iceman2010 wrote:505sCrtom wrote:iceman2010 wrote:Da. Vjerovatno se oko toga necemo sloziti. Ja mislim da je prilicno nategnuto govoriti o diskriminaciji ateista u BiH. Mislim da je nategnuto govoriti i o nekoj prijetnji da bi to u buducnosti moglo da se desi iz hiljadu i jednog razloga (uredjenje BiH, okruzenje, zavisnost od vanjskih faktora, kriticna masa koja bi podrzala neki otklon prema nekoj vrsti serijata....). Mislim dovoljno je proci carsijom recimo za ramazan i vidjeti da niko nikoga ne proganja, pogotovo ne od strane sistema ili neke zvanicne organizacije bilo drzave ili IZ-a. (ovo sam naveo samo kao primjer). Ja zaista ne vidim da su muslimani u nesto boljem polozaju, evo recimo u Sarajevu, od ateista. Cak sta vise, mogu imati vise problema u javnom zivotu (recimo obavljanje vjerskih obreda u radnom vremenu (dzuma) i drugo).
Prvo pitaj kako su prosli oni koji su lincovani dok su pokusavali napraviti izlozbu u likovnoj akademiji, pa se onda vrati i napisi istu recenicu (.
A to su represiju nad njima provodile zvanicne institucije sistema i IZ? Nisam ni znao da su proganjali zato sto su ateisti? Te iste proganjaju i po Beogradu i po Zagrebu, a pazi sad ne proganjaju ih muslimani. Cudno zar ne? Uvodi se serijatska drzava u Zagrebu i Beogradu

Momka u Mostaru ubise zato sto je musliman. Nisam primjetio da si se nesto pretrg'o osudjujuci taj cin.
I
molim te da mi nadjes samo jednu osudu "religioznih" ljudi (politicar ili neki hodza ili neki uposlenik ili vrhovnik iz ili cak bilo koje vjerske zajednice u bih) tog nasilja nad "drugacijim" sarajlijama.
cak sta vise, ne da neces naci, nego ces naci samo odobravanje i iskoristavanje te siutacije da se jos jednom naglasi kako je izbor ovih, koji su izlozbu pokusali organizovati, izopacen! je li tako? znaci, represiju, nisu provodile "zvanicne" institucije iz (nisam to ni tvrdio), ali je u najmanju ruku
nisu osudile, pa cak su je svojim izjavama i podrzale i
o-hra-bri-va-le (isto kao i onaj pop u beogradu kojima su smetali "drugaciji". sada su to homoseksualci, prije 20 godina si to bio ti!).
nisu ih proganjali zato sto su ateisti, upravu si, ali jesu zato sto ne opravdavaju njihov izbor (koji ih se na kraju i ne bi trebao ticati). isto kao sto ateiste boli briga sto se vjernik moli i boji se imaginarnih licnosti i sto si planira zagrobni zivot, tako ni vjernike ne bi trebalo boliti briga sta i kako drugi organizuju svoj zivot. na to nemaju pravo, ali vidi, cesto vjernik to pravo samovoljno prisvoji pa mu nije mrsko npr. izgubiti abdest dok mlati i gazi curicu, kojoj je tako lijepo u sarajevu zivjeti kao homoseksualac. jer za nju nije vise ni stvar izbora seksualnosti ili zivotnog stila i uvjerenja, nego stvar prezivljavanja. pa ako bi iko trebao imati razumjevanja za homoseksualce u sarajevu to bi onda bas trebali biti vjernici. no, ne vidjoh tako sto jos uvijek od "tolerantnih" i "moralnih". opet te molim, demantuj me sa bar jednom izjavom oko tog dogadjaja.
II
ovdje je rasprava o ateizmu i duplim standardima, koliko ja razumijem.
sad, nisam siguran da su bas ateisti ubili tog momka samo zbog toga sto je musliman/vjernik. koliko ja znam doslo je do tuce koja nije bila ni na kakvoj vjerskoj osnovi. (mislim da je pocelo sa saobracajim incidentom). slucajnost je bila da je ubijeni bio vehabija, mogao je biti i pijanica. (za ubicu i ne znam da li je vjernik ili ateista, znas li ti?). i naravno, ti u duhu svoje iz, iskoristavas i to kao argument gdje ga uopste ne mozes imati. ne razvodnjavaj nego se drzi teme.
III
ti si taj koji brani islam od nevidljivih neprijatelja, ne ja. nisam nikad izdvojio islam od ostalih sistema vjerovanja u nadprirodno. za mene u beogradu i zagrebu ne sjede agresivni ateisti, nego isto tako vjernici, koji, kao i u sarajevu i mostaru ne trpe drukcije od sebe. za to ti je dokaz lincovanje po sarajevu (i beogradu i zagrebu). tvoje navodjenje bg i zg upravo ide u prilog moje tvrdnje.
znaci, islam,
kao i ostale religije su za mene vrhunac ne tolerancije i abeceda nametanja svojeg misljenja (i to se ne ustrucava od agresivnih metoda). a za tebe, strah da pogledas preko dzamijiskog zida i prihvatis (ili bar probas razumjeti) drugacije od sebe. evo, dokaz je i ovaj slucaj iz indonezje, npr. a nemoj da te moram jos i podsjecati na odsjecene glave u iranu ili afganistanu (ili pravoslavno blagosiljanje koljaca po bosni, ili krscansku mrznju prema muslimanima, jevrejima, homoseksualcima... ako hoces tako)...
IV koliko vidim opravdavas zlostavljanje ovog indonezijanca koji je ateista, jer toboze takav je njihov zakon. nije ti palo na pamet da zakon mozda ne valja i da bi ga trebalo mijenjati. po zakonu su prije 60 godina jevreji bili niza bica. zene u mnogim zemljama cak i do prije nekoliko decenija. negdje jos uvijek zene nemaju pravo glasa.
u bih postoji zakon da svi imaju jednaka prava i slobode. pitanje za kraj. da li podrzavas recimo gay paradu u sarajevu? (jer je po zakonima ove zemlje tako sto itekako dozvoljeno)