Mc Donalds u Sarajevu?!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Za ili protiv McDonalds restorana u Sarajevu?

Za
32
78%
Protiv
6
15%
Boli me briga
3
7%

Total votes: 41

chuchumbamayumbe

#251 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by chuchumbamayumbe »

Dajte nam Popeye's!!! :dance: :thumbup: 8-)
Image
sarajevsko_pivo

#252 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by sarajevsko_pivo »

Mcd jos nece za dugo u BiH!
sarajevsko_pivo

#253 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by sarajevsko_pivo »

DinoZe wrote:E ovo je vec nesto, McD je jedno obicno sranje za KFC.

KFC rules, samo nisam znao da vec toliko restorana ima u Srbiji. :-)

Bosna ce se nacekati, kod nas raja nema para za McD a kamo li sa KFC koji je skuplji.

Piletina u KFC je mrak, nikada bolju piletinu nisam jeo. Spicey Hot vrh!!! :D
U Srbiji imas 3 restorana, uskoro se otvara jedan u Novom Sadu.
Jack Be Nimble

#254 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Jack Be Nimble »

Nema nista bolje :thumbup:
manki

#255 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by manki »

DinoZe wrote: Bosna ce se nacekati, kod nas raja nema para za McD a kamo li sa KFC koji je skuplji.
Eto kod nas raja ima para za Vapiano u Sarajevu, koji je non-stop krcat, gdje su najjeftinije pizze i paste od 8 do 10 KM, a nemaju para za Mcdonaldsov hamburger od 2-3 marke. Nema raja naša jadna, nema nikako.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#256 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Toto »

KenCo wrote:

Bosna ce se nacekati, kod nas raja nema para za McD a kamo li sa KFC koji je skuplji.

a raja u srbiji ima para za mcd i kfc :roll:
pretpostavljam da je ovo fransiza i da nije rijec o dubini dzepa beogradjana vec o poduzetnosti "nekih" beogradjana

prema izjavama srbijanskog drzavnoog sekera Homena u Beogradu 90% restorana drzi srpska mafija, kojoj je Srbija samo lani oduzela imovine u vrjednosti od skoro milijarde evra.. Ovi restoran su samo odlican nacin da se operu pare od droge i dobije zatita velikih koncerna ... kada se zna da je jedan od nesudjenih mafijaskih bossova protjerani americki ambasador Montgomery onda nje ni cudo sto mafija pere pare na americkim fransizama

Beograd je postao grad sa najjeftijom drogom u Eurpi i i hafifna turisticka meka gdje balkanska hafif- elita dolazi na vikend smrkanje i provode, pa nje ni cudo da ce ih hraniti piletinom zatrovanom njemackom dioksidima.... :D :D
photo

#257 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by photo »

treba pusiti i KFC i MCD da otvore radnje po sarajevu pa onda neka se na ekonomskim osnovama bore, kao i svaka cevabdzinica u gradu. mislim da ce propasti za 2 godine. ali se bar nece dalje vuci stigma da sarajevo ne zeli strana ulaganja. neka dodju i propadnu. ne moze niko reci da im nismo omogucili ali da im prodaja nije isla pa su se povukli.

ali im nikako ne treba dozvoliti da kace kic i neukus na fasade straih zgrada nego neka reklame prilagode dijelu grada u kojem ce otvoriti restorane. ne da ni na napretkovoj palati vristi crveni MCD ili onaj dedo if KFC-a - bez obzira bio to njihov zastitni znak ili ne. moze se reklama i ljepse postaviti i da se ukopi u ambijent i fasadu a ne da kao cevabdzinice po bascarsiji samo prljaju izgled svojim plasticnim mastadontima od seljackih reklama.
mig

#258 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

Svratila sam juce u KFC na klopu. Dva twister sendvica, dva pomfrita i jedan sok - 700 dinara odnosno oko 13 maraka. Za mene to nije mnogo, e sad...

Image
jedaneska

#259 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by jedaneska »

Evo malo za razvlačenje pameti, ništa drugo nam ni ne rade :x

mig

#260 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

DinoZe wrote:Svratila sam juce u KFC na klopu. Dva twister sendvica, dva pomfrita i jedan sok - 700 dinara odnosno oko 13 maraka. Za mene to nije mnogo, e sad...

Ni za mene to nije mnogo, ali mozda zato sto gotivim tu hranu u KFC :D
Kada si ti kao zensko pojela dva twistera, onda bi ja 3 najmanje-)) Eto nas na 16km-)) :-D
Ali na drugu stranu moras racunati da se kod nas tih 13KM ovako gleda, velika porcija cevapa, sok i poslije kafa-))
Nadamo se da ce otvoriti a sada na nama je da cekamo, mozda bi Subway imao vise sanse jer se kod nas raja lozi na sendvice.
Hahaha, nisam bila sama, zato je sve duplo (osim soka) :D A ja sam se bas dobro najela od svoje porcije. Pa pazi, twister, pomfrit, sok... Malo li je? Ne mogu se ni cevapi svaki dan jesti :lol:
Ridjobrki

#261 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Ridjobrki »

Za 6.5 KM nigdje u BiH se ne može pojesti čestit sendvič sa pomfritom i sokom, tako da mi je malo teško povjerovati u to. Ja sam jeo u KFC u Bukureštu i nije mi baš ostao u sjećanju kao tako jeftin...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#262 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by JoseMujica »

ne gotivim lance brze hrane....ni Mec, ni KFC niti bilo koji drugi

sve je to industrijsko smeće.....kada oni dođu u Sarajevo plakaćemo za popularnim "trovačem" sa Marijin Dvora
mig

#263 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

Ridjobrki wrote:Za 6.5 KM nigdje u BiH se ne može pojesti čestit sendvič sa pomfritom i sokom, tako da mi je malo teško povjerovati u to. Ja sam jeo u KFC u Bukureštu i nije mi baš ostao u sjećanju kao tako jeftin...
Platila iz svog dzepa :D Ne znam koliko sta kosta pojedinacno ali gore sam napisala ukupnu narudzbinu.

Mislim da su ta tri tretirali kao paket, nesto kao happy meal u Meku, pa dobijes nekakav popust kada to uzmes.
Drugi deo je bio bez popusta jer nije uzet sok.
U svakom slucaju, sve ukupno 700 dinara. A odnos dinar marka ti je 53.56

Evo, ovo dole kosta oko 6.25 maraka.

Image
Ridjobrki

#264 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Ridjobrki »

Ovo ni u kom slučaju nije nešto za najesti se ali je dobra stvar da se nešto strpa u kljun. Već sam rekao da nisam pobornik ovih lanaca ali ih smatram korisnom stvari za pregristi nešto u nedostatku vremena ili prostora za pravi obrok.

Moj problem je u tome što ljudi uzimaju junk-food kao predmet čežnje, to nije dobro nikako. TV nam je napravio to da mi masovno čeznemo za pogrešnim stvarima. Junk-food je sirotinjska stvar i kolika gomila tukaca trebamo biti da nas učine takvima da čeznemo da še sirotinjski hranimo i da ne damo progovoriti protiv toga!?

Ja bih se rado solidarizirao sa onima što krkaju fazane, losose i jastoge, a McD nek nose materi svojoj...
JoseMujica

#265 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by JoseMujica »

Ridjobrki wrote:Ovo ni u kom slučaju nije nešto za najesti se ali je dobra stvar da se nešto strpa u kljun. Već sam rekao da nisam pobornik ovih lanaca ali ih smatram korisnom stvari za pregristi nešto u nedostatku vremena ili prostora za pravi obrok.

Moj problem je u tome što ljudi uzimaju junk-food kao predmet čežnje, to nije dobro nikako. TV nam je napravio to da mi masovno čeznemo za pogrešnim stvarima. Junk-food je sirotinjska stvar i kolika gomila tukaca trebamo biti da nas učine takvima da čeznemo da še sirotinjski hranimo i da ne damo progovoriti protiv toga!?

Ja bih se rado solidarizirao sa onima što krkaju fazane, losose i jastoge, a McD nek nose materi svojoj...
brko svaka ti je za pozlatiti :thumbup:
mig

#266 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

Ridjobrki wrote:Ovo ni u kom slučaju nije nešto za najesti se ali je dobra stvar da se nešto strpa u kljun. Već sam rekao da nisam pobornik ovih lanaca ali ih smatram korisnom stvari za pregristi nešto u nedostatku vremena ili prostora za pravi obrok.

Kod nas Mek postoji duze od 20 godina i ima ih preko 10 komada samo u Beogradu. Za nas je otici u Mek isto kao otici do granapa na uglu. I kod vas bi to vremenom postalo sasvim uobicajeno.
KFC je noviji, ali ista stvar.

Evo, ja sam recimo taj dan isla u bioskop, film se prikazivao u 7, a ja radim do 4. Da bih ispunila vreme otisla sam u sopping, i onako umorna sela da nesto prezalogajim pre filma. A sve se nalazi na istom mestu: sopping, klopa, bioskop.
Znaci, tamo niko ne izlazi na veceru, vec sednu ljudi u prolazu, da naprave predah, zastanu i ispricaju se... sasvim opustena varijanta. Ne vidim cemu toliki otpor prema tome? Ne mislim licno na tebe, vec uopsteno...
JoseMujica

#267 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by JoseMujica »

zato što ima ljudi koji neće da jedu smeće, pogotovu ne žele da im djeca , koju je najlakše prevariti reklamom, jedu smeće
Ridjobrki

#268 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Ridjobrki »

Ti si u pravu - to su mjesta za svratiti nabrzaka i pregristi nešto i tačka. Ja imam otpor prema fascinaciji junk-foodom i zapadnim sranjima generalno te odsustvu vrijednosnog sustava. Mi smo manje vrijedni jer nemamo McD a Slovenci recimo imaju, ćevapi i burek su fuj kamo sreće da imamo McD.

McD se doživljava kao ideal kojem treba težiti i to nije dobro i zdravo. Kad se konačno otvori McD to će biti vijest godine! Naslovi će biti ''Konačno McD u Sarajevu!'' i to će biti doživljeno kao čast, privilegija i dokaz europeizacije a nikako kao ono što bi bio racionalan pristup: imamo još jedno mjesto za pojesti nešto.

Ja sa tim imam mali problem jer se stvari ne postavljaju u realne okvire ali i ja zbog svog razloga jedva čekam da to dođe kod nas - čisto da kad odem negdje vani s nekim našim, npr. u Budimpeštu na njegovo ''Hej, haj'mo u McDonalds!'' mogu odgovoriti ''Ma jebi se i ti i McDonalds, to imaš i kod kuće. Haj'mo vidjet' kakve su im te čorbe.''
mig

#269 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

JoseMujica wrote:zato što ima ljudi koji neće da jedu smeće, pogotovu ne žele da im djeca , koju je najlakše prevariti reklamom, jedu smeće
Ako mi kazes da su ti ljudi vegetrijanaci, onda postujem ovo sto si napisao. Ili jos bolje vegani.
febo_acm

#270 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by febo_acm »

McD šminka :D
JoseMujica

#271 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by JoseMujica »

mig wrote:
JoseMujica wrote:zato što ima ljudi koji neće da jedu smeće, pogotovu ne žele da im djeca , koju je najlakše prevariti reklamom, jedu smeće
Ako mi kazes da su ti ljudi vegetrijanaci, onda postujem ovo sto si napisao. Ili jos bolje vegani.
hm... iz tvog pitanja proizilazi zaključak da se samo vegeterijanci i vegani jedini zdravo hrane.... sorry ali s time se ne slažem

kada govorimo o zdravoj hrani onda u obzir uzimamo hranu uzgojenu iz prirodnog sjemena na, po ljude i okoliš, zdrav način i pripremljenoj kulinarskom metodom kako bi ta hrana zadržala svoje hranjive sastojke. Za mene je tu ne bitno da li je riječ o povrću, voću ili mesu.

lanci brze hrane nemaju zdravu hranu. Oni jednostavno proizvode smeće. Sada je ne bitno da li je riječ o mesu (govedini ili pilećem) ili povrću. Pomfrit u Mac-u je jednako nezdrav koliko i burger ili piletina iz KFC-a
mig

#272 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

Ridjobrki wrote:Ti si u pravu - to su mjesta za svratiti nabrzaka i pregristi nešto i tačka. Ja imam otpor prema fascinaciji junk-foodom i zapadnim sranjima generalno te odsustvu vrijednosnog sustava. Mi smo manje vrijedni jer nemamo McD a Slovenci recimo imaju, ćevapi i burek su fuj kamo sreće da imamo McD.

McD se doživljava kao ideal kojem treba težiti i to nije dobro i zdravo. Kad se konačno otvori McD to će biti vijest godine! Naslovi će biti ''Konačno McD u Sarajevu!'' i to će biti doživljeno kao čast, privilegija i dokaz europeizacije a nikako kao ono što bi bio racionalan pristup: imamo još jedno mjesto za pojesti nešto.

Ja sa tim imam mali problem jer se stvari ne postavljaju u realne okvire ali i ja zbog svog razloga jedva čekam da to dođe kod nas - čisto da kad odem negdje vani s nekim našim, npr. u Budimpeštu na njegovo ''Hej, haj'mo u McDonalds!'' mogu odgovoriti ''Ma jebi se i ti i McDonalds, to imaš i kod kuće. Haj'mo vidjet' kakve su im te čorbe.''
Iskreno, ja jos nisam cula nikoga ko tezi Meku kao nekakvom idealu. Vise je onih koji se ponasaju kao da se u Meku servira nuklearni otpad, a ne obicna fast food hrana.

Ne znam kako je ovde bilo na pocetku, ali ljudi brzo naviknu na sve to. Pa nece ni ta fascinacija, ukoliko postoji, trajati vecno. Svako cudo za 3 dana.

Niko nije manje vredan ako nesto nema, ali kao sto je @ladyblue negde govorila, ja volim da imam slobodu izbora. Jeste smece, ali sta ako mi se nekada jede bas to smece? Kao da je cips zdraviji. Ili peciva iz pekare. A vala i cevapi pucaju od hranljivih sastojaka. Ma vecina hrane koju jedemo je cista 0.

Ali, najvise mrzim da mi neko zaviruje u tanjir da mi kaze da nesto sto ja jedem nije dobro. Ako jedem - sebi jedem. Ako ne jedem, opet isto. Mislim da je ipak na meni da sama donesem tu odluku.
mig

#273 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by mig »

JoseMujica wrote: hm... iz tvog pitanja proizilazi zaključak da se samo vegeterijanci i vegani jedini zdravo hrane.... sorry ali s time se ne slažem

kada govorimo o zdravoj hrani onda u obzir uzimamo hranu uzgojenu iz prirodnog sjemena na, po ljude i okoliš, zdrav način i pripremljenoj kulinarskom metodom kako bi ta hrana zadržala svoje hranjive sastojke. Za mene je tu ne bitno da li je riječ o povrću, voću ili mesu.

lanci brze hrane nemaju zdravu hranu. Oni jednostavno proizvode smeće. Sada je ne bitno da li je riječ o mesu (govedini ili pilećem) ili povrću. Pomfrit u Mac-u je jednako nezdrav koliko i burger ili piletina iz KFC-a
Slazem se sa onim sto si rekao u drugom pasusu - sve dok govoris o vocu i povrcu jer za mene je najpametnije iz ishrane potpuno izbaciti meso i naci mu adekvatnu zamenu.

I niko ovde ne tvrdi da je bilo koja fast food hrana zdrava, daleko od toga. Ali neko jednostavno voli da je jede. Tacka.
somethings

#274 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by somethings »

mig wrote:I niko ovde ne tvrdi da je bilo koja fast food hrana zdrava, daleko od toga. Ali neko jednostavno voli da je jede. Tacka.
:thumbup:
I također neki ljudi ne vole da se ono što jedu naziva "smećem". Znam i ja vrlo dobro da nije zdravo (da se jede samo to), ali jednom sedmično, ili u dvije sedmice, pojest big mek, ne ubija. Niti znači amerikanizaciju i fascinaciju "američkim". Ne postoji neki skriveni motiv, jednostavno se nekom sviđa.
Jack Be Nimble

#275 Re: McDonalds useljava u Napretkovu palaču?!

Post by Jack Be Nimble »

mig wrote:I niko ovde ne tvrdi da je bilo koja fast food hrana zdrava, daleko od toga. Ali neko jednostavno voli da je jede. Tacka.
Ako jedemo cevape, mozemo jesti i Big Mac.

Ja vidim McDonalds u stranim zemljama kao restoran za turiste. Ne znas gdje mozes naci dobru domacu hranu za jeftino? Idi u Mcdonalds, na svakom cosku, znas sta nude i jeftino. Ne moras ni govoriti jezik da bi narucio.
Locked