Skupo bi te izašlo slanje kamionom, pitanje je da li bi taj prodavac to i htio uraditi, auto moraš vidjeti uživo i isprobati, napraviti kupoprodajni ugovor...
Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#251 Re: Uvoz auta
Da zaradiš moraš se malo i potruditi
Skupo bi te izašlo slanje kamionom, pitanje je da li bi taj prodavac to i htio uraditi, auto moraš vidjeti uživo i isprobati, napraviti kupoprodajni ugovor...
- HAVANA
#252 Re: Uvoz auta
moa wrote:Eh sad kakva je procedura da Vlasnik dodje sa autom u BiH i da ja ovdje kupim od njega vozilo.
I havana de zrakni vrijednost za Lagunu priviliege 2005 God.Allah te nagradio.
Da bih to zraknuo moram znati tacan motor,kilovate,mjesec i godiste...
Otprilike ti je osnovica za carinjenje u sarajevu oko 10-11 000 km.
Ali imas ti vazniju stvar za razmisljanje.Sta ces za euro1 ako kupis vozilo ovdje?
Ako ga nemas carina ti je 16%,pdv 17%
Ako imas carina 3%,pdv 17%
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#253 Re: Uvoz auta
Kad ste vec kod Laguna, moze li se saznati kataloska vrijednost Lagune 02/2008 2.0 dCi, 96 kW (130 KS) Bio bih veoma zahvalan na informacijiHAVANA wrote:moa wrote:Eh sad kakva je procedura da Vlasnik dodje sa autom u BiH i da ja ovdje kupim od njega vozilo.
I havana de zrakni vrijednost za Lagunu priviliege 2005 God.Allah te nagradio.
Da bih to zraknuo moram znati tacan motor,kilovate,mjesec i godiste...
Otprilike ti je osnovica za carinjenje u sarajevu oko 10-11 000 km.
Ali imas ti vazniju stvar za razmisljanje.Sta ces za euro1 ako kupis vozilo ovdje?
Ako ga nemas carina ti je 16%,pdv 17%
Ako imas carina 3%,pdv 17%
- HAVANA
#254 Re: Uvoz auta
17 500km osnovica za carinjenje,u sarajevu...
- davorf
- Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...
#255 Re: Uvoz auta
HvalaHAVANA wrote:17 500km osnovica za carinjenje,u sarajevu...
- moa
#256 Re: Uvoz auta
Havana
kako sam skonto Euro1 je rodni list auta tj da li je porijeklom iz EU ili su to norme o izduvnim gasovima? Ako auto po katalogu ima Euro3 ili Euro4 kako mi mogu trazit Euro 1....
kako sam skonto Euro1 je rodni list auta tj da li je porijeklom iz EU ili su to norme o izduvnim gasovima? Ako auto po katalogu ima Euro3 ili Euro4 kako mi mogu trazit Euro 1....
Last edited by moa on 08/03/2012 19:53, edited 1 time in total.
- poznanik
#257 Re: Uvoz auta
EUR1 je ispravan naziv dokumenta, i u njega se unose podaci o nekoj robi koji potvrđuje da je ta roba porijeklom iz države koja je navedena u njemu.moa wrote:Havana
kako sam skonto Euro1 je rodni list auta tj da li je porijeklom iz EU ili su to norme o izduvnim gasovima? Ako papir po katalogu ima Euro3 ili Euro4 kako mi mogu trazit Euro 1....
- Qler
#258 Re: Uvoz auta
Tacnije da je porijeklom iz EU i da se ne placa carina, ili ono nesto malo...poznanik wrote:EUR1 je ispravan naziv dokumenta, i u njega se unose podaci o nekoj robi koji potvrđuje da je ta roba porijeklom iz države koja je navedena u njemu.moa wrote:Havana
kako sam skonto Euro1 je rodni list auta tj da li je porijeklom iz EU ili su to norme o izduvnim gasovima? Ako papir po katalogu ima Euro3 ili Euro4 kako mi mogu trazit Euro 1....
- moa
#259 Re: Uvoz auta
Mozel se taj dokument izvditi negdje vani prije nego sto covjek dovuce auto?poznanik wrote:EUR1 je ispravan naziv dokumenta, i u njega se unose podaci o nekoj robi koji potvrđuje da je ta roba porijeklom iz države koja je navedena u njemu.moa wrote:Havana
- HAVANA
#260 Re: Uvoz auta
Nije to bas tako jednostavno,zavisi od zemlje do zemlje.Negdje lakse,negdje teze,u svakom slucaju prvo mora izvaditi potvrdu proizvodjaca(40-80eura)u oficijelnom servisu a zatim ide kod speditera koji pravi euro1 i ex1...E sad u nekim zemljama fizicko lice ne moze ni traziti potvrdu proizvodjaca vec to mora biti pravno lice ovlasteno za trgovinu i izvoz motornih vozila...Pazi dobro sta radis da ne bi izasla skuplja pita neg tepsija...
- moa
#261 Re: Uvoz auta
Fala kako rece Laka.. Ljudi svaka cast, respect poznaniku a i tebi HAVANA.HAVANA wrote:Nije to bas tako jednostavno,zavisi od zemlje do zemlje.Negdje lakse,negdje teze,u svakom slucaju prvo mora izvaditi potvrdu proizvodjaca(40-80eura)u oficijelnom servisu a zatim ide kod speditera koji pravi euro1 i ex1...E sad u nekim zemljama fizicko lice ne moze ni traziti potvrdu proizvodjaca vec to mora biti pravno lice ovlasteno za trgovinu i izvoz motornih vozila...Pazi dobro sta radis da ne bi izasla skuplja pita neg tepsija...
- dottore
#262 Re: Uvoz auta
Interesuje me postupak uvoza auta, koje je ovdje na DE tablama (registracija jos vazi)?
Zna li iko?
Zna li iko?
- poznanik
#263 Re: Uvoz auta
Je li vlasnik vozila "ovdje", uz auto? Ko je vlasnik, pravna ili fizička osoba?dottore wrote:Interesuje me postupak uvoza auta, koje je ovdje na DE tablama (registracija jos vazi)?
Zna li iko?
- dottore
#264 Re: Uvoz auta
Vlasnik je strani državljanin (DE), koji je privremeno ovdje. (fizicko lice)poznanik wrote:Je li vlasnik vozila "ovdje", uz auto? Ko je vlasnik, pravna ili fizička osoba?dottore wrote:Interesuje me postupak uvoza auta, koje je ovdje na DE tablama (registracija jos vazi)?
Zna li iko?
- poznanik
#265 Re: Uvoz auta
Vlasnik ovog automobila i kupac trebaju poći izvan granica BiH i kod notara zaključiti ugovor o njegovoj kupoprodaji, sa unosom svih potrebnih podataka o vlasniku, kupcu i robi (automobilu), koji će koristiti postupku carinjenja i kasnije registracije kod MUP-a (ne zaboraviti lične dokumente od obojice, kao i original vlasničku knjižicu auta, a ugovor se može sačiniti i kod najbližeg notara u Hrvatskoj).dottore wrote:Interesuje me postupak uvoza auta, koje je ovdje na DE tablama (registracija jos vazi)?
Vlasnik je strani državljanin (DE), koji je privremeno ovdje. (fizicko lice)
S tim ugovorom obavezni su doći na granicu BiH, gdje će za auto biti sačinjena tranzitna prijava za carinjenje u odredišnoj carinarnici, koju odredi kupac (u jednoj usputnoj ili u odredišnoj u mjestu boravišta kupca). Po pravilu, ovaj automobil, nakon kupoprodaje, u BiH ne može biti carinjen sa redovnim tablicama. One moraju biti skinute i odjavljene, što se može postići i kod ambasade Njemačke u Sarajevu (ovo pišem sa rezervom, jer je možda došlo do promjena, nisam siguran...), i nakon toga carinjenje imati sa privremenim tablicama. Ostalo je redovna procedura, kao i svaka druga... Prije zaključivanja kupoprodajnog ugovora provjeriti uslovnost automobila u smislu homologacije.
-
dachoSA
#266 Re: Uvoz auta
e bash informativna tema...
Imam i ja jedno pitanje koje je vech par puta postavljeno ovdje ali niakako da neko konkretno odgovori.
Ima li neko na forumu bar saznanje da se neko bavi poslom uvoza i postupkom carinjenja do registracije za neko zadato vozilo? Naime sve oglase pretresem uredno svaki dan ali da nadjem neshto shto mi odgovara nikako. Eh sad recimo u NL mi je moj prijatelj pronashao neki automobil koji bi mi u potpunosti odogovarao pa bih htio da ga uvezem...ali poshto sam prijavljen u Sarajevu malo me i strah cijene koshtanja dazhbina koje bih morao platiti onim primitivcima u Halilovichima.
Unaprijed hvala na odgovorima.
Imam i ja jedno pitanje koje je vech par puta postavljeno ovdje ali niakako da neko konkretno odgovori.
Ima li neko na forumu bar saznanje da se neko bavi poslom uvoza i postupkom carinjenja do registracije za neko zadato vozilo? Naime sve oglase pretresem uredno svaki dan ali da nadjem neshto shto mi odgovara nikako. Eh sad recimo u NL mi je moj prijatelj pronashao neki automobil koji bi mi u potpunosti odogovarao pa bih htio da ga uvezem...ali poshto sam prijavljen u Sarajevu malo me i strah cijene koshtanja dazhbina koje bih morao platiti onim primitivcima u Halilovichima.
Unaprijed hvala na odgovorima.
- cessar
#267 Re: Uvoz auta
Pozzd,
Koja bi kataloška vrijednost bila za Ford mondeo karavan 6/2005 g
161000 km
diesel
96 kW (131 KS)
Hvala
Koja bi kataloška vrijednost bila za Ford mondeo karavan 6/2005 g
161000 km
diesel
96 kW (131 KS)
Hvala
-
Did
#268 Re: Uvoz auta
Kataloska vrijednost vozila VW Passat 2008 godiste, diezel, 140 KS, 183.000km?
Treba li eur1 na granici ili tek prilikom carinjenja?
Molim upucene za odgovor!
Unaprijed hvala!
Treba li eur1 na granici ili tek prilikom carinjenja?
Molim upucene za odgovor!
Unaprijed hvala!
- poznanik
#269 Re: Uvoz auta
Savjetujem da se ne obazirete previše na kataloške vrijednosti vozila.
- ljevoruki
#270 Re: Uvoz auta
Nadam se da mi neko moze pomoci?
Zivim u USA i imam namjeru prebaciti auto u BiH. Zanima sta moram platiti i koliko (procentualno), mogu li uvesti auto bez placanja carine iako se ne vracam da zivim u BiH i da li mi treba EUR1 za njemacko auto kupljeno u USA.
Cuo sam da moram mijenjati stop lampe jer su zmigavci crvene boje, da li je to tacno?
Unaprijed hvala na odgovoru.
Zivim u USA i imam namjeru prebaciti auto u BiH. Zanima sta moram platiti i koliko (procentualno), mogu li uvesti auto bez placanja carine iako se ne vracam da zivim u BiH i da li mi treba EUR1 za njemacko auto kupljeno u USA.
Cuo sam da moram mijenjati stop lampe jer su zmigavci crvene boje, da li je to tacno?
Unaprijed hvala na odgovoru.
-
žuti
#271 Re: Uvoz auta
i mene zanima ovo prethodno pitanje u vezi uvoza auta iz amerike...
-
High111
#272 Re: Uvoz auta
sta mi sve treba od papira da uvezem u ovom slucaju golf 5 iz njemacke.i jeli se mora na granici cariniti ili ima u sarajevu?
-
kukuljas
#273 Re: Uvoz auta
Zanima me koliko bi izašlo uvoz auta iz Njemačke, konkretno peugeot 407 100 kw, 2005 god, bez troškova prijevoza jer sam to već obezbjedio. Cijena je 5900€
-
maliraj
#274 Re: Uvoz auta
Kao prvo da kazem da je ovaj forum odlican i da sam vec pronasao dosta vrijednih informacija za uvoz auta u BIH!
Posto i ja planiram da uvezem auto za rodbinu trenutno imam jos jedno pitanje: na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku, u koju kolonu trebam da se ubacim sa autom da mi udare pecat na izlazne papire? Normalno kuda i ostala putna vozila ili tamo gdje kamioni idu zbog carine? To mi jos nije jasno...
Posto i ja planiram da uvezem auto za rodbinu trenutno imam jos jedno pitanje: na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku, u koju kolonu trebam da se ubacim sa autom da mi udare pecat na izlazne papire? Normalno kuda i ostala putna vozila ili tamo gdje kamioni idu zbog carine? To mi jos nije jasno...
- armin071
#275 Re: Uvoz auta
[quote="HAVANA"][/quote]
Pošto vidim da imaš u malom prstu ovo oko carina ja ću ti konkretno reći sve kako planiram:
hoću da kupim T4 (2002) u Njemačkoj. Auto je bez PDV-a. Znači nemam pravo na povrat PDV niti mi to treba. Košta oko 5000 Eura. Da li je dovoljno da ja rukom napišem Eur1 izjavu i popečatim ili moram vaditi orginalni Eur1 obrazac? Moram li u Slo tražiti da mi potvrde izlaz iz EU?? (Znači povrat PDV mi ne treba). Auto je na carinskim tablama znači da ne bude zabune. Šta moram u HR?? Kada sam u B. Brodu šta sve moram raditi što se tiče te papirologije?? Znači auto će se cariniti u Sa. I hoće li biti problem ako ja kupim auto u Njemačkoj na svoje ime a u Sa registruje moj tetak kome ga i dovozim. Bojim se ako u Njemačkoj kupim auto na njegovo ime pravit će mi probleme na granama... Ili možda da kada prođe sva ta papirologija da nas dvojica napravimo kupoprodajni ugovor u Sa jedan između drugog?? Nisam nikad dovozio auto u BIH iako sam u tom poslu u Njemačkoj pa tako i ne znam koji je put najbolji. Cilj mi je samo da se što manje zadržavam po terminalima i carinama jer sam tempiran vremenom. Ne znam da li sam ti uspio jasno napisati sve ali mislio sam da je to puno jednostavnije ali čitajući sad ove tvoje postove zbunio si me pravo da ne kažem sjebao... Hvala unaprijed na pomoći.
Pošto vidim da imaš u malom prstu ovo oko carina ja ću ti konkretno reći sve kako planiram:
hoću da kupim T4 (2002) u Njemačkoj. Auto je bez PDV-a. Znači nemam pravo na povrat PDV niti mi to treba. Košta oko 5000 Eura. Da li je dovoljno da ja rukom napišem Eur1 izjavu i popečatim ili moram vaditi orginalni Eur1 obrazac? Moram li u Slo tražiti da mi potvrde izlaz iz EU?? (Znači povrat PDV mi ne treba). Auto je na carinskim tablama znači da ne bude zabune. Šta moram u HR?? Kada sam u B. Brodu šta sve moram raditi što se tiče te papirologije?? Znači auto će se cariniti u Sa. I hoće li biti problem ako ja kupim auto u Njemačkoj na svoje ime a u Sa registruje moj tetak kome ga i dovozim. Bojim se ako u Njemačkoj kupim auto na njegovo ime pravit će mi probleme na granama... Ili možda da kada prođe sva ta papirologija da nas dvojica napravimo kupoprodajni ugovor u Sa jedan između drugog?? Nisam nikad dovozio auto u BIH iako sam u tom poslu u Njemačkoj pa tako i ne znam koji je put najbolji. Cilj mi je samo da se što manje zadržavam po terminalima i carinama jer sam tempiran vremenom. Ne znam da li sam ti uspio jasno napisati sve ali mislio sam da je to puno jednostavnije ali čitajući sad ove tvoje postove zbunio si me pravo da ne kažem sjebao... Hvala unaprijed na pomoći.