brisaci

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
basicm

#251 Re: brisaci

Post by basicm »

artur morgan wrote: 11/02/2021 12:07 Namaži ih vazelinom :D

Kažu da vazelin sve mrtvo vraća u život :D
Jest, ali u prknu!

:D
JavierBosnia

#252 Re: brisaci

Post by JavierBosnia »

artur morgan wrote: 11/02/2021 12:07 Namaži ih vazelinom :D

Kažu da vazelin sve mrtvo vraća u život :D
Govorili su i silikonski sprej da naprskam, ali da ostavlja kratko bijeli trag, pa sam odustao od te ideje :D
nagibSA

#253 Re: brisaci

Post by nagibSA »

Kupio sam set Continental 750+650mm, jer su ih hvalili. Dobri su, medjutim ne nalijeze fino na suvozacevoj strani, pokusao srediti nije moglo i bacim. Na vozacevoj strani je dobro, koliko sam uspio primjetiti, nalijeze fino, nema lufta. I kod mene su one rucice od brisaca sa lijeve i desne strane (Citroen C4 II), tako da ovaj na suvozacevoj strani dodje i naopako, bitno je i to, zbog polozaja krilaca i aerodinamike (ocigledno je zamisljeno da su rucice sa iste strane). Kod Continentala je bzvz sto je gumica zalijepljena za onaj metalni dio nije kao kod Boscha, da se samo uvuce. I nekako onaj dio gdje se kaci ima mnogo plastike - "mesa"i pomalo strci.

Kakvo je stanje kod Bosch Aerotwina, da li se moze okrenuti adapter u drugu stranu na suvozacevoj strani, da ne bude brisac naopako. Npr. Bosch AeroEco je simetrican sa obe strane pa je svejedno kako ce se okrenuti. :thumbup: Nadam se da sam bio jasan. Hvala :sax:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#254 Re: brisaci

Post by Evolution_IV »

AeroEco smetlje,nakon pola godine slabije brisu jos ih cistio redovno,originalni su najbolji :thumbup:

nisam probao denso hybrid,kazu da su dobri al su zara...
Hemel

#255 Re: brisaci

Post by Hemel »

Valja li cemu ona masinica sto skida jedan sloj sa brisaca?
Jednom se mogu rezati da dobiju novo nalijeganje.

Image
Optimist

#256 Re: brisaci

Post by Optimist »

Image
kabal1337

#257 Re: brisaci

Post by kabal1337 »

Evolution_IV wrote: 15/02/2021 19:42 AeroEco smetlje,nakon pola godine slabije brisu jos ih cistio redovno,originalni su najbolji :thumbup:

Iskreno nije nesto ni onaj Bosch od 70 KM nesto bolji. Imao sam oba. Mislim da je SWF bolji od Boscha
Optimist

#258 Re: brisaci

Post by Optimist »

SWF na autu 4 godine. Ponekad znaju preskakati ali jos uvijek brisu jako dobro.
preludezalude

#259 Re: brisaci

Post by preludezalude »

Na clio stavio prije par dana Magnei Marelli hybrid. Brisu ok trenutno ali bas nisu besumni. Nisu bas ni skupi...25KM.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#260 Re: brisaci

Post by konektovan »

Na mom autu vec 2 godine autopractic brisaci iz FIS-a, još uvijek brisu solidno, a ne cvile, sto je pohvalno za cijenu od 15 KM za set..
Evolution_IV

#261 Re: brisaci

Post by Evolution_IV »

kabal1337 wrote: 15/02/2021 21:24
Evolution_IV wrote: 15/02/2021 19:42 AeroEco smetlje,nakon pola godine slabije brisu jos ih cistio redovno,originalni su najbolji :thumbup:

Iskreno nije nesto ni onaj Bosch od 70 KM nesto bolji. Imao sam oba. Mislim da je SWF bolji od Boscha
ja se mogu zaklet da mi je sofersajba imala vise ogrebotina od koristenja aerotwina,nego prije sa originalnim...

SWF je li ono on pod Valeo grupacijom,mescine da ih ima u AutoDomu 50-70KM kostaju :?
artur morgan

#262 Re: brisaci

Post by artur morgan »

Imam iskustva sa SWF i ne bi ga preporucio. Dobro ciste ali meni su skripale kad je bilo ispod 0C. Zbog toga sam ih zamijenio nakon mjesec dana. Platio sam ih oko 55 KM, ako se dobro sjecam. Ne vrijede toliko. Poslije toga kupio original za 83 KM, dvije godine rade bez greske za sada.
nagibSA

#263 Re: brisaci

Post by nagibSA »

Ima li neko iskustva na kojim sve brisacima moze lako da se mijenja gumica, koja nije u komadu zajedno sa spoilerom.

Procitah negdje da moze na Bosch Aerotwin, moze li Aeroeco...

To je najbolja varijanta za ubuduce, kupiti te brisace i posle samo gumice uzimati.

Kod mene na originalnim je gumica u komadu sa spoilerom, najgore moguce rjesenje.
ado-nekad-sampion

#264 Re: brisaci

Post by ado-nekad-sampion »

Ja bih uzeo original s ovom pamecu. Skinuti originalni, koji su malo mrljali, stavljeni ti AeroTwin, super nalijezu, brisu, takvih problema nema, ali kad se vracaju iz najvise pozicije, lijevi uvijek malo "lupi", dok originalni i posle 6-7 godina bukvalno ne osjetis da klize po staklu. Sad su brisaci postali tako skupi da je bolje uzeti original nego eksperimentisati. Eto moja 2 centa, a koristim Bosch brisace 20 godina i nikad prije mi ne bi naumpalo da kupim original.
nagibSA

#265 Re: brisaci

Post by nagibSA »

Kupio Bosch Aerotwin u Motorexu i zavrsio pricu, nekako su mi i kvalitetniji od OEM fabrickih. Fora je ne kupovati univerzalne brisace sa adapterima posebno, vec tipske za auto koje imas koje dolaze u setu (tu ne dolaze adapteri i ono kacenje je "slim"). Nalegne extra, kao fabrika ,spoileri ispravnop okrenuti i na vozacevoj i suvozacevoj strani (ljudi razmisljali o tome).

Continental nema setove za odredjena vozila vec univetzalne. Ovi iz Maje poslali 2x posebno koji nisu nalijegali dobro, i ona plastika za kacenje robusna sa onim adapteriima, aiako sam trazio i pitao za set.

To je to, ostaje samo da se mijenja gumica (koja je standardna i odvojiva nije u komadu sa spoilerom kao kod fabrickih OEM, a nije ni ljepljena kao kod Continentala). Da sam k'o covjek odma' uzeo ovo, nego bacih 5-obanku bzvz, kao Conti ovo ono najbolje na trzistu, a njesra obicno:-)

Ne bih nikad uzeo moje OEM, jer se ne mogu gumice mijenjati, mora komplet sa spoilerima. Neekonomicno!

Imam osjecaj da vecina uzima Bosch univerzalne i posle se zali ne brise dobro, ne nalijeze itd.
JavierBosnia

#266 Re: brisaci

Post by JavierBosnia »

nagibSA wrote: 17/02/2021 19:23 Kupio Bosch Aerotwin u Motorexu i zavrsio pricu, nekako su mi i kvalitetniji od OEM fabrickih. Fora je ne kupovati univerzalne brisace sa adapterima posebno, vec tipske za auto koje imas koje dolaze u setu (tu ne dolaze adapteri i ono kacenje je "slim"). Nalegne extra, kao fabrika ,spoileri ispravnop okrenuti i na vozacevoj i suvozacevoj strani (ljudi razmisljali o tome).

Continental nema setove za odredjena vozila vec univetzalne. Ovi iz Maje poslali 2x posebno koji nisu nalijegali dobro, i ona plastika za kacenje robusna sa onim adapteriima, aiako sam trazio i pitao za set.

To je to, ostaje samo da se mijenja gumica (koja je standardna i odvojiva nije u komadu sa spoilerom kao kod fabrickih OEM, a nije ni ljepljena kao kod Continentala). Da sam k'o covjek odma' uzeo ovo, nego bacih 5-obanku bzvz, kao Conti ovo ono najbolje na trzistu, a njesra obicno:-)

Ne bih nikad uzeo moje OEM, jer se ne mogu gumice mijenjati, mora komplet sa spoilerima. Neekonomicno!

Imam osjecaj da vecina uzima Bosch univerzalne i posle se zali ne brise dobro, ne nalijeze itd.
Evo ja sam kupio Bosch aerotwin za svoje vozilo i nikako nisam zadovoljan, kada je kisa i mokro okej super brise, ali cim uzmem da ocistim sofersajbu jer mi je ispred auto sofersajbu zaprljalo, slabo. Na suvozacevoj strani po sredini preskace sve.
I do cega je sad?
hali gali halid

#267 Re: brisaci

Post by hali gali halid »

Ja sam kupio u Motorexu Valeo brisace, i zadovoljan sam zasad.
semirsar

#268 Re: brisaci

Post by semirsar »

JavierBosnia wrote: 17/02/2021 19:51
nagibSA wrote: 17/02/2021 19:23 Kupio Bosch Aerotwin u Motorexu i zavrsio pricu, nekako su mi i kvalitetniji od OEM fabrickih. Fora je ne kupovati univerzalne brisace sa adapterima posebno, vec tipske za auto koje imas koje dolaze u setu (tu ne dolaze adapteri i ono kacenje je "slim"). Nalegne extra, kao fabrika ,spoileri ispravnop okrenuti i na vozacevoj i suvozacevoj strani (ljudi razmisljali o tome).

Evo ja sam kupio Bosch aerotwin za svoje vozilo i nikako nisam zadovoljan, kada je kisa i mokro okej super brise, ali cim uzmem da ocistim sofersajbu jer mi je ispred auto sofersajbu zaprljalo, slabo. Na suvozacevoj strani po sredini preskace sve.
I do cega je sad?
do avta, mjenjaj ti oto :mrgreen:
avijon

#269 Re: brisaci

Post by avijon »

smece

Hemel

#270 Re: brisaci

Post by Hemel »

pretpostavljam da je smece
Evolution_IV

#271 Re: brisaci

Post by Evolution_IV »

avijon wrote: 17/02/2021 20:23 smece

:lol: :lol: :lol:

al najbolje od svega je ovo "repair",trebalo bi se zvat wipper blade cutter/trimmer :lol:
Evolution_IV

#272 Re: brisaci

Post by Evolution_IV »

meni svaki ali svaki desni/suvozacev stoji prenisko sa adapterom,a fabricki jedino stoji kako treba jer je kacenje ispod metlice :run:

Image

i jedino ovi kad brisu,dodju do kraja stakla/A stuba :)
Enticer

#273 Re: brisaci

Post by Enticer »

Zadnjih par mjeseci vozio nekoliko auta i na svakom brisaci kad se vracaju i taman kad se trebaju zaustaviti bace manju kolicinu vode na staklo na strani suvozaca pa moram opet ponavljati i tel iz treceg puta skroz ocistim.
Ne znam jel to samo kod mene ili je to normalna pojava. Na jednom autu su glanc novi Valeo brisaci, tek stavljeni, a na drugim Bog zna od kad su i kakvi su, al kod svih ista stvar.
Naslovnica

#274 Re: brisaci

Post by Naslovnica »

Kupio Bosch AeroEco, u dužini koja ide na SeyA.
Nisam gledao kompatibilnost.
Ima 4-5 onih nastavaka, ali nisam uspio da ih montiram.
Pogledam na ambalaži, nigdje mog auta.
Je li to danak neiskustvu, ili sam paglu pa ih ne znam montirati?
Ili je oboje?
🥺
Image
Image
nikeze

#275 Re: brisaci

Post by nikeze »

Ima li neko iskustva sa Hella brisačima? Prodavačica kaže da su grafitni. Nisu ni skupi.
Post Reply