nikakav problem, reis je spreman...Bitte_Halt_ja_ja wrote:...zalozen trud u vjeronauku....trud....svasta.
Po meni kad uvedu star trek cas u skole onda moze i ocjena iz vjeronauke u prosjek.

nikakav problem, reis je spreman...Bitte_Halt_ja_ja wrote:...zalozen trud u vjeronauku....trud....svasta.
Po meni kad uvedu star trek cas u skole onda moze i ocjena iz vjeronauke u prosjek.

evo pitanje iz struke - koji procenat ucenika ima peticu iz vjeronauke?Za i Protiv wrote:Ne brini ti za Adija! Svejedno hodze nikad nema na casovima, i tu djecu nista ne uce, a to sto ce imati jednu peticu manje, nekako ce prezivjeti.Smoky :) wrote:Ako se ukinu ocjene svima ce biti bolje, vece plate, bolji standard, fer pri upisivanju na fakultet...
Nevjerovatno sta sve ukidanje par Adijevih procenata iz vjeronauke moze da promijeni u drustvu...
Hodze koje predaju vjeronauku uzivaju sva prava, ali sa druge strane nemaju nikakvih obaveza. Ona klasicna, lezi hljebe da te jedem.
U skoli gdje ja radim, Vise je hodza od bilo kojih drugih profesora. A nista ne rade, neke i ne vidis u toku skolske godine. Polupaju petice i "nabace osmjeh malom Adiju"!
Ali zato i ja i on dobijemo po 795 KM plate. Ali ja svoju zaradim![]()
Naleti ponekadAlfons Kauders wrote:evo pitanje iz struke - koji procenat ucenika ima peticu iz vjeronauke?Za i Protiv wrote:Ne brini ti za Adija! Svejedno hodze nikad nema na casovima, i tu djecu nista ne uce, a to sto ce imati jednu peticu manje, nekako ce prezivjeti.Smoky :) wrote:Ako se ukinu ocjene svima ce biti bolje, vece plate, bolji standard, fer pri upisivanju na fakultet...
Nevjerovatno sta sve ukidanje par Adijevih procenata iz vjeronauke moze da promijeni u drustvu...
Hodze koje predaju vjeronauku uzivaju sva prava, ali sa druge strane nemaju nikakvih obaveza. Ona klasicna, lezi hljebe da te jedem.
U skoli gdje ja radim, Vise je hodza od bilo kojih drugih profesora. A nista ne rade, neke i ne vidis u toku skolske godine. Polupaju petice i "nabace osmjeh malom Adiju"!
Ali zato i ja i on dobijemo po 795 KM plate. Ali ja svoju zaradim![]()
ja sam cuo 100%, al govorim na temi da je 99%...kontam mora makar jedan jebivjetar biti u svaka tri razreda...
Alfons Kauders wrote:nikakav problem, reis je spreman...Bitte_Halt_ja_ja wrote:...zalozen trud u vjeronauku....trud....svasta.
Po meni kad uvedu star trek cas u skole onda moze i ocjena iz vjeronauke u prosjek.sam sebe citiram...
![]()
joj taj mi garant dodje neke rodbine...Za i Protiv wrote: Naleti ponekad
Jedne godine, maturant, jedva 3 izvukao. Ali je bas zafrkavao "profesoricu". Ona pitanja: "ko je stvorio Boga" .... pa do pitanje "jel ovo nama zaista treba" ... "gdje cemo konkretno u struci korisiti ovaj predmet"...
Nije mu bula to mogla halaliti, pa mu je 3 zakljucila (iako je svo vrijeme vukao dvojku)
Smoky :) wrote:valterbranisarajevo wrote:
Dok je narod 1994. umirao od gladi, snajpera i granata, Alija, Cerić i Silajdžić su raspravljali o vjeronauci i mijenjali nazive ulica u Sarajevu...![]()
Zasto nije mogao i o tome govoriti? Pa valjda se moralo ponekad i o necemu drugom mislit a ne samo o ratu. Nisi ni ti 24/7 mislio o granatama.
Takva vecina da si se ti morao 15 puta klonirati na forumu u zadnja dva dana da bi mogao bacati ovu tvoju suplju...Smoky :) wrote:Mislim da ce ova nekorektna odluka ministra biti povucena vrlo brzo. Nema smisla zbog manjine kaznjavati vecinu. Ako je ministar dobronamjeran onda on treba da popravi stanje manjine ali ne na racun vecine.
Najbolje bi bilo da se ovaj prblem rijesi kako je to uradjeno u Tuzli; uvodjenjem alternativnog predmeta.
Pa kada si dio stada, sve moze da bude smijesno... Moras da shvatis da se ovdje radi o oprobanoj dresuri i ispiranju ono malo mozga sto imaju.valterbranisarajevo wrote:Smoky :) wrote:valterbranisarajevo wrote:
Dok je narod 1994. umirao od gladi, snajpera i granata, Alija, Cerić i Silajdžić su raspravljali o vjeronauci i mijenjali nazive ulica u Sarajevu...![]()
Zasto nije mogao i o tome govoriti? Pa valjda se moralo ponekad i o necemu drugom mislit a ne samo o ratu. Nisi ni ti 24/7 mislio o granatama.
Da li je ovo stvarno smiješno ili sam ja prolup'o pa je meni ovo tragično?
Misliš na "nagovorite ljudima"? To je smeće od emisije i novinarske objektivnosti....zadnji put je prof.Kazaza bilo vidljivo stid kao suprotne strane u raspravi na temu "ko će biti reis" jer je voditeljica uskakala u svaku rečenicu muftiji Zukorliću i nije uopce postavljala pitanja vec konstatacije i vodila neke monologe sama sa sobom. . .sramota.ultima_palabra wrote:Evo naša omiljena tema će biti na "Odgovorite ljudima"Baš me zanima ko su gosti...
Da bi se vjeronauk ocjenjivao kako treba, potrebno je posstrožiti nastavu. kad bi je postrožili, pukla bi prica "vidi hodža/popova što su se ufurali".Alfons Kauders wrote:
evo pitanje iz struke - koji procenat ucenika ima peticu iz vjeronauke?
ja sam cuo 100%, al govorim na temi da je 99%...kontam mora makar jedan jebivjetar biti u svaka tri razreda...
Reagiranje objavljeno u Oslobođenju: ISMIJAVANJE SVETINJA
Ako ste mislili da niko nije odgovorio Dežuloviću direktno na pitanja koja je postavio, evo da javimo - današnje "Oslobođenje", strana 11. Da, trebalo je 5 dana da se uredništvo smiluje i objavi reagiranje, ali kako kažu - bolje ikad nego nikad. Za one koji nisu pročitali Dežulovićev tekst, a i one koji jesu, valja spomenuti da je čovjek postavio direktna pitanja oko vjeronauke i skijaških skokova. Dobio je odgovor. Primjeran.
p.s.
(originalan naslov reagiranja je "ŠTA NAM JE ISMIJAVANJE SVETINJA DONIJELO?" čime se aludira na njegov tekst "Šta nam je katolički džihad donio osim zla?"
(u komentaru njegov tekst "Reisu-l-ulema Chuck Norris")
Oduvijek me zabavljalo čitanje kolumni Dežulovića, parodiranje pri rekonstrukciji događaja, a i Kožini vicevi kao "povod". Međutim, postoje dvije važnije stvari u izražavanju i komunikaciji: opća kultura i maniri. Hoću da vjerujem da postoje kod većine ljudi, ali osporava me svojim pisanjem, evo, Dežulović. Parodiranjem svega što zatreba uredništvu (kad bolje pogledam uređivačku politika "Oslobođenja", to je to) ličite na dijete koje je otkrilo psovku i još dobija osmijehe i aplauz roditelja u stilu: „čuj ti njega, psuje kao veliki!“. Na to me podsjetio vic o Chuck Norrisu - ogavan zbog toga što tretira Boga (Allaha) kao učenika. Nešto slično karikaturama Poslanika Muhammeda a.s., ali – dijete ne zna šta je to biti bezobrazan, barbarin ili primitivan. Kao ni Kožo - koji možda ne zna ni da je to! I baš to je razlog više zbog kojeg neće prestati halabuka oko vjeronauka. (Inače, kako vidim, halabuka nije kada treba smijeniti Arziju ili Taju. To se tada naziva „stav javnog mnijenja“ i „demokatija“).
Kada je riječ o svim vjerama, ekumenska misao se zasniva na zajedničkim crtama vjera, a tu su ljubav među bližnjima, tolerancija, poštovanje, suživot ili mir o kojima se i uči na časovima vjeronauke, a ne „kako se dići u zrak bez prijevoznog sredstva“. To što vi, kao i Samuel Huntington, u vjer(onauc)i vidite samo bedastoću, mržnju i sukob, više govori o vama jer time samo obesmišljavate upravo taj i takav ekumenizam i trud vjeroučitelja. Što se tiče "odbrane koja izgleda kao da ju je uvježbao Bogdan Tanjević lično" priznat ćete da bi tolerancijom homoseksualizma svaka vjera obesmislila smisao Objavljenih naredbi iz Svetih knjiga. Pa, zašto im onda to uzimate za zlo? S ignorisanjem promocije tih „queer“ vrijednosti ni sa evolucijom ne bi dotjerali daleko. Ili smatrate da nas ima previše na planeti Zemlji, pa bi valjalo pogurati i drugi svjetonazor?
A sada o Vašim greškama u tekstu: Boga znanje ni ocjenjivanje poznavanja gradiva iz vjeronauke, kao ni iz biologije ne vrijeđa. Valjda ste svjesni da nije isto znati pomoliti se i ne znati. Moram se uz ovo pozvati i na vaš tekst „Što nam je "katolički džihad" donio osim zla“ u kojem ste afirmativno pisali o islamu. Upravo tako raspoloženje prema vjeri islam je donijelo napredak čovječanstvu. Vjeri koja traži da se uči! Takvog islama ne bi bilo bez (vjero)nauke koja se na fakultetskom nivou izučavanja danas naziva teologija, a u školama – vjeronauka. Da bih bio jasniji: sama svrha predmeta vjeronauka nije da se ocjenjuje vjerovanje, nego znanje kojim se manifestira vjerovanje. Kao profesor (vjeronauka u srednjoj školi) mogu reći da imam učenicu koja nosi pentagram i ima pet, ne zbog pet krakova, nego zato što je naučila gradivo iz vjeronauke. U vjeru nema prisile, nošenje pentagrama je njen izbor. Ergo, ako ona koja zna šta je satanizam, a može imati pet iz vjeronauka, zašto ne bi i ateista imao pet? Poenta: ne ocjenjuje se pobožnost niti "nijjet" (namjera), nego znanje. Znanje koje vodi ka pobožnosti - ako neko tim putem želi ići ili ga, zbog opće kulture, poznavati. (vjerujem da ona želi znati radi opće kulture). Nadam se da se još sjećate da je prvo, što je bilo objavljeno Muhammedu a.s., bilo ono "Iqre!" ("Uči!"). Zato ni biologija nije bezbožna, nego spada u znanje koje vodi pobožnosti. S druge strane, sama djeca ne biraju da li će ići na vjeronauku. Njihovi roditelji mogu biti izričito protiv toga, a ako djeca neće - ne znam čime ih mogu privoliti? To se valjda zove kućni odgoj. Sve ovo vam mogu reći ne kao imam (arapsko značenje riječi "predvodnik u namazu/molitvi") niti kao "nemam" (to ništa ne znači), nego kao vjeroučitelj! I da, ne kaže se "gazab", nego "azab". Da ne bude da sam pričao samo da bih prigovarao. Nadam se da sam Vas kao vjeroučitelj uvjerio u suprotno.
Emir Džambegović, vjeroučitelj
ovo isto sam i ja htjela pitati....papahet_james wrote:Da bi se vjeronauk ocjenjivao kako treba, potrebno je posstrožiti nastavu. kad bi je postrožili, pukla bi prica "vidi hodža/popova što su se ufurali".Alfons Kauders wrote:
evo pitanje iz struke - koji procenat ucenika ima peticu iz vjeronauke?
Stvar je završena, oglasila se kompletna Vlada (sa SDA ministrima) i stala iza Suljagića.exliberal wrote:Reis kao i pravoslavni i katolicki mu pandani mogu komentarisat sve odluke kao sto svi mi komentarisemo ali isto tako moraju znati da odluke koje donosi "ovozemaljska vlast" nemoraju da se prave da bi udovoljili zeljama vjerskih zajednica.
Sa te strane niko nemoze niti smije kritikovat njega sto je javno kritikovao vlast ALI iskrivljivat odluke ili krivo ih tumacit te PRIJETIT nemirima da bi se te odluke promjenile....e tu prestaje da vazi vjerski zakon i dolazi do ovozemaljskog a posto znamo da pravna drzava nevazi za reisa znaci ostaje da vidimo sta ce biti ko ce prevagnut dali Reis ili ministar
Realno gledajuci Reis iz ovog izlazi o pobjednik ( a i SDA sa njim) kakva god da se odluka donese
Ako ova odluka ostane na snazi moci ce da kaze da se komunisti vracaju na vlast i da se vraca tamno vrijeme gdje se vjera unistavala, time pojacat svoj uticaj prvenstveno kod ruralnog stanovnista ali i nabacit loptu SDA koja ce moci reci eto dok smo mi bili na vlasti to se nije moglo desit....ako ministar povuce odluku onda ce prvo SDP da izgubi dosta biraca zbog popustanja vjerskim institucijama, a reis ce onda da ispadne heroj i zastitinik.....
Takticki dobro odigran potez sa reisove strane
Koliko to hodže zarađuju?poznanik wrote:
Moć! Moć je ugrožena, briga je reisa za hodže, zna on da hodže imaju extra profit na raznoraznim posmrtnim ceremonijama, da hodže na muci porodica umrlih najviše zarađuju, zato ga i nije puno briga za njihove plaće![]()
Zna Mustafa Cerić, reis, kakvu je odluku donio ministar Suljagić, i zna da je ona za sistem školstva izuzetno pozitivna, ali je ujedno svjestan i da će ta odluka samo izazvati masovna izostajanja i odustajanja učenika sa nastave iz predmeta vjeronauka, čime i islamska ideologija u BiH i želja za dominacijom, koju su još jaaako davno kreirali IZ i razne proislamske grupe, izgubiti svaki smisao, jer ugrožava indoktrinaciju djece i omladine – novih mladih muslimana; zna Cerić da će ova odluka, koja će obesmisliti pohađanje vjeronauke zbog neulaženja ocjena u prosjek, ozbiljno doprinjeti opadanju broja novih članova IZ, čime će ujedno oslabiti i moć, kako IZ tako i reisa. Ovo je glavni i jedini razlog nezadovoljstvu i izljevu bijesa reisa Cerića...
Šta će jadan, to on u skladu sa svojim nickom...Smoky :) wrote:NKVD wrote:Izetbegović i njegova mladomuslimanska bagra
Ultima po cemu mislis da bi ja volio "talibanizirano" Sarajevo?... varas se u tome......ovo je samo moje misljenjeultima_palabra wrote:Stvar je završena, oglasila se kompletna Vlada (sa SDA ministrima) i stala iza Suljagića.exliberal wrote:Reis kao i pravoslavni i katolicki mu pandani mogu komentarisat sve odluke kao sto svi mi komentarisemo ali isto tako moraju znati da odluke koje donosi "ovozemaljska vlast" nemoraju da se prave da bi udovoljili zeljama vjerskih zajednica.
Sa te strane niko nemoze niti smije kritikovat njega sto je javno kritikovao vlast ALI iskrivljivat odluke ili krivo ih tumacit te PRIJETIT nemirima da bi se te odluke promjenile....e tu prestaje da vazi vjerski zakon i dolazi do ovozemaljskog a posto znamo da pravna drzava nevazi za reisa znaci ostaje da vidimo sta ce biti ko ce prevagnut dali Reis ili ministar
Realno gledajuci Reis iz ovog izlazi o pobjednik ( a i SDA sa njim) kakva god da se odluka donese
Ako ova odluka ostane na snazi moci ce da kaze da se komunisti vracaju na vlast i da se vraca tamno vrijeme gdje se vjera unistavala, time pojacat svoj uticaj prvenstveno kod ruralnog stanovnista ali i nabacit loptu SDA koja ce moci reci eto dok smo mi bili na vlasti to se nije moglo desit....ako ministar povuce odluku onda ce prvo SDP da izgubi dosta biraca zbog popustanja vjerskim institucijama, a reis ce onda da ispadne heroj i zastitinik.....
Takticki dobro odigran potez sa reisove strane
Druga stvar, ljudi uglavnom podržavaju odluku... ponajviše zbog Cerića koji je ovaj put stvarno pretjerao. Znam da bi ti volio vidjeti "talibanizirano" Sarajevo, ali mogao bi se iznenaditi rezultatima ovoga svega
jastabipapahet_james wrote:samo činjenica je da bi većina djece nastavili ići na matematiku i onda kada bi ukinuli ocjenjivanje
Mislim da bi to potvrdilo neke tvoje životne odluke (na osnovu pisanja na forumu), pa bi mogao reći "I told you so".exliberal wrote:Ultima po cemu mislis da bi ja volio "talibanizirano" Sarajevo?... varas se u tome......ovo je samo moje misljenje