Č.Jovanović vs. M. Dodik
- ljiljan89
#251 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ne moze pametan popustiti koliko budala moze zategnuti. eto takvo nesto ocekujem sutra
-
SprecoM
#252 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Umjesto iskaza:
„Republika srpska je genocidna tvorevina, nastala....!“,
Višestruko je korisnije koristiti iskaz:
„Republika srpska je entitet u BiH nastao nezakonitim sredstvima......!“
U eventualnim razgovorima na ovu temu držati se samo činjenica prije 04.04. 1992.g!
U eventualnim razgovorima na ovu temu držati se samo činjenica prije 04.04. 1992.g!
- Bosnolog
#253 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
DEFINICIJA GENOCIDASprecoM wrote:Umjesto iskaza:
Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida
"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:
(a) Ubijanje pripadnika grupe ( uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt)
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe ( uključuje izazivanje traume pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje).
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje ( uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje).
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe ( uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja).
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.
član III:
(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."
Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili naređenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..
Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.
Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.I uništenje samo jednog dijela grupe je također genocid. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.
- -bosanac-
#254 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ne kontam ljude nekad majkemi, da smo nachisto chedu sam gotivio i prije 7 kuka, uzhivam slushat lika kako pricha i od svih politicara sa balkana chedi kapu skidam i cijenim ga ko mladog i jako pametnog urbanog chovjeka, nebitno sad lupal se chedo po nosu i sa kim je dobar sa kim jok, al ljudi moji chedo je kao i svaki politicar oportunista u dusi, i lajache ono sta se njemu cini da che proch kod odredjene mase ljudi, cheda nebi pricao ovako da ne pashe to danas nekim strujama u srpskoj politici i da nema pogodnog tla za to, nemojte da se zalijechete i stavljate nekog na pijadestal neki zbog par rechenica, sve u svemu chedu gotivim i gotivio sam ga i davno prije ovih izjava i gotivicu ga vazda, al ono sve ima svoju mjeru i chedo ko svaki politicar prodaje shuplju masi koja zeli tu suplju da mu se proda 
-
SprecoM
#255 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
@-bosanac-, sa "poentom" tvog posta ne bih se složio!
@Bosnolog, u dvije rečenice
@Bosnolog, u dvije rečenice
ispisao sam "strategiju" i "taktiku" za: korisniji, efikasniji, cjelishodniji, ostvariviji,....politički način djelovanja u prevazilaženju postojećeg stanja u BiH!Umjesto iskaza:
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#256 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Cedo udari neoborivim argumentom, a govedo iz Laktasa mu kaze, " Ne seri!"
Cedo potegne drugi argument, a ono govedo mu odbrusi, "Jebi se!"
Cedo uporan pa potegne ponovo argument, a krkan mu kaze, "Zabranio sam ti ulazak u rec".
Cedo ponovo...i prdCednik ga ukine.
Cedo, Cedo, i treba ti kad proturas neistine i vrijedjas ljude.
Komentar o velikoj pobjedi laktaskog goveda ce te procitati sutra u crpckim iz pera njegovog dupestanara roojkana.
Cedo potegne drugi argument, a ono govedo mu odbrusi, "Jebi se!"
Cedo uporan pa potegne ponovo argument, a krkan mu kaze, "Zabranio sam ti ulazak u rec".
Cedo ponovo...i prdCednik ga ukine.
Cedo, Cedo, i treba ti kad proturas neistine i vrijedjas ljude.
Komentar o velikoj pobjedi laktaskog goveda ce te procitati sutra u crpckim iz pera njegovog dupestanara roojkana.
- muha_sa
#257 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ovdje su tijela komšija koji su živjeli na prostoru današnje genocidne tvorevine--pa ti sam zakljuci jel genocidna il jok.draganbl wrote:Populizam na obje strane.
U suštini dva nebitna lika, svaki pokušava svojom demagogijom privući ili zadržati glasače.
Ništa novo, ništa neočekivano.
Čeda će malo o Srebrenici, Dodik o srpskim žrtvama i Dobrovoljačkoj i tako u krug.
Da li je RS genocidna ne mogu da dam dobar i tačan odgovor, da li je genocida u Srebrenici bilo, odgovor je jeste.
Da li RS treba ukinuti, ja smatram da treba.
Da li treba raditi na tome da se postojanje "države u državi" dovede do apsurda? Treba. Međutim, bilo bi bolje da se na tome zaista i radi, nego što se umjesto toga pričaju isprazne priče o RS-u kao genocidnoj tvorevini koje ne vode ničemu i praktično zadržavaju trenutno stanje.

- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#258 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
PreCednik nije sinoć ni spavao,vrijeme je proveo u intenzivnim pripremama za današnji duel.
PreCednikov stručni štab:Rajko Kuzmanović,Nikola Poplašen,Emil Vlajki,Pantelija Čurguz.
Šef stručnog štaba Roojko Vasić!
Fizioterapeut:Dušanka Majkić!
PreCednikov stručni štab:Rajko Kuzmanović,Nikola Poplašen,Emil Vlajki,Pantelija Čurguz.
- mO k3
#259 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
heh politicke elite...prljavi Hare wrote:PreCednik nije sinoć ni spavao,vrijeme je proveo u intenzivnim pripremama za današnji duel.
Kako ce danas predsedniku osiguraci da poouste
- muha_sa
#260 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
ne izostavljajte mi omiljenog intelektualca

- Bosnolog
#261 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik

Evo kaHva "TeHeranka" za preCednika da se opusti pred nastup,ipak treba braniti,pardon objasnjavati o genocidnosti Ausvica,...
- Čitalac
#262 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Eh, da mi je sad jedna ta "teheranka"...
- atko
#263 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
U cijeloj ovoj prici izgleda da je nama najvaznije da je Dodik nasekiran ... stoka smo malo je reci

Jebo vas vise Milord Dodik ... ko je Milorad ... jedna prolazna figra, krkan iz Laktasa i kriminalcic ...
Cedi svaka cast sto je covjek i sto ima muda da to i pokaze
Jebo vas vise Milord Dodik ... ko je Milorad ... jedna prolazna figra, krkan iz Laktasa i kriminalcic ...
Cedi svaka cast sto je covjek i sto ima muda da to i pokaze
- Bosnolog
#264 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Čitalac wrote:Eh, da mi je sad jedna ta "teheranka"...

@Citalac,evo maksuz za tebe.Bujrum !!!!!
-
Bušman
#265 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Nazalost, ovo ce biti samo jedno politicko prepucavanje, daleko od neke normalne rasprave. Na kraju krajeva, mislim da ni Dodik ni Jovanovic nisu sposobni za normalnu diskusiju. Pogotovu ne za ovakvu temu. Na stranu sto nisu ni kompetentni.
A druga stvar je sto je sud rekao da je bio genocid, oni su daleko relevantniji od ove dvojice.
A druga stvar je sto je sud rekao da je bio genocid, oni su daleko relevantniji od ove dvojice.
- ultima_palabra
#266 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Pa počinju gubiti sigurno, ali to će teći vrlo sporo... vidi komentare sa "progresivnog" B92:Nass wrote:Ja mislim da ovakve teze velikosprske propagande naprosto moraju poceti gubiti kredibilitet i kod sve veceg broja obicnih gradjana jer je iz aviona vidljivo koliko je nebulozno..... ipak je prosjecni IQ stanovnistva malo visi od ovoga. Nekako se ipak nazire ovome nekakav kraj jer vrijeme se neumitno mijenja, informacija je sve vise a okolnosti su potpuno drugacije, pa ovakve price vise jednostavno ne mogu piti vode.Karl Hungus wrote:joj komedije u nezavisnim.
pise neki kolumnista da se Ceda, Biserko, Kandic itd dodvoravaju, pazite sad,... ta da: radikalnim islamistickim krugovima u Sarajevu.
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=578787
- Comrad
#267 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Iako mi je ovaj duel zanimljiv, uopste ne vidim svrhu suceljavanja bilo koga sa Dodikom. Kakve god argumente tom krmku da iznesu, on ce brbljat svoju snimljenu pricu i to je tako. Da li ce neko od krmkovih pristalica promjeniti misljenje, cisto sumnjam... Ovo samo doprinosi novom zatezanju odnosa.
Cekam taj dan kada ce se pojaviti normalni ljudi na celu RS-u i u FBiH. Jer ovi koji nas sad vode i koji su nas vodili na obje strane, gledaju samo svoje interese i koju ce fotelju ugrabit, narod ko hebe. To su pokazali i ovim formiranjem vlade, za koje im je trebalo posranih godinu dana, eto koliko ih je briga za narod i koliko im se zurilo.
Cekam taj dan kada ce se pojaviti normalni ljudi na celu RS-u i u FBiH. Jer ovi koji nas sad vode i koji su nas vodili na obje strane, gledaju samo svoje interese i koju ce fotelju ugrabit, narod ko hebe. To su pokazali i ovim formiranjem vlade, za koje im je trebalo posranih godinu dana, eto koliko ih je briga za narod i koliko im se zurilo.
- Baltazar_khan
#268 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
kad reče karla del pooontomuha_sa wrote:ne izostavljajte mi omiljenog intelektualca![]()
- mO k3
- minjonja
#270 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
jao jao jao komentara na stranici b92...
tako mi se ovdje ne zivi kad ih citam.
tako mi se ovdje ne zivi kad ih citam.
- Comrad
#271 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Sjeca li se iko ko je prvi poceo ovu pricu o ugrozenosti hrvata, jel Miro Jovic. Ko im je to utuvio u glavu jbt.
Ovako po pisanju, neko sa strane kad bi cito reko bi gradjani stotog reda, imaju posebna mjesta na kraju busa, posebne ulaze u opstinu i sl...ccc...
Ovako po pisanju, neko sa strane kad bi cito reko bi gradjani stotog reda, imaju posebna mjesta na kraju busa, posebne ulaze u opstinu i sl...ccc...
- prljavi Hare
- Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi
#272 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Šta reći kada neko u Dodiku vidi "zaštitinika"?Comrad wrote:Sjeca li se iko ko je prvi poceo ovu pricu o ugrozenosti hrvata, jel Miro Jovic. Ko im je to utuvio u glavu jbt.
St.Milorad of Laktaši!
-
oridjidji
#273 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
500 masovnih grobnica i 3000 pojedinacnih govore o tome da je RS genocidna tvorevina, čiji je status potvrđen u Hagu i odlukom međunarodnog suda pravde. Ako nije genocid ono što su Srbi uradili u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici i drugim mjestima, šta je onda genocid? Srbi su svijesni da nikoga nisu morali ubiti i protjerati da bi imali RS, pa su to ipak sistematski uradili. Etnicki su ocistili teritorije što zločinima, što protjerivanjem, a da negovorimo o pljačkama, paljenjima imovine i uništavanja svih simbola koji nepripadaju pravoslavlju.muha_sa wrote:ovdje su tijela komšija koji su živjeli na prostoru današnje genocidne tvorevine--pa ti sam zakljuci jel genocidna il jok.draganbl wrote:Populizam na obje strane.
U suštini dva nebitna lika, svaki pokušava svojom demagogijom privući ili zadržati glasače.
Čeda će malo o Srebrenici, Dodik o srpskim žrtvama i Dobrovoljačkoj i tako u krug.
Da li je RS genocidna ne mogu da dam dobar i tačan odgovor, da li je genocida u Srebrenici bilo, odgovor je jeste.
Da li treba raditi na tome da se postojanje "države u državi" dovede do apsurda? Treba. Međutim, bilo bi bolje da se na tome zaista i radi, nego što se umjesto toga pričaju isprazne priče o RS-u kao genocidnoj tvorevini koje ne vode ničemu i praktično zadržavaju trenutno stanje.
Samo u Sarajevu su pobili 10 000 ljudi, od kojih je djece 1000. A pitali se iko šta bi bilo da su ga isti osvojili? Otiđi i pogledaj na facebooku grupu "Bilo jednom u Sarajevu, neponovilo se" i pogledaj kroz šta su Sarajlije prolazile za 3 i po godine opsade. Dok je za mnoge u Banja Luci rat bio ekskurzija, mi smo živjeli pod kišom granata i pitali se imali na brdima oko Sarajeva ikoga razumnog da pusti narodu u gradu Sarajevu da živi. Pogledaj slike i zamisli se, mogao je tako stradati i neko tvoj koga voliš, otac, majka, brat i sestra, neki bližnji rođak, ujak, stric, djed, baba i bili tada barem imao više razumjevanja za nečiju žrtvu.
- Bosnolog
#274 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
DEFINICIJA GENOCIDAoridjidji wrote:500 masovnih grobnica i 3000 pojedinacnih govore o tome da je RS genocidna tvorevina, čiji je status potvrđen u Hagu i odlukom međunarodnog suda pravde. Ako nije genocid ono što su Srbi uradili u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Vlasenici i drugim mjestima, šta je onda genocid? Srbi su svijesni da nikoga nisu morali ubiti i protjerati da bi imali RS, pa su to ipak sistematski uradili. Etnicki su ocistili teritorije što zločinima, što protjerivanjem, a da negovorimo o pljačkama, paljenjima imovine i uništavanja svih simbola koji nepripadaju pravoslavlju.muha_sa wrote:ovdje su tijela komšija koji su živjeli na prostoru današnje genocidne tvorevine--pa ti sam zakljuci jel genocidna il jok.draganbl wrote:Populizam na obje strane.
Samo u Sarajevu su pobili 10 000 ljudi, od kojih je djece 1000. A pitali se iko šta bi bilo da su ga isti osvojili? Otiđi i pogledaj na facebooku grupu "Bilo jednom u Sarajevu, neponovilo se" i pogledaj kroz šta su Sarajlije prolazile za 3 i po godine opsade. Dok je za mnoge u Banja Luci rat bio ekskurzija, mi smo živjeli pod kišom granata i pitali se imali na brdima oko Sarajeva ikoga razumnog da pusti narodu u gradu Sarajevu da živi. Pogledaj slike i zamisli se, mogao je tako stradati i neko tvoj koga voliš, otac, majka, brat i sestra, neki bližnji rođak, ujak, stric, djed, baba i bili tada barem imao više razumjevanja za nečiju žrtvu.
Dijelovi Konvencije o spriječavanju i kažnjavanju genocida
"član II: U ovoj konvenciji genocid znači bilo koji od ovih djela izvršenih za namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva:
(a) Ubijanje pripadnika grupe ( uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt)
(b) Uzrokovanje teških tjelesnih i mentalnih povreda pripadnicima grupe ( uključuje izazivanje traume pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje).
(c) Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima koji prouzrokuju njeno potpuno ili djelimično uništenje ( uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje).
(d) Uspostavljajuči mjere s namjerom spriječavanja rađanja u okviru grupe ( uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja).
(e) Prinudno premještanje djece iz jedne u drugu grupu.
član III:
(a) Genocid;
(b) Plan za izvršenje genocida;
(c) Direktno i javno podsticanje na izvršenje genocida
(d) Pokušaj genocida;
(e) Saučesništvo u genocidu."
Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili naređenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..
Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.
Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.I uništenje samo jednog dijela grupe je također genocid. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe
-
Bušman
#275 Re: Č.Jovanović vs. M. Dodik
Ma gledajuci tako cijela BIH je genocidna tvorevina. Daytonski sporazum je genocidan jer je kompletnom ratu i svemu sto se desavalo u njemu dalo legalitet. I sta dalje imamo pricati.