Zvuči dobro, ali koliko je sigurno uzevši u obzir stanje u kojem je naša država... ili, bolje rečeno, u kakvom će stanju biti za 10 godina.ultima_palabra wrote: Znači za 10 godina možeš učetvorostručiti novac sa državnim obveznicama koje se smatraju sigurnim ulaganjem. To teško da ćeš naći igdje drugo na svijetu. Da imam para ko što nemam...
SASE-Sarajevska berza
Moderator: anex
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#251 Re: SASE-Sarajevska berza
- torcida
#252 Re: SASE-Sarajevska berza
sase.ba wrote:torcida wrote:može li kakav dobar prijedlog štiva za uvođenje u ovu tematiku ako nije problem? hvala unaprijed
Ja trgujem na SASE od 2007 godine, nisam čitao nikakva posebna štiva. Malo sam se upoznao sa propisima trgovanja, vrstama naloga i sl. (konsultuj se oko ovoga sa svojim brokerom). Poslije sam pomalo počeo čitati finansijske izvještaje koje objavljuju emitenti, međutim i dan danas nisam neki stručnjak (uglavnom gledam neke osnovne parametre: kapital, obaveze, potraživanja, neto dobit, broj zaposlenih i sl.) pored navedenog nije se loše raspitati o poslovnim planovima i strategijama emitenta. Međutim, moj savjet ti je da se za početak držiš tzv. zicera (npr. BHT jer na ovoj dionici po trenutnoj cijeni je skoro pa nemoguće izgubiti a redovno daje i dividendu oko 10% na uloženo) ili ukoliko više voliš špekulativno i neizvjesnije ulaganje za početak možeš uložiti i dionce Bosnalijeka, Elektroprivreda, Cementare i sl. gdje možda možeš više zaraditi ali je zarada neizvjesnija bar što se tiče vremenskog roka (trenutno je večina dionica sa SASX 10 podcijenjena). Sretno i budi strpljiv!
ne znam jesam li odgovorio ali ako i jesam...hvala drug još jednom!
- torcida
#253 Re: SASE-Sarajevska berza
evo pošto na sva zvona trube kako opet ulazimo u recesiju (kao da smo iz nje ikad izašli!?
), hoće li se takav trend odraziti na cijenu dionice...i šta praktički kod nas dirigira tu cijenu pošto sam načuo od par brokera kako kod nas ne vrijede ista pravila igre kao na zapadu?
(primjera radi, polugodišnji milijunski gubitak određene kompanije neće utjecati na njenu cijenu obzirom da dionica nije toliko likvidna?? )
hebe lud zbunjenog u svakom slučaju...
(primjera radi, polugodišnji milijunski gubitak određene kompanije neće utjecati na njenu cijenu obzirom da dionica nije toliko likvidna?? )
hebe lud zbunjenog u svakom slučaju...
-
turbos
#254 Re: SASE-Sarajevska berza
Kloni se dionica sada, drži pare jer kako nam država izgleda najbolje je da počnemo kupovati brašno. Ako već ne možeš da izdržiš da nemaš dionica, ili ako imaš novac da ti je svejedno hoćeš li dobiti ili ne onda idi i kupi cementaru Kakanj. Zašto? Prvo jer ne zavisiš od bagre koja vodi ovu državu već od znanja ljudi koji su u tom poslu najbolji u Evropi, drugo jer svake godine isplaćuju dividendu od 10% što je bolje nego bilo koja štednja, 3 što ako država krene da se smiruje i razvija oni će i dalje graditi Sarajevo i okolinu jer niko nema logike da dovlači cement iz mađarske ili našica. Druga ti je opcija Cementara Lukavac, slični razlozi kao ovi gore ali samo što je Heilderg gruop za ove iz Lukavca puno veći igrač. Ako želiš avanturu sa lokalnim firmama onda ti mogu preporučiti FDS , ali kako kupuju hotele po srebrenici , unise, privredne banke i ostala sranja , i kakav je trend u svijetu vezano za pušenje oni će brzo nestati. Ono što možeš očekivati da dođe neki igrač, recimo Rovinj, i da ih kupi prije ulaska Hrvatske u EU i da tu zaradiš neke pare. Što se tiče obveznica, lijepa priča, lijepa zarada samo ja vidim da još mnogo štediša nije naplatilo staru deviznu štednju, a o obveznicama za autoput Niš-Beograd da i ne pričam. Lijepa priča , lijepa zarada ali kakva je država ja u to ne bih uložio osim ako nisi halalio te pare. a šta ti je berza, isto kao pijaca na kojoj se prodaje krompir i kad imaš puno krompira, a malo kupaca, onda mu je cijena mala (trenutno u bih) a kad ga je malo onda mu cijena raste. Mi sa ovom nezaposlenosti, gubitkom posla mnogih ljudi, pušionom jemaca , restrikcijom kredita od strane banaka, bez stranih ulaganja, ne možemo očekivati da neko dođe i kupi baš naš krompir, a mnogo bolji će biti u mnogim zemljama EU i regiona.
-
El_comadante
#255 Re: SASE-Sarajevska berza
šta je ovo zamrla tema... nije valjda da niko nije trgovao zadnjih dana
-
jastuk1
#256 Re: SASE-Sarajevska berza
Možda je današnji dan VELIKA prekretnica, barem što se i svjetskih berzi tiče jer nakon dugog iščekivanja današnjom odlukom ECB kupnjom obveznica spašava euro. Evropske i Američka berza danas u značajnom porastu. Ako se trend održi, ko zna možda se i ovdje promijeni klima. Krajnje je vrijeme da medo legne spavat više.
Neuobičajeno velika trgovina dionicama BIG-a danas. Čini se da je Bosnalijek malo posustao ili je ovo samo konsolidacija pred dalji rast...
http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/ ... fault.aspx
Neuobičajeno velika trgovina dionicama BIG-a danas. Čini se da je Bosnalijek malo posustao ili je ovo samo konsolidacija pred dalji rast...
http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/ ... fault.aspx
-
sase.ba
#258 Re: SASE-Sarajevska berza
Sve si ga pogrešno posavjetovao, pa krenimo redom:
U krizama se najviše zarađuje i to onda kada svi izlaze i bježe...
Cementara će kada objavi svoje finansijske rezultate na kraju godine, ukoliko budu kao polugodišnji, pasti na 15 KM...katastrofa pad dobiti od 50%...
Savjetuješ čovjeku da kupi a iznosiš ovakve kontradiktornosti...šta reći
Nemoj živ bio više davati savjete
turbos wrote:Kloni se dionica sada, drži pare jer kako nam država izgleda najbolje je da počnemo kupovati brašno.
U krizama se najviše zarađuje i to onda kada svi izlaze i bježe...
turbos wrote:Ako već ne možeš da izdržiš da nemaš dionica, ili ako imaš novac da ti je svejedno hoćeš li dobiti ili ne onda idi i kupi cementaru Kakanj.
Cementara će kada objavi svoje finansijske rezultate na kraju godine, ukoliko budu kao polugodišnji, pasti na 15 KM...katastrofa pad dobiti od 50%...
turbos wrote: Ako želiš avanturu sa lokalnim firmama onda ti mogu preporučiti FDS , ali kako kupuju hotele po srebrenici , unise, privredne banke i ostala sranja , i kakav je trend u svijetu vezano za pušenje oni će brzo nestati.
Savjetuješ čovjeku da kupi a iznosiš ovakve kontradiktornosti...šta reći
Nemoj živ bio više davati savjete
-
jastuk1
#259 Re: SASE-Sarajevska berza
Najveći problem sad i zadnjih godina je kad se uđe već si za par dana donji. A to je naravno normala pojava kad dionice padaju. Rijetko ko će uspjeti da kupi na samom dnu ili proda na samom vrhu.
Najveći problem na SASE je što izgleda da bear tržištu nikad neće doći kraj. Taman kad izgleda da su neke došle do dna, kad ono ima još.
Iz ove perspektive ispada kao da bull tržište neće nikad doći. Nekako se sve čudno potrefilo, katastrofa vodotoci za EP, gubitak Libije za ENI, Bog zna kakve sve rabote u BSNL, Cementara, FDS, i Telekom pad prihoda - jedino što je telekom povećao dobit smanjenjem troškova, ali ni to nije reflektovano u kursu dionice - barem ne onoliko onoliko koliko bi realno trebalo.
Neće niko da ulazi sad jer niko neće da je odmah nakon što uđe u sve većem i većem gubitku. Ali jednog dana kad i ako ovo krene gore, blago se onima koji su sada bili hrabri. Meni se čini da se dno prilično ustabililo kod nekih dionica...
Najveći problem na SASE je što izgleda da bear tržištu nikad neće doći kraj. Taman kad izgleda da su neke došle do dna, kad ono ima još.
Neće niko da ulazi sad jer niko neće da je odmah nakon što uđe u sve većem i većem gubitku. Ali jednog dana kad i ako ovo krene gore, blago se onima koji su sada bili hrabri. Meni se čini da se dno prilično ustabililo kod nekih dionica...
-
sase.ba
#260 Re: SASE-Sarajevska berza
Ko je prije tri četiri mjeseca kupovao Bosnalijek, (u vrijeme kad je bio čak ispod 8KM) mogao je da zaradi i do 60%. Šta reći za onoga ko je imao lovu a nije smio kupovati po navedenoj cijeni (takvi treba da izbjegavaju berzu u širokom luku) ili npr za onoga ko nije kupovao BHT na 16KM prije par mjeseci. Takvi ne bi kupili dionice ni da padnu na 1KM, oni .... ne treba da ljudima govore šta i kada da kupuju.jastuk1 wrote:Najveći problem sad i zadnjih godina je kad se uđe već si za par dana donji. A to je naravno normala pojava kad dionice padaju. Rijetko ko će uspjeti da kupi na samom dnu ili proda na samom vrhu.
Najveći problem na SASE je što izgleda da bear tržištu nikad neće doći kraj. Taman kad izgleda da su neke došle do dna, kad ono ima još.Iz ove perspektive ispada kao da bull tržište neće nikad doći. Nekako se sve čudno potrefilo, katastrofa vodotoci za EP, gubitak Libije za ENI, Bog zna kakve sve rabote u BSNL, Cementara, FDS, i Telekom pad prihoda - jedino što je telekom povećao dobit smanjenjem troškova, ali ni to nije reflektovano u kursu dionice - barem ne onoliko onoliko koliko bi realno trebalo.
Neće niko da ulazi sad jer niko neće da je odmah nakon što uđe u sve većem i većem gubitku. Ali jednog dana kad i ako ovo krene gore, blago se onima koji su sada bili hrabri. Meni se čini da se dno prilično ustabililo kod nekih dionica... :?
-
jastuk1
#261 Re: SASE-Sarajevska berza
Niko ne treba da krivi nikog što je "poslušao" ili "nije poslušao" nekog drugog. To je isključivo lična stvar/lična odluka, tako da stvarno nema nekog smisla govoriti ko treba a ko ne treba da govori. Mislim da ima većeg smisla govoriti o eventualnim promjenama generalnog trenda. Naravno da je nakon što je BSNL pao sa 16 na 8 KM i tu se stabilizirao, normalno bilo da će rasti. Jedino (retoričko) pitanje koje ja iznosim sada je da li su i neke druge tipa SOSOR, EP, HidroG, ENI, FDS... koje su isto pale oko 50% od zadnjeg svog vrha stabilizirale svoje dno. Također i to u kojoj mjeri su nastale ili nisu fundamentalne osnove za promjenu generalnog trenda. Naravno svaka dionica je priča za sebe.
Kao i uvijek vrijeme će pokazati da li je bilo dobro ući na ovim nivoima. Lako je sa BHT - tu se teško može pogriješiti. Maksimalo 20 posto gore/dole dok je ovog trenda. Dvojba se više odnosi na one koje nisu imale uzlet poodavno. Tu kad se uđe, čak i na ovim nivoima - mora se još uvijek biti spreman na eventualni značajan pad - ikao je sada izgledno da im je već poodavno vrijeme za uspon.
Kao i uvijek vrijeme će pokazati da li je bilo dobro ući na ovim nivoima. Lako je sa BHT - tu se teško može pogriješiti. Maksimalo 20 posto gore/dole dok je ovog trenda. Dvojba se više odnosi na one koje nisu imale uzlet poodavno. Tu kad se uđe, čak i na ovim nivoima - mora se još uvijek biti spreman na eventualni značajan pad - ikao je sada izgledno da im je već poodavno vrijeme za uspon.
-
sase.ba
#262 Re: SASE-Sarajevska berza
Samo hoću da kažem da je vrijeme velikih skokova iza nas i da neki izgleda ne mogu da shvate da se danas radi na feninge i da treba da zaborave bogaćenje preko noći.
-
jastuk1
#263 Re: SASE-Sarajevska berza
Tjo Bosnalijeka danas.
49000 dionica i promet od 623.000 KM do sad. 
-
turbos
#264 Re: SASE-Sarajevska berza
sase,
komentari su ti komedija i nije mi jasno šta je poenta tvog pisanja. Da meni držiš neke lekcije ? Da ubjediš ove ljude da trebaju ulagati? Da si načitan o berzi i da to znaš bolje od drugih?
Prijatelju, sve što si naveo , ali sve , je totalno netačno, ali na nisam ništa napisao da bih gubio vrijeme dopisujući se s tobom o tome ko bolje zna. Evo , ti bolje znaš ako će te to nešto ispuniti
1)" U krizama se najviše zarađuje i to kad svi bježe". U krizama se bježi zajedno sa svim ostalim jer osnovno pravilo berze je da kupuješ kad svi kupuju , a prodaješ kad svi prodaju i to nastojiš u oba slučaja uhvatiti na početku. Da li misliš da je sad početak povratka berze? .Vjerovati da si ti znalac i da ćeš kupiti na dnu i prodati na vrhu je iluzija koju nikada nećeš dostići. Zašto? Jer to su puno veći igrači koji mogu kontrolisati tržište. Ovom tvojom teorijom, mnogi su Bosanci bili donji jer su vjerovali kojekakvim investicionim savjetnicima koji su položili jedan ispit i pročitali jednu ili dvije knjige i došli da pametuju narodu, koji je na osnovu njihovih budalaština "ne može više padati" gubili i kuće i stavove i još se zaduživali. Kupuješ jer vjeruješ da će cijena biti veća, a to vjeruješ kad vidiš da se to nešto traži, a ne kao kod nas kad ti je obim posla na berzi 10000 maraka.
2)Cementara i neto dobit. Tužno je da daješ savjete, a neto dobit ti je vodič za ulaganje. Finansijska analiza je daleko više od toga ,a ja ti evo nudim da ti svim svojim kolegama/klijentima koje drže dionice cementare kakanj, pošto ona ne valja , savjetuješ da je prodaju i ja ću je rado kupiti po 20 (ti kažeš da će biti 15). Da li se sjećaš snijega na početku godine? Da li uopšte razumješ cementaru kada ima najviše posla? Kada se gradi? Ovo nije reklama za cementaru jer i da hoćete vrlo teško je možete kupiti, a ja ne savjetujem da se sad bilo šta kupuje osim ako neće iz hobija.
3)avanturu sa lokalnim firmama i FDS - očigledno nisi razumio, avantura je rizik i u njoj vjeruješ da je rizik gubitka puno manji od onoga što očekuješ da dobiješ. FDS je odlična firma po papirima, ali imaju problem 40% državnog kapitala koji je tempirana bomba (nedefinisan stav) i lokalni menadžent (našim menadžerima se ne zna kad će okrenuti) . Može pući sutra, prekosutra ali bar Isplaćuju dividente po 7% , a može ih neko i kupiti jer bi samo na rezanju troškova napravio milionske uštede. Dobro je što menadžment sam vjeruje u firmu i stalno povećava udio, a to možeš vidjeti na www.komvp.gov.ba iz bilansa
i na kraju, ja ovo nisam pisao za tebe i za ljude slične tebi koji će ocjenivati moje sposobnosti i znanje , već da ljudima koji hoće da ulažu u ovom trenutku savjetujem da ne ulaze u nešto što im 99% u 12 mjeseci neće donijeti neku dobit, samo gubitak (da li kroz pad cijene dionice ili kroz gubitak vremenske vrijednosti novca, ili oboje). Ovo je prvi put da sam uopšte na forumu nešto napisao, i to najviše iz razloga da mi je dosadilo da gledam strane ulagače iz slovenije i regiona i naše kvislinge koji nagovaraju narod da gube novac.
I nemoj molim te da se dopisujemo, ti imaš svoje mišljenje ja svoje i zbog toga postoji berza. Uvijek neko vjeruje da dionica vrijedi , a neko da ne. A moje znanje možeš ocjeniti samo ako me poznaješ , ako znaš da sam na berzi dobio ili izgubio, a teoretski to ne možeš jer ovo nije lekcija menadžmenta niti je brošura za polaganje ispita investicionog savjetnika pa da se lako može naučiti, jer da je tako onda bi najveći ulagači na svijetu bili profesori.
i ako si na berzi onda ti
ništa ne treba, već trebaš biti sretan što ćeš od levata kao ja zaraditi pare 
komentari su ti komedija i nije mi jasno šta je poenta tvog pisanja. Da meni držiš neke lekcije ? Da ubjediš ove ljude da trebaju ulagati? Da si načitan o berzi i da to znaš bolje od drugih?
Prijatelju, sve što si naveo , ali sve , je totalno netačno, ali na nisam ništa napisao da bih gubio vrijeme dopisujući se s tobom o tome ko bolje zna. Evo , ti bolje znaš ako će te to nešto ispuniti
1)" U krizama se najviše zarađuje i to kad svi bježe". U krizama se bježi zajedno sa svim ostalim jer osnovno pravilo berze je da kupuješ kad svi kupuju , a prodaješ kad svi prodaju i to nastojiš u oba slučaja uhvatiti na početku. Da li misliš da je sad početak povratka berze? .Vjerovati da si ti znalac i da ćeš kupiti na dnu i prodati na vrhu je iluzija koju nikada nećeš dostići. Zašto? Jer to su puno veći igrači koji mogu kontrolisati tržište. Ovom tvojom teorijom, mnogi su Bosanci bili donji jer su vjerovali kojekakvim investicionim savjetnicima koji su položili jedan ispit i pročitali jednu ili dvije knjige i došli da pametuju narodu, koji je na osnovu njihovih budalaština "ne može više padati" gubili i kuće i stavove i još se zaduživali. Kupuješ jer vjeruješ da će cijena biti veća, a to vjeruješ kad vidiš da se to nešto traži, a ne kao kod nas kad ti je obim posla na berzi 10000 maraka.
2)Cementara i neto dobit. Tužno je da daješ savjete, a neto dobit ti je vodič za ulaganje. Finansijska analiza je daleko više od toga ,a ja ti evo nudim da ti svim svojim kolegama/klijentima koje drže dionice cementare kakanj, pošto ona ne valja , savjetuješ da je prodaju i ja ću je rado kupiti po 20 (ti kažeš da će biti 15). Da li se sjećaš snijega na početku godine? Da li uopšte razumješ cementaru kada ima najviše posla? Kada se gradi? Ovo nije reklama za cementaru jer i da hoćete vrlo teško je možete kupiti, a ja ne savjetujem da se sad bilo šta kupuje osim ako neće iz hobija.
3)avanturu sa lokalnim firmama i FDS - očigledno nisi razumio, avantura je rizik i u njoj vjeruješ da je rizik gubitka puno manji od onoga što očekuješ da dobiješ. FDS je odlična firma po papirima, ali imaju problem 40% državnog kapitala koji je tempirana bomba (nedefinisan stav) i lokalni menadžent (našim menadžerima se ne zna kad će okrenuti) . Može pući sutra, prekosutra ali bar Isplaćuju dividente po 7% , a može ih neko i kupiti jer bi samo na rezanju troškova napravio milionske uštede. Dobro je što menadžment sam vjeruje u firmu i stalno povećava udio, a to možeš vidjeti na www.komvp.gov.ba iz bilansa
i na kraju, ja ovo nisam pisao za tebe i za ljude slične tebi koji će ocjenivati moje sposobnosti i znanje , već da ljudima koji hoće da ulažu u ovom trenutku savjetujem da ne ulaze u nešto što im 99% u 12 mjeseci neće donijeti neku dobit, samo gubitak (da li kroz pad cijene dionice ili kroz gubitak vremenske vrijednosti novca, ili oboje). Ovo je prvi put da sam uopšte na forumu nešto napisao, i to najviše iz razloga da mi je dosadilo da gledam strane ulagače iz slovenije i regiona i naše kvislinge koji nagovaraju narod da gube novac.
I nemoj molim te da se dopisujemo, ti imaš svoje mišljenje ja svoje i zbog toga postoji berza. Uvijek neko vjeruje da dionica vrijedi , a neko da ne. A moje znanje možeš ocjeniti samo ako me poznaješ , ako znaš da sam na berzi dobio ili izgubio, a teoretski to ne možeš jer ovo nije lekcija menadžmenta niti je brošura za polaganje ispita investicionog savjetnika pa da se lako može naučiti, jer da je tako onda bi najveći ulagači na svijetu bili profesori.
i ako si na berzi onda ti
-
sase.ba
#265 Re: SASE-Sarajevska berza
Da ne ostane na meni, jer si pokušao biti "pametan" i naružit me kao nekog lošeg momka, a vjerujem da nisi pročitao sve moje postove u kojima sam izlagao svoje mišljenje o ulaganju u pojedine emitente (u pozitivnom kontekstu sam spominjao i Cementaru). Ja nigdje nisam napisao da je to loša dionica, već sam ti pokušao skrenuti pažnju da trenutno poslovanje ima uticaja na formiranje trenutne cijene na berzi, te da niko ozbiljan neće da plati ovu dionicu koliko je bila do objave polugodišnjih finansijskih rezultata. Cementara trenutno ne posluje baš dobro, a dovoljan pokazatelj ti je i to što za ovim emitentom nema kupovnog naloga već duže vrijeme (najmanje mjesec dana), kao i to da je skoro jedan od fondova (ZIF "PROF-PLUS" d.d. Sarajevo) prodavao skoro oko 3,5% dionica i niko nije iskazao nikakav interes. Prema polugodišnjem izvještaju dobit je manja za 40% u odnosu na prošlu godinu a više od 200% u odnosu na 2008.godinu. Evo ti pregled polugodišnjih izvještaja od 2008 do danas pa sam zaključi kakav je trend.
u 2008. - 28,5 miliona
u 2009. - 20,8 miliona
u 2010. - 12,5 miliona
u 2011. - 9 miliona
u 2012. - 5,5.miliona
Toliko o Cementari, lijepo si izložio ono sa prodajom i izgradnjom Sarajeva i okoline (zaboravio si spomenuti koridor C-5), ali po ovoj cijeni je skupo (i najbolju dionicu ukoliko platiš skupo nisi napravio ništa)jer treba duže čekati na povrat uloženih sredstava u odnosu npr na BHT koji je trenutno bolja opcija. Druga je stvar što ovaj emitent nema puno dionica kod malih dioničara pa cijena ne varira puno jer su rijetke trgovine.
Iz tvog izlaganja mogu zaključiti da si ti izgubio novac na berzi pa si apriori protiv ulaganja na berzi (valjda ti se ogadilo) i navraćaš ljude da izbjegavaju berzu i čuvaju pare, samo nisi napisao gdje i do kada (ovo je ono na čemu ti najviše zamjeram). Ali hajde da malo bez emocija pokušamo analizirati ovo naše pisanje (nemoj se ljutiti ukoliko neko ima različito mišljenje od tebe).
Pa da krenemo redom.
u 2008. - 28,5 miliona
u 2009. - 20,8 miliona
u 2010. - 12,5 miliona
u 2011. - 9 miliona
u 2012. - 5,5.miliona
Toliko o Cementari, lijepo si izložio ono sa prodajom i izgradnjom Sarajeva i okoline (zaboravio si spomenuti koridor C-5), ali po ovoj cijeni je skupo (i najbolju dionicu ukoliko platiš skupo nisi napravio ništa)jer treba duže čekati na povrat uloženih sredstava u odnosu npr na BHT koji je trenutno bolja opcija. Druga je stvar što ovaj emitent nema puno dionica kod malih dioničara pa cijena ne varira puno jer su rijetke trgovine.
Iz tvog izlaganja mogu zaključiti da si ti izgubio novac na berzi pa si apriori protiv ulaganja na berzi (valjda ti se ogadilo) i navraćaš ljude da izbjegavaju berzu i čuvaju pare, samo nisi napisao gdje i do kada (ovo je ono na čemu ti najviše zamjeram). Ali hajde da malo bez emocija pokušamo analizirati ovo naše pisanje (nemoj se ljutiti ukoliko neko ima različito mišljenje od tebe).
Pa da krenemo redom.
Poenta moga pisanja je da raskrinkam "savjetnike" koji zbog svog lošeg iskustva i neznanja odvraćaju druge od ulaganja i savjetuju im da "čuvaju novac". Ko imalo poznaje ekonomsku teoriju zna da je za novac najgore da bude "čuvan" na način koji ti savjetuješ. Novac treba oplodnju a ne mirovanje, a druga stvar je što neko ne zna, ne smije ili iz nekog drugog razloga ga ne investira.turbos wrote: sase, komentari su ti komedija i nije mi jasno šta je poenta tvog pisanja. Da meni držiš neke lekcije ? Da ubjediš ove ljude da trebaju ulagati? Da si načitan o berzi i da to znaš bolje od drugih?
Totalno imaš pogrešan pristup u trgovanju (zato i gubiš), jer dionice se prodaju kad narastu više od cijene po kojoj si ih ti kupio a ne kada nastupi kriza jer je tad obično kasno za prodaju i mali su izgledi da ćeš uopšte uspjeti prodati dionicu jer cijena uglavnom pada na dno. Ja sam prije par mjeseci kupovao Bosnalijek na 8KM (kad su svi prodavali i bjezali) pa sam se opet prevario i izašao po 11,5, a ovih dana je skoro 13. Kupovao sam BHT po 16.1 a danas je 18 i da ti ne nabrajam dalje, uglavnom poenta je "mjenjaj pristup ili ćeš biti ovca za šišanje".turbos wrote:Prijatelju, sve što si naveo , ali sve , je totalno netačno, ali na nisam ništa napisao da bih gubio vrijeme dopisujući se s tobom o tome ko bolje zna. Evo , ti bolje znaš ako će te to nešto ispuniti
Na početku sam ti izložio mišljenje o Cementari pa da se ne ponavljam. Poenta "dobra dionica ali trenutno skupa" i ne navraćaj ljude da kupuju po trenutnoj cijeni već da sačekaju kad padne na 17KM i ispod.turbos wrote:2)Cementara i neto dobit. Tužno je da daješ savjete, a neto dobit ti je vodič za ulaganje. Finansijska analiza je daleko više od toga ,a ja ti evo nudim da ti svim svojim kolegama/klijentima koje drže dionice cementare kakanj, pošto ona ne valja , savjetuješ da je prodaju i ja ću je rado kupiti po 20 (ti kažeš da će biti 15). Da li se sjećaš snijega na početku godine? Da li uopšte razumješ cementaru kada ima najviše posla? Kada se gradi? Ovo nije reklama za cementaru jer i da hoćete vrlo teško je možete kupiti, a ja ne savjetujem da se sad bilo šta kupuje osim ako neće iz hobija.
Vidi šta pišeš i opet navraćaš ljude da kupuju navedenu dionicu....kontradikcija velika batoturbos wrote:3)avanturu sa lokalnim firmama i FDS - očigledno nisi razumio, avantura je rizik i u njoj vjeruješ da je rizik gubitka puno manji od onoga što očekuješ da dobiješ. FDS je odlična firma po papirima, ali imaju problem 40% državnog kapitala koji je tempirana bomba (nedefinisan stav) i lokalni menadžent (našim menadžerima se ne zna kad će okrenuti) . Može pući sutra, prekosutra ali bar Isplaćuju dividente po 7% , a može ih neko i kupiti jer bi samo na rezanju troškova napravio milionske uštede. Dobro je što menadžment sam vjeruje u firmu i stalno povećava udio, a to možeš vidjeti na http://www.komvp.gov.ba iz bilansa
Bolje da se ni sada nisi javljao...turbos wrote:i na kraju, ja ovo nisam pisao za tebe i za ljude slične tebi koji će ocjenivati moje sposobnosti i znanje , već da ljudima koji hoće da ulažu u ovom trenutku savjetujem da ne ulaze u nešto što im 99% u 12 mjeseci neće donijeti neku dobit, samo gubitak (da li kroz pad cijene dionice ili kroz gubitak vremenske vrijednosti novca, ili oboje). Ovo je prvi put da sam uopšte na forumu nešto napisao, i to najviše iz razloga da mi je dosadilo da gledam strane ulagače iz slovenije i regiona i naše kvislinge koji nagovaraju narod da gube novac.
Ovo su jedine stvari u cijelom tvom postu koje su tačne...mani se ti berze ili mjenjaj pristup oko ulaganja...turbos wrote: I nemoj molim te da se dopisujemo, ti imaš svoje mišljenje ja svoje i zbog toga postoji berza. Uvijek neko vjeruje da dionica vrijedi , a neko da ne. A moje znanje možeš ocjeniti samo ako me poznaješ , ako znaš da sam na berzi dobio ili izgubio, a teoretski to ne možeš jer ovo nije lekcija menadžmenta niti je brošura za polaganje ispita investicionog savjetnika pa da se lako može naučiti, jer da je tako onda bi najveći ulagači na svijetu bili profesori.
i ako si na berzi onda tiništa ne treba, već trebaš biti sretan što ćeš od levata kao ja zaraditi pare
-
turbos
#266 Re: SASE-Sarajevska berza
Sase,
opet se baviš sa mojim znanjem i ulaganjem , a to nije tema ovog posta. Napisao sam, ovo nije za tebe i takve kao ti, idi ulaži radi šta hoćeš to je tvoja stvar, savjetuj ljude ako hoće da te slušaju, jednostavno nemam vremena da se dopisujem s tobom jer mi je to gubljenje vremena. Čak ja uopšte ne znam šta je tvoj stav. Ulagati ili ne? Vjerovatno da sam napisao da treba ulagati ti bi rekao da opet nešto ne valja.
Ako si ti zaradio novac na berzi biće mi drago, ali ga ja izgubio nisam, pa sad uzmi svoj odgovor i analiziraj.
poz,
opet se baviš sa mojim znanjem i ulaganjem , a to nije tema ovog posta. Napisao sam, ovo nije za tebe i takve kao ti, idi ulaži radi šta hoćeš to je tvoja stvar, savjetuj ljude ako hoće da te slušaju, jednostavno nemam vremena da se dopisujem s tobom jer mi je to gubljenje vremena. Čak ja uopšte ne znam šta je tvoj stav. Ulagati ili ne? Vjerovatno da sam napisao da treba ulagati ti bi rekao da opet nešto ne valja.
Ako si ti zaradio novac na berzi biće mi drago, ali ga ja izgubio nisam, pa sad uzmi svoj odgovor i analiziraj.
poz,
-
turbos
#267 Re: SASE-Sarajevska berza
Pošto je u prethodnom odgovoru kritikovano nešto što je izvađeno iz konteksta , a moje mišljenje je sljedeće
1) ja ne savjetujem da se sad bilo šta kupuje osim ako neće iz hobija
2)U krizama se bježi zajedno sa svim ostalim jer osnovno pravilo berze je da kupuješ kad svi kupuju , a prodaješ kad svi prodaju i to nastojiš u oba slučaja uhvatiti na početku
toliko o mom savjetovanju ljudi da kupuju FDS , cementare i sve ostalo, a drugo sami prosudite da li mi izlazimo iz krize pa je sad pravi trenutak da kupujete tj. da li je sad taj početak povratka ekonomije
i da pojasnim šta je hobi, to su početnici na berzi koji žele da ulože neki sitan novac, da vide kako to sve funkcioniše (kako se kupuje / prodaje, otvara račun,prebacuje novac itd) i da prate kretanja na berzi. Znanje koje će dobiti je 100% vrijedno novca koji budu uložili (govorim o svotama do 500 KM) , a to će moći iskoristiti u budućnosti.
1) ja ne savjetujem da se sad bilo šta kupuje osim ako neće iz hobija
2)U krizama se bježi zajedno sa svim ostalim jer osnovno pravilo berze je da kupuješ kad svi kupuju , a prodaješ kad svi prodaju i to nastojiš u oba slučaja uhvatiti na početku
toliko o mom savjetovanju ljudi da kupuju FDS , cementare i sve ostalo, a drugo sami prosudite da li mi izlazimo iz krize pa je sad pravi trenutak da kupujete tj. da li je sad taj početak povratka ekonomije
i da pojasnim šta je hobi, to su početnici na berzi koji žele da ulože neki sitan novac, da vide kako to sve funkcioniše (kako se kupuje / prodaje, otvara račun,prebacuje novac itd) i da prate kretanja na berzi. Znanje koje će dobiti je 100% vrijedno novca koji budu uložili (govorim o svotama do 500 KM) , a to će moći iskoristiti u budućnosti.
-
talić
#268 Re: SASE-Sarajevska berza
Kratkoročno gledano jako je teško predvidjeti kretanja na berzi, skoro da je kao na kladionici.
Možeš pasti na Bayernu i dobiti na Čeliku ali dugoročno gledano se zna da je Bayern tim koji dobija a Čelik da je gubitnik.
Ja npr. nisam pročitao ni jednu stranicu ni jedne knjige o ulaganjima na berzi a ipak ulažem.
Zašto nisam pročitao ? Zato što ne želim da mi iko muti zdrav razum.
Dovoljno je da znam čitati finansijske izvještaje i procjeniti budućnost određene djelatnosti.
Mnogi brokeri na velikim svjetskim berzama su vozili poršea i kupali se u šampanjcu a onda u jednom danu izgubili desetine ili stotine miliona dolara svojih povjerilaca i okončali život samoubistvom.
Berza je mnogo više psihologija nego što je matematika i logika.
Ako pogledate izvještaje sa berzi u New Yorku ili Frankfurtu primjetit će te da u današnjem izvještaju kažu kako se povjerenje investitora vratilo zbog odluke Centralne Banke EZ a sutra će reći da je na berzi zavladalo nepovjerenje zbog objave o rastu broja nezaposlenih u USA, trećeg dana će opet biti informacija da je došlo do rasta povjerenja zbog rasta izvoza,... i tako u nedogled.
Mislim da su glupost svi ti izvještaji ali to je psihologija i igra velikih igrača.
Zato ne bih savjetovao nikom da ulaže na berzu ukoliko nije siguran u svoje strpljenje.
Ja dionice gledam kao dugoročnu investiciju i dugoročno gledano je uspjeh zagarantovan,.. naravno ukoliko uložite na Bayerna a ne na Čelika.
Možeš pasti na Bayernu i dobiti na Čeliku ali dugoročno gledano se zna da je Bayern tim koji dobija a Čelik da je gubitnik.
Ja npr. nisam pročitao ni jednu stranicu ni jedne knjige o ulaganjima na berzi a ipak ulažem.
Zašto nisam pročitao ? Zato što ne želim da mi iko muti zdrav razum.
Dovoljno je da znam čitati finansijske izvještaje i procjeniti budućnost određene djelatnosti.
Mnogi brokeri na velikim svjetskim berzama su vozili poršea i kupali se u šampanjcu a onda u jednom danu izgubili desetine ili stotine miliona dolara svojih povjerilaca i okončali život samoubistvom.
Berza je mnogo više psihologija nego što je matematika i logika.
Ako pogledate izvještaje sa berzi u New Yorku ili Frankfurtu primjetit će te da u današnjem izvještaju kažu kako se povjerenje investitora vratilo zbog odluke Centralne Banke EZ a sutra će reći da je na berzi zavladalo nepovjerenje zbog objave o rastu broja nezaposlenih u USA, trećeg dana će opet biti informacija da je došlo do rasta povjerenja zbog rasta izvoza,... i tako u nedogled.
Mislim da su glupost svi ti izvještaji ali to je psihologija i igra velikih igrača.
Zato ne bih savjetovao nikom da ulaže na berzu ukoliko nije siguran u svoje strpljenje.
Ja dionice gledam kao dugoročnu investiciju i dugoročno gledano je uspjeh zagarantovan,.. naravno ukoliko uložite na Bayerna a ne na Čelika.
-
sase.ba
#270 Re: SASE-Sarajevska berza
turbos,
ma ne bavim se ja tobom i tvojim znanjem (ništa lično) već tvojim stavovima koje ovdje javno iznosiš, a za koje ja smatram da su pogrešni. Nije mi jasno šta ti sa takvim stavovima radiš na ovakvim temama koje se tiču investiranja na berzi. Ovo je mjesto gdje bi forumaši trebali da razmjenjuju informacije o finansijskog poslovanja pojedinih emitenata, cijenama dionica, trendovima i sl., a onda dođeš ti i savjetuješ ljude da u širokom luku zaobilaze berzu, i uz to daješ potpuno ili djelimično pogrešne savjete. Za tebe, koliko sam mogao shvatiti iz tvog izlaganja, prihvatljivo bi bilo samo ulaganje gdje ne bi imao nikakvog rizika i mogućnosti da izgubiš, a to druže ne postoji ni na jednoj berzi na svijetu.
Ako iz mog pisanja nisi shvatio koji je moj stav o ulaganju na berzi (naveo sam ti emitente koje sam kupovao u zadnje vrijeme), pročitaj ponovo pa možda skontaš.
I da, ulaganje na berzi iako zna biti zarazno, niko ne bi trebao shvatati kao hobi već kao, što prethodnik formulisa, "dugoročnu investiciju i dugoročno gledano je uspjeh zagarantovan,.. naravno ukoliko uložite na Bayerna",, a za hobi imaju igrice gdje se ne ulažu prave pare.
ma ne bavim se ja tobom i tvojim znanjem (ništa lično) već tvojim stavovima koje ovdje javno iznosiš, a za koje ja smatram da su pogrešni. Nije mi jasno šta ti sa takvim stavovima radiš na ovakvim temama koje se tiču investiranja na berzi. Ovo je mjesto gdje bi forumaši trebali da razmjenjuju informacije o finansijskog poslovanja pojedinih emitenata, cijenama dionica, trendovima i sl., a onda dođeš ti i savjetuješ ljude da u širokom luku zaobilaze berzu, i uz to daješ potpuno ili djelimično pogrešne savjete. Za tebe, koliko sam mogao shvatiti iz tvog izlaganja, prihvatljivo bi bilo samo ulaganje gdje ne bi imao nikakvog rizika i mogućnosti da izgubiš, a to druže ne postoji ni na jednoj berzi na svijetu.
Ako iz mog pisanja nisi shvatio koji je moj stav o ulaganju na berzi (naveo sam ti emitente koje sam kupovao u zadnje vrijeme), pročitaj ponovo pa možda skontaš.
I da, ulaganje na berzi iako zna biti zarazno, niko ne bi trebao shvatati kao hobi već kao, što prethodnik formulisa, "dugoročnu investiciju i dugoročno gledano je uspjeh zagarantovan,.. naravno ukoliko uložite na Bayerna",, a za hobi imaju igrice gdje se ne ulažu prave pare.
-
statixx
#271 Re: SASE-Sarajevska berza
Evo jedno, vjerovatno banalno pitanje, koliko cesto drzavne firme (koje dobro posluju) emitiraju VP?
-
talić
#272 Re: SASE-Sarajevska berza
dobro pitanje. Odgovor je nikako.statixx wrote:Evo jedno, vjerovatno banalno pitanje, koliko cesto drzavne firme (koje dobro posluju) emitiraju VP?
BH Telekom nema potrebe za dodatnim kapitalom jer je tržište ograničeno i nema gdje da ga investira.
Za razliku od BH Telecoma Elektroprivreda je trebala poraditi na tome ali nije i nema potencijala za to jer je napravljen niz grešaka.
Elektroprivreda kao najjača i najveća kompanija u BiH nije smjela postati socijalna ustanova.
U proteklih desetak godina je trebala voditi računa o svojoj dobiti koja nije smjela biti ispod 100 miliona maraka.
Takva Elektroprivreda bi sada imala dionicu vrijednu bar 70 KM ( kolika je i njena knjigovodstvena vrijednost) i bez problema bi mogla na domaćem tržištu prikupiti 2 do 3 milijarde kapitala koji je potreban za investicije.
Ovako će neke strane kompanije da diktiraju pravila igre a Država i domaći investitori će vremenom biti izgurani.
-
turbos
#273 Re: SASE-Sarajevska berza
Sase,
ovo si ti napisao
Ja sam prije par mjeseci kupovao Bosnalijek na 8KM (kad su svi prodavali i bjezali) pa sam se opet prevario i izašao po 11,5, a ovih dana je skoro 13.
Što si izlazio ? što ne kupiš ponovo? I šta ti je poruka , jel da kupe po 13 , a ti si prodao po 11,5 ? Ili ćeš mi napisati da si zaradio dobro pa u Bajern više ne vjeruješ, a igrači isti i uprava ista. Kritikuješ me da odvraćam ljude da kupe po 13, a ti prodao po 11,5. E zbog toga i odvraćam ljude da ti ne budu kao što ti kažeš ovce za šišanje.
i opet se baviš sa mnom, nagađanjem o meni koje je totalno netačno. Zamisli da ja napišem da ne znaš sabirati ili množiti, da si životni luzer, da si uložio 5 KM na berzu i izgubio. Prijatelju, ja te ne poznajem i o tebi ne mogu govoriti ništa, da li si uspješan ili neuspješan, dobar ili loš, to ne znam niti sam ovdje napisao komentar da bih se s tobom dopisivao. Dao sam mišljenje, ti iznesi svoje i to je to, ljudi koje bude ovo interesovalo će čitati i moj i tvoj komentar i na osnovu toga donositi odluke.
ovo si ti napisao
Ja sam prije par mjeseci kupovao Bosnalijek na 8KM (kad su svi prodavali i bjezali) pa sam se opet prevario i izašao po 11,5, a ovih dana je skoro 13.
Što si izlazio ? što ne kupiš ponovo? I šta ti je poruka , jel da kupe po 13 , a ti si prodao po 11,5 ? Ili ćeš mi napisati da si zaradio dobro pa u Bajern više ne vjeruješ, a igrači isti i uprava ista. Kritikuješ me da odvraćam ljude da kupe po 13, a ti prodao po 11,5. E zbog toga i odvraćam ljude da ti ne budu kao što ti kažeš ovce za šišanje.
i opet se baviš sa mnom, nagađanjem o meni koje je totalno netačno. Zamisli da ja napišem da ne znaš sabirati ili množiti, da si životni luzer, da si uložio 5 KM na berzu i izgubio. Prijatelju, ja te ne poznajem i o tebi ne mogu govoriti ništa, da li si uspješan ili neuspješan, dobar ili loš, to ne znam niti sam ovdje napisao komentar da bih se s tobom dopisivao. Dao sam mišljenje, ti iznesi svoje i to je to, ljudi koje bude ovo interesovalo će čitati i moj i tvoj komentar i na osnovu toga donositi odluke.
-
statixx
#274 Re: SASE-Sarajevska berza
Pitam iz razloga sto svi sugerisu investiranje kako bi se pokrenulo trziste kapitala pa time i ekonomiju BiH. Medjutim na sekundarnom trzistu se vrsi kupoprodaja, tako da se u sustini mijenja samo struktura vlasnistva kompanija. Kad bi sad svi podigli depozite i ulozili na sekundarno trziste, ekonomija ne bi nista napredovala, zar ne?talić wrote:dobro pitanje. Odgovor je nikako.statixx wrote:Evo jedno, vjerovatno banalno pitanje, koliko cesto drzavne firme (koje dobro posluju) emitiraju VP?
BH Telekom nema potrebe za dodatnim kapitalom jer je tržište ograničeno i nema gdje da ga investira.
Za razliku od BH Telecoma Elektroprivreda je trebala poraditi na tome ali nije i nema potencijala za to jer je napravljen niz grešaka.
Elektroprivreda kao najjača i najveća kompanija u BiH nije smjela postati socijalna ustanova.
U proteklih desetak godina je trebala voditi računa o svojoj dobiti koja nije smjela biti ispod 100 miliona maraka.
Takva Elektroprivreda bi sada imala dionicu vrijednu bar 70 KM ( kolika je i njena knjigovodstvena vrijednost) i bez problema bi mogla na domaćem tržištu prikupiti 2 do 3 milijarde kapitala koji je potreban za investicije.
Ovako će neke strane kompanije da diktiraju pravila igre a Država i domaći investitori će vremenom biti izgurani.
Edit:Osim sto bi spekulanti profitirali.
- drndalo
#275 Re: SASE-Sarajevska berza
Reci mi da se debelo zjbvs ? Ili si gledao previse samurajskih filmova ???talić wrote:Mnogi brokeri na velikim svjetskim berzama su vozili poršea i kupali se u šampanjcu a onda u jednom danu izgubili desetine ili stotine miliona dolara svojih povjerilaca i okončali život samoubistvom.