kad sam bio mali

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bez_ideje

#251 Re: kad sam bio mali

Post by bez_ideje »

ljubav_aha wrote:
astrid wrote:..nastavak sa 3.strane :-)

Kad sam bila mala šišali me na onu famoznu "tuta"frizuru :skoljka: ,a kad sam malčice porasla ,šišala se na "lokice" :D
Redovno gledala crtani u 19:15,a nedjeljom naveče "Sport Bili","Pčelica Maja".....
Sjećam se da sam nedjeljom redovno gledala film "Tarzan gospodar džungle",pa poslije filma park je uglavnom zbog urilka podsjećao na džunglu :-)
Tata mi u robnoj kući "Sarajka"kupio vake Image :-) role,a kasnije one Disco :)..Što su ove Disco bile hit :)
izgleda da smo ista generacija 70i neke :thumbup:

zar nisi imala "kocnice" na rolama,kod mojih su bile ogromne crvene gume,naravno,prednji dio rola :-D
JAo,pa ovo sam i ja imala.......doduse kad je tek rat zavrsio...bio pun podrum ovih i onih disko rola....sa ovim si mogao samo uz zivu ogradu da talizas....s onim disko se moglo kako-tako (moje bile zute s crvenim kocnicama)......
A onda su dosle in-line skates.....plasticne,na pijaci na Otoci :mrgreen:
Tih smo oderali 3-4 za godinu,dok se skroz tockovi ne raspadnu....
ljubav_aha

#252 Re: kad sam bio mali

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:
ljubav_aha wrote:

Kad sam bila mala šišali me na onu famoznu "tuta"frizuru :skoljka: ,a kad sam malčice porasla ,šišala se na "lokice" :D
Redovno gledala crtani u 19:15,a nedjeljom naveče "Sport Bili","Pčelica Maja".....
Sjećam se da sam nedjeljom redovno gledala film "Tarzan gospodar džungle",pa poslije filma park je uglavnom zbog urilka podsjećao na džunglu :-)
Tata mi u robnoj kući "Sarajka"kupio vake Image :-) role,a kasnije one Disco :)..Što su ove Disco bile hit :)
izgleda da smo ista generacija 70i neke :thumbup:

zar nisi imala "kocnice" na rolama,kod mojih su bile ogromne crvene gume,naravno,prednji dio rola :-D
JAo,pa ovo sam i ja imala.......doduse kad je tek rat zavrsio...bio pun podrum ovih i onih disko rola....sa ovim si mogao samo uz zivu ogradu da talizas....s onim disko se moglo kako-tako (moje bile zute s crvenim kocnicama)......
A onda su dosle in-line skates.....plasticne,na pijaci na Otoci :mrgreen:
Tih smo oderali 3-4 za godinu,dok se skroz tockovi ne raspadnu....
bez-ideje :-D

planirma ih kupiti naredne godine,za vjzbe butinskih i straznjih misica :lol: :-D
ljubav_aha

#253 Re: kad sam bio mali

Post by ljubav_aha »

kurty wrote:Pored bajne mektebske proslosti, moram se pohvaliti da sam vjerovatno najmladji koji je nosio Titovu stafetu mladosti i to onu posljednju koja je prosla Jugoslavijom :kravata: :kravata: :kravata: :kravata:
plus nestasluk iz komsiluka :-D
Chemist

#254 Re: kad sam bio mali

Post by Chemist »

Jednom prilikom smo bacali kese pune vode sa balkona. Uglavnom se razbiju od asfalt, ovaj puta se razbila covjeku od auto, i to upavsi kroz siber u unutrasnjost, vrata su ekspresno bila zakljucana a raja premjestena stan koji gleda na drugu stranu zgrade, lik je lupao po vratima od stana dobrih 20 minuta...lijepi strah :shock:
Volio sam se sa komsinicama igrati doktora :) 8-)
U vrticu nikad nisam ostajao do kraja, uvijek me neko pokupi, organski nisam podnosio "pupus" :|
Jednom sam dobio dobar degenek zbog prisluskivanja telefonskih razgovora
Moja prva "cura" sa 5 godina je danas u Kanadi :P :D
Jednom smo virili portira iz fabrike "na djelu" :dance: , covjek doveo zensku da se malo opusti mi mu pokvarili ceif, danima poslije toga nismo smjeli tuda prolaziti... :run: :run:
Mariella

#255 Re: kad sam bio mali

Post by Mariella »

Šef wrote:Pravili smo logore, bunkere, razna skrovišta, gdje bi čuvali pse lutalice i pokoju mačku, donosili bi od kuće mlijeka i hljeba, kada bi neki od njih odlutao tražili bi ga danima. Špijunirali susjednu raju misleći da su ga oni ukrali. Znalo se i to desiti pa bi dolazilo do rasprava i tuča. Svoju čast smo branili na svakom koraku. :D
Ista stvar :lol: Jednom je organizovana akcija vracanja ukradenih macica :lol: Cekali smo da padne mrak, i polako krenuli...sunjanje po haustoru, napeto nema sta.... i koliko se sjecam, akcija je uspjesno zavrsena :lol:
jedna tamo

#256 Re: kad sam bio mali

Post by jedna tamo »

joj lijepo djetinjstvo :cry:
da se vratit bar jednu godinu u tu bezbrižnost :-)
bez_ideje

#257 Re: kad sam bio mali

Post by bez_ideje »

Mariella wrote:
Šef wrote:Pravili smo logore, bunkere, razna skrovišta, gdje bi čuvali pse lutalice i pokoju mačku, donosili bi od kuće mlijeka i hljeba, kada bi neki od njih odlutao tražili bi ga danima. Špijunirali susjednu raju misleći da su ga oni ukrali. Znalo se i to desiti pa bi dolazilo do rasprava i tuča. Svoju čast smo branili na svakom koraku. :D
Ista stvar :lol: Jednom je organizovana akcija vracanja ukradenih macica :lol: Cekali smo da padne mrak, i polako krenuli...sunjanje po haustoru, napeto nema sta.... i koliko se sjecam, akcija je uspjesno zavrsena :lol:
Jao,pa ko ovo nije radio....Ono Nasa macka se omaci-nasi macici........a neko ih spodbije u noci....Pa sutra dan,saziv kroznog staba,i od haustora do haustora u one podrume dole se zavlacili......pokojeg narkomana omeli....U supe,zbunja.....E ako ih ne nadjemo,onda ide marisana.....ono,posaljemo izaslanika da im kaze da imaju 2 sata da predaju macice....i onda naberemo grana,sipki,kamenica u dzepove.....i juris :oops: :oops: :oops:
ljubav_aha

#258 Re: kad sam bio mali

Post by ljubav_aha »

jedne zime smo u komsiluku napravili doslovno IGLO,idnetican sa Sjevernog Pola,plus hodnik i ograda,sve povezano,jako,kako smo uzivali u tom nasem Snjeznom Gradu :-D
bez_ideje

#259 Re: kad sam bio mali

Post by bez_ideje »

Sjeca li se iko onih pistolja i puski na kuglice?
Mrs.Zurbrigen

#260 Re: kad sam bio mali

Post by Mrs.Zurbrigen »

boze mili, i ja sam imala ovakve... sa tim malim tockicima... joj kad ih se samo sjetim... osjetio se svaki kamencic. joj sto sam zavidila klincima sa pravim rolama... onim sa velikim tockovima i stopperom naprijed... role od kojih se nije dobivao potres mozga... :(

u nasoj ulici je bilo tri cetiri nedovrsenih kuca. rohbau, kako bi svabo rekao. sa krovom ali bez prozora i instalacija i sta ja znam. uglavnom me je nocu bilo strah prolaziti pored tih zgrada. uvijek sam mislila da ce sad neko iskociti iz prozora. danju smo se znali sastajati u jednoj od tih kuca - konspirativni sastanci, na kojima je svako morao ispricati po jednu horror-pricu. sto krvavije, to bolje... i naravno su svi dogadjaji bili apsolutno istiniti... zimi, kad sam se po mraku vracala sa poslijepodnevne nastave, te price su mi uvijek padale na pamet kad sam se priblizavala doticnim kucama... sa gore spomenutim efektom. mislim da mi se vec dosta ljudi smijalo, posto se znalo dogoditi, da bas u trenutku kad ja prodjem neka macka istrci iz kuce ili ptica ili bilo sta - a ja vrisak i sprint kuci... O_o
fakat smo bili mali mazohisti...
ljubav_aha

#261 Re: kad sam bio mali

Post by ljubav_aha »

bez_ideje wrote:Sjeca li se iko onih pistolja i puski na kuglice?
ja se sjecam onih sto su "prskali" poput petarde,jao koji miris,kao poslije ugasene sibice :D :lol: imala sma cak i pojas/kais/ kao kirk daglas :D
pustopoljina

#262 Re: kad sam bio mali

Post by pustopoljina »

kuglice sa cickom?
Šef

#263 Re: kad sam bio mali

Post by Šef »

Mariella wrote:
Ma jašta, triler pravi. :D
bez_ideje

#264 Re: kad sam bio mali

Post by bez_ideje »

Ma ne sa cickom......ove male,plasticne
Kad te pogodi iz blizine,modricu napravi ,heftu dana ne prolazi
Image
Mariella

#265 Re: kad sam bio mali

Post by Mariella »

Neko spomenu kuce bez krova... koliko smo se mi samo zavlacili u ove kuce po mojmilu razrusene, bog zna sta je sve tamo bilo, al djeca ko djeca, zanimljivo ti :) Kad smo culi da se navece narkomani skupljaju prestali smo :D

Isto na mojmilu kad je lijepo vrijeme (proljece, ljeto), popenjes se do gore (prije nego sto su stavili ograde), ponese se deka, sokovi, grickalice i u prirodu :D A zimi na najlon nas 10 i spustaj se... sve te zivo zaboli :lol:

A sjecam se i ja kuglica, jest da su kod nas to uglavnom muski pucali :) Na ljeto je bio fazon izbusiti rupice na cep od plasticne flase, nju napuniti vodom i prskanje po citav dan :D I sad bi nekad tako :(
saga

#266 Re: kad sam bio mali

Post by saga »

Joj, te kuglice bole ko sam djavo... vazda sam bila puna modrica
A sjecam se i gadjanja čičcima, pa kad se to zapetlja u kosu... uh
Pa igranje limuna i narandze (ako je to ono sa crtanjem planova), pa ja i drugarica nacrtamo plan, malo nejasan... odemo kuci, igramo se karti, jedemo i tako to... i kad ponovo izadjemo, nas i dalje traze :-D
One role sam i ja imala poslije rata, samo sto sam na tene navlacila. Ono je bilo bolno rolanje :-D
A u toku rata su nam ukradena 4 bicikla iz podruma, dvije 'destke' i dva bmx-a. Ostavili jedan veeliki ljubicasti, tzv. postarski, s onim plaho tankim gumama. E sad, rat se zavrsio, i ja voljna voznje biciklom se nacalim na ovaj postarski. Nevolja je bila sto sam se morala popet na neki zidic (od cca 40cm) skocit na bicikl, i vozit. Kocenje se sastojalo od mog skakanja s bicikla. Al sam se vala navozala na njemu. Cudom, nikad vecih povreda ne dobih... samo mali milion modrica i ogrebotina :mrgreen:
Ma.Le.Na

#267 Re: kad sam bio mali

Post by Ma.Le.Na »

....2 puta sam se bacila sa bicikla ....glupom BMXu otkazale kocnice....zato sam i imala crvenog Ponija :D
SOMA

#268 Re: kad sam bio mali

Post by SOMA »

nikad nisam naucila voziti bicikl :D
elizabeth a

#269 Re: kad sam bio mali

Post by elizabeth a »

SOMA wrote:nikad nisam naucila voziti bicikl :D
Konačno naučila s 12 godina, ali i dan danas na biciklo sjedam samo ako je dovoljno malo, tako da mogu nogama dodirnuti tlo 8-)
spree

#270 Re: kad sam bio mali

Post by spree »

- naucio voziti bicikl u garsonjeri :D .
- u ratu smo se redovno marisali protiv c faze. to je bilo bas ozbiljno palije, kamenje, pracke ma sta god je ko imao.
- jednom trcao iz grada kako bi stigao ne trening i kad sam stigao s malim zakasnjenjem trner me poslao da trcim oko terena kako bi se zagrijao :-) .
- sisao se za jednu cigaru.
- imao sam repic prije rata (medju prvima :D ), pa onda tek poslije rata duge siske, ali kompletne ne ono samo dio. to mi je bilo seljacki. pogotovo kad su se stavljale iza uha.
ja2

#271 Re: kad sam bio mali

Post by ja2 »

da okusi djetinjstva: kinderlada u kombinaciji sa smokijem i koka kola u staklenci...nekako je imala drugaciji ukus nego ova danasnja cola.
Ridjobrki

#272 Re: kad sam bio mali

Post by Ridjobrki »

Joj kad smo kod Cole u staklenci... Ona se pojavila kasnije, kod nas je Pepsi harao. I Jugoslavija je imala Fantu prije Fante, legendarnu Naru i većina kafanskih porudžbi ako je dijete bilo za stolom počinjalo je sa ''Daj malom/maloj Naru, a meni/nama ćeš...'' ili je završavalo sa ''...i Naru za malog/malu'' ako su odrasli bili zadeverani pričom pa je dijete bilo u drugom planu. :)
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#273 Re: kad sam bio mali

Post by 1946 »

Meni je u sjećanju ostala kenijada od tih pića. Sa starim na tekmu i redovno u onoj kafani na Koševu (ili je moguće od onih "uličnih" prodavača, nešto mi se miješaju sjećanja :? ) uzmeš kenijadu i popiješ je na brzinu jer moraš flašu vratiti i onda na istok. Jedina stvar koja se nikako nije promijenila je, što se i onda kao i sad, na Koševu smrzneš bez obzira na godišnje doba :)
ljubav_aha

#274 Re: kad sam bio mali

Post by ljubav_aha »

Image

slovenacka cockta :-D

Image

banjalucki gusti sokovi,narocito gusti sok od sljive ,pa nije samo fructal bi najbolji :D

KO SE sjeca BIANKA ,hrvatksa frnacko-va bijela kafa,jao hocu sad,najbolja bijela kafa djetinjstva svih vremena :-D :thumbup:
piupiu

#275 Re: kad sam bio mali

Post by piupiu »

Ridjobrki wrote:Kad sam bio mali...

...razvaljivao sam na Titovim stazama revolucije a bio najbolji u mektebu. Kompletna ličnost.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Ridjobrki wrote: ...majka rahmetli me navukla na jutarmju kahvu. Starci radili pa ona nije imala s kim piti a ja bio dobar slušatelj i radoznao sagovornik. Tako sam naučio najpametnije stvari u životu i svu istoriju koje nije bilo u udžbeniku.
I ja isto tako sa mojom pra-nanom. Jedino me je zbunjivalo sto su svoj drugoj djeci govorili da ce im od kafe narasti rep.
Post Reply