1. mart - dan nezavisnosti BiH

Locked
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#251 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KatarinaKosaca »

GeeTnT wrote:Ne kvari mi dan....života ti.

PS: Hvala NET-u sto postoji jer nikad ne bi znao kako se razmislja nebeski covjek....jbg...kad smo live, onda šuti ko pisda..
Istina :D

Nego jesu došli spamati temu, ali hajd četnici, ali ovi tkz "neutralci" tipa "ovo nije moj rat" (a u tebe puca, pa čiji je?), analitićari, histografi i ini su me natjerali da uzmem zastavu od utakmica i okačim na prozor. A najljepše je što se viori na Drini...na mom prozoru, manje-više.
KatarinaKosaca

#252 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KatarinaKosaca »

Banksy wrote:Sretan :bih:
:kiss:
I tebi dragi moj ratni druže..
agnostic_front

#253 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by agnostic_front »

Sretan Dan nezavisnosti :bih: :bih:
muha_sa

#254 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:
Glasali su i Srbi 110 ili tako nesto posto :D
Fokus je na kompromisu, a zelje za njim nije bilo niti sa jedne strane. Ovakva podjela BiH se mogla postici bez ispaljenog metka.
Srbi su se osjecali mocnima zbog oruzja JNA, Alija valjda konto 1945-ta, partizanija, otimanje oruzja od neprijatelja, Marija Bursac, istorija, folovi...
sjecaš li se parola--svi Srbi u jednoj državi, gdje je srpski grob tu je srpska zemlja......................................

kakva podjela kakvi bakraci :-)
hornet

#255 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by hornet »

Moje neko misljenje, da je Srbima u martu 1992 ponuđeno ono sto imaju danas, cak i manje, recimo neki entitet na prostoru opstina u kojima su imali vecinu 91', pogotovo pod nazivom Republika Srpska da bi prihvatili objerucke uz pristanak na nezavisnost BiH. Sto se tice referenduma, on je morao biti organizovan, jer formiranje te nove, krnje, trece Jugoslavije je iz pozicije Bosne i Bosnjaka bio veliki rizik. Ipak bi to bila apsolutno vecinski srpska zemlja, 'Velika Srbija' pod drugim imenom. Problem je sto su svi vjerovali međunarodnoj zajednici, jer ako su nas priznali ocekivano je bilo i da ce stati iza te nezavisnosti. Realno, potrebno je bilo da rasporede svoje snage na granicama između novih drzava, fakticki blokiraju te granice, kao neko prelazno rjesenje i rat bi se vrlo brzo zavrsio. Iz nase neke pozicije, sve sto je moglo poci po zlu, poslo je, tako je i zavrsilo. Uzas.
valensija

#256 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by valensija »

Crna Gora je ostala u sastavu Jugoslavije i koliko vidim danas joj ništa ne fali.

čak su i Kosovo priznali.
Banksy

#257 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by Banksy »

KatarinaKosaca wrote:
Banksy wrote:Sretan :bih:
I tebi dragi moj ratni druže..
sinuhe

#258 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by sinuhe »

hornet wrote:Problem je sto su svi vjerovali međunarodnoj zajednici, jer ako su nas priznali ocekivano je bilo i da ce stati iza te nezavisnosti. Realno, potrebno je bilo da rasporede svoje snage na granicama između novih drzava, fakticki blokiraju te granice, kao neko prelazno rjesenje i rat bi se vrlo brzo zavrsio. Iz nase neke pozicije, sve sto je moglo poci po zlu, poslo je, tako je i zavrsilo. Uzas.
Neka odgovornost međunarodne zajednice je vadiona domaćih političara.
Ujedinjene nacije nisu vojnoodbrambeni savez.
KatarinaKosaca

#259 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KatarinaKosaca »

valensija wrote:Crna Gora je ostala u sastavu Jugoslavije i koliko vidim danas joj ništa ne fali.

A Makedonija se otcjepila bez ispaljenog metka. Ipak, postoji tu jedna jako bitna odrednica, koja ima i ratnu ulogu, a zove se SPC. :wink:
GeeTnT

#260 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by GeeTnT »

valensija wrote:Crna Gora je ostala u sastavu Jugoslavije i koliko vidim danas joj ništa ne fali.

Progooglaj koliko Bošnjaka "fali" u CG...

PS: Iz koje si ti galaksije sletio?
hornet

#261 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by hornet »

sinuhe wrote:
hornet wrote:Problem je sto su svi vjerovali međunarodnoj zajednici, jer ako su nas priznali ocekivano je bilo i da ce stati iza te nezavisnosti. Realno, potrebno je bilo da rasporede svoje snage na granicama između novih drzava, fakticki blokiraju te granice, kao neko prelazno rjesenje i rat bi se vrlo brzo zavrsio. Iz nase neke pozicije, sve sto je moglo poci po zlu, poslo je, tako je i zavrsilo. Uzas.
Neka odgovornost međunarodne zajednice je vadiona domaćih političara.
Ujedinjene nacije nisu vojnoodbrambeni savez.
Iz te perspektive, ako su nas priznali, nije bilo tolko naivno ocekivati da ce i stati iza te nezavisnosti, a nije trebalo puno da urade.
sinuhe

#262 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by sinuhe »

Stali su iza nezavisne BiH. UNPROFOR nije mogao biti u BiH bez odobrenja vlade BiH.
Imaš i danas mjesta u svijetu bez riješenog statusa kao Transnistria i Nagorno Karabakh.
stari grad Visegrad

#263 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by stari grad Visegrad »

Last edited by stari grad Visegrad on 01/03/2015 17:43, edited 2 times in total.
KatarinaKosaca

#264 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote:Stali su iza nezavisne BiH. UNPROFOR nije mogao biti u BiH bez odobrenja vlade BiH.
Imaš i danas mjesta u svijetu bez riješenog statusa kao Transnistria i Nagorno Karabakh.
Na koncu su opet okončali rat, ne Dejtonom nego bombardiranjem Srba u ljeto 1995. Nama to jeste bilo kasno, ali da smo bili dio Srboslavije, a ne naovisna država, nitko se ne bi mješao u unutarnje stvari i do takve intervencije nikada ne bi ni došlo. Bošnjacima, Bosancima, (da ne napišem mješancima, tako odvratno zvuči) pa donekle i Bosanskim Hrvatima je DA na referendumu bio conditio sine qua non pukog opstanka. Da li je rat bio teža i dug, a žrtava puno? Naravno da jeste. Da li bi bilo gore da BIH nije bila neovisna po spomenute nacionalne kategorije= I te kako.
sinuhe

#265 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by sinuhe »

Zavisi šta se stavi kao prihvatljiva granica gubitaka. To je od osobe do osobe drugačije.
stari grad Visegrad

#266 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

NightSkyWalker wrote:
stari grad Visegrad

#267 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Better Man wrote:Sretan Ti dan neovisnosti moja draga BIH! Jedina istinska himna !

eifel

#268 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by eifel »

Ja što se Švecka bojna satra od čestitanja
KatarinaKosaca

#269 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote:Zavisi šta se stavi kao prihvatljiva granica gubitaka. To je od osobe do osobe drugačije.
Nema prihvatljive granice gubitaka. I jedan je život puno. Ali i 2 miliona je veće od milion, na primjer... O tome sam govorila.
sinuhe

#270 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by sinuhe »

KatarinaKosaca wrote:
sinuhe wrote:Zavisi šta se stavi kao prihvatljiva granica gubitaka. To je od osobe do osobe drugačije.
Nema prihvatljive granice gubitaka. I jedan je život puno. Ali i 2 miliona je veće od milion, na primjer... O tome sam govorila.
U slavljeničkoj atmosferi možeš reći tako. Ali ne znam kako bi žrtvama bilo gore nego što već jeste.
KatarinaKosaca

#271 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote:
KatarinaKosaca wrote:
U slavljeničkoj atmosferi možeš reći tako. Ali ne znam kako bi žrtvama bilo gore nego što već jeste.
Da ih je još više...
reis1

#272 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by reis1 »

Sretan 1. mart, Dan nezavisnost nase lijepe BiH, svim njenim stanovnicima!

Image

Image

Image

Bosna i Hercegovina je jedna mala zemlja populacijski, tri-cetiri miliona stanovnika, i u UN organizaciji od 193 clana nalazi se na 130 mjestu. Iako je uticaj BiH naravno u svjetskim razmjerama mali, mi ipak imamo svoju stolicu u svjetskim organizcaijama, na nas tri-cetiri miliona, dok kod drugih, tu jednu stolicu dijele desetine, pa i stotine miliona ljudi, dok mnogi narodi daleko brojniji od nas uopce nemaju svoje mjesto u tim svjetskim organizacijama.

Svakome od BiH stanovnika je time daleko vise olaksan pristup vrhu svjetske elite, politicke/ekonomske/kulturne/itd itd nego je to jednom npr. Nijemcu, Meksikancu, Pakistancu, Kinezu, i sl. ili npr. Jugoslavenu da je Juga opstala.

Dan velike vrijednosti, cak i za one koji su se borili protiv toga dana, (pogresno) uvjereni u druge ideje!

Sve cestitke jos jednom!

valensija

#273 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by valensija »

Čestitam dan nezavisnosti.
hAZNADAR

#274 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Post by hAZNADAR »

eifel wrote:Ja što se Švecka bojna satra od čestitanja
Jel moze bez toga barem ovdje?

Takodjer i temi o raspadu YU i ko je vise kriv nije ovdje mjesto.
stari grad Visegrad

#275 Re: 1. mart - dan nezavisnosti BiH

Jos jednom da utvrdim za "eifel"
Ma.Le.Na wrote:
Locked