Mali biznis forumaša

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#251 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

sandra01 wrote:
Arslan_11 wrote:Extra tema! Svidja mi se i to sto ne ide u smijeru preprodavanja, vec u smjeru usluga i proizvodnje... Trenutno nemam neku ideju (Heljda mozda???), ali o par stvari koje su jako bitne treba dobro razmisliti. 1. Ciljna grupa 2. Konkurencija 3. koliko je trzise i po meni najbitnije kvalitet mora biti na zavidnom nivou o cemu god da se radilo...Mene takodjer dodajte na listu ulagaca :D :thumbup:
Pa ovo sa zacinima bilo bi 100% organski proizvedeno.Imam i ideju kako bi ga pakovali.Moram naci nekoga ko pravi one kartonske saksije od recikliranog papira tako da i ambalaza bude sva u tom fazonu.Moja ideja je da istrazim trziste pa da vidim koji se zacini najvise upotrebljavaju i onda mozemo praviti saksijice sa recimo 4 zacina koje domacice mogu drzati u kuhinji ili posaditi na balkon zajedno sa saksijom koju su kupile(koja ce se u zemlji razgraditi)Djubrivo bi morali donositi iz stala (e tu ne znam kako ce mo se snaci :D ).
Ma ima tu hiljadu ideja...
U svakom slucaju hvala na podrsci.
-umjesto djubriva pokusaj sa humusom od kalifornijskih glista (ima proizvodjaca u Sa) ili da pravis neki domaci supstrat
-organic saksijice mozete sami praviti od otpadnog kartona i paira
sandra01

#252 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

@Toto
Ovo sa glistama nije tako losa ideja.Saksije zamisljam ovako[img][IMG]http://img32.imageshack.us/img32/9107/saksija.jpg[/img]

Samo sto bi saksije bile od nekog recikliranog razgradivog materijala.Iz svake rupe izlazio bi jedan zacin.E sad imacemo i pojedinacna pakovanja za bosiok npr ili ruzmarin itd.posto oni ne mogu biti u istoj saksiji sa drugim zacinima zbog jakog korijena.
mirzarb

#253 Re: Mali biznis forumaša

Post by mirzarb »

Ja sam ZA. Iako se ne vidim na gornjem spisku , pišite me :D
Toto

#254 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

Ove saksije su jako skupe, a sumnjm da ce svak htjeti da mu uz majdons tusis i saksije :D .. nek ovo bude neka marketinska verzija ....

probaj naci ovakve sakije od stiropola. koriste ih za jagode-hydroponic sistemi..

Image

Image

Image

ili nesto ovako od vreca
Image
kartona
Image

maksuzija
Image
sandra01

#255 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

@Toto ti si moj IDOL :-D :-D :-D
To sam i trazila!!! Razumijemo se potpuno ona saksija je bila samo ideja :)
Vidim da ima zainteresovanih ljudi za ovaj projekat.
E sad posto si ti iskusniji molim te reci mi odakle da pocnem :?: Ja koliko vidim ovo bi moglo proci ali meni sad treba neko da mi izbaci proracun.Koliko bi ovo kostalo,koja bi cijena bila u redu,kako da pravim cijenu,za plasman i marketing cu lako to znam da radim,ali ove administracijske pa ako hoces i finansijske zavrzlame ja sam totalni TOKMAK :D
Toto

#256 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

trebaju ti lokalne cijene repro materijala.. normatvi kolicna, rada itd
najtijebolje postavit zasjedu pred agrnomskim faksom i pokupit kakva apsolventa.. kad odradi poso odradis mu korpu i krenes u bizmis... :D :D
sandra01

#257 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Toto wrote:trebaju ti lokalne cijene repro materijala.. normatvi kolicna, rada itd
najtijebolje postavit zasjedu pred agrnomskim faksom i pokupit kakva apsolventa.. kad odradi poso odradis mu korpu i krenes u bizmis... :D :D
Ja da znam kako da pokupim musko ,ne bih ovo ni radila :-)
Mogu ga pokupiti samo biciklom :D
Imas kakvu drugu ideju :run:
interwal

#258 Re: Mali biznis forumaša

Post by interwal »

100 ljudi = 100 ideja = 100 ambicija = 100 rasporeda = propast

100 ljudi x 100 KM = 10.000 KM = 3-4 mikrokredita sa niskom kamatom za razvoj babysittinga, eko začina i sl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Grameen_Bank
kurty

#259 Re: Mali biznis forumaša

Post by kurty »

samo nesta brziski da napisem...

Skupio sam jako mnogo flasa, saksija, kanistera....bit ce i buradi...

sto se zamlje tice, @sandri sam vec javio odakle kontam nabaviti zemlju...

malo cu se i sto se tice dzubriva raspitati u medjuvremenu
Toto

#260 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

kurty wrote:samo nesta brziski da napisem...

Skupio sam jako mnogo flasa, saksija, kanistera....bit ce i buradi...

sto se zamlje tice, @sandri sam vec javio odakle kontam nabaviti zemlju...

malo cu se i sto se tice dzubriva raspitati u medjuvremenu
nabavi knjigu o supstratima od dr Elvedina Hanica
sandra01

#261 Re: Mali biznis forumaša

Post by sandra01 »

Sad evo dosla iz centra za mali biznis opstine Novi Grad.Organizuju obuku za pokretanje malog bizMisa ,kaze teta trebalo krenuti ovih dana ali zbog svega sto se desava nista prije septembra :sad: helem prijavila sam se da me uture tamo :D

Sta bi s onom idejom da se udruzimo kao drustvo gradjana pa da nas pozivaju na ove obuke oko otvaranja Evropskih fondova???
Rece mi teta da sad ove sedmice ima obuka ali samo za NVO ja kao gradjanin ne mogu da tu ucestvujem :o
Ima li zainteresovanih da se udruzimo i registrujemo za ovu vrstu obuke??Trebace nam :D
lajkujMe

#262 Re: Mali biznis forumaša

Post by lajkujMe »

Sad sam se sjetio jedne ideje, koja ne zahtjeva puno ulaganja mozda 1000 KM za reklamni materijal, a ideja je da se otvori agencija za setnju pasa :thumbup: , vani to funkcionise zasto ne i kod nas? posebno u Sarajevu ima mnostvo domacinstava sa psima i mnogi drzioci nemaju vremena da pse tokom dana setaju i zabavljaju, pa zato mozes ponuditi njima da agencija to radi vodi ih po gradu i parkovima, ukljuceno u cijenu je setnja, igranje i slicno da se pas lijepo zabavi i izmori dok si ti na poslu, mozda uz agenciju otvoriti skolu za pse sa strucnim ljudima.

Setnja se placa po satu - 5 km
Ako se uclanis i platis clansku karticu - 1 km po satu
Snizenje za setnju preko jednog sata 30%

itd.

za tu agenciju ne treba mnogo para samo treba reklama npr prospekti i vizit karte pocnes malo pomalo nek ljudi saznaju za tebe i to je to.
njonjica

#263 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

sandra01 wrote:@Toto ti si moj IDOL :-D :-D :-D
To sam i trazila!!! Razumijemo se potpuno ona saksija je bila samo ideja :)
Vidim da ima zainteresovanih ljudi za ovaj projekat.
E sad posto si ti iskusniji molim te reci mi odakle da pocnem :?: Ja koliko vidim ovo bi moglo proci ali meni sad treba neko da mi izbaci proracun.Koliko bi ovo kostalo,koja bi cijena bila u redu,kako da pravim cijenu,za plasman i marketing cu lako to znam da radim,ali ove administracijske pa ako hoces i finansijske zavrzlame ja sam totalni TOKMAK :D
Sandra izvini, jesi ti odlucila da krenes sama sa projektom?
njonjica

#264 Re: Mali biznis forumaša

Post by njonjica »

mirzarb wrote:Ja sam ZA. Iako se ne vidim na gornjem spisku , pišite me :D
hajd nemoj me prepadat'....provjeri pod brojem 22. ;-)
HAVANA

#265 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

Sta zatreba,javite.Tu sam.
Sad nesto gledam,kako ljudi uz dosta ideja,rada,truda, skontaju dobre stvari.
http://www.kolacara.com/parents.html
Vjerovatno su imali tezak pocetak ali sada imaju siguran sam ,vec jako dobar promet. :thumbup:
pemanapemani

#266 Re: Mali biznis forumaša

Post by pemanapemani »

Od prošle godine nešto eksperimentišem sa bioproizvodnjom, pa sam poprilično zaokupljen tim stvarčicama. Ali ako vam bude trebala bilo kakva pomoć, spreman sam za druženje sa motikom, lopatom, humusom ....
heartbeat100

#267 Re: Mali biznis forumaša

Post by heartbeat100 »

HAVANA wrote:Sta zatreba,javite.Tu sam.
Vjerovatno su imali tezak pocetak ali sada imaju siguran sam ,vec jako dobar promet. :thumbup:
Super mi je ovo s izradom kolaca. Ljudi koji drze Dessert su krenuli od kuce, a gledaj sad gdje su :D ...Svaka cast. I ja bih to radila. Nadam se da ce mi se zelja ostvariti :) ...Ako ima jos neko zainterseiran za kolace, nek se javi pa da postanemo partneri :)
BiH_mladi

#268 Re: Mali biznis forumaša

Post by BiH_mladi »

kupujes ovdje zlato ili dukate i prodajes vani gdje je cijena 50% veca.jednostavno za prenijet a moze i preko interneta ili ebaya i sl aukcija
HAVANA

#269 Re: Mali biznis forumaša

Post by HAVANA »

BiH_mladi wrote:kupujes ovdje zlato ili dukate i prodajes vani gdje je cijena 50% veca.jednostavno za prenijet a moze i preko interneta ili ebaya i sl aukcija

:roll:
Toto

#270 Re: Mali biznis forumaša

Post by Toto »

heartbeat100 wrote:
HAVANA wrote:Sta zatreba,javite.Tu sam.
Super mi je ovo s izradom kolaca. Ljudi koji drze Dessert su krenuli od kuce, a gledaj sad gdje su :D ...Svaka cast. I ja bih to radila. Nadam se da ce mi se zelja ostvariti :) ...Ako ima jos neko zainterseiran za kolace, nek se javi pa da postanemo partneri :)
Tradicionalni kolaci koji su stoljecima sticali popularnost su uvijek izdrzavali konkurenciju industrijskih proizvoda, cak i u zemljama koje su bili lideri u industrijalizaciji prehrambene industrije.
Kljuc uspjeha su tradicinalni okus, kvalitet, osmisljen proizvod i smjelost poduzetnika da se upusti u ovakav poduzetnicki poduhvat. Ne treba se plasiti vise cijene ako se postigne tradicionalni kvalitet. Treba samo vise poraditi na kvaliteti i na marketingu i mogu se ocekivati rezultati.
Mr.Penguin

#271 Re: Mali biznis forumaša

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 25/12/2012 14:18, edited 1 time in total.
Mr.Penguin

#272 Re: Mali biznis forumaša

Post by Mr.Penguin »

.
Last edited by Mr.Penguin on 25/12/2012 14:17, edited 1 time in total.
Op3r4t0r

#273 Re: Mali biznis forumaša

Post by Op3r4t0r »

Samo da se i ja prijavim, prije nisam mogao zbog banane koju pokupih nakon eurosonga :). Eto racunajte i na mene ;)
vratnik

#274 Re: Mali biznis forumaša

Post by vratnik »

Kud svi turci, tu i mali mujo, racunajte i na mene s par dionica, mozda imam negdje stoju u steku. Znaci, stavite me na listu, pls.
Sad prazan red, pa nesto. :D
Svidja mi se ideja sa iznajmljivanjem bajkova, cini mi se da je to Kurty predlozio.
To nisu neka velika ulaganja, a mozda bi se nesto moglo napraviti. Ako bude nesto od te ideje, ja bih rado bio "kum" jednom bajku. Ima li jos zainteresovanih za ovako nesto?
asafinho

#275 Re: Mali biznis forumaša

Post by asafinho »

Mislim da se odredjena grupa izdvojila i pricaju van ove teme tako da ne moze vise niko upasti,a ima dobrovoljaca medju kojima sam i ja,ako grijesim ispravite me...
Post Reply