drndalo wrote:Esade, jel ti primjetis na Ilidzi inace, mimo sadasnjih investitora ista vise od onih nebodera u maloj aleji ? Jel' mislis da je to slucajno ? Vranica 1981 nije imala para na napravi 20 spratova kao kod ABC-a na C.vili ? Ili je to zbog aerodroma...?
Ili su npr. Tehnograd Tuzla bili pravi glupani, pa su na A.polju pravili onolike parkinge ispred zgrada, jer su htjeli da mi djeca imamo gdje lopte i izmedju 2 vatre igrati ? Ili je to zato sto zgrada sa 6 ulaza, sa > 60 stanova po ulazu u prosjeku mora imati >50 parking mjesta, cak i da ima pokriveni parking sa 120 mjesta na prodaju...
A ti nastavi graditi svoje zgradice, dok se najzad neko sa mudima ne nadje u vlasti, ko ce maksuz od Vitezita kupiti 2-3 tone exploziva, i najzad minirati bespravnu gradnju... Zasto Tibra nije u startu trazila gradjevinsku dozvolu na kompletnu visinu, nego naknadnu legalizaciju vec izgradjenog ? Drago mi je ljudi rade, plate da dobijaju, ali mi nije drago da iko, pa ni oni prave od ovog grada i drzave jos vece ruglo, nego sto vec jeste...
Pa koliko to LQSA ima pista, pa se u pola Sarajeva ne smije graditi. Pa ne moze avion ko golf 2 da manevrise, pa da mu zgrade na Alipasinu ne smetaju, ali 300 metara nize na Stupu da mu smetaju

Ali hajde, evo opet cu povjerovat da to sto pricas nije supljak, posto se nadam da ces mi sad citirati i propise o kontroli leta, prilazima aerodromu i sl., a cime ces potvrditi svoj argument.
Dalje, sto se tice parking mjesta postoje 2 stvari koje se nikako ne uzimaju u obzir, a koje ja evo, ko zna koji put, vec napominjem. 1) Postoje parking mjesta, kao i garazna mjesta, ali se moraju placati, sto jeste za mnogo ljudi problem, ali daleko od toga da ne postoji parking. 2) O Tehnograd Tuzli ne znam nista, ali znam da se A.polje gradilo za vrijeme socijalizma i 99.9% sam siguran da spomenuta kompanija nije sama placala gradjevinsko zemljiste, nego joj je isto dato od strane drzave da se na njemu izgradi X broj zgrada, Y broj poslovnih prostora, Z broj parkinga i sl. 40 godina kasnije, ekonomsko-socijalni uslovi su se malo izmjenili, pa sad imamo situaciju u koji investitor rizikuje SVOJE pare, da bi ponudio svoju robu, uz nadu ostvarivanja profita, a u taj profit spada i prodaja parking/garaznih mjesta. Ja bi shvatio da je Tibri dodjeljena parcela od opcine, sa zadatkom da se izgradi besplatno parkiraliste, pa oni onda napravili zgradu i prodaju parking mjesta koja su trebala biti besplatna.
A za ovaj zadnji paragraf mogu samo poruciti da niko normalan u vlasti ne bi trebao da odbije investiciju koja stvara radna mjesta, potice ekonomiju, jaca domace firme itd. Takodjer bi te molio da ne izvrces moje rijeci, jer ako procitas sta sam napisao, vidit ces da sam napisao EVENTUALNU naknadnu legalizaciju. Sam si rekao da ne znas kakav je orginalni plan bio, jel u startu planirano 13 spratova ili se naknadno trazila dozvola za dodatne spratove, a sad pitas: zasto, kao da smo zakljucili da su ti spratovi naknadno legalizirani. A posto pitas evo mogu
spekulisati o nekim, zdravorazumskim, razlozima: Mozda je originalni plan bio 6 spratova, ali u medjuvremenu banka odobrila veci kredit, pa se odlucilo traziti dozvolu za izgradnju 13 spratova? Mozda je trazena dozvola za 6 spratova da bi se sto prije pocelo graditi, dok se u medjuvremenu ne izganja dozvola za gradnju veceg broja spratova? Mozda je zbog situacije na trzistu odluceno da bi bilo bolje dodati vise spratova, a vec dobijena dozvola za 6 spratova?
I kad vec govoris o pravljenju rugla, kud ces vece ruglo gradu i drzavi od primitivaca sto hracu i bacaju neugasene cikove posvuda, sto voze ko da su na Daqar reliju, sto se pobiju za Bajram, popucaju za vjencanje, izbodu u kaficu, sto nam razvaljuju javni prevoz, haustore, sto se nakupuju lepinja u Ostrozcu kad idu na more pa kad sa svojim maksumima pozderu iste, pobacaju kese iz auta - pravo u Neretvu, pa i tu djecu svoju zatruju svojim primitivizmom. E to je za mene pravljenje rugla, a ne izgradnja prijeko potrebnog stambenog prostora i direktno zaposljavanje par stotina radnika, odnosno indirektno zaposljavanje par hiljada ljudi u raznim fabrikama i firmama.