Hvala svima na odgovorima i preporukama
Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
channel10
#251 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Najbolje bi bilo kupiti kakvog u ovlastenom servisu koji je ovdje kupljen i servisiran (preko leasinga), ali ih nema. Nedavno je bio jedan u Bijeljini ali je otisao u par dana.
-
channel10
#252 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Maloprije napisah da je i najbolje (po meni) uzeti kakvo auto koje je ovdje kupljeno, ali ih nazalost nema. Sve uvoz i Bog zna koliko su presli i u kakvom su stanju.citroen xm wrote:Taj 2.0 HDI od 66 kw je neuništiv i trpi sve, ali je problem što ga nema posle 2004./2005., od redizajna dolazi 1.6 HDI 66 kw i 2.0 HDI 100 kw. Ali u pravu si za plivajući i FAP, taj 1.6 HDI nema ni jednu od te dvije stavke. Dobar je motor taj 1.6 HDI, ali traži redovno održavanje i tačno propisano ulje, a obično kod auta koja se uvoze u BiH nema nikakve servisne istorije. Moj savjet je da se motor dobro isproba i ako je sve ok odmah uradi mali servis i nastavi redovno servisiranje, a ne bi bilo loše očistiti preventivno karter i izbaciti sito koje i stvara problem lošeg dotoka ulja do turbine.
Sve u svemu, hvala jos jednom
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#253 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
I obavezno podloske dizni pregledati.[emoji6] [emoji4]
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
ado-šampion
#254 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Prvo pripazi da provjeris da sigurno nema plivajuci ako ti je to toliko bitno jer je ta verzija motora na 308 imala. Ovo je iz prve ruke, znaci nije rekla-kazala po internetu. Navodno su neke od zadnjih verzija 307 s tim motorom isto imale. FAP sigurno nema.
Drugo, obavezno dijagnostika, znaci taj motor osim turbine ima jos skupih stavki koje odlaze, jedna od njih je EGR, koji se ne moze cistiti nego samo zamjena, a kosta minimalno 400 maraka, druga stavka su grijaci, isto nije jeftino. Sve to ce pokazati dijagnostika.
Znaci gledas auta koja su presla minimum 200 k, po meni ako imas problema sa skupim stavkama kod dizela (a malo ko ko kupuje 10 godina staro auto nema, da budemo realni), gledaj benzinca.
Kod tako starog auta ne bi trebalo biti toliko bitno, ali 1.6 HDI na cesti djeluje dosta bolje od starijeg 2.0 HDI.
Drugo, obavezno dijagnostika, znaci taj motor osim turbine ima jos skupih stavki koje odlaze, jedna od njih je EGR, koji se ne moze cistiti nego samo zamjena, a kosta minimalno 400 maraka, druga stavka su grijaci, isto nije jeftino. Sve to ce pokazati dijagnostika.
Znaci gledas auta koja su presla minimum 200 k, po meni ako imas problema sa skupim stavkama kod dizela (a malo ko ko kupuje 10 godina staro auto nema, da budemo realni), gledaj benzinca.
Kod tako starog auta ne bi trebalo biti toliko bitno, ali 1.6 HDI na cesti djeluje dosta bolje od starijeg 2.0 HDI.
- amar1994
#255 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
konektovan wrote:I obavezno podloske dizni pregledati.[emoji6] [emoji4]
poslano sa Sonija Ze
- commendatore
#256 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
meni su francuski auti generalno ok....
al ja vama ne mogu rec kolko me nervira francuska skrtost sa onim prekidacem tempomata jebo im on mater - pa 15 godina jedan te isti prekidac tempomata ugradjuju od pezoa 406 do 308ice..... 407ice...xsare....C4....C5.....
u bozju mater....

al ja vama ne mogu rec kolko me nervira francuska skrtost sa onim prekidacem tempomata jebo im on mater - pa 15 godina jedan te isti prekidac tempomata ugradjuju od pezoa 406 do 308ice..... 407ice...xsare....C4....C5.....
u bozju mater....

- supercali
#257 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
A sta fali ovom prekidacu?
Fino izgleda i na 307 i na 308 ili na kojem vec autu
Imas 3 tipke i ovaj kolut sta se ima mijenjati tu?
Fino izgleda i na 307 i na 308 ili na kojem vec autu
Imas 3 tipke i ovaj kolut sta se ima mijenjati tu?
-
ado-šampion
#258 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.
- supercali
#259 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Ako mislimo na isto senzor odradjuje sve ostalo tako da nema potrebe za vise od tog jednogado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.
- commendatore
#260 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
imam i ja senzore - i bogumi da se na njega oslanjam kad poludi brisaci mi rade na suho ko ludi i prestanu kad ima vode ..... nije senzor Kur'an pa da mu vjerujes tolikosupercali wrote:Ako mislimo na isto senzor odradjuje sve ostalo tako da nema potrebe za vise od tog jednogado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.
a sto se tice prekidaca - smeta mi jer je posto dosadan a velicinom je ogroman - izgleda ko lopata
- supercali
#261 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Nisam napisao da je senzor najbolji izbor samo rekoh ako mislimo na isto stavili su senzor e sad jel on radi precizno ili ne je druga pricacommendatore wrote:imam i ja senzore - i bogumi da se na njega oslanjam kad poludi brisaci mi rade na suho ko ludi i prestanu kad ima vode ..... nije senzor Kur'an pa da mu vjerujes tolikosupercali wrote:Ako mislimo na isto senzor odradjuje sve ostalo tako da nema potrebe za vise od tog jednogado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.pogotovo kad je u pitanju nesto slucajno kao voda kisa prasina i slicno po vjetrobranu
![]()
a sto se tice prekidaca - smeta mi jer je posto dosadan a velicinom je ogroman - izgleda ko lopata
A sto se tice prekidaca ja ga iza volana i ne vidim iskreno upalim nastimam brzinu i odmaram samo jos volan kako da je namjestiti da se okrece kad treba
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#262 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Pa to je onaj osnovni paket. Recimo, to nema, al' ima u osnovnom paketu tempomat, a drugi modeli nemaju u osnovnom paketu.ado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.
poslano sa Sonija Ze
- amar1994
#263 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
mislis na podesavanje osjetljivosti senzora iliado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.
gdje se kod francuza pale svjetla ?
- supercali
#264 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Na lijevoj rucici off pozicije kratkakod nekih izmedju off i pozicija cini mi se da sam vidjao i auto mada kod mene je auto tipka na vrhu ruciceamar1994 wrote:mislis na podesavanje osjetljivosti senzora iliado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.![]()
- amar1994
#265 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
supercali wrote:Na lijevoj rucici off pozicije kratkakod nekih izmedju off i pozicija cini mi se da sam vidjao i auto mada kod mene je auto tipka na vrhu ruciceamar1994 wrote:mislis na podesavanje osjetljivosti senzora iliado-šampion wrote:Kad smo kod tih stvari, 308 koji je 2008. godiste nema podesavanje intervala za brisace, znaci intervalno ima samo jedan stepen ko birvaktile. Ne kontam stednju na takvim stvarima.![]()
i kod mene su na lijevoj pa zato pitam, znaci isto je
- supercali
#266 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Kod svakog pezoa je isto unazad bar 25 godina
-
ado-šampion
#267 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
@Supercali
Nemaju svi modeli senzor, senzor je doplata. Drugo, auta koja imaju podesavanje intervala imaju i podesavanje osjetljivosti senzora, jer senzor koji ima samo paljenje i gasenje nece u svim uslovima raditi kako treba.
@Amar
Kod tebe vjerovatno ima podesavanje osljetljivosti senzora jer imas senzor, tako je i kod mene. Inace kad nema senzora ima podesavanje duzine intervala. Toga kod 308 nema.
@Konektovan
Otkud ti da ima tempomat u osnovoj opremi. Nema tempomata u osnovnoj opremi, inace bi ovaj moj slucaj imao, a nema.
Inace i ta rucica svjetala mene nervira jer je ablend na istu stranu ko paljenje dugih, kratko je ablend a dugo je paljenje dugih. Nije mi se jednom desilo da upalim duga umjesto ablenda. Mada je to vjerovatno stvar navike i licnih preferenci, ali ovo s podesavanjem duzine intervala je stednja na bezze mjestu.
Nemaju svi modeli senzor, senzor je doplata. Drugo, auta koja imaju podesavanje intervala imaju i podesavanje osjetljivosti senzora, jer senzor koji ima samo paljenje i gasenje nece u svim uslovima raditi kako treba.
@Amar
Kod tebe vjerovatno ima podesavanje osljetljivosti senzora jer imas senzor, tako je i kod mene. Inace kad nema senzora ima podesavanje duzine intervala. Toga kod 308 nema.
@Konektovan
Otkud ti da ima tempomat u osnovoj opremi. Nema tempomata u osnovnoj opremi, inace bi ovaj moj slucaj imao, a nema.
Inace i ta rucica svjetala mene nervira jer je ablend na istu stranu ko paljenje dugih, kratko je ablend a dugo je paljenje dugih. Nije mi se jednom desilo da upalim duga umjesto ablenda. Mada je to vjerovatno stvar navike i licnih preferenci, ali ovo s podesavanjem duzine intervala je stednja na bezze mjestu.
- supercali
#268 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Cekaj ne kontam te
Imas rucicu dole za onih par puta sredina off auto i jos 2 brzine poslije toga
Kod proslog isto samo bez auto
Znaci imas 2 intervala spori i brzi ako govorimo o istome
Znaci ako nemas senzor nemas ni tu auto opciju i obratno
Imas rucicu dole za onih par puta sredina off auto i jos 2 brzine poslije toga
Kod proslog isto samo bez auto
Znaci imas 2 intervala spori i brzi ako govorimo o istome
Znaci ako nemas senzor nemas ni tu auto opciju i obratno
-
ado-šampion
#269 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Imas na rucici, prema dole je intervalno ('par puta'), i 2 prema gore, sporo stalno i brzo stalno. Eh ta intervalno (par puta) treba da ima prekidac za mijenjanje duzine intervala. Ovako nesto (ovaj mali prekidac u sredini):

To on nema. U slucaju prikazane rucice, ako imas senzor ovaj mali prekidac u sredini sluzi za mijenjanje osljetljivosti senzora (i ima desno sa strane tipka da se ukljuci senzor). To je bilo i na Golfu 3 a s poprilicnom sigurnoscu bih smio reci i da je bilo i u dvici u boljim paketima. Edit, imala je dvica GTI 1989.

To on nema. U slucaju prikazane rucice, ako imas senzor ovaj mali prekidac u sredini sluzi za mijenjanje osljetljivosti senzora (i ima desno sa strane tipka da se ukljuci senzor). To je bilo i na Golfu 3 a s poprilicnom sigurnoscu bih smio reci i da je bilo i u dvici u boljim paketima. Edit, imala je dvica GTI 1989.
Last edited by ado-šampion on 27/07/2016 13:37, edited 2 times in total.
-
Throttle
#270 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Radi li na tom pezou ona fora da kliknes na interval-al ne ukljucis ga i vrati se rucica, pa nakon npr 4 sekunde opet upalis interval i onda svake 4 sekunde brise dok ne vratis na nulu?
- supercali
#271 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
E jbg ne znam onda ja samo upalim brisac da brise kad pada kisa i gasim kad ne pada nisam te intervale ganjao ni eksperimentisao s njima
- amar1994
#272 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
imaado-šampion wrote: @Amar
a tempomat u zivotu jednostavniji nisam vidio , sest velikih tipki ispod sirene
- supercali
#273 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Cekajte zavisi vjerovatno na koji 308 mislite stari ili ovaj novi
Kod novog je tempomat vjerovatno serijski dok je onaj 2009-a i sl to bilo doplata
Tako da ado ti vjerovatno vozis stariji taj
Kod novog je tempomat vjerovatno serijski dok je onaj 2009-a i sl to bilo doplata
Tako da ado ti vjerovatno vozis stariji taj
-
ado-šampion
#274 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Napisao sam 2008. godina.
- supercali
#275 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Jbg previdio
O tome konektovan vjerovatno govori
Kod novog ode tempomat i jos mozda neka cuda serijski dok je kod tebe to bila doplata ili sa vecim paketima opreme i sl
To sa intervalima nisam bas najbolje skontao jer nisam ni probavao sta sve brisaci mogu i u kojim rezimima da rade i imaju li te dodatne prekidace
Ja imam senzor i on kao odradjuje posao
Samo mi je bezveze da kad ugasis auto i stoji na auto on kao da je ugasen kad ponovo upalis znaci svako paljenje ugasis pa na auto i rade onda
Mozda je to samo do mog auta nisam istrazivao al mi je to bezveze
O tome konektovan vjerovatno govori
Kod novog ode tempomat i jos mozda neka cuda serijski dok je kod tebe to bila doplata ili sa vecim paketima opreme i sl
To sa intervalima nisam bas najbolje skontao jer nisam ni probavao sta sve brisaci mogu i u kojim rezimima da rade i imaju li te dodatne prekidace
Ja imam senzor i on kao odradjuje posao
Samo mi je bezveze da kad ugasis auto i stoji na auto on kao da je ugasen kad ponovo upalis znaci svako paljenje ugasis pa na auto i rade onda
Mozda je to samo do mog auta nisam istrazivao al mi je to bezveze