HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#251 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

poznanik wrote:Ne zagovaram privatizaciju "Hitne pomoći", već njenog voznog parka i profesionalizam uz veću odgovornost vozača, oni nisu medicinsko osoblje.
and wrote:jel negdje postoji sličan primjer,da uporedimo?
čitao sam prijedloge o punktovima...zašto to raditi ako već imamo domove zdravlja koji imaju ljude i vozila?
zašto na poziv u vogošći nije otišlo njihovo vozilo ?
najbolje bi bilo kada bi ispred svake zgrade stajalo po jedno vozilo,ali to košta.a naši su baš spremni ulagati u hitnu.da nije bilo donacija vjerovatno bi tramvajem išli u posjete.
Kakva bi bila razlika u pružanju usluga "Hitne pomoći" ako "Hitna" u svom vlasništvu ne bi imala na inventurnom spisku vozila, za koja ne mogu da obezbjede ni adekvatne gume? Ko sada vrši servis tim vozilima, možda opet medicinari - vozači?
Kakva bi bila razlika u pružanju servisnih medicinskih usluga "Hitne pomoći" ako vozači, koji su sada ujedno i medicinari u inrevencijama, ne bi bili na platnom spisku "Hitne", već neke firme koja bi bila odgovorna za stalnu ispravnost vozila, za redovno servisiranje i obezbjeđenje rez.dijelova, za pojačanu odgovornost i obezbjeđenje profesionalnih vozača, i td?

Niz primjera postoji u kojim su razdvojeni servis od konkretne usluge, ne treba izmišljati ništa posebno. U ranijoj državi smo imali sve "u paketu", od obezbjeđenja do vozača. Obezbjeđenje smo davo razdvojili, servisiranje raznorazne opreme takođe. U svijetu postoje čak i željeznice privatne, ne samo vozovi i lokomotive, već i pruge, vozila gradskog saobraćaja, itd. itd.

Punkt "Hitne pomoći" i treba da bude neka od ambulanti za pružanje zdravstvenih usluga, bila bi glupost graditi nove objekte pored već postojećih, ali tamo gdje ih nema - treba ih izgraditi, i uvesti 24-satnu dežuru.

Sve je jednostavno izvesti, samo se treba otrgnuti od stereotipa i navika.
efawalter

#252 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by efawalter »

poznanik wrote:
poznanik wrote:Ne zagovaram privatizaciju "Hitne pomoći", već njenog voznog parka i profesionalizam uz veću odgovornost vozača, oni nisu medicinsko osoblje.
čitao sam prijedloge o punktovima...zašto to raditi ako već imamo domove zdravlja koji imaju ljude i vozila?
najbolje bi bilo kada bi ispred svake zgrade stajalo po jedno vozilo,ali to košta.a naši su baš spremni ulagati u hitnu.da nije bilo donacija vjerovatno bi tramvajem išli u posjete.
Kakva bi bila razlika u pružanju usluga "Hitne pomoći" ako "Hitna" u svom vlasništvu ne bi imala na inventurnom spisku vozila, za koja ne mogu da obezbjede ni adekvatne gume? Ko sada vrši servis tim vozilima, možda opet medicinari - vozači?
Kakva bi bila razlika u pružanju servisnih medicinskih usluga "Hitne pomoći" ako vozači, koji su sada ujedno i medicinari u inrevencijama, ne bi bili na platnom spisku "Hitne", već neke firme koja bi bila odgovorna za stalnu ispravnost vozila, za redovno servisiranje i obezbjeđenje rez.dijelova, za pojačanu odgovornost i obezbjeđenje profesionalnih vozača, i td?

Niz primjera postoji u kojim su razdvojeni servis od konkretne usluge, ne treba izmišljati ništa posebno. U ranijoj državi smo imali sve "u paketu", od obezbjeđenja do vozača. Obezbjeđenje smo davo razdvojili, servisiranje raznorazne opreme takođe. U svijetu postoje čak i željeznice privatne, ne samo vozovi i lokomotive, već i pruge, vozila gradskog saobraćaja, itd. itd.

Punkt "Hitne pomoći" i treba da bude neka od ambulanti za pružanje zdravstvenih usluga, bila bi glupost graditi nove objekte pored već postojećih, ali tamo gdje ih nema - treba ih izgraditi, i uvesti 24-satnu dežuru.

:thumbup:
poznanik

#253 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

valterbranisarajevo wrote:A ovaj članak je objavljen 4.6.2011. Šta se dogodilo u međuvremenu? Da nismo možda pomiješali lokacije? :?
Restauracija prve bolnice u Sarajevu i BiH
Oslobodjenje
Provjeriću za koji dan. Do tada skidam svoj post....
and

#254 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by and »

poznanik wrote:

sve je to super,samo malo nabaci na papir koliko to košta.
ko bi to plaćao?da neko hoće plaćati,plaćao bi i do sada.
valterbranisarajevo

#255 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by valterbranisarajevo »

Postoji tu još jedna problem. Pravo na Hitnu pomoć, koliko ja znam, imaju svi građani bez obzira imaju li zdravstveno ili ne. To koriste svi oni koji nemaju socijalno pa im hitna služi kao ambulanta. To se najbolje može vidjeti navečer u hitnoj kod npr. zubara...

Pravo na zdravstveno za sve građane, kao što je bilo nekada, bi bilo super, ali...To pokušava uvesti Obama u onako bogatoj državi pa ga sapliću na svakom koraku....
poznanik

#256 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

and wrote:sve je to super,samo malo nabaci na papir koliko to košta.

To se sve već plaća. Umjesto prenosa budžetskog novca na račun "Hitne", određeni dio sredstava za te namjene bio bi preusmjeren na račun te neke profesionalne firme.

Ujedno, bilo bi jednostavnije i produktivnije postići odgovornost od te iste firme, jer vjerujem da je od medicinara-vozača u "Hitnoj" to sada mnogo teže postići, obzirom na prijeku potrebu njihovog prisustva uz specifičnost posla koji obavljaju.
MAN-lion's coach

#257 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by MAN-lion's coach »

valterbranisarajevo wrote:Postoji tu još jedna problem. Pravo na Hitnu pomoć, koliko ja znam, imaju svi građani bez obzira imaju li zdravstveno ili ne. To koriste svi oni koji nemaju socijalno pa im hitna služi kao ambulanta. To se najbolje može vidjeti navečer u hitnoj kod npr. zubara...

Pravo na zdravstveno za sve građane, kao što je bilo nekada, bi bilo super, ali...To pokušava uvesti Obama u onako bogatoj državi pa ga sapliću na svakom koraku....
Izvini možda te ja nisam razumjela u dijelu korištenja ambulante u Hitnoj.Bez ovjerene knjižice naravno da možeš doći,ali ćeš platiti uslugu.
http://www.hitnasa.com/placa.htm

Istina negdje na ulici gdje je potreba hitna intervencija nije bitno imaš li ili nema zdravstveno u momentu pružanja pomoći.

Ne zamjeri ako se nismo razumjeli ili sam ja profulila.
kojeime

#258 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 30/06/2011 23:45, edited 1 time in total.
and

#259 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by and »

poznanik wrote:

To se sve već plaća. Umjesto prenosa budžetskog novca na račun "Hitne", određeni dio sredstava za te namjene bio bi preusmjeren na račun te neke profesionalne firme.

Ujedno, bilo bi jednostavnije i produktivnije postići odgovornost od te iste firme, jer vjerujem da je od medicinara-vozača u "Hitnoj" to sada mnogo teže postići, obzirom na prijeku potrebu njihovog prisustva uz specifičnost posla koji obavljaju.
vjerujem ja da bi se ovi naši političari snašli i u tim šemama..
a firma bi trebala kupiti 20-30 vozila,zaposliti koliko? ljudi i da sve bude u sadašnjim troškovima.meni to izgleda nemoguće.
poznanik

#260 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

and wrote:
poznanik wrote:
vjerujem ja da bi se ovi naši političari snašli i u tim šemama..
a firma bi trebala kupiti 20-30 vozila,zaposliti koliko? ljudi i da sve bude u sadašnjim troškovima.meni to izgleda nemoguće.
Zašto ne bismo dozvolili i izlaz - prekoračenje dosadašnjih troškova, ako će usluga i servis biti unaprijeđen, ako će pomoć unesrećenom biti adekvatna i pravovremena, ako ćemo na taj način spasiti nečiji život.

Šta je vrijednije - život čovjeka ili koja marka više potrošena iz budžeta :?

Da smo imali vozača profesionalca u vozilu u Vogošći, ne bismo sada brinuli o zdravstvenom stanju mladog dječaka.
kojeime

#261 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by kojeime »

.
Last edited by kojeime on 30/06/2011 23:45, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#262 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by svjezi_ustipak »

poznanik wrote: Šta je vrijednije - život čovjeka ili koja marka više potrošena iz budžeta :?

Da smo imali vozača profesionalca u vozilu u Vogošći, ne bismo sada brinuli o zdravstvenom stanju mladog dječaka.

Hitna pomoc se ne moze privatizirati jer je po zakonu o zdravstvenoj zastiti to jedna od nabrojanih djelatnosti koju ne moze raditi privatno lice. takodje, bili bi prvi u svijetu da usvojimo takav razdvojeni model funkcionisanja hitne pomoci: jedna firma vozi, druga lijeci, treca ce primiti pacijenta. tek bi tada nastao haos kada bi se ljekar sa vozacem morao objasnjavati preko svog sefa koji kaze sefu vozaca da kaze vozacu da mu je ljekar rekao...

ima jednostavnija solucija: manje pacijenata, vise uposlenih, vise novca. i svi djelimicno zadovoljni. nikad se ne moze postici da 100% svi budu zadovoljni.
and

#263 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by and »

poznanik
Zašto ne bismo dozvolili i izlaz - prekoračenje dosadašnjih troškova, ako će usluga i servis biti unaprijeđen, ako će pomoć unesrećenom biti adekvatna i pravovremena, ako ćemo na taj način spasiti nečiji život.

Šta je vrijednije - život čovjeka ili koja marka više potrošena iz budžeta

naravno da ništa nije vrijednije od ljudskog života,a koliko su dotični spremni ulagati,nažalost,vidim svakodnevno po apelima nesretnih ljudi za pomoć pri liječenju,borbi teških bolesnika da im lijekovi dođu na pozitivnu listu....
pokušavam stvari gledati realno,ne idealizirati
HM 2011

#264 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by HM 2011 »

Vozač profesionalac smije voziti samo 6 sati dnevno, osim vožnje ne radi ništa drugo, sad pokušaj ti napraviti kombinaciju LJekar specijalista urgentne medicine sa svoji 36 godina minimum (toliko obično imaju kada specijaliziraju) i tehničar nose pacjenta teškog 150 KG, i ljekar fasuje diskus herniju i od tada imaš invalida rada, koji dobija raspored van terenskog vozila.....
Pored toga tehničar radi 12, ljekar radi 12 vozač radi 6 - povećani troškovi jako puno - tako se ne radi nigdje u svijetu....

ukratko nije rješenje u profesionalnim vozačima - i teško bi profesionalni vozač (ako ima profesionalnijih vozača od vozača kombija Hitne), mogao značiti veliku promjenu u saobraćajnim udesima.....

Takođe odštetni zahtjev je lakše uputiti državnim organima i naplata je sigurnija od privatnih lica koja mogu proglasiti bankrot.....

Tako da u komplet postovima na ovu temu vidim samo jedno - Uništimo sistem Kantona Sarajevo.....

A samo par postova sam pročitao, to mi izgleda na prvi pogled tako, moguće da griješim......

Kako ide ona izreka : Identificirati, locirati i transferirati.....
Last edited by HM 2011 on 30/06/2011 23:55, edited 1 time in total.
poznanik

#265 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

svjezi_ustipak wrote:
poznanik wrote: Šta je vrijednije - život čovjeka ili koja marka više potrošena iz budžeta :?
Hitna pomoc se ne moze privatizirati jer je po zakonu o zdravstvenoj zastiti to jedna od nabrojanih djelatnosti koju ne moze raditi privatno lice.
Pa i privatizacija dijela javnog sektora nije "pucketanje prstima" i - gotova stvar :-)

Zar je vozni park i posao profesionalnog vozača ili mehaničara - zdravstvena zaštita?
poznanik

#266 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

HM 2011 wrote:Vozač profesionalac smije voziti samo 6 sati dnevno, osim vožnje ne radi ništa drugo, sad pokušaj ti napraviti kombinaciju ...
Evo, pokušavam praviti tu kombinaciju - koliko sati dnevno radi medicinski tehničar - vozač u "Hitnoj", radeći ujedno dva posla, oba vrlo stresna?
HM 2011

#267 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by HM 2011 »

poznanik wrote:
HM 2011 wrote:Vozač profesionalac smije voziti samo 6 sati dnevno, osim vožnje ne radi ništa drugo, sad pokušaj ti napraviti kombinaciju ...
Evo, pokušavam praviti tu kombinaciju - koliko sati dnevno radi medicinski tehničar - vozač u "Hitnoj", radeći ujedno dva posla, oba vrlo stresna?
koji puta ponavljam, mislim da se radi u smjenama od 12 sati.....

Svi koriste TAFT i govore "naš stajlnig to može podnjeti"........... :x

a ljudi bi i da ih biju.....
svjezi_ustipak

#268 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by svjezi_ustipak »

poznanik wrote:
po zakonu o zdravstvenoj zastiti to jedna od nabrojanih djelatnosti koju ne moze raditi privatno lice.
Pa i privatizacija dijela javnog sektora nije "pucketanje prstima" i - gotova stvar :-)

Zar je vozni park i posao profesionalnog vozača ili mehaničara - zdravstvena zaštita?[/quote]

jeste. vozaci i mehanicari koji rade u hitnoj su clanovi npr sindikata zdravstvenih radnika. koliko ce vozila imati neka zdravstvena ustanova se odredjuje normativima zavoda za javno zdravstvo. jednako koliko ce imati i prateceg osoblja.
uvodjenje profesionalnog vozaca u tim HMP je korak unazad. to je sistem koji je funkcionisao do rata. takav sistem npr ima Srbija i nije nimalo za pohvaliti. takav nacin organizacije HMP je anahron i time bi tek nastalo opterecenje budzeta.
poznanik

#269 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by poznanik »

HM 2011 wrote:
poznanik wrote:
koji puta ponavljam, mislim da se radi u smjenama od 12 sati.....
Svi koriste TAFT i govore "naš stajlnig to može podnjeti"........... :x
a ljudi bi i da ih biju.....
Pa zar sada ne ulaziš u kontradiktornost :? Ja sve vrijeme pišem da medicinare iz "Hitne" treba rasteretiti dodatnog i vrlo opasnog opterećenja na način da se sva vozila i njihov dodatni posao - posao vozača, prenese u drugu organizaciju poslovanja - da se taj servisni dio privatizira, odvoji od medicinskog, i postigne maksimalna odgovornost i profesionalizam. Čak i ne remeteći drastično postojeće zdravstvene zakone.
valterbranisarajevo

#270 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

MAN-lion's coach wrote:
valterbranisarajevo wrote:Postoji tu još jedna problem. Pravo na Hitnu pomoć, koliko ja znam, imaju svi građani bez obzira imaju li zdravstveno ili ne. To koriste svi oni koji nemaju socijalno pa im hitna služi kao ambulanta. To se najbolje može vidjeti navečer u hitnoj kod npr. zubara...

Izvini možda te ja nisam razumjela u dijelu korištenja ambulante u Hitnoj.Bez ovjerene knjižice naravno da možeš doći,ali ćeš platiti uslugu.
http://www.hitnasa.com/placa.htm

Istina negdje na ulici gdje je potreba hitna intervencija nije bitno imaš li ili nema zdravstveno u momentu pružanja pomoći.

Ne zamjeri ako se nismo razumjeli ili sam ja profulila.
Možda sam malo i ja profulao to za zubara. Znam da su tada kada sam ja išao kod zubara navečer u hitnu tamo masovno dolazile izbjeglice sa Kosova. Oni su mi to i ispričali... Jednom je meni u zagrebu bilo loše, nisam naravno imao zdravstvenu, ali su me primili u hitnu... Naravno ako ti je ugrožen život....i još

Neosiguranim licima iznad 18 godina starosti se na teret osiguranja, to jest besplatno obezbjeđuje hitna medicinska pomoć u stanjima koja mogu ugroziti život, liječenje teških zaraznih bolesti (karantenske bolesti, tuberkuloza, infekcija HIV virusom, SARS, ptičja gripa, sifilis, hemoragična groznica, hepatitis C i B, botulizam, difterija, ehinokokoza, akutni meningitis i meningoencefalitis, morbili, pertusis, poliomijelitis, bjesnilo, tetanus, trbušni tifus, pjegavac), zdravstvena zaštita žena u toku trudnoće i poroda, te puerperija i postnatalnih komplikacija do 6 mjeseci nakon poroda, zdravstvena zaštita duševnih bolesnika koji zbog prirode i stanja bolesti mogu ugroziti svoj život ili život drugih lica, ili pak oštetiti materijalna dobra, zdravstvena zaštita u slučaju hronične bolesti (maligni tumori, insulino ovisni dijabetes, endemska nefropatija, i hronična renalna insuficijencija/hemodijaliza, hemofilija, (agamaglobulinemija), zdravstvena zaštita oboljelih od progresivnih neuromišićnih oboljenja, cerebralne paralize, multiple skleroze, zdravstvena zaštita u slučaju paraplegije, kvadriplegije, zdravstvena zaštita u slučaju epilepsije, zdravstvene usluge koje se obavljaju s ciljem doniranja organa u svrhu presađivanja radi liječenja drugog lica, zdravstvene usluge vezane za darovanje krvi.
zvrcak

#271 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by zvrcak »

Jel zna neko kako je djecak?
valterbranisarajevo

#272 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Također čitao sam negdje da mnogi ljudi zloupotrebljavaju hitnu, jer tako mogu odmah odraditi dijagnostičke pretrage na CUM-u, a na koje bi inače čekali mjesecima..npr CT...
melb26sa

#273 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by melb26sa »

.
Last edited by melb26sa on 01/07/2011 01:22, edited 1 time in total.
Averus

#274 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by Averus »

valterbranisarajevo wrote:Također čitao sam negdje da mnogi ljudi zloupotrebljavaju hitnu, jer tako mogu odmah odraditi dijagnostičke pretrage na CUM-u, a na koje bi inače čekali mjesecima..npr CT...
To bi se lako izbjeglo kada bi pregledi išli normalno.
Međutim, kod nas mrcvare pacijente da bi izvukli pare i šta već... :roll:

U suštini, ne možemo se nadati puno boljem zdravstvenom sistemu u državi u kojoj ni saobraćaj nije potpuno regulisan...
asimbrkan

#275 Re: HITNA POMOC (uzasna nesreca)

Post by asimbrkan »

pa zaista mi nije jasno???? ćita li ovdje iko ista ili samo iznose svoja glupa stajalista?
o ćemu vi to prićate "PRIVATIZACIJA" da me bog saćuva od ovakvih sugrađana. pa ljudi koste vi da o tome uopste komentariseti i općenito diskutujete. prije svega naućite neke osnove iz zakona i kako funkcioniše nešto pa onda o tome komentrišite. Samo da znate osnivać HITNE POMOĆI je grad Sarajevo i jedino on odlućuje o stvarima koje će se dešavati u tom zavodu i hoće li se šta mjenjati. Ljudi sagledajte realno i proćitajte sve šta su ljudi pisali i kakve su neistine i laži iznosili o situaciji vezanoj za udes da me prosto stid što živim sa takvim sugrađanima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ima li ovdje iko iskren i pošten pa da fakat pored mene kaže samo istinu i samo istinu ništa vas drugo ne molim
ISTINA ljudi
Post Reply