Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Locked
GOLFER

#251 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by GOLFER »

derion wrote:Andromeda ima jako dobrih tvrdnji sa kojim se slažem. Uvijek sam govorio da je Izrael tamo gdje jeste upravo zbog svoje pameti, tj. obrazovanosti svoga "kadra", a da su Arapi tu gdje jesu zbog nedostatka istog. Nažalost, ali to je činjenica i tako će očigledno još dugo ostati.

U biti, Izraelu ne može niko ništa (dok se drže puta na kojem se trenutno nalaze). Tako je zapisano i tako će i ostati. Mislim da mnogi nisu svjesni koju moć Izraelci imaju, a ovdje definitivno ne mislim samo na vojnu.

Meni lično, kao ponosnom i humanom Bosancu, Država Izrael (tj. jevrejski narod) je u političkom, tehnološkom i obrazovnom smislu apsolutni uzor i kamo sreće kada bi Bosna i Hercegovina išla istim putem, istim koracima što se gore navedenom tiče. Ovdje naravno ne mislim npr. na užasan odnos Izraela prema Palestincima i dr.
Izraelu se može svašta prigovoriti, ali njihova sposobnost ne samo preživljavanja u iznimno neprijateljskom okruženju, nego i superiornost u svakom pogledu je fascinantna, i znajte da su tome primarno najzaslužniji oni sami (i pored činjenice što imaju moćne saveznike).

Mir, shalom i selam.
Ovo sve je moguće jer su pod PROTEKCIJOM USA i ostalih mocnih država... Inaće Samo Izrael može napasti negu drugu zemlju (kao sto su npr LIbanon) a da nikome ne odgovaraju... Samo Izrael moz na medunarodnim vodama pobit humanitarce a da nikome ne odgovaraju, samo Izrael moze ciniti genocit i plansko istrebljenje jednog naroda a da nikom ne odgovaraju... Zasto to mogu, pa zato sto imaju protekciju, a koliko dugo ce je imati to je pitanje, jer poznato je da onaj ko MACEM vlada od MACA umire...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#252 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Truba »

Lakat Jebić wrote:samo prestanite porediti rat 2006 protiv hezbollaha, koji je bio gerilski rat i ovaj potencijalni izmedju izraela i turske koji bi bio rat dvije armije. ne moze se poredit, al nikako...
ja bih još nadodao da je hezbolahu sve sem pogibiji jednog vođe pobjeda
dok je za izrael poraz ako pogine nekoliko vojnika u nekoliko tenkova...

takav dojam stičem čitajući komentare na taj sukob 2006
Truba

#253 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Truba »

derion wrote:Andromeda ima jako dobrih tvrdnji sa kojim se slažem. Uvijek sam govorio da je Izrael tamo gdje jeste upravo zbog svoje pameti, tj. obrazovanosti svoga "kadra", a da su Arapi tu gdje jesu zbog nedostatka istog. Nažalost, ali to je činjenica i tako će očigledno još dugo ostati.

U biti, Izraelu ne može niko ništa (dok se drže puta na kojem se trenutno nalaze). Tako je zapisano i tako će i ostati. Mislim da mnogi nisu svjesni koju moć Izraelci imaju, a ovdje definitivno ne mislim samo na vojnu.

Meni lično, kao ponosnom i humanom Bosancu, Država Izrael (tj. jevrejski narod) je u političkom, tehnološkom i obrazovnom smislu apsolutni uzor i kamo sreće kada bi Bosna i Hercegovina išla istim putem, istim koracima što se gore navedenom tiče. Ovdje naravno ne mislim npr. na užasan odnos Izraela prema Palestincima i dr.
Izraelu se može svašta prigovoriti, ali njihova sposobnost ne samo preživljavanja u iznimno neprijateljskom okruženju, nego i superiornost u svakom pogledu je fascinantna, i znajte da su tome primarno najzaslužniji oni sami (i pored činjenice što imaju moćne saveznike).

Mir, shalom i selam.
dobro si napisao

zamisli da federacija BiH prca čitavu europu vojno ekonomsko politički
e to je izrael na bliskom istoku

+ pustinja
mirsek

#254 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by mirsek »

Stanite malo..Pa zar nije cilj izraelske ofanzive bilo da se sprijeci dalje raketiranje izraela od strane hezbolaha tako sto ce ocistiti sve do rijeke litani u libanonu ? A hezbulah im suknu zadnji dan ofanzive prije primirja tako sto im je poslao preko 200 raketa i tako pokazao da nisu ostvarili cilj.. :D To sto izrael izbombarduje i srusi citav bejrut to je pokazatelj njihove beskrulupoznosti..Vojnicki su bili poderani od hezbulaha....
Last edited by mirsek on 13/09/2011 15:54, edited 1 time in total.
mirsek

#255 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by mirsek »

Aha..upravo tako..Jesu li uspjeli prekinuti raketiranje..? nisu.. jesu li izgubili veliki broj oklopnih vozila i ljudstva? jesu...jesu li generali izraelske vojske morali podnijeti ostavke zbog toga? jesu..Jel hezbulah jos vise ojacao u libanonu ?..jest...Pokazi mi tu negdje njihovu pobjedu pa da im cestitam.. 8-) ...
harač

#256 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by harač »

mirsek wrote:Aha..upravo tako..Jesu li uspjeli prekinuti raketiranje..? nisu.. jesu li izgubili veliki broj oklopnih vozila i ljudstva? jesu...jesu li generali izraelske vojske morali podnijeti ostavke zbog toga? jesu..Jel hezbulah jos vise ojacao u libanonu ?..jest...Pokazi mi tu negdje njihovu pobjedu pa da im cestitam.. 8-) ...
:lol: :zzzz:
mirsek

#257 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by mirsek »

@harac..Hvala na konstruktivnim korekcijama moga posta...Znao sam da sam u pravu.. ;-) 8-)
Bosanski_kralj

#258 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Bosanski_kralj »

Mir, shalom i selam.
Pored toliko zemlja u svijetu koje nam mogu biti uzor, ti baš Izrael odabra.

Ja na tuđoj muci ne bih volio graditi svoje bogastvo.

Prije bismo mi mogli biti Izraelcima uzor nego oni nama.
Truba

#259 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Truba »

ajvardedo wrote:
mirsek wrote:Stanite malo..Pa zar nije cilj izraelske ofanzive bilo da se sprijeci dalje raketiranje izraele od strane hezbolaha tako sto ce ocistiti sve do rijeke litani u libanonu ? A hezbulah im suknu zadnji dan ofanzive prije primirja tako sto im je poslao preko 200 raketa i tako pokazao da nisu ostvarili cilj.. :D To sto izrael izbombarduje i srusi citav bejrut to je pokazatelj njihove beskrulupoznosti..Vojnicki su bili poderani od hezbulaha....
aha,garant :D
dokaz da je sve relativno

ko u onom crtanom ANTS
kad se samo jedan živi mrav ratio s fronta

1:0 = pobijedili smo :roll:
jefferson

#260 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by jefferson »

Bosanski_kralj wrote:

Mir, shalom i selam.
Pored toliko zemlja u svijetu koje nam mogu biti uzor, ti baš Izrael odabra.

Ja na tuđoj muci ne bih volio graditi svoje bogastvo.

Prije bismo mi mogli biti Izraelcima uzor nego oni nama.
How yes no! :lol:
kiky

#261 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by kiky »

ako turci naprave bilo kakav korak židovi če reagovat oružjem i bez kompromisa ili obzira ...
turci to znaju i ako se misle natezat s njima moraju bit oprezni ...
izgleda da je sad opcija izolacija izraela od strane susjeda ...
izrael je država, a židovi narod, koji od osnutka postoji u ratnoj situaciji ili vanrednom stanju ...
oni i neznaju živit normalno ...
turci moraju biti jako obazrivi i lukavi ili spremni na brz i nemilosrdan sukob sa puno žrtava i stravičnim razaranjem ...
pa ko koga rasturi ( al bukvalno ) ...
sinuhe

#262 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by sinuhe »

Do rata ne moze doci jer bi to bila sasvim nova stvar, ali ako Turci stvarno posalju brodove kao pratnju Izrael samo mora priznati da se eto i to moze desiti.

Evo za vrat ce dobiti muslimansku bracu za duze vremena pa na jednoj strani im valja popustiti.
@mba

#263 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by @mba »

Turske novine izvještavaju da zbog nove tehnologije, turski, američki proizvedeni, F-16 avioni su sada u stanju prepoznati izraelske ciljeve kao 'neprijatelja', za razliku od "prijatelja".

Turska je razvila novi sistem za identifikaciju kod američki proizvedenih, F-16 borbenih aviona, koji će im sada omogućiti da otvore vatru na izraelske ciljeve, prema navodima iranske državne novinske agencije Press TV a koja navodi kao izvor informacije objavljene u turskim novinama u utorak.

Prema ovom izvještaju, nova tehnologija omogućit će Turskoj da sama identifikuje svoje neprijatelje, za razliku od starog američkog sistema koji automatski identifikuje sve izraelske ciljeve kao "prijateljske", onemogućavajući turske borbene avione da otvore vatru na njih, čak i ako je turskim pilotima naređeno da to učine.

Novi sistem identifikacije „prijatelj“ ili „neprijatelj“ će biti postavljen na sve turske borbene avione i vojna plovila.

Ovaj potez dolazi na vrhuncu izraelsko-turske diplomatske krize, nakon što je Ankara izbacila izraelskog ambasadora a zbog izraelskog napada prošle godine u kojoj je poginulo devet Turaka na brodu koji je nosio humanitarnu pomoć Gazi. Izrael je odbio da se izvini, kao što to Turska zahtijeva.

U dijelu intervjua u izdanju Al-Shorouk (egipatske novine), u ponedjeljak, Erdogan je kazao kako Izrael "nije u potpunosti shvatio realnost promjena koje su se dogodile u arapskom svijetu."

Prošle sedmice, Erdogan je upozorio da će turska mornarica pojačati svoju prisutnost u istočnom Sredozemnom moru, te da će turski ratni brodovi pratiti svaku pomoć i brodove koji žele prenijeti pomoć Palestincima u pojasu Gaze.
Truba

#264 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Truba »

ja sam bio u izraelu prije tačno godinu dana

mi smo opuštenije na čvili živjeli na ljeto 1992. nego oni tada...

jednostavno je sve podložno provjerama vojska na svakom koraku transport tenkova vojnika
"deca" vojnici na svakom koraku
zene vojnici
policija jaka... na svakom koraku securitiji koji su sposobni i ulijevaju povjernje
svako malo neki prosvjed protiv vlade
svaki dan se skupljaju neka sredtsva za otete vojnike
na tvu borbeni filmovi

jednostavno su militarističko društvo koje ako jednom izgubi naće se u sredozemnom moru
a arapi su 100 puta izgubili i opet su tu
izraelci jednostavno znaju da ne smiju izgubiti...
veoma jednostavno...
ako žele živjeti ne smiju izgubiti

pored zločina kojeg čine nad palestincima
do nas moram priznati
rijetko dođu vijesti
o npr.
zaklanoj na spavanju židovskoj obitelji s maloljetnim djetetom... jesu doseljenici ali...
ubijenom vojniku u džipu na semaforu... pazite ljudi primirje je...
@mba

#265 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by @mba »

Black swan wrote:ja sam bio u izraelu prije tačno godinu dana

mi smo opuštenije na čvili živjeli na ljeto 1992. nego oni tada...

jednostavno je sve podložno provjerama vojska na svakom koraku transport tenkova vojnika
"deca" vojnici na svakom koraku
zene vojnici
policija jaka... na svakom koraku securitiji koji su sposobni i ulijevaju povjernje
svako malo neki prosvjed protiv vlade
svaki dan se skupljaju neka sredtsva za otete vojnike
na tvu borbeni filmovi

jednostavno su militarističko društvo koje ako jednom izgubi naće se u sredozemnom moru
a arapi su 100 puta izgubili i opet su tu
izraelci jednostavno znaju da ne smiju izgubiti...
veoma jednostavno...
ako žele živjeti ne smiju izgubiti

pored zločina kojeg čine nad palestincima
do nas moram priznati
rijetko dođu vijesti
o npr.
zaklanoj na spavanju židovskoj obitelji s maloljetnim djetetom... jesu doseljenici ali...
ubijenom vojniku u džipu na semaforu... pazite ljudi primirje je...

stim da su ti ljudi doselili na palestinsku zemlju, ne mozemo raspravljati nikako o palestini i palestinskom otporu a da se ne osvrnemo na 1948 ,vrlo jednostavno!

ponavljam opet, palestina je zemlja i zidova i muslimana koji tu zive vijekovima zajedno, zajedno sa krscanima!

problem je nastao stvaranjem drzave israel i etnickim ciscenjem koji je uslijedio kasnije!

obratite paznju na slike, jews against zionism

http://www.google.ch/search?q=jews+agai ... CBYQ_AUoAQ
kamen spoticanja

#266 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by kamen spoticanja »

ono sto turci trenutno rade,i zbog cega je uostalom i organizovan konvoj s mavi marmarom jeste da se konacno pokaze da izrael nije ni nedodirljiv ni nepobjediv...turci za to imaju par dobrih razloga ali opet je prvi kurdski pkk problem i pojas tzv kurdistana koji se teritorijalno poklapa s obecanom zemljom...turci godinama znaju ko je finansijer pkk-a,znaju koje su turske partije vodile procioniosticku politiku,znaju koji su generali drzali taj bank,i koji su mediji od turske pravili klasicnu arapsku diktaturu...no 2007 je propao zadnji pokusaj vojnog udara...od tada erdogan drzi konce turske u svojim rukama...i bilo je logicno da se konacno okrenu rjesavanju tog problema...
a uglavnom sve argumente drze u svojim rukama...i ovo sto rade je klasina WIN-WIN strategija...a nit su vojno inferiorni(dapace...) niti ekonomski lose stoje...a diplomatija im je trenutno vrh i nesto na sto se jako tesko prilagodjavaju ustaljene diplomatske matrice ala kissinger...
negdje sam procitao da je upad u izraelsku ambasadu u kairu maslo turske tajne sluzbe MIT-a i da je trenutno na terenu rat MOSSAD-a i MIT-a...
ali najzanimljivije je to sto je kompletna izraelska javnost za to da se po svaku cijenu poprave odnosi s turcima ali cionisti jednostavno igraju po svom :-)
sumnjam da ce pucati na sve strane ali je fakt da je ovo pokazivanje misica na globalnom nivou...
i bice svega
karanana

#267 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by karanana »

mirsek wrote:Vojnicki su bili poderani od hezbulaha....
daj mi cifre i statistike sukoba da vidim to deranje.
kamen spoticanja

#268 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

karanana wrote:
statistika tesko...ali to je bilo klasicno unistavanje svega i kraj rata na pocetnim polozajima...bez da su napravili ono po sto su posli...rakete i dalje padaju na tel-aviv...
no cionisti su tu izgubili ono sto se zove medijskim ratom jer koliko god da se cnn trudio da idf prikaze kao demokratsku,miroljubivu i odbrambenu vojsku slike mrtve palestinske djece su obisle svijet jer je net tu uradio posao...i to je u konacnici i rezime tog sukoba i o tome su govorili i cionisticki politicki krugovi kao o porazu
Bodkin

#269 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Bodkin »

kamen spoticanja wrote:
karanana wrote:
statistika tesko...ali to je bilo klasicno unistavanje svega i kraj rata na pocetnim polozajima...bez da su napravili ono po sto su posli...rakete i dalje padaju na tel-aviv...
no cionisti su tu izgubili ono sto se zove medijskim ratom jer koliko god da se cnn trudio da idf prikaze kao demokratsku,miroljubivu i odbrambenu vojsku slike mrtve palestinske djece su obisle svijet jer je net tu uradio posao...i to je u konacnici i rezime tog sukoba i o tome su govorili i cionisticki politicki krugovi kao o porazu
tu si mozda u pravu ali ljudi na temi masovno govore o vojnom porazu. dalje forumas @kiky je dobro primjetio a ostalo izgleda misle drugacije, turska ako i udje u fajt i pobijedi bice sa povelikim posljedicama za vojsku i drustvo.i trece se isto slazem sa tobom da nema nista od otvorenog full ratovanja
karanana

#270 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by karanana »

idf nije nigdje zaustavljen u smislu da je kreirana linija fronte i da nisu mogli mrdnuti. hezbolah i njihove rakete su pokretne mete i to je tesko unistiti. ja koliko se sjecam idf je objavio 30 i nesto poginulih, mozda je tu bilo nekoliko unistenih tenkova i hum veejeva. lazu li ili ne lazu, to ne mogu reci. ne znam broj poginulih hezbolaha, ali sam siguran da se mjeri u desetinama puta vecim brojevima. da ne govorimo o razaranju libana jer tu ulazimo u veoma zamrsenu pricu. a na kraju su rakete ipak prestale padati.
kamen spoticanja

#271 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Bodkin wrote: tu si mozda u pravu ali ljudi na temi masovno govore o vojnom porazu. dalje forumas @kiky je dobro primjetio a ostalo izgleda misle drugacije, turska ako i udje u fajt i pobijedi bice sa povelikim posljedicama za vojsku i drustvo.i trece se isto slazem sa tobom da nema nista od otvorenog full ratovanja
ma kakav vojni poraz ako je poginulo 7 izraelskih vojnika(po izraelskom izvjestaju) ili 300tinjak kako kaze druga strana...takvo nesto ne moze biti vojni poraz u pravom smislu te rijeci ali je definitivno otklon od onoga u sto, i dunjalucku populaciju a i vlastiti narod, godinama uvjerava cionisticka propaganda...dakle o svemogucnosti i nedodirljivosti drzave izrael...i tu i lezi takva jedna konstrukcija o vojnom porazu...
jer daleko su oni od nedodirljivosti...turci su odlucili da svima to pokazu...
i jos jedna stvar je zanimljiva...kako je erdogan stvar s pkk istjerao na cistac...on pokusava od kako je na vlasti da liberalizira pravila i kurdima da sve ono sto u osnovi zasluzuju...i cijelo vrijeme trpi kritike kako suruje s teroristima,separatistima i sl....a sad je tako jednostavno okrenuo svjetla prema izraelu kao uzroku problema o postigao puno jedinstvo turske nacije...cak se i ona budala iz CHP kilicdaroglu oglasio s kritikom prema izraelu jer nije imao izbora
turci ovo sjajno rade
Bosanski_kralj

#272 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Bosanski_kralj »

jefferson wrote:
How yes no! :lol:
Džaba im sve što imaju kada to koriste u, najblaže kazano, nemoralne svrhe
samo pitam

#273 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by samo pitam »

neretvanac wrote:Ko je rekao pola Bejruta?
Cijeli Bejrut su sravnili. SKupa s okolicom.
Salu na stranu... Izrael je dosada x puta pokazao da se sa njima nije zezat.
Turska lafo prijeti da ce poslati brodov esa pratnjom u Gazu. Izrael ce ih opet napasti, budite sigurni u to. I opet niko nece reci da je to pogresno. Ljudima su odrijesene ruke da rade sta zele, a imaju i novca, oruzja i tehnike da sve to sprovode u djelo.

pa jel to neki vojni uspjeh sravniti cijeli grad ?? :-) ako imaš vojne opreme, oružja i MTS-a a ako si uz to još i divljačan i ne paziš na civilne žrtve, nego u zvjerskoj mržnji nastojiš da ubiješ na protivniočkoj strani pa makar i muhu, onda je i za očekivati da će rezultat biti takav! no reci mi šta donosi konkretno takvi potezi !? :? :?
Cyrax

#274 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by Cyrax »

Malo Turcovi da pokazu miske i to je to. Nista ozbiljno.
samo pitam

#275 Re: Turska - Izrael (mozda novi sukob)

Post by samo pitam »

Lakat Jebić wrote:samo prestanite porediti rat 2006 protiv hezbollaha, koji je bio gerilski rat i ovaj potencijalni izmedju izraela i turske koji bi bio rat dvije armije. ne moze se poredit, al nikako...
apsolunto se slažem..to bi izgledalo sasvim drugačije, i bilo sasvim nešto drugo od onoga rata 2006.g

činjenice je da Izrael nije upotrijebio svu snagu koju ima protiv Hizbullaha, možda zato što ih je i podcijenio, siguran sam da nije u pitanju to što su ih žalili :-), činjenica je i da su srušeni gotovo cijeli gradovi na jugu Libana, ali isto tkao je i činjenica da je Hizbullah pokazao da je vrlo respektabilan protivnik pogotovo ako se uzme u obzir koliko su u deficitu kad je u pitnaju oružje, oprema i sav MTS, u odnosu na Izrael...
Turska je jaka kako vojna tako i ekonomska sila..tako da bi sukob sa Turskom bio nešto sasvim sasvim ozbiljnije za Izrael, u odnosu na ovaj sukob sa Hizbullahom, pa makar ako i ne bi bilo oružanog sukoba ( u što se nadam) rat bi bio žestok i ako bi se vodio samo na političkom, medijskom i ekonomskom frontu...
Locked