Turska i njen odnos spram BiH i regiona

pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#251 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by pici »

Image
Hafis

#252 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

:lol:

Sva sreća pa su ga na ravan teren postavili.... vidi što su stručno ''pošprajcali'' lijevi čošak :lol:
Lokman

#253 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Lokman »

opalica21- wrote:

Sve su ti to glupost balave. I gdje su ti ovdje tacke, zarezi, velika slova?

Turska nije u EU jer je prevelika zemlja. Za 6 godina imat ce oko 80 milioba stanovnika i bila bi najveca zemlja EU. To bi znacilo i najvise sjedica u EU parlamentu i najvise moci. To se nesvidha Njemackoj koga zeli sama da muzi ove manje zemlje a ne da dijeli to sa Turskom.

Turski standard je 2 puta veci od Bugarskog i 2,5 puta veci od Rumunskog. Znaci da 2 Turcina zarade eura koliko i 5 Rumuna i 4 bugara.

Turska kad bi usla u EU nebi Njemacka ili Francuska nista imale od nje. Turci imaju svoje marke televizije koja he poznata u svijetu i koju mozes naci u svakoj zapadnoj radnji. Ista stvar je sa bojlerima , bijelom tehnikom, friziderima itf. Proizvode autobuse, metroe i tramvaje. Dakle za njemce bi ulazak Turske bio opasan. Turska nije trziste poput Grcke ili Poljske koje nema nista svoje vec Turska ima sve svoje osim auto industriju.

To su razlozi zasto nije u EU. Konkurencija, velicina zemlje i visok stepen industrijalizacije.

Zamislimo da imamo Yugoslaviju u najbolja vremena. Tu Yugo pomnozimo sa faktor 5. Onda modificirajmo tu yugu i prilagodimo socijalisticki sistem i sve ostalo prema EU standardu i dobit cemo Tursku. Znaci sve ali ne krava muzara.
Turska je već danas izvozna i industrijska sila, što znači da ima kadrove i tehnologiju za konkurentnost na globalnom tržištu. Deficit joj čine izdvajanja za energiju, ali kada krene puna komercijalizacije energije iz Kurdistana, riješit će se i taj problem. Turski radnici su vanredno produktivni i mnoge japanske i južnokorejske kompanije konglomerati lociraju svoju proizvodnju u Turskoj. Samo Toyota je povećala izvoz iz svoje fabrike u Turskoj za čak 116% što je rekord u automobilskoj industriji.
Takvu produktivnost radnika nije moguće postići u Rusiji ili Evropi.
ANKARA – Toyota Motor Manufacturing Turkey exported 116 percent more road vehicles in the first half of the year compared to the same period in 2013, the Turkish Automotive Manufacturers' Association said on Monday.

The company exported more than 61,000 vehicles from its Turkey-based factory during the first half of the year, which made Toyota the third largest car exporter in the country, the association said in a statement.

Orhan Ozer, the company's CEO, said on Jan 30 that Toyota in Turkey projected to sell 130,000 automobiles in 2014 and was aiming at exporting 80 percent of their production during the year.
Hafis

#254 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Image[/quote]
Možeš li nam iznijeti neki konkretniji podatak o ovom projektu, ili ti je možda promaklo.

Pretpostavljam da radi se o etno selu kod Nemile, turističkom mega projektu, s veoma bogatom i ekskluzivnom ponudom, u koje je Turska investirala 150 milijuna KM i Katar nešto manje od 50 mil.
Mislim da su u Međugorju pozelenili od zavisti.
Lokman

#255 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Lokman »

opalica21- wrote:Evo Turski export:

http://atlas.media.mit.edu/profile/country/tur/

Na drugom i trecem mjestu se nalaze iran i irak po velicini exporta. Onda su tu jos emirati i Rusija.

Turska ima takav polozaj u svijetu da moze exportirati svugdje. Neka ucjena od strane EU je naucna fantastika.
Gledajući ove tabele jasno je da su Njemačka i Turska istovremeno i konkurenti i partneri. Postavlja se realno pitanje šta mogu biti osnove naše trgovine sa Turskom, jer oni proizvode sve od "igle do lokomotive", jedino uvoze energiju i to iz Rusije. Što se tiče nekog outsourcing-a radno intenzivnih segmenata proizvodnog ciklusa, ta priča je zbog blizine, daleko realnija sa njemačkim i austrijskim kompanijama, a tome je dokaz stvarnost u vidu uspješnih priča poput Bekto Precize ili Preventa. BiH je mala i birokratizirana zemlja sa naslijeđenim mentalitetom iz prošlog sistema koji je antipoduzetan i antiradan u svojoj suštini, nismo integrisani niti konektovani na globalni trend, tako da nas širom zaobilaze relevantni investitori, tako i turski i američki i kineski.... Problem je u nama u statičnosti i introvertnom birokratskom sistemu koji ne garantuje povrat na investicije. Kada u narednom periodu bude neminovno intenzivirana privatizacija telekomunikacija, aerodroma i energetike, sigurno će se aktivirati i kredibilan turski kapital. Tek tada će biti moguće govoriti o nekoj realnoj ekonomskoj saradnji, to danas nije moguće u ambijentu kakav imamo kod nas, jer je kapital plašljiviji od zeca. BiH ima veliku razvojnu šansu samo ukoliko dobije "smart" birokratski sistem i inteligentnu vlast koja će osigurati pravednu raspodjelu dohotka i korištenje resursa.
Lokman

#256 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Lokman »

Hafis wrote:Image
Možeš li nam iznijeti neki konkretniji podatak o ovom projektu, ili ti je možda promaklo.

Pretpostavljam da radi se o etno selu kod Nemile, turističkom mega projektu, s veoma bogatom i ekskluzivnom ponudom, u koje je Turska investirala 150 milijuna KM i Katar nešto manje od 50 mil.
Mislim da su u Međugorju pozelenili od zavisti.[/quote]
Image
Hotel Rixos Libertas u Dubrovniku, turska investicija u hrvatski turizam. Vlasnik hotela je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena. Kapital nema granica i bira destinaciju koja mu garantuje povrat i sigurnost. Niko neće investirati u zemlju poput BiH kojom upravlja birokratska mafija i gdje nema pravne države. Kapital je plašljiviji od zeca i tu nema sentimenata. Ovih dana u Beogradu počinje gradnja najmodernije klinike na Balkanu, Vrijednost investicije je 180 miliona eura a investitor je turski Acibadem. Tako funkcioniše moderni kapitalizam, ne može Erdogan narediti privatniku gdje će investirati novac, a Turska je kapitalistička zemlja gdje je privreda u privatnim rukama. Kada je Turkish Airlines preuzeo BH airlines, bilo je to po političkoj liniji, ali su pobjegli nakon kratkog vremena jer su se suočili sa problemom opstrukcija i netržišnog rezona birokratije koja je fokusirana na dizanje ručne kočnice. Niko ne želi da troši energiju i novac na ljude koji odbijaju pravila igre koja vladaju u čitavom svijetu.
energy star

#257 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by energy star »

Hotel Rixos Libertas u Dubrovniku, turska investicija u hrvatski turizam. Vlasnik hotela je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena. Kapital nema granica i bira destinaciju koja mu garantuje povrat i sigurnost. Niko neće investirati u zemlju poput BiH kojom upravlja birokratska mafija i gdje nema pravne države. Kapital je plašljiviji od zeca i tu nema sentimenata. Ovih dana u Beogradu počinje gradnja najmodernije klinike na Balkanu, Vrijednost investicije je 180 miliona eura a investitor je turski Acibadem. Tako funkcioniše moderni kapitalizam, ne može Erdogan narediti privatniku gdje će investirati novac, a Turska je kapitalistička zemlja gdje je privreda u privatnim rukama. Kada je Turkish Airlines preuzeo BH airlines, bilo je to po političkoj liniji, ali su pobjegli nakon kratkog vremena jer su se suočili sa problemom opstrukcija i netržišnog rezona birokratije koja je fokusirana na dizanje ručne kočnice. Niko ne želi da troši energiju i novac na ljude koji odbijaju pravila igre koja vladaju u čitavom svijetu.

Dobar, odličan post.
Turska više ulaže u Hrvatsku i Srbiju nego BiH!
Po tome ispade da je veći prijatelj Hrvatskoj i Srbiji nego BiH.
70% teritorija i 50% stanovništva BiH je nebošnjačko.
I svako povezivanje turskog kapitala u BiH sa nakvim bošnjačkim nebulozama, fantazijama i budalaštinama neminovno dovodi taj kapital u opasnost.
somet

#258 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by somet »

Je li istina da je Turkish Airlines "bratsko-muslimanski" izrokao Air Bosnu i da joj je jos kao bonus uzeo najbolje linije iz Sarajeva? Nesto se prica da su ih izrokali za 50 miliona maraka kad su im Bakirovci dali upravljacke mogucnosti nad Air Bosnom?
madner

#259 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Jest jest, nije izvezen u Kuwait i Libiju i nije ga trazio Iran i Pakistan. To smo sve sanjali. :D
madner

#260 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

M-84 djete, M-84. :D

Inace, izvesti vojnu opremu u SSSR je puno vece dostignuce nego u trece zemlje, samo neznalica kao ti to moze pogresno poredati. :roll:
madner

#261 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by madner »

Djete, a pojma nema.

Zar nismo uveli pravilo da se banira za glupost.
Umalo popisivac

#262 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Umalo popisivac »

Lokman wrote:

Mislim da su u Međugorju pozelenili od zavisti.
Image
Hotel Rixos Libertas u Dubrovniku, turska investicija u hrvatski turizam. Vlasnik hotela je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena. Kapital nema granica i bira destinaciju koja mu garantuje povrat i sigurnost. Niko neće investirati u zemlju poput BiH kojom upravlja birokratska mafija i gdje nema pravne države. Kapital je plašljiviji od zeca i tu nema sentimenata. Ovih dana u Beogradu počinje gradnja najmodernije klinike na Balkanu, Vrijednost investicije je 180 miliona eura a investitor je turski Acibadem. Tako funkcioniše moderni kapitalizam, ne može Erdogan narediti privatniku gdje će investirati novac, a Turska je kapitalistička zemlja gdje je privreda u privatnim rukama. Kada je Turkish Airlines preuzeo BH airlines, bilo je to po političkoj liniji, ali su pobjegli nakon kratkog vremena jer su se suočili sa problemom opstrukcija i netržišnog rezona birokratije koja je fokusirana na dizanje ručne kočnice. Niko ne želi da troši energiju i novac na ljude koji odbijaju pravila igre koja vladaju u čitavom svijetu.[/quote]

Pa sta? Mi upravo o tome pricamo, da se sve na kraju svodi na interes. A naziv teme je takav kakav je. Nastojim otvoriti oci ovim turkofilima. Odnosno, ne da nastojimo, vec ih ismijavamo. :D
stiv33

#263 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by stiv33 »

Turska poput Rusije pripada većim dijem Aziji a manjm Europi, pa zato najvjerojatnije te zemlje neće ući u EU, a osim toga svojom veličinom bi poremetile odnos snaga tamo koji trenutno ide u prevagu Njemačkoj.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#264 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by pici »

Image

Image
kauppias

#265 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by kauppias »

Turska je istinski prijatelj BiH, uvjerio se desetinama puta, e sad sto nekome smeta jer Bosnjaci imaju tako jakog saveznika....mozda je lexilium rjesenje
mirsek

#266 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by mirsek »

kauppias wrote:Turska je istinski prijatelj BiH, uvjerio se desetinama puta, e sad sto nekome smeta jer Bosnjaci imaju tako jakog saveznika....mozda je lexilium rjesenje
Turska i njen narod mozda i jesu prijatelji BIH, ali ako ti bez dozvole amerike ne mozes da otvoreno pomognes svom prijateljskom, haman bratskom narodu nema neka velike fajde od tebe.
To je poenta.
Hafis

#267 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Evo smo se sasrali od straha :lol:
Hafis

#268 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Lik je pozer i uvijek u predizbornoj šupljoj.

Abas se komotno mogao ovako i sa mnom rukovati, na isto bi mu ga izašlo.

Image
Hafis

#269 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

Image
daddy-kool

#270 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by daddy-kool »

:D :thumbup:

Turska kuhinja, možda i najbolja na svijetu. :)
Hafis

#271 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by Hafis »

daddy-kool wrote:
:D :thumbup:

Turska kuhinja, možda i najbolja na svijetu. :)
Ja sam lud za meksičkom kuhinjom.
Toliko sam se izvještio u pravljenju njihovih jela, da sam i nove recepte smislio.
Inače, imam osjećaj da sam na oku meksičkih obavještajnih službi.
daddy-kool

#272 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:
Ja sam lud za meksičkom kuhinjom.
Toliko sam se izvještio u pravljenju njihovih jela, da sam i nove recepte smislio.
Inače, imam osjećaj da sam na oku meksičkih obavještajnih službi.

Nije loše, meni je bio problem doći do pravih chili papričica, ne znam kako je sad. Posebno je dobar green chili koji raste u relativno uskom geografskom pojasu, a nije ljut kao neki otrovi koje oni konzumiraju.

Samo, ništa se ne može porediti sa bogatstvom i raskoši mediteranskih kuhinja, a turska mi je favorit.
vatrogasac

#273 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by vatrogasac »

Umalo popisivac wrote: Pa sta? Mi upravo o tome pricamo, da se sve na kraju svodi na interes. A naziv teme je takav kakav je. Nastojim otvoriti oci ovim turkofilima. Odnosno, ne da nastojimo, vec ih ismijavamo. :D
Jes' sluš'o Čedu Jovanovića kada drži lekciju Dodiku pa kaže kako ne voljeti Karadžića i Mladića ne znači i voljeti Aliju. Ti si ovdje nešto izmiješ'o.

Koliko je preko TIKE ušlo para u razne projekte pomoći našem narodu, a nisu morali? Što im i ovo treba?
Turska: do sada 3 miliona dolara za BiH, 200.000 dolara za Srbiju. Još 2 miliona dolara za BiH i 1.300.000 za Srbiju.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/donators ... /140717062
mirsek

#274 Re: Odg: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by mirsek »

vatrogasac wrote:
Umalo popisivac wrote: Pa sta? Mi upravo o tome pricamo, da se sve na kraju svodi na interes. A naziv teme je takav kakav je. Nastojim otvoriti oci ovim turkofilima. Odnosno, ne da nastojimo, vec ih ismijavamo. :D
Jes' sluš'o Čedu Jovanovića kada drži lekciju Dodiku pa kaže kako ne voljeti Karadžića i Mladića ne znači i voljeti Aliju. Ti si ovdje nešto izmiješ'o.

Koliko je preko TIKE ušlo para u razne projekte pomoći našem narodu, a nisu morali? Što im i ovo treba?
Turska: do sada 3 miliona dolara za BiH, 200.000 dolara za Srbiju. Još 2 miliona dolara za BiH i 1.300.000 za Srbiju.

Onolika turska a vise dale austrija, danska i norveska za pomoc poplavljenim podrucjima.Ma bjazi ba.Eto nam brizne brace koja brane bosnjake.

Poslano sa mog Grand X Pro koristeći Tapatalk 4
vonSchtigliz

#275 Re: Turska i njen odnos spram BiH i regiona

Post by vonSchtigliz »

vatrogasac wrote:

Koliko su Rusi dali BiH a koliko Srbiji ?
Post Reply