Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post Reply
DRINJAK

#251 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

Žao mi je što te Mujica tu dokačilo ,ali bila tužna ili ne treba se prisjećati,tad smo bili složni mada je znate i ti i Junkers bilo i onih :run: pođu i nigdje ga.
Nije bilo nekog razloga tad smo bili vojska prava,opremljeni dobro,naoružani,pomenu Junkers artiljeriju,pa Gušće je uzeto na foru sa minobacačima ako se sjećate.

Probali sa malom art.pripremom i nije išlo,onda je dogovoreno curik svi malo nazad dok nisu dvije baterije sa Vrhova sve
preorale.

Još nešt, koliko mogu da povežem jedan od vas dvojice,a prije Junkers bi trebalo da je bio na Treskavici u akciji 06.05.95 ...prvo zauzimanje kote Lupoč.
Ako sam u pravu neka neko opiše da osvježimo malo sjećanja
junkers

#252 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

JoseMujica wrote:da Gušće...tu sam završio vojnu karijeru 3.7.1995. godine....mislim da su tada s nama bile i Živiničke Ose, al nisam siguran...sjećam se da me Neno izvukao s ledine....uglavnom prvi dan kada smo s Vidovca krenuli prema Gušću

Junkers mislim da ste vi prije nas ušli gore na Vidovac......sjećam se jedino gore one kuće na ledini i onih plitkih (njihovih) tranšea s bunkerima ispred i da nas je njihov PAT štemao ko lud s klanca (iz pravca Krupca)

Drinjak tužna su ovo sjećanja...vjeruj da, dok nisam pročitao tvoj post, nisam se sjećao da smo imali gubitaka :( a znam dobo i ovog čovjeka što je ostao bez ruke....kasnije smo zajedno i u bolnici bili
nisu ose, sami smo radili gušće.

vidim ga poslije mnogo vremena nedavno,obradova me koliko je dobar ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#253 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by JoseMujica »

:thumbup: drago mi je to čuti...bio je strašno loš jedno vrijeme

hebemu Ose ..te su nam Ose dodali negdje za drugi talas...al sad nemrem povezati gdje jel Vidovac? :(

sjećam se scene da smo vrištali od smijeha u toj muci...da su nas zakucali tako minobacači...kad će lik iz Osa...šta je ovo kod vas vako roka bez pauze :shock:
Oligarh

#254 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Oligarh »

Drinjak, nisam na žalost (ili na moju radost) imao tu priliku da budem na rejonim Bjelašnice/Treskavice 94-95. (Moja destinacija je bila Cemernica, Mosevacko brdo :( ), pa me interesuje ta situacija oko Lupoča '95. Moju jedinicu su nekad u septembru te godine stalno držali u pripravnosti zbog Lupoča. Obzirom da je jezgra moje tadašnje jedinice bila od istih onih momaka koji su zarobili onu oklopnu kolonu na Dujmovskim brdima, bilo je za očekivati da nas bace u vatru za Lupoč tog septembra 95. Doduše bili smo poprilično desetkovani borbama u deblokadi Sarajeva na unutrašnjem obruču (i sam sam teško ranjen na Velikoj kuli na Mrkovicima 16.06.1995.) pa je naš komadant tada odbio naredbu divizije za Lupoč.

Kako je tekla situacija oko te kote tog kasnog ljeta, početka jeseni sa Lupočom i ko je dočekao Dayton na toj koti?

Pratim ovu temu, svaka čast na pokretanju.

@Jose, svidja mi se tvoj ukus sto se Steyera tice. I meni je moj SSG bio prirastao srcu :smile:

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
junkers

#255 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

JoseMujica wrote::thumbup: drago mi je to čuti...bio je strašno loš jedno vrijeme

hebemu Ose ..te su nam Ose dodali negdje za drugi talas...al sad nemrem povezati gdje jel Vidovac? :(

sjećam se scene da smo vrištali od smijeha u toj muci...da su nas zakucali tako minobacači...kad će lik iz Osa...šta je ovo kod vas vako roka bez pauze :shock:
ma ja, jebu sve komandi što su cijelu noć hodali :lol: ,pitamo frajera sa samo dva okvira (zalijepljena na kalašu)gdje ti je još municije kad on hladno,zarobit ću tamo :lol:
jbg silni kurčevi komandanti su to vjerovatno opisali momcima ko izlet
junkers

#256 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

DRINJAK wrote:Žao mi je što te Mujica tu dokačilo ,ali bila tužna ili ne treba se prisjećati,tad smo bili složni mada je znate i ti i Junkers bilo i onih :run: pođu i nigdje ga.
Nije bilo nekog razloga tad smo bili vojska prava,opremljeni dobro,naoružani,pomenu Junkers artiljeriju,pa Gušće je uzeto na foru sa minobacačima ako se sjećate.

Probali sa malom art.pripremom i nije išlo,onda je dogovoreno curik svi malo nazad dok nisu dvije baterije sa Vrhova sve
preorale.

Još nešt, koliko mogu da povežem jedan od vas dvojice,a prije Junkers bi trebalo da je bio na Treskavici u akciji 06.05.95 ...prvo zauzimanje kote Lupoč.
Ako sam u pravu neka neko opiše da osvježimo malo sjećanja
bio ali ne na lupoču ,ne znam tačno datum,proljeće 95,kod jezera se razdvojili,sa manjom grupom otišao na nikoline stijene koju su noć prije uzeli Bošnjaci,proveo noć gore,sutra popodne glavnina uzela lupoč ,poginuo jedan momak iz neke pridružene jedinice.dok smo došli u bazu već ga četnici vratili.
JoseMujica

#257 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by JoseMujica »

Negdje jesam na Treski bio ali mislim da ne na Lupoču...možda na ovim Nikoljinim stjenama sa Junkersom...jel se sa njih drito vidi vrh?

Bio sam prošle godine na Treski i baš prolazio pored Lupoča...nisam sigurno tamo bio jer mi je skroz nepoznato i ima previše šume....

mi smo bili neđe gore u nekom kamenjaru gdje osim obične trave nema drugog bilja i odatle se pravo gleda Đokin (između je ko neka provalija) i opet nam je tu onaj Stayer s početka teme valjo :D Bili smo gore dan ili dva, spavali na zemlji i opet nikako da odredim kada tačno :(
smurf

#258 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by smurf »

Da nisu Surdupi JoseMujica?
DRINJAK

#259 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by DRINJAK »

Vi ste bili na Nikolinim stijenama,podrška nama sa snajperima velikog kal.
dva naša voda tj.jedan diverzanata i jdan iz poč-a Britva sa pridodatim IDV iz 109-te Tarčinci čini mi se.
Akcija laganica bila na liniji ona gardijska iz Kalinovika-djeca,od nas niko ogreban iz 109-te eto reče Junkers da su imali jednog pog. nisam znao.
Zamijenili nas neki ,ni dan danas neznam ko bijaše,povratna bila sutradan i sve opet palo.

Oligarh ovo je vezano za maj 95,a pogledaj na strnici 7,imaš detaljno opisanu akciju Bošnjačke iz oktobra 95-te
junkers

#260 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by junkers »

DRINJAK wrote:Vi ste bili na Nikolinim stijenama,podrška nama sa snajperima velikog kal.
dva naša voda tj.jedan diverzanata i jdan iz poč-a Britva sa pridodatim IDV iz 109-te Tarčinci čini mi se.
Akcija laganica bila na liniji ona gardijska iz Kalinovika-djeca,od nas niko ogreban iz 109-te eto reče Junkers da su imali jednog pog. nisam znao.
Zamijenili nas neki ,ni dan danas neznam ko bijaše,povratna bila sutradan i sve opet palo.

Oligarh ovo je vezano za maj 95,a pogledaj na strnici 7,imaš detaljno opisanu akciju Bošnjačke iz oktobra 95-te
poslije svega,predveče je taj momak poginuo od granate,znam samo da je bio iz neke brigade koja je učestvovala
Oligarh

#261 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Oligarh »

Hvala, Drinjak. Upravo sve procitao. Samo me jos jedna info interesuje: Da li je ArBiH docekala kraj rata Lupoču? Nekako, analogijom stvari bilo bi logično da jeste.

Svaka čast svima koji ste bili gore u toku rata. Teške su to borbe bile, iziskivale su ogromne napore.

Sada planinarim i znam kakva su to područja.

vetvadi

#262 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by vetvadi »

ja se zahvalujem onima koji su branili sarajevska ljepotica bjelasnica i nek allah dadne ih na dzneet bjelasnica kao njihov basta na dvoru, Pozz od Turcine' nadam se da cemo preduzeti ostala pola dio treskavica i jahorina na sljedeci put ako bude.
JoseMujica

#263 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by JoseMujica »

Oligarh wrote:Hvala, Drinjak. Upravo sve procitao. Samo me jos jedna info interesuje: Da li je ArBiH docekala kraj rata Lupoču? Nekako, analogijom stvari bilo bi logično da jeste.

Svaka čast svima koji ste bili gore u toku rata. Teške su to borbe bile, iziskivale su ogromne napore.

ne znam tačno jer sam već bio out...danas je Lupoč u RS-u...ili je vojno izgubljen ili ga je Alija poklonio u Dejtonu
smurf

#264 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by smurf »

Koliko me sjecanje sluzi nakon akcije u oktobru ili septembru, nemam pojma, uglavnom jesen '95. kada smo ga osvojili cetnici nisu vise ni pokusavali vratiti Lupoc.
skuterista

#265 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by skuterista »

vetvadi wrote:ja se zahvalujem onima koji su branili sarajevska ljepotica bjelasnica i nek allah dadne ih na dzneet bjelasnica kao njihov basta na dvoru, Pozz od Turcine' nadam se da cemo preduzeti ostala pola dio treskavica i jahorina na sljedeci put ako bude.
ma šta češ ti jado , sikter
VjecitiStudent

#266 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:
Oligarh wrote:Hvala, Drinjak. Upravo sve procitao. Samo me jos jedna info interesuje: Da li je ArBiH docekala kraj rata Lupoču? Nekako, analogijom stvari bilo bi logično da jeste.

ne znam tačno jer sam već bio out...danas je Lupoč u RS-u...ili je vojno izgubljen ili ga je Alija poklonio u Dejtonu
Lopoč, ko i najveći dio Treskavice je izgubljen za sviju, zbog mina.
Koji je to samo uzaludan, kretenski rat bio :(
JoseMujica

#267 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by JoseMujica »

ma i nije Lupoč neka kota za planinariti...uglavnom okolo je čisto...ima staza ispod Lupoča da se ide gore više na jezera i na sami vrh (Turovi-Šišan-Suha Lastva-Mala Ćaba)...prelijepo je i ludo što se promjena vremena tiče...naravno na svakom koraku se nailazi na ostatke opreme, ostatke grudobrana i rovova (na rjetkim mjestima đe se moglo kopati :D )

Volio bih gore otići s nekim ko poznaje teren da mi objasni đe sam bio u pm :lol: :lol: :lol:
VjecitiStudent

#268 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:ma i nije Lupoč neka kota za planinariti...uglavnom okolo je čisto...ima staza ispod Lupoča da se ide gore više na jezera i na sami vrh (Turovi-Šišan-Suha Lastva-Mala Ćaba)...prelijepo je i ludo što se promjena vremena tiče...naravno na svakom koraku se nailazi na ostatke opreme, ostatke grudobrana i rovova (na rjetkim mjestima đe se moglo kopati :D )

Volio bih gore otići s nekim ko poznaje teren da mi objasni đe sam bio u pm :lol: :lol: :lol:
Po opisu, Nikoline stijene.
Oligarh

#269 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Oligarh »

JoseMujica wrote:ma i nije Lupoč neka kota za planinariti...uglavnom okolo je čisto...ima staza ispod Lupoča da se ide gore više na jezera i na sami vrh (Turovi-Šišan-Suha Lastva-Mala Ćaba)...prelijepo je i ludo što se promjena vremena tiče...naravno na svakom koraku se nailazi na ostatke opreme, ostatke grudobrana i rovova (na rjetkim mjestima đe se moglo kopati :D )

Imam jednog dedu, starog planinara. Iz Turova uvijek krece, vodi lijepe ture, a iz tih krajeva je gore. Pa te zovem jednom ovog ljeta kada krenem u te krajeve.

Takodjer bi zelio naci nekoga ko zna dobro Djokin toranj iz ratnih vremena, a ko bi volio da ide gore. Sticajem okolnosti, imam svoju turisticku agenciju, od prosle godine i spremam neke planinarsko-historijske ture na tom podrucju za mlade ljude sa zapada, kojim je to fascinatna tema. Ove godine idem u izvidanja, pa da skontam koje ture raditi. Radio sam dosta prosle godine i imao par stotina mladih zapadnjaka koje sam licno vodao po nekim linijima na kojima sam ja bio (mahom gradske, sa Trebevicem, V. i M. Kulom, Tunel naravno, Dobrinja, Grbavica i Jevrejsko) i uglavnom feedback je odlican. Fascinirani su pricom o ratu i zbog toga dosta dolaze ovamo. A iskreno i sit sam ljudi koji su rat proveli u inostranstvu ili po podrumima, pa pricaju bajke toj omladini. A ti mladi zele price veterana, njihove verzije dogadjaja.

Ovu godinu cu iskoristiti da markiram malo te gore krajeve, da nadjem ljude koji su bili svjedoci i direktni ucesnici tih ratnih zbivanja kako bi se prica mogla tim mladim ispricati. Tim putem bi zelio da i na neposredan nacin obezbijedim da se taj tzv ratni turizam iskoristi kako bi ljudi uspjeli prezentirati svoje price, kao i zaraditi na taj nacin. Dugo sam razmisljao da li je to moralno ili ne, ali iskreno dosao sam do zakljucka (vidi zasto u gornjem pasusu) da ti mladi sa Zapada toliko to zele da je to nevjerovatno, ali i da se prica isprica na pravi nacin, od direktnih sudionika ratnih zbivanja.

EDIT: Volio bih cuti malo i vase misljenje, vas koji ste svjedoci svih tih trenutaka koje ste proveli gore, koje itekako cu postovati oko ovog svog plana za razvoj ovakvog tipa turizma. Interesovanje je veliko, ali me ta moralna strana malo pere. Ja sam takodjer borac ArBiH i prosao sve i svasta. Iskreno, Srebrenicu ne radim kao turu, jer jos uvijek nisam u sebi prelomio da je komercijaliziram, iako i ako bi je nekad radio (a ima veliko interesovanje) moju zaradu bi usmjerio ka nekom od udruzenja povratnika u Srebrenici.
coek

#270 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:02, edited 1 time in total.
Oligarh

#271 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Oligarh »

coek wrote:
Sto se tice markiranih staza:
http://zone-2000.net/arhiv/10/049treskavica/doc01.htm
Super. Hvala ti puno, ovo mi je bas trebalo! Hvala :thumbup:
coek

#272 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by coek »

...
Last edited by coek on 24/02/2014 10:02, edited 1 time in total.
Oligarh

#273 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Oligarh »

coek wrote: Nema na cemu. Ako sta aBd zaradis, ne zaboravi mali doprinos u vidu boje, cetke i sl odnosno izmarkiraj i ti nesto ;-)
To se podrazumjeva ;-) A i podrska ovim entuzijastima, bar sa moje strane nece izostati.

Moje je da dovedem ljude iz inostranstva, imam veliko iskustvo u tome, kao i da napravim kvalitetan produkt koji ce biti interesantan ljudima. Ova ratna prica je (na moju veliku zalost) najaktuelnija kako bi se privukao znacajniji broj turista u BiH u ovim godina. Ali moja intencija je da sa BiH profilira kao "refreshment" evropska destinacija. Bog nam je dao predivnu zemlju, a to moramo i iskoristiti!
VjecitiStudent

#274 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by VjecitiStudent »

Oligarh wrote:
coek wrote: Nema na cemu. Ako sta aBd zaradis, ne zaboravi mali doprinos u vidu boje, cetke i sl odnosno izmarkiraj i ti nesto ;-)
To se podrazumjeva ;-) A i podrska ovim entuzijastima, bar sa moje strane nece izostati.

Moje je da dovedem ljude iz inostranstva, imam veliko iskustvo u tome, kao i da napravim kvalitetan produkt koji ce biti interesantan ljudima. Ova ratna prica je (na moju veliku zalost) najaktuelnija kako bi se privukao znacajniji broj turista u BiH u ovim godina. Ali moja intencija je da sa BiH profilira kao "refreshment" evropska destinacija. Bog nam je dao predivnu zemlju, a to moramo i iskoristiti!
Treskavicke mine te ne brinu?
Oligarh

#275 Re: Operacije Bjelasnica- Treskavica 1994.-1995.

Post by Oligarh »

VjecitiStudent wrote:
Treskavicke mine te ne brinu?
Dok je markiranih staza, i ne bas toliko (naravno uz dozu opreza). A i daje dozu dodatnog adrenalina! :D (sto mladi zapadnjaci svakako vole)

U svakom slucaju, sve grupe bi bile 7-10 osoba, nisu teske za kontrolisati i uz mene bi isao i specijalisticki vodic. (radio sam Trebevic po tom principu, ali gore sam "domaci" tj bio izvidjac dobar dio rata gore).

A i mora se malo taj stereotip oko BiH kao minske zemlje razbiti. Samo pametno i oprezno, ali jedino ovako se moze. I ako si primjetio statistiku do sada, najveci broj nastradalih od mina i nije bas bio po planinama, vec u nizi dijelovima nase zemlje, najcesce u nabavi drva i zeljeza. Ja iskreno nisam cuo da je u miru iko nastradao od mine na olimpijskim planinama (izuzev slucaja na Debelom brdu, sto je padina Trebevica, ali vise urbani dio)
Post Reply