Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
VerticalHairFactor

#251 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by VerticalHairFactor »

harač wrote:toliko si prepotentan da vjerovatno nisi više zanimljiv ni sebi :(

i Jim Al-Khalili je, hvala dragom allahu, ateista
Nazad vježbati č i ć, i pogledaj ovaj dokumetarac - biti ateista, ne znači mrziti ljude i lagati na njihovu kulturu, kako ti zdušno radiš.

Ja te pokušavam educirati, da ne lupetaš, da ne dokazuješ poluinformacijama kako si u pravu, a ti tako...

Pogledaj dokumentarac, ako makar malo znaš engleski, ima se šta za naučiti.

I da, Al Khalili jeste ateista, ali pripada islamskoj kulturi na način na koji Einstein pripada Judaizmu, kao još jedan agnostik, hajdemo reći. Ali to je već preteško za tebe, idemo korak po korak - odgledaj ovo, poslušaj šta Al Khalili ima reći o vjerskim uputama koje dominiraju u kulturi iz koje je potekao, te o odnosu toga spram civilizacijskog napretka Hilafeta zlatnog doba.

Ovom izjavom si se i dalje diskreditirao, i pokazao da nastupaš kao svaki "tornjak", navijački, Al Khalili je u mom toru - naprotiv, on jeste ateista, ali on nije u tvom toru i ne dijeli tvoja razmišljanja o kulturi i civilizaciji, i značaju kojeg je recimo vjera imala na muslimanske skolastike, čija su otkrića i koncepti revolucionarno promijenili svijet.
5 0 5

#252 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by 5 0 5 »

iceman2010 wrote:
505sCrtom wrote:
iceman2010 wrote:Da. Vjerovatno se oko toga necemo sloziti. Ja mislim da je prilicno nategnuto govoriti o diskriminaciji ateista u BiH. Mislim da je nategnuto govoriti i o nekoj prijetnji da bi to u buducnosti moglo da se desi iz hiljadu i jednog razloga (uredjenje BiH, okruzenje, zavisnost od vanjskih faktora, kriticna masa koja bi podrzala neki otklon prema nekoj vrsti serijata....). Mislim dovoljno je proci carsijom recimo za ramazan i vidjeti da niko nikoga ne proganja, pogotovo ne od strane sistema ili neke zvanicne organizacije bilo drzave ili IZ-a. (ovo sam naveo samo kao primjer). Ja zaista ne vidim da su muslimani u nesto boljem polozaju, evo recimo u Sarajevu, od ateista. Cak sta vise, mogu imati vise problema u javnom zivotu (recimo obavljanje vjerskih obreda u radnom vremenu (dzuma) i drugo).
Prvo pitaj kako su prosli oni koji su lincovani dok su pokusavali napraviti izlozbu u likovnoj akademiji, pa se onda vrati i napisi istu recenicu (.
A to su represiju nad njima provodile zvanicne institucije sistema i IZ? Nisam ni znao da su proganjali zato sto su ateisti? Te iste proganjaju i po Beogradu i po Zagrebu, a pazi sad ne proganjaju ih muslimani. Cudno zar ne? Uvodi se serijatska drzava u Zagrebu i Beogradu :lol: Momka u Mostaru ubise zato sto je musliman. Nisam primjetio da si se nesto pretrg'o osudjujuci taj cin.

I
molim te da mi nadjes samo jednu osudu "religioznih" ljudi (politicar ili neki hodza ili neki uposlenik ili vrhovnik iz ili cak bilo koje vjerske zajednice u bih) tog nasilja nad "drugacijim" sarajlijama.
cak sta vise, ne da neces naci, nego ces naci samo odobravanje i iskoristavanje te siutacije da se jos jednom naglasi kako je izbor ovih, koji su izlozbu pokusali organizovati, izopacen! je li tako? znaci, represiju, nisu provodile "zvanicne" institucije iz (nisam to ni tvrdio), ali je u najmanju ruku nisu osudile, pa cak su je svojim izjavama i podrzale i o-hra-bri-va-le (isto kao i onaj pop u beogradu kojima su smetali "drugaciji". sada su to homoseksualci, prije 20 godina si to bio ti!).
nisu ih proganjali zato sto su ateisti, upravu si, ali jesu zato sto ne opravdavaju njihov izbor (koji ih se na kraju i ne bi trebao ticati). isto kao sto ateiste boli briga sto se vjernik moli i boji se imaginarnih licnosti i sto si planira zagrobni zivot, tako ni vjernike ne bi trebalo boliti briga sta i kako drugi organizuju svoj zivot. na to nemaju pravo, ali vidi, cesto vjernik to pravo samovoljno prisvoji pa mu nije mrsko npr. izgubiti abdest dok mlati i gazi curicu, kojoj je tako lijepo u sarajevu zivjeti kao homoseksualac. jer za nju nije vise ni stvar izbora seksualnosti ili zivotnog stila i uvjerenja, nego stvar prezivljavanja. pa ako bi iko trebao imati razumjevanja za homoseksualce u sarajevu to bi onda bas trebali biti vjernici. no, ne vidjoh tako sto jos uvijek od "tolerantnih" i "moralnih". opet te molim, demantuj me sa bar jednom izjavom oko tog dogadjaja.

II
ovdje je rasprava o ateizmu i duplim standardima, koliko ja razumijem.
sad, nisam siguran da su bas ateisti ubili tog momka samo zbog toga sto je musliman/vjernik. koliko ja znam doslo je do tuce koja nije bila ni na kakvoj vjerskoj osnovi. (mislim da je pocelo sa saobracajim incidentom). slucajnost je bila da je ubijeni bio vehabija, mogao je biti i pijanica. (za ubicu i ne znam da li je vjernik ili ateista, znas li ti?). i naravno, ti u duhu svoje iz, iskoristavas i to kao argument gdje ga uopste ne mozes imati. ne razvodnjavaj nego se drzi teme.

III
ti si taj koji brani islam od nevidljivih neprijatelja, ne ja. nisam nikad izdvojio islam od ostalih sistema vjerovanja u nadprirodno. za mene u beogradu i zagrebu ne sjede agresivni ateisti, nego isto tako vjernici, koji, kao i u sarajevu i mostaru ne trpe drukcije od sebe. za to ti je dokaz lincovanje po sarajevu (i beogradu i zagrebu). tvoje navodjenje bg i zg upravo ide u prilog moje tvrdnje.
znaci, islam, kao i ostale religije su za mene vrhunac ne tolerancije i abeceda nametanja svojeg misljenja (i to se ne ustrucava od agresivnih metoda). a za tebe, strah da pogledas preko dzamijiskog zida i prihvatis (ili bar probas razumjeti) drugacije od sebe. evo, dokaz je i ovaj slucaj iz indonezje, npr. a nemoj da te moram jos i podsjecati na odsjecene glave u iranu ili afganistanu (ili pravoslavno blagosiljanje koljaca po bosni, ili krscansku mrznju prema muslimanima, jevrejima, homoseksualcima... ako hoces tako)...

IV koliko vidim opravdavas zlostavljanje ovog indonezijanca koji je ateista, jer toboze takav je njihov zakon. nije ti palo na pamet da zakon mozda ne valja i da bi ga trebalo mijenjati. po zakonu su prije 60 godina jevreji bili niza bica. zene u mnogim zemljama cak i do prije nekoliko decenija. negdje jos uvijek zene nemaju pravo glasa.
u bih postoji zakon da svi imaju jednaka prava i slobode. pitanje za kraj. da li podrzavas recimo gay paradu u sarajevu? (jer je po zakonima ove zemlje tako sto itekako dozvoljeno)
ljubav_aha

#253 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

505sCrtom wrote: IV koliko vidim opravdavas zlostavljanje ovog indonezijanca koji je ateista, jer toboze takav je njihov zakon. nije ti palo na pamet da zakon mozda ne valja i da bi ga trebalo mijenjati.
:thumbup:

primjer militantnog ateizma
harač

#254 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

VerticalHairFactor wrote:
harač wrote:toliko si prepotentan da vjerovatno nisi više zanimljiv ni sebi :(

i Jim Al-Khalili je, hvala dragom allahu, ateista
Nazad vježbati č i ć, i pogledaj ovaj dokumetarac - biti ateista, ne znači mrziti ljude i lagati na njihovu kulturu, kako ti zdušno radiš.

Ja te pokušavam educirati, da ne lupetaš, da ne dokazuješ poluinformacijama kako si u pravu, a ti tako...

Pogledaj dokumentarac, ako makar malo znaš engleski, ima se šta za naučiti.

I da, Al Khalili jeste ateista, ali pripada islamskoj kulturi na način na koji Einstein pripada Judaizmu, kao još jedan agnostik, hajdemo reći. Ali to je već preteško za tebe, idemo korak po korak - odgledaj ovo, poslušaj šta Al Khalili ima reći o vjerskim uputama koje dominiraju u kulturi iz koje je potekao, te o odnosu toga spram civilizacijskog napretka Hilafeta zlatnog doba.

Ovom izjavom si se i dalje diskreditirao, i pokazao da nastupaš kao svaki "tornjak", navijački, Al Khalili je u mom toru - naprotiv, on jeste ateista, ali on nije u tvom toru i ne dijeli tvoja razmišljanja o kulturi i civilizaciji, i značaju kojeg je recimo vjera imala na muslimanske skolastike, čija su otkrića i koncepti revolucionarno promijenili svijet.
stoko jedna prepotentna, ovaj video sam davno pogledao [preferiram "Everything" i "Nothing" od istog], ali bih tebi preporučio da ga pogledaš ponovo, jer ti izgleda treba više gledanja da bi mogao razlikovati društvene i religijske elemente. i, OPET, po bog-zna-koji-put toliko si arogantan da se nikada nisi ni usudio bilo šta pročitati od onoga što sam napisao. gdje sam ja tvrdio da islamski svijet prije 1000 godina nije bio u "zlatnom dobu". čak, šta više, ovdje se u nekoliko tema raspravljalo o uticaju dogmatskog islama , ali i drugih faktora poput mongolskih invazija, u padu tog zlatnog doba, i tom svijetu koji se u više od 1000 godina nije oporavio
harač

#255 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

ljubav_aha wrote:
505sCrtom wrote: IV koliko vidim opravdavas zlostavljanje ovog indonezijanca koji je ateista, jer toboze takav je njihov zakon. nije ti palo na pamet da zakon mozda ne valja i da bi ga trebalo mijenjati.

da, pretpostavljam da su i jevreji koji su se suprotstavljali rasnim zakonima bili militantni, kao i Martin Luther King, kao, uostalom, i dervo sejdić :D
VerticalHairFactor

#256 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Smiri se i sram te bilo. Ja sam ti samo ukazao na tvoje neznanje i neobrazovanost, koji su te i naveli da svoju temu začatavaš, i propagiraš govor mržnje spram jedne vjerske denominacije, kroz poluargumente i bez propisnog pravopisa.

Ti da si i jednom pogledao ovaj serijal, ne bi lupetao gluposti kakvih se stide i školarci u osmoljetki.

I, neznalico jedna, sam je Al Khalili nazvao svoj serijal Islam and Science, a potom opisivao društvene okolnosti i njihove temelje u religijskim tekstovima. "Tornjaku" li nijedan. :D
Last edited by VerticalHairFactor on 23/01/2012 18:40, edited 1 time in total.
5 0 5

#257 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by 5 0 5 »

ljubav_aha wrote:

ako me vec citiras, onda te molim da bar ne prekidas moje citate i vadis iz kontesta. hvala.
ljubav_aha

#258 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

harač wrote:
ljubav_aha wrote:

da, pretpostavljam da su i jevreji koji su se suprotstavljali rasnim zakonima bili militantni, kao i Martin Luther King, kao, uostalom, i dervo sejdić :D
poneta je: nije bitno da li se boris za ateizam ili vjerska prava,fazon je,borba se vodi istim nacinom ,a tako nesto vodi ka zakljucku,da ni ateisti nisu drugaciji od ostalih ljudskih bica :D
Obskurni

#259 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Obskurni »

Prije da se zalaze za osnovna ljudska prava, a ne za ateizam ili religiju.
Ocito je šta želiš da postigneš ali daj barem malo smislenosti :D
harač

#260 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

VerticalHairFactor wrote:Smiri se i sram te bilo. Ja sam ti samo ukazao na tvoje neznanje i neobrazovanost, koji su te i naveli da svoju temu začatavaš, i propagiraš govor mržnje spram jedne vjerske denominacije, kroz poluargumente i bez propisnog pravopisa.

Ti da si i jednom pogledao ovaj serijal, ne bi lupetao gluposti kakvih se stide i školarci u osmoljetki.

I, neznalico jedna, sam je Al Khalili nazvao svoj serijal Islam and Science, a potom opisivao društvene okolnosti i njihove temelje u religijskim tekstovima. "Tornjaku" li nijedan. :D
provaljuješ se i vjerovatno jedini koristiš ogavan riječnik na cjelokupnom ovom forumu. samo ova tema je dovoljna da te se preporuči dobrom psihijatru. inače, dobro si krenuo sa začatavanjem, bio sam uvjeren da će temu već jučer zatvoriti
Edin Wien

#261 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Edin Wien »

@ljubav_aha

Sudeći po greškama koje praviš u pisanju i činjenici da dosta citiraš na Engleskom
i ne razumiješ dobro postove pretpostavljam da ti matenji nije BHS. Moja kolegica Makedonka pravi slične
greške i ponekad koristi i google translator. Pretpostavljam da si Makedonka ili Bugarka. :?:

Dakle samo ti opiči svojim jezikom i ćirilicom meni i drugima ne vjerujem da će smetati a i sexy je. :)
ljubav_aha

#262 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

Obskurni wrote:Prije da se zalaze za osnovna ljudska prava, a ne za ateizam ili religiju.
Ocito je šta želiš da postigneš ali daj barem malo smislenosti :D
vecina ljudskih bica podrzava borbu za ljudska prava,ali svako pokusava u toj borbi podvuci vlatite stavove i uvjerenja u obliku pripdanistva nekom pokretu sa stavom i vjerovanjima ,ali humanitarizam i altruizam ne moraju i ne mogu iskljucivo biti dio atezima ili religije/vjere/
ljubav_aha

#263 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

Edin Wien wrote:@ljubav_aha

Sudeći po greškama koje praviš u pisanju i činjenici da dosta citiraš na Engleskom
i ne razumiješ dobro postove pretpostavljam da ti matenji nije BHS. Moja kolegica Makedonka pravi slične
greške i ponekad koristi i google translator. Pretpostavljam da si Makedonka ili Bugarka. :?:

Dakle samo ti opiči svojim jezikom i ćirilicom meni i drugima ne vjerujem da će smetati a i sexy je. :)
pricam i njemacki :-D

hvala Edin Wien,ja sam iz BiH,ali ne popravljam greske tokom pisanja,to radim u skoli,jer moram :lol:
VerticalHairFactor

#264 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

harač wrote:
VerticalHairFactor wrote:Smiri se i sram te bilo. Ja sam ti samo ukazao na tvoje neznanje i neobrazovanost, koji su te i naveli da svoju temu začatavaš, i propagiraš govor mržnje spram jedne vjerske denominacije, kroz poluargumente i bez propisnog pravopisa.

provaljuješ se i vjerovatno jedini koristiš ogavan riječnik na cjelokupnom ovom forumu. samo ova tema je dovoljna da te se preporuči dobrom psihijatru. inače, dobro si krenuo sa začatavanjem, bio sam uvjeren da će temu već jučer zatvoriti
Moj rječnik je izazivajući, ali ne ogavan, moji argumenti mi ostavljaju mogućnost da ne koristim ogavan rječnik i govor mržnje, za razliku od tebe, koji argumentiraš poluinformacijama, a kad te neko stisne za neznanje, kažeš mu da je "stoka", a muslimane kao vjersku denominaciju svodiš na divljake, ubice i sl. Naravno uz projekcije na Bosnu.

Bez obzira što si išamaran, ja ipak ostajem u nadi da si shvatio da biti ateista ne znači mrziti muslimane ili neke druge vjernike, pa si mogao vidjeti na primjeru Jima kako govori stvari vrlo slične onome na što sam ja ukazivao - interpretacije su različite, negdje je islam motivator za dobro (stari i klasični period originalne misli), a negdje ga se bukvalizira i brutalno interpretira. Ista je stvar sa svim ostalim idejama, vjerama i ideologijama u najširem smislu.

Najtoplije ti savjetujem da se sabereš, prvi si, sa svojom sljedbom koja te zdušno brani, počeo praviti digresije, zašto ne odgovoriti na digresije i pokazati da zapravo ne znaš o čemu govoriš. Ne zamjeram ti na psovci, malo sam i ja tebe išarao - zaslužio si, govor mržnje me posebno nervira; svejedno je li usmjeren protiv muslimana, kršćana, Jevreja, homoseksualaca, ili drugih; ali me posebice nervira kad se svi grijesi muslimana hinjski projektiraju na Bosnu - tada smo na korak da razgovaramo o puno gorim stvarima.
Edin Wien

#265 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Edin Wien »

ljubav_aha wrote:

hvala Edin Wien,ja sam iz BiH,ali ne popravljam greske tokom pisanja,to radim u skoli,jer moram :lol:
Super, alles klar. :) Jos u skoli a vec učestvuješ u ovim ozbiljnim temama. :thumbup: Izvinjavam se za ono "sexy".
5 0 5

#266 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by 5 0 5 »

ljubav_aha wrote: poneta je: nije bitno da li se boris za ateizam ili vjerska prava,fazon je,borba se vodi istim nacinom ,a tako nesto vodi ka zakljucku,da ni ateisti nisu drugaciji od ostalih ljudskih bica :D
razlika je u nametanju. cesto vjernici misle da im je misija uvjeriti druge, da je njihovo uvjerenje u nadprirodna stvorenja, jedino istinito i ne prezaju ni od najgorih metoda (kamenovanje, spaljivanje, sjeca glava, mucenje) da bi to nametnuli. dok to ateisti (ili ateisticka drustva, ako tako hoces) ne rade (u ime ateizma sigurno ne). korijen je u tome sto u religijama ne smijes zapitkivati stvari, jer je kazna nametnuta. i to uzasna kazna (kako je opisano u vjerskim knjigama). zbog toga ih je lako izmanipulirati. jer ne zapitkuju. samo im moras to upakovati jednostavno i utjerati strah u kosti. a to je i metod koji i sami koriste protiv onih koji su van njihovog sistema. strah, strah, strah! ne znaju drukcije. pocev od maja koji su sjekli glave, do krscana koji su spaljivali na lomaci do muslimana koji kamenuju...

istina jeste da ateisti nisu drukciji od "ostalih ljudskih bica" no ja nisam nikad upoznao ateistu koji se uvrijedi kada mu kazes da ima boga ili da trazi postovanje za svoj sistem vrijednosti. a religiozni ljudi, pa to im je sablon od kad su boga i izmislili.
harač

#267 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

ogavan, nego šta, neću ni citirati!

i, kao što sam sto puta ponovio, provaljuješ se jer ne čitaš, već proiciraš. imaš spremne i predvidive odgovore koje koristiš iako ne čitaš ono na šta "odgovaraš" zbog čega si dosadan, i odvodiš raspravu konstantno u offtopic. ako hoćeš rasprave o posebnim temama, gdje će se iznositi različiti argumenti, iste moraš otvoriti [kao što sam napomenuo, o svemu o čemu si ti ovdje palamudio VEĆ SU POSTOJALE teme, u kojim sam učestvovao, na šta sam ti također ukazao u prvom odgovoru, ali ne - ti po svojim pripremljenim odgovorima i gotovo]. uzmi neki savremeniji riječnik i pogledaj definiciju "topic"... pročitaj nekoliko puta, nauči napamet!

gdje sam ja spominjao bosnu [čak, šta više, u nekoliko rasprava bilo je riječi o našoj "vanilla" varijanti], i negirao mogućnost relativizacije teksta kroz tumačenje? kao što rekoh, provaljuješ se.
Last edited by harač on 23/01/2012 19:13, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#268 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

Edin Wien wrote:
ljubav_aha wrote:

Super, alles klar. :) Jos u skoli a vec učestvuješ u ovim ozbiljnim temama. :thumbup: Izvinjavam se za ono "sexy".
sexy je najbolji dio :D :lol: :-D jesam u skoli,ali nisam vise u 20tim :-D
ljubav_aha

#269 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

505sCrtom wrote:
ljubav_aha wrote: poneta je: nije bitno da li se boris za ateizam ili vjerska prava,fazon je,borba se vodi istim nacinom ,a tako nesto vodi ka zakljucku,da ni ateisti nisu drugaciji od ostalih ljudskih bica :D
razlika je u nametanju. cesto vjernici misle da im je misija uvjeriti druge, da je njihovo uvjerenje u nadprirodna stvorenja, jedino istinito i ne prezaju ni od najgorih metoda (kamenovanje, spaljivanje, sjeca glava, mucenje) da bi to nametnuli. dok to ateisti (ili ateisticka drustva, ako tako hoces) ne rade (u ime ateizma sigurno ne). korijen je u tome sto u religijama ne smijes zapitkivati stvari, jer je kazna nametnuta. i to uzasna kazna (kako je opisano u vjerskim knjigama). zbog toga ih je lako izmanipulirati. jer ne zapitkuju. samo im moras to upakovati jednostavno i utjerati strah u kosti. a to je i metod koji i sami koriste protiv onih koji su van njihovog sistema. strah, strah, strah! ne znaju drukcije. pocev od maja koji su sjekli glave, do krscana koji su spaljivali na lomaci do muslimana koji kamenuju...

istina jeste da ateisti nisu drukciji od "ostalih ljudskih bica" no ja nisam nikad upoznao ateistu koji se uvrijedi kada mu kazes da ima boga ili da trazi postovanje za svoj sistem vrijednosti. a religiozni ljudi, pa to im je sablon od kad su boga i izmislili.
licno,znam ateiste i vjernike koji mogu imati kvalitetnu konverzaciju sa ciljem njegovanja altruizma i humanitarizma,ali nijedno nece postaviti konverzaciju o postojanju ili nepostojanju Boga,to je licni svijet,koji ne treba nametati drugim osobama

ne moras biti ni ateist, ni vjernik ako zelis ISKLJUCIVO da se boris za ljudska prava

ne vidim razliku atiste ili vjenrika koji baca bombe za ljudska prava
ellec

#270 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ellec »

VerticalHairFactor wrote:
harač wrote:

Moj rječnik je izazivajući, ali ne ogavan, moji argumenti mi ostavljaju mogućnost da ne koristim ogavan rječnik i govor mržnje, za razliku od tebe, koji argumentiraš poluinformacijama, a kad te neko stisne za neznanje, kažeš mu da je "stoka", a muslimane kao vjersku denominaciju svodiš na divljake, ubice i sl. Naravno uz projekcije na Bosnu.

Bez obzira što si išamaran, ja ipak ostajem u nadi da si shvatio da biti ateista ne znači mrziti muslimane ili neke druge vjernike, pa si mogao vidjeti na primjeru Jima kako govori stvari vrlo slične onome na što sam ja ukazivao - interpretacije su različite, negdje je islam motivator za dobro (stari i klasični period originalne misli), a negdje ga se bukvalizira i brutalno interpretira. Ista je stvar sa svim ostalim idejama, vjerama i ideologijama u najširem smislu.

Najtoplije ti savjetujem da se sabereš, prvi si, sa svojom sljedbom koja te zdušno brani, počeo praviti digresije, zašto ne odgovoriti na digresije i pokazati da zapravo ne znaš o čemu govoriš. Ne zamjeram ti na psovci, malo sam i ja tebe išarao - zaslužio si, govor mržnje me posebno nervira; svejedno je li usmjeren protiv muslimana, kršćana, Jevreja, homoseksualaca, ili drugih; ali me posebice nervira kad se svi grijesi muslimana hinjski projektiraju na Bosnu - tada smo na korak da razgovaramo o puno gorim stvarima.
Pa nismo coravi da ne vidimo da stavljas u usta rijeci koje nisu ni izgovorene te onda osudjujes tacnije izravno vrijedjas drugoga pogrdnim rjecnikom iako uvreda nije dosla sa njegove strane, a zatim govoris o mrznji koja uopste ne postoji nego je tvoj cilj ovdje da potpalis vatru medju dvije strane ne bi li doslo do opsteg izljeva niskih strasti.

E to je prava slika divljaka i bezobraznika, takvi bi sto bi rekli posvadjali Amere i Ruse.

Ali neka nama tebe :mrgreen: , nismo mi neuki ni s jedne strane ni druge strane da nasjednemo na takve podvale, samo ukopavas sam sebe, nastavi ti dalje slobodno. :lol:
Last edited by ellec on 23/01/2012 19:19, edited 1 time in total.
Teea

#271 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by Teea »

505sCrtom wrote:

kako si se usudio ovo napisati sada ce te @VerticalHairFactor proglasiti muslimanomrscem neznalicom nitkovom seljakom i proglasice se i za tvoga novoga edukatora.

On haman ne svata da ljudi su protiv dogme a ne protiv ljudi.I da mu nacrtac ne konta valjda mu treba i nacrtati i ofarbati.
ljubav_aha

#272 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by ljubav_aha »

izgleda da moras biti ateista da se boris za ljudska prava :D :lol:
VerticalHairFactor

#273 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

505sCrtom wrote:

A, zar ne misliš da je vjernicima uvredljivo kad im kažeš da su izmislili boga - mislim nije problem to reći u nekoj znanstvenoj i filozofskoj raspravi, ili imati to mišljenje - isto tako zar ne misliš da griješiš kad sve vjere, i sve njihove interpretacije u svim vremenskim razdobljima svodiš na kamenovanja, ubijanja i sl. Istina je da su mnogi periodi velikih imperija i carstava utemeljenih na određenim religijama imali zlatna, dugotrajna razdoblja tolerancije, štaviše rezona i kritičkog osvrta na sve, i da su za to našli potporu u svojim religijskim interpretacijama.
Evo ja sam postao ovaj serijal od Al Khalilija, koji upravo o tome govori.
Nijedan vjernik ne ubija radi vjere, ubija radi toga što je racionalizacijom sebi omogućio da zaobiđe osnovne naputke judeo-kršćanstva i islama, recimo, a koji govore o nepovredivosti života, i da ubije na "pravdi Boga". Na isti je način Hitler i njegovi istomišljenici, koristio ateizam i posebice Darwinovu teoriju da opravda svoja ubistva (veliki sam pristalica TE, ljubitelj Spinoze i njemu slučnih filozofa, da me pogrešno ne razumiješ).

Ne čini li ti se da kad tražiš od vjernika da pristanu na to da su boga izmislili, da su divljačke ubice i sl., osim eto ponekih iznimki, zapravo ne radiš isto ono što ortodoksni među njima zahtijevaju od tebe - da priznaš da su pederi bolesna marva, da su ateisti zli i nenormalni, i sl., u ravni riječi i govora.

Bilo kakav govor mržnje, a govor mržnje je onaj koji apriori degradira i unizuje onoga drugog, izaziva kontraefekt i dio je problema. Ne kažem ja da teisti trebaju biti ateisti i obratno, kažem da je rješenje da i jedni i drugi uvažavaju jedni druge, pa makar se fundamentalno ne slagali. Ne slagati se ne znači biti neprijatelj, važno je ne vrijeđati.

I jedni i drugi su skloni vrijeđanju i netrepeljivosti, i među jednima i drugima ima zlatnih ljudi. U krivu su jedino ovi prvi, i od jednih i od drugih, jer se život ne može normalno odvijati uz takvu praksu.
VerticalHairFactor

#274 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Pa nismo coravi da ne vidimo da stavljas u usta rijeci koje nisu ni izgovorene te onda osudjujes tacnije izravno vrijedjas drugoga pogrdnim rjecnikom iako uvreda nije dosla sa njegove strane, a zatim govoris o mrznji koja uopste ne postoji nego je tvoj cilj ovdje da potpalis vatru medju dvije strane ne bi li doslo do opsteg izljeva niskih strasti.

E to je prava slika divljaka i bezobraznika, takvi bi sto bi rekli posvadjali Amere i Ruse.

Ali neka nama tebe :mrgreen: , nismo mi neuki ni s jedne strane ni druge strane da nasjednemo na takve podvale, samo ukopavas sam sebe, nastavi ti dalje slobodno. :lol:
Nastavi čitati, i ova Teea, čitanjem se nauči pratiti tok misli, čitanjem se čovjek educira i bolje razumijeva šta je to govor mržnje; nije samo reći mrzim. Dok čitaš, ima nade za tebe, i tvoje drugare. :thumbup:
harač

#275 Re: Dupli standardi: ateisti, facebook, Indonezija

Post by harač »

"Čitanje", napokon! Istina, morao sam ponoviti u jedno 10 postova.

"Hitler koristio ateizam i posebice Darwinovu teoriju da opravda svoja ubistva", i sad bih ja trebao u offtopic :zzzz:
Locked