psi lutalice ....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
kurty

#251 Re: psi lutalice ....

Post by kurty »

metronom wrote:Samo porez i kazne... Uvesti sljedece u zakon:

- 100-200 KM godisnje za posjedovanje psa u gradskoj sredini - zivotinje se oznacavaju na pogodan nacin ili cipuju i vodi se registar kucnih ljubimaca
- kazna za drzanje neregistrovanog kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- kazna za napustanje kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- akcize na hranu za kucne ljubimce 10-20%
- kazna za neciscenje izmeta kucnih ljubimaca sa svih javnih povrsina u gradu - 200-500 KM
- kazna za pustanje psa bez povodca i brnjice na javnim povrsinama koje nisu posebno namijenjene za njihovu rekreaciju - 300-600 KM
- kazna za napad kucnog ljubimca na covjeka (osim u slucaju namjernog napada na zivotinju) - eutanazija zivotinje, vlasniku kazna od 200 do 1500 KM ili kazna zatvora ako ima elemenata krivicnog djela (huskanje zivotinje na napad na covjeka koji kao posljedicu ima izazivanje straha, dusevne boli, tjelesne ozljede ili smrti)

Ovo bi bilo i vise nego dovoljno da se osnuje i finansira azil za napustene zivotinje u kojem bi se svi kucni ljubimci pronadjeni na podrucju grada zadrzavali do 10 dana, nakon cega bi se u slucaju da ih niko ne usvoji eutanazirali.

Ovo je jedini realan nacin da se problem sa divljim coporima koji haraju nasim gradom, rijesi brzo i efikasno!

Ako sad imamo na ulicama BiH 50 000 lutalica... S ovim zakonom bi im se broj povecao na 150 000
Sve ostalo potpisujem...

ovo je n-ti put da kolega @metronom pise ovako nesto, i opet se izbjegava rasprava na tu temu
kurty

#252 Re: psi lutalice ....

Post by kurty »

amrica wrote:
madner wrote:Kakve veze imaju lutalice sa ljudima koji imaju pse? :roll:

I ja se pitam. :?

Ako je dosad bilo para za sinteraj, znaci da ih ima i sada (mada je debela kriza :roll: ) koje se mogu preusmjeriti na azil, kastraciju, strucno i humano hvatanje lutalica i odvodjenje u azil, itd...
Bas tako...Slazem se i sa madnerom i sa amricom...
Da su rekli "ukinuli smo kafileriju, pare smo preusmjerili za to i to... ", super...Al jok..
Ocito da se kradeeeeeeeeeeeeeeeeeee
kurty

#253 Re: psi lutalice ....

Post by kurty »

sitno wrote:Vrlo je zanimljivo u kom pravcu je diskusija krenula :D I pohvalno, moram reci. Konstruktivan razgovor.
@GAU kaze da nije lijen jer ne zeli sudjelovati u rjesavanju ZAJEDNICKOG problema - diskutabilo
@madner iako ima pse ne zeli placati taxu...
Svi bi da se problem rijesi, ali rijetki su spremni i raditi na tome.
Nema nerijesivih problema, hajmo ljudi, mozemo mi to :-)
Ali zasto bi se placala taksa na posjedovanje kucnog ljubimca???
Neko bio tako fina pa ga udomio sebi, pa ga hrani, pa ga pazi... Svaki udomljeni pas je lutalica manje na ulici... I sad tim istim da se i namet namakne... Mislim da nije potreban taj namet...
smurf

#254 Re: psi lutalice ....

Post by smurf »

A na osnovu cega bi ti finansirao kurty te azile? Uveo taksu uz telefonski racun, nesto kao TV taksa? Ili bi se kroz place zakacio jos jedan doprinos? Bas me zivo interesuje matematicka racunica kako odrzavati cca 10.000 pasa koliko ih ima u nasem kantonu :-)
Dialer

#255 Re: psi lutalice ....

Post by Dialer »

Kako god, samo nek ih maknu sa ulica, da mogu izac kupit hljeb ko covjek. :thumbup:
metronom

#256 Re: psi lutalice ....

Post by metronom »

kurty wrote:
metronom wrote:Samo porez i kazne... Uvesti sljedece u zakon:

- 100-200 KM godisnje za posjedovanje psa u gradskoj sredini - zivotinje se oznacavaju na pogodan nacin ili cipuju i vodi se registar kucnih ljubimaca
- kazna za drzanje neregistrovanog kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- kazna za napustanje kucnog ljubimca - 500-3.000 KM
- akcize na hranu za kucne ljubimce 10-20%
- kazna za neciscenje izmeta kucnih ljubimaca sa svih javnih povrsina u gradu - 200-500 KM
- kazna za pustanje psa bez povodca i brnjice na javnim povrsinama koje nisu posebno namijenjene za njihovu rekreaciju - 300-600 KM
- kazna za napad kucnog ljubimca na covjeka (osim u slucaju namjernog napada na zivotinju) - eutanazija zivotinje, vlasniku kazna od 200 do 1500 KM ili kazna zatvora ako ima elemenata krivicnog djela (huskanje zivotinje na napad na covjeka koji kao posljedicu ima izazivanje straha, dusevne boli, tjelesne ozljede ili smrti)

Ovo bi bilo i vise nego dovoljno da se osnuje i finansira azil za napustene zivotinje u kojem bi se svi kucni ljubimci pronadjeni na podrucju grada zadrzavali do 10 dana, nakon cega bi se u slucaju da ih niko ne usvoji eutanazirali.

Ovo je jedini realan nacin da se problem sa divljim coporima koji haraju nasim gradom, rijesi brzo i efikasno!

Ako sad imamo na ulicama BiH 50 000 lutalica... S ovim zakonom bi im se broj povecao na 150 000
Sve ostalo potpisujem...

ovo je n-ti put da kolega @metronom pise ovako nesto, i opet se izbjegava rasprava na tu temu
Mozda i bi, ali takvi koji bi psa izbacili na ulicu zbog 100-200 KM, bi ga prije ili kasnije svakako izbacili. Onaj ko stvarno voli drzati pse ce platiti i taj porez. Ovim porezom bi se samo problem srezao u korjenu, pokazalo bi se ko drzi psa zbog ljubavi, a ko zbog hira. Mozda bi se kratkotrajno povecao broj pasa lutalica, ali bi zato azil u kojem bi se vrsile eutanazije svoj posao za par mjeseci odradio... Fino 10 dana pod kljuc, pa onda eutanazija, pa onda nova tura i tako... Kapacitet recimo 300 mjesta. Svakih 10 dana po 300 komada i za godinu dana to je cca. 10.000 pasa lutalica.
amrica

#257 Re: psi lutalice ....

Post by amrica »

Posto se ovaj prijedlog odnosi na sve kucne ljubimce, da pocnemo sa cipovanjem-registriranjem zlatnih ribica, papagajcica, kanarinaca, hrckova, gustera i ostalih stvorova :lol: :lol: :lol:

Jedino se slazem sa dvije zadnje tacke prijedloga, kazne za vodanje bez brnjice i napad.
JThomas

#258 Re: psi lutalice ....

Post by JThomas »

smurf wrote:A na osnovu cega bi ti finansirao kurty te azile? Uveo taksu uz telefonski racun, nesto kao TV taksa? Ili bi se kroz place zakacio jos jedan doprinos? Bas me zivo interesuje matematicka racunica kako odrzavati cca 10.000 pasa koliko ih ima u nasem kantonu :-)
a baš ih fali, baš sam razmišljao bi li se kako moglo uvesti još :D
madner

#259 Re: psi lutalice ....

Post by madner »

amrica wrote:Posto se ovaj prijedlog odnosi na sve kucne ljubimce, da pocnemo sa cipovanjem-registriranjem zlatnih ribica, papagajcica, kanarinaca, hrckova, gustera i ostalih stvorova :lol: :lol: :lol:

Jedino se slazem sa dvije zadnje tacke prijedloga, kazne za vodanje bez brnjice i napad.
To vec postoji. Kao i cipovanje na novim znackama.

Ali nisu problem ti i takvi psi.
Problem su lutalice. Neki dan sam moram svog psa braniti od istih. :x
kurty

#260 Re: psi lutalice ....

Post by kurty »

madner wrote:
amrica wrote:Posto se ovaj prijedlog odnosi na sve kucne ljubimce, da pocnemo sa cipovanjem-registriranjem zlatnih ribica, papagajcica, kanarinaca, hrckova, gustera i ostalih stvorova :lol: :lol: :lol:

To vec postoji. Kao i cipovanje na novim znackama.

Ali nisu problem ti i takvi psi.
Problem su lutalice. Neki dan sam moram svog psa braniti od istih. :x

Ja svoje moram braniti od ljudi... jedan se naklatio... imao nekih porodicnih problema, tragedija i sad se odao alkoholu...svaku drugu noc je pjan...udje u avliju i krene odvezivat cuke da ih vodi...malo niez ima jedna firmica i imaju dva dobermana... hoce njima da ih vodi da se "kolju"... i svako malo je takva situacija... Zvao policiju, oni ga jednom odveli, drugi put ga odveli, treci put rekli "sta mu mi mozemo"... da ga udarim u svojoj avliji, jos pjanog... hem sto bi na sud, hem sto slabiji...

smurf wrote:A na osnovu cega bi ti finansirao kurty te azile? Uveo taksu uz telefonski racun, nesto kao TV taksa? Ili bi se kroz place zakacio jos jedan doprinos? Bas me zivo interesuje matematicka racunica kako odrzavati cca 10.000 pasa koliko ih ima u nasem kantonu :-)
druze... ne znam... fakat ne znam do cega bi se finansirali... ovo je odgovor realan...

drugi odgovor, koji je nerealan, jeste: Da je sve kako treba, da svako radi ono za sta je placen, na ovom nasem forumu ne bi bilo pdf "humanitarne akcije"... Drzava bi se brinula o takvima... Da je sve kako treba, ne bi se svako malo neko javljao sa problemom koji mu jepolicija napravila... ne bi svako malo citali da je osoba incijala tih i tih pucala, a sutradan pustena... tako bi isto bilo para i za ljecenje, i za ceste, i za pokretanje fabrika, i za nova radna mjesta pa na kraju i za azile
ratata

#261 Re: psi lutalice ....

Post by ratata »

Dialer wrote:samo nek ih maknu sa ulica, da mogu izac kupit hljeb ko covjek.
:shock: :run:
kokuz_sa

#262 Re: psi lutalice ....

Post by kokuz_sa »

prije nekih 40min sam bio svjedok napada copora od 6 kerova na jednog covjeka malo vise mosta kod robota kad se krene ka zeljinom..ondje kod markinga samo su izletili iza kontejnera i krenuli na covjeka.. :x :x
1906

#263 Re: psi lutalice ....

Post by 1906 »

kokuz_sa wrote:prije nekih 40min sam bio svjedok napada copora od 6 kerova na jednog covjeka malo vise mosta kod robota kad se krene ka zeljinom..ondje kod markinga samo su izletili iza kontejnera i krenuli na covjeka.. :x :x

tebe bas ide to tematsko zaticanje na pravom mjestu :roll: :lol:
MAN-lion's coach

#264 Re: psi lutalice ....

Post by MAN-lion's coach »

Alarmantno je stanje u Kantonu zbog sve učestalijih napada pasa lutalica, upozoravaju iz Hitne pomoći. U januaru se javilo 26 pacijenata, što je u poređenju s brojem prošlogodišnjih slučajeva veoma zabrinjavajuće.

- Februar je pokazao daleko alarmantnije stanje, jer je broj pacijenata udvostručen, bilo ih je 52. Prvih osam dana marta javila su nam se 23 pacijenta. Prema našim procjenama, ovaj mjesec će biti katastrofalan. Iz Hrasnog 15 prolaznika ugrizao je veliki žuti pas, od čega četvero samo u petak. Prekjučer je kod Vijećnice čovjeka napao čopor - priča direktorica Sena Softić-Taljanović.

Prema riječima građana koje su ujeli psi lutalice, idu u čoporima i iznenada napadaju.
Softić-Taljanović kaže da u slučaju ujeda treba isprati ranu i obavezno pozvati Hitnu.

- Zakonom smo dužni da spriječimo širenje lanca zaraznih bolesti, a psi lutalice itekako doprinose tome. Ako neko od ugriženih ima bolest koja se prenosi krvlju, moguće je da se bolest prenese na narednog koji bude ugrižen - objašnjava Softić-Taljanović.

Iz kafilerije preduzeća "Rad" kažu da su prije godišnje hvatali 8.000 pasa, ali je uvođenjem Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja taj broj sada veoma mali.

- Ove godine dobili smo sedam rješenja od veterinarske inspekcije i jedino u tom slučaju možemo hvatati pse. Ovih dana, prema rješenju, hvatamo pse u Vogošći, a uskoro ćemo na Sokolju - rekao nam je portparol Ahmed Đipa.

Vlast samo zamazuje oči

Iz Udruženja za zaštitu životinja "Av-Mau" kažu da nevladin sektor nije kriv za broj pasa lutalica na ulicama.

- Vlast je glavni krivac jer ne rješava problem pasa lutalica, već samo zamazuje oči građanima najavljivanom izgradnjom azila u Rakovici. Dolazi vrijeme parenja, pa očekujemo da do kraja aprila, umjesto dosadašnjih 10.000, na ulicama bude 20.000 pasa - kazao nam je Aldin Pašić, član Udruženja.
:roll: :roll:
johntra

#265 Re: psi lutalice ....

Post by johntra »

kokuz_sa wrote:prije nekih 40min sam bio svjedok napada copora od 6 kerova na jednog covjeka malo vise mosta kod robota kad se krene ka zeljinom..ondje kod markinga samo su izletili iza kontejnera i krenuli na covjeka.. :x :x
to je isti čopor koji je napao neki dan...gledao sam ih ja maloprije sa prozora, ima ih trojica u tom čoporu što su zeznuti...ukupno ih ima šest, sedam...žena mi je trudna i često tuda prolazi, ali kad bi joj nešto uradili, sišao bih dole i sve ih poklao...iako pravo volim pse...ali, ovo je ovdje ludnica, a skoro svaki dan napadnu po jedno dijete u OŠ Hrasno...
sefa77

#266 Re: psi lutalice ....

Post by sefa77 »

Tako i treba kada svi to smatrate kao nesto "normalno" tj. kao je tako je, tu se nista ne moze...
Naravno da moze, svakog koga ujede pas, neka fino uzme zapisnik iz Hitne pomoci ili gdje god sanira povredu (ukoliko prezivi), najbolje bi bilo i zapisnik od policije da napravi, pa onda lijepo ode advokatu i tuzi Kanton ili ko je vec odgovoran za ne zbrinjavanje pasa lutalica, pa ih tuzi za pretrpljenu bol i fizicko ostecenje, pa dusevnu bol i neopisiv strah od pasa nakon ujeda, pa onda lijepo ispostavi racun za pantole ili sta god sto je pas poderao itd. ZA SVE NEKO IMA ODGOVORAN I TAJ CE I DA PLATI, JER MORA PO ZAKONU!! Govorim vam iz provjerenih izvora!!!!Samo neka ljudi sute, a psi neka ih ujedaju!!! Kako sam cuo azil za pse ce se graditi tek sredinom 2012 (tako kazu odgovorni), a do tada ih TUZITE za svaki ujed, pa ce ih prolongiranje izgradnje azila do tada doci ko da su hotel Kempinski za pse gradili!!
:x
minjonja

#267 Re: psi lutalice ....

Post by minjonja »

johntra wrote:
to je isti čopor koji je napao neki dan...gledao sam ih ja maloprije sa prozora, ima ih trojica u tom čoporu što su zeznuti...ukupno ih ima šest, sedam...žena mi je trudna i često tuda prolazi, ali kad bi joj nešto uradili, sišao bih dole i sve ih poklao...iako pravo volim pse...ali, ovo je ovdje ludnica, a skoro svaki dan napadnu po jedno dijete u OŠ Hrasno...
vidis, zanimljiva konstatacija. cujem od ljudi iz hrasnog kako djeca pokusavaju koliko toliko da se brinu o njima, umjesto sebi uzinu, kupe njima hrane, brane ih, igraju se s njima, daju im imena i pokusavaju da ih udomljavaju. kome sad vjerovati?
johntra

#268 Re: psi lutalice ....

Post by johntra »

pa o čemu pričamo kad su neki dan napali ženu koja ih hrani? znači da se to otelo kontroli, a pogotovo ta trojica...imaju logu ovdje na parkingu kod kontejnera, niko ih ne dira niti ih provocira...bilo je par ekcesa ranije, ali sad su postali jako učestali...
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#269 Re: psi lutalice ....

Post by Entropio »

Dajte ljudi, pa ovo je ozbiljno! Šta KONKRETNO možemo poduzeti? Kontaktirati medije? Šta bi trebalo? Nije dovoljno pisati na forumu.
kokuz_sa

#270 Re: psi lutalice ....

Post by kokuz_sa »

Entropio wrote:Dajte ljudi, pa ovo je ozbiljno! Šta KONKRETNO možemo poduzeti? Kontaktirati medije? Šta bi trebalo? Nije dovoljno pisati na forumu.
pa od prazne price nema nista..ja sam poduzeo nesto
presao na drugu stranu ulice i odmakao se sto dalje da ne budem ja na mjestu cike..

drzim se parole "sam sebe cuvaj"

a ovo je drugi put da na istom mjestu(u 20met udaljenosti) vidim napad na nekoga
jaca78

#271 Re: psi lutalice ....

Post by jaca78 »

podatak o 10 hiljada lutalica u Sarajevu nije tačan. a posebno nisu relevantne proizvoljne procjene navedene u d. avazu da ce ih ubrzo biti 20 hiljada.
problem pasa lutalica je evidentan i to niko od aktivista ne spori, ali psi nisu uzrok već posljedica problema
kurty

#272 Re: psi lutalice ....

Post by kurty »

MAN-lion's coach wrote:
Koliko ih onda ima?Ne kote se samo ovdje,već ih i dovlače sa strana i istresu u Sa...
ja licno sto znam da pse dovlace u Malesice i tamo ostavljaju... Uz samu cestu ih bude jako mnogo...A tek kad se covjek popne na brdo iznad... Ja sam se popeo, jer sam trazio male psice i vidjeo sam copor od sigurno 50 cuka...
Dan poslije sam istim putem isao i vidjeo jedno malo kako se krije, a u atu vec imao troje, od kojih se jedno tek pocelo buditi iz anestezije poslije operacije... izvedem njih da piske, i sestra ostane s njima, a ja u grmlje da ovog malog izvucem... Neko se nesto derao, al nisam obracao paznju... dok sam ovog ozvukao taj sto se derao (bio je preko rijeke, pa mu je trablo da obidje s autom), s autom dolazi i koci ispred mene... izdaje lola s motikom nekom...i poce nesto da se dere, da psuje i najaca recenica "vodi ih sebi, jebli ti oni..." i tu je usutio, jer sam alergican na bilo kakvo spominjanje porodice bilo kome... Valjda je na faci vidjeo da mi je zor dosao... i objasnim mu da su ova tri bas s tog mjesta i da ih vodim ja sebi... a ovo cetvrto sad vidjeo... i onda poce on da se zali... i fakat Visoko, Breza, Ilijas, Vares... Svi tu pse ostavljaju...
I ove sto sam ja nasao...Nisu jadni ni progledali kako treba... i neko ih ostavio... musi su odneseni, a zenke ostavljene...
Sreca nasle su se neke veze, pa su ti psi udomljeni... jedna u Olovo, a tri su u Austriji

i vjerujem da ima takvih more slucajeva i mjesta gdje se samo dovlace psi
Dead Man Walking

#273 Re: psi lutalice ....

Post by Dead Man Walking »

Poduzimaju li ovi iz udruzenja koja su progurala zakon ili samo palamude i bacaju suplju, ili mozda smatraju da to nije u njihovom reonu djelovanja? Do unazad par mjeseci ovdje ih je vecina ismijavala i pravila budalama sve ove koji su govorili da lutalice napadaju nicim izazvane. Koga je briga jesu li lutalice uzrok ili posljedica problema? Lutalice su problem, i to problem koji niko ne rjesava. Kad je trebalo progurati zakon bili ste veoma glasni gospodo, sta je sad, maca odgrizla jezik? Ma bolje i maca nego pujdo.
dzeno123

#274 Re: psi lutalice ....

Post by dzeno123 »

Provjereno, pare koje se i dan danas odvajaju za sinteraj su ogromne, sinteraj ne radi ili ima skroz malo uposlenika.

Neko krade pare i to opasno, a sve na stetu nas gradjana.
metronom

#275 Re: psi lutalice ....

Post by metronom »

Udruzenja su bila aktivna samo kad je trebalo progurat neke njihove ideje u zakon. Uopste nisu sagledali problem u globalu. Njihov interes je bio ukinuti sinteraj i to je to. Mislite da je ko razmisljao o problemu enormnog porasta broja pasa lutalica na ulicama grada? Malo sutra. Ko fol neki mini azil treba to da rijesi, kastracije, ovo, ono. To su sve neefikasna rjesenja za ovu situaciju.

U zakon treba ugraditi djelotvorne mehanizme za suzbijanje enormnog povecanja populacije pasa lutalica! Mislite da ce se udruzenja za zastitu zivotinja time bavit? Jasta ce, oni su time sto su progurali svoje ogranicene ideje zavisili svoju misiju i prebacili nam lopticu...
Locked