Za i Protiv wrote:wolf07 wrote:Kako vrijeme odmice ja sam sve vise sklon vjerovanju da je ovaj ministar tu samo zato da pravi halabuku oko nebitnih stvari da bi se u tisini mogli rjesavati neki drugi (uglavnom prljavi) poslovi. Prvo je bila frka s vjeronaukom. Ja jos ne kontam kako je to moglo da se rijesi pitanje nekakve diskriminacije ucenika pri upisu na fakultet ako se u SA kantonu ukine vjeronauka, kao da se djeca iz drugih kantona ne upisuju na visoke skole. A sad evo druga fire-and-forget raketa, "DRZAVA NECE ISPUNJAVATI ZELJE RODITELJA". Pazi molim te! A cije ce zelje da ispunjava? I sta ono bulazni oko nedostatka kadrova tehnicke struke. Ispade da na birou nema elektrotehnicara, masinskih tehnicara, gradjevinaca. Ja ne znam ko je ovdje lud al' ovaj ministar stvarno pjeni bezveze. Kako neko rece, neka se on pozabavi pravim problemima tipa UNSA i sl. a neka pusti roditelje i djecu da rjesavaju sami sta ce i kako ce da upisuju.
Ti il se pravis naivan, ili si ovo napisao iz neke "ideoloske" mrznje prema "ministru koji pjeni bezze"...
Naime, postoji nesto sto se zove UPIS ucenika, i tada taj sto pjeni bezze, zajedno sa lokalnom zajednicom, zavodom za zaposljavanje i skolama odredi koliko se ucenika upisuje u koju skolu. Kriteriji su manje-vise svima poznati, i navodjeni su vise puta na ovom forumu. I kada se desi situacija da svi hoce u gimnazije, a ostale skole ostanu poluprazne, pa ministar kaze da ce UPIS ucenika u drugom roku vrsiti prema ranije utvrdjenim kvotama, zbog opet manje-vise poznatih razloga, ti kazes kako PJENI!
Po tebi bi bilo najbolje da roditeljima i njihovoj djeci odmah damo diplome onoga sta zele i rjesen problem

Evo konkretno primjer Hadzica. Da li mislis da je problem samo ovo oko gimnazije? sta cemo sa preko 20 ucenika (prosjecnih ucenika koji su upisivali strucnu skolu, zanat) sa prostora Opcine Hadzici koji nisu primljeni u Srednjoskolski centar zbog tjeranja inata ministra? Da li razmisljas kako je roditeljima iz recimo Vukovica i Tarcina poslati i finansirati dijete da ide u Sarajevo u skolu (uzmimo i da su to slabiji ucenici, zivlji ucenici koji ce biti kao pusteni sa lanca u gradu bez ikakve kontrole, podlozni svim mogucim marifetlucima)? Slazem se da treba malo rasteretiti gimnaziju i neka druga zanimanja malo isforsirati i po tom pitanju je u Hadzicima urađen odlican posao, ali to ne moze biti po svaku cijenu i za sve ostalo, moraju se sagledati i neke druge stvari.
Nek se uvazeni ministar malo pozabavi i sa nama sa strane, Kanton Sarajevo je do tunela na Ivanu a ne do Ilidze. Uvazeni ministre znam da citate ovo, da li je u redu izjaviti da necete podleci pritisku roditelja, da li je to pritisak ako roditelji napisu molbu da se jedan dodatni razred strucne skole upise ili da se prime u postojece razrede po jedan ili dva ucenika dodatno, stolara, bravara, keramicara, znamo da za to postoje svi uslovi, i materijalni i kadrovski? Ako je vec toliki problem sa prekomjernim brojem ovih zanimanja, zasto onda ne osposobite jos neko zanimanje u Hadzicima, bezobrazno je prisiljavati i djecu i roditelje da idu u Sarajevo u skolu. Dio smo grada i sjetite nas se samo kad treba vase kvote i probleme popunjavati a inace smo zadnja rupa na sviralu, nit nas neko nesto pita nit imamo pravo glasa. Ovo je nista vise nego tjeranje inata bar kada su Hadzici u pitanju.