Nisam se htio javljati na ovu temu, ali nakon posljednjih događanja moram. Sarajevo treba imati ulicu ARBiH, da baš ARBiH a ne 1. korpusa jer kao glavni grad treba imati poseban senzibilitet prema svim borcima ARBiH iz čitave države. Nikada mi neće biti jasno kako su ulicu dobile Zelene beretke, Patriotska liga, Mladi muslimani, a ARBiH ne...Ulicu ARBiH imaju Tuzla, Zenica a Sarajevo ne. Očigledno je neko htio da pošalje poruku ko je glaviniji i od glavnog....
Naravno poštujem i stav građana koji žive u toj ulici, njihovo demokratsko pravo je da zboru MZ iznesu svoj stav ma kakv on bio...
Međutim kap koja je prelila čašu je ponašanje članova nekih boračkih organizacija. Ja se još nisam oporavio od 2008 kada su Radžo i kompanija prijetili da će „braniti institucije grada kao 1992“. 2008 su protestvovali građani a 1992 su grad napadali četnici i SDS paravojska. Među protestantima je bilo puno pripadnika ARBiH. Otkud nekome pravo da mene upoređuje sa onima kojima sam se i ja suprostavljao 1992..
Ista situacija se ponavlja i sada. Građani MZ Koševo su nazvani dezerterima i agresorima i kako već sve ne....a predstavnik jedne boračke organizacije je zaprijetio da će biti kako su oni zamislili i tačka....ma malo sutra....
Ova država ima svoje Zakone i organe koji određuju šta se može a šta ne. Ako sam se borio za državu boriću se i za zakonitost i vladavinu prava u toj državi jer druge nemam.....
Što se tiče boračkih organizacija...mene su prije nekih 10-12 godina nagovarali da se učlanim u JOB. Međutim kada sam vidio da je u JOB-u profesionalno zaposlena osoba koja je pobjegla iz Sarajeva 6. aprila 1992 iako je bio vojni obveznik pa se vratio nakon rata, rekao sam daleko im kuća od moje. Boračke organizacije mogu predstavljati svoje članove, a ni u kom slučaju sve pripadnike ARBiH jer očigledno i sigurno mnogi od njih nisu njihovi članovi....
Tako, g. Škrijelju i Ajnadžiću ako ste se vi borili za društvo u kojme ćete se ponašati kako vam se „ćejfne“ i omalovažavati volju građana i zakonske procedure raznim prijetnjama morate da znate da su se, za razliku od vas, mnogi borili za državu u kojoj će vladati red i zakon a ne anarhija i samovolja pojedinaca koji se kriju iza desetina hiljada obespravljenih boraca koji nemaju šta da jedu, pa su im nazivi ulica „zadnja rupa na svirali“
Zato vas molim da govorite u svoje ime, jer vi definitivno ne predstavljate kompletnu boračku populaciju, isto kao što ste u svoje ime debelo naplatili svoj patriotizam. Visokim penzijama, činovima i stanovima i ostalim dodacima.
Što se tiče ulice, ovo nije 1945, odnosno Sarajevo se ne završava na Marindvoru, pa ne vidim razloga da ARBiH ne dobije svoju ulicu i u novom dijelu grada( i tamo žive borci ARBiH), pa u krajnjem slučaju baš tamo gdje je sada ulica Azize Šaćirbegović....