Sarajevski standard zivota

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
gilbert

#251 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Pa vidi se bolje jer gluma i sminka nepuse jer takvih bosanca imamo i po Saturnovim Prstenovima .

Ja sam produkt socijalizma pa gledam siru drustvenu zajednicu i njenu dobrobit.
Prvo treba razgraniciti generacijski jaz , mi stariji smo imali drugu perspektivu od danasnje omladine . Kada gledam svoju familiju , raju sa fakulteta svi zive dobro specijalisti po bolnicama , direktori , rukovodioci , trljaju guzice od fotelje po drzavnim sluzbama a onda gdje je masa mojih suboraca koji i dan danas sjede nezaposleni a cetrdeset i vise godina ni zene ni djeteta ni stana nego sa kafe na kafu malo do kladionice i tako idu dani . Moja generacija je vec zavrsila fakultete neke '96,'97,'98 i bilo je posla sa malo stele i familijarnih veza moglo se je birati .Prije rata Zenica je imala najskolovanije konobare i prodavacice u buticima sve masinski i metarluski inzinjeri . Danas smo napravili puni krug . Izlaze generacije sa fakulteta i trunu na biroima rada . Istovremeno oni sto ih niko nije vidjeo na ispitima se zaposljavaju sedmicu po diplomiranju .
Na licnu notu ja sam ljetos uz kafu i rucak kod familije bio ponudjen poslom za mene i suprugu u drzavnoj sluzbi u Sarajevu po sistemu :" haj se vrati ". A i bez toga ja se mogu vratiti sest mjeseci od sada na slicno radno mjesto u Americkoj Ambasadi u Sarajevu i to da ostanem u istoj firmi . ( da neko nepomisli nehvalim se nego objasnjavam primjerom) . Znaci ja se vratim i sutra pocnem kako nigdje nije bolje nego u Bosni a zatvaram oci pred realnoscu .
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#252 Re: Sarajevski standard zivota

Post by KatarinaKosaca »

gilbert wrote:Pa vidi se bolje jer gluma i sminka nepuse jer takvih bosanca imamo i po Saturnovim Prstenovima .

:D Ok, hvala. Sve jasno
gilbert

#253 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Pa ono gledam raju seta skockana po Zenici ljetos a niko nesjeda ,sjedi bracni par do mene za stolom LaCosta majice sminka fazoni a ja zbir od sebe( pa hvatam sta se prica za tri susjedna stola dok razgovaram sa jaranima ) i zazvoni mobitel njegov i nije se stigao javiti i on gleda broj i prica ide :"Zvao XXXXX " ona:"De nazov ga " On :"Imam samo dvije marke kredita" ona :"ja imam samo pet " sutnja on :"Haj nazvacemo ga od kuce "
amidzazeher

#254 Re: Sarajevski standard zivota

Post by amidzazeher »

gilbert wrote:Pa ono gledam raju seta skockana po Zenici ljetos a niko nesjeda ,sjedi bracni par do mene za stolom LaCosta majice sminka fazoni a ja zbir od sebe( pa hvatam sta se prica za tri susjedna stola dok razgovaram sa jaranima ) i zazvoni mobitel njegov i nije se stigao javiti i on gleda broj i prica ide :"Zvao XXXXX " ona:"De nazov ga " On :"Imam samo dvije marke kredita" ona :"ja imam samo pet " sutnja on :"Haj nazvacemo ga od kuce "

Eh eto kao tako se prije nije radilo!! Sjedim sa jaranom kokuzi i ja i on i pijemo kafu. A na nama robe najmanje 3 stoje. I sta je tu sada neobicno majketi! Ostavi se omladine ona je uvijek kokuzala, a tebi sto ti rodbina govori da je lose to bolan hoce samo vise para da ti izvuku :lol:

Otkud znas da su bracni par? Stoji im vjencani za stolom?
Last edited by amidzazeher on 11/02/2012 11:24, edited 1 time in total.
gilbert

#255 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Ma nezali se moja familija nikada , gdje ce im biti lose svi u drzavnim sluzbama na rukovodnim mjestima ili po parlamentu i slicnim institucijama. Ovi nisu omladina nego u cetrdesetim godinam ono dijete sto je ih je zvalo mama i tata je bilo mala indicija.

Ako procitas vidjeces da sam iskljucio familiju i raju iz te kategorije ugrozenih . :wink:
Alhemicarkaa

#256 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Alhemicarkaa »

Jadni Švedi i naši dijasporci. Baš mi se nešto stislo oko srca kako se pate bez rahatluka i čejfa, još kad pomislim da ni luk gore ne miriše ko ovaj ovdje, dođe mi da im paket pošaljem. :cry:
gilbert

#257 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

A nema ni suhog mesa,sudzuke niti cevapa a tek pive . Daj posalji osvapices se a i flasa brlje za obloge bi dosla . :-D

A jos kad bi se imalo sa kime sjesti i zameziti :)
Lippenbekenntnis

#258 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Lippenbekenntnis »

prilagodjena wrote:imam dojam da dijasporaši,kudeći ovdje sve što je za pokuditi a i što nije,ubjeđuju prvo sebe a onda i sve oko sebe da su upravu što su otišli i ostali...govorim ovo gledajući strica,strinu i rođaka svako ljeto kad dođu na zasluženi odmor iz 'olandije :D
nije uopšte sjajno ali je hercika na mjestu,što havana reče :bih:
možda smo mi što smo ostali za žaljenje ali ja ipak žalim njih
imam isti dojam, iako ne zivim u bosni. to pitanje identiteta je uzasno kompleksno. :D
gilbert

#259 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Slazem se vidi se po nicku :D :D
Lippenbekenntnis

#260 Re: Sarajevski standard zivota

gilbert wrote:Slazem se vidi se po nicku :D :D

ako mislis na mene, onda cu nick odmah promijeniti u npr. "sabaheta".. :D

nije nigdje odealno, ni u bosni, ni u dijaspori, ovisno s kojeg aspekta se gleda naravno.
mada smatram da je nasoj dijaspori jednostavnije u americi jer je mentalitet malo otvereniji u odnosu na pojedine zemlje zapadne evrope.
gilbert

#261 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Sabaheta bas lijepo ime , ja se zabavljo sa jednom
Lippenbekenntnis

#262 Re: Sarajevski standard zivota

gilbert wrote:Sabaheta bas lijepo ime , ja se zabavljo sa jednom
nije lose ime, a ima i ljepsih imena. primjer sam tek tako navela, nije mi bilo u cilju ismijavanje ili slicno.
amidzazeher

#263 Re: Sarajevski standard zivota

Post by amidzazeher »

-Tuga je kad ti se sav rahatluk svede na dernek uz kilu cevapa na rostilju i flasom rakije!
-Tuga je kad se slomi od posla i odes na pivu sa jaranom a neko kaze: sve se nema a po kafanama se sjedi! Pa raaaaaaadim, imam posao halooooo!
-Tuga je kad zivis i radis za taj mjesec da odes/dodjes u tu domovinu i sjebes sav godisnji i sve pare da bi se "razrahatio" pa onda opet u "jamu"
-Tuga je kada radis i ti i zena, djecu ti odgaja mama ili punica, obdaniste ili ulica, i kad dodje odmor vrh je Makarska i to kod gazdarice kod koje ides vec godinama pa ti dadne dobar "popust."
-Tuga je kad se zaduzis svake godine za novo auto da bi "dokazao" dushmanima da si hadzija i da ti je praaaavo dobro.
-Tuga je kad mu jebes sve, sto dodje mjesec dana na ljeto samo da se qrci, a ostavi hiljade km-ova u tom gradu.
-Tuga je sto si za pare sto si kupio stan, kucu u domovini mogao pola Evrope obici i nesto vidjeti u zivotu.
-Tuga je kad ti je srce na mjestu, a svaki dan te neko jebe na salteru, u tramvaju, kaficu, prijemnoj ambulanti, komsinica ti udje petnaest puta u stan trazi ulja, praska za pecivo...... sto moras ostaviti kesu onoj jebenoj sestrici da bi ti pripazila bolesnu majku, kerovi te pojedose a niko ni mukajet...
-Tuga je kad jebes majku Svedima, Svabama, Norvezanima kako ne znaju da zive, idu spavati u devet i samo petkom i subotom se *ebu i piju, a sto su pocrnili od "tajlandskog" i "spanskog" sunca to ne vidis.

A sreca? Srecu svako trazi na svoj nacin, tako i zivot prolazi, nekada bih se mjenjao sa hipijima i pushio po citav hebeni dan a nekada mozda i ne bih, nekada sa onim pijacarem sto po citav dan narod okolo zahebaje, sto ne znaci da oni bolje ili losije zive od tebe/mene.
HAVANA

#264 Re: Sarajevski standard zivota

Post by HAVANA »

Alhemicarkaa wrote:Jadni Švedi i naši dijasporci. Baš mi se nešto stislo oko srca kako se pate bez rahatluka i čejfa, još kad pomislim da ni luk gore ne miriše ko ovaj ovdje, dođe mi da im paket pošaljem. :cry:

Nije sala vjeruj,ja kupus ganjo nozem po po sata po stolu...to je bolan ko kamen,nemeres savladat...
A sto su im paprike lijepe,jos kad mi slozi onu zutu ,crvenu i zelenu...pa ko umjetnicko djelo...a paradajz :shock: :lol: :-)Hodo jadan po selima,reko,ima li ko kajmaka prodat?? Objasnim ja njemu sta je kajmak...kaze levat bjez ba budalo...moze bure onih njihovih djidja napravit od te moje kile... :D Da mi ne bi turcina skapo bi od gladi,doduse volio sam i one djidje nasi goreng,bami goreng...kod kineza...
gilbert

#265 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Havana evo ogladni odoh malo izvadit kajmaka jest da je srbijanski pa cu da narezem ukoso a moglo bi se zavrsit Karlovackom . :D
amidzazeher

#266 Re: Sarajevski standard zivota

Post by amidzazeher »

gilbert wrote:Havana evo ogladni odoh malo izvadit kajmaka jest da je srbijanski pa cu da narezem ukoso a moglo bi se zavrsit Karlovackom . :D
Nemoj zaboraviti postavit slike na FB :D
gilbert

#267 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

Ma kakvi ja to samo sazaljevam ove sto su bili po EU pa jeli onaj galofak.

a Vegeta se kupuje kilogramima a tek Fruktalovi sokovi pa jos nas prasak za puding :wink:
Alhemicarkaa

#268 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Alhemicarkaa »

HAVANA wrote:
Alhemicarkaa wrote:Jadni Švedi i naši dijasporci. Baš mi se nešto stislo oko srca kako se pate bez rahatluka i čejfa, još kad pomislim da ni luk gore ne miriše ko ovaj ovdje, dođe mi da im paket pošaljem. :cry:

Nije sala vjeruj,ja kupus ganjo nozem po po sata po stolu...to je bolan ko kamen,nemeres savladat...
A sto su im paprike lijepe,jos kad mi slozi onu zutu ,crvenu i zelenu...pa ko umjetnicko djelo...a paradajz :shock: :lol: :-)Hodo jadan po selima,reko,ima li ko kajmaka prodat?? Objasnim ja njemu sta je kajmak...kaze levat bjez ba budalo...moze bure onih njihovih djidja napravit od te moje kile... :D Da mi ne bi turcina skapo bi od gladi,doduse volio sam i one djidje nasi goreng,bami goreng...kod kineza...
Da pogodim, pala kokoš mesa sa tebe, a duša presušila :mrgreen:
Emi_Nevermind

#269 Re: Sarajevski standard zivota

Post by Emi_Nevermind »

Bas kao sto kaze HAVANA; masina je to -i melje dok ne samelje. Nasi ljudi dobiju poslove, kupe namjestaj, steknu neka poznanstva i osjecaju neku vrstu sigurnosti- a ko ima porodicu, ta mu sigurnost dosta znaci. Uostalom, mi smo bica navike i kad negdje pustimo korijene, tesko nas je ponovo iscupati. I kad udjemo u tu zapadnu masinu, tesko se iz nje izvuci, obicno ljudi i ne razmisljaju puno o tome. Mi smo drustvena bica i nacin zivota u BiH je covjeku prirodniji nego vani, valjda je kao sto rece prilagodjena u pitanju to da ljudi iz dijaspore dodju, vide da nesto u njihovim zivotima fali, ali nemaju hrabrosti da se vrate da ne bi izgubili tu zapadnu navodnu sigurnost, i onda moraju pronaci milion zamjerki nasoj zemlji i nasem sistemu kako bi se ubjedili da je dobro sto su tamo gdje jesu.

Gilberte, oraspolozio si me do suza--- nasmijala me LaCosta, a jos vise me nasmijalo to "najlakse se vratiti".. O cemu ti bolan, jasta je lako ostaviti vani sigurnost, posao, stan u kojem zivis godinama, nove prijatelje i vratiti se negdje gdje je sistem daleko manje uredjen. Da opet citiram forumasa HAVANA- lako je otici, najteze se vratiti.Znaci upravo obratno od onog sto ti mislis. Pa kad je tako lako, sto se ti Gilberte dragi nisi vratio, svi ti po institucijama, vladi, daje ti americka ambasada posao.. A na to sve me nasmija najvise to za : "ja imam samo 5 maraka kredita". Ovo se nije desilo, kakva besmislena fikcija.. Niko ne kaze da ima SAMO 5 KM kredita. Da zivis tu, znao bi da kad imas 5 KM kredita, onda IMAS kredita. Meni kredit od 5KM bude i po 4-5 dana, doduse jeste da sam ekspeditivna kad pricam. Ali za 5 KM kredita niko ne bi rekao samo, to ovdje svako zna.. nema se koristi raspravljati, svako zna svoje, ali kao sto rece KatarinaKosaca, mozes ti sjediti i onako iz daljine nama pricati kakva smo mi sirotinja i bijeda, i kako je nama tu, a jedino cega se sjecas iz rodne zemlje su rakija, cevapi i meza. I vjeruj mi, ne mozes porediti svoj odmor sa zivotom ovdje.

A Amidza Zeher, ti si TITO. Bas si doprinio (kako ova rijc glupo izgleda kad se napise..) svojim realnim, balansiranim komentarom, upravo to zelim da kazem- nismo mi tolika bijeda kolikom nas dijasporci predstavljaju i kolikom se ponekad sami predstavljamo... A nije ni ovima u dijaspori toliko divno kao sto neki misle, i zivot u mnogim malim gradovima u dijaspori je daleko bezvezniji nego zivot u Sarajevu. Poenta je da nikom nije bilo lakse od samosazaljevanja i zavisti, ni nama tu ni njima tamo...
gilbert

#270 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

E moja Amira pa ti si se vratila i sada pricas kako je to tesko izvesti i to citiras HAVANU koji se isto tako vratio :lol:
Masina melje onoliko koliko joj ti dozvolis . Nenudi meni Ambasada posao ja vec dugo radim za federalnu vladu tako da ja samo mjenjam u tom slucaju lokaciju , isti posao isto radno mjesto .
Jos kad imas para na strani jos familije i prijatelja na polozajima svagdje si prispio ;-)
Sigurnost ti daje lova sto vise love vise sigurnosti pa onda familija .

Hvala bogu da se sva moja familija i prijatelji u Bosni snasli sad moji suborci su druga prica . Ja i supruga smo otisli sa fakultetima i radnim iskustvom iz Bosne pa onda zavrsili fakultet po Americi tako da za nas nema zime ni u Bosni ni u Americi .

Vjeruj ti da je fikcija da je bogdom ali ziva istina imati kredita na mobitelu i moci ga potrositi su dva razlicita pojma . Sto je i mislim bio njima problem jer nemaju za nadopune . Pa prije snijega Zenica je bila poluprazna nemoze se setata a nema se za sjedenja kao sto rece jedan forumas.
Sta se imam sjecati dolazim , vidis visim na forumu vise od tebe pogledaj ko ima vise postova ja ili ti , ovdje ima nasih koliko hoces pa znasli ti koliko se nas iselilo u Ameriku ? a grupisani ggdje god dodjes naces jos bosanaca.
Pa nema sanse da poredis odmor sa zivotom u Bosni , dodjem razvaljujem rentale sve mi jeftino , nesekria me sto neradi grijane ,sto je zagadjen vazduh , sto se teta smrkne na salteru , sto mito i korupcija hara , sto su niske penzije , sto platu policija trazi strajkujuci . U pravu si nije isto .
Moja Amir ja se smije opkladiti da si ti veci stranac u toj Bosni nego ja , ja jos uvijek imam stela na svakom mjestu . :D

Zaboravih ti odgovoriti na pitanje zasto se nisam vratio ? zato sto mi se nevraca necu da mi Dodik sere svaki dan, da Mevlid and co. rafala i raznosi policijske stanice , zato sto volim cist vazduh , sto mi je lijepo u Americi . sto volim doci na odmor u Bosnu pored svih drugih mjesta koje posjetim .

Nego procitaj ti koliko azilanata iz Bosne po EU eno hoce da ukinu bezvizni rezim za Bosance.
Last edited by gilbert on 11/02/2012 15:46, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#271 Re: Sarajevski standard zivota

Post by KatarinaKosaca »

Ima raznih iskustava i pričica. Ja znam jednu (više od jednu :D ) koja ljeti dođe i čeka da joj netko plati kafu , jer je završila fakultet (imal ko da u toj Americi ne završi fakultet?), pa plaća to, pa eto tako, svali se jadnim i siromašnim ovdje...
sensij

#272 Re: Sarajevski standard zivota

Post by sensij »

:) Sarajevski nacin zivota
Ja sto se narod izlupa o zivotu u Svedskoj, da ne mogu vjerovati. Ja zivim i radim u Svedskoj i izlazim cesto i smijem se i nikad mi nije nestalo para uvjek je ostalo. Na kafu idem kada mi se ide, cesto rucam u restoranu.
A ova A mira ili kako se vec zove da ona nije bila 15 dana u Svedskoj???
Plate sto ste pisali su potpuno netacne, puno vise se prima.
Ja radim i imam besplatna 3 obroka na poslu kao i kafu, caj i voce. Moja djeca do zavrsetka srednje skole imaju besplatan rucak, besplatne knjige i mjesecne karte za gradski prevoz. Ako se putuje vozom malo dalje djeca do 16 godina ne placaju nista ako su sa jednom odraslom osobom. Djeca do 19 godina placaju upola cijenu autobuske i vozne karta.
Zivim u Malmeu i najmanje 3 puta u godini odem u Copenhagen, rucam prosetam malo, nesto kupim i nazad.
Kafa u Ikei mi je besplatna. Namjestaj , obuca, odjeca zna biti snizenje i do 80posto itd... Mogla bih pisati 3 dana.
A diskriminacije ima svugdje, nepravde isto tako, bogatih i siromasnih isto tako.
Nikad ovdje nisam cula da neko nema para za hranu.
Last edited by sensij on 11/02/2012 15:53, edited 1 time in total.
gilbert

#273 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

KatarinaKosaca wrote:Ima raznih iskustava i pričica. Ja znam jednu (više od jednu :D ) koja ljeti dođe i čeka da joj netko plati kafu , jer je završila fakultet (imal ko da u toj Americi ne završi fakultet?), pa plaća to, pa eto tako, svali se jadnim i siromašnim ovdje...
Pa jebiga vazda je bilo grebatora i skotova a to zavrsiti fakultet je sirok pojama otidji na temu protesti u Americi pa ces nesto i nauciti . Sta ce ona kao izbjeglica placati kada je joj FAFSA platila sav fakultet.
Imas ti takvih u Americi nasih vazda prestali pusiti ali samo svoje cigare , vazda cekaju da im neko plati kafu . Fukara ostaje fukara bilo gdje da zivi , ja ti od takvih bjezim radi nafake jer suga je prelazna . :x
gilbert

#274 Re: Sarajevski standard zivota

Post by gilbert »

sensij wrote::) Sarajevski nacin zivota
Jebiga ja sam Zenicani neide da ja kazem sibicarka sta ces. :D
amidzazeher

#275 Re: Sarajevski standard zivota

Post by amidzazeher »

Gilbert je tipican primjer zasto je dijaspora omrazena "rasa" u Bosni :D
KatarinaKosaca wrote: jer je završila fakultet (imal ko da u toj Americi ne završi fakultet?)
Ja ga jos nisam upoznao, ali stvarno! :lol: Izgleda da je ista stvar kao i sa vozackom dozvolom, samo je valjda vazno doci i izraziti zelju :-D
Locked