Zato svi treba da uzmemo imena i prezimena tipicna za zemlje u kojima zivimo.zlajapravaraja wrote:A sta cemo ako nas poCHeraju odavLe?![]()
Tako npr. gdjeces mene tjerat ja sam Wolfgang?
Zato svi treba da uzmemo imena i prezimena tipicna za zemlje u kojima zivimo.zlajapravaraja wrote:A sta cemo ako nas poCHeraju odavLe?![]()
Koje htjeo da ispoljava svoj indentitet ispoljavao ga je sva ta prica o neslobodi ispoljavanja indentiteta je manje vise prezvakana propaganda SDA . Da je to bio slucaj danas bi SFRJ jos uvijek postojala i svi bi bili srbi .Nebitan32 wrote:Bosnjaci su svakako imali svoj identitet ali nisu imali priliku da ga ispoljavaju na slobodan nacin. Onaj ko upravlja vojskom, skolskim sistemom, drzavom itd. namece svoje stavove i viziju. A to nisu imali npr u SFRJ. Danas u Banja Luci dijeca u skoli uce tzv. himnu genocidne tvorevine napamet i skole su krstene i ispiranje mozgova je u punom toku da se ne moze ocekivati svjestan nacionalni identitet kod tamosnjih Bosnjaka. Ne radi se o tome da oni nemaju nista kao sto si rekao vec da sredina ne dozvoljava ispoljavanje njihovih osjecanja.gilbert wrote:Nebitan32 mogu ja biti koncizan , valjda![]()
Upravo ta nas pogubljenost i vrati na onu teoriju da je tesko izgubiti nesto sto nisi imao i da su takvi uvijek najlaksi da se asimiliraju . Covjek kao bice tezi da pripada vecoj grupi ako nema svoje maticne onda se prikljuci slijedecoj dostupnoj.
Kao sto rekoh rodjo u BG jos se nije asimilirao ( ne brece se niti pije mleko i sl. ) ostao isti. sada sto se tice zeninih nije bilo pokusaja utjecaja ljudi malo iznad toga.
Prvo za mene ne moze biti Bosnjak ko nakon svega zivi u Bg. Nemoguce. Od svih mijesta na planeti izabrati da zivis tu ne moze neko ko je Bosnjak. Prosto nesto nespojivo. A njegovi potomci ce postati Srbi.Prije ili kasnije. Ni prvi ni posljednji. To je nesto sto se desavalo i sto ce se nastaviti desavati. Ljudi ce se pretapati iz jedne nacije u drugu. Iz jednog identieta u drugi.Posebno u velikim gradovima kao sto je Beograd i gdje dominira jedan narod.
Dobro. Ne vidim kako mogu razgovarati s tobom ako ne zelis prihvatiti ni proste cinjenice kao sto su da je Vuk Jeremic Srbin ili Nicolas Sarkozy Francuz ili da su Zidanova dijeca francuzi a da imaju porijeklo od drugih naroda. I da se u svakom slucaju desila asimilacija. Cak sta vise zivis u SAD, u sredini gdje oko tebe samog imas sve primjer do primjera same asimilacije. Od predsjednika SAD pa nanize.Mojne Arnija za primjer jos uvijek ga nemozes razumjeti kada prica engleski ,malo je bolje kada cita pripemljen govor.Kakva asimilacija u njegovom slucaju
. Srakozy je ko i Vuk u istoj korpi za mene , oportunisti ljudi koji pricaju sta izborna baza hoce da cuje.
Uklopiti se u drustvo izgraditi jos jedan sloj indentiteta nije isto sto i izgubiti svoj indentitet .
Nemoguce je razgovarati ako ne mozes priznati ni te proste cinjenice
Ne brini, to se nece desiti.djani s wrote:Sta ako BiH postane punopravni clan velike familije zvane EU?
ljubav_aha wrote: pisala sam konktrento o njegovim rodtieljima,ali on jeste dio dijaspore ako nije rodjen u DE
pa danas djeca nakon rata rodjena van BiH i zive van BiH nisu disapora
so einfach ist es leider nichtahuseino wrote: Pa meni bi logicno bilo da je dijaspora svako ko je otisao t.j. napravio taj cin odseljenja. Djeca iliti druga generacija, rodzeni u novoj sredini su po meni prvi koji se vise ne mogu zvati dijasporom. Ovdje mozta ima nekih finesa oko legalnog statusa odnosno drzavljanstva, t.j. ako nova generacija nema drzavljanstvo, sta su oni onda?![]()
Upravo bila segregacija davno proslo vrijeme , nije vise . To sto ti je neko napricao za adult community je izvrno cinjenice kakva privatna policija , daj ba portiri . To je vrlo jednostavno ljudi naprave naselje u kojem je cijena stanbenog prostora niza jer je za ljude koji su u penziji , sad ako imaju unucad a svi imaju unucad normalno mogu doci kod babe i dede i ostati preko odmora i sl . jedino kupac mora imati odredzeni broj godina cime se iskljucuje mogucnost da ti se nastane ljudi sa malom djecom . I to pristustvo portira zove se ogradjeno naselje ima toga svugdje ljudi koji hoce da budu sigurni ko im ulazi u naselje i da imaju svoje security prisutan nije ograniceno na penzionerska naselja. Pa u Zenici je Almy napravio zgradu samo za vjernike . Da li ima sirotinje u americi ? Ima posebno u mjestima koja su ovisila o jednoj ili dvije fabrike koje su se zatvorile ili preselie , ima li sirotinje u getima ima ako neces da radis hoces da zivis od socijale onda nije do sistema nego je do tebe . Sto se tice momka iz Kaknja apsolutno isti problem procitas komentare i jedno 30 posto komentara je tipa vidi budale hoce lopatat. znaci napadaju momka jer se bori radi a nekuka niti krade i otima.Nebitan32 wrote:Ispravi me ako grijesim ali ti zivis u SAD. To je upravo drzava gdje je do prije par desetljeca bila segregacija najgore vrste.Da bi se to ispravilo cak se morala uvesti i tzv. pozitivna segregacija i to na svim poljima od administracije do kinematografije npr tako da mnogi danasnji glumci koji su crnci su tu gdje jesu radi pozitivne diskriminacije, radi kvota jer su produkcijske kuce morale zaposliti odredeni broj crnaca. Morgan Freeman je jedan primjer.jefferson wrote: BiH je onakva kakva jeste zbog ljudi, jer dvije skole pod jednim krovom i slicne budalastine nisu proizvod stranaca nego nasih ljudi.
Zivis u drzavi u kojoj jos uvijek postoji segregacija po svim osnovama. Mogu navesti jedan banalni primjer. U SAD postoje naselja rezervirana iskljucivo za stare osobe, penzionere. U tim naseljima ne mogu zivjeti mlade osobe, ne mogu zivjeti dijeca. To je prosto zabranjeno. .I na ulazima u ta naselja imaju naoruzane privatne milicije koje su tu da bi fizicki sprijecili dijecu da udu u njih. Zar to nije segregacija. Svakako da jeste. Njih ima na svim poljim ali ja sam istakao jednu koja je somom ludosti i apsurda. Aparthejd prema dijeci.
To me podsjeti na jednu drugu temu gdje druga osoba kako bi dokazala da u Bosni nema perspektive spominje onog covjeka koji je dosao iz Kaknja u Sarajevo da cisti snijeg. A covjek pise iz SAD gdje u nekim krajevima vlada tolika bijeda da nestaju cijeli gradovi. Gradovi od par stotina hiljada osoba.
http://www.youtube.com/watch?v=8j7OpK2FxHY
Zasto nemate mjeru. Svaka drzava ima i svoj + i svoj -. Kako Bosna tako i SAD i bilo koja druga drzava. Ali ovdje negativno kritiziras nesto u Bosni a to isto, i jos goroj varijanti imas tu gdje stanujes.
Kod mnogih osoba osjecam toliku strogocu prema Bosni pa cak i prema nekim benignim stvarima a sve to isto pa i gore imaju u drzavama gdje su se doselili. Zar to ne lici na onu pricu kad je cura preselila iz sela u grad pa kad je dosla ponovo u selo vidila grablje na zemlji i pita sta je ovo, sta je ovo...i onda stadne na njih i grablje je udare u glavu a ona onda kaze ...uh sto me ove grablje udarise u glavu.
Zasto je tako
Bosna je drzava sa teskom historijom. Izasla je nedavno iz stravicnog rata sa nesagledivim posljedicama. To je svakako ostavilo tragove i stanje svakako nije perfektno. Nalazi se u kompleksnom okruzenju. Stvari se ne mogu srediti preko noci. Osobno ne vidim da je tzv sistem dvije skole pod jednim krovom nesto sto se moze istaci kao probleme svih problema. Situacija je visediomenzionalna i svako treba imati pravo na skolovanje na sopstvenom jeziku. U mnogim stvarima se pronalazi koncensuz. Koncensuz koji mozda i nije pefektan ali barem se zadovolje razne strane i izbjegavaju konfliktne situacije.
Ja gdje stanujem imaju razne vrste skola. drzavna-liberaln, katolicka, jezuitska, hebrejska itd... Ne vidim problem u tome.
Samo obratiti paznju na podebljano.Nebitan32 wrote:Radio sam godinama a ne godinu sa Hebrejima. I danas imam svakodnevni kontakt s njima jer imam i prijatelja i poznanika medu njima. Citam izraelske novine svake sedmice, citao njihove pisce od Amosa Oza pa nadalje i poznajem nesto od njihovog jezika. Slobodno mogu reci da sam dobro upucen o njima.ahuseino wrote:
Ovo ne govori o toku misli i koherentnosti tvoje rasprave, ali i te kako dovoljno govori o tvojoj upoznatosti i kompetentnosti, te da nije vrijedno ni jedne kalorije potrositi u raspravi s tobom glede jevrejskog pitanja, ocuvanja istorije, kulture... iako si ih poznavao i naplacivao im placu godinu dana.![]()
![]()
Informacije koje si upijao u tih godinu dana, ili nisu bile dovoljne tebi da zakljucis dobro, ili nisi dobre informacije dobio.
Ako ne razumijes, asimilacija nije isto sto i gubitak kulturnog naslijedja.
P.S. Bez zelje da vrijedzam.
Ne vidim uopste smisao tvoje poruke. Zaista.
Samo si napisao napisao da nisam upoznat o Hebrejskom narodu, njihovoj historiji, vjeri, politici itd. a da pritom nisi dodao nikakvu dodatnu vrijednost o toj temi. Nisi ni pokusao objasniti bilo sto vec samo nije tako i to je to.
A mozes ti pisati sto zelis pa i vrijedati. To me se ne tice. Nije do mene da brinem o tome.
Ja samo volim pricati s osobama cije pisanje ima neki smisao. Nabacivanje smjeskica i nekih doskocica mi nije zanimljivo.
JAO, JAO, JAO... bas opravdavas nick. Ne moze se ovo ni citati dalje...Nebitan32 wrote:Ispravi me ako grijesim ali ti zivis u SAD. To je upravo drzava gdje je do prije par desetljeca bila segregacija najgore vrste.Da bi se to ispravilo cak se morala uvesti i tzv. pozitivna segregacija i to na svim poljima od administracije do kinematografije npr tako da mnogi danasnji glumci koji su crnci su tu gdje jesu radi pozitivne diskriminacije, radi kvota jer su produkcijske kuce morale zaposliti odredeni broj crnaca. Morgan Freeman je jedan primjer.jefferson wrote: BiH je onakva kakva jeste zbog ljudi, jer dvije skole pod jednim krovom i slicne budalastine nisu proizvod stranaca nego nasih ljudi.
Zivis u drzavi u kojoj jos uvijek postoji segregacija po svim osnovama. Mogu navesti jedan banalni primjer. U SAD postoje naselja rezervirana iskljucivo za stare osobe, penzionere. U tim naseljima ne mogu zivjeti mlade osobe, ne mogu zivjeti dijeca. To je prosto zabranjeno. .I na ulazima u ta naselja imaju naoruzane privatne milicije koje su tu da bi fizicki sprijecili dijecu da udu u njih. Zar to nije segregacija. Svakako da jeste. Njih ima na svim poljim ali ja sam istakao jednu koja je somom ludosti i apsurda. Aparthejd prema dijeci.
hrle1976 wrote:Mozda sam dijaspora za one koji to tako gledaju ili za one koji zive np. u Sarajevu - necu osporavati, ali samog sebe nevidim kao dijasporu niti kao nekog gastabajtera. Jer nasi, ondnosno mojih roditelja, razlozi za napusatnje Jugoslavije nisu bili ekonomski, nego cisto politicki. A ta politicko/antrolopska terminologija - dijaspora - ce izlapiti za nekih 5 do 10 godina. Jer kao sto sam vec jednom naveo, za 10tak godina oni sto su izasli iz BiH sa 15, ce imati 43 a njihova djeca za jos 10 godina ce biti vezani za BiH kao sto su Amerikanci sa poljskim prezimenom za Poljsku, znaci ovo je jos neka friska fasa "ko je ko" i stvaranja identiteta (za one koji ga jos nisu stvorili), ali za 10tak godina sve ce biti strano, duboko strano. Dosao nam Njeamc, a to vec mozes i danas da cujes stigli nam Njemci (odnosno neka rodbina) iz Njemacke.ljubav_aha wrote:ti si dio drugacije dijaspore koje je vezean za rad u insotranstvu,a vecina smo dijaspora koja je formirana kao polsjedica rata u BiH,ali ti si i dalje dijaspora ,bez obzira na katerogorijehrle1976 wrote:PS: Sebe ne vidim kao dijasporu, jer sam napustio prostore jos dok je bila Jugoslavija. Dijaspora 80'ih nije se nikako imenovala, bili oni gastarbajteri koji su periodicno zivili/radili po Njemackoj, Svedskoj ili Austriji. A mi, koji smo otisli iz Jugoslavije bez nekog "ozbiljnog razloga", znaci 80'ih ili ako je neko prije, su bili deklasirani kao anit-Jugosloveni (izdajice samoupravnog bratskog sistema) ili hajmo reci zavidnost nekih pojedinaca sto nisu bili u mogucnosti, jer 1991 godine je sve otislo u ...
Mislim da sam to i rekao, vise-manje. Naucna definicija bi se slozila sa ovim tvojim stavkama gore, sem za trecu, odnosno umjesto biti vezan, staviti - zadrzati/uzeti drzavljanstvo one neke maticne drzave. Zato ne mislim da si u pravu glede ovog podebljanog, jer 'vezanost' nema legalnog osnova a moze biti i sa drugim zemljama.vox-populi wrote:
Mjesto rodjenja ne odredjuje da li je neko dijaspora ili ne, primjera je dosta, navescu samo drugu ili cak i trecu generaciju Turaka u DE koji su itekako turska dijaspora jer mnogi od njih jos uvijek imaju samo tursko drzavljanstvo a cak i oni koji to nemaju, vezani su za Tursku, prije svega finansijski.
Dakle, svi oni koji zive vani a imaju drzavljanstvo svoje maticne drzave (dvojno ili ne) su dijaspora. Dalje, oni koji su rodjeni vani a i dalje imaju pasos maticne drzave su dijaspora. I na kraju oni koji su rodjeni vani, nemaju vise pasos svoje maticne drzave ali i dalje finansijski i/ili na drugi nacin pomazu svoju maticnu drzavu su dijaspora.
Da bi se prestalo biti dijaspora, moraju se ispuniti slijedeci uslovi:
- biti rodjen van BiH
- uzeti drzavljanstvo te druge zemlje
- ne biti posebno vezan za zemlju porijekla roditelja
Dosta je ovo tricky pitanje, poznajem odredjen broj turaka trece generacije, koji imaju njemacki pasos ali koji i dalje Tursku smatraju svojom domovinom. Oni su de facto turska dijaspora jer Turska na njih moze racunati.
Znam da je ovo daleko od neke naucne definicije, ali eto, najbolje sto ja mogu
Nisi fer i shvatam da volis filozofirati (volim i javox-populi wrote:Naravno.ljubav_aha wrote:vox-populi,molim te,mozes li obrazloziti recenicu , hvalavox-populi wrote: Identitet zasnovan na jeziku, naciji, vjeri i istoriji jednostavno ne moze opstati u razvijenom drustvu. No, to je polemika za neku drugu temu
Covjek svoj identitet definise kroz odredjen broj parametara. Ti parametri danas nisu isti kao sto su bili prije sto godina. Ako danas prosjecnog Njemca ili Francuza pitas da se opise u par stvari njemu bitnih, vrlo malo ce tu staviti vjeru ili naciju. Sto opet nije bio slucaj prije 100-njak godina (bivsa djevojka mi je na ovu temu pisala magistarski pa sam nesto pokupio). Jednostavno, covjek mijenja elemente svog identiteta, neke druge stvari su danas vaznije od onih koje su bile nekada. Pa se pod tradicionalnim identitetom uzima onaj u kojem dominira nacionalni, vjerski ili istorjiski element, dok se pod modernim uzima identitet zasnovan na nekim drugim vrijednostima. I ni pod koju cijenu ne zelim reci da je jedan bolji ili losiji od drugoga. Ali tradicionalni identitet, kao i vecina onoga tradiocionalnog, polako nestaje.
Dodatno, tradiocionalni identitet je prisutniji tamo gdje je drustveni i socijalni napredak manji, bar kada pricamo o zapadnoj civilizaciji.
ma sta je enifach u zivotuvox-populi wrote:
so einfach ist es leider nicht
- ne biti posebno vezan za zemlju porijekla roditelja
Dosta je ovo tricky pitanje, poznajem odredjen broj turaka trece generacije, koji imaju njemacki pasos ali koji i dalje Tursku smatraju svojom domovinom. Oni su de facto turska dijaspora jer Turska na njih moze racunati.
Znam da je ovo daleko od neke naucne definicije, ali eto, najbolje sto ja mogu
nista ne skontahAmirEmira wrote: Srbi iz Srbije se puno rijedje identifikuju kao Srbi naspram Srba u RS-u, kojima je ovo obicno glavna crta identiteta. Razlog tome je to sto oni misle da neko zeli da ih ukine, uz ostru propagandu naravno, te osjecaju prijetnju koja cini da njihov identitet kao RS-ovci ili Srbi svakodnevno raste (i to znaci da Je Silajdzic glavni odgovorni za nenadano jak zajednicki identitet u RS-u, mislim da nijedna republika u istoriji tako jak identitet nije stekla za jedva 20 godina postojanja!, ali nije to sad tema). Naspram nas u Federaciji, oni su iz RS-a, naspram njih, mi smo Bosnjaci ili Hrvati iako se tako ne identifikujemo u svakodnevnom zivotu, vec kad se takva tema pokrene (stalno!). Ovo opet nije jer nismo razvijeni vec je poslijedica rata, prijetnje da ce naseg "identiteta" tj, nacije, vjere, etniciteta, entiteta, drzave...- nestati, te ta vrsta identiteta sama jaca iz vec opisanih razloga.
AmirEmira wrote:Neki opet , kao recimo ti, zamrze sve iz domovine, stvore komplekse i pokusavaju da ubjede svoje bivse sugradjane da su nerazvijeni i zaostali. Niko nikog ne tjera da voli nasu BiH, ali mi je nejasno sto vrijeme trosite ovdje?! Na Sa-x.. Poenta je da ako zelis da uvrijedis nasu lijepu zemlju, da suknes i sl, onda to dostojanstveno uradi, potkovan cinjenicama umjesto da dijelis kvazi filozofske fraze bez ikakve naucne osnove.
weca wrote:Nego, kakva je situacija za nas pravnike?Postoji li mogućnost zaposljenja (možda međunarodno pravo) u nekoj drugoj zemlji ili upisivanja magistarskog (npr. u Austriji), pa da se ostane tu. Ima li ko kakvog iskustva?
Znači i ti si se odlučio za taj korak.Gray wrote:weca wrote:Nego, kakva je situacija za nas pravnike?Postoji li mogućnost zaposljenja (možda međunarodno pravo) u nekoj drugoj zemlji ili upisivanja magistarskog (npr. u Austriji), pa da se ostane tu. Ima li ko kakvog iskustva?
Javim ti za par mjeseci
Eis sad. Smijesnije je da ti na onoliki post nemadeh nista reci. Zenska ti ga suknu hamanvox-populi wrote:AmirEmira wrote:Neki opet , kao recimo ti, zamrze sve iz domovine, stvore komplekse i pokusavaju da ubjede svoje bivse sugradjane da su nerazvijeni i zaostali. Niko nikog ne tjera da voli nasu BiH, ali mi je nejasno sto vrijeme trosite ovdje?! Na Sa-x.. Poenta je da ako zelis da uvrijedis nasu lijepu zemlju, da suknes i sl, onda to dostojanstveno uradi, potkovan cinjenicama umjesto da dijelis kvazi filozofske fraze bez ikakve naucne osnove.![]()
![]()
![]()
![]()
Klasika. Trebao bih negdje skupljati ovakve odgovore
Vjeruj, bio poceo da odgovaram, onako sve po PS-u, odlomak po odlomak, i onda dosao do ovog posljednjeg i skontao da bih dzaba pisao.Static-X wrote: Eis sad. Smijesnije je da ti na onoliki post nemadeh nista reci. Zenska ti ga suknu haman
U biti nije ni los post... kao neki srednjeskolski diplomski rad, malo primjera, malo vise primjera, malo vise nebitnih primjera, malo frustracije, malo preopsirno, malo pojednostavljeno, ali eto nije lose...AmirEmira wrote:
Nisi fer i shvatam da volis filozofirati (volim i ja) ali po definiciji je pogresno, nefer i potpuno izvadjeno iz konteksta. Ova definicija da razvijena drustva imaju manje "tradicionalnih" mjerila identiteta je uzasno stura i nefer. Nazivati ih tradicionalnima je cudno, jer to nije nesto sto se prakticira u poslijednjih 50 (ne 100!!!) godina iz razloga sto je zastarjelo vec sto je drustvo promjenilo oblik u mnogo drzava. Ova mjerila identiteta su kao takva pocela nestajati iz jednog razloga- ne tog sto je drustvo "napredno" ili "razvijeno" vec iz jednog puno logicnijeg i kompleksnijeg razloga. - zato sto su mnoge drzave postale tzv- "nation states"- znaci nacijske drzave tokom 19og stoljeca.
Nacijska drzava je drzava koja svoj politicki legitimitet stvara nudeci suverenu jedinicu za jednu odredjenu naciju u obliku suverene teritorijalne oblasti. Drzava je znaci politicki entitet, a nacija je kulturno-etnicki entitet, a u "nacijskoj" drzavi se ova dva entiteta podudaraju. Primjer je Francuska nakon revolucije, tada se to klasifikovalo kao jedna nacija u jednoj drzavi, a sada je dominantna nacija na odredjenog geografskoj povrsini i zajedno cine suverenu drzavu - nacijsku drzavu. Ova vrsta drzave je danas najprostranjenija u svijetu, a drzave su postale nacijske vremenom- to se nije desavalo preko noci. Francuska je bila prva, Italija je spojila mnoge geografske entitete kako bi ujedinila jednu , talijansku naciju, kao i Njemacka. Neke drzave su bile multietnicke, pa su raspadom stare drzave stekle nacijsku drzavu,npr AustroUgarska. Vecina ljudi u nacijskim drzavama ne razmislja o svojoj nacionalnosti jer se ona podrazumijeva- Njemac je Njemac u Njemackoj i prica Njemacki, kao i Francuz u Francuskoj. Kada ga neko pita "ko si?" on prvo pomisli na razliku ili slicnost izmedju njega i tog ko postavlja pitanje, pa odgovori tako- npr. Ja sam iz Pariza ako je u posjeti u Kanu, ili Ja sam kosarkas ako vidi da osoba koja pita drzi kosarkasku loptu. Ako u svom gradu zeli nekom da se predstavi naravno ne kaze "Zdravo, ja sam Pierre i ja sam Francuz" jer se podrazumijeva i zvucao bi kao idiot. ALI. AKo Francuz marokanskog porijekla upoznaje odgovara, vjerovatno ce reci "Ja sam Ahmed, porijeklom sam Marokanac ali zivim u Francuskoj i po nacionalnosti sam Francuz" Ovo nikom nece biti cudno, jer njegov nacin identifikacije se osnuje na ociglednoj razlici izmedju njega i Pierra. On se ovako identifikuje ne zato sto je zaostao i nije umno razvijen vec zato sto je suocen sa razlikom,te ga situacija i drustvo tjeraju da se identifikuje kao Marokanac, jer ga i sami gledaju tako, u svijetlu razlike. Kako god , kada se suocimo sa ideologijom nacionalizma, ratom ili slicnim MI protiv NJIH projektom, identifikujemo se kao ono sto neprijatelj NIJE. Znaci Francuzi su u drugom svjetskom ratu sebe smatrali vise Francuzima nego 10 godina prije ili poslije, jer nas identitet u obliku etniciteta ili nacionalnosti raste kada nam prijeti opasnost istrebljenja, prevelike asimilacije i sl. Ovo nije slucaj dobrovoljne asimilacije kao npr stranaca u Americi i sl.
Znaci mi se identifikujemo kao nesto zbog razlika ili slicnosti u kontaktu sa ljudima. Identitet nije statican, vec nam je nametnut situacijom i formiramo ga svakodnevno. Kada me je moja priateljica upoznala sa svojom drugaricom iz djetinjstva i njenom djevojkom, ja sam se predstavila kao heteroseksualka. Ja ne hodam okolo svakodnevno i osjecam se ultra-heteroseksualno, kao ni vecina ljudi. To nije glavna crta mog identiteta, to je nesto sto jesam, i o tome ne razmisljam. U tom trenutku me eto upravo to definisalo. Isto tako Njemac nema potrebe da se identifikuje kao Njemac, iz istog razloga. Ljudi iz Austrougarske su se identifikovali kao npr Austrijanci ili Madjari jer je to bila izrecena razlika medju njima, ne sto su bili zaostaliji ili manje razvijeni ili tradicionalniji od Njemaca, vec sto nisu imali taj ugradjeni identitet koji se Njemcima podrazumijeva. Sada se ne identifikuju tako jer ima svako svou drzavu... U Estoniji postoji pokrajina Tartuma gdje zivi veliki broj Rusa koji ne osjecaju kao da je Estonija njihova domovina, i identifikuju se prvenstveno kao Rusi i pravoslavci,dok se recimo tek 13% ljudi identifikuje sa protestantizmom, koji je tamo "vecinska" vjera. Vecina ne vjeruje u Boga te se identifikuju po tzv. Sub grupama- zanimanju, silu, financijskoj situaciji. Drugim recima, samo oni koji se smatraju manjinom se obicno identifikuju po vjeri, etnicitetu i jeziku, ne radi toga sto Estonija nije razvijena kao drzava ili sto su Rusi zaostali, vec sto ih to razdvaja. Isto vazi i za Istru.
Srbi iz Srbije se puno rijedje identifikuju kao Srbi naspram Srba u RS-u, kojima je ovo obicno glavna crta identiteta. Razlog tome je to sto oni misle da neko zeli da ih ukine, uz ostru propagandu naravno, te osjecaju prijetnju koja cini da njihov identitet kao RS-ovci ili Srbi svakodnevno raste (i to znaci da Je Silajdzic glavni odgovorni za nenadano jak zajednicki identitet u RS-u, mislim da nijedna republika u istoriji tako jak identitet nije stekla za jedva 20 godina postojanja!, ali nije to sad tema). Naspram nas u Federaciji, oni su iz RS-a, naspram njih, mi smo Bosnjaci ili Hrvati iako se tako ne identifikujemo u svakodnevnom zivotu, vec kad se takva tema pokrene (stalno!). Ovo opet nije jer nismo razvijeni vec je poslijedica rata, prijetnje da ce naseg "identiteta" tj, nacije, vjere, etniciteta, entiteta, drzave...- nestati, te ta vrsta identiteta sama jaca iz vec opisanih razloga.
Osim toga, Albanija je nacijska drzava sa jednom nacijom i jednim narodom (ekstremna vecina- mislim oko 98%) i Albanaci svoju vjeroispovjest ili nacionalnu pripadnost ne gledaju kao glavni vid identifikacije, vec identitet dominiraju recimo klasne razlike i razlike izmedju ruralnih i urbanih sredina. Da li ovo znaci da je Albanija najrazvijenija sredina svijeta? Hmm, ne bas... Albancima s Kosova je opet nacionalnost veliki dio identiteta zbog navedenog.
Pored svega, sa vecom mobilnoscu dolazi i susret sa vecim razlikama, sto potice jos vecu identifikaciju kroz nacionalnost, religiju,jezik.. Kada sam studirala sa ljudima iz 70 razlicitih drzava, mi je prijateljica Njemica rekla "nikad se nisam osjecala kao veca Njemica" jer su ih svi tako gledali - oni tamo Njemci. Predstavljala se kao Njemica, pricala kao Njemica i na kraju je to smatrala velikim dijelom svog identiteta. Kada se ljudi nadju u takvim situacijama- generaliziraju kako bi nasli nacin da se uklope ili shvate, a ljudi izlozeni generalizacijama brane svoju naciju i tim jacaju svoj nacionalni identitet. Kada smo pricali sa kinezima su uvijek govorili "VI iz Evrope" i na neki nacin nas je to povezalo, poceli smo da vidjamo slicnosti koje nismo prije vidjali, jer su nam se Kinezi smijaliU kontaktu sa Amerima smo jos jaci evropski identitet stvarali. Svedjani su postajali ili jos veci Svedi pa se druzili u malim grupicama,ili postajali anti- Svedi koji su uvidjali greske svog sistema tek kad su vidjeli nesto drugo. Ovako se otprilike ponasaju i nasi dijasporci - neki tek kad odu negde shvate razliku izmedju njih i nas, i uz prijetlju o gubitku svoje zemlje, nacije stvore jak nacionalni ili vjerski identitet. Neki opet , kao recimo ti, zamrze sve iz domovine, stvore komplekse i pokusavaju da ubjede svoje bivse sugradjane da su nerazvijeni i zaostali. Niko nikog ne tjera da voli nasu BiH, ali mi je nejasno sto vrijeme trosite ovdje?! Na Sa-x.. Poenta je da ako zelis da uvrijedis nasu lijepu zemlju, da suknes i sl, onda to dostojanstveno uradi, potkovan cinjenicama umjesto da dijelis kvazi filozofske fraze bez ikakve naucne osnove.
Pardon za off topic!
Dijaspora ima alternativu- ili da suti ili da se vrati![]()
Tako sam ja, sutila dok se nisam vratila, a sad mogu da lajem k´o bijesan pas![]()
P.s. ovo zadnje je bila ironije, te bukve molim da zadrze komentare!
Tačno, u mnogim stvarima su tvrđi od kamena (ženidbe i udaje npr.) i vrlo ponosni na svoju istoriju preko 2000 godina, često vrlo tešku istoriju.gilbert wrote:Edine to sto Armenci rade ide protiv prirodnih tokova pretakanja iz jednog u drugi indentitet .![]()
Procitaj jos jednom znat cesljubav_aha wrote:nista ne skontahAmirEmira wrote: Srbi iz Srbije se puno rijedje identifikuju kao Srbi naspram Srba u RS-u, kojima je ovo obicno glavna crta identiteta. Razlog tome je to sto oni misle da neko zeli da ih ukine, uz ostru propagandu naravno, te osjecaju prijetnju koja cini da njihov identitet kao RS-ovci ili Srbi svakodnevno raste (i to znaci da Je Silajdzic glavni odgovorni za nenadano jak zajednicki identitet u RS-u, mislim da nijedna republika u istoriji tako jak identitet nije stekla za jedva 20 godina postojanja!, ali nije to sad tema). Naspram nas u Federaciji, oni su iz RS-a, naspram njih, mi smo Bosnjaci ili Hrvati iako se tako ne identifikujemo u svakodnevnom zivotu, vec kad se takva tema pokrene (stalno!). Ovo opet nije jer nismo razvijeni vec je poslijedica rata, prijetnje da ce naseg "identiteta" tj, nacije, vjere, etniciteta, entiteta, drzave...- nestati, te ta vrsta identiteta sama jaca iz vec opisanih razloga.![]()
![]()
Srbi iz Srbije se defitvno indetifirciraju kao Srbi,kao i Srbi iz RS , jos nisam srela Srbina,koji nije rekao" Ja sam Srbin iz Bosne,Hrvatske ili Srbije, SLovenije,itd." fazon je sa korsitenjem rijeci Srbijanac,koja je slicna rijeci Srbin,nema potrebe da modificiraju,ALI raja iz Vojvodine definitivno potvrdi svoje geografsko porijeklo,pa cak i madjarsko krvno porijeklopa gdje su Bosanci i Hercegovci u tvojoj prici
Izvini, nisam mislila tako, ali me ovaj lik izbacio iz takta sjedeci u Americi pisuci o tome kako smo mi nerazvijeni, u principu treci svijet jer se kod nas ljudi identifikuju kroz nacionalitet, vjeru i istoriju. Zato sam koristila toliko laickih primjera i pisala na ovom nivou kako bi postalo jasno sta zelim da kazem. Ovo sto je napisao je nefer, i smatram da je vrijedjanje koje je bespotrebno. Ne vidim zasto ljudi koji su asimilirani na tom nivou ipak dolaze na nas forume da nam to trljaju u oci zajdno sa "cinjenicom" kako smo nesretni, glupi, erazvijeni, divljaci i sl.. Njihova "nova" zemlja ih ubjedi u to, koliko su napredni, jaki, civilizovani naspram nas, stvore se kompleksi (Bila sam u dijaspori duuugooo, i znam o cemu pricam), i ok,i to je dio asimiliranja, ali onda ne vidim cemu ta potreba da jos i nas koji smo tu ubjede koliko smo jadni. Ja to nikad necu misliti, volim svoju zemlju i ne mislim se presati, uvijek cu je braniti. Znaci super, sad si Amer, druzi se s njima, pusti forum nama i nasoj dijaspori tj. onima koji jos uvijek smatraju da jeahuseino wrote:U biti nije ni los post... kao neki srednjeskolski diplomski rad, malo primjera, malo vise primjera, malo vise nebitnih primjera, malo frustracije, malo preopsirno, malo pojednostavljeno, ali eto nije lose...AmirEmira wrote:
Nisi fer i shvatam da volis filozofirati (volim i ja) ali po definiciji je pogresno, nefer i potpuno izvadjeno iz konteksta. Ova definicija da razvijena drustva imaju manje "tradicionalnih" mjerila identiteta je uzasno stura i nefer. Nazivati ih tradicionalnima je cudno, jer to nije nesto sto se prakticira u poslijednjih 50 (ne 100!!!) godina iz razloga sto je zastarjelo vec sto je drustvo promjenilo oblik u mnogo drzava. Ova mjerila identiteta su kao takva pocela nestajati iz jednog razloga- ne tog sto je drustvo "napredno" ili "razvijeno" vec iz jednog puno logicnijeg i kompleksnijeg razloga. - zato sto su mnoge drzave postale tzv- "nation states"- znaci nacijske drzave tokom 19og stoljeca.
Nacijska drzava je drzava koja svoj politicki legitimitet stvara nudeci suverenu jedinicu za jednu odredjenu naciju u obliku suverene teritorijalne oblasti. Drzava je znaci politicki entitet, a nacija je kulturno-etnicki entitet, a u "nacijskoj" drzavi se ova dva entiteta podudaraju. Primjer je Francuska nakon revolucije, tada se to klasifikovalo kao jedna nacija u jednoj drzavi, a sada je dominantna nacija na odredjenog geografskoj povrsini i zajedno cine suverenu drzavu - nacijsku drzavu. Ova vrsta drzave je danas najprostranjenija u svijetu, a drzave su postale nacijske vremenom- to se nije desavalo preko noci. Francuska je bila prva, Italija je spojila mnoge geografske entitete kako bi ujedinila jednu , talijansku naciju, kao i Njemacka. Neke drzave su bile multietnicke, pa su raspadom stare drzave stekle nacijsku drzavu,npr AustroUgarska. Vecina ljudi u nacijskim drzavama ne razmislja o svojoj nacionalnosti jer se ona podrazumijeva- Njemac je Njemac u Njemackoj i prica Njemacki, kao i Francuz u Francuskoj. Kada ga neko pita "ko si?" on prvo pomisli na razliku ili slicnost izmedju njega i tog ko postavlja pitanje, pa odgovori tako- npr. Ja sam iz Pariza ako je u posjeti u Kanu, ili Ja sam kosarkas ako vidi da osoba koja pita drzi kosarkasku loptu. Ako u svom gradu zeli nekom da se predstavi naravno ne kaze "Zdravo, ja sam Pierre i ja sam Francuz" jer se podrazumijeva i zvucao bi kao idiot. ALI. AKo Francuz marokanskog porijekla upoznaje odgovara, vjerovatno ce reci "Ja sam Ahmed, porijeklom sam Marokanac ali zivim u Francuskoj i po nacionalnosti sam Francuz" Ovo nikom nece biti cudno, jer njegov nacin identifikacije se osnuje na ociglednoj razlici izmedju njega i Pierra. On se ovako identifikuje ne zato sto je zaostao i nije umno razvijen vec zato sto je suocen sa razlikom,te ga situacija i drustvo tjeraju da se identifikuje kao Marokanac, jer ga i sami gledaju tako, u svijetlu razlike. Kako god , kada se suocimo sa ideologijom nacionalizma, ratom ili slicnim MI protiv NJIH projektom, identifikujemo se kao ono sto neprijatelj NIJE. Znaci Francuzi su u drugom svjetskom ratu sebe smatrali vise Francuzima nego 10 godina prije ili poslije, jer nas identitet u obliku etniciteta ili nacionalnosti raste kada nam prijeti opasnost istrebljenja, prevelike asimilacije i sl. Ovo nije slucaj dobrovoljne asimilacije kao npr stranaca u Americi i sl.
Znaci mi se identifikujemo kao nesto zbog razlika ili slicnosti u kontaktu sa ljudima. Identitet nije statican, vec nam je nametnut situacijom i formiramo ga svakodnevno. Kada me je moja priateljica upoznala sa svojom drugaricom iz djetinjstva i njenom djevojkom, ja sam se predstavila kao heteroseksualka. Ja ne hodam okolo svakodnevno i osjecam se ultra-heteroseksualno, kao ni vecina ljudi. To nije glavna crta mog identiteta, to je nesto sto jesam, i o tome ne razmisljam. U tom trenutku me eto upravo to definisalo. Isto tako Njemac nema potrebe da se identifikuje kao Njemac, iz istog razloga. Ljudi iz Austrougarske su se identifikovali kao npr Austrijanci ili Madjari jer je to bila izrecena razlika medju njima, ne sto su bili zaostaliji ili manje razvijeni ili tradicionalniji od Njemaca, vec sto nisu imali taj ugradjeni identitet koji se Njemcima podrazumijeva. Sada se ne identifikuju tako jer ima svako svou drzavu... U Estoniji postoji pokrajina Tartuma gdje zivi veliki broj Rusa koji ne osjecaju kao da je Estonija njihova domovina, i identifikuju se prvenstveno kao Rusi i pravoslavci,dok se recimo tek 13% ljudi identifikuje sa protestantizmom, koji je tamo "vecinska" vjera. Vecina ne vjeruje u Boga te se identifikuju po tzv. Sub grupama- zanimanju, silu, financijskoj situaciji. Drugim recima, samo oni koji se smatraju manjinom se obicno identifikuju po vjeri, etnicitetu i jeziku, ne radi toga sto Estonija nije razvijena kao drzava ili sto su Rusi zaostali, vec sto ih to razdvaja. Isto vazi i za Istru.
Srbi iz Srbije se puno rijedje identifikuju kao Srbi naspram Srba u RS-u, kojima je ovo obicno glavna crta identiteta. Razlog tome je to sto oni misle da neko zeli da ih ukine, uz ostru propagandu naravno, te osjecaju prijetnju koja cini da njihov identitet kao RS-ovci ili Srbi svakodnevno raste (i to znaci da Je Silajdzic glavni odgovorni za nenadano jak zajednicki identitet u RS-u, mislim da nijedna republika u istoriji tako jak identitet nije stekla za jedva 20 godina postojanja!, ali nije to sad tema). Naspram nas u Federaciji, oni su iz RS-a, naspram njih, mi smo Bosnjaci ili Hrvati iako se tako ne identifikujemo u svakodnevnom zivotu, vec kad se takva tema pokrene (stalno!). Ovo opet nije jer nismo razvijeni vec je poslijedica rata, prijetnje da ce naseg "identiteta" tj, nacije, vjere, etniciteta, entiteta, drzave...- nestati, te ta vrsta identiteta sama jaca iz vec opisanih razloga.
Osim toga, Albanija je nacijska drzava sa jednom nacijom i jednim narodom (ekstremna vecina- mislim oko 98%) i Albanaci svoju vjeroispovjest ili nacionalnu pripadnost ne gledaju kao glavni vid identifikacije, vec identitet dominiraju recimo klasne razlike i razlike izmedju ruralnih i urbanih sredina. Da li ovo znaci da je Albanija najrazvijenija sredina svijeta? Hmm, ne bas... Albancima s Kosova je opet nacionalnost veliki dio identiteta zbog navedenog.
Pored svega, sa vecom mobilnoscu dolazi i susret sa vecim razlikama, sto potice jos vecu identifikaciju kroz nacionalnost, religiju,jezik.. Kada sam studirala sa ljudima iz 70 razlicitih drzava, mi je prijateljica Njemica rekla "nikad se nisam osjecala kao veca Njemica" jer su ih svi tako gledali - oni tamo Njemci. Predstavljala se kao Njemica, pricala kao Njemica i na kraju je to smatrala velikim dijelom svog identiteta. Kada se ljudi nadju u takvim situacijama- generaliziraju kako bi nasli nacin da se uklope ili shvate, a ljudi izlozeni generalizacijama brane svoju naciju i tim jacaju svoj nacionalni identitet. Kada smo pricali sa kinezima su uvijek govorili "VI iz Evrope" i na neki nacin nas je to povezalo, poceli smo da vidjamo slicnosti koje nismo prije vidjali, jer su nam se Kinezi smijaliU kontaktu sa Amerima smo jos jaci evropski identitet stvarali. Svedjani su postajali ili jos veci Svedi pa se druzili u malim grupicama,ili postajali anti- Svedi koji su uvidjali greske svog sistema tek kad su vidjeli nesto drugo. Ovako se otprilike ponasaju i nasi dijasporci - neki tek kad odu negde shvate razliku izmedju njih i nas, i uz prijetlju o gubitku svoje zemlje, nacije stvore jak nacionalni ili vjerski identitet. Neki opet , kao recimo ti, zamrze sve iz domovine, stvore komplekse i pokusavaju da ubjede svoje bivse sugradjane da su nerazvijeni i zaostali. Niko nikog ne tjera da voli nasu BiH, ali mi je nejasno sto vrijeme trosite ovdje?! Na Sa-x.. Poenta je da ako zelis da uvrijedis nasu lijepu zemlju, da suknes i sl, onda to dostojanstveno uradi, potkovan cinjenicama umjesto da dijelis kvazi filozofske fraze bez ikakve naucne osnove.
Pardon za off topic!
Dijaspora ima alternativu- ili da suti ili da se vrati![]()
Tako sam ja, sutila dok se nisam vratila, a sad mogu da lajem k´o bijesan pas![]()
P.s. ovo zadnje je bila ironije, te bukve molim da zadrze komentare!
Ne znam za @Voxa, ali ja volim svoju jednu i jedinu. Procitah CITAV post; i posto sam dijaspora, a poruka je takva da osjetim ton generalizacije te se nalazim prozvan... malo. Morebit grijesim.
Mozda ne znas, svjeza si na forumu, ali ovakva tema se otvori barem jednom godisnje, i zna se zakljucat' cesto... u glavnom krene vise-manje generalizacijama, prepucavanjima, onda se okrene prica od recimo identiteta prema recimo nacionalizmu ili nekom drugom -IZMu... i onda se ogadi svima.
Najdraze mi je kada mi neko oduzima pravo glede BEHA, moje jedne i jedine... Vidim kljuc kako se sjaji.