Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sokkia

#251 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sokkia »

Mis mekinjas wrote:
sokkia wrote:
Mis mekinjas wrote:Ja sam jedva prihvatila činjenicu da ljudi ne razlikuju Č i Ć, DŽ i Đ, kod nas u Krajini, kad dijete ne zna u osnovnoj to razlikovati, cijela ga škola zove debilom. Istina je da stvarno samo debili kod nas to ne razlikuju.
A onda kad sam došla u ZG, kad sam vidjela šta sve ne znaju, oprostila sam i debilima sve. Počevši od toga da slovo DŽ pišu ĐŽ :-) :-) :-) :-) :-) :-) :cry:
a vidiš kod nas zovu debilima one koji ne znaju ništa drugo nego znaju samo mlatit paznu slamu,zajebavat druge i od toga nemaju nikakve koristi :-D
dva smo svijeta razlicita-hebi ga,šta ceš.

nije debil isto što i p**da sa pedigreom. :wink:
izvini,nisam te prepoznao odmah :D
Mis mekinjas

#252 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Mis mekinjas »

:kravata: :kravata: :kravata: :D
robotich

#253 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by robotich »

Nije+to+neka+nova+gramatika,nego+nepismenost.Osim+toga+mene+posebno+nervira+to+sto+novinari+i+politicari+uveliko+koriste+strane+rijeci+za+nesto,a+za+to+postoje+i+original+bosanke,npr.implementirati,a+mogu+reci+i+realizirati,postici,itd... Govore+neke+rijeci+koje+ljudi+sve+manje+razumiju...
Baudelaire

#254 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Baudelaire »

Sad mi sinu, jel jebiga ili jebi ga? Pod uslovom da nije imperativ u pitanju :lol: :oops:
Bosanac sa dna kace

#255 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Bosanac sa dna kace »

uh ima tu priseravnja sto na kile, sto na tone, sto pojedinacno sto dzematile,
ne da mi se citat tema, jel primijeti iko da se na u medijima koji naginju ka 'rvackom standardu sve manje koristi vokativ, npr. trebalo bi rec Maro, Hanko, Danijele i sl. oni kazu Mara, Hanka, Danijel...
:x :x :x :x :x
sokkia

#256 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sokkia »

Baudelaire wrote:Sad mi sinu, jel jebiga ili jebi ga? Pod uslovom da nije imperativ u pitanju :lol: :oops:
e to je za muški rod,a kako bi bilo ispravno za ženski rod? :lol:
Dozer

#257 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

Najkrvavije mi je kad u Avazu procitam (npr. jucer) da je neko nekoga ZBO nozem.
Najcesce ide recenica: "xy ZBODEN nozem u stomak".
Tita mi, prije rata u Sarajevu je ovaj izraz koristen kao zajebancija, tipa: Jel' ga ZBO NOZOM, a danas je to, izgleda, pravopis... :roll:

Sljedeca konstrukcija je slicna onoj NACRNO, a glasi UZRAK. Tipa, neko je nekome digao auto UZRAK (danasnji Avaz)... Pa ako je nesto otislo U ZRAK, znaci da je nesto dignuto sa zemlje... I ako je ovo ispravno, onda je potpuno ispravno reci i: Usao sam UKUCU ili Upao sam URUPU ili Skocio sam NASTO... :?
sheilak

#258 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sheilak »

ne znam da li je neko vec spomenuo primjer izraza dvadeseterica (ili petnaesterica npr.) umjesto dvadestorica. to se posebno cesto pojavljuje u avazu, a i na hayatu se da cuti.

primjer nove gramatike, novog stila bosanskog jezika :-)
fatamorgana

#259 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:Petorica postadose peterica, cetverica .... a seksepil seksipil, :wink:
:kravata:
sheilak

#260 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sheilak »

sorry, nisam pregledala cijelu temu.
relevantan

#261 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by relevantan »

Nikako mi se ne sviđa ovaj ''novi bosanski'' :-? .....ono ''dolje'' kontam sve zajebancija.....al' fakat ih u školi uče da izgovaraju dolje umjesto dole.....e jebi ga sada, ja ću uvijek pričati S-H :D
relevantan

#262 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by relevantan »

fatamorgana wrote:
fatamorgana wrote:Petorica postadose peterica, cetverica .... a seksepil seksipil, :wink:
:kravata:

kao i aktuelnost - aktualnost :-)
Baudelaire

#263 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Baudelaire »

Meni smeta vođstvo i to pravo :D
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#264 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by plain vanilla »

sheilak wrote:ne znam da li je neko vec spomenuo primjer izraza dvadeseterica (ili petnaesterica npr.) umjesto dvadestorica. to se posebno cesto pojavljuje u avazu, a i na hayatu se da cuti.

uh, nije
ako imas stari pravopis vidjet ces da je ispravno bilo i petnaestero i petnaestoro
i petoro i petero
nellington

#265 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by nellington »

relevantan wrote:Nikako mi se ne sviđa ovaj ''novi bosanski'' :-? .....ono ''dolje'' kontam sve zajebancija.....al' fakat ih u školi uče da izgovaraju dolje umjesto dole.....e jebi ga sada, ja ću uvijek pričati S-H :D
Dolje, ovdje - to je uvijek bilo u duhu ijekavske varijante sh/hs jezika.
fatamorgana

#266 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by fatamorgana »

plain vanilla wrote:
sheilak wrote:ne znam da li je neko vec spomenuo primjer izraza dvadeseterica (ili petnaesterica npr.) umjesto dvadestorica. to se posebno cesto pojavljuje u avazu, a i na hayatu se da cuti.

uh, nije
ako imas stari pravopis vidjet ces da je ispravno bilo i petnaestero i petnaestoro
i petoro i petero
Morebit' al' meni ovo peterica, šesterica zvuči pravo seljakus, :lol:
sheilak

#267 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sheilak »

plain vanilla wrote: uh, nije
i petoro i petero
ne znam, ja to nikada prije nisam cula, tek u poslijeratnom vremenu. mozda si u pravu, iako smatram da postoji razlog sto se vise te verzije ne koriste, ali nacin, potpuno isforsirani, izvjestaceni, na koji se koriste govori mi da njihova upotreba nije prirodna, nije posljedica nekakve prirodne potrebe, vec pokusaja da se stvori upravo novi bosanski jezik, koji ce svojim osobenostima odudarati od hrvatskog, srpskog, itd. Mislim da je to sasvim nepotrebno i ne bih se u tom pogledu povodila za Hrvatima koji u panicnoj namjeri da budu originalni, izvorni, autenticni stvaraju nekakvu nakaradnu verziju sopstvenog jezika upotrebljavajuci komicne arhaizme i (vrlo) nespretne neologizme
Last edited by sheilak on 10/03/2012 22:08, edited 1 time in total.
relevantan

#268 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by relevantan »

nellington wrote:
relevantan wrote:Nikako mi se ne sviđa ovaj ''novi bosanski'' :-? .....ono ''dolje'' kontam sve zajebancija.....al' fakat ih u školi uče da izgovaraju dolje umjesto dole.....e jebi ga sada, ja ću uvijek pričati S-H :D

Ma nije ba Neli ;-)

Evo pitaj ove malo starije forumaše kako su nas učili u školi :) ....ono je možda bilo u duhu, ali nije bilo u praksi :oops: nastavno osoblje je znalo dobro ''isprosipati'' one đake koji su raspust proveli kod nane i dede u Ustiprači i Strgačini i usput pokupili lokalni žargon :D
nellington

#269 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by nellington »

relevantan wrote:
nellington wrote:

Ma nije ba Neli ;-)

Evo pitaj ove malo starije forumaše kako su nas učili u školi :) ....ono je možda bilo u duhu, ali nije bilo u praksi :oops: nastavno osoblje je znalo dobro ''isprosipati'' one đake koji su raspust proveli kod nane i dede u Ustiprači i Strgačini i usput pokupili lokalni žargon :D
Žalosno, jer je dole ekavski oblik, a miješanje ekavice i ijekavice je znak nepismenosti ala Dodik. Ako ne govoriš gde, nema smisla reći ni negde... ako nije negde, onda nije ni ovde... a ako nije ovde, nije ni dole :D

Sve u svemu, vrlo neozbiljan pristup jeziku, koji sigurno nije bio po normama.
fatamorgana

#270 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by fatamorgana »

relevantan wrote: Evo pitaj ove malo starije forumaše kako su nas učili u školi :) ....ono je možda bilo u duhu, ali nije bilo u praksi :oops: nastavno osoblje je znalo dobro ''isprosipati'' one đake koji su raspust proveli kod nane i dede u Ustiprači i Strgačini i usput pokupili lokalni žargon :D
:thumbup: ..... :lol:
prilagodjena

#271 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by prilagodjena »

šta mislite o ubacivanju slova h u riječima kahva,mahrama itd.?
fatamorgana

#272 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by fatamorgana »

prilagodjena wrote:šta mislite o ubacivanju slova h u riječima kahva,mahrama itd.?
Mislim da se olaHko ubacuju, :lol:
fatamorgana

#273 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by fatamorgana »

hamša wrote:"ne" se piše spojeno kada stoji uz pridjev, npr: nemoguće, nepoznato, nevidljivo, neuračunljiv, nepismen, nepodnošljiv, neveseo

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol, npr: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno :-)

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.!!!
Joj, hvala što ovo napisa, počelo me bunit' u zadnje vrijeme evo Vanilije kao svjedoka/inje ...
Mr. Brightside

#274 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Mr. Brightside »

prilagodjena wrote:šta mislite o ubacivanju slova h u riječima kahva,mahrama itd.?
sa tim h je nas divni bosanski jezik :)
relevantan

#275 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by relevantan »

Ispade onda svugdje dodaj ''lj'' i ''h'' i ne možeš fulit :oops: :D inače si nepismen ili ne pismen :mrgreen:
Post Reply