JoseMujica wrote:ma i nije Lupoč neka kota za planinariti...uglavnom okolo je čisto...ima staza ispod Lupoča da se ide gore više na jezera i na sami vrh (Turovi-Šišan-Suha Lastva-Mala Ćaba)...prelijepo je i ludo što se promjena vremena tiče...naravno na svakom koraku se nailazi na ostatke opreme, ostatke grudobrana i rovova (na rjetkim mjestima đe se moglo kopati

)
Volio bih gore otići s nekim ko poznaje teren da mi objasni đe sam bio u pm

Imam jednog dedu, starog planinara. Iz Turova uvijek krece, vodi lijepe ture, a iz tih krajeva je gore. Pa te zovem jednom ovog ljeta kada krenem u te krajeve.
Takodjer bi zelio naci nekoga ko zna dobro Djokin toranj iz ratnih vremena, a ko bi volio da ide gore. Sticajem okolnosti, imam svoju turisticku agenciju, od prosle godine i spremam neke planinarsko-historijske ture na tom podrucju za mlade ljude sa zapada, kojim je to fascinatna tema. Ove godine idem u izvidanja, pa da skontam koje ture raditi. Radio sam dosta prosle godine i imao par stotina mladih zapadnjaka koje sam licno vodao po nekim linijima na kojima sam ja bio (mahom gradske, sa Trebevicem, V. i M. Kulom, Tunel naravno, Dobrinja, Grbavica i Jevrejsko) i uglavnom feedback je odlican. Fascinirani su pricom o ratu i zbog toga dosta dolaze ovamo. A iskreno i sit sam ljudi koji su rat proveli u inostranstvu ili po podrumima, pa pricaju bajke toj omladini. A ti mladi zele price veterana, njihove verzije dogadjaja.
Ovu godinu cu iskoristiti da markiram malo te gore krajeve, da nadjem ljude koji su bili svjedoci i direktni ucesnici tih ratnih zbivanja kako bi se prica mogla tim mladim ispricati. Tim putem bi zelio da i na neposredan nacin obezbijedim da se taj tzv ratni turizam iskoristi kako bi ljudi uspjeli prezentirati svoje price, kao i zaraditi na taj nacin. Dugo sam razmisljao da li je to moralno ili ne, ali iskreno dosao sam do zakljucka (vidi zasto u gornjem pasusu) da ti mladi sa Zapada toliko to zele da je to nevjerovatno, ali i da se prica isprica na pravi nacin, od direktnih sudionika ratnih zbivanja.
EDIT: Volio bih cuti malo i vase misljenje, vas koji ste svjedoci svih tih trenutaka koje ste proveli gore, koje itekako cu postovati oko ovog svog plana za razvoj ovakvog tipa turizma. Interesovanje je veliko, ali me ta moralna strana malo pere. Ja sam takodjer borac ArBiH i prosao sve i svasta. Iskreno, Srebrenicu ne radim kao turu, jer jos uvijek nisam u sebi prelomio da je komercijaliziram, iako i ako bi je nekad radio (a ima veliko interesovanje) moju zaradu bi usmjerio ka nekom od udruzenja povratnika u Srebrenici.