Evo da se upisem... Meni bilo nezgodno samo, ono kad me pitaju "jesil osjetila uzivo?" I isto pitanje, dakle isto me i gin. pitala, a ja joj trazila da mi objasni sta konkretno trebam osjetiti, kaze "leptirice...ma znat ces...",Irish wrote:Hajmo trudnice, bivse i sadasnjeda cujem iskustva
![]()
Kada ste osjetile da se beba mice i kako ste znale da je to bas TO a da nisu npr. crijeva ili neko drugo ziguckanje, stezanje itd..?
Mi smo u 20. sedmici i nesto se vjecito desava (najcesce neka ziguckanja) ali nemam pooooima da li je to beba ili su crijevaiako se na UZ odavno gica i dr. kaze da joj je motorika super
Cujem od drugih trudnica da su uveliko osjecale udarce u ovom periodu pa se pitam ima li jos koja da ovako ko ja ne zna prepoznati svoju bebu?
Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
Kwaheri
#251 Re: Trudnjače online
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#252 Re: Trudnjače online
E, ovo nisam znao da beba u stomaku može štucati,...Ismijao sam se k'o nikada do sada.beautyfool wrote: Koliko se sjecam u tom periodu mozes osjetiti kao da ti se malo stomak grci, to ti je kao pomjeranje bebice, ali skroz neki lagan osjecaj, tek poslije kad bebic poraste mozes osjetiti malo vise, meni je najdraze bilo kad mi je bebica stucala u stomaku,cini mi se da je svaki dan morala bar jednom stucati
i eno je i dan danas skoro svaki dan stuca
moj stucavko
![]()
Kontam treba ga staviti u položaj glava prema dolje (Zemljinoj teži) da prestane. Koji bi to trdnjačin položaj bio?
- beautyfool
#253 Re: Trudnjače online
PipiDugaDevetka wrote:E, ovo nisam znao da beba u stomaku može štucati,...Ismijao sam se k'o nikada do sada.beautyfool wrote: Koliko se sjecam u tom periodu mozes osjetiti kao da ti se malo stomak grci, to ti je kao pomjeranje bebice, ali skroz neki lagan osjecaj, tek poslije kad bebic poraste mozes osjetiti malo vise, meni je najdraze bilo kad mi je bebica stucala u stomaku,cini mi se da je svaki dan morala bar jednom stucati
i eno je i dan danas skoro svaki dan stuca
moj stucavko
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kontam treba ga staviti u položaj glava prema dolje (Zemljinoj teži) da prestane. Koji bi to trdnjačin položaj bio?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#254 Re: Trudnjače online
Super, zna bebče kako da upozori mamu gdje se nalazi, te da je ne povrijedi. 
Vidi ovu temu i roditeljske radosti putem youtube-a.
One koje će tek da budu trudnjače, masovno kukaju tražeći mušku pomoć da i one postanu trudnjače:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 68&start=0

One koje će tek da budu trudnjače, masovno kukaju tražeći mušku pomoć da i one postanu trudnjače:
- beautyfool
#255 Re: Trudnjače online
PipiDugaDevetka wrote:Super, zna bebče kako da upozori mamu gdje se nalazi, te da je ne povrijedi.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Irish
#256 Re: Trudnjače online
@suza81, vjecito se meni "nesto" desava po stomaku, ne znam sta je ali uskoro ocekujem stampedo i od srca mu se radujem
@Neposlusna, cestitam i dobrodosla! Nama je termin kalendarski 26-og avgusta aBd, a po UZ 23., pa cemo vidjeti
znaci, mjesec razlike
@Kwaheri, ista sam ti
i mene stalno pitaju a ja kazem..valjda
jucer dr. na redovnoj kontroli kaze da je to normalno (nekim zenama ranije, nekim kasnije) i da ce uskoro poceti
@beauty, jedva cekam da pocne stucati
ako budem znala prepoznati sta je 
@Neposlusna, cestitam i dobrodosla! Nama je termin kalendarski 26-og avgusta aBd, a po UZ 23., pa cemo vidjeti
@Kwaheri, ista sam ti
@beauty, jedva cekam da pocne stucati
-
duboka_misao
#257 Re: Trudnjače online
@Irish stucanje ces prepoznati kao ravnomerno blago udaranje po kojem mozes da brojis 1,2,3 kao sekunde
mi smo nekada znali nabrojati i do 60 dok ne prestane i ima veze sa vrstom hrane koju jedes prije
- Irish
#258 Re: Trudnjače online
duboka_misao wrote:@Irish stucanje ces prepoznati kao ravnomerno blago udaranje po kojem mozes da brojis 1,2,3 kao sekundemi smo nekada znali nabrojati i do 60 dok ne prestane i ima veze sa vrstom hrane koju jedes prije
ali topim se
kako ste mi vas dvoje? kako malisa? jeste li se vec navikli jedno na drugo?
-
duboka_misao
#259 Re: Trudnjače online
Irish wrote:duboka_misao wrote:@Irish stucanje ces prepoznati kao ravnomerno blago udaranje po kojem mozes da brojis 1,2,3 kao sekundemi smo nekada znali nabrojati i do 60 dok ne prestane i ima veze sa vrstom hrane koju jedes prije
![]()
![]()
ali topim sestvaaarno i jeeeedva cekam
![]()
kako ste mi vas dvoje? kako malisa? jeste li se vec navikli jedno na drugo?
- Irish
#260 Re: Trudnjače online
diivno!!! a ide vam i lijepo vrijeme..jos malo pa setnje i uzivanje na suncu
bas vam zavidim
slikajte se i snimajte puno..te uspomene su od neprocjenjive vrijednosti..nikada i niti jedan dan vise nece biti bas kao taj
slikajte se i snimajte puno..te uspomene su od neprocjenjive vrijednosti..nikada i niti jedan dan vise nece biti bas kao taj
- bijela
#261 Re: Trudnjače online
a šta vi kažete o ovom nekupanju novorođenčadi prve dvije sedmice, pa onda svaka četiri dana?
http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/por ... /110406025
- Irish
#262 Re: Trudnjače online
bijela wrote:a šta vi kažete o ovom nekupanju novorođenčadi prve dvije sedmice, pa onda svaka četiri dana?
![]()
-
djana h
#263 Re: Trudnjače online
U bolnici gdje sam rodila svoju djecu takodje ne kupaju djecu po rodjenju,vec ih samo obrisu.Savjetuju da se bebe ne kupaju cesto da bi im koza razvila odbrambeni mehanizam na alergije.Svakodnevnim kupanjem se spira sa koze sve ono sto ona prirodno luci.
A,tu je i brze zarastanje pupcanog patrljka.Svoju djecu sam pravo okupala tek kad im otpadne pupak,a zatim po potrebi,svakih pet-sest dana.
Uglavnom,smatram da ono svakodnevno kupanje tokom prvih 40 dana nema smisla.
A,tu je i brze zarastanje pupcanog patrljka.Svoju djecu sam pravo okupala tek kad im otpadne pupak,a zatim po potrebi,svakih pet-sest dana.
Uglavnom,smatram da ono svakodnevno kupanje tokom prvih 40 dana nema smisla.
- wewa
#264 Re: Trudnjače online
obzirom da u ovoj regiji novorodjencad kupaju onog trena kad izadju iz majcine utrobe pa jos pod cesmom, ova mi je vijest bas pozitivnabijela wrote:a šta vi kažete o ovom nekupanju novorođenčadi prve dvije sedmice, pa onda svaka četiri dana?
![]()
-
encian
#265 Re: Trudnjače online
ja sam bebu prvi put osjetila u 17toj sedmici. tri lagana udarca, cisto da potvrdi da nisam umislila. sa nepunih 5 mjeseci sam skocila sa kreveta od siline udarca i kako je tad krenulo, nikad nije stalo
. ginekologa sam stalno maltretirala pitanjima je li to normalno i znaci li to kakvu bolescugu (ne daj Boze pu pu
), pogotovo nakon sto je i sam rekao da je neobicno aktivna beba. jedan dan me toliko tukao da sam zavrsila u suzama. a x dana bi se ispruzio i gurnuo mi nogicu pod plecku pa ne bih mogla ni da disem, a kamoli da mrdnem
. najljepse mi je bilo u sedmom mjesecu kad se jos mogao protegnuti u stomaku i nogicama "tapkati" negdje po dijafragmi. a stucanje - skoro svaki dan, nekad i vise puta
jooooj, meni trudnoca pravo nedostaje, ne znam za vas.
p.s. ni moju bebu nisu okupali po rodjenju a koliko ja prije iscitah, tako i treba. u svakom slucaju,nista ne mirise kao neokupano novorodjence. tako da iskreno savjetujem da ne date da vase kupaju prije 4tog, 5tog dana.
jooooj, meni trudnoca pravo nedostaje, ne znam za vas.
p.s. ni moju bebu nisu okupali po rodjenju a koliko ja prije iscitah, tako i treba. u svakom slucaju,nista ne mirise kao neokupano novorodjence. tako da iskreno savjetujem da ne date da vase kupaju prije 4tog, 5tog dana.
- bijela
#266 Re: Trudnjače online
hajd baš super, sad ni ja neću dati da kupaju moje dijete koje još nije ni uplanu, ali bit će
btw. preslatko kako @encian piše sa smajlijima o stvarima, poput "skočila sam sa kreveta od siline udarca", "tukao me da sam završila u suzama", "gurnuo mi nogicu pod plećku, nisam mogla da dišem"
ona se smije, a mene boli dok čitam..
btw. preslatko kako @encian piše sa smajlijima o stvarima, poput "skočila sam sa kreveta od siline udarca", "tukao me da sam završila u suzama", "gurnuo mi nogicu pod plećku, nisam mogla da dišem"
ona se smije, a mene boli dok čitam..
-
suza81
#267 Re: Trudnjače online
I moja je beba danas stucala!duboka_misao wrote:@Irish stucanje ces prepoznati kao ravnomerno blago udaranje po kojem mozes da brojis 1,2,3 kao sekundemi smo nekada znali nabrojati i do 60 dok ne prestane i ima veze sa vrstom hrane koju jedes prije
Zapravo sam tek danas skontala da bi ti ravnomjerni udarci mogli biti upravo stucanje. Stomak mi je poskakivao iznad pupka da se to vidjelo na majici, doslo mi je da vristim od smijeha, ali sam bila na poslu, na sjednici i morala sam se suzdrzavati
- beautyfool
#268 Re: Trudnjače online
Ni ja nisam svoju bebu kupala svaki dan u 40tnici, nesto nisam osjecala potrebu za tim a i beba se sva isprepada kad se kupa pa mi je bilo zao, a i ko da se nesto prljaju bebe, hajde ljeti mozda se znoje ali zimi vala ne vidim razloga
Suzi znaci i kod tebe stucavka
Suzi znaci i kod tebe stucavka
-
suza81
#269 Re: Trudnjače online
Da...
stucavka
Sad me dovedoste u dilemu sa tim kupanjem. Prije 2-3 godine kad moja prijateljica nije htjela da kupa dijete prvih 10-k dana svi smo se ibretili, vidi je sta ona to izmislja... cuj ne kupati dijete....
Vecina ljudi koje znam kupa bebe svakodnevno, tako nas naucili valjda. Koji su zapravo razlozi ZA i PROTIV kupanja novorodjencadi??? Logicno mi je objasnjenje da koza treba da razvije neki svoj odbrambeni mehanizam, ali isto tako mi je nezamislivo da bebi koja je provela mjesece i mjesece u vodi sad tu vodu uskratimo 2 sedmice
Kakav je stav nasih doktora i patronaznih sestara?
Sad me dovedoste u dilemu sa tim kupanjem. Prije 2-3 godine kad moja prijateljica nije htjela da kupa dijete prvih 10-k dana svi smo se ibretili, vidi je sta ona to izmislja... cuj ne kupati dijete....
Vecina ljudi koje znam kupa bebe svakodnevno, tako nas naucili valjda. Koji su zapravo razlozi ZA i PROTIV kupanja novorodjencadi??? Logicno mi je objasnjenje da koza treba da razvije neki svoj odbrambeni mehanizam, ali isto tako mi je nezamislivo da bebi koja je provela mjesece i mjesece u vodi sad tu vodu uskratimo 2 sedmice
Kakav je stav nasih doktora i patronaznih sestara?
- Irish
#270 Re: Trudnjače online
meni je isto cudno da neke mame bas svaki dan kupaju bebe ali sam mislila da se prvo kupanje u bolnici mora desiti i onaj me tekst sokirao
, a sada vidim da to i nije bas praksa ni do sada bila
sta sve cujem ovih dana a koo neuka totalno
, prva beba..
..nekad me prosto strah hocu li se znati snaci ali valjda to dodje prirodno
najvise mislim o onome prvom danu, kada dodjemo kuci.., unesemo je..i sta onda??

ps. mislim da sam i ja od neki dan naucila osjetiti bebu..ako je to to
kod mene to djeluje kao neko pulsiranje duboko unutra...ma kao kokice kad pucaju pri pecenju
jel to, to? 
sta sve cujem ovih dana a koo neuka totalno
najvise mislim o onome prvom danu, kada dodjemo kuci.., unesemo je..i sta onda??
ps. mislim da sam i ja od neki dan naucila osjetiti bebu..ako je to to
-
suza81
#271 Re: Trudnjače online
Irish wrote:meni je isto cudno da neke mame bas svaki dan kupaju bebe ali sam mislila da se prvo kupanje u bolnici mora desiti i onaj me tekst sokirao, a sada vidim da to i nije bas praksa ni do sada bila
![]()
sta sve cujem ovih dana a koo neuka totalno, prva beba..
![]()
najvise mislim o onome prvom danu, kada dodjemo kuci.., unesemo je..i sta onda??![]()
hahaha... i onda zbunjeni gledate vi u bebu a beba u vas
sve to priroda uredi. Imam pomalo smotanu prijateljicu (koja ce me btw. ubiti ako ovo procita
Samo je prvih 7 dana imala pomoc svekrve, ostalo je vrijeme upucena sama na sebe uglavnom. Razni savjeti sa strane koje je dobivala u pocetku vezano za grceve, dojenje.... samo su je zbunjivali i cinili nervoznom sto se naravno prenosilo na bebu i to je bio zacarani krug. Onda je prestala da slusa druge i jednostavno osluskivala sta njoj i njenoj bebi odgovara i tako i radila. Bebica je sada tako uredna, zdrava, napredna (masala
- Irish
#272 Re: Trudnjače online
znas sta? misli si mi procitalasuza81 wrote:Irish wrote:meni je isto cudno da neke mame bas svaki dan kupaju bebe ali sam mislila da se prvo kupanje u bolnici mora desiti i onaj me tekst sokirao, a sada vidim da to i nije bas praksa ni do sada bila
![]()
sta sve cujem ovih dana a koo neuka totalno, prva beba..
![]()
najvise mislim o onome prvom danu, kada dodjemo kuci.., unesemo je..i sta onda??![]()
hahaha... i onda zbunjeni gledate vi u bebu a beba u vas![]()
sve to priroda uredi. Imam pomalo smotanu prijateljicu (koja ce me btw. ubiti ako ovo procita), posmatram je prethodna 3-4 mjeseca kako je rodila i sa zadovoljstvom primjecujem da se izvrsno snalazi iako je i njoj prva beba
![]()
Samo je prvih 7 dana imala pomoc svekrve, ostalo je vrijeme upucena sama na sebe uglavnom. Razni savjeti sa strane koje je dobivala u pocetku vezano za grceve, dojenje.... samo su je zbunjivali i cinili nervoznom sto se naravno prenosilo na bebu i to je bio zacarani krug. Onda je prestala da slusa druge i jednostavno osluskivala sta njoj i njenoj bebi odgovara i tako i radila. Bebica je sada tako uredna, zdrava, napredna (masala) i njih dvije imaju svoj savrseni ritam
imam i ja jednu smotanku (i sama sam ti takva
sve ostalo sto si napisala, kao da si odgovarala na pitanja koja mi se motaju po glavi
1. moja mama nije tu pa cu imati samo pomoc svekrve koja je inace diiivna zena, najbolja prijateljica
2. savjeti
i naravno, oslanjam se na pomoc muza koji zasada tvrdi da jedva ceka da pomaze
ps. ova me je recenica rastopila
-
encian
#273 Re: Trudnjače online
ovdje bebu kupaju zadnji (cetvrti) dan u bolnici, cisto da pokazu roditeljima kako se to radi. onda ti kazu da je kupas jednom sedmicno ili cak u 10 dana. pogotovo ne kupaju sitne bebe, i rijetko bebe koje jos nisu nadoknadile tezinu izgubljenu po porodu. logicno: kad beba treba da trosi kalorije na zagrijavanje, ima ih manje na raspolaganju za rast. takodjer, moj je licni impresum da tek rodjene bebe ne uzivaju nesto mnogo u kupanju. stavise.
ne brinite sta ce biti kad dodjete kuci sa bebom
. sve se samo sredi, mada je pomoc prvih dana (pogotovo ako dojite jer tada bebu treba dojiti svaka 2 sata i treba joj po sat da jede) stvarno nezamjenjiva. ja licno sam slusala sve savjete, odbacila one koje nisam zeljela da probam (tipa: stavi dijete u hladnu vodu da mu prodju grcevi ili daj mu kamilice poslije SVAKOG obroka) ili one koje sam mislila da stvarno nece raditi. ostale sam probala. probat cete i vi ako vas spopadnu grcevi ko nas
. sve po redu, od 1 do 10
a smislit cete i svoje metode koje cete kasnije savjetovati drugima pa ce oni da ih pustaju da izadju na drugo uho
sve je to u paketu.
ne brinite sta ce biti kad dodjete kuci sa bebom
- Irish
#274 Re: Trudnjače online
vrlo optimistican i ohrabrujuci tekstencian wrote:ovdje bebu kupaju zadnji (cetvrti) dan u bolnici, cisto da pokazu roditeljima kako se to radi. onda ti kazu da je kupas jednom sedmicno ili cak u 10 dana. pogotovo ne kupaju sitne bebe, i rijetko bebe koje jos nisu nadoknadile tezinu izgubljenu po porodu. logicno: kad beba treba da trosi kalorije na zagrijavanje, ima ih manje na raspolaganju za rast. takodjer, moj je licni impresum da tek rodjene bebe ne uzivaju nesto mnogo u kupanju. stavise.
ne brinite sta ce biti kad dodjete kuci sa bebom. sve se samo sredi, mada je pomoc prvih dana (pogotovo ako dojite jer tada bebu treba dojiti svaka 2 sata i treba joj po sat da jede) stvarno nezamjenjiva. ja licno sam slusala sve savjete, odbacila one koje nisam zeljela da probam (tipa: stavi dijete u hladnu vodu da mu prodju grcevi ili daj mu kamilice poslije SVAKOG obroka) ili one koje sam mislila da stvarno nece raditi. ostale sam probala. probat cete i vi ako vas spopadnu grcevi ko nas
. sve po redu, od 1 do 10
a smislit cete i svoje metode koje cete kasnije savjetovati drugima pa ce oni da ih pustaju da izadju na drugo uho
sve je to u paketu.
-
djana h
#275 Re: Trudnjače online
Buduce mame,oslonite se na svoju intuiciju,gledajte bebu,slusajte je,vas unutrasnji glas ce vam reci sta joj treba.Savjete sa strane poslusajte ako su vam logicni i ima od njih koristi za vasu bebu.Razne obicaje najbolje je izbjeci jer samo sebi stvarate stres.Maksimalno se trebate posvetiti bebi i sebi.Gledajte da ste stalno smirene,radi dojenja i energije koju prenosite na bebu.Nervozna mama je najmanje sto treba novorodjencetu.S ljubavlju se sve postize i ako tako budete postupale vasa beba ce biti dobro njegovana i voljena.
Nije vazno koliko cete je puta okupati ove sedmice,vazno je da je mazite i grlite onoliko koliko joj je ljubavi potrebno.Svaka,pa i najmanja njeznost i lijep gest s vase strane beba ce vam mnogostruko vratiti.Kad ugledate njen prvi osmjeh on ce vam biti nagrada za svu brigu koju ste joj posvetili.
Nije vazno koliko cete je puta okupati ove sedmice,vazno je da je mazite i grlite onoliko koliko joj je ljubavi potrebno.Svaka,pa i najmanja njeznost i lijep gest s vase strane beba ce vam mnogostruko vratiti.Kad ugledate njen prvi osmjeh on ce vam biti nagrada za svu brigu koju ste joj posvetili.