Po mom mišljenju problem je u tome što je srpski nacionalizam zapravo stvorio paradigmu po kojoj svaki oblik kompromisa sa bilo kim jest jednak porazu i što sve osim srpske dominacije jest jednako robstvu. Ova nacionalistička i paranoidna paradigma služi kao opravdanje za zločine etničko čišćenje i potrebu za etničkim ekskluzivitetom. Priča o dominaciji Bošnjaka u BiH nema nikave osnove. Čak šta više. Dejtonski Ustav zapravo onemogućava Bošnjacima kao najbrojnijem narodu bilo kakvu inicijativu i liderstvo. Sve odluke moraju biti predmet etničkog i entitetskog konsenzusa što je praktično dovelo do blokade svih reformskih procesa i progresa svih građana ove zemlje. Srbi ne nude Bošnjacima nikakav kompromis ne traže nikakvo rješenje već jednostavno traže punu autonomiju i faktički suverenitet na treitoriji koju su etnički očistili od Bošnjaka što je jednostavno apsurdno i nedopustivo.vukovic wrote:
ovo je najveci problem. ovdje se, zapravo, prica o gradjanstvu (sto je vrlo problematican pojam za balkan) multietnicnosti, i sl. koristi za jednu politicku ideologiju kojoj je cilj na prevaru izdominirati druga dva naroda. ako se ne mozemo dogovoriti, hajde da iskoristimo vecinu koju imamo i razne druge mehanizme da dominiramo, to je sad potpuno jasno. i ti trikovi koji se koriste upravo najvise stete nanose onima koji brane taj koncept. najbolji primjer je sadasnji trenutak gdje je SDP potpuno izgubio svaki kredibilitet praveci koaliciju sa deklarisanim neonacistima i ruseci ustav, a deklarativno se zalazuci upravo protiv toga (protiv fasizma, segregaci, postovanje konstitutivnih naroda). ja mislim da su oni u godinu dana uradili vise stete za BIH nego SNSD za 10 godina.
kljucna stvar je da ne postoje vecina i manjina, vec tri konstitutivna naroda koji su istorijska i politicka realnost. od kada postoji bosna postojala su tri identiteta i to je najznacajnija karakteristika ove zemlje kroz istoriju. mijenjale su se granice i gospodari ali su uvijek ostajala tri razlicite grupe koje su cinile bosnu takvu kakva jeste. a onda smo 92. dozivjeli da je neko smatrao da je bez jednog naroda moguce praviti drzavu sto je proizvelo katastrofalne posledice.
ja se slazem da je problem sto imamo tri nepomirljive ideologije i da oni jedni druge vise uopste ne razumiju, ali ovo nije nacin da se rijesava problem. mnogo bi bilo postenije da SDP rekao: mi hocemo jaku bosnu gdje ce postojati jedan drzavotvorni narod i druga dva naroda , eventualno sa autonomijama, i nac. manjine. to bi bar bio dobar pocetak i znali bi sta ocekujemo jedni od drugih a ne stalna prica o multietnicnosti a za predsjednika federacije postave lika koji drzi bistu pavelica u kancelariji. i za kraj, mislim da ustavni mehanizam nije kljucni problem, mozemo mi prepisati bilo koji ustav u svijetu i imali bi istu situaciju. bosna je i napravljena da se ne rijesava problem vec da se neprestano generise, i to nekom na zapadu, ocigledno, odgovara.
Srpski izgovor za ovo je upravo ta paranoja o Bošnjačkoj dominaciji što je ortodoksna glupost i laž. Niti jedna bošnjačka stranke nema u svom programu niti jednu riječ koja bi se mogla protumačiti kao plan dominacije. Nikada od bošnjačke strane nije došao niti jedan prijedlog koji bi bio na štetu druga dva naroda. Dodikova politika svodi se na to da je bilo kakvo jačanje državnih institucija antisrpsko i rezultat bošnjačke dominacije. Pri tome se zanemaruje paritet i zastupljenost sva tri naroda u svim državnim institucijama koji je u večini slučajeva zapravo na štetu Bošnjaka. Ista je stvar sa Federalnim institucijama i zastupljenošću Hrvata. Pa smo izmjestili masu institucija u Mostar i Banja Luku bez ikakvih protivljenja. Da bi na kraju rekli: neće nama suditi sudije muslimani! Halo ba.. Prema tome sve ovo o čemu ti govoriš je zapravo rezulat djelovanja srpskog nacionalizma koji je u glave tog naroda ugradio paranoje i šovinizam kojima se rukovodi srpska politika.
Građansko društvo podrazumjeva sistemsku ravnopravnost svih građana jedne zemlje bez obzira na pol, vjeru, etničku pripadnost, seksualnu orjentaciju, starost, invalidnost, bolest itd. Dakle kada govorimo o stvaranju građanskog društva govorimo o građenju države u kojoj neće samo biti zaštićeni Srbi, Hrvati i Bošnjaci već sva ljudska bića u ovoj zemlji. Građansko društvo zahtjeva puno jače mehanizme zaštite građanskih i individualnih prava nego konsocijalno u kojem mi danas živimo. Problem je međutimu tome što Srbi podržavaju jedino politiku kojoj ne pada na pamet ni da počne da razgovara i traži bilo kakvo rješenje u skladu sa civilizacijskim i demokratskim normama. I ne to ne odgovara nikakvim strancima niti bilo kome. Za sve loše u ovoj zemlji kriv je isključivo srpski nacionalizam a sve ostalo je samo reakcija na taj zločinački fenomen.