Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#251 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by harač »

iako ne smatram da i jedan religijski model može ponuditi odgovor na problem determinizma, barem sam se nadao da ću dobiti barem kakav-takav ozbiljan pokušaj, jer se komparativno može naći par zanimljivih (priznajem da su mi poznatiji kršaćanski, nego islamski). na žalost, ono što imamo jesu sasvim bebasti pokušaji "mahalskog odgovora"... ipak je ovo tema za diskusiju "Filozofija", a ne "Religija" :zzzz:
oridjidji

#252 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

harač wrote:iako ne smatram da i jedan religijski model može ponuditi odgovor na problem determinizma, barem sam se nadao da ću dobiti barem kakav-takav ozbiljan pokušaj, jer se komparativno može naći par zanimljivih (priznajem da su mi poznatiji kršaćanski, nego islamski). na žalost, ono što imamo jesu sasvim bebasti pokušaji "mahalskog odgovora"... ipak je ovo tema za diskusiju "Filozofija", a ne "Religija" :zzzz:
dobro harač mi smo bebe... kad smo se dotakli filozofije, objasni nam kako su filozofi od Platona,Aristotela, pa do danas gledali na pojam Boga u kratkim crtama, uzimajuci pojedina njihova imena i neke krace citate o Bogu, prema onome što znaš o njima...

Znam da je Aristotel na Boga gledao kao na apsolutnog, savršenog nepokretog, održitelja i tvorca svijeta, koje je svemu dalo suštinu. Čovjekova suština se ogledala u nepokretnosti njegove duše. Stoga nepokretnost se smatralo nečim što nepripada ovome svijetu, već nekome idealnom.

Čisto da i mi bebe nešto naučimo o filozofiji i razmišljanjima i ubjeđenjima pojedinih istaknutih filozofa.
Ali_G

#253 Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Ali_G »

harač wrote:iako ne smatram da i jedan religijski model može ponuditi odgovor na problem determinizma, barem sam se nadao da ću dobiti barem kakav-takav ozbiljan pokušaj, jer se komparativno može naći par zanimljivih (priznajem da su mi poznatiji kršaćanski, nego islamski). na žalost, ono što imamo jesu sasvim bebasti pokušaji "mahalskog odgovora"... ipak je ovo tema za diskusiju "Filozofija", a ne "Religija" :zzzz:
Sam kazes da je pitanje mozda vise za podforum filozofija. Kako onda ocekujes da dobijes odgovor koji ce zadovoljiti tvoju logiku? K'o sto vec neko rece, logika je samo pocetak, jako je bitna, al ne moze da objasni sve.
Meni zanimljiv primjer je onaj tip sto je prezivio pad aviona kod Brazila. Tj. nije ga prezivio vec se nije ni ukrcao na njega. Nema sta nije probao da uleti na let, al dzaba. E hajde sad mi logikom pojasni zasto on nije usao na let. Kako dublje istrazujes dolazi se do zakljucka da je x faktora uticalo na to da on ne dobije kartu za let.
Ili nebrojen broj primjera da ljudi rutinski rade jednu radnju, ali jednom su sasvim slucajno to uradili na drugi nacin i nesto im se desilo. Moze li se to objasniti logikom? Za nekoga je to nafaka, za nekog sreca/nesreca. Kako god da uzmes kategorije koje se ne mogu logicki objasniti.
Obskurni

#254 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by Obskurni »

U šta se ova tema pretvorila :(
harač

#255 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by harač »

Ali_G wrote:
Sam kazes da je pitanje mozda vise za podforum filozofija. Kako onda ocekujes da dobijes odgovor koji ce zadovoljiti tvoju logiku? K'o sto vec neko rece, logika je samo pocetak, jako je bitna, al ne moze da objasni sve.
Meni zanimljiv primjer je onaj tip sto je prezivio pad aviona kod Brazila. Tj. nije ga prezivio vec se nije ni ukrcao na njega. Nema sta nije probao da uleti na let, al dzaba. E hajde sad mi logikom pojasni zasto on nije usao na let. Kako dublje istrazujes dolazi se do zakljucka da je x faktora uticalo na to da on ne dobije kartu za let.
Ili nebrojen broj primjera da ljudi rutinski rade jednu radnju, ali jednom su sasvim slucajno to uradili na drugi nacin i nesto im se desilo. Moze li se to objasniti logikom? Za nekoga je to nafaka, za nekog sreca/nesreca. Kako god da uzmes kategorije koje se ne mogu logicki objasniti.
teološki odgovor: bog je pri stvaranju univerzuma prije 13,7 milijardi godina vidio, u svom sveznanju, da taj čovjek neće ući na taj avion koliko god se trudio. da bi to božije viđenje bilo tačno taj čovjek nije mogao ući u avion i da je htio. iznenađenje: bog nije pogriješio u svom prvobitnom viđenju - čovjek nije ušao u avion, koliko god se trudio! čovjek nije napravio izbor, već ispoštovao scenarij.

moje pitanje nije bilo ad hoc već nastavak već započete rasprave o slobodnoj volji. islam priznaje slobodnu volju i božiji atribut sveznanja. pokušao sam pokazati zašto je to, po mom viđenju, nekompatibilno. niko me nije razuvjerio.

ateizam, također, ima problema sa determinizmom, ali oni su drugačije prirode.

s ovim završavamo začatavanje. a o filozofima i bogovima otvoriti drugu temu
talić

#256 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by talić »

Ali_G wrote:
Ne vidim ja tu nikakvo čudo ni božiju volju. Čudo bi bilo da se čovjek nije ukrcao u avion pa mu se taj isti avion srušio na kuću i ubio ga.
Svake godine u svijetu umre 100 miliona ljudi prirodnom ili nasilnom smrću i na tako velikom broju mora biti i situacija koje su neobične.
Koliko god se neki upirali da dokažu da je Kuran riječ božija ne mogu me u to uvjeriti jer:
- Nema nikakvih izgleda da smo svi nastali od jednog čovjeka i jedne žene i da smo potomci incesta njihove djece.
Da je tako bili bi svi bijeli, crni ili žuti a DNK bi pokazao da smo od istih predaka.
@ oridjidji,
ne nastaje život od kapi sjemena nego od jednog spermića i jedne jajne ćelije koja se tu ne spominje.
ellec

#257 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by ellec »

oridjidji wrote: Ali šta te dovelo da toga da povjeruješ u to što ti očima nije vidljivo i na koji je način čovjek ustanovio te zakonitosti te potvrdio postojanje mikroba, virusa, frekvencije, atoma i td? Samo metoda i zaključak proistekao iz tvoga posmatranja onih stvari koje si u teoriji, potom eksperimentom i svojim osijetilima prvo nagovijestio, te dokazima i razumom te sredstvima poslje svega nabrojanog potvrdio, ono do čega nisi mogao doprijeti dokazima ili si imao polovične informacije o tome, potvrdio bi analogijom kojom si se vodio i koja te je dovela do pretpostavke o pojedinim stvarnima na osnovu uzočnosti i posljedičnosti mnogih stvari koje slično funckionišu u našoj okolini.
Dokazi su doveli da povjerujem, dokazi koji su potvrdili postojanje mikroba, virusa, atoma itd., njihove oblike i djelovanje. Dokazi su potrebni, a dokazi za postojanje, djelovanje boga nigdje nema, nego cak naprotiv imamo dokaze suprotnog, za njegovo ne-postojanje i ne-djelovanje zbog gresaka, nelogicnosti i neuvjerljivih tvrdnjih svetih spisa kao rijeci samog boga.
Ako Kur`an ima nešto nadnaravno u sebi, nešto što nas može natijerati na razmišljanje o tome i ako se to nešto ponavlja mnoštvo puta, kao recimo ajeti o stvaranju čovjeka i fazama kroz koje on prolazi,zašto ja to nemogu smatrati dokazom koje potvrđuje istinitost Kur`ana.Evo nekih ajeta koji govore o nastanku covjeka :

1. ˝I da On par, muško i žensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci...˝ (An-Najm, 45-46)
2. ˝Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ´alaqa´! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj.˝ (Al-´Alaq, 1-3)

Alak, zakvačak, pijavica (arapski) ili embrij koji se poput pijavice zakači za zid materice i onda se hrani krvlju roditelja.

3. ˝Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!˝ (Al-Mu´minun, 14)

4. ˝On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete?˝ (Az-Zumar, 6)

Život u maternici se odvija u tri ETAPE: pre-embrionik - prve dvije i po sedmice, embrionik - do kraja osme sedmice i fetal - od osme sedmice do rođenja.

E sada se postavlja pitanje, kako je čovjek koji nije imao znanja o tome i koji je bio nepismen i nije bio naučnik, mogao takvo što dosegnuti i uvrstiti u Kur`an. Sve i da Kur`an nije Božija knjiga, pitanje je kako je čovjek mogao dosegnuti i dio znanja o tome kada nije ni imao sredstava za to.
Ovo je sigurno bilo pravo uvjerljivo i cudnovato ljudima tog doba. Medjutim, nisu znali da su autori Kurana imali na uvid Grcku tacnije Galenovu embriologiju koja je postojala prije Kurana i koja je objasnila taj proces. Kad se uporede, jasno se vidi kopija procesa uz sitne izmjene. Nije samo ovo slucaj, npr. struktura Kurana je kao i svete knjige prije nje Bilije skoro pa identicna. Tako da je i po ovom pitanju cudnovatnost i originalnost kurana razbijena:

Image

I hoces li ti i poslje ovoga smatrati ovo cudom kurana?
Tvoji metodi rasuđivanja meni su prihvatljivi kao i logika. Razumijem da mnogi od nas imaju različita iskustva iz kojih proističe i njihovo vjerovanje i odnos prema mnogim stvarima u životu, ali zašto ti imaš potrebu da kažeš da je moja logika loša zato što nam se poimanje istih stvari razlikuje?
Pa evo na osnovu nekoliko tematika iz ajeta kurana mozemo vidjeti sve greske do greske, kopije, nelogicnosti, ama ni trunke necega bozijeg, razumnog, cudnovatog, ravnopravnog. I kako da onda ja smatram tvoju logiku dobrom ako i pored svega toga prihvatas boga i njegovu objavu kao istinitu, tacnu, pravednu ako nista po ajetima da ne kazem o kuranu kao cjelini, o kojima je bila diskusija na ovih par stranica? Nema smisla, jednostavno nema.
bijela

#258 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by bijela »

Obskurni wrote:U šta se ova tema pretvorila :(
apsolutno u što i svaka tema na ovom pdf
GAU8

#259 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by GAU8 »

bijela wrote:
Obskurni wrote:U šta se ova tema pretvorila :(
apsolutno u što i svaka tema na ovom pdf
Predlazem da se oformi pojam Turbovjera, kao sto je nekoc nastao pojam Turbofolk.
Kao sto je Turbofolk zapravo anti-folk, tako je i turbovjera sve samo ne vjera.
Turbovjernici su na svakom koraku, pa i na ovom forumu.
To objasnjava tendenciju preotimanja dobrih tema i izvrtanje istih nesto sto nema veze sa vezom.
vodoprovodčik

#260 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

An-Nisa:
Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih? Zar želite da na Pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na Pravi put uputiti. (88) Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte, (89)
HM 2011

#261 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by HM 2011 »

vodoprovodčik wrote:An-Nisa:
Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih? Zar želite da na Pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na Pravi put uputiti. (88) Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte, (89)
Ima u toj suri puno više od samo 2 ajeta -

recimo ovakav isječak bi imao smisla

69.Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao.* A kako će oni divni drugovi biti! #
70.Ta blagodat će od Allaha biti, a dovoljno je to što Allah sve zna. #
71.O vjernici, budite oprezni i nastupajte ili u četama ili odjednom svi. # 72.Među vama ima i takvih koji će sigurno oklijevati i koji će, ako doživite poraz, reći: “Sam Allah mi je milost Svoju ukazao što s njima nisam bio!” #
73.A ako vam Allah da pobjedu, on će sigurno reći – kao da je između vas i Njega bilo nekakvo prijateljstvo: “Da sam, kojom srećom, s njima bio, veliki plijen bih dobio!” #
74.I neka se zato na Allahovu putu bore oni koji ne žale žrtvovati život na ovome svijetu za onaj svijet. A onoga ko se bori na Allahovu putu, pa pogine ili pobijedi, Mi ćemo, sigurno, obilno nagraditi. # 75.A zašto se vi ne biste borili na Allahovom putu za potlačene, za muškarce i žene i djecu, koji uzvikuju: “Gospodaru naš, izbavi nas iz ovoga grada,* čiji su stanovnici nasilnici, i Ti nam odredi zaštitnika i Ti nam podaj onoga ko će nam pomoći!” #
76.Vjernici se bore na Allahovom putu, a nevjernici na šejtanovom. Zato se borite protiv šejtanovih štićenika, jer je šejtanovo lukavstvo zaista slabo. # 77.Zar ne vidiš one kojima je rečeno: “Dalje od boja, već molitvu obavljajte i milostinju dajite!* A kada im bi propisana borba, odjednom se neki od njih pobojaše ljudi, kao što se Allaha boje, ili još više, i uzviknuše: “Gospodaru naš, zašto si nam borbu propisao? Da si nas toga još neko vrijeme poštedio!” Reci: “Uživanje na ovome svijetu je kratko, a onaj svijet je bolji za one koji se grijeha klone; i nikome se od vas ni koliko trun jedan neće učiniti nepravda.” #
78.Ma gdje bili, stići će vas smrt, pa kad bi bili i u visokim kulama. Ako ih stigne kakvo dobro, oni vele: “Ovo je od Allaha!”, a snađe li ih kakvo zlo, govore: “Ovo je zbog tebe!” Reci: “Sve je od Allaha!” Pa šta je tim ljudima?! – oni kao da ne razumiju ono što im se govori! # 79.Sreća koja ti se dogodi od Allaha je, a nesreću koja te zadesi sam si zaslužio. Mi smo te, kao poslanika, svim ljudima poslali, a Allah je dovoljan svjedok. #

---------------------------------------

80.Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu; a onaj ko glavu okreće – pa, Mi te nismo poslali da im čuvar budeš. #
81.Licemjeri govore: “Pokoravamo se!”, a kada odu od tebe, onda neki od njih noću snuju nešto što je suprotno onome što ti govoriš, i Allah naredi da se ono što oni snuju pribilježi. Ti ih izbjegavaj i u Allaha se pouzdaj, jer Allah je dovoljan zaštitnik. #
82.A zašto oni ne razmisle o Kur’anu? Da je on od nekog drugog, a ne od Allaha, sigurno bi u njemu našli mnoge protivrječnosti. #
83.Kada saznaju za nešto važno, a tiče se sigurnosti ili opasnosti, oni to razglase. A da se oni s tim obrate Poslaniku ili predstavnicima svojim, saznali bi od njih ono što žele saznati. A da nije Allahove dobrote prema vama i milosti Njegove, i vi biste, osim malo vas, sigurno, šejtana slijedili. #
84.Zato se bori na Allahovom putu, pa makar sam bio, a podstiči i vjernike; Allah će zaustaviti silu onih koji ne vjeruju, Allah je jači i kazne Njegove su strožije. #
85.Onaj ko se bude za dobro zalagao – biće i njemu udio u nagradi, a onaj ko se bude za zlo zauzimao – biće i njemu udio u kazni. – A Allah nad svim bdi. #
86.Kada pozdravom pozdravljeni budete, ljepšim od njega otpozdravite, ili ga uzvratite, jer će Allah za sve obračun tražiti. #
87.Allah će vas – nema drugog boga osim Njega – sigurno, sabrati na Sudnjem danu, u to nema nimalo sumnje! A čije su riječi od Allahovih riječi istinitije? #
88.Zašto se podvajate kada su u pitanju licemjeri koje je Allah vratio u nevjernike zbog postupaka njihovih! Zar želite da na Pravi put uputite one koje je Allah u zabludi ostavio? A onoga koga Allah u zabludi ostavi – ti nikada nećeš na Pravi put uputiti. #
89.Oni bi jedva čekali da i vi budete nevjernici kao što su i oni nevjernici, pa da budete jednaki. Zato ih ne prihvaćajte kao prijatelje dok se radi Allaha ne isele. A ako okrenu leđa, onda ih hvatajte i ubijajte gdje god ih nađete, i nijednog od njih kao prijatelja i pomagača ne prihvaćajte, #
90.osim onih koji se sklone kod nekog plemena s kojim vi imate ugovor o nenapadanju, ili vam dođu, a teško im je da se bore protiv vas ili plemena svog. A da Allah hoće, okrenuo bi ih protiv vas i oni bi se, uistinu, protiv vas borili. Ako vas takvi ostave na miru i ne napadaju vas, i ako vam ponude mir, onda vam Allah ne daje nikakva prava protiv njih. #
91.Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih. #

92.Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se može dogoditi samo – nehotice. Onaj ko ubije vjernika nehotice – mora osloboditi ropstva jednog roba – vjernika i predati krvarinu porodici njegovoj; oslobođen je krvarine jedino ako oni oproste. Ako on pripada narodu koji vam je neprijatelj, a sam je vjernik, mora osloboditi ropstva jednog roba – vjernika; a ako pripada narodu s kojim ste u savezu, mora dati krvarinu porodici njegovoj i osloboditi ropstva jednog roba – vjernika. Ne nađe li, mora uzastopce postiti dva mjeseca da bi Allah primio pokajanje – a Allah sve zna i mudar je. #
93.Onome ko hotimično ubije vjernika kazna će biti – Džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti. #

94.O vjernici, kada u boj krenete, na Allahovu putu, sve dobro ispitajte i onome ko vam nazove selam ne recite: “Ti nisi vjernik!” – kako biste se domogli ovozemaljskih dobara; ta u Allaha su mnoge dobiti! I vi ste prije bili kao oni, pa vam je Allah darovao milost Svoju; zato uvijek sve dobro ispitajte, a Allahu je, zaista, poznato ono što radite. #

95.Vjernici koji se ne bore – osim onih koji su za borbu nesposobni – nisu jednaki onima koji se na Allahovu putu bore imecima svojim i životima svojim. One koji se budu borili ulažući imetke svoje i živote svoje Allah će odlikovati čitavim stepenom nad onima koji se ne budu borili, i On svima obećava lijepu nagradu. Allah će borcima, a ne onima koji se ne bore, dati veliku nagradu, #
96.počasti od Sebe i oprost i milost. – Allah prašta i samilostan je. #
97.Kad budu uzimali duše onima koji su se prema sebi ogriješili, meleki će upitati: “Šta je bilo s vama?” – “Bili smo potlačeni na Zemlji” – odgovoriće. – “Zar Allahova Zemlja nije prostrana i zar se niste mogli nekud iseliti?” – reći će meleki, i zato će njihovo prebivalište biti Džehennem, a užasno je on boravište. #
98.Samo nemoćnim muškarcima, i ženama, i djeci, koji nisu bili dovoljno snalažljivi i nisu znali puta, #
99.Allah će, ima nade, oprostiti jer Allah briše grijehe i prašta. #

100.Onaj ko se iseli Allaha radi naći će na Zemlji mnogo mjesta, uprkos svojim neprijateljima, i slobodu. A onome ko napusti svoj rodni kraj radi Allaha i Poslanika Njegova, pa ga stigne smrt, nagrada od Allaha njemu je sigurna. – A Allah mnogo prašta i milostiv je. #
101.Nije vam grijeh da molitvu na putovanju skratite, i kada se bojite da će vam nevjernici neko zlo nanijeti. Nevjernici su vam, doista, otvoreni neprijatelji. #

Recimo broj 97 ko god puši i pije može se pronaći u njemu, ogriješili se o sebe, pa utapali tugu u nečemu i naškodili sebi....... Važi za sve osim za
98.Samo nemoćnim muškarcima, i ženama, i djeci, koji nisu bili dovoljno snalažljivi i nisu znali puta, #
99.Allah će, ima nade, oprostiti jer Allah briše grijehe i prašta. #
Last edited by HM 2011 on 05/03/2012 23:16, edited 2 times in total.
vodoprovodčik

#262 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Ima u toj suri puno više od samo 2 ajeta -

recimo ovakav isječak bi imao smisla
Pa šta ako ima? Šta je promjenio ovaj niz ajjeta koje si naveo?
HM 2011

#263 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by HM 2011 »

odvojio sam ti dio o licemjerima, imaš i dio prije toga i dio poslje toga....

KOrištenje pojedinačnih ajeta kao opravdanje za bilo kakve postupke, znajući njihovo značenje u kontekstu, te znajući da nakon kraja tvog posta dolazi još teksta, može dovesti čitaoca u zabludu......

Obrati pažnju i na period kada su ajeti objavljeni (mnogobošci itd..) štošta se pormjenilo od tih dana....

Ako ti nije jasno, ponovi lekcije o Salahudinu i sukobu sa Križarima oko Jeruzalema....
vodoprovodčik

#264 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Ne kontam poentu, de mi ti objasni koje to značenje dobiva u ovom kontekstu i kakve veze ima Salahudin s kur'anskim ajetima?
HM 2011

#265 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by HM 2011 »

vodoprovodčik wrote:Ne kontam poentu, de mi ti objasni koje to značenje dobiva u ovom kontekstu i kakve veze ima Salahudin s kur'anskim ajetima?
Mnogi koristeći taj ajet tumače isti na način da su u njemu obilježeni svi i krišćani i jevreji i licemjeri i idolopoklonici i šta ti ja znam već....
Salahudina spominjem iz razloga:
Zašto Salahudin nije postupao prema Križarima kao prema nevjernicima nego kao vjernicima druge vjere ?

Jel možda Arapska vojska tog perioda odstupila od Kur"ana i Sunneta spajajući na neki način Istok i Zapad - čak i u vremenu najvećeg krvoprolića oko tapije nad Jeruzalemom -

Ili je u pitanju bilo biranje puta u skladu sa propisima ?

Ovakvi ajeti kao ovaj što si ti postavio su posebno opasni za odvojeno citiranje, jer prikazuju Islam i Božiju objavu Kur"an u krivom svijetlu, ne dopuštajući niti postavljanje u vremenski kontekst objave....

Volio bih da ti neko umniji od mene iz te oblasti objasni stvari ovako javno na forumu....

U jeku Islamofobije povodom invazije na Iraq i Afaganistan, američki desničarski medijski propagatori su često koristili ovaj ajet:
91.Vi ćete nailaziti i na one koji žele biti sigurni i od vas i od naroda svog; kad god se pozovu da budu mnogobošci, vrate se u bezvjerstvo. Ako se oni ne okane vas i ne ponude vam mir i ako ne prestanu vojevati protiv vas, vi ih hvatajte i ubijajte gdje god ih stignete, puno pravo vam dajemo protiv njih. #

modificirajući ga na način mjenjanja mnogobošci u infidels-nevjernici, naravno predstavljajući svima teoriju kako običan musliman ne smatra ništa vjerom osim Islama kroz Kur"an i predstavljajući na taj način Kur"an kao nešto zvjersko, ala recept za monstrume......

Iz tog razloga danas imaš amerikance koji se smatraju vjernicima, uče iz Biblije, ali im je Kur"an zapaliti ili oskrnaviti kao počešat se po guzici.....

Ako ti je sporan ovaj dio iznad pitam te : Koliko DŽennet ima stepeni, i kome je zagarantovan Firdevs, šta sa ostalima, zašto je Allah Dž.Š. objavio više od Kur"ana i dao čovjeku razum da bira i mogućnost da uspije ?
oridjidji

#266 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

talić wrote:
Ali_G wrote:
Ne vidim ja tu nikakvo čudo ni božiju volju. Čudo bi bilo da se čovjek nije ukrcao u avion pa mu se taj isti avion srušio na kuću i ubio ga.
Svake godine u svijetu umre 100 miliona ljudi prirodnom ili nasilnom smrću i na tako velikom broju mora biti i situacija koje su neobične.
Koliko god se neki upirali da dokažu da je Kuran riječ božija ne mogu me u to uvjeriti jer:
- Nema nikakvih izgleda da smo svi nastali od jednog čovjeka i jedne žene i da smo potomci incesta njihove djece.
Da je tako bili bi svi bijeli, crni ili žuti a DNK bi pokazao da smo od istih predaka.
@ oridjidji,
ne nastaje život od kapi sjemena nego od jednog spermića i jedne jajne ćelije koja se tu ne spominje.
nemoj biti bukvalac. jedan od uslova da jajna ćelija bude oplođena je ulazak spermatozoida u nju. a sta je sperma nego huda tekućina ili sjeme koje se mora ubaciti u zenski spolni organ kako bi se stekao jedan od uslova da spermatozoidi mogu krenuti prema jajnoj ćeliji kako bi je oplodili.

dnk se ne sastoji od jednog gena, nego je to citava struktura gena koji nosi obiljezja oba roditelja, a nerijetko i njihovih predaka i koji nose informacije i uslovljavaju nasljednost živih organizama. medjutim nauka je pokazala da genetskom strukturom biljaka, zivotinja moze manipulisati prenosenjem gena jedne vrste drugoj. bitno je naglasiti da i razlicitim uticajima gen moze dozivjeti mutaciju prirodnim ili nasilnim putem sto moze na kraju izmjeniti izgled fenotipa, te usloviti promjene na izgledu zivog organizma.

prije godinu dana si imao čuven slučaj djeteta između roditelja koji su bili crnci i dobili djete bjele boje. uopste nije rijec o albino djetetu.oba roditelja govore da u svojoj generaciji nisu imali bjelog pretka. Isto je tako i sa jednim parom koji je dobio crno djete, dok su oni porijeklom bjelci. medjutim pokazalo se da su imali jednog pretka crne boje koze.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/zani ... +puti.html

incest nije uvijek uzrok postanka losih potomaka i iz svakoga incesta se nemora dobiti dijete sa degenerativnim oboljenjima.
insomnia78

#267 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by insomnia78 »

Pa cekaj ima li ista sto je objavljeno za danas il za buducnost jer sta se god spomene to je u vremenskom kontekstu

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
HM 2011

#268 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by HM 2011 »

Idolpoklonici na arapskom poluotoku sumnjam da postoje više....

Iako nemoj me držati za riječ....... svega ima u Božijoj bašti...

poenta priče je da se musliman zabavio sa sobom i sa svojim grijesima koliki god oni bili, a državni organi u šerijatskim državama sa moralnim pitanjima populusa kroz prizmu Kur"ana, Sunneta itd...
vodoprovodčik

#269 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Ma nije meni bitno o kojoj se religijskoj skupini radi. Ako se radi o paganima koji su prešli na islam, a očuvali u privatnom životu svoje staro vjerovanje, pa ih treba pobit zbog toga? Da li se radi o tome, ili?
HM 2011

#270 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by HM 2011 »

vodoprovodčik wrote:Ma nije meni bitno o kojoj se religijskoj skupini radi. Ako se radi o paganima koji su prešli na islam, a očuvali u privatnom životu svoje staro vjerovanje, pa ih treba pobit zbog toga? Da li se radi o tome, ili?
Recimo ako je paganski običaj Europskih naroda da u vrijeme solisticija dođe do okupljana na nekom proplanku, međutim nakon primanja islama oni na tom proplanku klanjaju namaz, i jedu igraju fudbal druže se -

u čemu je problem ?

Pazi Islamom je objašnjeno šta je šta, šta je zabluda, pa ako nasjednu na zabludu a ti im objasniš da je zabluda i dokažeš to kroz pisane materijale (tipa Božije oči na nekoj stijeni u taj trenutak tog dana ili nešt oslično), to je haram,
sad sve zavisi o pravnom sistemu te države u okjoj se to desilo - recimo ako je Šerijat - nek se pripaze, ma i ako je Kanon - nek se pripaze....

Primjera radi ljekovite moći Mekija Torabija ga ne bi spasile u nekoj Šerijatskoj državi ?

Predislamski običaji se obilježavaju Islamom, čak šta više Muahmed A.S. se sporio sa Jevrejima na način da je kao argument iznjeo da on kao Musliman ima veća prava da obilježava taj dan od Jevreja ??????
Last edited by HM 2011 on 05/03/2012 23:53, edited 1 time in total.
vodoprovodčik

#271 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

HM 2011 wrote:
vodoprovodčik wrote:Ma nije meni bitno o kojoj se religijskoj skupini radi. Ako se radi o paganima koji su prešli na islam, a očuvali u privatnom životu svoje staro vjerovanje, pa ih treba pobit zbog toga? Da li se radi o tome, ili?
Recimo ako je paganski običaj Europskih naroda da u vrijeme solisticija dođe do okupljana na nekom proplanku, međutim nakon primanja islama oni na tom proplanku klanjaju namaz, i jedu igraju fudbal druže se -

u čemu je problem ?

PRedislamski običaji se obilježavaju ISlamom, čak šta više Muahmed A.S. se sporio sa Jevrejima na način da je kao argument iznjeo da on kao Musliman ima veća prava da obilježava taj dan od Jevreja ??????
Jesi li ti svjestan koliko je teško odbaciti tradiciju koja hiljadama godina fungira u jednoj kulturi? Pa pogledaj samo koliko paganskog ima u ovim južnoslavenskim kulturama. I tebi normalno pobit ljude što nisu doživjeli totalnu transformaciju?
HM 2011

#272 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by HM 2011 »

vodoprovodčik wrote:
HM 2011 wrote:

u čemu je problem ?

PRedislamski običaji se obilježavaju ISlamom, čak šta više Muahmed A.S. se sporio sa Jevrejima na način da je kao argument iznjeo da on kao Musliman ima veća prava da obilježava taj dan od Jevreja ??????
Jesi li ti svjestan koliko je teško odbaciti tradiciju koja hiljadama godina fungira u jednoj kulturi? Pa pogledaj samo koliko paganskog ima u ovim južnoslavenskim kulturama. I tebi normalno pobit ljude što nisu doživjeli totalnu transformaciju?
Halo kume, ja ne ubijam, niti bih ubijao,

ubijaju propisi prihvaćeni od strane većine.... (Napoleon i sekularizacija?)

Recimo moderni metod je trpanje u ludačku košulju - za gradnju bez dozvole u Švicarskoj - paganski običaj sa Balkana ?(čovjek vjeruje da ako je kupio zemljište ima pravo da na njemu gradi šta god hoće)
vodoprovodčik

#273 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

dobar si :-D
oridjidji

#274 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by oridjidji »

ellec wrote:
oridjidji wrote: Ali šta te dovelo da toga da povjeruješ u to što ti očima nije vidljivo i na koji je način čovjek ustanovio te zakonitosti te potvrdio postojanje mikroba, virusa, frekvencije, atoma i td? Samo metoda i zaključak proistekao iz tvoga posmatranja onih stvari koje si u teoriji, potom eksperimentom i svojim osijetilima prvo nagovijestio, te dokazima i razumom te sredstvima poslje svega nabrojanog potvrdio, ono do čega nisi mogao doprijeti dokazima ili si imao polovične informacije o tome, potvrdio bi analogijom kojom si se vodio i koja te je dovela do pretpostavke o pojedinim stvarnima na osnovu uzočnosti i posljedičnosti mnogih stvari koje slično funckionišu u našoj okolini.
Dokazi su doveli da povjerujem, dokazi koji su potvrdili postojanje mikroba, virusa, atoma itd., njihove oblike i djelovanje. Dokazi su potrebni, a dokazi za postojanje, djelovanje boga nigdje nema, nego cak naprotiv imamo dokaze suprotnog, za njegovo ne-postojanje i ne-djelovanje zbog gresaka, nelogicnosti i neuvjerljivih tvrdnjih svetih spisa kao rijeci samog boga.
Ako Kur`an ima nešto nadnaravno u sebi, nešto što nas može natijerati na razmišljanje o tome i ako se to nešto ponavlja mnoštvo puta, kao recimo ajeti o stvaranju čovjeka i fazama kroz koje on prolazi,zašto ja to nemogu smatrati dokazom koje potvrđuje istinitost Kur`ana.Evo nekih ajeta koji govore o nastanku covjeka :

1. ˝I da On par, muško i žensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci...˝ (An-Najm, 45-46)
2. ˝Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od ´alaqa´! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj.˝ (Al-´Alaq, 1-3)

Alak, zakvačak, pijavica (arapski) ili embrij koji se poput pijavice zakači za zid materice i onda se hrani krvlju roditelja.

3. ˝Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj!˝ (Al-Mu´minun, 14)

4. ˝On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete?˝ (Az-Zumar, 6)

Život u maternici se odvija u tri ETAPE: pre-embrionik - prve dvije i po sedmice, embrionik - do kraja osme sedmice i fetal - od osme sedmice do rođenja.

E sada se postavlja pitanje, kako je čovjek koji nije imao znanja o tome i koji je bio nepismen i nije bio naučnik, mogao takvo što dosegnuti i uvrstiti u Kur`an. Sve i da Kur`an nije Božija knjiga, pitanje je kako je čovjek mogao dosegnuti i dio znanja o tome kada nije ni imao sredstava za to.
Ovo je sigurno bilo pravo uvjerljivo i cudnovato ljudima tog doba. Medjutim, nisu znali da su autori Kurana imali na uvid Grcku tacnije Galenovu embriologiju koja je postojala prije Kurana i koja je objasnila taj proces. Kad se uporede, jasno se vidi kopija procesa uz sitne izmjene. Nije samo ovo slucaj, npr. struktura Kurana je kao i svete knjige prije nje Bilije skoro pa identicna. Tako da je i po ovom pitanju cudnovatnost i originalnost kurana razbijena:

Image

I hoces li ti i poslje ovoga smatrati ovo cudom kurana?
Tvoji metodi rasuđivanja meni su prihvatljivi kao i logika. Razumijem da mnogi od nas imaju različita iskustva iz kojih proističe i njihovo vjerovanje i odnos prema mnogim stvarima u životu, ali zašto ti imaš potrebu da kažeš da je moja logika loša zato što nam se poimanje istih stvari razlikuje?
Pa evo na osnovu nekoliko tematika iz ajeta kurana mozemo vidjeti sve greske do greske, kopije, nelogicnosti, ama ni trunke necega bozijeg, razumnog, cudnovatog, ravnopravnog. I kako da onda ja smatram tvoju logiku dobrom ako i pored svega toga prihvatas boga i njegovu objavu kao istinitu, tacnu, pravednu ako nista po ajetima da ne kazem o kuranu kao cjelini, o kojima je bila diskusija na ovih par stranica? Nema smisla, jednostavno nema.
Jednom smo ja i NIN imali raspravu o tome dali je Muhammed s.a.v.s. imao uvid u Galenova djela, koja je upravo govorila o mnogim ajetima u Kur`anu koji tjeraju na razmisljanje, a govore o formiranju djeteta u majcinom stomaku. Vjerovatnoca da je on imao uvid u Galenova djela je nikakva jer znanja o tome nisu bila rasirena kao danas, a stopa pismenosti je bila mizerna, a i sam je bio nepismen i nije poznavao latinski jezik.

Vidi meni Kur`an itekako ima smisla jer on govori o mnogim segmentima ljudskog zivota i sveobuhvatan je. Medjutim nisam rekao da je takav kakav je svima prihvatljiv. Mozda ti tražiš smisao svemu kroz sažetost svojih osijetila, ja ipak pokušavam da umom i razmisljanjem dosegnem nesto sto ti prvo pokusavas podrijeti osijetilima. Moja intepretacija se odmah u korijenu razlikuje. Trazenje spoznaje nekog pojma iskljucivo umom, razumom i intelektom ne nudi uvijek vjerovatnocu da ce nasa razmisljanja o tome pojmu biti istinita, čak i ako sve u zivotu podrijedimo osijetilima i iskustvu ne daje nam uvijek pouzdanost u nasem trazenju istine i spoznaje. Zato cesto spomenem epistemologiju kao granu filozofije koja se bavi prirodom i dosegom ljudskoga znanja i koja kao grana filozofije raspravlja o mogučnostima istinite spoznaje, njenim izvorima, pretpostavkama, granicama, kriteriju, objektivnosti te spoznaje, njenoj vrijednosti i td. U jednom naučnom istraživanju čovjek kombinuje upotrebu osijetila, uma, inteligencije, razuma, iskustva, intuicije te sve to podređuje logici, tehnici,strategiji i metodi da bi stigao do saznanja.
vodoprovodčik

#275 Re: Kur'anski ajeti i teme za razmišljanje

Post by vodoprovodčik »

Mit je da su narodi u vrijeme stare ere bili izolirani i da se znanja nisu širila. Pa jebote, put svile je postojao prije Krista, a da na govorimo koliko je tek u 7 stoljeću trgovina među narodima bila razvijena. Arapi su bili trgovci koji su bili u dodiru sa Bizantima, i ti sad pričaš da je mogućnost za to mala. Smiješno, fakat.
Mozda ti tražiš smisao svemu kroz sažetost svojih osijetila, ja ipak pokušavam da umom i razmisljanjem dosegnem nesto sto ti prvo pokusavas podrijeti osijetilima. Moja intepretacija se odmah u korijenu razlikuje.
Šta hoćeš reći, da si ti umom shvatio veličinu Kur'ana, a da on smisao svega zasniva na osjetilima? Kakve su ti ovo apsurdne tvrdnje???
Post Reply