Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#251 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by prljavi Hare »

ultima_palabra wrote:
wolf07 wrote:Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.
Argumentovano, nema šta :-)

U pravu je čovjek,ako je Arzija mogla ispunjavati sve želje roditelja,šta fali ovome Suljagiću? :D
U mene mali hoće da bude NINjA-japanski plaćeni ubica,ko je Suljagić da to njemu zabrani? :lol: :lol: :lol:
motachjointa

#252 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by motachjointa »

Za i Protiv wrote:
wolf07 wrote:Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.
Ti il se pravis naivan, ili si ovo napisao iz neke "ideoloske" mrznje prema "ministru koji pjeni bezze"...
Naime, postoji nesto sto se zove UPIS ucenika, i tada taj sto pjeni bezze, zajedno sa lokalnom zajednicom, zavodom za zaposljavanje i skolama odredi koliko se ucenika upisuje u koju skolu. Kriteriji su manje-vise svima poznati, i navodjeni su vise puta na ovom forumu. I kada se desi situacija da svi hoce u gimnazije, a ostale skole ostanu poluprazne, pa ministar kaze da ce UPIS ucenika u drugom roku vrsiti prema ranije utvrdjenim kvotama, zbog opet manje-vise poznatih razloga, ti kazes kako PJENI!
Po tebi bi bilo najbolje da roditeljima i njihovoj djeci odmah damo diplome onoga sta zele i rjesen problem :-)
Evo konkretno primjer Hadzica. Da li mislis da je problem samo ovo oko gimnazije? sta cemo sa preko 20 ucenika (prosjecnih ucenika koji su upisivali strucnu skolu, zanat) sa prostora Opcine Hadzici koji nisu primljeni u Srednjoskolski centar zbog tjeranja inata ministra? Da li razmisljas kako je roditeljima iz recimo Vukovica i Tarcina poslati i finansirati dijete da ide u Sarajevo u skolu (uzmimo i da su to slabiji ucenici, zivlji ucenici koji ce biti kao pusteni sa lanca u gradu bez ikakve kontrole, podlozni svim mogucim marifetlucima)? Slazem se da treba malo rasteretiti gimnaziju i neka druga zanimanja malo isforsirati i po tom pitanju je u Hadzicima urađen odlican posao, ali to ne moze biti po svaku cijenu i za sve ostalo, moraju se sagledati i neke druge stvari.
Nek se uvazeni ministar malo pozabavi i sa nama sa strane, Kanton Sarajevo je do tunela na Ivanu a ne do Ilidze. Uvazeni ministre znam da citate ovo, da li je u redu izjaviti da necete podleci pritisku roditelja, da li je to pritisak ako roditelji napisu molbu da se jedan dodatni razred strucne skole upise ili da se prime u postojece razrede po jedan ili dva ucenika dodatno, stolara, bravara, keramicara, znamo da za to postoje svi uslovi, i materijalni i kadrovski? Ako je vec toliki problem sa prekomjernim brojem ovih zanimanja, zasto onda ne osposobite jos neko zanimanje u Hadzicima, bezobrazno je prisiljavati i djecu i roditelje da idu u Sarajevo u skolu. Dio smo grada i sjetite nas se samo kad treba vase kvote i probleme popunjavati a inace smo zadnja rupa na sviralu, nit nas neko nesto pita nit imamo pravo glasa. Ovo je nista vise nego tjeranje inata bar kada su Hadzici u pitanju.
Klodovik

#253 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Klodovik »

Ministar ovo radi da ne bi on davao otkaze po školama u koje se prijavljuje manje djece. Lakše je preusmjeriti đake nego rješavati problem otpuštenih ljudi.

Zanimanje (po trenutnom stanju) nema nikakve veze. Na fakultetima tipa FF-a nema prijemnog i možeš se prijaviti da studiraš npr. francuski i kao mašinski tehničar i kao maturant jezičke gimnazije. U oba slučaja ćeš biti primljen.
wolf07

#254 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by wolf07 »

Kao i svaka druga stvar u zivotu, kad se nametne odozgo izgleda ruzno pa makar ministar bio 1000% u pravu! Zbog kakvih izjava su politicari pribijani na stub srama ova izjava ministra zasluzuje u najmanju ruku smjenu! Najlakse je zasjest u fotelju ministra i onda cepaj, ovo cu da vam ukinem, ovo cu da vam nametnem a ovo cu da vam zabranim. Umjesto argumentovane kampanje, strucne analize, i na kraju zasto ne - misljenja roditelja, da se dodje do pravog rjesenja i da se kroz neku vrstu tranzicije dodje do kvalitetnog ishoda ovaj covjek se maksimalno trudi da raspizdi svakim svojim gestom veliki broj ljudi. "Drzava nece ispunjavati zelje roditelja", samo jos fali "... a drzava, to sam JA!"
HM 2011

#255 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by HM 2011 »

Privatni fakulteti uvjek spremni da prime nove studente, kao i osnovne škole a uskoro možemo očekivati i privatne gimnazije sa visokim iznosom školarine (Kampus Ilidža, Koledž na grbavici etc...).....

Vrlo interesantan rasplet isituacije u korist trošenja budgetskog novca....
suncica24

#256 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by suncica24 »

wolf07 wrote:Kao i svaka druga stvar u zivotu, kad se nametne odozgo izgleda ruzno pa makar ministar bio 1000% u pravu! Zbog kakvih izjava su politicari pribijani na stub srama ova izjava ministra zasluzuje u najmanju ruku smjenu! Najlakse je zasjest u fotelju ministra i onda cepaj, ovo cu da vam ukinem, ovo cu da vam nametnem a ovo cu da vam zabranim. Umjesto argumentovane kampanje, strucne analize, i na kraju zasto ne - misljenja roditelja, da se dodje do pravog rjesenja i da se kroz neku vrstu tranzicije dodje do kvalitetnog ishoda ovaj covjek se maksimalno trudi da raspizdi svakim svojim gestom veliki broj ljudi. "Drzava nece ispunjavati zelje roditelja", samo jos fali "... a drzava, to sam JA!"
Ama, covjek nista nije ukinuo! Gdje pise, gdje je receno, po cemu je sta ukinuto?
Covjek je SAMO, nakon strucne analize i razgovora sa profesorima, te zavodom za zaposljavanje, doveo na odredjeni nivo broj mjesta u gimnazijama (koji je i prije postojao... tj. prije nego sto su se prethodna dva ministra osilila i pocela ulaziti u talove oko upisa preko crte u srednje skole i na fakultete) i povecao kvotu za strucne skole.
De mucnite glavom malo prije no sto pocnete lupat ko Maksim po diviziji...

Nikad narodu ugodit...
heckler

#257 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by heckler »

Steta sto temu nisam ranije primjetio, sad nemam vremena da pregledam svih 11 stranica.

Nije mi jasno kako neko moze biti protiv korigovanja skolskih programa i odjeljenja u drzavnim skolama prema drzavnim potrebama.

Evo ja kao porezni obveznik sam izrazitio protif hiper-produkcije nepotrebnog kadra MOJIM poreznim parama i skolovanja ljudi za biroe na kojima cu ih opet ja SVOJIM parama sufinancirati sto kroz zdravstveno sto kroz stokakva socijalna davanja.
Za i Protiv

#258 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Za i Protiv »

suncica24 wrote:
wolf07 wrote:Kao i svaka druga stvar u zivotu, kad se nametne odozgo izgleda ruzno pa makar ministar bio 1000% u pravu! Zbog kakvih izjava su politicari pribijani na stub srama ova izjava ministra zasluzuje u najmanju ruku smjenu! Najlakse je zasjest u fotelju ministra i onda cepaj, ovo cu da vam ukinem, ovo cu da vam nametnem a ovo cu da vam zabranim. Umjesto argumentovane kampanje, strucne analize, i na kraju zasto ne - misljenja roditelja, da se dodje do pravog rjesenja i da se kroz neku vrstu tranzicije dodje do kvalitetnog ishoda ovaj covjek se maksimalno trudi da raspizdi svakim svojim gestom veliki broj ljudi. "Drzava nece ispunjavati zelje roditelja", samo jos fali "... a drzava, to sam JA!"
Ama, covjek nista nije ukinuo! Gdje pise, gdje je receno, po cemu je sta ukinuto?
Covjek je SAMO, nakon strucne analize i razgovora sa profesorima, te zavodom za zaposljavanje, doveo na odredjeni nivo broj mjesta u gimnazijama (koji je i prije postojao... tj. prije nego sto su se prethodna dva ministra osilila i pocela ulaziti u talove oko upisa preko crte u srednje skole i na fakultete) i povecao kvotu za strucne skole.

Nikad narodu ugodit...
Koleginice (cini mi se da i ti radis u prosvjeti), dzaba bolan govoriti... Napise se 11 stranica razloga zasto i kako, al opet dzaba ;)
wolf07

#259 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by wolf07 »

suncica24 wrote:

Nikad narodu ugodit...
UKINUT (ako vec hoces) je odredjen broj stolica za djake u gimnazijama, il' sam ja blesav. Ako nije, oko cega je onda cijela frka. Svojevremeno je Stipe Suvar ovako isto dekretom ukinuo gimnazije a uveo tzv. usmjereno obrazovanje i dobili smo debilne generacije koje niti su imale pojma o poslu za koji su stekle kao bajagi strucno obrazovanje niti su imale opstu kulturu i znanje po kojem su bili karakteristicni stari gimnazijalci. Primjera radi, elektrotehnicari u mojoj skoli su imali praksu 2 casa sedmicno i ta praksa se sastojala od podjele onih blokova za placanje struje jer je elektro distributerska firma u mom mjestu imala valjda nekakav ugovor sa srednjom skolom da ce primiti ucenike na praksu. Na kraju cetvorogodisnje skole 99% ljudi nije bilo u stanju da promijeni osigurac a jos dalje su bili od toga da upisu elektrotehnicki fakultet. Konacno neko se sjetio da vrati gimnaziju u obrazovni sistem i zna se da se tamo upisuju oni koji hoce da poslije srednje skole idu na fakultet. Svi smo valjda dovoljno pametni i vidimo da ni fakultet nije garancija radnog mjesta a tu mi neko tupi o zanatima i tehnicarima k'o da smo pali s Marsa. Za mene ovo nije nista drugo nego diskvalifikacija djece u samom startu jer ce prinudom da upisu neku strucnu skolu i tamo dijele blokove za struju, turpijaju bezveze komad zeljeza i sl. (posto nema mjesta u gimnazijama) izaci iz srednjih skola osakacenog uma, ni tamo - ni vamo, slabi za fakultete u usporedbi sa privilegovanim gimnazijalcima a s druge strane drzava nece moci da primi ni 10% u radni odnos onih sa srednjom skolom jer toga imamo na pasija preskakala! Onaj ko nema namjeru da upisuje faks poslije srednje skole svakako treba da izuci zanat ali budimo realni, to se nazalost ne desava u nasim skolama!!! Iz tog razloga ministru je pametnije da se pozabavi ovim problemom i da odgovori na pitanje zasto nasi ucenici i danas u tim strucnim skolama uce gluposti koje im kao tokarima, variocima, zidarima, raznim tehnicarima nikad i nigdje nece trebati! One koji hoce na fakultet treba pustiti da upisuju gimnaziju i mirna Bosna pa ako se ispostavi da su ubacili u usta vise nego sto mogu da progutaju onda su sami sebi krivi!!!
JBL

#260 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

heckler wrote:Steta sto temu nisam ranije primjetio, sad nemam vremena da pregledam svih 11 stranica.

Nije mi jasno kako neko moze biti protiv korigovanja skolskih programa i odjeljenja u drzavnim skolama prema drzavnim potrebama.

Evo ja kao porezni obveznik sam izrazitio protif hiper-produkcije nepotrebnog kadra MOJIM poreznim parama i skolovanja ljudi za biroe na kojima cu ih opet ja SVOJIM parama sufinancirati sto kroz zdravstveno sto kroz stokakva socijalna davanja.
1. ti kao porezni obveznik nemas nista jer Bosna zivi od kredita zadnjih XX godina, ovo ce mozda placati tvoju unuci (i to nije sigurno btw), tako da je patetika suvisna

2. slobodno mozes ukinuti skolski sistem u BiH jer ogromna vecina ide direktno na biro u svakom slucaju (osim ako si opazio da se u bih neki profil ekstra zaposljava?)

3. "korigovanje prema drzavnim potrebama" se ne radi preko noci i zbog analize Zavoda ili ministra, to je stvar nekoliko decenija i citavog drustva

4. koristiti "radna mjesta" nastavnika u tim skolama kao argument za dekret je svakako... :shock: :shock:
motachjointa

#261 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by motachjointa »

Evo ja moram uputiti izvinjenje uvazenom ministru, ipak je povecana kvota za upis na zanate u Hadzicima :-D :-)
amrica

#262 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by amrica »

Jah, treba i roditelje pitati, oni su jako objektivni :D i sagledavaju situaciju u globalu, nista licno.

Svaki roditelj hoce da mu dijete jednog dana bude dr mr prof dipl ovo ono... a za to treba gimnazija, uglavnom.
JBL

#263 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

amrica wrote:Jah, treba i roditelje pitati, oni su jako objektivni :D i sagledavaju situaciju u globalu, nista licno.

Svaki roditelj hoce da mu dijete jednog dana bude dr mr prof dipl ovo ono... a za to treba gimnazija, uglavnom.
Bas su fuj ti roditelji..... :x zamisli da neko zeli da mu dijete bude mr prof dipl ovo ono kad moze biti konobar...
I zasto bi neko pitao roditelje u vezi djece kad moze pitati cicu na Birou :-) A cica sve zna i sve vidi :lol:
Prpa.ba

#264 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Prpa.ba »

JBL wrote: Bas su fuj ti roditelji..... :x zamisli da neko zeli da mu dijete bude mr prof dipl ovo ono kad moze biti konobar...
I zasto bi neko pitao roditelje u vezi djece kad moze pitati cicu na Birou :-) A cica sve zna i sve vidi :lol:

Zasto se onda nisi bunio do sada jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
JBL

#265 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Prpa.ba wrote:
JBL wrote: Bas su fuj ti roditelji..... :x zamisli da neko zeli da mu dijete bude mr prof dipl ovo ono kad moze biti konobar...

Zasto se onda nisi bunio do sada jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
Jer sam odrastao u drugoj drzavi, drugom sistemu i gdje je ovakvo igranje sa djecom nezamislivo... A sad bi neki XYZ nekome da bitno utjece na zivot da bi kao neko negdje ostao na poslu. Ili zbog toga sto nekog profila ima previse (mozes mislit!).

Treba to sve na kratki kurs za konobare, rade 3 mjeseca u godini, .... i sve ce biti sretni. Niko nece nikome placati skolovanje i niko nece biti na Birou. :dance: Buducnost fantasticna.

Da bi se neko povezao sa poslodavcima i stimulisao obrazovanje deficitnih profila (a ocigledno da toga ima?!) to ne. Lakse je dekretom... :dance:
madner

#266 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Koja je to drzava bila?
JBL

#267 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

madner wrote:Koja je to drzava bila?
To je bila jedna od drzava EU.
madner

#268 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by madner »

Odlicno, ja predlazem da primjenimo recept najvece te drzave. Ne samo da bi postojale kvote, nego bi ako obnovis godinu vise od jednom morao napustiti gimnaziju.
nellington

#269 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by nellington »

madner wrote:Odlicno, ja predlazem da primjenimo recept najvece te drzave. Ne samo da bi postojale kvote, nego bi ako obnovis godinu vise od jednom morao napustiti gimnaziju.
Tako kod Francuza? Ja mislio da su Nijemci veći represivci u obrazovanju :D
michio

#270 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by michio »

U Finskoj nije moguce ponavljati razred. Ono ne mozes propasti sve i da hoces :lol:
JBL

#271 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

madner wrote:Odlicno, ja predlazem da primjenimo recept najvece te drzave. Ne samo da bi postojale kvote, nego bi ako obnovis godinu vise od jednom morao napustiti gimnaziju.
Kopiranje je u stilu pisanje dekreta... Prepises i nesto ce biti. Valjda.

Cak i da uzmemo tvoj primjer, kad neko u EU mora "napustiti" skolu zbog obnavljanja godine (u biti moze 2x) pada u neki organizirani sistem sociale. Mjesecno prima vise socialne pomoci vise nego sto zaradjuje roditelj njegovog vrsnjaka u BiH. Ima soc/zdrav. osiguranje. Ako ima zelju i interes moze poceti raditi i zaradjivati. Kad nekoga lansiras na cestu u BiH? Dobije sta tacno? Video na SA-X kako provaljuje u tudje auto?

Btw, drzava je pored dopunske nastave (za one sa problemima) nudila i dodatno nastavu da sto vise djece i sto duze zadrzi u skoli i skolskom okolisu. Besplatno naravo.

Sta tacno drzava ili drustvo dobije sa vecim brojem neobrazovanih i nezaposlenih ljudi?! Veci broj redovnih u kaficima?
Prpa.ba

#272 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Prpa.ba »

JBL wrote: Jer sam odrastao u drugoj drzavi, drugom sistemu i gdje je ovakvo igranje sa djecom nezamislivo... A sad bi neki XYZ nekome da bitno utjece na zivot da bi kao neko negdje ostao na poslu. Ili zbog toga sto nekog profila ima previse (mozes mislit!).

Treba to sve na kratki kurs za konobare, rade 3 mjeseca u godini, .... i sve ce biti sretni. Niko nece nikome placati skolovanje i niko nece biti na Birou. :dance: Buducnost fantasticna.

Da bi se neko povezao sa poslodavcima i stimulisao obrazovanje deficitnih profila (a ocigledno da toga ima?!) to ne. Lakse je dekretom... :dance:

Nisi mi odgovorio na pitanje: Da li su dosadasnje upisne kvote bile "igranje sa djecom" i "represija" jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
Gray

#273 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Gray »

JBL wrote:

Cak i da uzmemo tvoj primjer, kad neko u EU mora "napustiti" skolu zbog obnavljanja godine (u biti moze 2x) pada u neki organizirani sistem sociale. Mjesecno prima vise socialne pomoci vise nego sto zaradjuje roditelj njegovog vrsnjaka u BiH. Ima soc/zdrav. osiguranje. Ako ima zelju i interes moze poceti raditi i zaradjivati. Kad nekoga lansiras na cestu u BiH? Dobije sta tacno? Video na SA-X kako provaljuje u tudje auto?

Btw, drzava je pored dopunske nastave (za one sa problemima) nudila i dodatno nastavu da sto vise djece i sto duze zadrzi u skoli i skolskom okolisu. Besplatno naravo.

Sta tacno drzava ili drustvo dobije sa vecim brojem neobrazovanih i nezaposlenih ljudi?! Veci broj redovnih u kaficima?

Ali upravo je i u tome poenta, država želi da smanji broj nezaposlenih ovom mjerom jer želi obrazovati ljude koji će se moći zaposliti.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#274 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by Chmoljo »

JBL wrote:

koliko lutanja jbt :mrgreen: upišite gimnaziju da ne biste bili kriminalac. završite političke nauke, nemojte klošariti :mrgreen:

fakultetom protiv droge :sax:
JBL

#275 Re: Drzava nece ispunjavati zelje roditelja

Post by JBL »

Prpa.ba wrote:Nisi mi odgovorio na pitanje: Da li su dosadasnje upisne kvote bile "igranje sa djecom" i "represija" jer je "samo" tridesetak posto od ukupnog broja mjesta u srednjim skolama bilo rezervirano za gimnazije?
Ta rezervacije vjerovatno jos iz vremena Tite kako stvari stoje na ovim prostorima i vjerovatno posljedica nekih (fizickih) kapaciteta skolskog sistema. U svakom slucaju to je bio sistem koji bi se moze i mora mijenjati polako i planski je utjece na hiljade zivota iducih 50 godina.
Post Reply