Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anonimus03

#251 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by anonimus03 »

super.nova wrote:Toliko ispracenih generacija koje, ako se ne varam, jos uvijek broji!

Zivio Pavle Valentic, legenda!

Image
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

I da, jos broji nove generacije :-) :mrgreen:
Female_Sa

#252 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Female_Sa »

Treca gimnazija, profesorica bosanskog FAtima Nidzara Mujezinovic - legenda, a profesorica biologije, NAdira Efović, uvijek je imala provala:) Jednom prilikom nam ulazi u razred i neki ustaju, neki sjede. Kaze ona "Vidim ja da se mnogima ne diže kad ja ulazim u učionicu": )
ChataDodajStaHoces

#253 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by ChataDodajStaHoces »

dobar_ti? wrote:Koji profesor, medju sarajevskim gimnazijama, vazi za najstrozijeg ili je u vrhu te neke "liste"?
U trecoj gimn je to bila Munevera Kanlic (bos jez) dok nije otisla ove ili prosle godine u penziju...
adna_2604

#254 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by adna_2604 »

Radar71 wrote:
Dialer wrote:
Prof. Šukalo iz ZIS-a... kakva legenda :D
Koji je to gigant :D Vjerovatno znas i prof Nalu, fizicko predavo. Kad je negdje na zidu vidio da pise "Nalo j*be Muberu" citavu godinu se zalio pa sto nju babu nadjoste :lol:
Da nije mozda Mehmed Nalo? Ako je, ona je meni taj lik predavao sport na fakultetu.. Legenda ziva :D
luluška

#255 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by luluška »

velaxsa wrote:Nurija Voloder...profa matematike....Franjo Kluz
:thumbup: Kad se sjetim njegovog pravilnog pisanja znaka x...

Meščini da se on zove Zićrija, a ne Nurija.

OŠ "Ahmet Fetahagić" - moja draga učiteljica Bahra, Kurtović (matematika), Tanović (muzičko), Simić (biologija) i njegova takmičenja... eventi godine

OŠ "Franjo Kluz" - Voloder

II gimnazija - Žara, Nataša, mama i kćer Zvizdić :-) Prof. Jasminka K. Demir - nju nikako po dobrom ne pamtim, svoj razred maturante je ostavila pred maturu i otišla na neko putovanje, zajedljiva i mrska - k'o da je ona plaćala da dolazi na posao, uvijek govorila: Svi hoće u gimnazije, meni nema ko veš-mašinu da popravi.
Sunrise00

#256 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Sunrise00 »

tech10 wrote:
Sunrise00 wrote:Niko iz Trece? :D
Od starijih generacija: prof. fizickog rahmetli Sacir Jazic, istorije rahmetli Fahrudin Isakovic
a zora? :oops: zora je tito :D otisla je u penziju prije jedno dvije godine
anonimus03

#257 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by anonimus03 »

tufahija18 wrote:
super.nova wrote:Toliko ispracenih generacija koje, ako se ne varam, jos uvijek broji!

Image

Profesor od kojeg sam ponijela najvise znanja i koji ce uvijek ostati u lijepom sjecanju (bez obzira na ocjene :) ).... R.I.P. :( :(
bebeSa

#258 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by bebeSa »

Image
...brojao ih skoro do posljednjeg dana!
Preminuo 17.04.2013.
Mislim da ce ga vecina po dobrom pamtiti!
RIP uvazeni profesore i dobri covjece!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#259 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Truba »

a čuo sam jučer

RIP Pavle

1995 kad je bio bolestan predviđali da će umrijeti... tada sam rekao da će i našoj djece predavati :cry:
zamalo
minderpuza

#260 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by minderpuza »

Za OS Razija Omanovic, kako se zvala ona sijeda sto je matematiku predavala??? ne mogu se sjetiti....Strike se dooobro sjecam kad pukne dnevnikom od katedru kad se naljuti :D Kanite i njenih macaka isto dobro se sjecam...Lijepi dani mog djetinjstva
ForrestGump

#261 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by ForrestGump »

tufahija18 wrote:
tufahija18 wrote:

Image

Profesor od kojeg sam ponijela najvise znanja i koji ce uvijek ostati u lijepom sjecanju (bez obzira na ocjene :) ).... R.I.P. :( :(

:( :( :(
Tako mi je zao!
Sto kazes, samo lijepa sjecanja...
Ima 20 godina kako sam zavrsio gimnaziju, ali kad vidjeh ovu vijest pocese slike da se vrte, k'o da je jucer bilo.
Jedna prijateljica iz razreda je na casovima zapisivala njegove provale. Da mi je znat gdje je ta teka sada. Dobro bi je bilo imati...
Pocivaj u miru profesore!
Loggg

#262 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Loggg »

Legenda KSCa,
zao mi je sto nisam mogao na sahranu zbog ispita.
Jeste da sam propisao krv dok mi nije dao dvicu, al jbga, tek sam sad shvatio zasto nas je toliko peglo, al i kako vrijeme leti :sad:
RIP :sad: :sad: :sad:
Kovaconi

#263 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Kovaconi »

DJUltra wrote:
kokuz_sa wrote:elektrotehnicka
Zlata Siljak..tetorisala 1 i 2 razred uvijek..imao srecu tj nesrecu da mi je razredna XD
nisai mogao u trenerci doci kod nje..pred ucionicom se moras izut i papuce obuc koje poneses od kuce :-)
onda bilo u SPORTu prije nekad izbor za najprofesora..redovno je ona pobjedjivala..moras na casu doc sa spotrom i isjec kupon i popuniti i dat joj XD

zamjenik direktora
Fahrudin Alihodzic i njegov predmet IDT
kaze lik nama tj uci nas sta je CRNA KUTIJA
udje kaze u ET skolu 1000 studenata izadje 650
sta je crna kutija?
tacan odgovor IDT
kod njega ko dobije vide od 2+ taj isto da je zavrsio cijelu skolu
Ovog se sjecam k'o da je juce bilo : CRNA KUTIJA hehehehe Najgore sto je lik 1000% u pravu. :(

Moj brate kako mi je ovo sve vratilo sječanje bezbrižnih dana...

Fahrudin Alihodžić - Fahro je jedan veliki car. Strašni mag crnih kutija , Integratora , bistabilnih multivibratora ...

Zlata Šiljak žena koja kada je mjenjala Slobodanku ( ova bila na putu) na prvom polugodištu svima koji su imali 1 zaključila dvice. Kasnije belaj bio..

Pa Marina predavala je bosanski jezik - Bosančica. Težina uzduž i poprjeko . Svima nam kečeve dala na maturi u pismenoj vježbi.

Armin Daguda prof fizičkog se bavio borilačkim sportovima. Na času došao sa šljivom. Počele šale pa nas slomio kondicionim :-)

Vrsalović Zdravko - Vrcko mi je bio razrednik , o njemu kao pedagogu i čovjeku mislim sve najbolje.

Ko se sjeća Šahme ? Kada su mu prenjeli fiću na drugi kraj škole ?

Derbi, nemogu sa sjetim godine . Mi druga smjena . Puštaju čitavu školu na velikom odmoru da idu na utakmicu . Da ne bi raja bježala preko gromobrana kao Monte pa su stavili bodljikavu žicu na isti.

A o nestašlucima iz škole ? E to je već za drugu temu.

Ovo mi je popravilo jednu deceniju. Hvala Vam na divnim sjećanjima
skuterista

#264 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by skuterista »

ja kad sam isao u elektrotehnicku ,Fahro je bio obicni nastavnik prakse , nikad nebi bio direktor da nije bilo rata , u moje doba je slikao svadbe pred općinom Novi grad ...citam sta vi pisete pa nemogu da vjerujem...
fantom slobode

#265 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by fantom slobode »

minderpuza wrote:Za OS Razija Omanovic, kako se zvala ona sijeda sto je matematiku predavala??? ne mogu se sjetiti....Strike se dooobro sjecam kad pukne dnevnikom od katedru kad se naljuti :D Kanite i njenih macaka isto dobro se sjecam...Lijepi dani mog djetinjstva
Sijeda bi mogla biti Tahira...Tu je bila i Ozrenka (sad ne znam dokad)...Striko car, uvijek dobar i neurozan, inace bio je dervis. Tu je i nastavnik njemackog, Dervisevic...
duh_sa_sjekirom

#266 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by duh_sa_sjekirom »

skuterista wrote:ja kad sam isao u elektrotehnicku ,Fahro je bio obicni nastavnik prakse , nikad nebi bio direktor da nije bilo rata , u moje doba je slikao svadbe pred općinom Novi grad ...citam sta vi pisete pa nemogu da vjerujem...
Nije to taj Fahro.
Ovaj je prije rata radio u Energoinvestu, a u ETŠ predavao IDT a ne praksu.

Prije pljuvanja po čovjeku, nije zgoreg malo se raspitati, nešto i pročitati itd.
kockica_kockica

#267 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by kockica_kockica »

Nedavno mi je pao na pamet prof. Fahrudin Isakovic iz III gimnazije, i njegovih rijeci: "Ja bih sad radije u pustinji da me zavezu, i pustaju kap po kap vode na celo da umrem od zedji, nego da vas ispitujem". Legenda... Profesor kod kojeg si mogao dobiti 5 i dobiti 1 pa opet 5... :hajmooo:
Vojko.Vrućina

#268 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Vojko.Vrućina »

Mila387 wrote:
minjonja wrote:ko nije upozno subhiju kamenicu i vladimira zubica ne zna sta znaci covjek-enciklopedija :D
:shock: :? Moj sin sada muku muci sa Subhijom :x
Kod Kamenice si za 2 trebao znati onaj njen cijeli prirucnik. :D
harisoni

#269 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by harisoni »

Karajova, Rizo (nastavnik matematike) i Nada Jovanović iz Mehmedalija Mak Dizdar osnovne. :D A iz gimnazije Asim Pejković, Nezir Mekanić, Alma Tutić i...Sadeta. :D :D
Enticer

#270 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by Enticer »

harisoni wrote:Karajova, Rizo (nastavnik matematike) i Nada Jovanović iz Mehmedalija Mak Dizdar osnovne. :D A iz gimnazije Asim Pejković, Nezir Mekanić, Alma Tutić i...Sadeta. :D :D
Karajova :lol: :lol: ja jednom lijepo obrisao tablu I zakljucio mi 5, a blage veze nisam imao o francuskom.
Rizo legenda, jos pamtim njegovu omiljenu I ustaljenu recenicu: PA ZA PISITE!!!
A Nada, za jedan cas podijeli 25 keceva, mrtvi streberi I streberke keca fasuju pa placu cijeli dan u skoli, a ja 'ladno 5 dobijem 8) Mnogim generacijama poslije mene spominjala je kako je bio jedan sto je rasturao geografiju 8)

U Masinskoj tehnickoj skoli najveca legenda bar po meni je ooooo Rukfash
SmokingMan

#271 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by SmokingMan »

Sahbaz12 wrote:Da napisem i ja koju konkretnu... :D Pokojna Danica Prodanovic,uciteljica u O.S."Skender Kulenovic",prof. Osman Budimlic,profesor fizike u istoj skoli, prof Alma Tutic,profesorica Bosanskog jezika i knjizevnosti u PBG,svi su pedagozi za 10,stvarno,sve rijeci hvale...
Osman je bio legenda čovjek,blage naravi,jel otiao u penziju više,doduše ja sam poslijeratna generacija 1994-2000,usotalom bio mi je i komšija,zgrada preko puta... 8-).Neka se neko javi i napiše nešto više,šta je sa ostalim nastavnicima,Nermina Bezdrob,Amra Zubić,Hidajeta Trhulj...Da ne zaboravim Dila je legenda...
SmokingMan

#272 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by SmokingMan »

z1xter wrote:
Sahbaz12 wrote:Da napisem i ja koju konkretnu... :D Pokojna Danica Prodanovic,uciteljica u O.S."Skender Kulenovic",prof. Osman Budimlic,profesor fizike u istoj skoli, prof Alma Tutic,profesorica Bosanskog jezika i knjizevnosti u PBG,svi su pedagozi za 10,stvarno,sve rijeci hvale...
Greška prilikom učitavanja,molim admina da briše....
nookey

#273 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by nookey »

Da se nadovežem na Mak Dizdar i Elektrotehničku :)

Kukavica - sadašnji direktor, bivši nastavnik fizičkog, glumio Mussolinija :D
Rizah sa njegovim naelektrisanim pisanjem po tabli k'o da je priključen na 220 volti
Nada geografija - uvijek maštala da ode na Novi Zeland da čuva ovce (toliko smo je nervirali)
Muhamed istoričar - njegov poznati sporazum Cvetković-Maček :D

a iz srednje:
Zlata sve nas oborila u prvom razredu na polugodištu, kihneš izbaci te s časa, čujem sad se promijenila, smirila se :D
Fahro je gigant bio - njegov poznati defacto :D
Darko bivši direktor - svaki ramazan nas je pustio na prvu teraviju :D
Vrcko - gigant od čovjeka
Nusreta matematičarka - uvijek me tjerala da postignem više, ali meni bilo mrsko :D, njena poznata: Zadajmo ga ovdje :D

Naravno šlag na tortu: Imšir - gotovo nikad trijezan u istom džemperu 20 godina i sa Opelom karavanom, gdje si morao znati cijelu svesku napamet za 2...

Uh i mene ovo vrati u neka vremena sa mnogo manje briga...
johnnykola

#274 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by johnnykola »

najbolja profesorica u povijesti obrazovanja:

Image

subhija kamenica, dobrinjska gimnazija, biologija.
zena te pita za tucak, a kroz pitanja a kako? a zasto?
na kraju te, ako znas razmisljati, odvede do bitka.<3

pavle jeste bio legenda, ali je bespotrebno ljude u startu procijenjivao ko su i sta su.
mada, kako zivot prolazi i ta ima osnova. :-D zabetoniranu cetvorku sam kod njega
zadobio kad sam jednom zadatak zadan na casu rijesio u pola minute.
rekao mu rezultat, a on ce: "to je taj red velicine, tacno!"
:-D
KAMENKO12

#275 Re: Legende sarajevskih skola - profesori i nastavnici

Post by KAMENKO12 »

hrasno38 wrote:Ja sam tu skolu zavrsio prije 29 godina i imao sam.......i koliko se sjecam bilo je 5 djevojaka u razredu:) Iz tog vremena u toj skoli i danas predaje osnove elektrotehnike Slobodanka. Sasvim sigurno legenda moga skolovanja je bio profesor engleskog Srecko Lazari koji je imao problema sa jednom nogom i nosio je jednu te istu kravatu 4 godine na kojoj se moglo vidjeti sta je u te 4 godine rucao:) a i ako si sjedio u prvoj klupi trebao ti je kisobran koliko je tecno predavao:) Takodje bio je interesantan profesor fizike Ljubic, bivsi bokser a od onih koji bi se mogli uporediti sa Pasicem je bio Cigic, Vrsalovic i ponajvise profesor SH jezika Filipovic koji je bio djubre nevidjeno. Koliko se sjecam on je na kraju popio batine od profesora fizickog Arifa Celebica koji je kasnije bio i direktor. Odmah iza njega je bila profesorica osnova elektrotehnike Gojkovicka....e ta kao da je rodjena sestra Pasicu. Niko ne pamti za 4 godine da se nasmijala. Matematiku je predavala slatka Milica Terzic:) a najveca legenda tog vremena je bio Sejo Jerlagic. On je bio CAR......cini mi se ponekad bolji i od rodjenog oca.
U svakom slucaju nekadasnji profesori su bili puno puno pedagoski jaci od danasnjih mada je uvijek i u svakoj skoli bio po neki kreten koji je obicno bio bez djece pa po skoli lijecio svoje frustracije. Simpatican je bio i profesor fizickog Vuletic koji je od bjesa kad izgubi basket od ucenika hodao na rukama oko sale. Inace on je bio i trener KK Sarajevo i to onda kada je za taj klub igrao i kasniji cetnik Brne..koji je bio veliki talenat i tada vec zvijer. Sjecam se i profesorice SH jezika koju su zvali "patkica". Sve u svemu u tadasnjem skolovanju smo bili puno puno vise nasmijani nego danasnje generacije.
Alispahić Safet-matematika
Balvanović Branka S-H i Francuski
Ljubić Zvonko -Fizika
A jest Filipović S-H bio the supak,uglađeni

Nego s kojim curama si bio?
Post Reply