Za filmove, rad, poneku igricu (FIFA, PES) i da ga mogu nositi sa sobom u torbi na faksA1B wrote:ova druga, izbjegavaj i7 i 15.6" ekran, mnogo se zagrijava, za te pare možeš da kupiš "fin" laptop i SSD memoriju.
Za šta ćeš da koristiš laptop, da li kao zamjenu desktopu ili nešto drugo?
Kupovina laptopa
Moderator: Benq
- thekupus
#251 Re: Kupovina laptopa
-
A1B
#252 Re: Kupovina laptopa
Koji god da izabereš, gledaj da ugradiš SSD memoriju, to ti je najbolja investicija. Možeš vidjeti razliku na:thekupus wrote:Za filmove, rad, poneku igricu (FIFA, PES) i da ga mogu nositi sa sobom u torbi na faksA1B wrote:ova druga, izbjegavaj i7 i 15.6" ekran, mnogo se zagrijava, za te pare možeš da kupiš "fin" laptop i SSD memoriju.
Za šta ćeš da koristiš laptop, da li kao zamjenu desktopu ili nešto drugo?
- thekupus
#253 Re: Kupovina laptopa
patakdaca wrote:thekupus wrote:
"Terabajt", u skenderiji, 1 710 KM sa 4 GB dodatnog RAM-a
da li je bolja NVIDIA® GeForce® GT 525M 1GB DDR3 ili AMD Radeon™ HD 7670M sa 1GB
vjerovatno ova druga...
Ova amd-ova ti je bolja, tako kazu testovi, a puno ti je to u terabajtu imas ovaj 13r za 1275 KM a ovaj 1LJ za 1190 KM
nema 1LJ za 1190 sigurno nigdje, nasao sam danas za 1580, a 13r je 1480 bez OS-a
-
federalac
#254 Re: Kupovina laptopa
Vidim da vas ima bas koji se razumijete u ove stvari, pa da vas pitam za savjet.
Planiram kupiti laptop, ne treba mi nikakva "zvijer" (da koristim standardne office programe: word, excell, citam pdf dokumente, ubaciti stick, i da mogu na internet - wireless).
Ima firma (da je ne reklamiram, necu naziv spominjati) koja prodaje i polovne laptope (6mj.garancije). Cak ta firma uz predocenje racuna, prihvata (uz nadoplatu) i zamjenu robe (naravno za ono sto je kod njih kupljeno).
Pa vas molim za savjet i informacije: Kakav laptop traziti? Kakve su im cijene (priblizno)? Iskustva sa polovnim laptopima? I sve sto mislite da je bitno
Hvala puno
Planiram kupiti laptop, ne treba mi nikakva "zvijer" (da koristim standardne office programe: word, excell, citam pdf dokumente, ubaciti stick, i da mogu na internet - wireless).
Ima firma (da je ne reklamiram, necu naziv spominjati) koja prodaje i polovne laptope (6mj.garancije). Cak ta firma uz predocenje racuna, prihvata (uz nadoplatu) i zamjenu robe (naravno za ono sto je kod njih kupljeno).
Pa vas molim za savjet i informacije: Kakav laptop traziti? Kakve su im cijene (priblizno)? Iskustva sa polovnim laptopima? I sve sto mislite da je bitno
Hvala puno
-
federalac
#255 Re: Kupovina laptopa
Pa vec sam vidio da sam "solidan" laptop (nov) moze kupiti do 600KM. Ali zato pitam za savjet o polovnim.patakdaca wrote:federalac wrote:Vidim da vas ima bas koji se razumijete u ove stvari, pa da vas pitam za savjet.
Pa vas molim za savjet i informacije: Kakav laptop traziti? Kakve su im cijene (priblizno)? Iskustva sa polovnim laptopima? I sve sto mislite da je bitno![]()
Hvala puno
Koliki je tvoj budžet za komp????
Ako mogu proci za manje od 600KM, super (ne zelim kupovati po buvljacima, pik-ovima i po ulici - bar neka garancija da ima).
- thekupus
#256 Re: Kupovina laptopa
Dugujem javno izvinjenje Patkadaci, stvarno sam bio u krivu...
Samo mi nije jasno kako je moguce 600 KM razlike :O
Samo mi nije jasno kako je moguce 600 KM razlike :O
-
federalac
#257 Re: Kupovina laptopa
Tesko ces to naci, da kupis dobar polovan za te pare i da ima garanciju, a po meni laptop je rizik uzeti polovan, jedino od nekog koga znas, jer kad crkne nema popravke ispod 200 KM. Po meni bolje se malo strpiti i kupiti nov nego polovan .
[/quote]
Ako uzmes polovan, je li 6mjeseci garancije dovoljno da se pokaze da nije dobar (mozda je glupo pitanje, ali eto
i znam da moze raditi sve ok a onda 7mjesec zaribati - cisto po iskustvu??)
Hvala na info
Ako uzmes polovan, je li 6mjeseci garancije dovoljno da se pokaze da nije dobar (mozda je glupo pitanje, ali eto
Hvala na info
-
dragan.s
#258 Re: Kupovina laptopa
Ne može i jare i pare.federalac wrote:
Pa vec sam vidio da sam "solidan" laptop (nov) moze kupiti do 600KM. Ali zato pitam za savjet o polovnim.
Ako mogu proci za manje od 600KM, super (ne zelim kupovati po buvljacima, pik-ovima i po ulici - bar neka garancija da ima).
Ima firmi u BiH (barem ja znam za jednu) koje prodaju polovne laptope i daju 6 mjeseci garancije. Ali njihova cijena je oko 600 KM (ili malo ispod). Ljudi regularno rade, pa dok plate carinu, PDV i ostalo, ne mogu niže ići sa cijenom. Mi smo od njih kupovali par puta, ali ta varijanta nije baš povoljna. Zadnje modele koje su imali su bili sa C2D procesorima. Novijeg nema.
Da li će se pokvariti nakon 6 mjeseci to niko ne zna (samo gatare
Sa druge strane, na pik.ba i sličnim mjestima se isti takvi (ili slični) mogu naći od 300-450KM. Naravno da tu nema nikakve garancije. Upališ, vidiš da sve radi i daš pare.
E sada, pošto se nov laptop može naći i za 600 KM (kako kažu, kod nas je najjeftiniji bio oko 700KM), svako nek procijeni šta mu je bolje.
-
federalac
#259 Re: Kupovina laptopa
Ovdje gdje sam gledao, polovni su od 300-450KM i garancija 6mj. (s tim da mozes raditi povrat i uz nadoplatu uzeti nesto drugo).dragan.s wrote:Ne može i jare i pare.federalac wrote:
Pa vec sam vidio da sam "solidan" laptop (nov) moze kupiti do 600KM. Ali zato pitam za savjet o polovnim.
Ako mogu proci za manje od 600KM, super (ne zelim kupovati po buvljacima, pik-ovima i po ulici - bar neka garancija da ima).![]()
Ima firmi u BiH (barem ja znam za jednu) koje prodaju polovne laptope i daju 6 mjeseci garancije. Ali njihova cijena je oko 600 KM (ili malo ispod). Ljudi regularno rade, pa dok plate carinu, PDV i ostalo, ne mogu niže ići sa cijenom. Mi smo od njih kupovali par puta, ali ta varijanta nije baš povoljna. Zadnje modele koje su imali su bili sa C2D procesorima. Novijeg nema.
Da li će se pokvariti nakon 6 mjeseci to niko ne zna (samo gatare).
Sa druge strane, na pik .ba i sličnim mjestima se isti takvi (ili slični) mogu naći od 300-450KM. Naravno da tu nema nikakve garancije. Upališ, vidiš da sve radi i daš pare.
E sada, pošto se nov laptop može naći i za 600 KM (kako kažu, kod nas je najjeftiniji bio oko 700KM), svako nek procijeni šta mu je bolje.
Danas je tako da bi svi veliki kvalitet za male pare, znam da to ne ide tako ali bolje da pitam one koji vise znaju.
Hvala vam u svakom slucaju.
- ranger
#260 Re: Kupovina laptopa
Jel postoji neka "hijerarhija" u tom svijetu laptopa?
Imaju li neke marke koje su cjenjenije (skuplje kvalitetnije) i one koje vaze za jeftine (manje kvalitetne)
Imaju li neke marke koje su cjenjenije (skuplje kvalitetnije) i one koje vaze za jeftine (manje kvalitetne)
- ranger
#261 Re: Kupovina laptopa
iko? ista?
kakvi su ovi Asus laptopi npr. X54C?
treba mi za kucnu upotrebu - surfanje, wireless, poneka igrica (mada cisto sumnjam), filmovi i to je to.
treba mi za kucnu upotrebu - surfanje, wireless, poneka igrica (mada cisto sumnjam), filmovi i to je to.
-
A1B
#262 Re: Kupovina laptopa
ako nisi bas pri parama, kupi desktop PC, jer ti za istu cijenu desktop pc/laptop dobijes duplo jaci desktop PC + imas mogucnost nadogradnje komponentiranger wrote:iko? ista?
- ranger
#263 Re: Kupovina laptopa
ma nije da nisam pri parama nego mi se ne daje bas milja za laptop (laptop i kupujem da zamjeni desktop) a nisam bas neki pro korisnik. taj buduci ce biti koristen za surfanje dnevno nekih 3-4 sata i vikendom koji film pogledat. par ljudi mi je reklo da su mi za te potrebe sasvim dovoljni ovih od 6-7 stoja a vidim ovih asusa povoljnih ima mada bih ja najradije toshibu.
-
A1B
#264 Re: Kupovina laptopa
za 8 stoja mozes nesto i naci, ali realno za 6-7 tesko, to su oni bas najjeftiniji i upitan je kvalitet, racunaj ako budes kupovao laptop, da moras barem jednom u 6 mjeseci da nosis u servis da ti ociste prasinu, gledaj da ima dobro hladjenje i kuciste to ti je najbitnije.ranger wrote:ma nije da nisam pri parama nego mi se ne daje bas milja za laptop (laptop i kupujem da zamjeni desktop) a nisam bas neki pro korisnik. taj buduci ce biti koristen za surfanje dnevno nekih 3-4 sata i vikendom koji film pogledat. par ljudi mi je reklo da su mi za te potrebe sasvim dovoljni ovih od 6-7 stoja a vidim ovih asusa povoljnih ima mada bih ja najradije toshibu.
- ranger
#265 Re: Kupovina laptopa
sta znaci dobro hladjenje i kuciste? kako prepoznati dobro kuciste?A1B wrote:za 8 stoja mozes nesto i naci, ali realno za 6-7 tesko, to su oni bas najjeftiniji i upitan je kvalitet, racunaj ako budes kupovao laptop, da moras barem jednom u 6 mjeseci da nosis u servis da ti ociste prasinu, gledaj da ima dobro hladjenje i kuciste to ti je najbitnije.ranger wrote:ma nije da nisam pri parama nego mi se ne daje bas milja za laptop (laptop i kupujem da zamjeni desktop) a nisam bas neki pro korisnik. taj buduci ce biti koristen za surfanje dnevno nekih 3-4 sata i vikendom koji film pogledat. par ljudi mi je reklo da su mi za te potrebe sasvim dovoljni ovih od 6-7 stoja a vidim ovih asusa povoljnih ima mada bih ja najradije toshibu.
-
A1B
#266 Re: Kupovina laptopa
Kuciste na licu mjesta testiras, da li je mekano, lagano, da li ima aluminijskih/metalnih dijelova. Kod hladjenje gledaj ovu resetku sa strane da je sto veca i po mogucnosti sa lijeve straneranger wrote:sta znaci dobro hladjenje i kuciste? kako prepoznati dobro kuciste?A1B wrote:za 8 stoja mozes nesto i naci, ali realno za 6-7 tesko, to su oni bas najjeftiniji i upitan je kvalitet, racunaj ako budes kupovao laptop, da moras barem jednom u 6 mjeseci da nosis u servis da ti ociste prasinu, gledaj da ima dobro hladjenje i kuciste to ti je najbitnije.ranger wrote:ma nije da nisam pri parama nego mi se ne daje bas milja za laptop (laptop i kupujem da zamjeni desktop) a nisam bas neki pro korisnik. taj buduci ce biti koristen za surfanje dnevno nekih 3-4 sata i vikendom koji film pogledat. par ljudi mi je reklo da su mi za te potrebe sasvim dovoljni ovih od 6-7 stoja a vidim ovih asusa povoljnih ima mada bih ja najradije toshibu.
- S4mpion
#267 Re: Kupovina laptopa
Nema stavljanja laptopa na prasnjavu povrsinu ili deku,cilim.Moj savjet je da uzmes Toshibu jer daju 2 godine garancije tipa no matter what,servisiraju ti laptop ukoliko ga razbijes svojom krivicom,zamijenit ce ti laptop u slucaju kradje(uz prilozen policijski izvjestaj).ranger wrote:sta znaci dobro hladjenje i kuciste? kako prepoznati dobro kuciste?A1B wrote:za 8 stoja mozes nesto i naci, ali realno za 6-7 tesko, to su oni bas najjeftiniji i upitan je kvalitet, racunaj ako budes kupovao laptop, da moras barem jednom u 6 mjeseci da nosis u servis da ti ociste prasinu, gledaj da ima dobro hladjenje i kuciste to ti je najbitnije.ranger wrote:ma nije da nisam pri parama nego mi se ne daje bas milja za laptop (laptop i kupujem da zamjeni desktop) a nisam bas neki pro korisnik. taj buduci ce biti koristen za surfanje dnevno nekih 3-4 sata i vikendom koji film pogledat. par ljudi mi je reklo da su mi za te potrebe sasvim dovoljni ovih od 6-7 stoja a vidim ovih asusa povoljnih ima mada bih ja najradije toshibu.
- basicm
#268 Re: Kupovina laptopa
Nedavno sam uzeo prijatelju nov laptop za 670 KM, HP635. On je bas za surfanje i pisanje, sve iznad toga kuca procesor do kraja. Ipak pripazite da vas za nekih 100 maraka manje ne doceka razocarenje. Ja imam dv6 sa i3, on je cak prejak za moje potrebe, iako je to nekom malo. Treba naci minimum C2D i ne stediti na RAM.
-
Propolis89
#269 Re: Kupovina laptopa
Pozz 
Treba mi savjet...crkla mi je maticna ploca na kompjuteru, pa razmisljam da uzmem POLOVNI laptop :
1. Koliko kosta solidan POLOVAN laptop?
2. Treba mi samo za surfanje i word..ne treba mi za igrice itd
3. Koja je marka najbolja?
4. Gdje kupiti?
Treba mi savjet...crkla mi je maticna ploca na kompjuteru, pa razmisljam da uzmem POLOVNI laptop :
1. Koliko kosta solidan POLOVAN laptop?
2. Treba mi samo za surfanje i word..ne treba mi za igrice itd
3. Koja je marka najbolja?
4. Gdje kupiti?
-
jurek
#270 Re: Kupovina laptopa
Drug ganjaj Asus dual core Intel i to je sve sto ti treba
-
Propolis89
#271 Re: Kupovina laptopa
Koja je cijena polovnog i novog ?
-
samoTEgledam
#272 Re: Kupovina laptopa
Malo zaganjaj po netu, par klikova i smao ti se kaže, ali evo ti malo:Propolis89 wrote:Koja je cijena polovnog i novog ?
Asus notebook X54HR-SX074, crna
Cijena:893,00 KM
Asus notebook X54C-SX377, crni
Cijena:914,00 KM
...
Generalno od nekih 850 KM pa naviše su iole upotrebljivi laptopi (novi)
Od 1000-1300 je neka srednja klasa (po performansama)
preko 1300 već dolaze ozbiljnije stvari.
Ne generalizujem, vjerovatno ima izuzetaka ali eto ovo je neko okvirno grupisanje po KM--u
-
dinar
#273 Re: Kupovina laptopa
Poloni laptopi su oko 500 KM, kod vecine baterija nije ok, ne mozes puno koristiti. Dok recimo nov mozes naci vec od recimo 650 -700 KM s garancijom itd.
Npr, ev u Power Computers-u za 699,00 KM na akciji asusov s garancijom 2 godine:
http://pct.ba/asuslaptop.htm
AKCIJA ASUS X54C-SX252D PROCESOR: INTEL C. DUAL CORE B815, (2M Cache, 1.60 GHz) EKRAN: 15,6” HD LED, HDD: 500 GB, RAM: 4 GB DDR3, VGA: INTEL HD 3000 OSTALO: DVD±RW DL, 1x 10/100/1000 Ethernet,, 802.11b/g/n,Bluetooth 3.0, HDMI 1, USB 2.0 1,, WebCam, USB 3.0 1, 2,6 kg, OS: UBUNTU GARANCIJA: 2 GODINE
Mislim da ti je bolje rijesenje sigurno od polovnog.
Npr, ev u Power Computers-u za 699,00 KM na akciji asusov s garancijom 2 godine:
AKCIJA ASUS X54C-SX252D PROCESOR: INTEL C. DUAL CORE B815, (2M Cache, 1.60 GHz) EKRAN: 15,6” HD LED, HDD: 500 GB, RAM: 4 GB DDR3, VGA: INTEL HD 3000 OSTALO: DVD±RW DL, 1x 10/100/1000 Ethernet,, 802.11b/g/n,Bluetooth 3.0, HDMI 1, USB 2.0 1,, WebCam, USB 3.0 1, 2,6 kg, OS: UBUNTU GARANCIJA: 2 GODINE
- ranger
#274 Re: Kupovina laptopa
meni se isto ovaj asus svidja, dvoumim se izmedju neke od toshiba i asusa za neki budzet 7-8 stoja.dinar wrote:Poloni laptopi su oko 500 KM, kod vecine baterija nije ok, ne mozes puno koristiti. Dok recimo nov mozes naci vec od recimo 650 -700 KM s garancijom itd.
- 4m3l
#275 Re: Kupovina laptopa
Moze se solidan laptop kupiti za 300-350km evo ja imam 2 (bratov jedan) i prezadovoljan sam. Radi se o lenovo laptopima, otvaram po 100 tabova u browseru, word, muzika, sony vegas,youtube sve je to pokrenuto i nista mu
ne pregrijava se, ne gasi se! radi kao doxa! Baterija traje 5h mada mi je uvijek na kablu. Meni bi i bilo glupo dati 1000km za laptop koji cu koristiti za surfanje i rad u wordu...