nije moja, samo sam je objavio na piku iz usluge, ali mogu na neka manja pitanja odgovoriti i na pp ako koga zanima.
Opel Astra - Vase iskustvo.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
vnm
#251 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
https://www.olx.ba/artikal/26510840/opel-astra/
nije moja, samo sam je objavio na piku iz usluge, ali mogu na neka manja pitanja odgovoriti i na pp ako koga zanima.
- amar1994
#252 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
uf sta mi uradi
, sa ovom motorizacijom mi je draza od moje mazge

- drug_profi
#253 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
De nam kaži i cijenu.vnm wrote:https://www.olx.ba/artikal/26510840/opel-astra/
-
NediM17
-
vnm
#255 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
E na to pitanje samo moze odgovoriti vlasnik putem telefona. Vjeruj mi da ne znam ni okvirno koliko trazi...drugi profil wrote:De nam kaži i cijenu.
-
ado-šampion
#256 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Vidi majstore, ja sam prije par mjeseci dobio ponudu za BMW 320d xDrive automatik, 2014. godiste s 80 k na satu i vrlo dobrom opremom za 21 k eura. Sve s garancijom. Privatni vlasnik vratio s lizinga. To auto je novo 50 hiljada. Pa ti racunaj koliko je izgubio. Garant je u pitanju glupi Svabo.il dottore wrote:Ma to su gluposti koje najvise lupa sampion i slicni530i wrote:Ne znam odakle pojedincima računice neke ovdje koje su iznijeli...k'o da se čitav život bave kupoprodajom i to po svemu sudeći veoma im loše ide![]()
Jedan moj rođak je gotovo istovremeno kada i ja nov auto kupio polovnu C klasu za slične pare i do danas je više izgubio na cijeni, džaba što je to Mercedes i dizel i dobar i brz, mora da nije slušao pojedine forumaše.![]()
Osjećaj koji pruža garancije od 4 do 7 godina, zavisno kako ko, je teško izmjerljiv parama. Voziš i ne misliš.
Ceed je dobar auto, premda je taj motor (1.4 atmo) anemičan. Ali bio je recimo i i30 karavan 1.4 90ks dizel za 26.000 nov.
Oni se kao dosjetili da je najbolje kupiti auto par godina staro sa 20-30 hiljada na satu i upola cijene...![]()
Kraljevi
Takvo auto mozes uzeti od neke dobre budale (ima budala oko nas svakakvih, ali takvih urijetko) ili od nekoga ko je u dobrom belaju i kome gori
Ne znam kako sampion devera u njemackoj sa tolikim budalama oko sebe sto kupuju nova auta. Glupe svabe
I onda mi neko prica price kako Kia, Reno ili Skoda poslije 7 godina drze 60-70% vrijednosti. Daj ba. Ili izlizanu pricu da je auto od covjeka koji je kupio na lizing i mijenjao cak i gume i brisace u ovlastenom, losije nego od Bosanca koji je kupio na kredit i stavljao Sava gume i slicno smece i sipao gdje je jeftinije.
A slazem se s tobom da auto par godina staro i s 20-30 hiljada na satu prodaju samo budale ili oni kojim gori pod nogama. Treci su oni sto imaju para, ali takvi ne kupuju Astru.
-
vnm
#257 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
dacia sandero u njemackoj, prema ovom clanku, izgubi za 4 godine samo 46,5% ukupne vrijednosti.
http://www.focus.de/auto/ratgeber/koste ... 73680.html
-
NediM17
#258 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Sad ce ti sampinjon dokazati da je to stamparska greska.
-
ado-šampion
#259 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Pa sta je tu drugacije u odnosu na ono o cemu ja pricam? Izgube u prosjeku oko 50% za 4 godine. Za 3 godine oko 40%. A Bosanac bi da izgubi 30% za 7 godina. I kao pametan je onaj koji kupi za te pare.vnm wrote:dacia sandero u njemackoj, prema ovom clanku, izgubi za 4 godine samo 46,5% ukupne vrijednosti.
I to je opet samo statistika, to je kataloska cijena, takvo auto moze stajati mjesecima u oglasima prije nego sto se proda, cak i u Njemackoj, tako da 3-4 godine stari idu i a manje od 50% novonabavne, da ne govorim da se o svakoj cijeni moze pregovarati i svako auto moze ici dole.
- amar1994
#260 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ma mi smo baje ba , daj polovan bmw i kurac palac , tonu opreme , a vidim stranci bas kupuju te polovnjake u pm
Koliko hoces novih kii , hyundaia , mazdi , fordova , hondi, citroena , pezoa i ostalih govana , a rijetko kojeg osim svabe vidim sa polovnim bmw , merc , audijem starog 5 i vise godina , vecinom su sa novim
Koliko hoces novih kii , hyundaia , mazdi , fordova , hondi, citroena , pezoa i ostalih govana , a rijetko kojeg osim svabe vidim sa polovnim bmw , merc , audijem starog 5 i vise godina , vecinom su sa novim
-
ado-šampion
#261 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ma kakvo polovno, stranci samo kupuju novo. Predju 50 k i gurnu niz liticu. Prolamaju se ceste od novih BMWa i Mercedesa, za polovno nema ni mjesta da prodje cestom.
- amar1994
#262 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Pa o tome pricam , dosta ih voza nova auta do nekih 25000e , a u Bosni ode kod kramara po polovnog za te slicne pare , kontas , evo sad dodje Holandanin sa c klasom iz 2012 , ko nov
-
530i
#263 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Testni auto, zato bih ga i zaobišao. Ova smeđa Astra bi i mogla biti ok
Ali treba dobro provjeriti i novije auto i sa malo kilometara, niko ga ne prodaje bez nekog posebnog razloga.
- Better Man
#264 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
...
Last edited by Better Man on 17/08/2017 21:39, edited 1 time in total.
- Better Man
#265 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
drugi profil wrote:32 milje za Kiu? Brate, ako si upratio sta pisem, mogao sam dobiti novo auto da proberem boju, felge, i jos neke sitnice za 27400 do registracije, sve sa plinom završenim.Better Man wrote:Kia je imala akciju i mogao si kupiti Ceeda 1,4 benzinac sa ako ne full opremom onda dobro jakim paketom opreme. U tom paketu si imao alu felge, svjetla za maglu, volan , ručicu mjenjača i ručnu kočnicu presvučene kožom, digitalnu klimu itd. Bila je izložena u SCC. Cijena bez popusta joj je bila 32 hiljade i nešto KM. Kupovina polovnog se isplati samo kad lično kupuješ od prvog vlasnika i znaš istoriju auta.
Ne trazim ja neko auto. Ja trazim Astru J sa 1,4 NET motorom sa 140hp.
I tesko cu se sloziti da je bolje kupiti novo, od 3-4 godine starog. Evo obrazlozio sam gore zasto.
To joj je bila cijena bez popusta. S popustom je bila 23 hiljade i nešto. Zaboravih u prvom postu napisati cijenu.
- cvrčak_na_hedonizmu
#266 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Poštujem mišljenje, vidim da si potkovan i da znaš o čemu pričaš, zato bih htio da objasnim svoje stajalištedrugi profil wrote:Cijenim tvoje misljenje ali sam potpuno suprotnog stanovista. Novo se ne isplati nikako. Necu auto sa startnom opremom. Necu slabasan motor.
Tu se vec nalazimo na 30+ K.
Potisom ugovora gubim odmah 5000.
Ja ne trazim i ne zelim pohabane pregazene polovnjake sa lizinga. Trazim OPEL Astra J sa jakim benzincem malom kilometrazom i solidnom opremom. Pored nje samo jos Vitara moze doci u obzir.
Napisao sam da sam mao ponudu sa 4000 popusta na novo. Odvagao i jok. Cak i tako gubim puno. veliki je jaz izmedju nabavne i moguce prodajne za 7 godina. Za razliku od toga kad uzmem 3-4 godine staro.
Vidis ove linkove gore. Ljudi daju 11-12000 jeftinije nego sto je njih kostalo. Za 3 godine i 50.000 km. Onaj ko je kupio onu astru u Bihacu za 3 godine je moze prodati za 15-16000 i preci isto 50K do tad. Taj ceif ce ga kostati 4000 maraka vjerovatno bez ozbiljnijeg servisa.
Opel kao vozilo, u mojoj branši ( rent a car ) ne kotira baš najbolje, ne zbog motora koji su dobri i realno se ne kvare nego zbog ljudi koji prodaju i servisiraju Opele. Varalica je nadimak gazde
Vazda bih dao vozilo Šandoru ili nekom provjerenom majstoru, a ne tim levatima.
Dalje, mogao se uzeti, ne znam kakva je sada situacija kod Kie, Ceed ( Champion oprema, zadnji parking senzori, dual klima, blue zub
Kada sam pisao, referisao sam se na tvoj post gdje kažeš da ne mijenjaš vozila često i da se to dešava u intervalima od 5-7 godina. Koliko god gubili ili ne gubili na cijeni, nije isto kada, nakon 5-7 godina korištenja, prodaješ vozilo kojem je prva registracija bila 2013,2014 ili 2017 godine. Nov Ceed ( Fun oprema ) je bio cca 21.500 BAM. Toliko košta govno od Pola, go ko lipa, sa 1.0 MPI motorom
Jasno mi je šta pišeš i šta hoćeš, al rekoh da pojasnim svoj stav.
ps mi nemamo problem sa prodajom kad vazda možeš dati vozila u račun, oni nama ubiju cijenu prilikom otkupa, a mi njima prilikom flotne nabavke pa se nivelišemo
Sretno u potrazi
- Ned071
#267 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Cvrcak, odlican post... Samo mi reci gdje je kod dgs-a servis, nisam to znao?
-
ado-šampion
#268 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Moj post je bio ironican, ali nema veze.amar1994 wrote:![]()
Pa o tome pricam , dosta ih voza nova auta do nekih 25000e , a u Bosni ode kod kramara po polovnog za te slicne pare , kontas , evo sad dodje Holandanin sa c klasom iz 2012 , ko nov
Elem, poredjenje ti nije na mjestu, jer poredis dvije zemlje kojima je jedino zajednicko sto se nalaze u kontinentalnoj Evropi. Prosjecna plata 2 k eura i 400 eura, Haj zaradi za auto od 25 k eura/50 k KM u Bosni. Moras se izuti iz cipela. Sasvim normalno je da takav covjek onda za svoje pare hoce malo bolje auto.
Isto tako, jeste da je relativno lako vani otplacivati auto od 25 k eura, ali ako mislis da to moze svako, ili da se za te pare i slicne ne kupuju polovna auta grdno se varas. U Njemackoj se svake godine registruje duplo vise polovnih auta nego novih.
Nasao sam podatak da je 2013. preko 7 miliona polovnih auta promijenilo vlasnika, a prodano je 3 miliona novih.
Isto podatak, 2014. u junu i julu prodano 22 k Golfova 7 novih, a oko 20 k Golfova 7 polovnih prosjecne cijene 19500 eura, i oko 20 k Golfova 6 prosjecne cijene 12500 eura. Ovo je jako interesantno jer pokazuje da je vise od 50% kupaca (a racunaju se i flote, znaci realno je dosta vise od 50%) biralo par godina starog Golfa s opremom i motorizacijom umjesto novog Golfa golog. Sto jasno pokazuje da tvoja prica o novom golacu ne pije vode ni u Njemackoj.
Evo linkovi, posto je moj Njemacki daleko od dobrog
http://www.autobild.de/artikel/gebrauch ... 82062.html
http://www.focus.de/auto/gebrauchtwagen ... 45702.html
-
NediM17
#269 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Izmedju ostalog testni. Vise njihov sluzbeni. Testni ne moze preci 60.000 za godinu dana!530i wrote:
Testni auto, zato bih ga i zaobišao. Ova smeđa Astra bi i mogla biti ok![]()
Ali treba dobro provjeriti i novije auto i sa malo kilometara, niko ga ne prodaje bez nekog posebnog razloga.
Seminari po Turskoj, Italiji, Sloveniji, a ne vjerujem da je imao vise od 5 testnih voznji.
Smedju Astru ne bih nikad, zbog automatik mjenjaca i motora gdje smo imali samo tu na forumu dva slucaja da je radilica zaribala (a ima jos takvih ihiiiiii...). Plus je za 165ks pretroma, skoro da taj Fiat sa 400ccm manje i 45ks manje ne ide nista losije.
Last edited by NediM17 on 18/08/2017 10:50, edited 1 time in total.
- drug_profi
#270 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Čemu strah od testnih vozila. Pa nisu ih po stepenicama tjerali.
- amar1994
#271 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
ma joj svabe i mi lolado-šampion wrote:Moj post je bio ironican, ali nema veze.amar1994 wrote:![]()
Pa o tome pricam , dosta ih voza nova auta do nekih 25000e , a u Bosni ode kod kramara po polovnog za te slicne pare , kontas , evo sad dodje Holandanin sa c klasom iz 2012 , ko nov![]()
Elem, poredjenje ti nije na mjestu, jer poredis dvije zemlje kojima je jedino zajednicko sto se nalaze u kontinentalnoj Evropi. Prosjecna plata 2 k eura i 400 eura, Haj zaradi za auto od 25 k eura/50 k KM u Bosni. Moras se izuti iz cipela. Sasvim normalno je da takav covjek onda za svoje pare hoce malo bolje auto.
Isto tako, jeste da je relativno lako vani otplacivati auto od 25 k eura, ali ako mislis da to moze svako, ili da se za te pare i slicne ne kupuju polovna auta grdno se varas. U Njemackoj se svake godine registruje duplo vise polovnih auta nego novih.
Nasao sam podatak da je 2013. preko 7 miliona polovnih auta promijenilo vlasnika, a prodano je 3 miliona novih.
Isto podatak, 2014. u junu i julu prodano 22 k Golfova 7 novih, a oko 20 k Golfova 7 polovnih prosjecne cijene 19500 eura, i oko 20 k Golfova 6 prosjecne cijene 12500 eura. Ovo je jako interesantno jer pokazuje da je vise od 50% kupaca (a racunaju se i flote, znaci realno je dosta vise od 50%) biralo par godina starog Golfa s opremom i motorizacijom umjesto novog Golfa golog. Sto jasno pokazuje da tvoja prica o novom golacu ne pije vode ni u Njemackoj.
Evo linkovi, posto je moj Njemacki daleko od dobrog:
http://www.autobild.de/artikel/gebrauch ... 82062.html
http://www.focus.de/auto/gebrauchtwagen ... 45702.html
ma pazi ja sam rekao DO , ne od
a,ovi na moru su malo bolje stojeci ,
sto se tice ovih nasih i polovnjaka starih 6,7 i vise god cijene 40-50 hiljada , ima ih jako puno , vecinom uhljebi zeljni dokazivanja svojim prethodnicima i sljedbenicima
za 40 hiljada ide astra , mazda , focus , ceed u full opremi sa dobrom masinom i ja bi te pare dao za nov hatch auto , zasto bi rizikovao sa polovnom saloon klasom
-
530i
#272 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Vozili su ga i oni, ali i novinari, ovaj Tipo je bio u svakim novinama i na svakom portalu...i svako je isprobavao sve. Otud i moja averzija.NediM17 wrote: Izmedju ostalog testni. Vise njihov sluzbeni. Testni ne moze preci 60.000 za godinu dana!
Seminari po Turskoj, Italiji, Sloveniji, a ne vjerujem da je imao vise od 5 testnih voznji.
-
ado-šampion
#273 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
Ja nisam istog razmisljanja, ali nema veze.amar1994 wrote: ma joj svabe i mi lol![]()
![]()
ma pazi ja sam rekao DO , ne od![]()
sto se tice ovih nasih i polovnjaka starih 6,7 i vise god cijene 40-50 hiljada , ima ih jako puno , vecinom uhljebi zeljni dokazivanja svojim prethodnicima i sljedbenicima![]()
za 40 hiljada ide astra , mazda , focus , ceed u full opremi sa dobrom masinom i ja bi te pare dao za nov hatch auto , zasto bi rizikovao sa polovnom saloon klasom
Ja rizik gledam kroz to koliko mi auto treba. Ako zivim u gradu, hodam prevozom, ne idem 60-70 km i vise na posao svaki dan autom, uglavnom se voza vikendom, radije bih za 20-25 k eura onakav 320d kakav sam gore naveo, s automatikom i eventualno xDrive, s 3 godine i do 80 k km, nego nov Golf za te pare, koji je vjerovatno neki osnovni dizel i golac ili polu-golac. Prvo i osnovno jer mi se taj Golf nikako ne isplati, za 3 godine napravim s njim recimo 45 k. Ili ako bas hocu Golfa, onda slican polovan Golf po tim parametrima. Uzimam Golf kao primjer auta ne koje nemam zamjerki.
Za mene se trenutno novo auto isplati ako cu za 3-5 godine s njim napraviti 100-120 hiljada i onda ga opet zamijeniti za novo. Drukcije nikako. Ali posto nisam tip koji ce otici zivjeti van grada u manji grad da bi mu kirija bila jeftinija i troskovi manji pa se maltretirati svaki dan autom, tesko da ce se to desiti u skorije vrijeme.
Elem, moras prestati razmisljati o strancima, jer ne znas dovoljno, to prvo, a drugo moras prestati posmatrati ljudi kroz prizmu auta koje voze.
- amar1994
#274 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
OKado-šampion wrote:Ja nisam istog razmisljanja, ali nema veze.amar1994 wrote: ma joj svabe i mi lol![]()
![]()
ma pazi ja sam rekao DO , ne od![]()
sto se tice ovih nasih i polovnjaka starih 6,7 i vise god cijene 40-50 hiljada , ima ih jako puno , vecinom uhljebi zeljni dokazivanja svojim prethodnicima i sljedbenicima![]()
Ja rizik gledam kroz to koliko mi auto treba. Ako zivim u gradu, hodam prevozom, ne idem 60-70 km i vise na posao svaki dan autom, uglavnom se voza vikendom, radije bih za 20-25 k eura onakav 320d kakav sam gore naveo, s automatikom i eventualno xDrive, s 3 godine i do 80 k km, nego nov Golf za te pare, koji je vjerovatno neki osnovni dizel i golac ili polu-golac. Prvo i osnovno jer mi se taj Golf nikako ne isplati, za 3 godine napravim s njim recimo 45 k. Ili ako bas hocu Golfa, onda slican polovan Golf po tim parametrima. Uzimam Golf kao primjer auta ne koje nemam zamjerki.
Za mene se trenutno novo auto isplati ako cu za 3-5 godine s njim napraviti 100-120 hiljada i onda ga opet zamijeniti za novo. Drukcije nikako. Ali posto nisam tip koji ce otici zivjeti van grada u manji grad da bi mu kirija bila jeftinija i troskovi manji pa se maltretirati svaki dan autom, tesko da ce se to desiti u skorije vrijeme.![]()
Elem, moras prestati razmisljati o strancima, jer ne znas dovoljno, to prvo, a drugo moras prestati posmatrati ljudi kroz prizmu auta koje voze.Posebno kad nisi u situaciji da izaberes po slicnim parametrima. 100 ljudi 100 cudi, svako kupuje ono za sta misli da je za njega najbolje. Mi samo mozemo iznositi argumentovano zasto jedno a ne drugo i prenositi iskustva.
-
gtc
#275 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.
https://www.olx.ba/artikal/22769281/ast ... 1-4-turbo/
https://www.olx.ba/artikal/26535613/opel-astra/
Evo s obzirom na to sta trazis i kakav stav o automobilima imas mislim da trebas izabrati izmedju ove dvije Astre. Kilometraza im je skoro pa nikakva, imaju solidnu opremu i dobro su ocuvane. Spusti im cijenu jos malo i sigurno ces biti zadovoljan.
Dugo su vec na piku obje, tako da vjerujem da mozes dosta spustit cijenu s obzirom da su ovo auta koja ce prodavci jako tesko prodati u Bosni s obzirom na cijenu i da su benzinci.
Ja kad sam kupovao na kraju sam dizel morao kupiti jer jednostavno benzinac nisam mogao naci.
Sretno sa kupovinom.
https://www.olx.ba/artikal/26535613/opel-astra/
Evo s obzirom na to sta trazis i kakav stav o automobilima imas mislim da trebas izabrati izmedju ove dvije Astre. Kilometraza im je skoro pa nikakva, imaju solidnu opremu i dobro su ocuvane. Spusti im cijenu jos malo i sigurno ces biti zadovoljan.
Dugo su vec na piku obje, tako da vjerujem da mozes dosta spustit cijenu s obzirom da su ovo auta koja ce prodavci jako tesko prodati u Bosni s obzirom na cijenu i da su benzinci.
Ja kad sam kupovao na kraju sam dizel morao kupiti jer jednostavno benzinac nisam mogao naci.
Sretno sa kupovinom.