Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zonbirile

#251 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by zonbirile »

@kotromaniću
imaš li ti šta svoje sem C/P pameti
KotromanichII

#252 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Govorili smo hipotetički, da si vjernik, odakle sada ova promjena?
Dobrota je izbor, moj i tvoj, ali neko mora da postavi konstantu, i da postavi šta je to dovoljno dobro za raj a šta je dovoljno loše za pakao.
KO to radi? Ti ili Bog?
pa samo negiranje BOga je dovoljno za odlazak na exkurziju u pakao

zamisli covjek otjera svoju majku koja ga je rodila i kaze joj, nevjerujem ja tebi, nisi ti moja majka, i na kraju kazes, neka druga zena je moja majka, i otjeras majku placuci punih suza. upravo takva se situacija desava kad nevjeruje u Boga a on ga stvorio a ipak nevjeruje u Boga i tjera Boga od sebe a Bog ga zove sebi i pokazuje mu svoju milost , iako im daje hranu i spusta kisu sa nebesa

BOg kaze:

76. I nek te ne žaloste riječi njihove; Mi, doista, znamo i ono što kriju i ono što pokazuju.

77. Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik,

78. i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: "Ko će oživjeti kosti, kad budu trule?"

79. Reci: "Oživjeće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,

81. Pa, kako ovaj govor omalovažavate

82. i umjesto zahvalnosti što vam je hrana darovana – vi u njega ne vjerujete?

83. a zašto vi kad duša do guše dopre,

84. i kad vi budete tada gledali, -

85. a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite -,

86. zašto je onda kad niste u tuđoj vlasti

87. ne povratite, ako istinu govorite?

i na kraju postavlja vam Allah pitanje:

68. Kažite vi Meni: vodu koju pijete –
69. da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo?
70. Ako želimo, možemo da je slanom učinimo – pa zašto niste zahvalni?
Last edited by KotromanichII on 27/01/2011 19:04, edited 1 time in total.
vox-populi

#253 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

@PRO testant

slazem se da sam pomijesao autoritete. Vjerovatno nisam dobro objasnio.

Kada bih vjerovao u postojanje viseg bica i kada bih ja bio to vise bice koje odredjuje ko ce u raj a ko u pakao, onda bih na osnovu mog vlastitog sistema vrijednosti odredio ko je dobar a ko los, odnosno gdje ce ko.
Naravno da se sistemi vrijednosti razlikuju i ono sto je za mene dobro, mozda za tebe nije tako da ovaj cijeli koncept pada u vodu. Zato sam i rekao na pocetku, pokusacu hipoteticki da odgovorim na pitanje.

Nema sumnje da kada bih vjerovao u boga po njegovim sadasnjim definicijama, bez obzira koju religiju izabrao, da bih jedine smjernice za dobro i lose crpio upravo iz religije. Mozda ovo zvuci iskljucivo, ali meni licno je logicno.
jarancuga

#254 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

@protestant...
molim te objasni mi sljedecu "logiku"...po onome u sta ti vjerujes Isus je neuzubullahi Bog, zar ne...
Isua je rodila Marija, zar ne...
ali ko je onda stvorio Mariju?
KotromanichII

#255 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

jarancuga wrote:@protestant...
molim te objasni mi sljedecu "logiku"...po onome u sta ti vjerujes Isus je neuzubullahi Bog, zar ne...
super pitanje, nisam kontao na to pitanje prije :D bas mi nekako djeluje kao zamka pitanje
Static-X

#256 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Static-X »

vox-populi wrote: @Static-X, kada bih vjerovao da bog postoji, onda bih se sigurno pridrzavao svih njegovih odredbi, zakona i propisa.
Sto ne znaci sada da se neke vrijednosti propisane razlicitim religijama ne poklapaju sa mojim licnim vrijednostima.
Niko ti to ne osporava.

-Na osnovu ovog tvog odgovora dali i dalje tvrdis da je jedini kriterij dobro i zlo, ili bi definisao dobro i zlo na osnovu tih novi zakona, tj. sve sto se protivi bozijim zakonima je zlo a sve sto je u skladu je dobro?
PRO testant

#257 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:
PRO testant wrote: MOlim te nbavedi tačne reference da ih provjerimo, nemoj samo "BIBLIJA"
Koja knjiga, koji stih koje poglavlje. Da vidimo da nisi nedo' Bog šta ispustio ili dodao, kao što se znalo desiti. :D
evo moj vrli protestante, neboj se neizmisljam ja nista ovdje :D

Matej 5, 17-19
a isus kaze : 17 "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke......

Djela apostolska 13,39
Pavle pise
Po Ovome se tko god vjeruje, opravdava od svega od čega se po Mojsijevu zakonu niste mogli opravdati!
Šta značći kada nešto ispuni svoju ulogu za koju je namjenjen/namjenjeno?
Mat 5:17 "Nemojte pogrešno shvatiti da sam došao ukinuti Mojsijev zakon i zapise proroka. Nisam ih došao ukinuti, nego ispuniti.
Mat 5:18 Zaista vam kažem: Sve dok postoji nebo i zemlja, nijedno slovce, nijedan potez pera u Zakonu neće nestati dok se sve ne ostvari.
I opet ponovo ista priča.
Friziranje stihova ui to uveliko.
Act 13:35 Na drugome mjestu kaže: 'Nećeš dopustiti da tvoj svetac istrune.'
Act 13:36 To se ne odnosi na Davida jer je on služio svojemu naraštaju po Božjoj volji i zatim preminuo i bio pokopan, a tijelo mu je istrunulo.
Act 13:37 Riječ je o nekomu drugome - kojega je Bog podignuo od mrtvih i čije tijelo nije istrunulo.
Act 13:38 Čujte me, braćo! U tome čovjeku, Isusu, imate oproštenje svojih grijeha.
Act 13:39 Tko god povjeruje u njega, oslobađa se krivnje i opravdan je pred Bogom za sve za što vas Mojsijev zakon nije mogao opravdati. - (tvoj citirani stih) -
Act 13:40 Pazite! Nemojte da vas snađe ono što piše u Prorocima:
Act 13:41 'Gledajte, vi preziratelji,snebivajte se i umrite!Jer u vaše dane činim djelou koje ne biste vjerovalida vam tko o njemu ispriča.'"
Dakle, PAvao je govorio o Isusu, i da je opravdanje od Mojsijeva zakona u njemu, a pri tome je citirao stihove iz Starog zavjeta za koje se smatra da su proročanstva o Isusu. I tu se vračamo na ono prvo pitanje šta znači "ispuniti" u prvom stihu? Ne ZAKON kako zakon, nego proročanstva o njemu.

I vidimo da se ista priča ponavlja opet. Selektivno biranje stihova, njihovo vađenje van konteksta, i berazumno friziranje njihovog značenja.
PRO testant

#258 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

Drug odrasti malo i onda dođi da pričamo.
jarancuga

#259 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

PRO testant wrote:

a ti se potrudi naci adekvatan odgovor... :mrgreen:
vox-populi

#260 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by vox-populi »

Static-X wrote:
vox-populi wrote: @Static-X, kada bih vjerovao da bog postoji, onda bih se sigurno pridrzavao svih njegovih odredbi, zakona i propisa.
Sto ne znaci sada da se neke vrijednosti propisane razlicitim religijama ne poklapaju sa mojim licnim vrijednostima.
Niko ti to ne osporava.

-Na osnovu ovog tvog odgovora dali i dalje tvrdis da je jedini kriterij dobro i zlo, ili bi definisao dobro i zlo na osnovu tih novi zakona, tj. sve sto se protivi bozijim zakonima je zlo a sve sto je u skladu je dobro?
Ako vjerujem u postojanje boga zasto bih morao definisati nesto novo? Dovoljno bi mi bilo ono sto mi je bog vec ponudio. Ako vjerujem u boga onda sigurno vjerujem i da je on vec definisao sta je dobro a sta je zlo.
PRO testant

#261 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

jarancuga wrote:
PRO testant wrote:

a ti se potrudi naci adekvatan odgovor... :mrgreen:
Kao što neko već reče: "Ko ima uši neka čuje, ko ima oči neka vidi"
Odgovr postoji za one koji žele i hoće da čuju i vide.
Za one kojima je do senzacionalizma i zezancije, odgovor je Googlaton :D
KotromanichII

#262 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Mat 5:17 "Nemojte pogrešno shvatiti da sam došao ukinuti Mojsijev zakon i zapise proroka. Nisam ih došao ukinuti, nego ispuniti.

"Nisam ih došao ukinuti, nego ispuniti" zar ti stvarno za ovo treba tumacnje :-)

znaci " narode , dosao sam da vam pokazem kako se slijede stari zakoni koje je BOg dao , kao istinski put do Boga"

vrlo jednostavno bez komplikacija, znaci isus je svojim djelima pokazao to sta znaci ispuniti zakone, to jeste, dosljedno u praksi pridrzavati se tih pravila, zat onije jeo krmetinu, obrezivan je bio i ostale zakone ispunjavao.

Mat 5:18 Zaista vam kažem: Sve dok postoji nebo i zemlja, nijedno slovce, nijedan potez pera u Zakonu neće nestati dok se sve ne ostvari

ovo ostvari moze znaciti masa stvari, ostvari Smak svijeta i nastupi sudnji dan, ili nece nestati sve dok sam ja ovdje medj uvama jer cu vam ukazati na njih ali kad budem podignut sa ovog svijeta, zakoni ce se poceti mijenjati, narod ce poceti mijenjati zakone jer ih niko nece upozoriti na to itd

znaci moze se tumaciti na vise nacina, ali uglavnom drzimo se srza, NEMA UKIDANJA ZAKONA, NI SADA NI UBUDUCE , KRATKO I JASNO I GLASNO

pa ti vjeruj pavlu i njegovim idejama koliko hoces pa ces da vidis gdje ces da zaglavis poslije smrti.
Static-X

#263 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by Static-X »

vox-populi wrote:
Static-X wrote:
Niko ti to ne osporava.

Ako vjerujem u postojanje boga zasto bih morao definisati nesto novo? Dovoljno bi mi bilo ono sto mi je bog vec ponudio. Ako vjerujem u boga onda sigurno vjerujem i da je on vec definisao sta je dobro a sta je zlo.
Nisi me razumio. Prvo si rekao da bi kriteriji bili dobro i zlo za ulazak u raj/pakao. A ako postoje bozije odredbe i zakoni (to je ono sto sam gore napisao kao "novi zakoni") bil one igrale ulogu u odredbi gdje ce covjek zavrsiti?
zonbirile

#264 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by zonbirile »

KotromanichII wrote:
Govorili smo hipotetički, da si vjernik, odakle sada ova promjena?
Dobrota je izbor, moj i tvoj, ali neko mora da postavi konstantu, i da postavi šta je to dovoljno dobro za raj a šta je dovoljno loše za pakao.
KO to radi? Ti ili Bog?
pa samo negiranje BOga je dovoljno za odlazak na exkurziju u pakao

zamisli covjek otjera svoju majku koja ga je rodila i kaze joj, nevjerujem ja tebi, nisi ti moja majka, i na kraju kazes, neka druga zena je moja majka, i otjeras majku placuci punih suza. upravo takva se situacija desava kad nevjeruje u Boga a on ga stvorio a ipak nevjeruje u Boga i tjera Boga od sebe a Bog ga zove sebi i pokazuje mu svoju milost , iako im daje hranu i spusta kisu sa nebesa

BOg kaze:

76. I nek te ne žaloste riječi njihove; Mi, doista, znamo i ono što kriju i ono što pokazuju.

77. Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik,

78. i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: "Ko će oživjeti kosti, kad budu trule?"

79. Reci: "Oživjeće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,

81. Pa, kako ovaj govor omalovažavate

82. i umjesto zahvalnosti što vam je hrana darovana – vi u njega ne vjerujete?

83. a zašto vi kad duša do guše dopre,

84. i kad vi budete tada gledali, -

85. a Mi smo mu bliži od vas, ali vi ne vidite -,

86. zašto je onda kad niste u tuđoj vlasti

87. ne povratite, ako istinu govorite?

i na kraju postavlja vam Allah pitanje:

68. Kažite vi Meni: vodu koju pijete –
69. da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo?
70. Ako želimo, možemo da je slanom učinimo – pa zašto niste zahvalni?
----------------------------------------------------------------------------------------------
ma ne kontam,Bog je izgleda imao više interpretacija,pa nije ni čudo za 5000g.
jarancuga

#265 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

@protestant...
zanimljivo da si do sada odgovarao na sva pitanja....sta sada zulja drug?
KotromanichII

#266 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by KotromanichII »

Za one kojima je do senzacionalizma i zezancije, odgovor je Googlaton
:lol: nevjerovatno kako se izbjegava dati odgovor, jer jarancuga je postavio pitanje tako jednostavno i prosto ali zafrkano za krscane, da je bolje da ga nisu ni procitali :D jer moze nesanice da izazove veceras :D

ako kaze da je Bog stvorio , a ujedno kazu da je Isus Bog , onda znaci Isus stvorio mariju a ona ga rodila :D
HZArnel

#267 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

PRO testant wrote:Govorili smo hipotetički, da si vjernik, odakle sada ova promjena?
KO to radi? Ti ili Bog?
Koji je to Božiji dosije? Šta je u njemu?
Jesu li u svemu ljudi autoritet sami sebi?
da krenem od pocetka:
1.preskocit cu,nije promjena,nego konstanta,nadgradnja poimanja boga.
Ko je taj da postavlja konstantu?Prema licnom nahodjenu?Dobrota ne moze biti apsolutna,samo relativna i zbog toga jedno bice,jednoumlje nemoze odrediti apsolutnu vrijednost doticne,odrediti vrijednost dobrote moze samo "Porota"sastavljena od razlicitih reprezentativnih uzoraca,gdje dobrota ne bi prestavljala apsolutnu vrlinu,nego aritmeticku sredinu.Svako ima razlicito poimanje dobrote a dobrota je univerzalna,nije nicija privilegija.
"sta je dovoljno dobro za raj a sta je dovoljno lose za pakao"-a oni izmedju "zuruck" na Zemlju :D
Boziji dosije-pocev od incesta u doba Adama i Eve pa sve do dana danas.Bog je sustina,a prikazujete ga kroz materiju,bog je ono sto je unutar nas,posamicnost,dio svakog od nas,Bog nije predmet,nije materijalan,vec samo ono sto nas goni da radimo dobro,dobro po licnom shvatanju.Ako je vjerovati da cu se jednog dana moci Boga dotaci onda sam ateist,vjerujem da je bog ono najbolje relativno sto je u men',tvoj bog ili moj bog je veliki koliko je velika nasa humanost,moja ili tvoja.
I zadnje,dabome da su ljudi jedini legitimni autoritet i svako odgovara za sebe,pri cemu su prava pojedinca ogarnicena pravom drugog pojedinca.
jarancuga

#268 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

KotromanichII wrote:
:lol: nevjerovatno kako se izbjegava dati odgovor, jer jarancuga je postavio pitanje tako jednostavno i prosto ali zafrkano za krscane, da je bolje da ga nisu ni procitali :D jer moze nesanice da izazove veceras :D

ako kaze da je Bog stvorio , a ujedno kazu da je Isus Bog , onda znaci Isus stvorio mariju a ona ga rodila :D

kotromanicu, nemoj tako zestoko, mozda nam drug protestant lista po knjigama, valja naci odgovor....
al da mu olaksam, nema ga u Bibliji...
mig

#269 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

KotromanichII wrote:
PRO testant wrote: evo moj vrli protestante, neboj se neizmisljam ja nista ovdje :D

Matej 5, 17-19
a isus kaze : 17 "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke......

Djela apostolska 13,39
Pavle pise
Po Ovome se tko god vjeruje, opravdava od svega od čega se po Mojsijevu zakonu niste mogli opravdati!
Mat 5:18 Zaista vam kažem: Sve dok postoji nebo i zemlja, nijedno slovce, nijedan potez pera u Zakonu neće nestati dok se sve ne ostvari.
I opet ponovo ista priča.
Friziranje stihova ui to uveliko.
Act 13:35 Na drugome mjestu kaže: 'Nećeš dopustiti da tvoj svetac istrune.'
Act 13:36 To se ne odnosi na Davida jer je on služio svojemu naraštaju po Božjoj volji i zatim preminuo i bio pokopan, a tijelo mu je istrunulo.
Act 13:37 Riječ je o nekomu drugome - kojega je Bog podignuo od mrtvih i čije tijelo nije istrunulo.
Act 13:38 Čujte me, braćo! U tome čovjeku, Isusu, imate oproštenje svojih grijeha.
Act 13:39 Tko god povjeruje u njega, oslobađa se krivnje i opravdan je pred Bogom za sve za što vas Mojsijev zakon nije mogao opravdati. - (tvoj citirani stih) -
Act 13:40 Pazite! Nemojte da vas snađe ono što piše u Prorocima:
Act 13:41 'Gledajte, vi preziratelji,snebivajte se i umrite!Jer u vaše dane činim djelou koje ne biste vjerovalida vam tko o njemu ispriča.'"
Dakle, PAvao je govorio o Isusu, i da je opravdanje od Mojsijeva zakona u njemu, a pri tome je citirao stihove iz Starog zavjeta za koje se smatra da su proročanstva o Isusu. I tu se vračamo na ono prvo pitanje šta znači "ispuniti" u prvom stihu? Ne ZAKON kako zakon, nego proročanstva o njemu.

I vidimo da se ista priča ponavlja opet. Selektivno biranje stihova, njihovo vađenje van konteksta, i berazumno friziranje njihovog značenja.
Isus govori o moralnom zakonu, o 10 Bozijih zapovesti koje su vecne i neunistive.

Pavle govori o ceremonijalnom zakonu koji je imao za cilj da ukaze na Hrista, ali nije imao moc da opravda gresnika. Npr. prinosenje zivotinjskih zrtava za ociscenje od greha je bio samo simbol jedne vece zrtve - nevinog Bozjeg jagnjeta, koje ce se jednom za svagda prineti za spasenje citavog covecanstva. Nakon Hristove smrti prinosenje zrtava za ociscenje od greha je izgubilo smisao jer je ceremonijanlni zakon nasao svoje ispunjenje u Hristu.

"Jer krv junčija i jarčija ne može uzeti grehe.
Zato, ulazeći u svet govori: Žrtava i darova nisi hteo, ali si mi telo pripravio.
Žrtve i prilozi za greh nisu Ti bili ugodni.
Tada reče: Evo dođoh da učinim volju Tvoju, Bože. Ukida prvo da postavi drugo.
Po kojoj smo volji mi osvećeni prinosom tela Isusa Hrista jednom.
I svaki sveštenik stoji svaki dan služeći i jedne žrtve mnogo puta prinoseći koje nikad ne mogu uzeti grehe.
A On prinesavši jedinu žrtvu za grehe sedi svagda s desne strane Bogu.
Čekajući dalje dok se polože neprijatelji Njegovi podnožje nogama Njegovim.
Jer jednim prinosom savršio je vavek one koji bivaju osvećeni." Jev. 10, 4-14
Last edited by mig on 27/01/2011 19:41, edited 1 time in total.
zonbirile

#270 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by zonbirile »

jarancuga wrote:
KotromanichII wrote:

kotromanicu, nemoj tako zestoko, mozda nam drug protestant lista po knjigama, valja naci odgovor....
-------------------------------------
prvo lupate ,jer nemate pojma,a drugo mogao bi i administrator pokazati vam put.Ne kontaš da šprdaš u islamu priznatog božijeg poslanika Isa.Ne bih dalje ,jer ako nastavim u tvom tonu u čilim češ se zamotavati.Zato jezik za zube,neotesana primitivna bando.
HZArnel

#271 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by HZArnel »

@mig:a oprostenice su onda simbol cega?Isusove zrtve?
mislim na one po 5 euri na snizenju :mrgreen: :run:
mig

#272 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

jarancuga wrote:
KotromanichII wrote:

Isus je Bog. Marija je rodjena od strane svojih roditelja tj majke. U cemu je genijalnost ovog pitanja :?
jarancuga

#273 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by jarancuga »

@zonbrile...
ko se to sprda sa Isa a.s? na koga ti to mislis?
mig

#274 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by mig »

HZArnel wrote:@mig:a oprostenice su onda simbol cega?Isusove zrtve?
mislim na one po 5 euri na snizenju :mrgreen: :run:
Biblijski stih gde se spominju oprostenice?
PRO testant

#275 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji

Post by PRO testant »

KotromanichII wrote:

"Nisam ih došao ukinuti, nego ispuniti" zar ti stvarno za ovo treba tumacnje :-)

znaci " narode , dosao sam da vam pokazem kako se slijede stari zakoni koje je BOg dao , kao istinski put do Boga"

vrlo jednostavno bez komplikacija, znaci isus je svojim djelima pokazao to sta znaci ispuniti zakone, to jeste, dosljedno u praksi pridrzavati se tih pravila, zat onije jeo krmetinu, obrezivan je bio i ostale zakone ispunjavao.

Mat 5:18 Zaista vam kažem: Sve dok postoji nebo i zemlja, nijedno slovce, nijedan potez pera u Zakonu neće nestati dok se sve ne ostvari

ovo ostvari moze znaciti masa stvari, ostvari Smak svijeta i nastupi sudnji dan, ili nece nestati sve dok sam ja ovdje medj uvama jer cu vam ukazati na njih ali kad budem podignut sa ovog svijeta, zakoni ce se poceti mijenjati, narod ce poceti mijenjati zakone jer ih niko nece upozoriti na to itd

znaci moze se tumaciti na vise nacina, ali uglavnom drzimo se srza, NEMA UKIDANJA ZAKONA, NI SADA NI UBUDUCE , KRATKO I JASNO I GLASNO

pa ti vjeruj pavlu i njegovim idejama koliko hoces pa ces da vidis gdje ces da zaglavis poslije smrti.
A ono što je PAvle upuživao na Isusa je ... šta? Nebitno??? To što je govorio o ispunjnim pororočanstvima, i što je bio jedan od najboljih poznavaoca tog istog zakona o kojem ti govoriš (i praktično i teoretski) je irelevantno?
:thumbup: Ma samo tako, opleti šinko Image
Locked