Ratna odšteta od RS

Locked
nokia6170

#251 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Zivo me zanima samo koji ce biti odgovor svih ovih silnih udruzenja kada ih upitaju: a zasto niste ranije tuzili, zasto ste cekali toliki niz godina? ko da gledam da ce reci: nismo imali para ili nismo vjerovali genocidnim sudovima :D

Samo im Alijagic sjebo koncept koji pokaza i dokaza da se i moglo i trebalo tuziti mnogo ranije.

Bosnjo uvijek nadje neki razlog da ne mrdne ispred TV-a i iz kafane...a ponekad i dzamije.
nokia6170

#252 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

willson wrote:Nokia , sjedilo se cekalo se na guzove i sada hajedmo pricati kako ce biti bolje cim se tuzi RS , pa moglo se to i davno uraditi ali neka bice medjunarodne presude i ko ce ici na njihov sud e sada kada su Alijagici dobili svi sanjaju eto miliona a zaboravljaju nema nista od tih tuzbi jer to ide sistemom spojenih posuda i Federacija i RS zavrse tuzene sada dodje do problema naplate , firme vecinom privatizirane ono sto ima nepokretne imovine u vlasnistvu i jednih i drugih mora se izuzeti da bi mogli organi vlasti funkcionisati nece valjda uzeti zgradu policije u naplati , posto ne tuzis fizicka lica nemas ni mehanizam zastite ne mozes ih zatvoriti i na kraju ujede vuk magarca jer ce svako da tuzi pa ce da bude izgorila ti kuca ali smo ti mi napravili novu kada si se vratio i sl.
Ma nije problem za kuce, jer po Annexu 7 Dejt. mir. sporazuma ugovorne strane (BiH, FBiH, RS) su preuzele obavezu da vrate prognane u njihove predratne domove, a tamo gdje to nije moguce da im naknade stetu. Samo sto se implementacija tog annexa uglavnom svela na povrat imovine...a malo se zazmirilo na ovo naknadjivanje stete gdje povrat nije moguc.

Donacije su glavni krivac mentalnog stanja postratnog bh (pogotovo bosnjackog) drustva, jer su nas navikle da nista ne radimo, lako zaradimo i samo cekamo da nam drugi rijese probleme. Medjutim, medjunarodna sisa je presusila, a dijete naraslo ne skinuvsi se sa nje, pa sad trazi novu, al domacu (jer domace je najbolje :D ) koja se ogleda u okasnjelim tuzakanjima svih vrsta kako "svojih", tako i "njihovih".
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#253 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Dado dijasporitus »

nokia6170 wrote:Zivo me zanima samo koji ce biti odgovor svih ovih silnih udruzenja kada ih upitaju: a zasto niste ranije tuzili, zasto ste cekali toliki niz godina? ko da gledam da ce reci: nismo imali para ili nismo vjerovali genocidnim sudovima :D

Samo im Alijagic sjebo koncept koji pokaza i dokaza da se i moglo i trebalo tuziti mnogo ranije.

Bosnjo uvijek nadje neki razlog da ne mrdne ispred TV-a i iz kafane...a ponekad i dzamije.
Moram reci da advokati u BiH nisu nikad bili spremni da izadju u susret zrtvama od samog pocetka. Svi advokati u BiH, a imam utisak da si i ti jedan od njih :D , traze avans i to pozamasan tako da jedan prosjecan Bosnjo koji jedva sebe ishranjuje i koji je debelo ostecen u ratu nemoze jos da trpi i advokata na grbaci. Nisu svi kao Alijagic ili nekolicina koja je mozda mogla da priusti pravne usluge pa su stisli ponos i pljunuli lovu. Moji roditelji su se tuzili jos od 1996 i ulagali i ono para sto su mukom i poniznim poslovima zaradjivali u Americi a i dan danas, 15 godina kasnije, jos uvijek se neki od njihovih tuzbi vuku po sudovima RS-a.

U drugim zemljama, u SAD-u za primjer, postoji princip Pro Bono rada advokata koji uzimaju slucajeve besplatno a koji imaju pozamasan potencijal povrata od odstete tako da neki advokati idu na rizik, predstavljaju zrtve besplatno ali za to uzmu i veliki procenat odstete kaznije, ako pobjede. Ako se ne varam taj koncept ne postoji u BiH. Ispravi me ako grijesim.

PS: Ukoliko si pravnik, advokat, moram da te pohvalim i da ti se zahvalim za kolicinu strucnog savjeta i vremena koji si ulozio na ovom forumu razjasnjavajuci pravne procedure i presude. To su sati koji bi se mogli dobro naplatiti :D
exliberal

#254 Re: Ratna odšteta od RS

Post by exliberal »

nokia6170 wrote:Ma nije problem za kuce, jer po Annexu 7 Dejt. mir. sporazuma ugovorne strane (BiH, FBiH, RS) su preuzele obavezu da vrate prognane u njihove predratne domove, a tamo gdje to nije moguce da im naknade stetu. Samo sto se implementacija tog annexa uglavnom svela na povrat imovine...a malo se zazmirilo na ovo naknadjivanje stete gdje povrat nije moguc.

Donacije su glavni krivac mentalnog stanja postratnog bh (pogotovo bosnjackog) drustva, jer su nas navikle da nista ne radimo, lako zaradimo i samo cekamo da nam drugi rijese probleme. Medjutim, medjunarodna sisa je presusila, a dijete naraslo ne skinuvsi se sa nje, pa sad trazi novu, al domacu (jer domace je najbolje :D ) koja se ogleda u okasnjelim tuzakanjima svih vrsta kako "svojih", tako i "njihovih".
Nokia....ja i ti se dosta cesto neslazemo u raspravama ali ovaj put si procitao moje misli pogotovo ovaj podebljani dio :thumbup:
Bosnolog

#255 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

Ovo je samo pocetak i dijelic nadolazecih tuzbi i presuda,izgleda da ce biti papreno plcena valikosrpska avantura zla u BiH.Desetine hiljada zrtava se sprema za masovno pokretanja tuzbi zamo iz dijaspore:
Court Ruling: Serbs must pay $5 billion in damages for Bosnian genocide victims http://www.bosniak.org/court-ruling-ser ... e-victims/
stari grad Visegrad

#256 Re: Ratna odšteta od RS

Post by stari grad Visegrad »

najbolje je suditi se u Strazburu, pa nek onda rs plati odstetu porodicama ubijenih civila, a prema tome sta Strazbur dosudi, silovanim i gradjanima Sarajeva za opsadu od 3,5 i zivot bezvrijedan i mogao se izgubiti svaki dan ko kao ruski rullet 3,5 u Sarajevu, Tuzli, a Visegradjnai da napisu tuzbu u Strazburu da im opstina Visgard isplati odstetu za ubijanja, odvajanja, traume, i unistenje kuca, silovanja... a tako i drugi gradovi, te za sve materijalne stete.
Ako se tuzba podnese rs oda mozda dobijet 100 km po ljudskom zivotu-mizerija.
Ovo dole nema veze sa ratnom odstetom vec je primjer iz Strazbura:
ФБиХ још ћути, камате пријете
Datum: 27.12.2010 23:00
Autor: В. К.
БAЊAЛУКA - Заступник Савјета министара БиХ у Суду за људска права у Стразбуру Моника Мијић казала је јуче "Гласу Српске" да још нема никаквих информација о спремности ФБиХ да исплати 65.000 евра на име материјалне и нематеријалне штете бившем официру ЈНA Бранимиру Ђокићу на основу пресуде тог суда.
Мијићева је додала да ће током идућих дана провјерити да ли је новац исплаћен оштећеном Ђокићу.
На основу пресуде, БиХ је остављен рок да до 4. јануара, односно три мјесеца од дана коначне пресуде Ђокићу исплати око 65.200 евра.
- Aко се пређе законски рок онда ће Влада ФБиХ бити дужна да исплати и законске камате. Aко се стекне утисак да ФБиХ одбија да исплати одштету, онда ћемо о томе обавијестити Савјет министара БиХ - рекла је Мијићева.
Појаснила је да, ако ФБиХ изрази вољу да плати суму коју је одредио Суд за људска права у Стразбуру, неће бити проблем да се пролонгира исплата новца.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#257 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Bosnolog wrote:Ovo je samo pocetak i dijelic nadolazecih tuzbi i presuda,izgleda da ce biti papreno plcena valikosrpska avantura zla u BiH.Desetine hiljada zrtava se sprema za masovno pokretanja tuzbi zamo iz dijaspore:
Court Ruling: Serbs must pay $5 billion in damages for Bosnian genocide victims http://www.bosniak.org/court-ruling-ser ... e-victims/

Abd pa bude nacina da se ova gore presuda i sprovede onda RS moze komotno kljuc u bravu. :D

PS: @nokia, sta ti mislis o ovoj gore presudi? :)
Bosnolog

#258 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

Dado dijasporitus wrote:
Evo i ja cu sad zalijepiti jos jednom odgovor ako mi obecas da ces ga ovaj put procitati. :D

Tuzilac tj BiH je izveo dva svjedoka, ekspertna i ocevidna Richard Dannatta britanskog oficira koji je bio stacioniran u BiH za vrijeme rata i Andras Riedlmayera ekperta za Otomansko kulturno nasledje na Balkanu. Razlog zasto bas oni je da bi se moglo uvezati ono sto je vec dosudjeno na ICTY sa Srbijom te da bi se prosirila presuda za genocid i za ostali dio BiH, ne samo Srebrenicu. Predhodno je ICTY izvrsio ispitivanje na stotine svjedoka i iako nisam pravnik vjerujem da ponovno ispitivanje tih svjedoka ne bi donijelo nista novo i mozda bi jos i stetilo procesu. Ali tebi ocito to nije dovoljno kad je u pitanju ova tuzba jer se ne uklapa u tvoju pljuvacku misiju iako konstanto i kotradiktorno koristis iste ICTY presude kad ti god zatreba. :mrgreen:

Kroz maglu se sjecam te emisije sa Senadom. Mislim da se upravo radi o dokumentima koje je Beograd poslao u ICTY za sudjenje Milosevicu a koje je po dogovoru sa Carlom Del Ponte tim istim dokumentima ogranicio koristenje samo i iskljucivo za slucaj Milosevic. Opet ne znam kako je taj dogovor uopste bio legalan ali BiH je trazila od Medjunarodnog suda pravde da skinu ogranicenja sa tih dokumenata i prihvate ih kao dokaze, sto je sud u vise navrata odbio.

Ali mi je najmilije sto mene zoves propagatorom i jos me poredis sa onim iz Banja Luke. Evo da ti bude muka da znas da jesam iz Banja Luke :-) :D
( :roll: :roll: :roll: )

Ta dva svjedoka odnosno ekspert za Otomansko naslijede na Balkanu Andras Riedlmayera je mogao samo da prica o historijskim cinjenicama ali to nema veze sa tuzbom i svjedocenjem prezivjelih zrtava odnosno nekog ko bi posvjedocio ucesce i odgovrsnost Srbije i njenih formacija u agresiji i genocidu na RBIH i Bosnjake,to jest onog sto se desilo,Sam si potvrdio da nije bio izveden niti jedan svjedok(osim ta dva kako kazes eksperta koji nisu nosta pomogli dokazivanju odgovornosti i umjesanosti Srbije i CG u agresiju odnosno genocid za sto su bili optuzeni)u dokaznom postupku sto mi je potvrdio i Boyl koji je svo vrijeme pratio tok sudenja i on mi je rakao da je neshvatljivo da se Softic odlucio na taj korak sto je nezabiljezeno u pravosudu da se za tako vazno sudenje koristio kao dokazni materijal postojece presude izrecena protiv pripadnika VRS i drugih odgovornih od strane haskog suda,...

On smatra ali i mnogi drugi da je Tuzba sabotirana od strane Tihica i Softica i sumnja da je napravljen neki dogovor iza zavjese o ishodu presude da bi Srbija bila oslobodena placanja desetine milijardi dolara odstete za ono sto je odgovorna.Tihic javno izjavljivao za vrijeme toka sudenja da zrtve ne interesje novac vec moralna satisfakcija cije odluke suda ni danas Srbija nije ispostovala a to je isporuka odgovornih Mladica kao donosenje nedorecene rezolucije u srbijanskom parlamentu cime je priznala svoju krivicu u agresiji na RBiH te naknadnim pisanim dokumentom priznala, kada je trazila isporuku Ganica cime je priznala da je bila u vojnom sukobu sa RBiH sto je takode jedan od veoma vaznih dokumenata na koji se treba pozvati za vrijeme revizije tuzbe.

Boyl savjetuje da se izvrsi zestok pritisak na Sarajevo od strane svih udruzenja i zrtava rata da se pokrene revizija postojece tuzbe i presude na sto imamo pravo nakon presude generalu Perisicu i Stanisicu te drugih presuda koje su se vec desile od strane haskog suda te naknadno prikupljene dokaze i priznanja Srbije koje imamo.Sud bi morao da donese novu presudu koja bi bila osnov za pokretanje naplate ratne reperacije od strane zrtava i drzave BiH za koje je Srbija odgovorna.Svako kome je kuca spaljena,opljackana ukljucujuci i ono sto je imao u kuci od pokretne imoviene i svega drugog sto je izgubio ili prezivio on i njegova uza porodica,treba i ima pravo za nadoknadu stete i izgubljnih clanova porodice,......
nokia6170

#259 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Dado dijasporitus wrote:
nokia6170 wrote:Zivo me zanima samo koji ce biti odgovor svih ovih silnih udruzenja kada ih upitaju: a zasto niste ranije tuzili, zasto ste cekali toliki niz godina? ko da gledam da ce reci: nismo imali para ili nismo vjerovali genocidnim sudovima :D

Moram reci da advokati u BiH nisu nikad bili spremni da izadju u susret zrtvama od samog pocetka. Svi advokati u BiH, a imam utisak da si i ti jedan od njih :D , traze avans i to pozamasan tako da jedan prosjecan Bosnjo koji jedva sebe ishranjuje i koji je debelo ostecen u ratu nemoze jos da trpi i advokata na grbaci. Nisu svi kao Alijagic ili nekolicina koja je mozda mogla da priusti pravne usluge pa su stisli ponos i pljunuli lovu. Moji roditelji su se tuzili jos od 1996 i ulagali i ono para sto su mukom i poniznim poslovima zaradjivali u Americi a i dan danas, 15 godina kasnije, jos uvijek se neki od njihovih tuzbi vuku po sudovima RS-a.

U drugim zemljama, u SAD-u za primjer, postoji princip Pro Bono rada advokata koji uzimaju slucajeve besplatno a koji imaju pozamasan potencijal povrata od odstete tako da neki advokati idu na rizik, predstavljaju zrtve besplatno ali za to uzmu i veliki procenat odstete kaznije, ako pobjede. Ako se ne varam taj koncept ne postoji u BiH. Ispravi me ako grijesim.

PS: Ukoliko si pravnik, advokat, moram da te pohvalim i da ti se zahvalim za kolicinu strucnog savjeta i vremena koji si ulozio na ovom forumu razjasnjavajuci pravne procedure i presude. To su sati koji bi se mogli dobro naplatiti :D
hvala u svakom slucaju, ali ja nista ne radim drugo no svi ostali ovdje....izrazavam svoje misljenje. to sto se ono ponajcesce dotice i profesije kojom se bavim, odnosno prava kao nauke, ne cini me nista posebnijim od drugih ovdje.

mislim da bi svako od nas trebao pomoci (savjetom, misljenjem itd) gdje moze i pisati tako da se ne stidi bilo kojeg svog komentara nakon 2,3 ili 10 godina.

p.s. a za ovaj tvoj predmet sto se vuce 15 godina kako kazes po RS sudovima, javi mi se na pp sa detaljima.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#260 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Dado dijasporitus »

Bosnolog wrote:
Dado dijasporitus wrote:
Evo i ja cu sad zalijepiti jos jednom odgovor ako mi obecas da ces ga ovaj put procitati. :D

Tuzilac tj BiH je izveo dva svjedoka, ekspertna i ocevidna Richard Dannatta britanskog oficira koji je bio stacioniran u BiH za vrijeme rata i Andras Riedlmayera ekperta za Otomansko kulturno nasledje na Balkanu. Razlog zasto bas oni je da bi se moglo uvezati ono sto je vec dosudjeno na ICTY sa Srbijom te da bi se prosirila presuda za genocid i za ostali dio BiH, ne samo Srebrenicu. Predhodno je ICTY izvrsio ispitivanje na stotine svjedoka i iako nisam pravnik vjerujem da ponovno ispitivanje tih svjedoka ne bi donijelo nista novo i mozda bi jos i stetilo procesu. Ali tebi ocito to nije dovoljno kad je u pitanju ova tuzba jer se ne uklapa u tvoju pljuvacku misiju iako konstanto i kotradiktorno koristis iste ICTY presude kad ti god zatreba. :mrgreen:

Kroz maglu se sjecam te emisije sa Senadom. Mislim da se upravo radi o dokumentima koje je Beograd poslao u ICTY za sudjenje Milosevicu a koje je po dogovoru sa Carlom Del Ponte tim istim dokumentima ogranicio koristenje samo i iskljucivo za slucaj Milosevic. Opet ne znam kako je taj dogovor uopste bio legalan ali BiH je trazila od Medjunarodnog suda pravde da skinu ogranicenja sa tih dokumenata i prihvate ih kao dokaze, sto je sud u vise navrata odbio.

Ali mi je najmilije sto mene zoves propagatorom i jos me poredis sa onim iz Banja Luke. Evo da ti bude muka da znas da jesam iz Banja Luke :-) :D
( :roll: :roll: :roll: )

Ta dva svjedoka odnosno ekspert za Otomansko naslijede na Balkanu Andras Riedlmayera je mogao samo da prica o historijskim cinjenicama ali to nema veze sa tuzbom i svjedocenjem prezivjelih zrtava odnosno nekog ko bi posvjedocio ucesce i odgovrsnost Srbije i njenih formacija u agresiji i genocidu na RBIH i Bosnjake,to jest onog sto se desilo,Sam si potvrdio da nije bio izveden niti jedan svjedok(osim ta dva kako kazes eksperta koji nisu nosta pomogli dokazivanju odgovornosti i umjesanosti Srbije i CG u agresiju odnosno genocid za sto su bili optuzeni)u dokaznom postupku sto mi je potvrdio i Boyl koji je svo vrijeme pratio tok sudenja i on mi je rakao da je neshvatljivo da se Softic odlucio na taj korak sto je nezabiljezeno u pravosudu da se za tako vazno sudenje koristio kao dokazni materijal postojece presude izrecena protiv pripadnika VRS i drugih odgovornih od strane haskog suda,...

On smatra ali i mnogi drugi da je Tuzba sabotirana od strane Tihica i Softica i sumnja da je napravljen neki dogovor iza zavjese o ishodu presude da bi Srbija bila oslobodena placanja desetine milijardi dolara odstete za ono sto je odgovorna.Tihic javno izjavljivao za vrijeme toka sudenja da zrtve ne interesje novac vec moralna satisfakcija cije odluke suda ni danas Srbija nije ispostovala a to je isporuka odgovornih Mladica kao donosenje nedorecene rezolucije u srbijanskom parlamentu cime je priznala svoju krivicu u agresiji na RBiH te naknadnim pisanim dokumentom priznala, kada je trazila isporuku Ganica cime je priznala da je bila u vojnom sukobu sa RBiH sto je takode jedan od veoma vaznih dokumenata na koji se treba pozvati za vrijeme revizije tuzbe.

Boyl savjetuje da se izvrsi zestok pritisak na Sarajevo od strane svih udruzenja i zrtava rata da se pokrene revizija postojece tuzbe i presude na sto imamo pravo nakon presude generalu Perisicu i Stanisicu te drugih presuda koje su se vec desile od strane haskog suda te naknadno prikupljene dokaze i priznanja Srbije koje imamo.Sud bi morao da donese novu presudu koja bi bila osnov za pokretanje naplate ratne reperacije od strane zrtava i drzave BiH za koje je Srbija odgovorna.Svako kome je kuca spaljena,opljackana ukljucujuci i ono sto je imao u kuci od pokretne imoviene i svega drugog sto je izgubio ili prezivio on i njegova uza porodica,treba i ima pravo za nadoknadu stete i izgubljnih clanova porodice,......
Maksime, hajde ucini mi uslugu pa barem jednom procitaj transkripte sa sudjenja ako zelis da se dalje upustas u ovu temu, jer divizija vise nemoze da trpi :D .

Neznam koga si ti htio da vidis kao svjedoka ali svima je jasno da Mujo iz Kalesije puno bolje zna o komandnoj organizaciji, hijerarhiji i administrativnim procedurama JNA nego neki tamo vojni strucnjak koji je kompletnu karijeru posvetio izucavanju vojnih organizacija ukljucujuci i izucavanje svih vojski na prostoru bivse Yu. I svi znamo da svaka Mirsada moze puno lakse da objasni medjunarodnom sudu sta rusenje hiljade dzamija predstavlja u antropoloskom vidu i kako se veze za genocid.

Ja stvarno nemam vise sta da ti kazem.
nokia6170

#261 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote:
Bosnolog wrote:Ovo je samo pocetak i dijelic nadolazecih tuzbi i presuda,izgleda da ce biti papreno plcena valikosrpska avantura zla u BiH.Desetine hiljada zrtava se sprema za masovno pokretanja tuzbi zamo iz dijaspore:

Abd pa bude nacina da se ova gore presuda i sprovede onda RS moze komotno kljuc u bravu. :D

PS: @nokia, sta ti mislis o ovoj gore presudi? :)
Ta presuda predstavlja zasiguno subjektivnu satisfakciju svima onima koji su bili zrtve (na ovaj ili onaj nacin) rezima Radovana Karadzica i njegovog ceda zvanog RS.

Najbitnija stvar u cijeloj ovoj prici sa tom presudom je njen domasaj. Vjerujem zasigurno da sam Karadzic nema ta sredstva, mada isto tako vjerujem da i ima odredjena sredstva po nekim offshore racunima (kipar, lihtestajn, austrija, svicarska, kajmanska otocja itd) za koja javnost ne zna (kao i sto milosevic ima milijardu eura na racunu na kipru).

Ukoliko kojim slucajem Karadzic ima neki racun u SAD-u, onda se po osnovu te presude moze naplatiti onoliko koliko ima na tom racunu.

Drugi nacin je da se po osnovu te presude naplati sa Karadzicevog racuna u nekoj drugoj drzavi (van SAD-a) gdjeon drzi novac, ali tu moraju biti ispunjene dvije pretpostavke...da se prvo posjeduje takva provjerena informacija, a drugi uslov je da postoje uspostavljene veze izmedju SAD-a i te konkretne drzave u pogledu implementacije takvih presuda.

E sad, najteze je u biti naplatiti ovu presudu sa racuna budzeta RS-a (ovih dana RS je postala ocigledno najpozeljnija i najskuplja kurva koju svak hoce da guzi...ali to je logicno posto je ta ista RS ucinila mnogo vece zlo tim istima od samog tuzakanja).

Mislim da mi (BiH) nemamo uspostavljen odnos sa SAD-om u pogledu priznavanja njihovih presuda.

Pade mi na pamet sljedeca stvar. Vjerujem da ste vi svi u SAD-u (koji ste protjerani iz Bosne) vec postali svi americki drzavljani i dobili pasose SAD. Formalno vi ste sada Amerikanci. Pa mozda postoji mogucnost da to iskoristite i obratite se nadleznim vlastima SAD-a da zastiti prava svojih vlastitih drzavljana.

Pred medjunarodnim sudom pravde drzava moze pokrenuti postupak u ime grupe svojih gradjana (drzavljana) ukoliko neka druga drzava krsi neke obaveze. Danasnja RS je pravni sljednik ratne RS, a danasnja RS je dio drzave Bosne i Hercegovine. Djelovanje predsjednika RS je djelovanje same RS, a djelovanje RS je djelovanje BiH po medjunarodnom pravu. Potpisivanjem Dejt. mir. sporazuma, Bosna i Hercegovina kao medj. priznat subjekt je preuzela sve obaveze koje su nastale u periodu 92-95, kao i sve naknadno utvrdjene obaveze vezane za taj period.

Mozda teoretski nije nemoguce da SAD tuzi BiH za naknadu stete pred Medj. sudom pravde, po slicnom principu kao i sto se tuzi BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Mozda zvuci ovaj moj prijedlog pomalo nepatriotski, ali patriotizam se moze ogledati i u cinjenici da tuzenje ima za posljedicu promjenu ili dokidanje trenutnog stanja.

Ako je definicija bh patriotizma promjena trenutnog stanja, onda je svako djelovanje u tom pravcu (ukljucujuci i tuzenje same drzave) patriotsko. Npr. Sejdic i Finci su po tim kriterijima velike petriote, jer su svojom upornoscu izdjestvovali da se na dnevni red promjena diskriminatorskog ustava.

Koji se to bh patriotski politicar moze pohvaliti da je uspio staviti na dnevni red promjenu trenutnog ustava kao uslov evro-atlanstkim integracijama?
pojedinac

#262 Re: Ratna odšteta od RS

Post by pojedinac »

nokia6170 wrote:Mozda zvuci ovaj moj prijedlog pomalo nepatriotski, ali patriotizam se moze ogledati i u cinjenici da tuzenje ima za posljedicu promjenu ili dokidanje trenutnog stanja.
:thumbup:

@nokia6170

Mislim da je to čak i više od patriotizma, jer nekažnjen zločin kao posljedicu ima ohrabrivanje zločinca da ponovo u budučnosti učini isti zločin.
Last edited by pojedinac on 29/12/2010 10:04, edited 1 time in total.
nokia6170

#263 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

willson wrote:Nokia mozemo mi to probati ali opet je stvar teritorijalne nadleznosti i kada bi bilo pritiska, pritsak bi bio na cijelu BiH a ne samo na jedna dio sada da je Coca-Cola pripala srbima pa oni zatezali i koristili je bespravno ne sekiraj se vec bi se nasao" neko "koga bi pro-bono zastupao slucajno citav advokatski tim kojem je Coca -Cola najveci klijent , amerika ti se umjesa ako je to intres odredjenog sloja njenih gradjana , evo u Meksiku gomile amerikanaca imaju kuce ali nisu vlasnici nego ih iznajmljuju na 99 godina mislis da je amerika ikada probala da poduzme nesto protiv te diskriminacije , fabrike to ti je druga prica probaj da sindikat pokrene strajk u firmi u americkom vlasnistvu najednom vodje sindikata i strajka zavrse isti dan u zatvoru ko pedofili i sl. ili ih pojede mrak i to sve u aranzmanu meksicke policije .
Pa nije nuzno da cijeli teret padne na budzet Bosne i Hercegovine, jer i presude Evropskog suda za ljudska prava ne padaju na teret Bosne i hercegovine, vec na teret one administrativne jedinice koja je dovela do krsenja necijeg prava.

Npr. gospodja Jelicic je tuzila drzavu BiH u Strazburu zbog necega za sto je u biti kriva RS. Tacno je da je Evropski sud za ljudska prava rekao u presudi da je Bosna i Hercegovina prekrsila Evropsku konvenciju i naredio Bosni i Hercegovini da isplati 130 000 KM gospodji Jelicic, ali je to nakraju isplatila RS iz svog budzeta...tako je isto i sa Djokicem protiv Bosne i Hercegovine gdje je Evropski sud rekao da je Bosna i Hercegovina odgovorna i njoj naredio da isplati 120 000 KM, ali je Federacija BiH ta koja mora isplatiti to na terenu Djokicu.
Bosnolog

#264 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

Dado dijasporitus wrote: Maksime, hajde ucini mi uslugu pa barem jednom procitaj transkripte sa sudjenja ako zelis da se dalje upustas u ovu temu, jer divizija vise nemoze da trpi :D .

Neznam koga si ti htio da vidis kao svjedoka ali svima je jasno da Mujo iz Kalesije puno bolje zna o komandnoj organizaciji, hijerarhiji i administrativnim procedurama JNA nego neki tamo vojni strucnjak koji je kompletnu karijeru posvetio izucavanju vojnih organizacija ukljucujuci i izucavanje svih vojski na prostoru bivse Yu. I svi znamo da svaka Mirsada moze puno lakse da objasni medjunarodnom sudu sta rusenje hiljade dzamija predstavlja u antropoloskom vidu i kako se veze za genocid.

Djelujes mi sve vise frustriran,mozda te brine revizija tuzbe protiv Srbije,...... :razz:

Ti pojma nemas koliko vidim a ni sebi ne mozes pomoci,Dovoljno ti lutas u svom zatvorenom i zacaranom krugu,... Svakako si se nakacio da siris defetizam na ovoj temi u vezi prava i puta onih koji ce da traze svoja prava a koja im pripadaju.Vidis da se moze tuziti i van BiH,primjer presude po tuzbi familije iz Foce,A evo i ova presuda u Americi,...

Doci ce se i do Strazbura,...... ;-)

Ja bih rekao da si ti glasnogovornik i promotor onih koji ce se suociti sa sve vecim brojem tuzbi pa u i oni frustrirani kao ti.....

Uzmi Softica mozda ti pomogne u tvom slucaju on je ekspert,.....!
muha_sa

#265 Re: Ratna odšteta od RS

Post by muha_sa »

pojedinac wrote:
nokia6170 wrote:Mozda zvuci ovaj moj prijedlog pomalo nepatriotski, ali patriotizam se moze ogledati i u cinjenici da tuzenje ima za posljedicu promjenu ili dokidanje trenutnog stanja.
:thumbup:

@nokia6170

Mislim da je to čak i više od patriotizma, jer nekažnjen zločin kao posljedicu ima ohrabrivanje zločinca da ponovo u budučnosti učini isti zločin.
:thumbup: :thumbup:

to je bit svega---meni niko ne može platit strah u očima moje djece tokom cetverogodišnjeg svakodnevnog granatiranja
-niko ne može lovom platit majci kojoj su trojicu sinova pobili............

jednostavno--moralna satisfakcija i škola nekom ko bi pokušao da slicno ponovi.------- a nece da nece bit pokušaja :-) živimo život i gledamo omladinu kako na utakmicama mašu transp..arentima sa monstuoznim natipisima--haman,sve djecurlija koju roditelji pumpaju za nastavak nedovršenog posla.

-samo su se malo zajebali--nema više vježbi oko SA..nit okretanja leđa kontajuci--nece oni-oni su naše komše.
BHCluster

#266 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

willson wrote:
Bosnolog to su samo moralne pobjede i nista vise to ti je kao da Srbi odu u Rusiju ili cak u Srbiju i tuze Federaciju /drzavu BiH za granatiranje npr. Ilidze ili Mrkonjic Grada . Jer mi ne priznajemo presude stranih sudova osim razvoda i sklapanja braka nasi drzavljana pred stranim sudovima bas iz tog razloga . A onda postoji nesto sto se zove stvarna i teritorijalna nadleznost suda a niti sud u Francuskoj niti sud u USA ostvaruju ta dva elementa . Da bi isao do Strazbura moras iscrpiti sve mogucnosti pred sudovima u BiH ono opstinski sud pa kantonalni pa Vrhovni Sud BiH i tek onda imas mogucnost ( ne znaci i osnovu) da se zalis Strazburu koji opet nije duzan prihvatiti tuzbu moze je razmotriti i odbaciti zato tri puta reci hop a jednom skoci .
Nokia je advokat a ja nisam pa moze da me ispravi .
To bih sve imalo smisla da sudovi u Srbiji nisu pristrani a posto jesu :lol: :lol: :lol: :lol:
BHCluster

#267 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

Sto se tice presude Kardzicu u SAD-u fino vam pis:
According to legal opinions, if it is established that Karadzic does not have sufficient property, the indemnification could be sought from Republika Srpska, which he was at the helm of at the time the crimes were committed.
Prema tome ovo je samo pocetak...
nokia6170

#268 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

BHCluster wrote:Sto se tice presude Kardzicu u SAD-u fino vam pis:
According to legal opinions, if it is established that Karadzic does not have sufficient property, the indemnification could be sought from Republika Srpska, which he was at the helm of at the time the crimes were committed.
ja bi volio nekad da se kaze precizno koji su to tacno "legal opinions".

Nekako mi ovo zvuci kao ono nase "po zakonu", a kad ga pitas kojem zakonu, onda dodje samo sutnja
BHCluster

#269 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

nokia6170 wrote:
BHCluster wrote:Sto se tice presude Kardzicu u SAD-u fino vam pis:
ja bi volio nekad da se kaze precizno koji su to tacno "legal opinions".

Nekako mi ovo zvuci kao ono nase "po zakonu", a kad ga pitas kojem zakonu, onda dodje samo sutnja
Da je upitanju BiH to bi bilo uredu ali upitanju je pravni sistem SAD-a prema tome.
nokia6170

#270 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

BHCluster wrote:
Da je upitanju BiH to bi bilo uredu ali upitanju je pravni sistem SAD-a prema tome.
Slazem se, ali koji su to precizno "legal opinions". Pa ne mogu visiti u zraku, mora i njih neko dati i napisati.

To isto kad kazes prema praksi Evropskog suda za ljudska prava to je tako i ne moze biti drugacije...a ja te onda pitam kojoj praksi, na osnovu koje presude....a ti pocnes opet meni isto: pa prema praksi :-)
BHCluster

#271 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

willson wrote:
BHCluster wrote:e]

Da sudski sistem Amerike . Pa tako ja mogu tuziti u Bosni bilo kojeg amerikanca koji mi se ne svidja i znas sta mogu sa tom presudom mu uciniti?
Obrisati dupe.
Nije rijec o nekom "amerikancu" koji je osuden u BiH, nego o Predsjedniku Republike Srpske koji je osuden u SAD-u i mora platiti odstetu a ako nije u mogucnosti to ce uraditi RS.
Bosnolog

#272 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

willson wrote:
Bosnolog wrote:
Dado dijasporitus wrote: Maksime, hajde ucini mi uslugu pa barem jednom procitaj transkripte sa sudjenja ako zelis da se dalje upustas u ovu temu, jer divizija vise nemoze da trpi :D .

Djelujes mi sve vise frustriran,mozda te brine revizija tuzbe protiv Srbije,...... :razz:

Ti pojma nemas koliko vidim a ni sebi ne mozes pomoci,Dovoljno ti lutas u svom zatvorenom i zacaranom krugu,... Svakako si se nakacio da siris defetizam na ovoj temi u vezi prava i puta onih koji ce da traze svoja prava a koja im pripadaju.Vidis da se moze tuziti i van BiH,primjer presude po tuzbi familije iz Foce,A evo i ova presuda u Americi,...

Doci ce se i do Strazbura,...... ;-)

Ja bih rekao da si ti glasnogovornik i promotor onih koji ce se suociti sa sve vecim brojem tuzbi pa u i oni frustrirani kao ti.....

Uzmi Softica mozda ti pomogne u tvom slucaju on je ekspert,.....!
Bosnolog to su samo moralne pobjede i nista vise to ti je kao da Srbi odu u Rusiju ili cak u Srbiju i tuze Federaciju /drzavu BiH za granatiranje npr. Ilidze ili Mrkonjic Grada . Jer mi ne priznajemo presude stranih sudova osim razvoda i sklapanja braka nasi drzavljana pred stranim sudovima bas iz tog razloga . A onda postoji nesto sto se zove stvarna i teritorijalna nadleznost suda a niti sud u Francuskoj niti sud u USA ostvaruju ta dva elementa . Da bi isao do Strazbura moras iscrpiti sve mogucnosti pred sudovima u BiH ono opstinski sud pa kantonalni pa Vrhovni Sud BiH i tek onda imas mogucnost ( ne znaci i osnovu) da se zalis Strazburu koji opet nije duzan prihvatiti tuzbu moze je razmotriti i odbaciti zato tri puta reci hop a jednom skoci .
Nokia je advokat a ja nisam pa moze da me ispravi .
Dobar dio tih ljudi koji tuzi su vec drzavljani stranih drzava,na desetine hiljda je potencijalnih tuzbi koje ce ici prema sudovima,neki vjerovatno prema BiH a neki u Strazbur ili domacim sudovima gdje zive a koji traze odstetu kao drzavljani drzava sa novom adresom,....To se moze sve ispostaviti BiH da se isplate odstete odnosno onoj strani koja je odgovorna,.....Karadzic ima koliko znam kucu na Palama i nekretnine do kojih se moze doci ako je neko tuzi njega odnosno genocidna Sumska koja je sve to pocinila.

Tuzbe ce ici protiv opstina odakle su ljude protjerali i zlo nacinili,odnosno cetnickom Ausvicu u BiH ali i protiv Srbije i Hrvatske,...Te presude nisu samo moralan pobjeda to ce se i materijalizovati.Postoje predstavnistva genocidne po Evropi koja se konfiskuju pa se prodaju na javnim aukcijama,...Svaka presuda nosi svoju tezinu,......Ratni zlocin ne zastarjeva sto je najbitnije,slijedi lagano mezetenje i rasturanje guzova velikosrpskim divljacima i sumljacima koje ce biti gore od bombardovanja i ratovanja,....

Djeca cije su roditelje pobili ili protjerali skupa s njima kada su bili dijeca sada zavrsavaju prestizne univerzitete po Svijetu,ukljucujuci i advokaturske medunarodnog prava,tako nemaoj da brines za nacin naplate odstete tek prva generacija odrasta van BiH.Primjera radi u britanskom kabinetu ministra vanjskih poslova,jedan od najblizih savjetnika je mlada dama iz Zepe inace Bosnjakinja koja je protjerana koa dijete iz tog istocnobosanskog gradica a sada radi kao savjetnik ministra vanjskih poslova jedne od najutjecajnih zemlaja na Svijetu o cemu su mediji u Serviji kukali,Pretpostavljas da joj ne treba neka pomoc i savket sta treba reci kada je u pitanju odnos Britanije prema BiH i regiji...... ;-)

Najoblja skola su nam Jevreji i njihva sudbina.Trebas da znas da sada nakon toliko godina jevrejski lobi trazi da se ude u trag pokradenog bankovnog blaga u zlatnim polugama pa su cak trazili da i Vatikana otvori svoje Sefove jer je izgleda dio i kod njih zavrsio. Ovaj dokumentarac je djelo sina Jevreja ciji otac je kao dijete prezivio Holokaust,ovo je bio jedan od najgledanijih dokumentaraca na PBS u Americi,.... http://www.youtube.com/watch?v=w7cZuhqSzzc
Frankyee

#273 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Frankyee »

Frankyee wrote:Da li neko zna postoji li neka presuda za krivicno dijelo koja bi mogla da pokrije rusenje dzamija u BL, protjerivanje stanovnistva, ubijanje i slicno ?

Zar nije na sudu bilo presuda za Kupresanina, i jos neke iz Banja Luke ?
Da li neko zna odgovor?
Frankyee

#274 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Frankyee »

Nakon malo trazenja po netu nasao sam nesto sto moze posluziti da IZ digne nove tuzbe za rusenje dzamija u BL, vidi slucaj Brdjanin na ICTY, osudjen na 30 godina, on je imao de fakto vlast u RS i na osnovu ove presude mogu se mnogi zaliti za otpustanje, maltretiranje, skracenu slobodu kretanja i slicno. Svi logorasi, stanovnici Krajine ( Kozarac, i slicno )

slobodni prevod boldiranog "rusenje i oduzimanje ne Srpske imovine i vjerskih institucija"

isjecak predsude koji se odnosi na Krajinu dakle pokriva i rusenje Dzamija u BL. Nadam se da nije u pitanju neki specifican akt, to jest da li se moze pod ovo nakaciti sve ono sto se desavalo u Krajini.?

The Trial Chamber found that the campaign of persecution against Bosnian Muslims and Bosnian Croats
included killings, torture, physical violence, rapes and sexual assaults, constant humiliation and
degradation, destruction and appropriation of non-Serb property and institutions dedicated to religion,
deportation and forcible transfer, and the denial of fundamental rights, namely the denial of the
fundamental rights to employment, freedom of movement, right to proper medical care and proper
judicial process. The Trial Chamber was further satisfied that the acts were discriminatory in fact and
were committed by the perpetrators with the requisite discriminatory intent on racial, religious and
political grounds
.

http://www.icty.org/x/cases/brdanin/cis ... nin_en.pdf
BHCluster

#275 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

willson wrote: A gdje si ti to procitao ?

Nigdje to nije navedeno nego je receno da je praksa da ako on ne moze platiti onda bi se moglo traziti da plati RS .
Drugo bi bilo da je receno ako on ne plati mora platiti RS ?
Onda nema sud nadleznost a on nije nikada imao sansu da se brani tako da je povrijedjeno pravilo zakonitosti . Jer sudski sistem ovdje pociva na tome da svako ima paravo da se suoci sa svojim optuziteljima on se nikada nije suocio i znalo se da tu nema para nego samo sadisfakcija da je sud donio odluku . I sta ce mu uraditi ako ne plati ?
Zabranit ce mu ulaz u Ameriku , zaplijeniti imovinu u Americi koju nema ?
Izvrsice invazija na BL ? Oni kazu nemam da platim to ti je ono ako ja vas platim onda ce ostali gladovati i humanitaran kriza plus nestabilnost u regionu ,
I kada moras placati ostetu i tada se gleda kod odredjivanja visine kako ce se osteta odraziti na cjelokupno stanje to jeste nemoze se izreci osteta u visini ili rata iste koja ce nevine staviti u nezavidan polozaj da ti pojednostavim ti zgazis nekoga autom i taj te tuzi i dobije ostetu od pet miliona nece niko uzeti svu tvoju platu i dati mu nego se kaze on , zena djete zive od te plate koja iznosi pet hiljada dolara stan ga kosta dvije hiljade , auto hiljadu , hrana hiljadu troskovi zene i djeteta 700 dolara znaci on moze davati 300 dolara po ceku jer ako si ti izazvao saobracajnu nesrecu nije je izazvala tvoja supruga i djete i oni ne mogu biti kaznjeni i uskracen im zivot kakav su do sada zivjeli .
Isto ti je to RS ako plati vise od odredjenog iznosa onda ne moze isplatiti penzije , kupit vakcine za djecu znaci nevini su kaznjeni i od toga nema nista.
Ovo je sve zamlacivanje i ublehe koje su dovele da se 15 godina kasnije stanje zabetoniralo umjesto da us udruzenaja gradjana se organizovala pa umjesto izgradnje vila po Bosni da su se time novcem ulagali i kupovali firme i poslovne prostore u gradovima iz kojih su prognani savake godine jedna firma pet poslovnih prostora danas bi manjine u svojim rodnim gradovima imale 15 firmi i 75 poslovnih objekata u kojima rade povratnici ali i oni sto nisu nigdje isli pa hajde da vidim ko ce to baciti bombu na povratnicku kucu kada taj isti sa ostalim povratincima zaposljava par stotina ili hiljadu pripadnika vecinske skupine u tom mjestu .
Ovako ce proci jos 15 godina i oni koji bi se vratili ce izumrijeti ostace njihova djeca koja su odrasla negdje drugo i koji neku drugu drzavu ili grad zovu domom .
Tako se to radi i dan danas na sudovima u SAD-u kada nasljednici onih Jevreja koji su stradali u Ausvicu ili negdje drugo od strane Nacisticke njemacke dobivaju presude u njihovu korist naravno sa valjanim dokazima i sta mislis ko ih isplacuje?

A to sto onebih imali para da plate pa ko ih je tjero da cine te zlocine ako nemogu da plate odstete to je jednostavno njihov problem, a posto i sam Karadzic kaze da je vodio "Sveti rat" onda neka mu pomognu oni koji su ga podrzavali u tome opet njegov problem. A sto se tice ove parnice on (Kasradzic) poslje hapsenja je odbio zalbu na ovu presudu iz svojih razloga to jeste jer nije imao dokaza da dokaze da nije kriv kao i u slucaju Ejup Ganic sto je srbija odbila da se zali iz "svoga" razloga.

Na kraju krajeva don't do the crime if you can't do the time!
Locked