Da li stavljate brnjicu svom psu?
Moderator: anex
-
Kyra
#251 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
*
Last edited by Kyra on 06/01/2011 22:43, edited 1 time in total.
- Friesian
#252 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
pitbullovi su izuzetni psi u odnosu sa djecom, kako je vec @Kyra i rekla.. vrlo njezni i privrzeni i bez ikakvih problema se moze ostaviti normalno dijete (ne kakva su vecina danasnjih mucenika) sa odgojenim pitbullom.. to bi svakom preporucio ko ima zdrav um i ko nece tu pasminu razmaziti vec ima iskustva s njima i znace da ga odgoji.. iako to nije moj tip psa tako da ga ja za sebe nikad ne bi uzeo iz nekih drugih razloga..
druga stvar je, kako je opet @Kyra rekla, terapijski ucinak psa.. kako na odgoj djece tako i na odredjene bolesti kod odraslih ljudi.. ja trenutno imam dva psa i ne bi mogao zamisliti dan da ne izadjem s njima u duzu setnju sto opet sumnjam da bi ikad uradio da ih nemam.. u sklopu toga upoznam razne interesantne ljude a i odvuku me od interneta i kompjuterskog zracenja, kafica i uzasnih prica, i slicnih stvari.. a opet mi ne dostaje socijalizacije, cak sta vise..
druga stvar je, kako je opet @Kyra rekla, terapijski ucinak psa.. kako na odgoj djece tako i na odredjene bolesti kod odraslih ljudi.. ja trenutno imam dva psa i ne bi mogao zamisliti dan da ne izadjem s njima u duzu setnju sto opet sumnjam da bi ikad uradio da ih nemam.. u sklopu toga upoznam razne interesantne ljude a i odvuku me od interneta i kompjuterskog zracenja, kafica i uzasnih prica, i slicnih stvari.. a opet mi ne dostaje socijalizacije, cak sta vise..
- Cholina_Lokica
#253 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
najvolem ove nisam ja tu da provociram, ali dajte da vam svasta nagovorim 
-
zonbirile
#254 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
tema je brnjica i psi,a ne ljudi i psi.
- vazi
#255 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
grijesis, vjeruj.Cholina_Lokica wrote:najvolem ove nisam ja tu da provociram, ali dajte da vam svasta nagovorim
ja se bojim psa i zivot su mi skoro promijenili
ne smijem se parkirati deset metara dalje od ulaza
ne smijem sama cestito u setnju
ovdje je ipak cesto (cesto jer je jako ozbiljno i jedan slucaj je mnogo a ne tri npr) u perimetru od 20-30km da je pas na mrtvo ubio troje djece (tri psa u tri domacinstva) ili kazem vam, zena izasla ujutro rano s djetetom za ruku, drugo dijete u kolicima; neki covjek izaso sa svojim psom i pas hop na bebu u kolicima i gotovo, ubio je. izvin'te al' ja bih momentalno zabranila sve vrste pasa iz skupine napadackih pasa na zemaljskoj vascijeloj kugli
nemam vremena da sad trazim statistike napada na postare i med sestre kod kucnih posjeta. Istina , zivim u regiji gdje ima jako puno pasa...
Isto tako razumijem - pas te obavezuje da ga izvedes i tako ces se i ti pokrenuti i izaci i odmaknuti od kompjutera, ali ima i drugih nacina, sport, ribolov, tenis ma mali milion aktivnosti koje se mogu upraznjavati ...
@kyra, @friesian, @zonbirile hvala na odgovoru/ima
- Pasiflora
#256 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
A da daje par litara mlijeka dnevno ti ne bi imala nista protiv psa?vazi wrote:i ovo me interesuje, odkuda ta ljudska potreba da ima psa? ja to ne mogu nikako skontatiod psa nema neke koristi,
- Cholina_Lokica
#257 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
za takve probleme tvoje postoje psiholozi i psihijatri koji se bave tim stvarima, i rjesavanje fobija... i to je nacin da funkcionises normalno, a ne da pametujes ljudima kako treba da se ukinu psi, i da se na takav nacin ostali prilagode tvom strahu od istihvazi wrote:grijesis, vjeruj.Cholina_Lokica wrote:najvolem ove nisam ja tu da provociram, ali dajte da vam svasta nagovorim
ja se bojim psa i zivot su mi skoro promijenili![]()
ne smijem se parkirati deset metara dalje od ulaza![]()
ne smijem sama cestito u setnjua morala bih svaki dan barem 20-30 min setnje...
ovdje je ipak cesto (cesto jer je jako ozbiljno i jedan slucaj je mnogo a ne tri npr) u perimetru od 20-30km da je pas na mrtvo ubio troje djece (tri psa u tri domacinstva) ili kazem vam, zena izasla ujutro rano s djetetom za ruku, drugo dijete u kolicima; neki covjek izaso sa svojim psom i pas hop na bebu u kolicima i gotovo, ubio je. izvin'te al' ja bih momentalno zabranila sve vrste pasa iz skupine napadackih pasa na zemaljskoj vascijeloj kugli![]()
nemam vremena da sad trazim statistike napada na postare i med sestre kod kucnih posjeta. Istina , zivim u regiji gdje ima jako puno pasa...
Isto tako razumijem - pas te obavezuje da ga izvedes i tako ces se i ti pokrenuti i izaci i odmaknuti od kompjutera, ali ima i drugih nacina, sport, ribolov, tenis ma mali milion aktivnosti koje se mogu upraznjavati ...
@kyra, @friesian, @zonbirile hvala na odgovoru/ima, pliz, dajte mi uputsva o ponasanju prilikom susreta s nepoznatim psom na ulici
-
Kyra
#258 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
*
- Cholina_Lokica
#259 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
izvini Kyra ali moj posao nije da oslobadjam druge njihovih fobija, i jos da slusam kako se npr. moja 4 psa trebaju ukinuti
ok je sve, i strah i sve to, ali nije ok traziti od drugih da se prilagodjavaju tebi, ni mojim strahovima se niko ne prilagodjava i ne trazim da se svijet oko toga vrti. ja niti tjeram nekoga da voli nesto, niti bilo sta slicno, ali isto tako necu da mene drugi tjeraju da ja nesto odbacim jer je druge strah.
- Pasiflora
#260 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Ja sam na ovom forumu oko 3,5 god. I napisala sa 1000 i nekoliko stotina poslova od kojih je vecina (skoro svi) vezana za ovaj PDF. Objasnjavala sam, opisivala, hrabrila, pa opet objasnjavala... i stvarno mi vise nije jasnoKyra wrote:[Za ostale, nemojte se naci uvrijedjeni, ali dajte ljudi pokazite malo razumjevanja.
"ko je ovdje lud, dal' mi il' Geda"
-
Kyra
#261 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
*
- Friesian
#262 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
strah razumijem u svakom slucaju iako se ja ne bojim ali to nije pravilo da se drugi ljudi ne smiju bojati.. stvar je u tome da oni koji imaju psa pokusaju sa nekim poznatim koji ima tu fobiju da je na neki nacin olaksaju.. ja se cesto naljutim na bespotrebne komentare ali kad vidim da se neko istinski boji onda odreagujem prije te osobe.. psi su u gradu zbog nasih potreba a ne zbog svojih pa se zbog toga svaki pas koji se drzi kao ljubimac mora prilagoditi zivotu u gradu... nisam za ovaj zakon i za konstantno nosenje brnjica zbog zdravstvenog stanja vecine pasa i smatram da nema potrebe za tim jer su psi bez brnjice u vecini slucajeva mirniji ali na mjestima gdje ima dosta ljudi pas treba biti zavezan.. jer ne mora pas biti agresivan da bi neko vrisnuo, dovoljno je i da se zaleti na nekog iz radoznalosti i igre a znamo da nije jednostavno kad na tebe krene "tele" cak iako se ne bojis.. pa makar to bio i "miroljubivi" zlatni retriver te na taj nacin nikako ne mozes niti sprijeciti niti imas osnovu da sprijecis tu osobu da te tuzi jer ima potpuno pravo... prije svega svaki covjek koji namjerava nabaviti psa treba da se informise o njegovim potrebama kako i korekciji ponasanja odnosno samom odgoju kako se u buducnosti ne bi imalo problema s tim... da se to radi niti bi bilo ovoliko lutalica niti ovoliko napada.. ali otom-potom.. i cudilo bi me da sve funkiconise kako treba.. idealno bi bilo da se polaze neki test i vrsi kontrola prilikom nabavke psa a da ne govorim o zabrani nabavke ukoliko osoba ima kriminalni dosije..
-
zonbirile
#263 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
------------------------------vazi wrote:grijesis, vjeruj.Cholina_Lokica wrote:najvolem ove nisam ja tu da provociram, ali dajte da vam svasta nagovorim
ja se bojim psa i zivot su mi skoro promijenili![]()
ne smijem se parkirati deset metara dalje od ulaza![]()
ne smijem sama cestito u setnjua morala bih svaki dan barem 20-30 min setnje...
ovdje je ipak cesto (cesto jer je jako ozbiljno i jedan slucaj je mnogo a ne tri npr) u perimetru od 20-30km da je pas na mrtvo ubio troje djece (tri psa u tri domacinstva) ili kazem vam, zena izasla ujutro rano s djetetom za ruku, drugo dijete u kolicima; neki covjek izaso sa svojim psom i pas hop na bebu u kolicima i gotovo, ubio je. izvin'te al' ja bih momentalno zabranila sve vrste pasa iz skupine napadackih pasa na zemaljskoj vascijeloj kugli![]()
@kyra, @friesian, @zonbirile hvala na odgovoru/ima, pliz, dajte mi uputsva o ponasanju prilikom susreta s nepoznatim psom na ulici
eto Turabija opet,pa vidi s njim.Šalu na stranu,fobija se liječi,a ovde je priča o normalnim psima i vlasnicima
-
somethings
#264 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Mene je napao koker španijel, a pit bul me nikad nije mrko ni pogledao, šta ćemo sad? Ukinut koker španijele? 
- vazi
#265 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
misa mu misavog, napisala dug post i nema ga,
forum na kojem sam prije bila imao je "kli" na posalji tamo gdje je kod vas "pohrani" tako da sam ja taj post negdje pohranila a gdje nemam pojma
kako da nadjem pohranjeni post
forum na kojem sam prije bila imao je "kli" na posalji tamo gdje je kod vas "pohrani" tako da sam ja taj post negdje pohranila a gdje nemam pojma
- Friesian
#266 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
ovo je stvar izbora.. kako se mnogi ne mogu natjerati da kupe/nabave/udome psa tako, s druge strane, mnogi ne mogu da se natjeraju da se bave sportom..vazi wrote:Isto tako razumijem - pas te obavezuje da ga izvedes i tako ces se i ti pokrenuti i izaci i odmaknuti od kompjutera, ali ima i drugih nacina, sport, ribolov, tenis ma mali milion aktivnosti koje se mogu upraznjavati ...
ja se vec 5 godina druzim s konjima baveci se odredjenim disciplinama u konjickom sportu ali najvise rekreaciono te nema boljeg osjecaja kad u sumu odem s konjem i drustvom a pritom i moji psi krenu sa mnom.. nazalost, u zadnjih 2-3 mjeseca sve rjedje to radim zbog fakultetskih obaveza tako da mi ostaje samo izvodjenje pasa..
- baby_angel
#267 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Zavidim tiFriesian wrote:ovo je stvar izbora.. kako se mnogi ne mogu natjerati da kupe/nabave/udome psa tako, s druge strane, mnogi ne mogu da se natjeraju da se bave sportom..vazi wrote:Isto tako razumijem - pas te obavezuje da ga izvedes i tako ces se i ti pokrenuti i izaci i odmaknuti od kompjutera, ali ima i drugih nacina, sport, ribolov, tenis ma mali milion aktivnosti koje se mogu upraznjavati ...
ja se vec 5 godina druzim s konjima baveci se odredjenim disciplinama u konjickom sportu ali najvise rekreaciono te nema boljeg osjecaja kad u sumu odem s konjem i drustvom a pritom i moji psi krenu sa mnom .. nazalost, u zadnjih 2-3 mjeseca sve rjedje to radim zbog fakultetskih obaveza tako da mi ostaje samo izvodjenje pasa..
- kurty
#268 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
pokusaj u skicamavazi wrote:misa mu misavog, napisala dug post i nema ga,![]()
forum na kojem sam prije bila imao je "kli" na posalji tamo gdje je kod vas "pohrani" tako da sam ja taj post negdje pohranila a gdje nemam pojma![]()
- vazi
#269 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
slazem se u potpunostiFriesian wrote: psi su u gradu zbog nasih potreba a ne zbog svojih pa se zbog toga svaki pas koji se drzi kao ljubimac mora prilagoditi zivotu u gradu.
@kurty, u skicama
od '84 do maja 2010 zabiljezeno je 41 slucaj smrtnog ujeda pasa u zemlji gdje zivim. To sam nasla na situ koji se bori protiv kategorizacije pasa i po onome sto oni pisu najcesce se radilo o njemackom ovcaru...
http://www.against-bsl.eu/combien%20de%20morsures.htm
Cesto se desi, u periodu godisnjih odmora, da vlasnici jednostvano napuste pse. 60 000 svake godine! kazu i da ih je 60% napusteno tj ostavljeno zbog ponasanja; uzmu psa k'o da je igracka pa kad vide da ne mogu lako izaci s njim na kraj, ostave ga
nisu svi vlasnici jednako odgovorni glede njihovih ljubimaca
-
Kyra
#270 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
*
- cutee_nina
#271 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Zar se "zalet i skok iz radoznalosti" moze protumačiti kao napad? Zar te i zbog toga mogu tužiti? I na kraju bi pas ispao agresivan?Friesian wrote:jer ne mora pas biti agresivan da bi neko vrisnuo, dovoljno je i da se zaleti na nekog iz radoznalosti i igre a znamo da nije jednostavno kad na tebe krene "tele" cak iako se ne bojis.. pa makar to bio i "miroljubivi" zlatni retriver te na taj nacin nikako ne mozes niti sprijeciti niti imas osnovu da sprijecis tu osobu da te tuzi jer ima potpuno pravo...
Zar sve mora biti iz koristi? Žalosno...vazi wrote:od psa nema neke koristi
- kokuz_sa
#272 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
cutee_nina wrote: Zar se "zalet i skok iz radoznalosti" moze protumačiti kao napad? Zar te i zbog toga mogu tužiti? I na kraju bi pas ispao agresivan?![]()
Zar sve mora biti iz koristi? Žalosno...
Code: Select all
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pas-dvogodisnjaka-ugrizao-za-glavu.html- cutee_nina
#273 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
Nisam mislila na psa koji ujede, nego koji samo skoči!kokuz_sa wrote:cutee_nina wrote: Zar se "zalet i skok iz radoznalosti" moze protumačiti kao napad? Zar te i zbog toga mogu tužiti? I na kraju bi pas ispao agresivan?![]()
Zar sve mora biti iz koristi? Žalosno...kad se ovako sta desi roditeljima tog malisana moze se kazat "znate cuko je na njega skocio iz radoznalosti..a ujeo ga je jer se zelio poigrati s malcem"Code: Select all
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pas-dvogodisnjaka-ugrizao-za-glavu.html
- kokuz_sa
#274 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
al bez brnjicecutee_nina wrote:Nisam mislila na psa koji ujede, nego koji samo skoči!kokuz_sa wrote:cutee_nina wrote: Zar se "zalet i skok iz radoznalosti" moze protumačiti kao napad? Zar te i zbog toga mogu tužiti? I na kraju bi pas ispao agresivan?![]()
Zar sve mora biti iz koristi? Žalosno...kad se ovako sta desi roditeljima tog malisana moze se kazat "znate cuko je na njega skocio iz radoznalosti..a ujeo ga je jer se zelio poigrati s malcem"Code: Select all
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/pas-dvogodisnjaka-ugrizao-za-glavu.html
- Friesian
#275 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?
naravno da moze.. on te je napao a sad da li te je agresivno napao ili te je napao da bi te prisilo da se igras sa njim - to je druga stvar..
ne volim ova subjektivna misljenja gdje se i istice da su svi poduceni i znaju procjeniti ponasanje bilo kojeg psa.. kao sto se u dosta postova navelo: "postoje ljudi koji se boje!!!" pa prema tome njemu je sasvim svejedno da li je ovaj dosao iz radoznalosti ili da sta god prezalogaji..
ne volim ova subjektivna misljenja gdje se i istice da su svi poduceni i znaju procjeniti ponasanje bilo kojeg psa.. kao sto se u dosta postova navelo: "postoje ljudi koji se boje!!!" pa prema tome njemu je sasvim svejedno da li je ovaj dosao iz radoznalosti ili da sta god prezalogaji..