Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mahalas505

#251 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mahalas505 »

drndalo wrote:Esade, jel ti primjetis na Ilidzi inace, mimo sadasnjih investitora ista vise od onih nebodera u maloj aleji ? Jel' mislis da je to slucajno ? Vranica 1981 nije imala para na napravi 20 spratova kao kod ABC-a na C.vili ? Ili je to zbog aerodroma...?

Ili su npr. Tehnograd Tuzla bili pravi glupani, pa su na A.polju pravili onolike parkinge ispred zgrada, jer su htjeli da mi djeca imamo gdje lopte i izmedju 2 vatre igrati ? Ili je to zato sto zgrada sa 6 ulaza, sa > 60 stanova po ulazu u prosjeku mora imati >50 parking mjesta, cak i da ima pokriveni parking sa 120 mjesta na prodaju...

A ti nastavi graditi svoje zgradice, dok se najzad neko sa mudima ne nadje u vlasti, ko ce maksuz od Vitezita kupiti 2-3 tone exploziva, i najzad minirati bespravnu gradnju... Zasto Tibra nije u startu trazila gradjevinsku dozvolu na kompletnu visinu, nego naknadnu legalizaciju vec izgradjenog ? Drago mi je ljudi rade, plate da dobijaju, ali mi nije drago da iko, pa ni oni prave od ovog grada i drzave jos vece ruglo, nego sto vec jeste...
Bio sam nedavno dole na Stupu u Tibrinim zgradama, prijatelj uselio u jednu od dovrsenih zgrada. Mislim da jos nije ni 50% ljudi uselilo vec se ne moze parkirati ispred zgrade, nema mjesta, stvarno tuga i zalost sta se radi...
I kontam nesto ako je garazno mjesto 12000KM i recimo da je stan 60km2, ispada da se mora onda placati 200KM vise po kvadratu, ako hoce covjek da se normalno parkira.
drndalo

#252 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

Ma neeee, pitaj Esada, sve je to super OK, tako to treba...! Sigurno ti se to zlobno ucinilo, jer ti smeta tudji uspijeh... :x
rimac

#253 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rimac »

mahalas505 wrote:
drndalo wrote:Esade, jel ti primjetis na Ilidzi inace, mimo sadasnjih investitora ista vise od onih nebodera u maloj aleji ? Jel' mislis da je to slucajno ? Vranica 1981 nije imala para na napravi 20 spratova kao kod ABC-a na C.vili ? Ili je to zbog aerodroma...?

Ili su npr. Tehnograd Tuzla bili pravi glupani, pa su na A.polju pravili onolike parkinge ispred zgrada, jer su htjeli da mi djeca imamo gdje lopte i izmedju 2 vatre igrati ? Ili je to zato sto zgrada sa 6 ulaza, sa > 60 stanova po ulazu u prosjeku mora imati >50 parking mjesta, cak i da ima pokriveni parking sa 120 mjesta na prodaju...

A ti nastavi graditi svoje zgradice, dok se najzad neko sa mudima ne nadje u vlasti, ko ce maksuz od Vitezita kupiti 2-3 tone exploziva, i najzad minirati bespravnu gradnju... Zasto Tibra nije u startu trazila gradjevinsku dozvolu na kompletnu visinu, nego naknadnu legalizaciju vec izgradjenog ? Drago mi je ljudi rade, plate da dobijaju, ali mi nije drago da iko, pa ni oni prave od ovog grada i drzave jos vece ruglo, nego sto vec jeste...
Bio sam nedavno dole na Stupu u Tibrinim zgradama, prijatelj uselio u jednu od dovrsenih zgrada. Mislim da jos nije ni 50% ljudi uselilo vec se ne moze parkirati ispred zgrade, nema mjesta, stvarno tuga i zalost sta se radi...
I kontam nesto ako je garazno mjesto 12000KM i recimo da je stan 60km2, ispada da se mora onda placati 200KM vise po kvadratu, ako hoce covjek da se normalno parkira.
Vala su mogli napraviti više parking prostora. Tko ima novaca kupiti garažu, to je odlična investicija. Mjesečni parking 100 KM, znači za 10 godina imaš besplatnu garažu.
Qler

#254 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

Ma Tibra krsi ja mislim svako moguce pravilo i zakon vezano za gradnju. Ja nisam arhitekta, ni gdajevinac, ali me niko ne moze ubijediti da je ono ispravno. Zgrade 2m jedna od druge, i na 1000 stanova 20 parking mjesta....
amko76

#255 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amko76 »

O čemu se vi raspravljate :-) Kod nas zadnjih 20 godina sve funkcioniše na principu para vrti gdje burgija neće, i kad se pomirite s tim biće vam lakše :D

Hehe sjetih se jednog primjera: ''Dođeš ti s tašnom, dođe šef s tašnom, zamijenite tašne i sutra sazivamo sjednicu gradskog vijeća i mijenjamo regulacioni plan'' :lol:

To smo mi.
mahalas505

#256 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mahalas505 »

rimac wrote:Vala su mogli napraviti više parking prostora. Tko ima novaca kupiti garažu, to je odlična investicija. Mjesečni parking 100 KM, znači za 10 godina imaš besplatnu garažu.
Razumio bih ja ovo kao dobru investiciju da imas stan koji napravljen prije 30 godina, i kad je broj automobila bio daleko manji. Medjutim, sada kao novogradnja ovo sto je uradjeno je veoma lose sa bilo kojeg aspekta. I jos da napomenen nije ovo garaza kod Tibrine gradnje, nego garazno mjesto, mislim da je to bitna razlika.
esad_plavi

#257 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by esad_plavi »

Pa koliko to LQSA ima pista, pa se u pola Sarajeva ne smije graditi. Pa ne moze avion ko golf 2 da manevrise, pa da mu zgrade na Alipasinu ne smetaju, ali 300 metara nize na Stupu da mu smetaju :roll: Ali hajde, evo opet cu povjerovat da to sto pricas nije supljak, posto se nadam da ces mi sad citirati i propise o kontroli leta, prilazima aerodromu i sl., a cime ces potvrditi svoj argument.

Dalje, sto se tice parking mjesta postoje 2 stvari koje se nikako ne uzimaju u obzir, a koje ja evo, ko zna koji put, vec napominjem. 1) Postoje parking mjesta, kao i garazna mjesta, ali se moraju placati, sto jeste za mnogo ljudi problem, ali daleko od toga da ne postoji parking. 2) O Tehnograd Tuzli ne znam nista, ali znam da se A.polje gradilo za vrijeme socijalizma i 99.9% sam siguran da spomenuta kompanija nije sama placala gradjevinsko zemljiste, nego joj je isto dato od strane drzave da se na njemu izgradi X broj zgrada, Y broj poslovnih prostora, Z broj parkinga i sl. 40 godina kasnije, ekonomsko-socijalni uslovi su se malo izmjenili, pa sad imamo situaciju u koji investitor rizikuje SVOJE pare, da bi ponudio svoju robu, uz nadu ostvarivanja profita, a u taj profit spada i prodaja parking/garaznih mjesta. Ja bi shvatio da je Tibri dodjeljena parcela od opcine, sa zadatkom da se izgradi besplatno parkiraliste, pa oni onda napravili zgradu i prodaju parking mjesta koja su trebala biti besplatna.

A za ovaj zadnji paragraf mogu samo poruciti da niko normalan u vlasti ne bi trebao da odbije investiciju koja stvara radna mjesta, potice ekonomiju, jaca domace firme itd. Takodjer bi te molio da ne izvrces moje rijeci, jer ako procitas sta sam napisao, vidit ces da sam napisao EVENTUALNU naknadnu legalizaciju. Sam si rekao da ne znas kakav je orginalni plan bio, jel u startu planirano 13 spratova ili se naknadno trazila dozvola za dodatne spratove, a sad pitas: zasto, kao da smo zakljucili da su ti spratovi naknadno legalizirani. A posto pitas evo mogu spekulisati o nekim, zdravorazumskim, razlozima: Mozda je originalni plan bio 6 spratova, ali u medjuvremenu banka odobrila veci kredit, pa se odlucilo traziti dozvolu za izgradnju 13 spratova? Mozda je trazena dozvola za 6 spratova da bi se sto prije pocelo graditi, dok se u medjuvremenu ne izganja dozvola za gradnju veceg broja spratova? Mozda je zbog situacije na trzistu odluceno da bi bilo bolje dodati vise spratova, a vec dobijena dozvola za 6 spratova?

I kad vec govoris o pravljenju rugla, kud ces vece ruglo gradu i drzavi od primitivaca sto hracu i bacaju neugasene cikove posvuda, sto voze ko da su na Daqar reliju, sto se pobiju za Bajram, popucaju za vjencanje, izbodu u kaficu, sto nam razvaljuju javni prevoz, haustore, sto se nakupuju lepinja u Ostrozcu kad idu na more pa kad sa svojim maksumima pozderu iste, pobacaju kese iz auta - pravo u Neretvu, pa i tu djecu svoju zatruju svojim primitivizmom. E to je za mene pravljenje rugla, a ne izgradnja prijeko potrebnog stambenog prostora i direktno zaposljavanje par stotina radnika, odnosno indirektno zaposljavanje par hiljada ljudi u raznim fabrikama i firmama.
Miro Spiro
Grijem se na: toplotna pumpa
Vozim: Jensen Interceptor

#258 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Miro Spiro »

esad_plavi wrote:
Pa koliko to LQSA ima pista, pa se u pola Sarajeva ne smije graditi. Pa ne moze avion ko golf 2 da manevrise, pa da mu zgrade na Alipasinu ne smetaju, ali 300 metara nize na Stupu da mu smetaju :roll: Ali hajde, evo opet cu povjerovat da to sto pricas nije supljak, posto se nadam da ces mi sad citirati i propise o kontroli leta, prilazima aerodromu i sl., a cime ces potvrditi svoj argument.

Dalje, sto se tice parking mjesta postoje 2 stvari koje se nikako ne uzimaju u obzir, a koje ja evo, ko zna koji put, vec napominjem. 1) Postoje parking mjesta, kao i garazna mjesta, ali se moraju placati, sto jeste za mnogo ljudi problem, ali daleko od toga da ne postoji parking. 2) O Tehnograd Tuzli ne znam nista, ali znam da se A.polje gradilo za vrijeme socijalizma i 99.9% sam siguran da spomenuta kompanija nije sama placala gradjevinsko zemljiste, nego joj je isto dato od strane drzave da se na njemu izgradi X broj zgrada, Y broj poslovnih prostora, Z broj parkinga i sl. 40 godina kasnije, ekonomsko-socijalni uslovi su se malo izmjenili, pa sad imamo situaciju u koji investitor rizikuje SVOJE pare, da bi ponudio svoju robu, uz nadu ostvarivanja profita, a u taj profit spada i prodaja parking/garaznih mjesta. Ja bi shvatio da je Tibri dodjeljena parcela od opcine, sa zadatkom da se izgradi besplatno parkiraliste, pa oni onda napravili zgradu i prodaju parking mjesta koja su trebala biti besplatna.

A za ovaj zadnji paragraf mogu samo poruciti da niko normalan u vlasti ne bi trebao da odbije investiciju koja stvara radna mjesta, potice ekonomiju, jaca domace firme itd. Takodjer bi te molio da ne izvrces moje rijeci, jer ako procitas sta sam napisao, vidit ces da sam napisao EVENTUALNU naknadnu legalizaciju. Sam si rekao da ne znas kakav je orginalni plan bio, jel u startu planirano 13 spratova ili se naknadno trazila dozvola za dodatne spratove, a sad pitas: zasto, kao da smo zakljucili da su ti spratovi naknadno legalizirani. A posto pitas evo mogu spekulisati o nekim, zdravorazumskim, razlozima: Mozda je originalni plan bio 6 spratova, ali u medjuvremenu banka odobrila veci kredit, pa se odlucilo traziti dozvolu za izgradnju 13 spratova? Mozda je trazena dozvola za 6 spratova da bi se sto prije pocelo graditi, dok se u medjuvremenu ne izganja dozvola za gradnju veceg broja spratova? Mozda je zbog situacije na trzistu odluceno da bi bilo bolje dodati vise spratova, a vec dobijena dozvola za 6 spratova?

I kad vec govoris o pravljenju rugla, kud ces vece ruglo gradu i drzavi od primitivaca sto hracu i bacaju neugasene cikove posvuda, sto voze ko da su na Daqar reliju, sto se pobiju za Bajram, popucaju za vjencanje, izbodu u kaficu, sto nam razvaljuju javni prevoz, haustore, sto se nakupuju lepinja u Ostrozcu kad idu na more pa kad sa svojim maksumima pozderu iste, pobacaju kese iz auta - pravo u Neretvu, pa i tu djecu svoju zatruju svojim primitivizmom. E to je za mene pravljenje rugla, a ne izgradnja prijeko potrebnog stambenog prostora i direktno zaposljavanje par stotina radnika, odnosno indirektno zaposljavanje par hiljada ljudi u raznim fabrikama i firmama.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Prica ti je utopija
Comrad

#259 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Comrad »

Pa to kapitalizam na bh nacin.

Ovdje nije kriv Tibra, on samo radi ono sto mu je dozvoljeno. Kriva je opstina koja to dopusta. Na onom mjestu gdje je sadaa 6 zgrada, se moglo izgraditi MAX tri zgrade i to je to.

I to je normalno i logicno, sta je za Tibru bolje da ima 6 zgrada ili 3 zgrade? Pa zasto bi on pravio parking, igralista, parkove kad moze na tom mjestu napraviti jos zgrada i zaraditi milione. Hebe se Tibri, on je tu da uzme lovu, sta njega zaboli qrina sto ce sutra djeca morati ici 5km do dobrinje da vide kako izgleda park ili igraliste. Ili sto ce se ljudi krviti za parking mjesto.

Ali zato opstina treba da bude na strani gradjana, a ne investitora. Jer ako se investitori i gradjevinari pitaju, evo vidimo sta se desava.

Ali eto to se desava kad imas pare, sve se moze. Umjesto fino da su mu rekli, tu mozes napraviti 3 zgrade 10 spratova i kraj price. Pored toga moras napraviti prilaz, toliko i toliko parking mjesta, toliko parkova, igralista. Hoces - hoces, neces - dovidjenja. Sto je najgore tako smo radili prije 30-40 godina, znalo se sta se moze i odjednom 'zaboravili'.
neki

#260 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Comrad wrote:Pa to kapitalizam na bh nacin.

Ovdje nije kriv Tibra, on samo radi ono sto mu je dozvoljeno. Kriva je opstina koja to dopusta. Na onom mjestu gdje je sadaa 6 zgrada, se moglo izgraditi MAX tri zgrade i to je to.

I to je normalno i logicno, sta je za Tibru bolje da ima 6 zgrada ili 3 zgrade? Pa zasto bi on pravio parking, igralista, parkove kad moze na tom mjestu napraviti jos zgrada i zaraditi milione. Hebe se Tibri, on je tu da uzme lovu, sta njega zaboli qrina sto ce sutra djeca morati ici 5km do dobrinje da vide kako izgleda park ili igraliste. Ili sto ce se ljudi krviti za parking mjesto.

Ali zato opstina treba da bude na strani gradjana, a ne investitora. Jer ako se investitori i gradjevinari pitaju, evo vidimo sta se desava.

Ali eto to se desava kad imas pare, sve se moze. Umjesto fino da su mu rekli, tu mozes napraviti 3 zgrade 10 spratova i kraj price. Pored toga moras napraviti prilaz, toliko i toliko parking mjesta, toliko parkova, igralista. Hoces - hoces, neces - dovidjenja. Sto je najgore tako smo radili prije 30-40 godina, znalo se sta se moze i odjednom 'zaboravili'.
Kriv je utoliko sto je podmitio nacelnika i clanove opstinskog vijeca da bi zatrazili i usvojili izmjenu regulacionog plana koji nije u skladu ni sa urbanistickim planom ni sa urbanistickim uslovima predvidjenim za ovo podrucje
Qler

#261 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

esad_plavi wrote: Pa koliko to LQSA ima pista, pa se u pola Sarajeva ne smije graditi. Pa ne moze avion ko golf 2 da manevrise, pa da mu zgrade na Alipasinu ne smetaju, ali 300 metara nize na Stupu da mu smetaju :roll: Ali hajde, evo opet cu povjerovat da to sto pricas nije supljak, posto se nadam da ces mi sad citirati i propise o kontroli leta, prilazima aerodromu i sl., a cime ces potvrditi svoj argument.

Pogledaj u Hr zakone, koliko parking mjesta ide na koliko stanova, koliko kvadrata oko zgrade mora biti slobodno, koliko zgrade mogu biti blizu jedna drugoj...

Opravdavati ovo sto tibra radi moze samo neko ko je ili debelo u vezi sa njima, ili je Tibra sam, ili neko ko je, blago receno duduk...
alchak.ba

#262 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alchak.ba »

ne znam zasto vise obracate paznju na njega
drndalo

#263 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

Ma vi ste svi ljubomorni !
milojicabrzi

#264 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

...mislim da Tibra u dogovoru sa opcinom mora izgraditi u blizini skolu ili vrtic, te jos nesto infrastrukture, tako da nije bas da se naprave samo stanovi i da se proda...
holowey

#265 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by holowey »

drndalo wrote:Ma vi ste svi ljubomorni !
i zavidni... :D
alchak.ba

#266 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alchak.ba »

milojicabrzi wrote:...mislim da Tibra u dogovoru sa opcinom mora izgraditi u blizini skolu ili vrtic, te jos nesto infrastrukture, tako da nije bas da se naprave samo stanovi i da se proda...
kao sto su izgradili skolu, vrtic i igraliste u Nedzaricima
duboka_misao

#267 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by duboka_misao »

alchak.ba wrote:
milojicabrzi wrote:...mislim da Tibra u dogovoru sa opcinom mora izgraditi u blizini skolu ili vrtic, te jos nesto infrastrukture, tako da nije bas da se naprave samo stanovi i da se proda...

radi se izmjestanje kanalizacije sa stupa nikole shopa finansijer opcina ilidza izvodjac tibra vjerovatno prebijanje rente kroz radove ali najace je to sto se ta kanalizacija vuce sa navedene lokacije sve do novih zgrada, zamislite tu udaljenost.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#268 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

ja bih rekao da su krivi pored potplaćenih općinara i investitora i sami kupci koji kupuju stanove prije nego je izgrađen parking vrtić škola...

zapravo trebali bi samo kupovati stanove koji imaju parking pa bi sljedeći put tibra pametnije
esad_plavi

#269 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by esad_plavi »

alchak.ba wrote:
Ti mora da si pobrkao Tibru sa Opcinom Novi Grad ili Ministarstvom Obrazovanja KS pa mislis da je privatnik duzan da pravi to sto si naveo. S druge strane milojicabrzi jeste upravu, mogao bi se dogovoriti plan izgradnje nekoliko tih pratecih objekata, s obzirom da Tibra vec ima masine i ljude na terenu, samo ko ce pokrenuti tu inicijativu? Tibra? Kao sto je Comrad rekao, zaboli ih neka stvar (sto je normalno svakome koji nije zaludjen prevazidjenim socijalistickim idejama) ako njihovim musterijama ne smeta, a ocito ne smeta cim je prodao haman 2000 stanova. Ili je realnije da se takva inicijativa pokrene na zahtjev gradjana?

Najlakse je pucati supljake i vikati: ja bi to porusio, ja bi tu skolu izgradio, ja bi tu parking napravio. Imas sud, imas ministarstvo, imas opcinu pa se zali, bori, spori, pisi peticije, organizuj prosvjede, kad ti smeta.
alchak.ba

#270 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:
alchak.ba wrote:
Ti mora da si pobrkao Tibru sa Opcinom Novi Grad ili Ministarstvom Obrazovanja KS pa mislis da je privatnik duzan da pravi to sto si naveo. S druge strane milojicabrzi jeste upravu, mogao bi se dogovoriti plan izgradnje nekoliko tih pratecih objekata, s obzirom da Tibra vec ima masine i ljude na terenu, samo ko ce pokrenuti tu inicijativu? Tibra? Kao sto je Comrad rekao, zaboli ih neka stvar (sto je normalno svakome koji nije zaludjen prevazidjenim socijalistickim idejama) ako njihovim musterijama ne smeta, a ocito ne smeta cim je prodao haman 2000 stanova. Ili je realnije da se takva inicijativa pokrene na zahtjev gradjana?

Najlakse je pucati supljake i vikati: ja bi to porusio, ja bi tu skolu izgradio, ja bi tu parking napravio. Imas sud, imas ministarstvo, imas opcinu pa se zali, bori, spori, pisi peticije, organizuj prosvjede, kad ti smeta.
Velis, kurcu sviorate muda vas slušaju.
Ionako smo podmitili sve u opštinama, kantonima itd.

tako pa laprdajte po forumu, ko vas jebe.
esad_plavi

#271 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by esad_plavi »

A ti znas unaprijed da su svi podmiceni, da je sve korumpirano? Jesi to organizirao prosvjede pa vas korumpirana policija rastjerala? Jesi to napisao 100 pisama opcinskim vlastima, a oni i dalje hladno ignorisu? Jesi skupio 20.000 potpisa za neku inicijativu? Jesi ista uradio, pa da si se susreo s otporom korumpiranih vlasti, pa mi sad sa sigurnoscu mozes tvrditi da se ne moze nista uraditi?
jazzer

#272 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by jazzer »

Svi oni koji su kupili stan na Stupu kajace se..

kad im dijete krene u vrtic pa skontaju da nema vrtica u blizini,
kad im dijete krene u skolu pa skontaju da nema skole,
kad im prijtelji prestanu dolaziti jer nemaju gdje ostaviti auto prije alipasinog :) ,
kad skontaju da im treba neki lijek a apoteke nema prije Nedzarica, Ilidze...

Onda ce skontati da je ipak kvadrat stana na tom mjestu preskup :)
sema911

#273 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sema911 »

jazzer wrote:Svi oni koji su kupili stan na Stupu kajace se..

kad im prijtelji prestanu dolaziti jer nemaju gdje ostaviti auto prije alipasinog :) ,

jos pored benziska a ko nije naviko na miris benzina rano ujutro
onih par kafana u prizemlju gdje treste nitro narodnjaci
alchak.ba

#274 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alchak.ba »

esad_plavi wrote:A ti znas unaprijed da su svi podmiceni, da je sve korumpirano? Jesi to organizirao prosvjede pa vas korumpirana policija rastjerala? Jesi to napisao 100 pisama opcinskim vlastima, a oni i dalje hladno ignorisu? Jesi skupio 20.000 potpisa za neku inicijativu? Jesi ista uradio, pa da si se susreo s otporom korumpiranih vlasti, pa mi sad sa sigurnoscu mozes tvrditi da se ne moze nista uraditi?
da, znam.
bio sam dugo u gradjevini i nemojte meni muda pod bubrege prodavat.

hvala
Morales

#275 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Morales »

jazzer wrote:Svi oni koji su kupili stan na Stupu kajace se..

Nidje veze prijatelju to sto lupetas, pa kako onda zive oni svi ljudi u kucama? Sta je sa njihovom apotekom? :mrgreen:
Post Reply