Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- O'zone
- Globalni moderator
#251 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sreća u nesreći lokacije gdje smo živjeli jeste da je bila na prvoj liniji i da za razliku od nesrpskih stanovnika unutrašnjosti Grbavice I i II koji nisu smjeli zaključavati ni ulazna vrata nego su im kroz stanove prolazi i odnosili šta je kome čejf usput maltretirajući, udarajući i ponižavajući na različite načine, mi smo čitav rat imali zaključan ulaz u haustor kao i zaključana ulazna vrata od stana.
Najveći dio kontrola desio se dok su na liniji bili Rogatičani i Sokočani. U toj eri bio je jedan nazovimo ga pretres koji je ostao onako u pamćenju zbog tipa koji se zove Vlajko. Vlajko je bio iz okolice Rogatice visok,štrkljav preplanuo od sunca teškaških ruku sve u svemu čovjek sa sela. Vlajko je volio da plaši ljude tad se ponašao kao neobuzdani koljač predstavljao se kao četnik i mrzio muslimane iz dubine duše, ali samo kad je pijan. Trijezan Vlajko je bio potpuno drugi čovjek reklo bi se da ga možeš na ranu priviti. Razgovorljiv,srdačan, spreman pomoći bilo mu svejedno jesi musliman,hrvat ili srbin.
Tog dana u kasno ljeto 92' godine čini mi se kraj Avgusta mjeseca neko počinje da lupa na ulazna vrata u zgradu. Kao i svaki put do tada moja majka izlazi da otvori. U zgradu ulazi osam četnika na čelu sa Vlajkom i traže od moje majke da im pokaže samo satnove u kojima žive muslimani i hrvati te da svi otvore vrata. Išli su tako iz stana u stan i došli do našeg moj otac i ja smo stajali na vratima mati im je rekla "ovdje ja živim sa sinom i suprugom" uslijedilo je na to "imate li kakavog oružija?" odgovrila je da nemamo i ako nevjeruju da slobodno uđu da provjere na što su nas oni ugurali u sobu sa hodnika i Vlajko se izdvojio i tražio od mog oca ličnu kartu.
Taj dan je bio pijan i ono što mi se usjeklo u pamćenje imao je oko podkoljenice svezanu bijelu krpu i za tu krpu zakačen nož od neki 30 cm bez futrole,šajkaču na glavi,pušku otkočenu spuštenu niz nogu ali nož, nož je bio ono što je zadržavalo pogled i ledilo krv u žilama. Uzevši ličnu pogledavši ime i prezime pitao je mog oca znaš ti ko smo mi otac je odgovrio "znam, vojska" Vlajko onda ponovo upita " A kakva smo mi to vojska" e u tim slučajevima se bilo najbolje praviti naivan i glup ko točak jer šta god odgovoriš donji si a pokušavaš da ih držiš mirnima koliko god je to moguće. I tu moj otac odgovara "Pa naša jugoslovenska" To je izazvalo smijeh kod njih trojice i tu je Vlajko povikao "Kakva jugoslovenska vojska mi smo četnici nema više jugoslovenske vojske sad samo imamo mi četnici" . Onda se okrenuo mojoj majci uzeo njenu ličnu kartu pogledao ime i pitao je "Gdje ti je Alija?"
E tu je kod nas sviju nastala zbunjenost jer pojima nemamo o kome nas pitaju a mozak od straha ne radi. Moja majka se onako mahinalno okrenu po sobi kao da gleda nešto oko sebe pa ponovo pogleda u Vlajku "Kakav Alija? Nemamo mi više nikoga smo nas troje" "Kako kakav Alija? Pa vaš Alija!" e tu je moja majka već u nekom afektu povisila glas i rekla "Ma kakav Alija čovječe? Samo nas je troje u stanu" e tu je Vlajko dreknuo "Pa vaš Alija! Alija Izetbegović gdje je sad da vas spasi?" i dobio je precizan odgovor "Jebo te on! Ja kontam za koga me pitaš. Šta ja zna gdje je Alija i briga me za njega, ja se brinem za ovo svoje dijete i muža nije meni Alija niko i ništa"
Valjda zadovoljan odgovorom Vlajko joj vraća ličnu kartu i opet se okreće mom ocu i pita ga odakle je rodom jer mu je prezime poznato otac mu odgovara da su njegovi iz Rogatice te je odatle i prezime. Tu se Vlajko saginje malo namjesti onaj nož što mu stoji oko noge pogleda ponovo u mog oca i pita ga "Omere dal' da te kojem sad il' da te ostavim za kasnije?" otac blijed sa knedlom u grlu proizvodi onaj zvuk kad se neko prepadne pa pokušava u isto vrijeme da odgovori, navlaži usne i proguta pljuvačku osmjehne se i nekako samilosno mu kaže "Pa što ćeš me klati? Valjda i ti imaš oca i majku?" Tu Vlajko počinje da histeriše,zajapurio se u licu dere se a bijela mu pjena obuhvata uglove usana "Nemam ja nikoga sve mi poklali takvi kao ti i majku i oca sve ustaše poklale! Govori dal' da te koljem sada ili ostavim za kasnije?".
Tu otac već smirenije jer valjda u jednom trenutku čovjek se pomiri sa sudbinom odgovara "Radi što misliš da je ispravno" Tu mu Vlajko vraća ličnu kartu i kaže "Imaš sreće nešto si mi drag pa ću te ostaviti za kasnije" Okrene se i krene vani iz stana druga dvojica za njim mi ostadosmo u stajaćem položaju iza njih, nije se imalo snage da se sjedne .
Prođe od toga par dana. Ja krenuo sa majkom do zajedničkog šporeta da ona napravi prevrte za doručak. Prevrta je bila komad tijesta koji je podkuhan kao za hljeb razvučen rukama u veličinu tave i bačen na ulje te samo kad se poprži jedna strana prevrne se na drugu da malo ufati i eto ga savršeno pecivo za doručak (recept i ime izmišljeni u ratu). Izišavši iz ulaza primjetimo da na klupi pored šporeta sjedi Vlajko i još dvije komšinice koje su isto došle da nešto pripreme jedna muslimanka jedan hrvatica.
Sa strahom priđošmo nazvašmo dobro jutro on nam odgovori kao i komšinice, tek smo tad skontali da piju kafu lagano se odvojismo do šporeta da pripremamo doručak kad zove Vlajko na šoljicu kafe. Moja majka odbi kao ne pije kafu zbog visokog pritiska al on nastavi insistirati te i moja mati sjede na naku sklepanu stolicu što smo napravili. Poče Vlajko da vazi kako je kahvu dobio lično od Alije kad je išao da ga posjeti jer oni su stari jarani te mu ovaj dao pravu tursku kafu da popije. Sve je to pričao sa smijehom, bio je trijezan, naglabao o svemu i svačemu i cijelo vrijeme vrtio makaze u rukama velike one krojačke tu mu negdje moja majka reče "dobre ti te makaze, trebale bi meni jedne" on okrenu makaze i dade ih mojoj majci nakezi se i reče "dobro ih čuvaj i njih sam dobio od mog druga Alije" Kasnije korozz priču govori Vlajko kako mu mati nije nešto najbolje a i otac star pa mora nekako vidjeti da dobije odsustvo da ode da im pomogne da se pripreme za zimu.
Tu ga moja majka pogleda "pa zar ti ne reče neki dan kad si nam bio u satnu da su ti i majku i oca zaklale ustaše?". Vlajko pogleda u nju malo začuđeno "ko? Ja?" "jes',jes' ti kad si dolazio sa onim svojima i pitao mog muža Omere dal da te koljem sada ili stavim za kasnije". Tu se Vlajko nasmija i samo reče "Pjana glava svašta baljezga".
Čuli smo kasnije jednu priču o njemu da je je spasio muslimanski bračni par tamo negdje oko Rogatice na početku rata. Kao došla je naredba da se to dvoje ljudi odvedu i strijeljaju u nekom potoku a on znajući ih dobrovoljno se prijavio da to odradi. Kad ih je doveo do potoka odvezao ih je i rekao im da bježe a on će ispaliti rafal u zrak. Tu se čovjek musliman zahvalio međutim njegova žena se okrenula i počela da se dere na njega "Znam ja tebe Vlajko, zapamtila sam ja tebe, ičićeš ti meni u zatvor, ti si četnik, zlotvor, pljačkaš, hoćeš samo našu imovinu" Kažu da se tu okrenuo ovaj čovjek musliman i reko "Ubij je Vlajko kad ne zna držati jezik za zubima" i onda je zgrabio za ruku i odvukao dalje u šumu a Vlajko ispalio par rafala u zrak. Tako kaže priča.
Stvarnost kaže da je Vlajko kao i čitav Rogatičko-Sokolački bataljon volio da pljačka tuđu imovinu i to im je bila zanimacija čitavo vrijeme dok su bili na liniji čak sam siguran da si ih više vremena moga naći kako kradu nego u bunkerima problem je ispadao kad su oni zapikali stani ili kuću a vlasnici još uvjek bili tu.
Najveći dio kontrola desio se dok su na liniji bili Rogatičani i Sokočani. U toj eri bio je jedan nazovimo ga pretres koji je ostao onako u pamćenju zbog tipa koji se zove Vlajko. Vlajko je bio iz okolice Rogatice visok,štrkljav preplanuo od sunca teškaških ruku sve u svemu čovjek sa sela. Vlajko je volio da plaši ljude tad se ponašao kao neobuzdani koljač predstavljao se kao četnik i mrzio muslimane iz dubine duše, ali samo kad je pijan. Trijezan Vlajko je bio potpuno drugi čovjek reklo bi se da ga možeš na ranu priviti. Razgovorljiv,srdačan, spreman pomoći bilo mu svejedno jesi musliman,hrvat ili srbin.
Tog dana u kasno ljeto 92' godine čini mi se kraj Avgusta mjeseca neko počinje da lupa na ulazna vrata u zgradu. Kao i svaki put do tada moja majka izlazi da otvori. U zgradu ulazi osam četnika na čelu sa Vlajkom i traže od moje majke da im pokaže samo satnove u kojima žive muslimani i hrvati te da svi otvore vrata. Išli su tako iz stana u stan i došli do našeg moj otac i ja smo stajali na vratima mati im je rekla "ovdje ja živim sa sinom i suprugom" uslijedilo je na to "imate li kakavog oružija?" odgovrila je da nemamo i ako nevjeruju da slobodno uđu da provjere na što su nas oni ugurali u sobu sa hodnika i Vlajko se izdvojio i tražio od mog oca ličnu kartu.
Taj dan je bio pijan i ono što mi se usjeklo u pamćenje imao je oko podkoljenice svezanu bijelu krpu i za tu krpu zakačen nož od neki 30 cm bez futrole,šajkaču na glavi,pušku otkočenu spuštenu niz nogu ali nož, nož je bio ono što je zadržavalo pogled i ledilo krv u žilama. Uzevši ličnu pogledavši ime i prezime pitao je mog oca znaš ti ko smo mi otac je odgovrio "znam, vojska" Vlajko onda ponovo upita " A kakva smo mi to vojska" e u tim slučajevima se bilo najbolje praviti naivan i glup ko točak jer šta god odgovoriš donji si a pokušavaš da ih držiš mirnima koliko god je to moguće. I tu moj otac odgovara "Pa naša jugoslovenska" To je izazvalo smijeh kod njih trojice i tu je Vlajko povikao "Kakva jugoslovenska vojska mi smo četnici nema više jugoslovenske vojske sad samo imamo mi četnici" . Onda se okrenuo mojoj majci uzeo njenu ličnu kartu pogledao ime i pitao je "Gdje ti je Alija?"
E tu je kod nas sviju nastala zbunjenost jer pojima nemamo o kome nas pitaju a mozak od straha ne radi. Moja majka se onako mahinalno okrenu po sobi kao da gleda nešto oko sebe pa ponovo pogleda u Vlajku "Kakav Alija? Nemamo mi više nikoga smo nas troje" "Kako kakav Alija? Pa vaš Alija!" e tu je moja majka već u nekom afektu povisila glas i rekla "Ma kakav Alija čovječe? Samo nas je troje u stanu" e tu je Vlajko dreknuo "Pa vaš Alija! Alija Izetbegović gdje je sad da vas spasi?" i dobio je precizan odgovor "Jebo te on! Ja kontam za koga me pitaš. Šta ja zna gdje je Alija i briga me za njega, ja se brinem za ovo svoje dijete i muža nije meni Alija niko i ništa"
Valjda zadovoljan odgovorom Vlajko joj vraća ličnu kartu i opet se okreće mom ocu i pita ga odakle je rodom jer mu je prezime poznato otac mu odgovara da su njegovi iz Rogatice te je odatle i prezime. Tu se Vlajko saginje malo namjesti onaj nož što mu stoji oko noge pogleda ponovo u mog oca i pita ga "Omere dal' da te kojem sad il' da te ostavim za kasnije?" otac blijed sa knedlom u grlu proizvodi onaj zvuk kad se neko prepadne pa pokušava u isto vrijeme da odgovori, navlaži usne i proguta pljuvačku osmjehne se i nekako samilosno mu kaže "Pa što ćeš me klati? Valjda i ti imaš oca i majku?" Tu Vlajko počinje da histeriše,zajapurio se u licu dere se a bijela mu pjena obuhvata uglove usana "Nemam ja nikoga sve mi poklali takvi kao ti i majku i oca sve ustaše poklale! Govori dal' da te koljem sada ili ostavim za kasnije?".
Tu otac već smirenije jer valjda u jednom trenutku čovjek se pomiri sa sudbinom odgovara "Radi što misliš da je ispravno" Tu mu Vlajko vraća ličnu kartu i kaže "Imaš sreće nešto si mi drag pa ću te ostaviti za kasnije" Okrene se i krene vani iz stana druga dvojica za njim mi ostadosmo u stajaćem položaju iza njih, nije se imalo snage da se sjedne .
Prođe od toga par dana. Ja krenuo sa majkom do zajedničkog šporeta da ona napravi prevrte za doručak. Prevrta je bila komad tijesta koji je podkuhan kao za hljeb razvučen rukama u veličinu tave i bačen na ulje te samo kad se poprži jedna strana prevrne se na drugu da malo ufati i eto ga savršeno pecivo za doručak (recept i ime izmišljeni u ratu). Izišavši iz ulaza primjetimo da na klupi pored šporeta sjedi Vlajko i još dvije komšinice koje su isto došle da nešto pripreme jedna muslimanka jedan hrvatica.
Sa strahom priđošmo nazvašmo dobro jutro on nam odgovori kao i komšinice, tek smo tad skontali da piju kafu lagano se odvojismo do šporeta da pripremamo doručak kad zove Vlajko na šoljicu kafe. Moja majka odbi kao ne pije kafu zbog visokog pritiska al on nastavi insistirati te i moja mati sjede na naku sklepanu stolicu što smo napravili. Poče Vlajko da vazi kako je kahvu dobio lično od Alije kad je išao da ga posjeti jer oni su stari jarani te mu ovaj dao pravu tursku kafu da popije. Sve je to pričao sa smijehom, bio je trijezan, naglabao o svemu i svačemu i cijelo vrijeme vrtio makaze u rukama velike one krojačke tu mu negdje moja majka reče "dobre ti te makaze, trebale bi meni jedne" on okrenu makaze i dade ih mojoj majci nakezi se i reče "dobro ih čuvaj i njih sam dobio od mog druga Alije" Kasnije korozz priču govori Vlajko kako mu mati nije nešto najbolje a i otac star pa mora nekako vidjeti da dobije odsustvo da ode da im pomogne da se pripreme za zimu.
Tu ga moja majka pogleda "pa zar ti ne reče neki dan kad si nam bio u satnu da su ti i majku i oca zaklale ustaše?". Vlajko pogleda u nju malo začuđeno "ko? Ja?" "jes',jes' ti kad si dolazio sa onim svojima i pitao mog muža Omere dal da te koljem sada ili stavim za kasnije". Tu se Vlajko nasmija i samo reče "Pjana glava svašta baljezga".
Čuli smo kasnije jednu priču o njemu da je je spasio muslimanski bračni par tamo negdje oko Rogatice na početku rata. Kao došla je naredba da se to dvoje ljudi odvedu i strijeljaju u nekom potoku a on znajući ih dobrovoljno se prijavio da to odradi. Kad ih je doveo do potoka odvezao ih je i rekao im da bježe a on će ispaliti rafal u zrak. Tu se čovjek musliman zahvalio međutim njegova žena se okrenula i počela da se dere na njega "Znam ja tebe Vlajko, zapamtila sam ja tebe, ičićeš ti meni u zatvor, ti si četnik, zlotvor, pljačkaš, hoćeš samo našu imovinu" Kažu da se tu okrenuo ovaj čovjek musliman i reko "Ubij je Vlajko kad ne zna držati jezik za zubima" i onda je zgrabio za ruku i odvukao dalje u šumu a Vlajko ispalio par rafala u zrak. Tako kaže priča.
Stvarnost kaže da je Vlajko kao i čitav Rogatičko-Sokolački bataljon volio da pljačka tuđu imovinu i to im je bila zanimacija čitavo vrijeme dok su bili na liniji čak sam siguran da si ih više vremena moga naći kako kradu nego u bunkerima problem je ispadao kad su oni zapikali stani ili kuću a vlasnici još uvjek bili tu.
-
mikasa
#252 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jos jedan svjedok desavanja iz tzv "crvene zgrade" Bilo je to krajem 93, napad na grbavicu, ulazak u kiflu, jedan haustor te crvene zgrade a druga ceta koritom miljacke usla u zgradu investbanka (prva zgrada do Vrbanje, mislim da je tu bio LG a sada opet banka). Nazalost morali smo se povuci iz te zgrade a prilikom povlacenje snajperista je ubio dvojicu kolegaOva zgrada je minirana 93' tome je prethodilo zauzimanje kifle od strane ABiH i daljnje napredovanje metar po metar. U ovoj zgradi živio je Vojvoda Mišo spominjao sam ga ranije s njim su živjeli majka i sestra par dana prije ovog miniranja pripadnici ABiH ulaze u ovu zgradu i Mišo odlazi da izvede majku i sestru iz stana međutim upada u zasjedu slučajnu ili namjernu ne znam u pucnjavi gine njegova majka i sestra a on biva teško ranjen međutim uspjeva se nekako izvuči van zgrade gdje ga ne preuzimaju pripadnici VRS nego ga zovu da prepuže tih nekih 20 do 30 metara a on je bio šupalj ko švicarski sir al eto preživio. Poslije toga radni vod donosi po naredbi t burad sa eksplozivom i dižu sredinu zgrade u zrak kako bi zaustavili napredovanje kroz stanove. Detonacija je bila tako jaka da sam ja koji sam u tom trenutku bio na prozoru preletio čitavu sobu i spuco glavom u zid soba je dugačka 3 metra.
da, sve je tacno sto si napisao @o'zone, ne bas lijepa sjecanja....bio sam u toj zgradi te godine....u trenutku eksplozije...na predzadnjem spratu...sreca pa smo svi bili u prvom dijelu zgrade, 2-3 nasa momka su povrijedjena, lakse...luda sreca da niko nije poginuo.
- Nekako s proljeća
#253 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@zilog, vi kao građani niste imali šta tražiti ispred naoružanih ljudi. Onaj ko vam je rekao da se ide pred Skupštinu nije bio ''provokator'' već pametan građanin koji shvata da vi kao građani treba da tražite od legalnih vlasti (i kroz institucije referendumom definisane nezavisne države R BiH) zastitu svojih prava i sloboda. I da ste imali oružje...sve bi išlo u prilog priči o tzv'' građanskom ratu'' , a to je daleko od istine.
U sjenci opsade Sarajeva , je izvršeno etničko čišćenje Istočne Bosne. Stanovnike sa područja koje ova tema obuhvata, možeš najvećim dijelom naći upravo na tim, od nesrpskog naroda ''očišćenim područjima''.
Zašto je kolona demonstranata krenula sa Dobrinje, ima jednostavan odgovor. Sarajevski aerodrom je 4 Aprila pod svoju kontrolu stavila JNA, i u sarajevskom naselju Dobrinja su bili svjesni da to znači totalnu blokadu tog naselja. Kontaš?
Daljnim razvojem događaja , doveli smo ih u situaciju da moraju iz Nedzarića ići preko Ilidze ,Vogošće....i tek preko Trebevića i komunikacija na području koje ova tema obuhvata da dođu u Lukavicu. A željeli su onaj kilometar dva uz aerodrom i eto ih iz Nedzarića u Lukavicu. Ali kurko...sarajlije su naseljavale Dobrinju.
U sjenci opsade Sarajeva , je izvršeno etničko čišćenje Istočne Bosne. Stanovnike sa područja koje ova tema obuhvata, možeš najvećim dijelom naći upravo na tim, od nesrpskog naroda ''očišćenim područjima''.
Zašto je kolona demonstranata krenula sa Dobrinje, ima jednostavan odgovor. Sarajevski aerodrom je 4 Aprila pod svoju kontrolu stavila JNA, i u sarajevskom naselju Dobrinja su bili svjesni da to znači totalnu blokadu tog naselja. Kontaš?
Daljnim razvojem događaja , doveli smo ih u situaciju da moraju iz Nedzarića ići preko Ilidze ,Vogošće....i tek preko Trebevića i komunikacija na području koje ova tema obuhvata da dođu u Lukavicu. A željeli su onaj kilometar dva uz aerodrom i eto ih iz Nedzarića u Lukavicu. Ali kurko...sarajlije su naseljavale Dobrinju.
- Nekako s proljeća
#254 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Uploaded with ImageShack.us
Talijanski vojnici ''obrađuju'' lica koja su palila Grbavicu u vrijeme integracije. Po pričama svjedoka vojska i policija RS-e su vršili strašan pritisak na stanovništvo da se kolektivno isele. Naravno, kamiondzije iz Hercegovine su masno naplaćivale tuđu muku...
Last edited by Nekako s proljeća on 13/03/2012 11:03, edited 1 time in total.
- Pusti vodu!
#255 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
u kojoj si jedinici bio @mikasa?mikasa wrote:Jos jedan svjedok desavanja iz tzv "crvene zgrade" Bilo je to krajem 93, napad na grbavicu, ulazak u kiflu, jedan haustor te crvene zgrade a druga ceta koritom miljacke usla u zgradu investbanka (prva zgrada do Vrbanje, mislim da je tu bio LG a sada opet banka). Nazalost morali smo se povuci iz te zgrade a prilikom povlacenje snajperista je ubio dvojicu kolegaOva zgrada je minirana 93' tome je prethodilo zauzimanje kifle od strane ABiH i daljnje napredovanje metar po metar. U ovoj zgradi živio je Vojvoda Mišo spominjao sam ga ranije s njim su živjeli majka i sestra par dana prije ovog miniranja pripadnici ABiH ulaze u ovu zgradu i Mišo odlazi da izvede majku i sestru iz stana međutim upada u zasjedu slučajnu ili namjernu ne znam u pucnjavi gine njegova majka i sestra a on biva teško ranjen međutim uspjeva se nekako izvuči van zgrade gdje ga ne preuzimaju pripadnici VRS nego ga zovu da prepuže tih nekih 20 do 30 metara a on je bio šupalj ko švicarski sir al eto preživio. Poslije toga radni vod donosi po naredbi t burad sa eksplozivom i dižu sredinu zgrade u zrak kako bi zaustavili napredovanje kroz stanove. Detonacija je bila tako jaka da sam ja koji sam u tom trenutku bio na prozoru preletio čitavu sobu i spuco glavom u zid soba je dugačka 3 metra.
da, sve je tacno sto si napisao @o'zone, ne bas lijepa sjecanja....bio sam u toj zgradi te godine....u trenutku eksplozije...na predzadnjem spratu...sreca pa smo svi bili u prvom dijelu zgrade, 2-3 nasa momka su povrijedjena, lakse...luda sreca da niko nije poginuo.(rahmatli Zuti i pokojni Peko). Ekipa koja je usla u crvenu zgradu je ostala do sljedece noci, a onda smo se mijenjali sa svakih 24 h. Udjes u haustor, mislim da zgrada ima pet spratova a na zadnjem spratu je nesto kao zajednicki blakon duz citave zgrade, ti u sobi a sa druge strane zida cetnici... Nesto slicno vec vidjeno kod nadrealista ... onda ide njihovo miniranje, ali taj dan nije bila moja smjena
-
ins
#256 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Evo jos jedne sa Google Earth pa da O'zone moze sarati po njoj

- O'zone
- Globalni moderator
#257 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ja sam jednu školsku godinu propustio na početku rata jer su roditelji vjerovali (kao i svi) da će ovo brzo da se završi. Školska godina odnosno rad škole Bane Šurbat na Grbavici već pokrenuta u jesen 92' ja sam krenuo u školu tek 93' godine.eyesburn wrote:@o zone
reci mi jesi li imao ti lično problema u školu, u naselju s ostalom djecom, komšilukom zato što nisi srbin? pisao si već za majku i oca, ali nekako taj odnos s tvojim vršnjacima iz škole i komšiluka nisi baš spominjao (ili nisam primjetio).
mislio sam isto pitati i dasija, ali pretpostavljam da je on stariji bio. il griješim. pa eto može i on reći koju o ovome.
Tako da sam tu prvu godinu išao sa djecom iz 5 razreda i ako sam trebao biti 6-ti tu je bilo sve OK tada je još bilo i dosta muslimana i hrvata na Grbavci i njihove djece u školi do kraja rata nas je ostalo manje od 10. Međutim Kako ne bih izgubio tu jednu godinu odem na vandredno polaganje 6 razreda kako bih sustigao ono što sam propustio i tu se zajebem.
Ukratko upao sam u razred wana be četnika kojima sam služio pa haj recimo kao maskota tu mi nije imao ko pomoći nego sam se sam izvlačio kako sam znao i umio, razvio posebne vještine što bi naučni krug ljudi rekao evoluirao u osobu koja se prilagođava okruženju.
Popio batina jesam jednom želim da se "zahvalim" malom Sveti na olagavanju a Braci na dobrom desnom krošeu ali zamladjelo je brzo
Komšiluk i društvo iz njega je bilo OK i dan danas visimo skupa
- Nekako s proljeća
#258 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Slika prije i nakon integracije imate i na ovoj temi:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &p=6646654
-
mikasa
#259 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U drugoj minhenskoj... salim se, mislim da nije ni vazno za ovu temu, ali dobro se sjecam WC na 4. spratu. To je jedino mjesto bilo gdje si se mogao sakriti ...Pusti vodu! wrote: u kojoj si jedinici bio @mikasa?
- O'zone
- Globalni moderator
#260 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Da je samo malo spušten objektiv mogao je slikati onaj zid ispod podvožnjaka kod Jevrejskog groblja što je nastao preko noćiNekako s proljeća wrote:![]()
- Nekako s proljeća
#261 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Za sada nema, ova ima nesto drugačiji fokus...

Last edited by Nekako s proljeća on 13/03/2012 11:12, edited 1 time in total.
- Pusti vodu!
#262 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ne vidim razlog nepominjanja jedinice, ali ok....mikasa wrote:U drugoj minhenskoj... salim se, mislim da nije ni vazno za ovu temu, ali dobro se sjecam WC na 4. spratu. To je jedino mjesto bilo gdje si se mogao sakriti ...Pusti vodu! wrote: u kojoj si jedinici bio @mikasa?
WC na 4-tom mi je dovoljan dokaz da si bio u zgradi
smjenjivali smo se sa "Lastom".
- O'zone
- Globalni moderator
#263 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Hej! Koji je od Vas ispalio RPG i pogodio prvu zgradu lamela u Ljubljanskoj na broju 18A i dan danas stoji polucvijet na fasadi? Nije prijatno kad ti se otvore krilca na raketi ispred prozora pa te trznu plus detonacijaPusti vodu! wrote:ne vidim razlog nepominjanja jedinice, ali ok....mikasa wrote:U drugoj minhenskoj... salim se, mislim da nije ni vazno za ovu temu, ali dobro se sjecam WC na 4. spratu. To je jedino mjesto bilo gdje si se mogao sakriti ...Pusti vodu! wrote: u kojoj si jedinici bio @mikasa?
WC na 4-tom mi je dovoljan dokaz da si bio u zgradija sam redovno odmarao u kadi
![]()
smjenjivali smo se sa "Lastom".
Nemojte zamjeriti nekad se znam nedolično šaliti
E da jel' bio među Vama neki Samir kojeg su čete često dozivale sa linije? Pa se onda dovikivalo, psovalo i pucalo.
- Pusti vodu!
#264 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ne vidim razlog nepominjanja jedinice, ali ok....
ja sam redovno odmarao u kadi
smjenjivali smo se sa "Lastom".[/quote]
Hej! Koji je od Vas ispalio RPG i pogodio prvu zgradu lamela u Ljubljanskoj na broju 18A i dan danas stoji polucvijet na fasadi? Nije prijatno kad ti se otvore krilca na raketi ispred prozora pa te trznu plus detonacija
.
E da jel' bio među Vama neki Samir kojeg su čete često dozivale sa linije? Pa se onda dovikivalo, psovalo i pucalo.[/quote]
hmmm, ne bih ti mogao pomoci @o'zone....
ja sam bio u interventnom bataljonu 1. korpusa (smjesteni u Domu Armije), bacali su nas gdje su htjeli...puno terena, a u Sarajevu najvise na rejonu Trebevica (od Lapisnice do Beogradske)...nekad smo bili i s druge strane Miljacke, u Skupstini....
Nisam bio dugo u u crvenoj zgradi, nedugo poslije eksplozije ja vise nisam tamo odlazio.
Moj RPG nije bio sigurno, a za Samira ne znam, cesto je to ime....to bi ti mogao pomoci neko ko je bas bio dugo na toj liniji.
znam za neke nase kretene koji su pucali po Grbavici bez razloga....a znam i neke koji su bez problema snajperom pucali po radnim vodovima, iako su znali da su to nasi ljudi.
smjenjivali smo se sa "Lastom".[/quote]
Hej! Koji je od Vas ispalio RPG i pogodio prvu zgradu lamela u Ljubljanskoj na broju 18A i dan danas stoji polucvijet na fasadi? Nije prijatno kad ti se otvore krilca na raketi ispred prozora pa te trznu plus detonacija
E da jel' bio među Vama neki Samir kojeg su čete često dozivale sa linije? Pa se onda dovikivalo, psovalo i pucalo.[/quote]
ja sam bio u interventnom bataljonu 1. korpusa (smjesteni u Domu Armije), bacali su nas gdje su htjeli...puno terena, a u Sarajevu najvise na rejonu Trebevica (od Lapisnice do Beogradske)...nekad smo bili i s druge strane Miljacke, u Skupstini....
Nisam bio dugo u u crvenoj zgradi, nedugo poslije eksplozije ja vise nisam tamo odlazio.
Moj RPG nije bio sigurno, a za Samira ne znam, cesto je to ime....to bi ti mogao pomoci neko ko je bas bio dugo na toj liniji.
znam za neke nase kretene koji su pucali po Grbavici bez razloga....a znam i neke koji su bez problema snajperom pucali po radnim vodovima, iako su znali da su to nasi ljudi.
- O'zone
- Globalni moderator
#265 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ovo ću samo kratko prokomentirati.Pusti vodu! wrote:
Moj amidžić je znao poslije rata reći mom ocu "Amidža da si ti kopao tranšej prema meni kako bi četnici mogli priči da ubiju mene i moje suborce i prodru dalje ja bih te prvi upucao pa se ti ljuti koliko hoćeš"
Jebi ga! Po meni bio je u pravu.
- Pusti vodu!
#266 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pa dobro, donekle se slazem....mada je bilo mnogo bespotrebnih situacija kada su radni vodovi u pitanju....O'zone wrote:Ovo ću samo kratko prokomentirati.Pusti vodu! wrote:
Moj amidžić je znao poslije rata reći mom ocu "Amidža da si ti kopao tranšej prema meni kako bi četnici mogli priči da ubiju mene i moje suborce i prodru dalje ja bih te prvi upucao pa se ti ljuti koliko hoćeš"
Jebi ga! Po meni bio je u pravu.
sjecam se da je jedan mali iskopleksirani kreten sa snajperom gadjao nase ljude koji su postavljali ogradu na Trebevickoj cesti....niko nije kopao prema njemu, samo su zeljeli ograditi cestu da ih nasi ne mogu vidjeti kako prolaze. ograda bi se postavila bilo kako, samo je bilo pitanje dana....ali mali kreten je pucao i pucao....i dobro znam da je znao da su to nasi ljudi.... "ko ih jebe, kad su dozvolili da ih uhvate", bile su njegove rijeci....
-
Sitijevac2011
#267 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Cisto da se pribiljezim...ja sam dijete Trga Pere Kosorica, i skole Ivan Goran Kovacic...sjecam se svega, iako klinac prvacic, mnoge stvari su mi savrseno urezane u pamcenju. Kada budem imao vise vremena i smirenosti napisacu kako sam ja to "vidio". Samo cu nabrzaka dvije stvari spomenuti. Nekad s proljeca mart/april smo mi klinci trebali da idemo na izvidjacki pohod Sanac, Vraca (spomenik) ali kao od toga se odustalo jer "gore se kriju manijaci sa kapama na glavi koji kuhaju malu djecu i cuvaju im kosti"
to je bilo objasnjenje medju djecom. Druga stvar koja mi tad nije bila jasna je nestanak "drugova" preko noci. Oni koji su ostali kratko poslije njih su nam objasnjavali da su otisli kod "deda i baka na selo". Niske zgrade oko nebodera su bile pretezno naseljene vojnim licima. Inace ja sam zivio u neboderu br 4 (sada 12) najistureniji prema cetnicima. Puno poznatih imena, puno poznatih situacija...
- Pusti vodu!
#268 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pitanje za sve koji su u ratu bili na Grbavici...
ko je bio smjesten u onim kucama gdje se sad prodaju pilici kod trolejbuske stanice. tamo je par kuca, prodaja keramike, "akumulator" i sl.
ko je bio smjesten u objektu gdje sada opravka motora, preko puta tih kuca.
ko je bio smjesten u onim kucama gdje se sad prodaju pilici kod trolejbuske stanice. tamo je par kuca, prodaja keramike, "akumulator" i sl.
-
Sitijevac2011
#269 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vjerujem da su negdje bile al neka ih
Slika nebodera (cetvorka, dvica, sestica i osmica) potpuno izgorena desetka se ne vidi

Dvica u plamenu, u jednom od ovih stanova su izgorili ljudi

Vidi tih bastica

Slika nebodera (cetvorka, dvica, sestica i osmica) potpuno izgorena desetka se ne vidi

Dvica u plamenu, u jednom od ovih stanova su izgorili ljudi

Vidi tih bastica

- O'zone
- Globalni moderator
#270 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Znam da je u zgradi lijevo od tih kuća (ako stojiš na trolejbuskoj) tačnije zgrada preko puta SANASE bila smještena takozvana PVO (u slučaju da muslimani nabave avione) ispred je bila na onoj livadi jedna praga a iza skrivno par dvocijevnih i četverocjevnih PV topova.Pusti vodu! wrote:pitanje za sve koji su u ratu bili na Grbavici...
U onoj remontnoj radnji stvarno ne znam šta je bilo, možda neko koje bio u tom djelu Grbavice da se javi.
- Dupli_skalp
#271 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
pitanje za dasija (kad naleti opet na temu), pošto je živio u tom dijelu grbavice 2:
jel bilo ikakvih utvrđenja, bunker, puškarnica u ona 4 nebodera kod strojorada? ili su njihove prve linije bile baš u tvojoj zgradi? jel tako isto bilo i oko strojorada?
jel bilo ikakvih utvrđenja, bunker, puškarnica u ona 4 nebodera kod strojorada? ili su njihove prve linije bile baš u tvojoj zgradi? jel tako isto bilo i oko strojorada?
-
sadalius
#272 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
i mene interesuje gdje su linije bilo kod strojorada. jesu li bila na strojoradu ili u zgradama iza strojorada?
- Dupli_skalp
#273 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
dasi je napisao da je puškarnica (ili bunker) bio u njegovoj zgradi, a ona je u onom nizu nižih zgrada iza bijelih nebodera (danas više nisu samo bijeli). po tom pretpostavljam da je slučaj isti kao i gore preko puta lorisa, dakle da nisu bili u strojoradu, nego u prvim zgradama iza.sadalius wrote:i mene interesuje gdje su linije bilo kod strojorada. jesu li bila na strojoradu ili u zgradama iza strojorada?
već će neko ko je bio na licu mjesta potvrditi ili negirati.
znam gdje su im bila utvrđenja poslije strojorada, rejon iza pumpe, bivšeg opelovog servisa i preko puta lorisa, ali dole ispod prema miljacki mogu samo nagađati.
-
gurabija78
#274 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
nasi su '95 bili u strojoradu, 1. neboder do strojorada je bio prazan i nicija zemlja, ali i prilicno tezak za zadrzati jer se do njega moglo doci samo preko brisanog prostora iz strojorada.... pretpostavljam da su i slijedeca 2 bijela nebodera bila prazna ali bi bila samoubilacka misija kretati se do njih, tj. uspostavljati liniju.... gdje su bile srpske linije, pojma nemam, ali znam da su nasi drzali strojorad posljednju godinu rata, ne znam otkad....eyesburn wrote:dasi je napisao da je puškarnica (ili bunker) bio u njegovoj zgradi, a ona je u onom nizu nižih zgrada iza bijelih nebodera (danas više nisu samo bijeli). po tom pretpostavljam da je slučaj isti kao i gore preko puta lorisa, dakle da nisu bili u strojoradu, nego u prvim zgradama iza.sadalius wrote:i mene interesuje gdje su linije bilo kod strojorada. jesu li bila na strojoradu ili u zgradama iza strojorada?
već će neko ko je bio na licu mjesta potvrditi ili negirati.
znam gdje su im bila utvrđenja poslije strojorada, rejon iza pumpe, bivšeg opelovog servisa i preko puta lorisa, ali dole ispod prema miljacki mogu samo nagađati.
-
pilica
#275 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Jedna od tih kuća, ona u kojoj je sad Vailant, bila je skladište neke firme. Tamo je bilo brdo Banini keksa, deterdženta i ko zna čega još. Kad su se četnici namirili, onda su puštali i nas da kupimo koliko ko može. Oni su lješkarili ispred. Čini mi se da su tad već spustili jedan tenk pored šljivika. Ovo je bilo početkom maja, mislim.Tek sad vidim koliko mi je sjećanje izblijedilo. Jedan tenk je bio između one dvije zgrade bivših đačkih domova, sad turskog koledža. Nikad neću zaboraviti kad sam ušla u kuhinju da nešto uzmem i vidjela prave četnike sa kokardama na šubarama, redenicima preko oba ramena, puškama. Tad sam počela spremati stvari u panici samo da idem otamo, ali ne odoh. Među tim četama je bio Denis Petrović, znala sam ga iz grada. Svaki dan mu je neka djevojka po imenu Sanja nešto donosila. Znam da smo se svi bojali te strane okrenute prema Vracima, a najebali smo s druge strane, u noći 1-2 maj. Tad su pale tri granate na parking ispred, to je bila scena iz filmova, vatra, staklo, geleri, vriska. Od tog dana smo bili u podrumima, u stanove smo išli samo ako je baš bilo neophodno i koristili one na nižim spratovima. Uglavnom je komšiluk još uvijek bio tu. Jedno veče je došla patrola u našu zgradu, kao neko puca iz nekog stana pa će oni da pretraže. Mislim da se nikad u životu nisam tako prepala da će me odvesti, ali odoše. Tad još nije bilo deklarisanih četnika u zgradi, svi smo nekako bili "zajedno". Moj tata je glumio petokolonaša i dojavljivao svom prijatelju (jednom od čivija u glavnom štabu) gdje su minobaciači, gdje tenkovi, a ovaj mu je rekao ne sekiraj se, ne idi nikuda, ne mogu vam ništa, to mi nikad nećemo predati. I on ga posluša. Mene je srećom poslao u drugi dio grada, ali oni su ostali. Zadnji put sam ih čula mislim za Kurban Bajram. Poslije toga nikakve informacije. Uspjeli su se izvući krajem avgusta. Moja mama je u haustoru bila nešto poput tvoje O'zone, puška u leđa i otvaraj stan po stan. Ona o tome ne voli da priča. Kad se konačno trebalo vratiti i dok se stan renovirao nikad nije došla da vidi, sa suzama u očima je došla sa zadnjom turom stvari, prilikom preseljenja. Mislim da joj ni danas nije prijatno. tata je opet drugi tip, on je pričao kako i šta je bilo, a evo sad nešto kontam da ni moja braća nisu pričala o tome. Znam da su spominjali jednog Dragana, koji im je pomagao, donosio im ono što nisu mogli nabaviti.Pusti vodu! wrote:pitanje za sve koji su u ratu bili na Grbavici...
Ti upita za kuće, a ja ti ništa ne rekoh konretno, nego opletoh svoju priču