Grbovi opština/općina u BiH
- mO k3
#251 Re: Grbovi opština/općina u BiH
ma ja ih nevidim... osim toga sta ce im ovi cekici... ?? koliko ja znam celinac i cekic.. ko nebo i zemlja
EDit: skonto sam ...
Samo ja mislim da je celinac jedini gradu Bosni koji je ima pridjev turski...turski celinac
EDit: skonto sam ...
Samo ja mislim da je celinac jedini gradu Bosni koji je ima pridjev turski...turski celinac
- argyle
#252 Re: Grbovi opština/općina u BiH
cyprus wrote:Al najjači ovaj listić sa šahovnicomchuchumbamayumbe wrote:Ovi su imali odličnog dilera!djido_mova wrote:Čelić
![]()
to predstavlja jedino bosansko katolicko selo u Opcini Celic, samo neznam dali je Drijenca ili Humci (gornji ili donji)
-
vonSchtigliz
#253 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Ovi nisu daleko promasili jer je orginalno ime za Srbac prije promjene bilo Svinjarevo, a ova svinja na grbu kao Srpska plemenita zivotinjachuchumbamayumbe wrote:Neka se niko ne nađe uvrijrđenim, ali ovo je grb opštine Srbac.
Nema dalje!
![]()
- argyle
#254 Re: Grbovi opština/općina u BiH

1151 i polumjesec -> Pleme Halisije koje je naselilo opcinu
Sargija-> tradicija izvorne muzike
Ljiljan-> stecci ali i simbol otpora agresoru '92-'95
Sablja-> zna agresor zasto
Munara-> Atik Dzamija u Civama, najstarija na podrucju opcine
ispod munare rijeka Spreca.
-
StupskaBitanga
#255 Re: Grbovi opština/općina u BiH
a ima li ko sliku grbova opština Sarajeva prije rata?
-
neretvanac
#256 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Bar smo se oko necega dogovorili u nasem gradu.
Grad (opstina) Mostar:

Uploaded with ImageShack.us
Stari Most, Neretva, bijela boja simbolozira slobodu i svjetlost, plava klimu i vedrinu ljudi.
Grad (opstina) Mostar:

Stari Most, Neretva, bijela boja simbolozira slobodu i svjetlost, plava klimu i vedrinu ljudi.
- karanana
#257 Re: Grbovi opština/općina u BiH
zar neretva nije zelena?neretvanac wrote:Bar smo se oko necega dogovorili u nasem gradu.
Grad (opstina) Mostar:
-
neretvanac
#258 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Pismeno objasnjenje mozes traziti od nase Gradske uprave, a ja sam ovo zapamtio kad su ga usvojili...karanana wrote:zar neretva nije zelena?neretvanac wrote:Bar smo se oko necega dogovorili u nasem gradu.
Grad (opstina) Mostar:
Ipak-lijep je
- poznanik
#259 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Vrlo pronicljivo pitanje...karanana wrote:zar neretva nije zelena?neretvanac wrote:Bar smo se oko necega dogovorili u nasem gradu.
Grad (opstina) Mostar:
- Jazz_Junkie
#260 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Sada i selendre imaju grbove jbt. Vecina grbova su neukusni i glupi. Jedino grb Fojnice ima smisla i stila.
-
elSaik
#261 Re: Grbovi opština/općina u BiH
I Vitez.
- Tvrtko II Kotromanić
#262 Re: Grbovi opština/općina u BiH
a zipa lopte kod tamburicebaxul wrote:svima drag prud
- poznanik
#263 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Slažem se za stilizaciju grbova, ali ne za smisao... jako dubok smisao ima većina poslijeratnih grbovaJazz_Junkie wrote: Vecina grbova su neukusni i glupi. Jedino grb Fojnice ima smisla i stila.
- Jazz_Junkie
#264 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Opcina Banovici

Opcina Busovaca

Opcina Konjic

Opcina Lukavac

Opcina Vogosca

I za kraj stari grb Neuma (posto je netko vec stavio sadasnji)

Inace mogu sa vecinom grbova i zastava obrisati dupe.

Opcina Busovaca

Opcina Konjic

Opcina Lukavac

Opcina Vogosca

I za kraj stari grb Neuma (posto je netko vec stavio sadasnji)

Inace mogu sa vecinom grbova i zastava obrisati dupe.
- StLouis
#265 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Grbova i .izdi materini, ortodoksni krkanluk. Bolje da su nam medjedi radili grbove nego ova nacionalisticka bagra. Fuj. Vjerskih i nacionalnih simbola na sve strane, takmicenje ko ce ispasti veca budala. Zasto na primjer nema vucka na nekom od grbova sarajevskih opcina?
- Jazz_Junkie
#266 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Sada mi naumpade da ni grbovi Ilidze i Zavidovica nisu bas losi. Grb Zavidovica me podsjeca na nekadasnji grb firme Sipad. Toga se sjecam, jer mi pola familije radilo u Sipadu, vecina njih u olovskoj "Stupcanici" i kojekakvim predstavnistvima. A skoro sam saznao da je i rodno mi Brcko dobilo novi grb:

Gore stoji stara Vijecnica (danasnja gradska biblioteka), a ispod ocigledno rijeka Sava. Inace je do sada grb Brcko Distrikta bio grb BiH.

Gore stoji stara Vijecnica (danasnja gradska biblioteka), a ispod ocigledno rijeka Sava. Inace je do sada grb Brcko Distrikta bio grb BiH.
- travnik
#267 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Ova tri su definitivno vrh po maštovitosti
1. Ugljevik

2. Čajniče

3. Srbac

Mada ni mnogi ostali grbovi ne zaostaju puno za ovom velikom trojkom

1. Ugljevik

2. Čajniče
3. Srbac

Mada ni mnogi ostali grbovi ne zaostaju puno za ovom velikom trojkom
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#268 Re: Grbovi opština/općina u BiH
nije bio veci grb cajnica 
- nuraH
#269 Re: Grbovi opština/općina u BiH
svidja mi se znacenje ovog grbaOpćina Zenica ima grb i zastavu. Grb je četvrtasto polje s polukružnom osnovom uokvireno dvijema linijama čiji su debljina i međuprostor jednaki. Grb sadrži šest elemenata koji su prikazani linijama crne boje iste debljine. Lijevom stranom, prateći okvir polja grba, proteže se kontura rijeke Bosne, koju u donjem dijelu sijeku dvije horizontalne linije - simbol komunikacije. U preostalom dijelu polja grba prikazana su četiri simbola kružne forme koji predstavljaju (s lijeva na desno odozgo prema dolje) simbol Vranduka - sjeverne kapije grada i općine, jedan od šest križeva sa ploče Kulin - bana, ujedno i simbol kršćanstva, polumjesec - simbol islama i turskog perioda i ukršteni čekići - simbol rudarstva i teške industrije, a indirektno i simbol austro - ugarskog perioda.
-
Trebam te
#270 Re: Grbovi opština/općina u BiH
.vonSchtigliz wrote:Ovi nisu daleko promasili jer je orginalno ime za Srbac prije promjene bilo Svinjarevo, a ova svinja na grbu kao Srpska plemenita zivotinjachuchumbamayumbe wrote:Neka se niko ne nađe uvrijrđenim, ali ovo je grb opštine Srbac.
Nema dalje!
![]()
![]()
![]()
Zestoko nema sta,
.
-
stari grad Visegrad
#271 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Kuda idu divlje svinje?Trebam te wrote:.vonSchtigliz wrote:Ovi nisu daleko promasili jer je orginalno ime za Srbac prije promjene bilo Svinjarevo, a ova svinja na grbu kao Srpska plemenita zivotinjachuchumbamayumbe wrote:Neka se niko ne nađe uvrijrđenim, ali ovo je grb opštine Srbac.
Nema dalje!
![]()
![]()
![]()
Zestoko nema sta,![]()
![]()
![]()
.
- poznanik
#272 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Ova tema je odlično osmišljena i dobro dođe kao relaksacija i ugodna promjena od dnevno-političkih zamora, iako je na pdf. Politika, pa nemojmo je sada pokvariti bezveznim komentarima i rugalicama
Čini mi se da smo postavili sve postojeće grbove gradova i opština u BiH, ali bi u nastavku mogli raspravljati o njihovom nastanku, razlozima, povodima, istorijskim utemeljenjima, opravdanim ili ne, samo ne o politizaciji grbova, i pored činjenice da je prisutna.
Iskreno, ja ne vidim poseban razlog za ruganje grbu opštine Srbac, čini mi se da je jedan od rijetkih utemeljen na stvarnim prirodnim razlozima... Ako je razlog ruganju prikaz vepra, onda su neki zalutali ovdje...
Čini mi se da smo postavili sve postojeće grbove gradova i opština u BiH, ali bi u nastavku mogli raspravljati o njihovom nastanku, razlozima, povodima, istorijskim utemeljenjima, opravdanim ili ne, samo ne o politizaciji grbova, i pored činjenice da je prisutna.
Iskreno, ja ne vidim poseban razlog za ruganje grbu opštine Srbac, čini mi se da je jedan od rijetkih utemeljen na stvarnim prirodnim razlozima... Ako je razlog ruganju prikaz vepra, onda su neki zalutali ovdje...
-
neretvanac
#273 Re: Grbovi opština/općina u BiH
Opstina "istocni Mostar"- udaljena sat vremena autom od grada Mostara, prije se dodje do mora nego do gore...alternativni wrote:Ovi kraljevi nemaju stanovnistvo, samo SDS-ove glasace![]()
Inace lijep kraj, 90% zemlje su jos uvijek vlasnici Bosnjaci.
-
Konjanik
#274 Re: Grbovi opština/općina u BiH
chuchumbamayumbe wrote:Trnovo je lijepo
simboli Zavidovica , Maglaja i ovaj grb do sad su mi najbolji ..ljudski su priroda, mir ljepota nije kleronacionalizam
-
Konjanik
#275 Re: Grbovi opština/općina u BiH
chuchumbamayumbe wrote:Trnovo je lijepo
simboli Zavidovica , Maglaja i ovaj grb do sad su mi najbolji ..ljudski su priroda, mir ljepota nije kleronacionalizam