Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Locked
1mustra

#251 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by 1mustra »

Klodovik wrote:Pa, pošto ti je švicarski model dobar, trebalo bi koliko sutra promijeniti Ustav BiH prema švicarskom ustavu (modelu) koji počinje sa "We, the Swiss People..." Može, zašto da ne: "Mi, Bosanci i Hercegovci..." bez spominjanja Bošnjaka, Srba i Hrvata (jer ni švicarski ustav ne spominje Nijemce, Francuze i Italijane).
To je jedan detalj, vazniji su principi.
duh_sa_sjekirom

#252 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by duh_sa_sjekirom »

Nedo* wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Slušaj ti, kartografe:
Ako ne predvidiš i kantone za nas "Ostale", crno ti se piše!!! :x
Tražimo bar 3 kantona ili jedan entitet!To je minimum ispod kojeg ne idemo... :zzzz:
prvo s emoraš DEFINISAT koji vi "ostali"
koji ste, morate pripadati nekoj naciji Romima, Madžarima, Albancima.....koji ste :?
Kako koji!?
Pa, "Ostali"! Tako piše u Ustavu, zar ne?
I zašto je bitno koji sam, Mađar, Jevrej, Rom itd?
Zar i među Ostalima ima "Glavnih" i "Ostalih"?
Baltazar-x

#253 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Baltazar-x »

palermo wrote:
Baltazar-x wrote:
bicebolje wrote:Pošto je Švicarska manja od BiH kod nas treba jedno 40 kantona. :lol:
Eventualna kantonizacija BiH po švicarskom modelu tek bi napravila opštu zbrku i metež..
Naravno, bosnjaci je žele jer bi ona ''vodila vodu na njihov mlin '', posto bi kantoni bili iscrtani da oni budu većina u najvećem broju istih..
I onda polako..puzajuci...cekati da Srbi i Hrvati iscure ka maticama .
Najbolji dokaz za to upravo kantonizovana FBiH.
Takva Bosna i Hercegovina bi u stvari postala Velika FBiH ( :lol: )

Sve u svemu... tri naroda, tri jasne samouprave, ''savezna'' BiH ..

Uostalom , meni se cini da je to gotova stvar.
A idete li prije nego što vas bace u vatru na kakve treninge, obuke, nekako mi se činite nedovoljno spremnim i obučenim, jebi ga nek se malo uloži, šta se tu gazda stisnuo.

..daj palermo ne budi djete...besmisleno je to što pričaš...Ostavi te ''ratničke'' uspaljenim pubertetlijama ...
Svakom iole razumnom je jasno , da bi se u nekom novom ratu bosnjaci našli u situaciji mnogo goroj nego 90-ih..
Izolovane sa svih strana,snasla bi ih satanizacija slična onoj kroz koje su Srbi uglavnom već prošli...a veliko je i pitanje da li bi opstala ikakva BiH .
Mnogo sta se promjenilo od devedesetih... i vani i ovdje..
Niti su USA ono sto su tada bili a ni Rusija..
Nego , sta misliš o čemu su Čović i Merkelova..?
duh_sa_sjekirom

#254 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Baltazar-x wrote:..daj palermo ne budi djete...besmisleno je to što pričaš...Ostavi te ''ratničke'' uspaljenim pubertetlijama ...
Svakom iole razumnom je jasno , da bi se u nekom novom ratu bosnjaci našli u situaciji mnogo goroj nego 90-ih..
Izolovane sa svih strana,snasla bi ih satanizacija slična onoj kroz koje su Srbi uglavnom već prošli...a veliko je i pitanje da li bi opstala ikakva BiH .
Pa, o taslaćenju, o čemu bi drugo... :D
Merkelova mu kazala da će dobiti entitet i da će on biti doživotni predsjednik istog, ako dobro "odradi posao"....
:dance:
Last edited by duh_sa_sjekirom on 08/12/2010 13:16, edited 2 times in total.
Klodovik

#255 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Klodovik »

1mustra wrote:
Klodovik wrote:Pa, pošto ti je švicarski model dobar, trebalo bi koliko sutra promijeniti Ustav BiH prema švicarskom ustavu (modelu) koji počinje sa "We, the Swiss People..." Može, zašto da ne: "Mi, Bosanci i Hercegovci..." bez spominjanja Bošnjaka, Srba i Hrvata (jer ni švicarski ustav ne spominje Nijemce, Francuze i Italijane).
To je jedan detalj, vazniji su principi.
Upravo iz tog detalja proizlaze principi.
Baltazar-x

#256 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Baltazar-x »

ultima_palabra wrote:
Baltazar-x wrote:
ultima_palabra wrote:
Uostalom , meni se cini da je to gotova stvar.
Kojim tenkovima? :D
..ko je pominjao tenkove? No no...pa ,nećemo tako u EU..Rat je ''kaka'', ko bude ratoboran sleduje mu ''magareca'' klupa i klečanje na kukuruzima..i to obučen poput vehabije..
PS.
Nema potrebe da si radikalan ,Savezna BiH uopšte nije loša opcija.. :)
Pa kad niste mogli tenkovima, teško da ćete forumanjem ;-) Ili mislite da će Amerikanci odraditi posao za vas? :-D
Ako vam se sva priča sastoji iz "nagovaranja" tipa: a zašto ne bi mogla savezna BiH, a zašto Hrvati da ne dobiju svoju jedinicu... onda ste u velikoj zabludi. Da bi nešto dobili od Bošnjaka, trebate im nešto i ponuditi... ili doći sa tenkovima pa ih natjerati na to 8-)
O EU je u ovakvoj situaciji neozbiljno pričati..

Mislim da u svakom pogledu, uveliko precjenjuješ bošnjačke mogućnosti...Nikako mi nije jasno kako ništa niste naučili izgrešaka koje su Srbi počinili 90-ih.. :?
A imaj na umu , da je srpski kapacitet da izdrže vlastite pogreške mnogo veći nego vaš...
Last edited by Baltazar-x on 08/12/2010 13:18, edited 1 time in total.
duh_sa_sjekirom

#257 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Baltazar-x wrote:Mislim da u svakom pogledu, uveliko precjenjuješ bošnjačke mogućnosti...Nikako mi nije jasno kako ništa niste naučili izgrešaka koje su Srbi počinili 90-ih.. :?
A imaj na umu , da je srpski kapacitet da izdrže vlastite pogreške mnogo veći nego vaš...
A s druge strane,jedan drugi čiko je POTCIJENIO mogućnosti dotičnih, pa malo polomio zube....
Ne idi u krajnost i oprez!
Last edited by duh_sa_sjekirom on 08/12/2010 13:25, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#258 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by ultima_palabra »

Baltazar-x wrote:Mislim da u svakom pogledu, uveliko precjenjuješ bošnjačke mogućnosti...Nikako mi nije jasno kako ništa niste naučili izgrešaka koje su Srbi počinili 90-ih..
To si u pravu... ako šta pođe po zlu, mogu svi đuture u maticu :-D Ovi koji nemaju matica, nemaju ni izbora... šta ćeš, sudba kleta :zoka:
Real Khan

#259 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Real Khan »

1mustra wrote:
Real Khan wrote: Način postanka kantona, način njihovog udruživanja i ugrađivanja SVOG VLASTITOG suvereniteta u zajedničku državu je sasvim obrnut proces od onoga u BiH, gdje je sadašnje stanje nastalo oružanom pobunom dijela stanovništva u namjeri da odvoje dijelove suverene BiH i pripoje te dijelove susjednim državama.
Znaci da je Svicarski model dobar, ali ga mi ne zelimo jer su oni na drugi nacin dosli do njega? Zanimljivo, ali besmisleno.
Nisam ulazio u vrijednosne sudove da li je neki model dobar ili ne, nego samo kažem da švicarski model nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini. Kontaš, ili moram upaliti paintbrush i crtati?
Mx

#260 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Mx »

.
Last edited by Mx on 08/12/2010 13:34, edited 2 times in total.
Baltazar-x

#261 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Baltazar-x »

duh_sa_sjekirom wrote:
Baltazar-x wrote:Mislim da u svakom pogledu, uveliko precjenjuješ bošnjačke mogućnosti...Nikako mi nije jasno kako ništa niste naučili izgrešaka koje su Srbi počinili 90-ih.. :?
Jedan drugi čiko je potcijenio mogućnosti dotičnih, pa malo polomio zube....
Ama čovječe , vrijeme je da to vam neko kaže,pa ''vi'' ste ostali bez pola vilice i jedva žvaćete..( daleko od toga, da sam pakostan kad to kazem..)
1mustra

#262 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by 1mustra »

Real Khan wrote: Nisam ulazio u vrijednosne sudove da li je neki model dobar ili ne, nego samo kažem da švicarski model nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini. Kontaš, ili moram upaliti paintbrush i crtati?
Nisi, zato sto nisi citao sta pisem. Ako ima nesto dobro u Svicarskoj, zasto bismo to unaprijed odbacivali samo zato sto su oni do toga dosli na drugi nacin. Zasto neke stvari iz Svicarske za koje znamo da provjereno rade ne bismo kopirali u BiH?
Mx

#263 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Mx »

duh_sa_sjekirom wrote:
Nedo* wrote:
duh_sa_sjekirom wrote: Slušaj ti, kartografe:
Ako ne predvidiš i kantone za nas "Ostale", crno ti se piše!!! :x
Tražimo bar 3 kantona ili jedan entitet!To je minimum ispod kojeg ne idemo... :zzzz:
prvo s emoraš DEFINISAT koji vi "ostali"
koji ste, morate pripadati nekoj naciji Romima, Madžarima, Albancima.....koji ste :?
Kako koji!?
Pa, "Ostali"! Tako piše u Ustavu, zar ne?
I zašto je bitno koji sam, Mađar, Jevrej, Rom itd?
Zar i među Ostalima ima "Glavnih" i "Ostalih"?
Gradjani iz kategorije "Ostali" mogu se kategorisati na ovaj nacin koji su recimo rodjeni u Bosni i Hercegovini, osjecaju se i izjasnjavaju kao Bosanci koji vode recimo porjeklo iz:

Gradjani koji su Rodjeni u Bosni i Hercegovini
1. Bosanci koji vode bosansko porjeklo
2. Bosanci koji vode albansko porjeklo ili recimo od roditelja iz dva razlicita naroda Bosanci koji vode mjesovito albansko/bosansko porjeklo.
3. Bosanci koji vode madzarsko porjeklo ili recimo od roditelja iz dva razlicita naroda Bosanci koji vode mjesovito madzarsko/bosansko porjeklo.
4. Bosanci koji vode jevrejsko porjeklo ili recimo od roditelja iz dva razlicita naroda Bosanci koji vode mjesovito jevrejsko/bosansko porjeklo.
5. Bosanci koji vode njemacko porjeklo ili recimo od roditelja iz dva razlicita naroda Bosanci koji vode mjesovito njemacko/bosansko porjeklo.
6. Bosanci koji vode tursko porjeklo ili recimo od roditelja iz dva razlicita naroda Bosanci koji vode mjesovito tursko/bosansko porjeklo.
7. Bosanci koji vode romsko porjeklo ili recimo od roditelja iz dva razlicita naroda Bosanci koji vode mjesovito romsko/bosansko porjeklo.
itd...
recimo njima u registru nacionalnosti/narodnosti moze pisati da su bosanci koji vode to i to porjeklo

Gradjani koji Nisu rodjeni u Bosni i Hercegovini a vode se pod "Ostali"
1. Albanci
2. Madzari
3. Jevreji
4. Njemci
5. Turci
6. Romi
itd...
recimo njima u registru nacionalnosti/narodnosti moze pisati da su ovako navedeni/kategorizirani i ako tako zele da se izjasnjavaju.
Last edited by Mx on 08/12/2010 13:38, edited 1 time in total.
zemo_online

#264 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by zemo_online »

zasto hdz ne proglasi svoju jedinicu kao jelavic svojevremeno?
Real Khan

#265 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Real Khan »

Baltazar-x wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Ama čovječe , vrijeme je da vam neko kaže,pa ''vi'' ste ostali bez pola vilice( daleko od toga, da sam pakostan kad to kazem..)
:shock: Ma, pile moje, eto kada TI tako kažeš :D onda šta drugo reći nego eto uzmite koliko vam volja, napravite koliko hoćete entiteta, otcijepite koliko vam drago...a nama Bosancima i Hercegovcima nemojte ništa ostaviti, jer zaboga, TI si rekao svoje :D
Eto, strah nas je od TVOJIH riječi. Jesi li sad' zadovoljan :D
Pretpostavljam da si zadužen da širiš defetizam ovdje, pa rekoh da javiš svojim gazdama da je "mission accomplished" pa slobodno uzmi svoje pare i razguli sa ovog foruma :run: :D
jazzer

#266 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by jazzer »

Baltazar-x
Joined: 21/11/2010 11:19 Last visited: - Total posts: 46 | Search user’s posts
(0.00% of all posts / 2.71 posts per day) Most active forum: Politika
(31 Posts / 67.39% of user’s posts) Most active topic: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva
(10 Posts / 21.74% of user’s posts)
Pa proferore Baltazar, odmori malo majka mu stara. Pa ima ovdje i tema na kojoj mozes pricati viceve,
gledati lijepe guzove, grudi, razgovarati o autima...A ti navro k'o Sivonja da branis neodbranjivo. I jos ti argumenti nula bodova. Zato probaj negdje umociti vrsnjaka, pa jos jednom i vidjeces da Hrvatima i nije tako lose kako ti mislis. A i prosirices vidike dalje od treceg blentiteta. Pozdrav,
kiky

#267 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by kiky »

Baltazar-x wrote:
duh_sa_sjekirom wrote:
Ama čovječe , vrijeme je da to vam neko kaže,pa ''vi'' ste ostali bez pola vilice i jedva žvaćete..( daleko od toga, da sam pakostan kad to kazem..)
vrijeme je da vama neko objasni da je 21 vijek i da ste ostali bez mozga ... ( ako ste ga ikad i imali ) ....
i to poodavno ...
( mislim ovo sasvim dobronamjerno ) ....
Baltazar-x

#268 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Baltazar-x »

jazzer wrote:Baltazar-x
Joined: 21/11/2010 11:19 Last visited: - Total posts: 46 | Search user’s posts
(0.00% of all posts / 2.71 posts per day) Most active forum: Politika
(31 Posts / 67.39% of user’s posts) Most active topic: Josip Pejaković odlazi iz Sarajeva
(10 Posts / 21.74% of user’s posts)
Pa proferore Baltazar, odmori malo majka mu stara. Pa ima ovdje i tema na kojoj mozes pricati viceve,
gledati lijepe guzove, grudi, razgovarati o autima...A ti navro k'o Sivonja da branis neodbranjivo. I jos ti argumenti nula bodova. Zato probaj negdje umociti vrsnjaka, pa jos jednom i vidjeces da Hrvatima i nije tako lose kako ti mislis. A i prosirices vidike dalje od treceg blentiteta. Pozdrav,
:lol: :lol: :lol: :lol: ...pozdrav i tebi...
Real Khan

#269 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Real Khan »

1mustra wrote:
Real Khan wrote: Nisam ulazio u vrijednosne sudove da li je neki model dobar ili ne, nego samo kažem da švicarski model nije primjenjiv u Bosni i Hercegovini. Kontaš, ili moram upaliti paintbrush i crtati?
Nisi, zato sto nisi citao sta pisem. Ako ima nesto dobro u Svicarskoj, zasto bismo to unaprijed odbacivali samo zato sto su oni do toga dosli na drugi nacin. Zasto neke stvari iz Svicarske za koje znamo da provjereno rade ne bismo kopirali u BiH?
Ma daaj, nemoj potcjenjivati inteligenciju forumaša sa-x... Znaš i sam da srpskim i hrvatskim političarima (mislim na one iz nacionalističkih stranaka u BiH) nije u interesu "funkcionalna" i "cjelovita" Bosna i Hercegovina (bez obzira kakav model mi prepisali) nego je cilj da se prevesla neko žedan preko vode i pristane na mirni raspad BiH. E, vjeruj mi da niko nije toliko glup da to dozvoli. Shvati da nikada neće neki Čović, Dodick, Angela Merkel ili Barak Obama pronaći bošnjačkog ili građanski orjentiranog političara koji bi imao dovoljno gluposti da pristane na dalje slabljenje države BiH. Vjeruj mi da niko ne bi imao muda to potpisati niti kapaciteta to provesti u djelo. Tako, što kaže moj vrli prijatelj @zavrzlama, ostaje nam svima "rahat patnja" i "dejton do balčaka" pa ko koga prevari... Eto, nastavite vi vaše vlažne snove stavljati na forum, malo se igrajte, pa djeco lijepo pospremite igračke... i uzmite knjigu u šake jer vam valja sutra u školu. :D
zemo_online

#270 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by zemo_online »

nekako mi je dejton postao drazi nego prije odkada je covic u koaliciji s dodikom.pogotovo ljubic.
palermo

#271 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by palermo »

Baltazar-x wrote: ..daj palermo ne budi djete...besmisleno je to što pričaš...Ostavi te ''ratničke'' uspaljenim pubertetlijama ...
O čoje'k pa ti nisi skont'o, kakv crni rat, ko ga je spominjao.....gluho bilo, nego pitam imate li kakve treninge, obuku (znaš ono, ti sjediš a neko ti pametan nešto priča i ti to k'o biva naučiš) prije nego što vas pošalju vo'đe na ovaj forum da zaradite koricu kru'va. Men se čini da brate slabo ulažu u obuku vas novih kadrova. A ako sam se prevariro, nego stvarno uažu, onda brate tražite da mijenjaju vam učitelja. Tanko je ovo....e, da nek poprave kriterije prilikom selekcije potencijalnih kandidata za ovaj posao, jebem li ga ozbilja je ovo stvar, ne mogu sas skupljati ljude sa koca i konopca...........ja ovo dobronamjerno, pa ti kako ho'š s'vati
kv99

#272 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by kv99 »

test01 wrote:zasto hdz ne proglasi svoju jedinicu kao jelavic svojevremeno?
Zato jer se pokazalo da vrijeme nije na strani separatista, na njihovu zalost. Jelavic je mogao da proglasi svoju jedinicu koristeci "demokratski " princip uz elemente sile ali toga vise nema. Demokratski je mogao da preko opstinskih odbora izglasa prikljucenje samoupravi / EB/ trecem ( ustvari drugi naziv za kopiju genocidnu stvorevine ) u Jajcu, Vitezu, Zepcu, Novom Travniku, Busovaci....a sve uz elemente sile i podrske od jednonacinalne legalne opstinske uprave i policije u tim mjestima a da bi ih Bosnjaci tada u tome sprijecili mogli su samo kroz silu . Sada je sitaucija drugacija, sada ako zele da proglase svoju jedinicu ne mogu to da urade koristeci legalne institucije jer vecinu u tim kljucnim opstinama ne mogu da dobiju vecinu u opstinskim odborima ili na eventalnim referendumima, nemaju vise onakvu kontrolu nad opstinskim upravama i policijom kao sto su tada imali tako da ostaje samo nelegalno djelovanje a to otvara Pandorinu kutiju i zato i ponavljam : separatisti su ti koji treba prvi da koriste silu ako zele da ostvare svoje ciljeve . Zato citavo vrijeme govorim stanje na terenu diktira desavanja a stanje je sada skroz drugacije nego 2000....na zalost separatista :bih:
Baltazar-x

#273 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Baltazar-x »

palermo wrote:
Baltazar-x wrote: ..daj palermo ne budi djete...besmisleno je to što pričaš...Ostavi te ''ratničke'' uspaljenim pubertetlijama ...
O čoje'k pa ti nisi skont'o, kakv crni rat, ko ga je spominjao.....gluho bilo, nego pitam imate li kakve treninge, obuku (znaš ono, ti sjediš a neko ti pametan nešto priča i ti to k'o biva naučiš) prije nego što vas pošalju vo'đe na ovaj forum da zaradite koricu kru'va. Men se čini da brate slabo ulažu u obuku vas novih kadrova. A ako sam se prevariro, nego stvarno uažu, onda brate tražite da mijenjaju vam učitelja. Tanko je ovo....e, da nek poprave kriterije prilikom selekcije potencijalnih kandidata za ovaj posao, jebem li ga ozbilja je ovo stvar, ne mogu sas skupljati ljude sa koca i konopca...........ja ovo dobronamjerno, pa ti kako ho'š s'vati
Cemu prepucavanja?
Misha mu njegovog, pa i ti i ja znamo da je sve sto sam rekao tacno...ili , reci sta nije..
BiH je zemlja tri konstitutivna naroda ..Znaci tri..
Tri samouprave u okviru savezne BiH je nesto sto je toliko logicno .
kv99

#274 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by kv99 »

Baltazar-x wrote:
palermo wrote:
Cemu prepucavanja?
Misha mu njegovog, pa i ti i ja znamo da je sve sto sam rekao tacno...ili , reci sta nije..
tri konstitutivna naroda i 2 entiteta. Ako se zalazes za tri samouprave to vodi u negaciju Dejtonskog sporazuma a Dejton je u ime BiH Hrvata potpisao otac nacije a malo prije toga i Federaciju ...za sve sto vam smeta mogli ste se obratiti njemu , jer uz pasose koje vam je dijelio dobili ste i da potpisuje za vas :lol:
Real Khan

#275 Re: Treći blentitet - šta ako uspiju ??

Post by Real Khan »

Baltazar-x wrote:
palermo wrote:
Cemu prepucavanja?
...BiH je država oko 4 miliona GRAĐANA, pojedinaca sa svojim problemima, željama, snovima...Dakle, logičnije je da BiH bude građanska država u kojoj se rješavaju konkretni problemi LJUDI. Kada počnemo rješavati probleme konkretnih ljudi od krvi i mesa, onda će biti sve manje problema za apstraktnije kategorije poput naroda i drugih kolektiviteta. I ja kažem: "čemu više prepucavanja, miša mu njegovog"! :D
Locked