadašnji Savez komunista. Neovisno o tome kako se SDP odnosio prema sopstvenoj prošlosti i korijenima na kojima je nastao, građani i birači su u SDP-u prepoznali stranku koja nije podlegla nacionalističkim euforijama i koja je jedna od rijetkih političkih opcija koja temelji svoje djelovanje na nacionalnoj ravnopravnosti i na održanju multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

SDP je tako bio svih proteklih godina pribježište onih koji se protive nacionalizmima i podjelama svake vrste. Doduše, vjerni su mu ostali i oni predratni simpatizeri, koji su svoju dosljednost i principijelnost dokazivali glasajući konstantno za SDP. Na posljednjim opštim izborima 2010. godine SDP je postao najjača stranka na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, oslanjajući se prvenstveno na ove kategorije glasača.

No, pominjanje SDP-a u sredinama u kojima djeluje nailazi na komentare da se radi o partiji kojom neprikosnoveno i bez ijednog glasa protiv vlada njen lider Zlatko Lagumdžija. Lagumdžija je na čelo stranke došao 1997. godine, nakon što je brutalno uklonio svog prethodnika, nedavno preminulog Nijaza Durakovića. Mnogi su tada čin mladog i krajnje ambicioznog doktora nauka i stručnjaka za računare poredili sa oceubistvom, imajući u vidu da je upravo Duraković promovisao Lagumdžiju u svog potpredsjednika. Od tada su SDP, uz Durakovića, napustili i Sejfudin Tokić, Miro Lazović, Nijaz Skenderagić, Ivo Komšić, Ljubiša Marković i mnogi drugi koji su u sudaru sa Lagumdžijinim autoritarizmom u izlasku iz stranke vidjeli jedino rješenje.

Ključ za opstanak u stranci i za izgradnju karijere oslanjajući se na stranku, ispostaviće se, bio je u bespogovornoj odanosti lideru i odustajanju od bilo kakve kritike ili ispoljavanja neslaganja. Stanje u današnjem SDP-u najbolje islustruje fakat da je Lagumdžija na posljednjem, vanrednom Kongresu SDP-a dobio sve glasove minus jedan, onaj njegov, naravno, prilikom reizbora za predsjednika, što je u najboljoj tradiciji lidera tipa Envera Hoxe, Nicolae Ceusescua, Fidela Castra... Odanost se, naravno, nagrađivala, tako da je stotinjak najviših kadrova SDP-a sada u više-manje udobnim foteljama, na budžetskim jaslama ili na položajima na kojima njihovi prihodi ne ovise ni od čega drugoga osim od naklonosti vođe.

U situaciji u kojoj se lider SDP-a isključivo bavi kadrovanjem, podjelom fotelja i budžetskih sredstava, vrhunac politikanstva bilo je stupanje u protivprirodni brak sa Hrvatskom strankom prava, koja se još uvijek nije demarkirala od svojih ustaških korijena, što za mnoge znači izdaju temeljne vrijednosti na kojoj počiva SDP, a to je antifašizam. Zaboravljena je, ili bar zapostavljena, ideja socijaldemokratije koja je u imenu stranke.

Grubi kapitalizam koji je ispoljen u Bosni i Hercegovini, ogroman broj nezaposlenih i rastući broj siromašnih stvorili su prostor za artikulaciju politike koja bi za cilj imala uspostavu socijalne države i socijalne pravde. No, Lagumdžijin SDP se više bavi stavljanjem pod kontrolu nekih stubova na kojima tradicionalno počiva vlast, tipa sigurnosnih službi, medija, javnih ustanova i preduzeća, a manje dramatičnim stanjem u kojem se nalaze građani. Pokušaj uspostave policijske države izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima

Vrhunac politikanstva bilo je stupanje u protivprirodni brak sa Hrvatskom strankom prava, koja se još uvijek nije demarkirala od svojih ustaških korijena.

U vrijeme kada je Komšićeva ostavka bez dileme glavni politički događaj, ne treba smetnuti sa uma i krizu u Kantonalnoj organizaciji SDP-a u Unsko-sanskom kantonu, koja se paralelno odvija. I tamo su na površinu izbile krupne razmirice, koje su kulminirale otkazivanjem stranačkog povjerenja Hamdiji Lipovači, aktuelnom kantonalnom premijeru.

Interesantno je pomenuti i to da se razgovori o stanju u SDP-u rijetko vode pred očima javnosti, na nekom demokratskom forumu. Kao da je prisutan strah među onima koji bi imali šta kazati na temu stanja u SDP-u i načina na koji je on vođen.

Komšićeva ostavka će, bez sumnje, otvoriti rasprave o stanju u SDP-u i to je njena neupitna zasluga. Ako je drugi čovjek stranke smogao snage da ispolji neslaganje sa postupcima lidera, zašto i drugi ne bi slobodno iskazali svoje mišljenje? No, opasnot vreba da se rasprava ograniči na jedan ili nekoliko detalja, a ne na cjelokupno stanje u SDP-u. Komšić bi iz ove epizode sa ostavkom mogao izaći zaista kao obnovitelj stranke, ukoliko se na dnevni red stavi neophodna demokratizacije SDP-a, bez koje nema ni demokratizacije Bosne i Hercegovine.

Za nekoliko mjeseci biće održani opštinski izbori širom Bosne i Hercegovine. Vrijeme do izbora će dati konačno odgovor da li će birači konačno biti u prilici da imaju stvarnu alternativu politici koja je vođena posljednjih dvadeset godina, ili će izbor između deklarisanih nacionalista i onih drugih biti samo kozmetičke prirode.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

maher

#270 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by maher »

stvarno nevidjena neodgovornost u ovakvoj situaciji u zemlji...
clan predsjednistva, ministar vanjskih poslova i premijer vlade fbih ...ostavili su sve svoje drzavne poslove i bave se stranackom problematikom...da ne kazem mahalskom
seln

#271 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by seln »

maher wrote:stvarno nevidjena neodgovornost u ovakvoj situaciji u zemlji...
clan predsjednistva, ministar vanjskih poslova i premijer vlade fbih ...ostavili su sve svoje drzavne poslove i bave se stranackom problematikom...da ne kazem mahalskom
Jah...inace rade 24 sahata dnevno. Sve za dobrobit Bosne.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#272 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by hrasno38 »

cindrlimindrli wrote:

alija
Ovo sto imamo jada od drzave imamo ne zahvaljujuci Aliji nego nasim borcima a da se Alije pitalo to bi bilo upola manje ali vjerovatno nacionalno izbalansiranije.
disney

#273 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by disney »

plain vanilla wrote:
nije prijatno biti gadan i omražen, a kraj sebe imati onoga koga narod voli i poštuje, ko je hrabar i pošten
opet Komsic postenjacina?
pa Komsic je rame uz rame uz Zlaju sve ove godine
ja upitah jucer, gdje je Komsic bio kad su ispracali Durakovica, Lazovica, gurnuli na marginu Bogicevica? bio je u vrhu SDP-a, zajedno sa Zlajom, bio je nacelnik, ambasador, clan Predsjednistva

sad kad se njegova stolica ljulja, sad on postenjacina :zzzz:
ne ljulja se stolica. malo se uvrijedio sto ga Tata zapostavio, pa mu reakcija bila neprimjerena :shock:
ocekujmo za koji trenutak da nam se Glavni obrati i objasni nam kako je sve rijeseno i da se ne sekiramo :oops:
cindrlimindrli

#274 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by cindrlimindrli »

hrasno38 wrote:Ovo sto imamo jada od drzave imamo ne zahvaljujuci Aliji nego nasim borcima a da se Alije pitalo to bi bilo upola manje ali vjerovatno nacionalno izbalansiranije.
Vec su izbrisani postovi ( s pravom) jer su bili off topic, pa nema smisla da na ovo odgovaram...mozda bi
mogla tema na istoriji.
Dr.Cuddy

#275 Re: Željko Komšić-član Predsjedništva

Post by Dr.Cuddy »

Nakon današnje višesatne sjednice Predsjedništva SDP-a, Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, povukao je svoju ostavku. Predsjedništvo ostavku nije prihvatilo, a on je prihvatio odluku Predsjedništva.

Uskoro opširnije...
Post Reply