Voćnjak

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Idemedosumom

#251 Re: Voćnjak

Post by Idemedosumom »

Prskalica wrote:Idemedosumom samo ti ja nevidim nikakvu sliku ......neće da otvori :?
Editovao sam taj post, a evo je i ovdje:

Image
sokkia

#252 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

ljudi pa jel to moguce???
prođe ljeto a da nisam ni krušku ni jabuku ni šljivu ubrao sa grane i pojeo :( :( :(
ovo stvarno nije u redu :?
kory_galaktikos

#253 Re: Voćnjak

Post by kory_galaktikos »

sokkia wrote:ljudi pa jel to moguce???
prođe ljeto a da nisam ni krušku ni jabuku ni šljivu ubrao sa grane i pojeo :( :( :(
ovo stvarno nije u redu :?
a nisi jedini.slabo se ko najeo bas voca ove godine
i opet ono sto je bilo cjena mizerna
vedo_dz

#254 Re: Voćnjak

Post by vedo_dz »

dali mi neko moze preporuciti neku kljigu o vocarstvu ili samo o jabuki i kruski imam u planu podic vocnjak pa da se edukujem isao bi autoktone vrste bilo bi pozeljno da je za nase podnevlje
Banksy

#255 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Ovo je izvrsna knjiga - stručna, korisna i zanimljiva. Poskupa je, ali vrijedi. Velike preporuke.

Knjiga "Voćarstvo" autora dr.sc. Ive Krpine i suradnika, kompleksna je i jedinstvena zbirka studija o tehnologiji proizvodnje i uzgoju voća obrađena sa proizvodnog, tržnog i ekonomskog aspekta. Knjiga nudi detaljan dokumentacijski materijal, vlastita istraživanja, rezultate praktičnog dugogodišnjeg rada, temeljito poznavanje svjetskih dometa i kompleksnu obradu ukupne voćarske problematike. Za svaku voćarsku vrstu priložen je financijski pokazatelj, tj. troškovnik podizanja voćnjaka, kalkulacija proizvodnje, dinamika priroda, te račun rentabiliteta. Također svaka je vrsta obrađena kroz ispitivanje ekoloških uvjeta uzgoja, pripreme tla i sadnje, izbor sorata, podloga i uzgojnog oblika. Prikazan je tehnološki proces sadnje, formiranja stabala, ishrane, održavanja tla, zaštite, od početka do eksploatacije voćnjaka u punoj rodnosti. S obzirom na opsežnost materije koju obrađuje, knjiga može poslužiti studentima agronomije, ali i proizvođačima voća manjih i većih gospodarstava.

http://www.globus.hr/hr/poljoprivredno- ... -vocarstvo
sokkia

#256 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

vedo_dz wrote:dali mi neko moze preporuciti neku kljigu o vocarstvu ili samo o jabuki i kruski imam u planu podic vocnjak pa da se edukujem isao bi autoktone vrste bilo bi pozeljno da je za nase podnevlje
internet je prepun takvih stvari.
a moj ti je savjet da ako imaš nekog u blizini ko se bavi time (al' uspješno) pomaži mu se i uci.
možeš procitati sve knjige ovog svijeta ali dok ti prakticno neki strucnjak ne pokaže obrezivanje sve ti đaba.
vedo_dz

#257 Re: Voćnjak

Post by vedo_dz »

Banksy hvala na preporuci kljiga je poskupa ali jos cu se raspitat jel kako je opisano to je ubiti i sto trazim
Sokkia slazem se u potpunosti potrazicu i nekog ko ima vocnjak
kory_galaktikos

#258 Re: Voćnjak

sokkia wrote:
vedo_dz wrote:dali mi neko moze preporuciti neku kljigu o vocarstvu ili samo o jabuki i kruski imam u planu podic vocnjak pa da se edukujem isao bi autoktone vrste bilo bi pozeljno da je za nase podnevlje
internet je prepun takvih stvari.
a moj ti je savjet da ako imaš nekog u blizini ko se bavi time (al' uspješno) pomaži mu se i uci.
možeš procitati sve knjige ovog svijeta ali dok ti prakticno neki strucnjak ne pokaže obrezivanje sve ti đaba.
oRezivanje,zna se sta se obrezuje :thumbup:
praksa je makar 70 % struke

ako te zanima zastita,imas jako dobre syngentine brosure,mogu se i na netu naci
Idemedosumom

#259 Re: Voćnjak

Post by Idemedosumom »

Sadnice prekrivene pilotom, to je to sto se tice ove sezone. Jedva cekam proljece :izet:
svjezi_ustipak

#260 Re: Voćnjak

Post by svjezi_ustipak »

Ima li iko iskustva u povijanju grana? Rijec je o starijim stablima, grane nekoliko godina stare. Kako se radi, u kom periodu?
kory_galaktikos

#261 Re: Voćnjak

tesko da ces moci povit stare grane, to se vise radi sa mladjim jer su savitljivije
radi se u proljece kada krenu sokovi, tada su grane najsavitljivije i nema lomljenja, imas posebne kopce namjenjene za to a mozes koristiti napravljene tegove ili zicu ali moras to redovno pratit i skidat da ti se grana ne bi slomila ili zica urezala u deblo
vedo_dz

#262 Re: Voćnjak

Post by vedo_dz »

Dali neko zna imali sta od predavanja ili neko da pomogne objasnit kako dic vocnjak ako neko ima u pdf-u ili da licno objasni to jos bolje
Idemedosumom

#263 Re: Voćnjak

Post by Idemedosumom »

vedo_dz wrote:Dali neko zna imali sta od predavanja ili neko da pomogne objasnit kako dic vocnjak ako neko ima u pdf-u ili da licno objasni to jos bolje
Koja vrsta voca? Najbolje bi bilo porazgovarati s nekim agronom koji ima iskustva s vocem koje zelis saditi.
kory_galaktikos

#264 Re: Voćnjak

koje voce planiras, pitaj sta te posebno zanima
Banksy

#265 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Imaš iznad link na onu knjigu o voćarstvu, tamo imaš sve o svakoj voćki, do u detalje, pa i podizanje voćnjaka. A možda ti i mi možemo pomoći, ako ti je žurba. Mada mislim da si okasnio za ovu godinu.

Ima li neko iskustva s Japanskim Kaki jabukama? Znam da ih masovno gaje po Hercegovini, ali ne znam kakva su iskustva uzgoja u Bosni?

Evo je ispod:
http://www.fragaria.hr/Proizvodi-kaki-j ... 13-27.aspx
kory_galaktikos

#266 Re: Voćnjak

a mozda je malo zakasnio ali je svakako bolje danas nego sutra :D
pitaj sta te posebno zanima, mozda mozemo pomoci
Banksy

#267 Re: Voćnjak

Post by Banksy »

Pa eto, je li ko sadio te jabuke, kako su se pokazale, ima li kakvih pametnih savjeta itd.
kory_galaktikos

#268 Re: Voćnjak

sto se tice te vrste ja ne znam, nisam imao dodira do sada ali u tom linku je bas fino objasnjeno sve
vedo_dz

#269 Re: Voćnjak

Post by vedo_dz »

jabuke i kruske domace tj autohtone
Idemedosumom

#270 Re: Voćnjak

Post by Idemedosumom »

Evo jos nekoliko slikica od ove protekle sezone:

Iako sam skidao rodne pupove prije sadnje, nekoliko ih je promaklo. Kada sam uoci da su se plodovi formirali, bilo mi je zao skidati ih:

Image

Moja supruga se zaletila, pa ih zelene ubrala :D

Image

Ovako je to sve izgledalo dan nakon sadnje:

Image

Dvogodišnja sadnica iz blizine:

Image

A ovako su izgledale krajem 8. mjeseca:

Image

Image
kandelabar

#271 Re: Voćnjak

Post by kandelabar »

Ovo je aronija je li ?? Inace ova zadnja slika tesko je natjerat danas zenu u opanke,a ti si uspio kakvu li si pricu slozio o izvozu i parama :lol:
kory_galaktikos

#272 Re: Voćnjak

vedo_dz wrote:jabuke i kruske domace tj autohtone
imas toga na netu mali milion, posalji mi meil da ti proslijedim nesto dobro :thumbup:
Idemedosumom

#273 Re: Voćnjak

Post by Idemedosumom »

kandelabar wrote:Ovo je aronija je li ?? Inace ova zadnja slika tesko je natjerat danas zenu u opanke,a ti si uspio kakvu li si pricu slozio o izvozu i parama :lol:
Američka visokožbunasta borovnica. Ee druže moj, ima i među ženama izuzetaka, ja sam se usrećio :D
sokkia

#274 Re: Voćnjak

Post by sokkia »

Nemojte tako, ima njih dosta koje hoće u opanke , samo treba znati sa njima :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#275 Re: Voćnjak

Post by Truba »

u ISu počeli paliti njive... i lagano ode pola brda i manje voćke u vatrenoj stihiji :roll:
valjda će preživjeti
Post Reply