Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
udrch

#251 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by udrch »

Dr Arsla wrote:Bošnjačka inferiornost u biznisu se najbolje vidi u zimskom turizmu. Pogledajte ko su vlasnici hotela i ski centara po našim planinama. Sve sami Hrvati bilo domaći ili iz CRO. Skijalište Dr. mate Boban na Blidinju, Čajuša Kupres, Brusnica na Vranici, Busovača, Pero Gudelj je kupio pola Vlašića zemlje itd. Još jedanput se pokazuje koliko su ugroženi u FBiH. Dobro neko reče Bošnjački je plafon granap i pijaca :D
Prevent?
Hifa?
Bingo?
iamia

#252 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

Dr Arsla wrote:Bošnjačka inferiornost u biznisu se najbolje vidi u zimskom turizmu. Pogledajte ko su vlasnici hotela i ski centara po našim planinama. Sve sami Hrvati bilo domaći ili iz CRO. Skijalište Dr. mate Boban na Blidinju, Čajuša Kupres, Brusnica na Vranici, Busovača, Pero Gudelj je kupio pola Vlašića zemlje itd. Još jedanput se pokazuje koliko su ugroženi u FBiH. Dobro neko reče Bošnjački je plafon granap i pijaca :D
gdje ba ?
na bjelasnici su vlasnici sve same vehabije.

tamo neka skijalista, busovaca, vranici, kupres? ko tamo ide?
ski centri ? hahah
Miki123

#253 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Miki123 »

bach wrote:
Miki123 wrote:
mali_balon wrote:Ma joooj pustite Sebastiana bacaca prasine

http://www.klix.ba/forum/kiseljak-i-kre ... 434s0.html

ma kompleks, patologija..

Šta ima u SDA, pripremate li se kongres 2015.?
ne razumijem. ja nemam niti jedan post na politici. jel' ovo uopće meni upućeno?
bach

#254 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

udrch wrote:
Prevent?
Hifa?
Bingo?
Prevent ???

http://www.klix.ba/forum/prevent-t87497.html
Ne radim u Preventu ali mogu ti reci par detalja sto znam. Plata je u zavisnosti od ucinka tako da neko izadje 400 a neko i 600 km zavisi ali uglavnom svi se krecu preko 400 km. Sto se tice rada radi se u vise smijena mislim dvije. Znam da prva smijena pocinje od 7h a da se vodi osmocasovno vrijeme medjutim u prvoj smjeni se ostaje i do 18h. Dok u drugoj smijeni znaju ostati i do 5 ujutru.
Znam da se ide na obuku cak raja sljaka i po par mjeseci za topli obrok. Ne znam sta da ti kazem ako nemas bas nista onda uzmi sta ti se daje pa do nekog boljeg vakta.
HIFA????
SDA granap sa gorivom: Kasa gorivo umjestoz Pančeva i Siska počnu uvoziti iz Kuvajta ili Alžiara neka se jave kao velika firma.

BINGO????

Malo veći granapi sa robom sa pijace :-D :-D :-D
Bolonjac

#255 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Bolonjac »

Bolesno poslovno okruženje. Korupcija guši privredu jer bez stranačke ili familijarne veze teško da možeš dobiti posao(privatna firma) a poslovanje sa domaćim privatnicima je još gore nikada ne plaćaju robu najbolji primjer .. ako se još sjećate IT Computers. Jedino što preostaje je poslovanje sa krajnjim kupcima tj. fizičkim licima ali tu je problem što je domaća kupovna moć najslabija od navedenih država u regionu(hrvatska, slovenija, srbija) a poslovati na regionalnom nivou nije jednostavno za manju firmu.

http://www.imotskenovine.hr/Razgovori/T ... oleta.html

grude :|
iamia

#256 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

Ante Juroš · Filozofski fakultet:
"" 35 % radnika godišnje napušta "Violetu", prelazeći na druge poslove,često(ili gotovo uvijek) lošije plaćeni no što su bili u grudskog poduzetnika, a i dosta ostalih bi rado otišlo, ali nemaju gdje...Postavlja se pitanje zašto je to tako? Kakav bi odgovor na to pitanje dao Petar Ćorluka? ""

:lol:

gle cuda.?/ i vase govno smrdi kao i nase.
Incub

#257 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Incub »

Nema tu Vase i Nase,
GOVNO je Govno koje se obogatilo na svercu hrane i konvojima u ratu.
Vecina BiH "gazdi" je nazalost tako doslo do kapitala a sad se predstavljaju kao biznismeni
iamia

#258 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

o tome ja i govorim citavo vrijeme.

ratni profiteri i mufljozi podijelili plijen izmedju sebe, i onda poslije rata otvorili firme.

katolici u BiH su posebna prica.
oni i dan-danas (pogotov 'ercegovci) dobijaju financijsku podrsku iz hrvatske.
a zamisli onda kolika je ta podrska bila za vrijeme rata?

i sad oni kao-fol ispali biznismeni u BiH? :lol:
heckler

#259 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by heckler »

Bog te vidio ova debilna tema jos ziva :shock: :shock: :shock:

Samo ovdje vidjeh da se u 2 recenice jednog posta pacijent uspije posrati na najveceg domaceg privatnog izvoznika i poslodavca 17000 ljudi, najveceg domaceg distributera naftom, i najveci domaci trzni centar :lol:
udrch

#260 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by udrch »

heckler wrote:Bog te vidio ova debilna tema jos ziva :shock: :shock: :shock:

Samo ovdje vidjeh da se u 2 recenice jednog posta pacijent uspije posrati na najveceg domaceg privatnog izvoznika i poslodavca 17000 ljudi, najveceg domaceg distributera naftom, i najveci domaci trzni centar :lol:
šuti, dobro nisam dobio sljedeći odgovor:

Prevent - Violeta
Hifa - Zovko
Bingo - Best

kod ovih sa desne strane je milina raditi, a tržište su poklopili..
SA2

#261 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by SA2 »

bach wrote:
udrch wrote:
Prevent?
Hifa?
Bingo?
Prevent ???

http://www.klix.ba/forum/prevent-t87497.html
Ne radim u Preventu ali mogu ti reci par detalja sto znam. Plata je u zavisnosti od ucinka tako da neko izadje 400 a neko i 600 km zavisi ali uglavnom svi se krecu preko 400 km. Sto se tice rada radi se u vise smijena mislim dvije. Znam da prva smijena pocinje od 7h a da se vodi osmocasovno vrijeme medjutim u prvoj smjeni se ostaje i do 18h. Dok u drugoj smijeni znaju ostati i do 5 ujutru.
Znam da se ide na obuku cak raja sljaka i po par mjeseci za topli obrok. Ne znam sta da ti kazem ako nemas bas nista onda uzmi sta ti se daje pa do nekog boljeg vakta.
HIFA????
SDA granap sa gorivom: Kasa gorivo umjestoz Pančeva i Siska počnu uvoziti iz Kuvajta ili Alžiara neka se jave kao velika firma.

BINGO????

Malo veći granapi sa robom sa pijace :-D :-D :-D
Ja tebe i takve kao ti nikako ne mogu da shvatim. Pa ti blage veze o životu nemaš, pljuješ neke od najboljih firmi u BiH. Prevent, domaća firma - većinski vlasnik Nijaz Hastor, je za tvoju informaciju najveća privatna firma u BiH. U Bosni zapošljavaju 5.000 radnika. Hifa, domaća firma koja nema veze sa SDA - 100% vlasnik familija Ahmetlić, najveći distributer nafte i naftnih derivata. Ove godine će imati 24 benzinske pumpe. Bingo, domaća firma - 100% vlasnik Senad Džambić, koja posjeduje najviše trgovačkih centara i marketa (85). Ako su to tebi male firme, izvoli ti pa napravi 100-ti ili barem 1000-ti dio toga pa se onda javi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#262 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Truba »

400 plata :run: boli me đon čija je firma
400 su 400
taman da preživiš i budeš robinjo
insomnia78

#263 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:400 plata :run: boli me đon čija je firma
400 su 400
taman da preživiš i budeš robinjo
To je to

s' moje sokocalo
iz zadnje klupe

#264 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iz zadnje klupe »

Ovu temu treba preimenovati u inferiornost bh biznismena, bošnjački i srpski su inferiorni, hrvatski su isto, nisu tamo gdje su imali sljedeće uslove:

1. ogromna akumulacija početnog kapitala stvorena ratnom hajdučijom (gradovi uz granicu, Grude, itd)
2. Velika finansijska pomoć Hrvatske (jedno vrijeme dva najača covjeka Hrvatske su bila iz ovde sredine, Ivić Pašalić i ministar odbrane )

citao sam da je Hrvatska u zapadni Mostar unijela preko 800 miliona bespovratne pomoći ( npr. klinički cenar 200 miliona km, Studentski dom, 150 miliona, univerzitet 100 miliona, Aluminij 100 miliona)

Za pravo stanje pogledajte one opštine sa hrvatskom većinom koje nisu imale jedno od ova dva uslova ( Livno-pustoš totalna, Orašje i Odžak, Busovača (sve državne forme propale)-itd.

Ovo se Hrvatima može vratiti ko bumerang, jer srpski i bošnjački biznismeni, ma koliko inferiorni bili, znaju da se jedino mogu pouzdati u sebe, Hrvatima sutra Hrvatska da zatvori pipe ( nek samo skine 100.000 "branioca" koji primaju penzije iz Hrvatske), vidio bi pustoša i kod njih.
iamia

#265 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

iz zadnje klupe,

sve si tacno rekao.

zalosni su oni koji pokazuju 'rvate u BiH kao velike biznismene.
a oni 'prodaju hrvatstvo' u ovoj drzavi za veoma veliku cijenu.
pogledajte koliki je hrvatski godisnji trosak za bosnu i hercegovinu?
radi se o stotinama miliona ka emova (iako je Hr u dugovima do vrata).. i opet Hr ne smije zavrnuti pipu jer hercegovci imaju svoje ljude u vladajucim strukturama same hrvatske.

pa jebote,, hrvati u BiH su imucniji od hrvata u hrvatskoj.
ali keshiraju hrvatstvo. i dok god ima levati iz zg koji ih placaju,, onda to nama ne bi trebalo prestavljati problem.
vaučer

#266 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by vaučer »

Koja smijurija od priče, pa ulaganje RH u Hercegovinu je prdež prema potrošnji hercegovaca na hrvatske proizvode, odmore u Hrvatskoj itd a svedeno je na minimum (HKUD-ovi i slično) već godinama. Po vama se radi o nekom parazitskom cuclanju jadne iscrpljene Hrvatske a u zbilji nismo ni blizu reciprociteta.
iamia

#267 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

??

hmm, svih onih 100 hiljada hercegovaca ne moze otplatiti onu bolnicu u mostaru za 20 godina ljetovanja u Hr.
da ne pricamo o ostalim ulaganjima hrvatske,, kroz svoj marionete u BiH.
sve te katolicke skole.. bolnice , univerziteti,, studentski domovi..
sve je to placeno iz hrvatskog proracuna.

mislis da bi hercegovacko-neretvanski kanton mogao to sve placati ?
pa njihov proracun je manji od zenicko-dobojskog ( jedan od slabijih kantona u BiH )/.
vaučer

#268 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by vaučer »

Mislim da se radi o ulaganju koje ima svoje opravdanje u profitu koji Hrvatska ostvaruje u BIH i da se ne radi o davanju para na lijepe oči kao ni samo o plaćanju izborne jedinice. Hercegovci profitiraju uglavnom kao zastupnici tih tvrtki, to što koriste svoj položaj i putovnicu je sasvim normalno dok je u okvirima zakona.

Uspu, znam dovoljno odličnih poslovnih ljudi - Bošnjaka, mudrih, pronicivih i poštenih da zaključim kako je teza ove teme nebuloza.
dustaban

#269 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by dustaban »

Ovo doista stoji!
Zaista se mora ovakvo nesto konstatovati cak i po cjenu da se se popije kritika za sovinizam.
Ali jebiga to su cinjenice koje ocima vidimo.
Odmah u startu treba odbaciti ovu pricu kako se ko obogatio, to je drugi par cipela, a ovdje jos i nebitan jer je ovo prica o biznisu na duze staze. Sto se tice ratnog profiterstva i brzog sticanja bogatstva, tu su brate svi jednaki.

Drzeci se ovog gore primjera o SKI centrima zaista moramo primjetiti DRASTICNU INFERIORNOST "bosnjackog turizma". Kad uzmete u obzir prirodne pretpostavke koje je nudila najljepsa planina na Balkanu - Vlasic i onog gore urbanistickog haosa (bolje reci- sranja), pa kad to uporedite sa onim planskim razvojem Adria ski centra na nicim predodredjenoj skijaskoj planini na Kupresu... sve vam je jasno.
Apsurd je da ce Vlasic mozda jedino spasiti jedan Hrvat (FIS) koji je kupio cijelo brdo i tamo pravi ono i onako kako su trebali ovi uhljupi sto upravljaju Vlasicem.
Pa evo dalje: kad sidjes sa Vlasica pa svratis na "plavu vodu" i vidis sta su napravili od onakve prirodne ljepote... pa odes u susjedni Vitez gdje je covjek (opet hrvat, naravno) na ledini napravio najljepsi park (ribnjak, etno selo, vodenice, bazene) kako da covjek ne zakljuci ovo sto zakljucismo.
:skoljka:
iamia

#270 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by iamia »

ja sam se zaustavio na onom " najljepsa planina na balkanu, vlasic"....
i onda sam pao sa stolice.

sto nisi otisao na bjelasnicu, pa recimo posjetio jedan hotel "han", koji drzi vehabija?

a o prirodnim ljepotama bjelasnice i vlasica,, moglo bi se pricati..
ali tesko porediti.
elcaliente

#271 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by elcaliente »

Najveci problem bosnjackog biznismena je taj da je on genetski "seljak". Fali mu jednostavno mrvica becke skole.
To se primjeti najvise na frizurama, stilu oblacenja, krezavim zubima, govoru itd.

Bosnjacki bizismen ima najvise problema sa estetikom i marketingom. Pogledajte samo objekte ( ugostiteljstvo ili firme ) koje drze bosnjacki biznismeni. Unutar samog objekata uglavnom smrdljivi WC. A okolo objekat je svugdje haos, hortikutrura je svemirska nauka, napucaju objekat ali ne asfaltiraju parking i ne naprave finu prilaznu cestu, iza objekta je uglavnom neki odpad. Naprave objekat i postave neku najjeftiniju ogradu oko njega, pociste oko svog objekta i onda to smece istresu 10metara dalje ne nekoj divljoj deponiji.
Uostalom pogledajte samo kako u Hrvatskoj ili Sloveniji urede autoceste i njihovo okruzenje poslije zavrsetka a pogledatje da mi nemozemo urediti ovih nasih 65km. Nezna se posijati trava, zasaditi fino drvece, pocistiti ostatci materijala od gradnje, i sta se ima tu dalje pricati, kada smo kao narod jako neuredni i prljavi. Hodao sma svugdje po svijetu ali prljavijeg naroda u Evropi od nas nema. Pocistimo u stanu pa istresemo kroz prozor, ljudi pljuju po ulici , bacaju sve zivo po ulici od telecih kostiju do papira od zvake.
Hrvatski biznismeni mozda i nisu nesto pametniji od nasih biznismena ali se znaju prodati, znaju se obuci i nasminkati okolinu. Normalno kada dodze neki Svabo da ce reci sa ovima cu ja pregovarti necu sa onim krezubim Indijancima.

Stid me kada odem u Siroki Brijeg, Posusije ili Medzugorje, a tek kada predzem granicu na putu prema moru, pa u jebenom Klisu ili Trilju mali kruzni tok ima uradzenu hortikuturu i amotmatski se zaljeva, tek onda vidim koliki smo mi Inidjanci u PM.
Last edited by elcaliente on 22/01/2013 11:14, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#272 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by julisiz es grant »

Koliko god bilo malo pravih bošnjačkih biznismena, bar dvojica velikih su INDUSTRIJALCI, a ne preprodavci, trgovci, ugostitelji...znači, prave živu lovu, a ne samo da je obrću (svi kukate kako nemamo fabrika, najgluplji poslijeratni mit). To su pomenuti Hastor (Prevent) i Redžo Bekto. Naravno, obojica su zanat i veze stekli na zapadu.
elcaliente

#273 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by elcaliente »

julisiz es grant wrote:Koliko god bilo malo pravih bošnjačkih biznismena, bar dvojica velikih su INDUSTRIJALCI, a ne preprodavci, trgovci, ugostitelji...znači, prave živu lovu, a ne samo da je obrću (svi kukate kako nemamo fabrika, najgluplji poslijeratni mit). To su pomenuti Hastor (Prevent) i Redžo Bekto. Naravno, obojica su zanat i veze stekli na zapadu.
I to ti sve kaze, da su ostali ovdije, imali bi dva zuba u glavi i pozdravljali bi se "hooo, dze si ti". A odjelo bi nosili samo za Bajram i to neko marke divljuti sto visi na njima.
Last edited by elcaliente on 22/01/2013 11:11, edited 1 time in total.
JThomas

#274 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

a nemamo koliko bi trebali imati, uspješni proizvođači su veliki izuzetak, a ne pravilo kod nas. industrijska proizvodnja još uvijek nije ni blizu one iz 1991., a pogledaš i pokrivenost uvoza izvozom i sve ti bude jasno...
julisiz es grant

#275 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by julisiz es grant »

JThomas wrote:a nemamo koliko bi trebali imati, uspješni proizvođači su veliki izuzetak, a ne pravilo kod nas. industrijska proizvodnja još uvijek nije ni blizu one iz 1991., a pogledaš i pokrivenost uvoza izvozom i sve ti bude jasno...
Nemamo, ali kukati kako nema ništa, a u jednom Goraždu koje je i prije rata bilo industrijsko mjesto, danas ima više fabrika nego prije rata, od kojih su bar četiri vrlo ozbiljne i odlično posluju.
Post Reply