Problemi sa komšijama

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
bez_ideje

#251 Re: Problemi sa komšijama

Post by bez_ideje »

Ja samo znam...da ja u 2,3 ujutro,kad se penjem u stan (niti koristim lift,jer lupa puno u ta doba ) i gledam da ne lupam petama ako sam u stiklama.........to me mama naucila kad sam imala 4 godine !
dok ti imas komsija,odnosno njihovih gostiju,koji se potrkaju sa 10 ili 15 sprata ......ko u crtanim filmovima,ona kugla da se strovali niz stepenice.....pa ovih komsija koji su jos gori i izadju da se deru i svadjaju sa njima......pa onda ovi sto ih je sve to probudilo,izlaze da vide sta se desava i da zovu policiju........
jel onda ja treba da se osjecam ko idiot.....sto eto,uskracujem samu sebe za osjecaj razvijanja brzine u uspinjanju na stiklama,naustrb mira ostalih ljudi :roll: :roll: :roll: :roll:
Presraste ga......totalno
Zgrade su zajednice......kupio si stan.....nisi zgradu........sva prava koja ti imas,imaju i drugi!
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#252 Re: Problemi sa komšijama

Post by Velkoski »

Kako ti u stanu cujes da se neko penje uz stepenice ? :shock: Kakva je to zgrada :-)
pustopoljina

#253 Re: Problemi sa komšijama

Post by pustopoljina »

nasa je bas losa...cujes kad neko u svom wc-u piski...ali mislim...sta ce neko, iza 22h mokriti u flasu?
ja imam odredjeno doba kad perem ves i sl. ali ja sam sama i imam max 3 masine kad sve zivo perem te sedmice...sta je sa ljudima koji rade u smjenama, fizicke poslove i imaju djecu skolskog uzrasta? pa njima se sedmicno opere bruka vesa...naravno da ce nekad ukljuciti navece i ujutru samo staviti da se suse.
znam da ja hocu.
isto tako...zasto citav svijet mora subotom u 12h usisatavati? hej meraka- otici subotom letati okolo, piti kafu :-) nisam za usisavanje u 3 ujutru...ali nisam nikad ni pomislila da mi smeta necije zujanje, dok ja ionako gledam tv...kad sam ja u pitanju, kod mene je sve toliko maleno, da mislim da niko ziv ni ne registrira kad ga ukljucim i iskljucim...mada ja u ponoc idem spavati, predvece sam kuci...i cistim ugl. vikendom...ali samo nek' me neko zovne van- ispari' se ja, dok si rek'o keks.
i ovo za lift me iznenadilo...recimo zivis na 10.spratu, popila si ohohoh i na stiklama si (btw. ni ja ne stajem petom na stepenistu), i bas ides stepenicama- a ne liftom? mislim to je bas uvidjavno, ali jao...pa sve da mi kucni savjet izadje...hocu se jos izvinjavati i za necije nocne more, ili sto je jeo pretesko ili nije odavno guzio?
ne znam...znam da ima teske djubradi, koja nema pardona i jos iz inata bude gori, kad mu fino kazes...ali ima i ljudi...uvijek se sjetim komsija ispod...moj brat je zivio sam samcat, tih k'o bubica, usisavao jednom godisnje...nikad, ali nikad nije napravio dernek, nikad nije pustao glasno muziku (mrzi to)...svaka game je bila sa slusalicama na usima, ne spada u one sto urlicu...i tamo- u doba mIRCa, znao je chatati do jutra, curice ganjati...raju upoznavati...e...
nase komsije su se zalile na lupanje po tastaturi! tj. njegovo tipkanje...meni je to ludo.
bez_ideje

#254 Re: Problemi sa komšijama

Post by bez_ideje »

leet wrote:Kako ti u stanu cujes da se neko penje uz stepenice ? :shock: Kakva je to zgrada :-)
Vojna....od siporeksa i zeljeza!
I ne.....ne cuje se kad se neko PENJE.......vec kad se 10 ljudi stumba niz stepenice......ili kad si u stiklama.....pa udara
@pustopoljina...naravno da ces na 10 liftom (ko sto i ovi sa 10 treba da se normalno potpaju u lift).....ja sam na 4 pa mi nije problem....a i hastra me lifta malo.... :mrgreen:

ovdje se sve pogresno shvata ili povrsno cita........
Ja govorim za ove sto izadju ovima sto se sjure odozgo i naprave lom......da su oni ludji sto se svadjaju sa njima,jer tako samo prave jos vecu buku ....pa probude i ove sto su spavali ,pa onda onu zovu policiju
fino ujutru,gospodi na vrata i reci to to i to
chengaba

#255 Re: Problemi sa komšijama

Post by chengaba »

madner wrote:
chengaba wrote:Joj ovima smeta što veš mašinu uključi kasno.
Kod mene komšinica baš slučaj, ali ni jedna "institucija" nije odgovorna za nju.

Redovno zalije vodom stubište, pa i uljem je znala posuti jedno 10 stepenika.
Gola hoda sa sjekirom po stubištu, a i dva navrata je znala lomaču zapaliti na svom balkonu.
Hajd ono redovno nam sandučiće razvali, a nekim komšijama što joj nisu dragi uspe kečap i sl. u sanduče.
Bilo je i nekoliko stvarno katastrofalnih događaja, ali mislim da je previše za javnog foruma da pišem.

Uglavnom joj ove epizode nalete dva-tri puta godišnje. Policija dolazi češće od poštara, nema iz koje institucije nisu bili, ali nema rješenja za ovo osim da trpimo ili alanfordovski ne izađemo na kraj... :D
Valjal sta? :D
Pa ne znam šta bih ti rekao, ako voliš baš iskusne gospođe :D
Kategorija GILF (bez onog "ILF" doduše)
pustopoljina

#256 Re: Problemi sa komšijama

Post by pustopoljina »

:) a dobro...mi smo povisoko...cini mi se da bih zaspala na pola puta da idem stepenistem :skoljka: :run:
bordo_boy

#257 Re: Problemi sa komšijama

Post by bordo_boy »

a da neko od vas uradi termoakustičku izolaciju plafona? Narodski rečeno, stavi 5 cm stiropora na plafone u prostorima gdje ti smeta buka. Dakle dnevni boravak, trpezarija i spavaće sobe. Imaćeš sigurno 30%-50 % manje buke...

;-)

Image

Na slici je stiropor od jedno 10ak cm... To je za veći efekat, ali je i skuplje... :D
Mistik_

#258 Re: Problemi sa komšijama

Post by Mistik_ »

bordo_boy wrote:a da neko od vas uradi termoakustičku izolaciju plafona? Narodski rečeno, stavi 5 cm stiropora na plafone u prostorima gdje ti smeta buka. Dakle dnevni boravak, trpezarija i spavaće sobe. Imaćeš sigurno 30%-50 % manje buke...

;-)

Image

Na slici je stiropor od jedno 10ak cm... To je za veći efekat, ali je i skuplje... :D
Pa dobro sto bi ja sebe izoliro, komsija me maltretira a ja da placam izolaciju, pa nek se on izolira il nek seli.
bordo_boy

#259 Re: Problemi sa komšijama

Post by bordo_boy »

Warashii wrote:
bordo_boy wrote:a da neko od vas uradi termoakustičku izolaciju plafona? Narodski rečeno, stavi 5 cm stiropora na plafone u prostorima gdje ti smeta buka. Dakle dnevni boravak, trpezarija i spavaće sobe. Imaćeš sigurno 30%-50 % manje buke...

;-)

Image

Sorry ali nije tacno.
Stiropor nije nikakva akusticna izolacija.
Ja konkretno u zgradi kojoj zivim imam izolacije na sve strane i sve je stiropor. Vanjski zidovi su prvi sloj fasadna cigla, stiropor 5cm pa onda cigla gradjevinska, vjerujem da jest dobra toploztna ali zvucna nikakva, jer je isto tako u podu 5cm stiropora. Mislim da je daleko bolja kamena ili staklena vuna kao zvucna izolacija.
Probaj ukloniti te sve izolacije pa uporediti buku prije i poslije. Ja sam dipl. ing. arh. i znam o čemu pričam. Staklena vuna nije dobra za pluća, i u nekim regijama je zabranjena za upotrebu (uz salonit krovne ploče). Ako na plafon stavljaš staklenu ili kamenu vunu, morao bi preko toga da praviš gips ploče. Trošak je puno veći od običnog lijepljena stiropora...
bordo_boy

#260 Re: Problemi sa komšijama

Post by bordo_boy »

Mistik_ wrote:

;-)

Image

Pa dobro sto bi ja sebe izoliro, komsija me maltretira a ja da placam izolaciju, pa nek se on izolira il nek seli.

Jer time osim zvučne izolacije dobivaš i termoizolaciju, dakle manje troškove grijanja. Ovo sam rekao kao jedno rješenje, a ti sad filozofiraj do sutra...
Mistik_

#261 Re: Problemi sa komšijama

Post by Mistik_ »

bordo_boy wrote:
Mistik_ wrote:

;-)

Image

Jer time osim zvučne izolacije dobivaš i termoizolaciju, dakle manje troškove grijanja. Ovo sam rekao kao jedno rješenje, a ti sad filozofiraj do sutra...
aaaaaaa to se ti reklamiras, sad da pricamo uzivo ti bi mi tutno vizku u ruku? a jesi namazan
bordo_boy

#262 Re: Problemi sa komšijama

Post by bordo_boy »

Da nisam spomenuo to, ispao bih kao ti... neko ko filozofira, a nije najbolje upućen. Ovako, ispada da se hvalim i reklamiram... Ako već nešto treba da ispadne, nek ispadne to drugo... :skoljka: :run:
plucna mahramica

#263 Re: Problemi sa komšijama

Post by plucna mahramica »

Pa da, sve moje komsije su uradile izolaciju... i sada mi vise ne dolazi policija. :D :D
kurty

#264 Re: Problemi sa komšijama

Post by kurty »

otherside wrote:imam dijete od godinu dana koje je tek prohodalo. ustaje, pada, baca predmete (sad je u toj fazi), voli lupati po zidovima i podu nekom igrackom...da skratim, trenutno je u fazi razvoja kada istrazuje i stvara zvukove...
ne pada mi na pamet da to uskracujem djetetu i remetim mu normalan razvoj.
naravno da to istrazivanje povremeno pravi buku... s moje strane sam ucinila sta mogu, na podu su deblji cilimi a kada vidim da stvara vecu buku, trudim se da skrenem paznju na nesto drugo za igranje.
u toku noci se probudi po 3-4 puta i glasno place...
kao sto vidite, ja sam izvor buke u svojoj zgradi. moje dijete ocito treba staviti u neku akusticki izoliranu sobu i ne pustati vani...ili se trebam iseliti (ja i svi koji su u ovoj situaciji).
jucer sam zvala komsije ispod da pitam smeta li im ovo sto sam navela.
divni ljudi, penzioneri, su mi odgovorili : "ne brinite, nama je divan osjecaj znati da svaki zvuk koji cujemo proizvodi jedan mali novi zivot. dvije godine u tom stanu je bila samo tisina, to nam je vise smetalo...
jedino nam je zao kad cujemo plac..."

ostavili su me bez teksta...
hvala Bogu pa mi vi (prepoznace se sami) niste komsije.
over and out.

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
kurty

#265 Re: Problemi sa komšijama

Post by kurty »

Mr.Penguin wrote:Zakonom postoji neki maksimum za proizvodnju buke iz stana, mjeri se decibelima, moze doci novcana kazna, meni ne smeta sto se rusi stan iznad od buke ali smeta mojim usima, kada neko zivi u stanu treba misliti o kolicini buke koju proizvodi, isto kao sto pusaci trebaju paziti puse li blizu mjesta predvidjenim za nepusace.
jel znas koliko je to otprilike decibela???

Mislim, koliko je zakon propisao???
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#266 Re: Problemi sa komšijama

Post by Velkoski »

Mislim da na onoj tabli pise da buka u komsijinom stanu ne smije prelaziti 40 decibela. Poslije 11 je nesto manje.
cove41

#267 Re: Problemi sa komšijama

Post by cove41 »

Registrovao sam se na portal samo radi ove teme :D

Pazite situacije iz drugog ugla, odnosno moje situacije.
U stanu živim sam. Student sam i mnogo putujem, kako zbog prirode posla tako i rekreativno. Na faksu sam svaki radni dan od 09:00 pa do najranije 13:00. Poslije toga obavljam ostale obaveze tipa posla i ličnih stvari i u stanu sam uglavnom oko 20:00. Svaki treći vikend provedem u Sarajevu, što znači da sam rijetko vikenom u stanu. Naravno, izuzeci od ovoga su kada su rokovi, pa naravno da više vremena provedem unutra, učeći. Od kućnih aparata imam samo frižider, šporet, kuhalo i TV, dakle bez ikakve veš mašine, usisivača i sličnih stvari. Skoro svo slobodno vrijeme koje imam provedem napolju, pre vrijedno mi je da bi sjedio u kući.

I nedavno, nakon što 10 dana nisam bio u Sarajevu, vratim se ja, ne znam tačno vrijeme, uglavnom dan je bio, i dok sam pravio sebi da jedem ispadne mi staklena zdjela i naravno razbije uz što je priznajem, priličan prasak. 20 minuta kasnije kuca meni policija, zbog ometanja javnog reda i mira. Eh sad, mogu razumjeti da sam možda probudio nekog, ali sam smatrao da je valjda red da me upozori neko prvo, ljudi smo. Međutim, nije meni smetalo toliko ni što je policija došla, koliko sljedeća situacija. Kaže meni policijac, da se već par dana zaredom žali komšija, i da su oni dolazili ali da ja nisam otvarao. Tuga je tu što nikog nije bilo 10 u stanu, ali to policajce nije zanimalo i ja upozoren. Nekoliko dana kasnije, subota ujutro u pola 8 budi mene bušilica nekog komšije i odmah za tim zvono na vratima, opet policija. Opet ista stvar, i meni došli zbog bušenja. Ja NEMAM bušilice u kući, zovem ih da pregledaju sve, nije problem, nemam bušilicu, ali to njih ne zanima. Ja opet upozoren.

I zadnji put, kada je Džeko dao go Francuzima, ako i svaki normalan čovjek, obradovao se ja i čitava zgrada ori, a 15 min kasnije, meni policija pred vratima i dobio sam posljednje upozorenje.

Ne kažem da sam ja neka cvjećka, ali činjenica je da stan koristim uglavnom za sapvanje, da niakd nisu bile više od tri osobe istovremeno u stanu. I šta sad ja radim ? Meditiram, bukvalno. Više ne hodam, počeo sam lebditi, na prstima do kupatila i nazad i slično. Čekam kada će doći da pišu nešto sljedeći put, nema šanse da im potpišem šta, sve na sud nek šalju. Ali šta da ja radim, jednostavno nije ugodno kada vam svako malo policija kuca.
Ja bih se rado mijenjao za nekog ko lupa, ciči, vrišti, skače, samo da ne umišlja stvari.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#268 Re: Problemi sa komšijama

Post by Velkoski »

j) u stanu i poslovnom prostoru proizvoditi buku koja ugrožava susjedne stanare.
U susjednim stanovima buka ne smije prelaziti više od 40 dB danju, odnosno 35 dB noću;

Fino im reci da izmjere i zdra'o. Eventualno saznaj ko ti stalno salje muriju i sacekaj ga sa bejzbolkom ispred haustora po noci. :D
alica.k

#269 Re: Problemi sa komšijama

Post by alica.k »

cove41 wrote:Registrovao sam se na portal samo radi ove teme :D

U stanu živim sam. Student sam i mnogo putujem, kako zbog prirode posla tako i rekreativno. Na faksu sam svaki radni dan od 09:00 pa do najranije 13:00. Poslije toga obavljam ostale obaveze tipa posla i ličnih stvari i u stanu sam uglavnom oko 20:00. Svaki treći vikend provedem u Sarajevu, što znači da sam rijetko vikenom u stanu. Naravno, izuzeci od ovoga su kada su rokovi, pa naravno da više vremena provedem unutra, učeći. Od kućnih aparata imam samo frižider, šporet, kuhalo i TV, dakle bez ikakve veš mašine, usisivača i sličnih stvari. Skoro svo slobodno vrijeme koje imam provedem napolju, pre vrijedno mi je da bi sjedio u kući.

I nedavno, nakon što 10 dana nisam bio u Sarajevu, vratim se ja, ne znam tačno vrijeme, uglavnom dan je bio, i dok sam pravio sebi da jedem ispadne mi staklena zdjela i naravno razbije uz što je priznajem, priličan prasak. 20 minuta kasnije kuca meni policija, zbog ometanja javnog reda i mira. Eh sad, mogu razumjeti da sam možda probudio nekog, ali sam smatrao da je valjda red da me upozori neko prvo, ljudi smo. Međutim, nije meni smetalo toliko ni što je policija došla, koliko sljedeća situacija. Kaže meni policijac, da se već par dana zaredom žali komšija, i da su oni dolazili ali da ja nisam otvarao. Tuga je tu što nikog nije bilo 10 u stanu, ali to policajce nije zanimalo i ja upozoren. Nekoliko dana kasnije, subota ujutro u pola 8 budi mene bušilica nekog komšije i odmah za tim zvono na vratima, opet policija. Opet ista stvar, i meni došli zbog bušenja. Ja NEMAM bušilice u kući, zovem ih da pregledaju sve, nije problem, nemam bušilicu, ali to njih ne zanima. Ja opet upozoren.

I zadnji put, kada je Džeko dao go Francuzima, ako i svaki normalan čovjek, obradovao se ja i čitava zgrada ori, a 15 min kasnije, meni policija pred vratima i dobio sam posljednje upozorenje.

Ne kažem da sam ja neka cvjećka, ali činjenica je da stan koristim uglavnom za sapvanje, da niakd nisu bile više od tri osobe istovremeno u stanu. I šta sad ja radim ? Meditiram, bukvalno. Više ne hodam, počeo sam lebditi, na prstima do kupatila i nazad i slično. Čekam kada će doći da pišu nešto sljedeći put, nema šanse da im potpišem šta, sve na sud nek šalju. Ali šta da ja radim, jednostavno nije ugodno kada vam svako malo policija kuca.
Ja bih se rado mijenjao za nekog ko lupa, ciči, vrišti, skače, samo da ne umišlja stvari.
ovo je pravi problem, ako stvarno nisi nista uradio. kad cujes sljedeci put buku i busilicu, zovi i ti policiju, nema ti druge.
i porazgovaraj s komsijama, vidi sta je problem. al ono, uljudno za pocetak.
biscanka2

#270 Re: Problemi sa komšijama

Post by biscanka2 »

Tebe je neko na podli nacin, na zub uzeo. :sad:
Popricaj (onako uljudno) sa komsijama oko tebe, da li te cuju i to.
Vidjet ces kako ce koji reagovati pa mozda dodjes do zakljucka (na
osnovu reakcije) ko bi taj podlak mogao biti.
Mr.Penguin

#271 Re: Problemi sa komšijama

Post by Mr.Penguin »

cove41 wrote:Registrovao sam se na portal samo radi ove teme :D

Neko te mrzi od komsija, ne znam kako bi mogao da dokazes da ti to ne radis, jedino da postavis kameru u svaku sobu, i kad ti dodju kazes pogledajte sta sam radio imaju kamere.
kurty

#272 Re: Problemi sa komšijama

Post by kurty »

leet wrote:j) u stanu i poslovnom prostoru proizvoditi buku koja ugrožava susjedne stanare.
U susjednim stanovima buka ne smije prelaziti više od 40 dB danju, odnosno 35 dB noću;

Fino im reci da izmjere i zdra'o. Eventualno saznaj ko ti stalno salje muriju i sacekaj ga sa bejzbolkom ispred haustora po noci. :D
sjecam se da smo ovako nesta kao govorili, kad smo pricali o zastiti od buke...

0-40dB... mir... saptanje ili sustanje lisca
40 - 55dB... pocetak nemira ... kao kad je otvorena slavina za vodu
55 - 80dB... pocetak umora... glasno pojacan radio aparat
80 - 110dB... nepodnosljivo... recimo kad cikular radi
vise od 110dB... nepodnosljivo do bola... mlazni avion..

Zato me interesovalo, koja je zakonska dozvoljena jacina zvuke...

@leet...hvala na odgovoru
Hemel

#273 Re: Problemi sa komšijama

Post by Hemel »

kurty wrote:
leet wrote:j) u stanu i poslovnom prostoru proizvoditi buku koja ugrožava susjedne stanare.

ne mogu da nadjem sta sada zakon kaze ali znam da je nekada bilo 35 DB danju i 30 DB nocu
kurty

#274 Re: Problemi sa komšijama

Post by kurty »

Hemel wrote:
kurty wrote:

ne mogu da nadjem sta sada zakon kaze ali znam da je nekada bilo 35 DB danju i 30 DB nocu
forumas iznad, je vec napisao...40 i 35 je u pitanju
Hemel

#275 Re: Problemi sa komšijama

Post by Hemel »

kurty wrote:forumas iznad, je vec napisao...40 i 35 je u pitanju
:-) :-) :thumbup:
Post Reply