Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ove godine

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
cartman

#251 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by cartman »

KotromanichII wrote:

drugi prmijer , znao sa da ce obuca poceti govoriti u buducnosti , pitao sam se kako ali brzo dosao do zakljucka da ce to biti napredna tehnologija, i pogledam prosli mjesec i imam sta vidjeti

ne mogu da vjerujem... pa bolan covjece danas sve "govori"! mikrofalna, kompjuteri,auta,mp4 playeri... sta to ne govori? a ti da iskreno, duboko u sebi da vjerujes u to sto govoris, nebi laprdo po forumu vec bi iso vani i uvjeravao ljude... ovako, samo forumanje iz fotelje
nista novo

#252 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by nista novo »

KotromanichII wrote:nevrti ocima, evo kako

obadvoje i ubijeni i ubica budu u dzennetu
musliman se bori protiv nevjernika, nebvjernik ubije muslimana, pa poslije nekog vremena se pokaje Bogu iskreno i pocne praktikovti vjeru iciniti dobra djela a kloniti se hrdjavih , onda ce obadvojica uci u dzennet

slucaj kad ubijeni i ubica zaglave u paklu

dva muslimana koja se biju jedna ubije drugog a drugi se braneci ubije drugog, ovaj sto ga ubio ide u dzhennem, a i drugi jer je imao namjeru da ga ubije. znaci obadvojica fasuju pakao.

jedan tamo jedan vamo.

nevjernik ubije muslimana vjernika, jedan u raj drugi u pakao, eto jeli ti sad jasno
Znaci pobijes hrpu ljudi, pa onda svatis da bi mogao najebati, pa predjes u muslimane, pokajes se, i eto tebe u raju, skupa sa onima bezveznjacima koje si pobio. I jos te oni slave ko spasitelja. :-) Ima gluposti, nema da nema, ali ovdje moze covjek svasta da napise i jos sto je najgore, da mu mnogi i vjeruju :-)
just_think

#253 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by just_think »

KotromanichII wrote:smijesna je tvoja izjava, i vidi se da nisi upucen :wink: evo da ti slikovito objasnim, upravo tako rasiriti ce se , explodirati i postati bijeli patuljak, znaci smotati i izgubiti sjaj
Hahah eto kako sam te lagano navukao da pokazes svoje ne znanje i ne upucenost, sto bi rekao "sam si sebi podapeo". :D Ne znanje si pokazao kad si rekao da ce se nakon eksplozije (navuko sam te a?) sunce pretvoriti u patuljka (smotuljak nikakve veze nema sa tim), hehe, nakon eksplozije bilo koje zvijezde (i nase sunce je zvijezda) nastaje neutronska zvijezda, a u najgorem slucaju crna rupa. Eh kad sam te fino presaltao da te uputim sta je patuljak (ponovo naglasiti smotuljak nikakve veze nema), nase sunce nakon sto dodje do tacke crvenog giganta nece eksplodirati nego ce lagano ispustati i gubiti energiju jer za eksploziju nema dovoljno veliku masu nakon cega ce ce pretvoriti u patuljka, a taj patuljak je samo zargonski receno pa ljudi misle to je nesto sitno, a ustvari ce biti velicine nase planete zemlje, bit ce veoma vreo sto znaci da ce sijati i nece izgubiti sjaj kao sto je navedeno. Ta vrelina povezano sa sastavom patuljka ce dovesti do karbonske detonacije koja ce proizvesti supernovu i patuljka pretvoriti u svemirsku prasinu.

Slika patuljka Sirius A uslikana Hubble teleskopom (ne svijetli ma jok :D)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _photo.jpg
kad se to desilo da obuca progovori i proslosti, kad se to desilo da ljudski likovi postanu zivotinjski, kad su se to arapski siromasi takmicli u izgradnji visokih gradjevina ??? kad su to arapi ostavili kamile i konje kao prevozna sredstva pa sad dolaze na drugim prevoznim sredstvim do pred vrata dzamije (autima) Nikad, to je sve sad se desilo zadnjih 100 godina
Ako pogledas malo u Afriku i drugim egzoticnim mjestima vidjet ces da su se uvijek furali na zivotinje, busili dijelove tijela, sibali kozu nebi li dobila oblik gustera, tetovirali po citavom tijelu itd. Danas se arapi takmice u izgradnji visokih gradjevina, a nekad su se takmicili po broju kamila itd sve je to isto kao i prije samo je sredstvo drugo, prevozna moderna sredstva su dio razvoja covjecanstva i sluze da pomognu ljudima jer kamile ne mogu izdrzati ono sto auto moze, ako je tebi to dio predznaka smaka svijeta onda se vidi koliko si samo zabljudjen do granice nenormalnosti.
tako da kad ustane na sudnjem danu ucnit ce mu se kao da je bio dio dana pod zemljom.
Niko nikada nije se vratio u zivot iz potpune smrti pa da nam potvrdi da je to tako, pa na osnovu te cinjenice moze se jednostavno zakljuciti da bilo kakve tvrdnje o tome sta se desi nakon smrti su obicne ljudske izmisljotine, price ,bajke.
melek smrti dodje, nek ti Allah odgovori, dzennet, nagradu dobiti, allaha da ih vrati nazad
Kao i sa proslom tvrdnjom, koristis se u diskusiji sa izjavama i pojmovima koje nemaju postojanja nego su samo crna slova na papiru, napisane rukom covjeka, izmisljene iz njegove glave i ne moze se razviti ozbiljna diskusija sa takvim sugovornikom koji nema dokaze za nesto cime se korsiti u diskusiji sto ga automatski iskljucuje u njegovom cilju, a to je da dokazivanje necega postojanog koristeci se izmisljenim dokazima i tvrdnjama.

Kao sto sam i rekao nema smisla dalje raspravljati se sa sugovornikom koji za svoj materijal nema postojanih dokaza to jeste koristi se izmisljenim vjerskim tvrdnjama, tako da zavrsavam sa ovom diskusijom jer dosadi ponekad ukazivati nekome hiljadu puta razumno jasne cinjenice, a on isto toliko puta ponavlja svoju gresku. Nastavi ti sa svojim uvjerenjima i time sto radis na forumu, pozdrav.
Last edited by just_think on 03/12/2010 15:56, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#254 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:
Alfons Kauders wrote:nego ima li ko kakav precizniji datum za taj sudnji dan...

da se zavalim u jedno 300,000 kredita i lagodno prozivim preostale dane...
E, buraz...sačekao bi tebe taj dug :D
kako?

mislis da bi mi kamatu gore obracunali... ili dole? :D
arzuhal

#255 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by arzuhal »

Alfons Kauders wrote:
arzuhal wrote:
Alfons Kauders wrote:nego ima li ko kakav precizniji datum za taj sudnji dan...

da se zavalim u jedno 300,000 kredita i lagodno prozivim preostale dane...
E, buraz...sačekao bi tebe taj dug :D
kako?

mislis da bi mi kamatu gore obracunali... ili dole? :D
Haman bi bilo svejedno gdje :D
HAVANA

#256 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by HAVANA »

Jebaji ga,ja već uZo... :o
KotromanichII

#257 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Hahah eto kako sam te lagano navukao da pokazes svoje ne znanje i ne upucenost, sto bi rekao "sam si sebi podapeo". Ne znanje si pokazao kad si rekao da ce se nakon eksplozije (navuko sam te a?) sunce pretvoriti u patuljka (smotuljak nikakve veze nema sa tim), hehe, nakon eksplozije bilo koje zvijezde (i nase sunce je zvijezda) nastaje neutronska zvijezda, a u najgorem slucaju crna rupa. Eh kad sam te fino presaltao da te uputim sta je patuljak (ponovo naglasiti smotuljak nikakve veze nema), nase sunce nakon sto dodje do tacke crvenog giganta nece eksplodirati nego ce lagano ispustati i gubiti energiju jer za eksploziju nema dovoljno veliku masu nakon cega ce ce pretvoriti u patuljka, a taj patuljak je samo zargonski receno pa ljudi misle to je nesto sitno, a ustvari ce biti velicine nase planete zemlje, bit ce veoma vreo sto znaci da ce sijati i nece izgubiti sjaj kao sto je navedeno. Ta vrelina povezano sa sastavom patuljka ce dovesti do karbonske detonacije koja ce proizvesti supernovu i patuljka pretvoriti u svemirsku prasinu
priznajem mozda nisam trebao napisati explodirati ali sam ciljao na ispustane gasova sto ce dovoditi to kolapsa sunca, ovako

Image

Cat's Eye Nebula
Three thousand light-years away, the Cat's Eye Nebula, a dying star throws off shells of glowing gas. This image from the Hubble Space Telescope reveals the nebula to be one of the most complex planetary nebulae known. In fact, the features seen in the Cat's Eye are so complex that astronomers suspect the bright central object may actually be a binary star system. The term planetary nebula is misleading; although these objects may appear round and planet-like in small telescopes, high resolution images reveal them to be stars surrounded by cocoons of gas blown off in the late stages of stellar evolution.

Image credit: NASA, J. P. Harrington (U. Maryland) and K. J. Borkowski (NCSU)

sporedi sa ovim sto Allah kaze u kuranu:
Image

055:037] When the sky disintegrates, and turns rose colored like paint.

37. Pa kad se rascijepi nebo i bude ružičasto kao balzam,
ili
37. Pa kad se rascijepi nebo i bude ruza crveno kao balzam,

Arabic (from right to left):

‏55:37 فاذا انشقت السماء فكانت وردة كالدهان

Notice in this Noble Verse the following two key Words:

Rose (وردة). Ruza

Colored like paint (كالدهان).

Kad bude Smak svijeta nebo ce izgledati ovako, sigurno ce ispustati gasove zvijezda blizu nas i stvoriti jednu ovakvu formu kao ruza.
a taj patuljak je samo zargonski receno pa ljudi misle to je nesto sitno, a ustvari ce biti velicine nase planete zemlje, bit ce veoma vreo sto znaci da ce sijati i nece izgubiti sjaj kao sto je navedeno. Ta vrelina povezano sa sastavom patuljka ce dovesti do karbonske detonacije koja ce proizvesti supernovu i patuljka pretvoriti
hvala na odgovoru al sa ovim si mi povecao jos vise moje ubjedjenje u istintost kurana u hadisa, jer znamo da ce sunce izgubiti svoj sjaj ali ce ipak biti vreo na sudnjem danu, tako da ce narod biti u neizdrzivim vrucinama. bas sam se pitao hoce li sunce biti vruce kad izgubi svoj sjaj, ali eto ti si mi dao odgovor :thumbup:

:thumbup: hvala na odgovoru
cartman

#258 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by cartman »

KotromanichII wrote: hvala na odgovoru al sa ovim si mi povecao jos vise moje ubjedjenje u istintost kurana u hadisa, jer znamo da ce sunce izgubiti svoj sjaj ali ce ipak biti vreo na sudnjem danu, tako da ce narod biti u neizdrzivim vrucinama. bas sam se pitao hoce li sunce biti vruce kad izgubi svoj sjaj, ali eto ti si mi dao odgovor :thumbup:

:thumbup: hvala na odgovoru

tebi je prijeko potrebna pomoc :D
KotromanichII

#259 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Niko nikada nije se vratio u zivot iz potpune smrti pa da nam potvrdi da je to tako, pa na osnovu te cinjenice moze se jednostavno zakljuciti da bilo kakve tvrdnje o tome sta se desi nakon smrti su obicne ljudske izmisljotine, price ,bajke.
jest Muhammed vidio i ulazio u dzennet i vidio dzehennem, kad mu je Allah pokazao u noci Miradza, tako da se moze reci za njega da se on vratio iz mrtvih da nam objasnjava o raju i paklu

koji nevjeruju u prozivljenje na sudnjem danu preporucujem ovo

doktor bioinzinjeringa, sto je studirao na univerzitetu u britaniji objasnjava kako ce Allaha ozivjeti mrtve, naucne dokaze daje, ovo obavezno morate pogledati koji imalo sumnjate u prozivljenje

Kako ce Bog ozivjeti mrtve , objasnjenje sa slikama i komentarima , prvi dio

Kako ce Bog ozivjeti mrtve , objasnjenje sa slikama i komentarima , drugi dio

upravo ovako ce biti i prozvljenje, dok gledas ovaj video upravo gledas svoje prozivljenje , na koji nacin ces biti prozivljen na Sudnjem danu

Video rast biljke iz sjemena
http://www.youtube.com/watch?v=iFCdAgeM ... r_embedded

Allah kaze:

7:57. On je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživjeti, opametite se!

ko nevjeruje da postoji raj i pakao , koji se nalazi u nekom parallelnom univerzumu, pogledaj sta naucnici govore za to

naucnici govore o postojanju parallelnog univerzuma , fakticki pricaju o raju i paklu a nisu ni svjesni toga
Alfons Kauders

#260 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote: Haman bi bilo svejedno gdje :D
za zar kamata nije haram, kako ce mi je onda obracunati, nidje veze...

u cisto teoloskom smislu, da li bi se mogao makar izvuci od placanja kamate na onom svijetu, da npr vracam samo glavnicu 25 godina?
bijela

#261 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by bijela »

Alfons Kauders wrote: u cisto teoloskom smislu
:lol:
izvini, ne izdržadoh,
a arzuhal će ti sigurno odgovoriti na ovo pitanje upućeno teologiji čim se vrati sa džume.
KotromanichII

#262 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

u cisto teoloskom smislu, da li bi se mogao makar izvuci od placanja kamate na onom svijetu, da npr vracam samo glavnicu 25 godina?
:D tamo se kamatavraca desetorostruko, daleko vise nego na ovom svijetu

evo nek Allah kaze nesto u vezi kamate, prepustam njemu rijec:

275. Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio, zato što su govorili: "Kamata je isto što i trgovina." A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu. Onome do koga dopre pouka Gospodara njegova – pa se okani, njegovo je ono što je prije stekao, njegov slučaj će Allah rješavati; a oni koji to opet učine – biće stanovnici džehennema, u njemu će vječno ostati.
."

27. Oni nisu očekivali da će račun polagati
28. i dokaze Naše su pretjerano poricali,
29. a Mi smo sve pobrojali i zapisali –
30. pa trpite, mučenje ćemo vam sve gorim učiniti
KotromanichII

#263 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Znaci pobijes hrpu ljudi, pa onda svatis da bi mogao najebati, pa predjes u muslimane, pokajes se, i eto tebe u raju, skupa sa onima bezveznjacima koje si pobio. I jos te oni slave ko spasitelja. Ima gluposti, nema da nema, ali ovdje moze covjek svasta da napise i jos sto je najgore, da mu mnogi i vjeruju
evo nek ti Allah odgovori na to:

8. Ima ljudi koji govore: "Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!"- a oni nisu vjernici.
9. Oni nastoje da prevare Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju.
10. Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu.

neulazi se tek tako u muslimane pasha moj :wink:

a de mi reci ko garantuje da ce takvi koji ubiju nevine ljude pokajati se bogu ??? mogu oni reci vjerujemo samo da bi zamazli drugim ljudima oci ali zato mogu se samo prisjetiti ovih rijeci

....njih čeka bolna patnja zato što lažu.

55. Neka te ne oduševljavaju bogatstva njihova, a ni djeca njihova! Allah hoće da ih njima kazni na ovom svijetu i da skončaju kao nevjernici.
56. Oni se zaklinju Allahom da su doista vaši, a oni nisu vaši, nego su narod kukavički.
57. kada bi našli kakvo skrovište ili kakve pećine ili kakvu jamu, oni bi tamo trkom pohrlili
KotromanichII

#264 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Ako pogledas malo u Afriku i drugim egzoticnim mjestima vidjet ces da su se uvijek furali na zivotinje, busili dijelove tijela, sibali kozu nebi li dobila oblik gustera, tetovirali po citavom tijelu itd. Danas se arapi takmice u izgradnji visokih gradjevina, a nekad su se takmicili po broju kamila itd sve je to isto kao i prije samo je sredstvo drugo, prevozna moderna sredstva su dio razvoja covjecanstva i sluze da pomognu ljudima jer kamile ne mogu izdrzati ono sto auto moze, ako je tebi to dio predznaka smaka svijeta onda se vidi koliko si samo zabljudjen do granice nenormalnosti.
Ako pogledas malo u Afriku i drugim egzoticnim mjestima vidjet ces da su se uvijek furali na zivotinje, busili dijelove tijela, sibali kozu nebi li dobila oblik gustera, tetovirali po citavom tijelu
de ponovi zamnom ponovo, vidim preskaces :

Allahov Poslanik, salllallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nastupice pred kraj Svijeta/dunjaluka.....pretvaranje ljudskih likova u zivotinjske.

znaci faca se promijeni u zivotinjsku, bucenje , da te pitam nesto, dokazi mi da su ti ljudi za koje ti tvrdis da to radili jos odavnima, uspejli uraditi onakve operiacje na licu, da ugrade ocnjake, stave lece da oci izgledaju zivotinjske, stavljali implatante pod kozu i radili operiacje zatezanjemkoze, kako bi potpuno izgledao macka kao onaj divljak gore.

ako neko africko pleme probiju uho ovako, ne cini ga zivotljnom, njegovo lice jos uvijek nije zivotinja

Image

ni ovo nije zivotinjsko
Image

Danas se arapi takmice u izgradnji visokih gradjevina, a nekad su se takmicili po broju kamila itd sve je to isto kao i prije samo je sredstvo drugo
hahahahha :lol: kamila = visoka gradjevina :thumbup: no comment

mogao je poslanik vrlo lahko reci takmicit ce se ko ce vise imati kamila, ali nije, nego je bas rekao takmici ko ce vecu zgradu napraviti.
prevozna moderna sredstva su dio razvoja covjecanstva i sluze da pomognu ljudima jer kamile ne mogu izdrzati ono sto auto moze, ako je tebi to dio predznaka smaka svijeta onda se vidi koliko si samo zabljudjen do granice nenormalnosti
jesu li prije auta, ili vozova imali ikakve druge prevozna sretstva osima kamila, konja i magaraca ???????????????????
ako jesu onda se hadis ne odnosi na auta
Alfons Kauders

#265 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Alfons Kauders »

KotromanichII wrote:

275. Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio, zato što su govorili: "Kamata je isto što i trgovina." A Allah je dozvolio trgovinu, a zabranio kamatu. Onome do koga dopre pouka Gospodara njegova – pa se okani, njegovo je ono što je prije stekao, njegov slučaj će Allah rješavati; a oni koji to opet učine – biće stanovnici džehennema, u njemu će vječno ostati.
."

ne kontam, znaci isto slijedi i onom koji zaradjuje na kamati i meni koji je placam?

dje je tu logika?
KotromanichII

#266 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

ne kontam, znaci isto slijedi i onom koji zaradjuje na kamati i meni koji je placam?

dje je tu logika?
evo hadis o tome:

Kaže Džabir r.a.: "Allahov poslanik Muhammed s.a.w.s. je prokleo onoga ko uzima kamatu, onoga koji je daje, onu dvojcu koji svjedoče i onoga koji je zapisuje."

znaci u tvojoj situaciji kad si vec pod dugom, jedino sto ti je preostalo da se pokajes Allahu i da otplatis to sto treba da vratis dug, i da se nevracas vise kamati , bilo da je uzimas ili davas svejedno.
nosara

#267 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
KotromanichII wrote:

."

dje je tu logika?
lgG

#268 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by lgG »

KotromanichII wrote:
kakav sudnji dan, imamo mi puno vecih problema
samo sto je Sudnji dan zesci i gori od tih tvojih problema

Evo nek ti Allah kaze koju o problemima sudnjeg dana:

040:018. I upozori ih na bliski Sudnji dan kada će srca do grkljana doprijeti i popriječiti se, kada nevjernici ni prisna prijatelja ni posrednika neće imati koji će uslišan biti.

25. A na Dan kada se nebo rastvori i samo tanak oblak pojavi i kada se meleki sigurno spuste,
26. toga Dana ce istinska vlast biti samo u Milostivoga, a bice to mucan Dan za nevjernike.
27. Na Dan kada nevjernik prste svoje bude grizao govoreci: "Kamo srece da sam se uz Poslanika Pravoga puta drzao,
28. kamo srece, tesko meni, da toga i toga za prijatelja nisam uzeo,
29. on me je od Kur’ana odvratio nakon sto mi je priopcen bio!" - a sejtan covjeka uvijek ostavlja na cjedilu -

025:022 2Onoga Dana kada ugledaju andjele/meleke, grješnici se neće radovati i uzviknuće: "Sačuvaj nas Bože!"
a odakle si ti momak? :D
Knowledge&Wisdom

#269 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Knowledge&Wisdom »

dje je tu logika?[/quote]

Logika je u tome da ako je niko ne bude davao neće je imati ko uzimati i obrnuto, ako je ne bude imao ko uzimati niko je neće davati!
Princip Islama je borba protiv zla i njegovo sasjecanje u korijenu, tako da je u slučaju kamate isti onaj koji je daje i uzima jer i jedan i drugi doprinose širenju i općeprihvaćenosti tog zla.
To su Allahovi propisi, kome se ne sviđaju i smiješni su mu, pa Allah je svima dao slobodnu volju i izbor, nek ide svojim putem međutim , ostaje činjenica da vjerovali mi u Boga ili ne, On postoji! I to ništa neće promjeniti.
Svako će okusiti ono čime mu je prijećeno ili obećavano!
nosara

#270 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by nosara »

Knowledge&Wisdom wrote:ne kontam, znaci isto slijedi i onom koji zaradjuje na kamati i meni koji je placam?

dje je tu logika?
Logika je u tome da ako je niko ne bude davao neće je imati ko uzimati i obrnuto, ako je ne bude imao ko uzimati niko je neće davati!
Princip Islama je borba protiv zla i njegovo sasjecanje u korijenu, tako da je u slučaju kamate isti onaj koji je daje i uzima jer i jedan i drugi doprinose širenju i općeprihvaćenosti tog zla.
To su Allahovi propisi, kome se ne sviđaju i smiješni su mu, pa Allah je svima dao slobodnu volju i izbor, nek ide svojim putem međutim , ostaje činjenica da vjerovali mi u Boga ili ne, On postoji! I to ništa neće promjeniti.
Svako će okusiti ono čime mu je prijećeno ili obećavano![/quote]

cartman

#271 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by cartman »

Knowledge&Wisdom wrote: Princip Islama je borba protiv zla i njegovo sasjecanje u korijenu, tako da je u slučaju kamate isti onaj koji je daje i uzima jer i jedan i drugi doprinose širenju i općeprihvaćenosti tog zla.
to i jeste problem. zlo ne moze biti pobjedjeno. da nema zla, nebi bilo ni dobra, da nema mrznje nebi bilo ljubav. a sve sto trebamo uradit je naci balans...

Image
Alfons Kauders

#272 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Alfons Kauders »

KotromanichII wrote:

dje je tu logika?
evo hadis o tome:

Kaže Džabir r.a.: "Allahov poslanik Muhammed s.a.w.s. je prokleo onoga ko uzima kamatu, onoga koji je daje, onu dvojcu koji svjedoče i onoga koji je zapisuje."

znaci u tvojoj situaciji kad si vec pod dugom, jedino sto ti je preostalo da se pokajes Allahu i da otplatis to sto treba da vratis dug, i da se nevracas vise kamati , bilo da je uzimas ili davas svejedno.
ok, ako se pokajem... opet ne smijem vratiti kamatu? ali sta onda, sve ce na sud, dobice banka bez problema, cisto ko suza... a ja cu zijaniti stan i eto me na ulici...

znaci ako hocu da se pokajem, trebam toj istoj banci koja bi mi naplacivala kamatu dati stan i plus platiti sudske troskove... ili trebam sprijeciti izvrsenje presude, tj otvoreno prekrsiti zakon i zavrsiti u zatvoru...

vidis sto kazem 'dje je tu logika?'... :D
KotromanichII

#273 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

nosara

zapisi ovo na zid, i citaj svaku noc prije spavanja

Bog kaze u kuranu:

13. a kada im se savjeti upućuju oni ih ne prihvataju,
14. i kad dokaz vide, oni jedni druge na ismijavanje podstiču,

38. Kako će dobro čuti i kako će dobro vidjeti onoga Dana kad pred Nas stanu! A nevjernici su sada u očitoj zabludi!
39. I pomeni ih na Dan tuge kada će biti s polaganjem računa završeno, a oni su ravnodušni bili i nisu vjerovali
.
KotromanichII

#274 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

ok, ako se pokajem... opet ne smijem vratiti kamatu? ali sta onda, sve ce na sud, dobice banka bez problema, cisto ko suza... a ja cu zijaniti stan i eto me na ulici...

znaci ako hocu da se pokajem, trebam toj istoj banci koja bi mi naplacivala kamatu dati stan i plus platiti sudske troskove... ili trebam sprijeciti izvrsenje presude, tj otvoreno prekrsiti zakon i zavrsiti u zatvoru...

vidis sto kazem 'dje je tu logika?'...
vidi sa nekim ucenim koji poznaje serijatske propise sta trebas i kako trebas posto izgleda kod tebe situacija zakomplicirana
nosara

#275 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by nosara »

KotromanichII wrote:nosara

zapisi ovo na zid, i citaj svaku noc prije spavanja

Bog kaze u kuranu:

13. a kada im se savjeti upućuju oni ih ne prihvataju,
14. i kad dokaz vide, oni jedni druge na ismijavanje podstiču,

38. Kako će dobro čuti i kako će dobro vidjeti onoga Dana kad pred Nas stanu! A nevjernici su sada u očitoj zabludi!
39. I pomeni ih na Dan tuge kada će biti s polaganjem računa završeno, a oni su ravnodušni bili i nisu vjerovali
.
Mogu li uklesat...?
Locked