Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
joint union

#251 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by joint union »

ljubav_aha wrote:
joint union wrote:Ovo sto se desava zemljama Evrope su samo stari aferimi koji im se sad obijaju o glavu. Znali su ti isti Njemci, Francuzi, Englezi jahati citav svijet, dolaziti (nepozvani naravno) u tudje drzave sirom svijeta, uspostavljati svoj poredak i te zemlje prilagodjavati sebi. Afrika, Azija, Amerike, Australija, gdje god su dosli satirali su domicilno stanovnistvo i to rade jos i danas gdje god mogu. Kad je neki Englez, Njemac ili Francuz naucio jezik zemlje koju je kolonizirao? Mozda 5% ih je cisto nauke radi naucilo, inace je praxa bila da se usadjuje svoj jezik, vjera i kultura drugim, pa sto se onda bune sad kad im se to vraca? Kako su posijali...
proces kolonizacije i danasnja migracija stanovnistva su dva razlicita >problema<

pises o boomerang besmislenosti
Sve se vraca, sve se placa. Vidi kod nas te bumerang (kako li se zvala prije 300 godina?) besmislenosti svako malo.
zonbirile

#252 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

NightSkyWalker wrote:Europa se vraca fasizmu i nacionalizmu.
------------------------------------
teške riječi.Bolje bi bilo edukovati sluđene vjernike da mu je preči Švabo nego "brat" murgavi.Konaćno Švabo se pokazao kada je bilo najteže.
mO k3

#253 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by mO k3 »

Ratatata wrote:a on meni iz avaza kopira clanak.A ja mislio ovo neka ozbiljna diskusija.
Suvise je napuhana ova sva prica.Mislim zivim u Njemackoj i ne osjecam niti u jednom trenutku da me se neko zeli rijesiti.A to sto se neko osjeca ugrozeno neka se zapita zasto je tako.Ja se niti u jednom trenutku nisam osjecao prozvanim u vezi neuspjele integracije
takojde.... niti sam ikada imao nekih problema sto sam stranac....

Odakle iz DE ratatta??
mO k3

#254 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by mO k3 »

nece..... mozda koristimo pogresan pojam nacionalizam.... mozda i nijemci trebaju zdravu notu patriotizma...
MUNAFIK

#255 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by MUNAFIK »

MUNAFIK wrote:Da li se u njemackoj moze (ili smije) otvoriti banka koja radi po Islamskim principima poslovanja?

Da li se u Njemackoj smije otvoriti granap ili trzni entar koji isto tako radi po islamskim principima poslovanja i poslovne etike?

Naletih na neke postove koji pisu o nekakvoj krscanskoj njemackoj, o prodaju alkohola i svinjetine itd... i ispada (bar njima) da se to kosi sa ovim stvarima iz pitanja...
paloma

#256 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

MUNAFIK wrote:Da li se u njemackoj moze (ili smije) otvoriti banka koja radi po Islamskim principima poslovanja?

Da li se u Njemackoj smije otvoriti granap ili trzni entar koji isto tako radi po islamskim principima poslovanja i poslovne etike?

Naletih na neke postove koji pisu o nekakvoj krscanskoj njemackoj, o prodaju alkohola i svinjetine itd... i ispada (bar njima) da se to kosi sa ovim stvarima iz pitanja...

Deutsche Bank AG receives International Islamic Banking license from Bank Negara Malaysia
http://www.db.com/medien/en/content/pre ... 0_4906.htm

Koliko je to uvezano u praksu, to ne znam, kao sto i ne znam da li ova ponuda postoji u Njemackoj jer je DB ipak global player.
bez_ideje

#257 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by bez_ideje »

Ženski Dr.Med wrote:
nece..... mozda koristimo pogresan pojam nacionalizam.... mozda i nijemci trebaju zdravu notu patriotizma...
Bas to :thumbup:
slobodni armirach

#258 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by slobodni armirach »

Hoj Njemacka ubila te tama, sto dozvoli Angela da vam vlada,...

jedino ovako u EU mozemo

Image
MUNAFIK

#259 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by MUNAFIK »

paloma wrote:

Deutsche Bank AG receives International Islamic Banking license from Bank Negara Malaysia

Koliko je to uvezano u praksu, to ne znam, kao sto i ne znam da li ova ponuda postoji u Njemackoj jer je DB ipak global player.
ja ovo pitam zato sto zelim da se pojedini ovdje jasno odrede, jer po pisanjima nekih kada neki ''imigrant'' ima neki zahtjev (npr po pitanju alkohola ili kamate ili svinjskog mesa) odmah mu ''savjetuju'' da se vrati tamo odakle je dosao jer je evropa krscanska i da nema nikakvo pravo zeliti i izabrati npr, da ne prodaje alkohol itd... dakle da li se to u njemackoj moze, da li je ispravno da s emoze, ili sve koji imaju takve zahtjeve treba vratiti tamo odakle su i dosli?
paloma

#260 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

bez_ideje wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
Bas to :thumbup:
Kakva ba zdrava nota, cim malo da ih nosi val patriotizma oni bi da ...

Ne moze se patriotizam steci od danas na sutra, i za taj manjak patritizma nisu krivi stranci nego USAGBFRSSSR, koji su krajem WWII Njemcima utuvili u glavu da je grijeh biti patriot.
paloma

#261 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

MUNAFIK wrote:
paloma wrote:

ja ovo pitam zato sto zelim da se pojedini ovdje jasno odrede, jer po pisanjima nekih kada neki ''imigrant'' ima neki zahtjev (npr po pitanju alkohola ili kamate ili svinjskog mesa) odmah mu ''savjetuju'' da se vrati tamo odakle je dosao jer je evropa krscanska i da nema nikakvo pravo zeliti i izabrati npr, da ne prodaje alkohol itd... dakle da li se to u njemackoj moze, da li je ispravno da s emoze, ili sve koji imaju takve zahtjeve treba vratiti tamo odakle su i dosli?
Evropa jeste "krscanska" (kako god to podrazumijeti), samo je problem u tome sto su pare arapske :mrgreen:
Ne bune se Svabe kad im dodju arapi u Minhen na lijecenje i rehabilitaciju i tu ostave gomile novca.

Tema je visedimenzionalna i ne moze se tako lahko naci resenje. Ja licno mislim da je ovo tek pocetak, tek kroz koju deceniju, dvije kad se pojaca struja ekoloskih izbjeglica iz Afrike, kad ponestane nafte, vode i hrane, e onda ce tek da nastanu problemi.
sammo

#262 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by sammo »

Svako malo okrecete temu na islam i muslimani...zar stvarno mislite da je Svabi to toliko vazno...njemu je svejedno ko je sta...ne spori on religiju, nego sve drugo...ako su muslimani znacajni u BIH i furaju politiku...ne znaci da bi to trebali i u Njemackoj...tamo vaze drugi kriteriji u politici...budi svoj, radi, postuj njihove zakone i nece ti niko nista, religija je osobna stvar svakoga pojedinca...jebe se Svabi kojem bogu se molis...to je samo u BIH vazno...
Lunizz

#263 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Ženski Dr.Med wrote:
Ratatata wrote:a on meni iz avaza kopira clanak.A ja mislio ovo neka ozbiljna diskusija.
Suvise je napuhana ova sva prica.Mislim zivim u Njemackoj i ne osjecam niti u jednom trenutku da me se neko zeli rijesiti.A to sto se neko osjeca ugrozeno neka se zapita zasto je tako.Ja se niti u jednom trenutku nisam osjecao prozvanim u vezi neuspjele integracije
takojde.... niti sam ikada imao nekih problema sto sam stranac....

Odakle iz DE ratatta??
München,a Vi?
Lunizz

#264 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

MUNAFIK wrote:

Ne znam bas za ovo prvo tj nisam najbolje upucenen al evo ti jedan clanak pa vidi toleranciju svabe prema strancima

Am Ernst-Reuter-Platz 2 in Berlin-Charlottenburg steht ein 6.000 Quadratmeter großes Gebäude. Wer dieses Gebäude mieten möchte, muss allerdings einer Islam-Klausel zustimmen. Unter anderem besagt der Mietvertrag, dass es verboten ist Schweinefleisch und Alkohol zu vermarkten oder zu vertreiben.

Außerdem dürfen keine Glücksspiele oder Versicherungen angeboten werden. Dies liegt daran, dass die Besitzer des Hauses Muslime sind und keine Geschäftspraktiken unterstützen wollen, die nicht Islam-Konform sind. Der Vertrag ist sogar rechtlich in Ordnung, da es ein gewerblicher Mietvertrag ist.

Dazu sagte Ulrich Ropertz vom Deutschen Mieterbund: "Bei einer Immobilie zur gewerblichen Nutzung darf ein Vermieter anders als bei Wohnhäusern alle möglichen Bedingungen stellen. Auch wenn es grenzwertig wirkt: Selbst eine Islam-Klausel ist rechtlich wohl erlaubt."

Uglavnom ko ne razumije:Napravljen je objekat od 6 milja kvadrata i u vlasnistvu je muslimana.I ima klauzula u ugovoru da ko zeli da iznajmi poslovni prostor mora se pridrzavati sljedecih odredbi:
-Zabranjena prodaja alkohola
-Zabranja prodaja svinjskog mesa
-Zabranjeno otvaranje Casina ili ostalih igara na srecu
-Zabranjena prodaja osiguranja

Tako da mislim da je moguce otvoriti i banku kao i taj shoping centar
theTruePath

#265 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by theTruePath »

Sve je do nas,ako se uklopimo,steknemo dobre pozicije niko nam nista nece moci,,vec ce morati prihvatiti da je sada i islam dio Njemacke(kako to merkelova rece da nije prije par sedmica).Ako budemo neobrazovana masa,onda ce nas driblati kako znaju
BaileyS

#266 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by BaileyS »

Daj ne shupljirajte svi vi koji opravdavate ovu populisticke izjave Merkelove i generalno novi/stari trend u Evropi. Ne bih sviju da nabrajam ali prepoznace se.

Kakva crna integracija i prilagodjavanje drustvu.

Ova ksenofobicna banda kao i obicno ima duple arsine a navest cu samo dva primjera.

Bio sam u Kini, radio jedan kraci period i sreo mnoge Nijemce koji tamo zive i rade vec godinama. Nisam primjetio da su poceli rostiljati pacove i kobre umjesto svojih kobasica, i dalje na cuke gledaju radje kao na kucne ljubimce nego kao na prehrambeni artikal, nisam sreo ni jednog koji zna makar rijec kineskog, nisam primjetio ni da su se odrekli svojih krscanskih obicaja.

Pa zamisli, u sred Kine sve zapadne firme se zatvaraju na cetiri dana za vrijeme Uskrsa da bi oni proslavili "svoj internacionalni praznik" (ovo je tolerancija koju bi Evropljani mogli nauciti od totalitarne Kine). Nisam mogao vjerovati svojim ocima, koje duple standarde oni primjenjuju. Jednostavno Evropa nikad nije prevazisla onaj kolonizatorski nacin razmisljanja. Zamislite samo da neka kineska firma u Frankfurtu uvede kao praznik kinesku novu godinu ili neka arapska kurban bajram, pa sravnili bi je sa zemljom.

Drugi primjer su Englezi, Novozelandjani i drugi sa engleskog govornog podrucja koje sam sreo a koji rade i zive u zemljama zapadne Evrope a nikad nisu naucili lokalni jezik. Jednostavno smatraju da im ne treba. Nikad nisam cuo da im smetaju i da ih kritikuju.

Ovdje se radi o ksenofobiji koja je uperena protiv jedne ciljane grupe, grupe koja je satanizovana u zapadnom svijetu kao sto su Jevreji bili satanizovani tridesetih godina proslog vijeka. Otprilike isti scenario.
Hemel

#267 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Hemel »

BaileyS wrote:Daj ne shupljirajte svi vi koji opravdavate ovu populisticke izjave Merkelove i generalno novi/stari trend u Evropi. Ne bih sviju da nabrajam ali prepoznace se.

Ova ksenofobicna banda kao i obicno ima duple arsine a navest cu samo dva primjera.

Bio sam u Kini, radio jedan kraci period i sreo mnoge Nijemce koji tamo zive i rade vec godinama. Nisam primjetio da su poceli rostiljati pacove i kobre umjesto svojih kobasica, i dalje na cuke gledaju radje kao na kucne ljubimce nego kao na prehrambeni artikal, nisam sreo ni jednog koji zna makar rijec kineskog, nisam primjetio ni da su se odrekli svojih krscanskih obicaja.

Pa zamisli, u sred Kine sve zapadne firme se zatvaraju na cetiri dana za vrijeme Uskrsa da bi oni proslavili "svoj internacionalni praznik" (ovo je tolerancija koju bi Evropljani mogli nauciti od totalitarne Kine). Nisam mogao vjerovati svojim ocima, koje duple standarde oni primjenjuju. Jednostavno Evropa nikad nije prevazisla onaj kolonizatorski nacin razmisljanja. Zamislite samo da neka kineska firma u Frankfurtu uvede kao praznik kinesku novu godinu ili neka arapska kurban bajram, pa sravnili bi je sa zemljom.

Drugi primjer su Englezi, Novozelandjani i drugi sa engleskog govornog podrucja koje sam sreo a koji rade i zive u zemljama zapadne Evrope a nikad nisu naucili lokalni jezik. Jednostavno smatraju da im ne treba. Nikad nisam cuo da im smetaju i da ih kritikuju.

Ovdje se radi o ksenofobiji koja je uperena protiv jedne ciljane grupe, grupe koja je satanizovana u zapadnom svijetu kao sto su Jevreji bili satanizovani tridesetih godina proslog vijeka. Otprilike isti scenario.
:thumbup: :thumbup:
Did

#268 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Did »

BaileyS wrote:Daj ne shupljirajte svi vi koji opravdavate ovu populisticke izjave Merkelove i generalno novi/stari trend u Evropi. Ne bih sviju da nabrajam ali prepoznace se.

:thumbup:

Sami bih dodao da je u pitanju odnos cijele Zapadne kulture prema ostalim civilizacijama. Na ostale kulture se gleda sa visoka kao na manje vrijedne i time opravdava izrabljivački odnos prema zemljama trećeg svijeta.
Lunizz

#269 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Ja se sa ovim ne mogu sloziti al nikako.Prvo sto nisam primjetio da se neko prema meni odnosi kao prema covjeku drugog reda,a drugo ovjde niko ne osporava islam kao vjeru.

Na dnevniku kada kada se govori o imigrantima uvijek ali bas uvijek su na slikama pokrivene zene (turkinje) i klasicni turcin (kapica na glavi i brkovi).

Sta je problem,turci su ovjde vec u trecoj generaciji a jezikom barataju mozda 10%,naravno ima i turaka koji su se uklopili u nacin zivota ovdje i njima niko nista ne usporava.

Meni licno je ruzno kad hodam ulicom i vidim 8 turkinja kako hodaju jedna pored druge,zauzmu 4 trake za pjesake i galame ko na bazaru,onda zamislite kako je svabi kad to sve vidi?One da uzmu uciti jezik ma neka hvala ne treba meni to.Imam ja svoj turski jezik,svoju tursku radnju gdje kupujem svoje turske prijateljice itd.Znaci oni zive u nekom svom malom svijetu i ne trude se ni minimalno da postanu dio njemacke.

Dalje problem su djeca istih tih doseljenika,u kuci se prica turski dok ne krenes u skolu i onda pocinjes jezik uciti.

I za kraj najbitniji faktor zbog kojeg se digla ova hajka je nezaposlenost.Naime njemacka je na dobrom putu da smanji nezaposlenost ispod 3 mil ljudi,a kako da ukljuci nekog u poslovni zivot koji ne barata jezikom?
theTruePath

#270 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by theTruePath »

Njemačka: Muslimani iz BiH kao "stranci drugog reda"

islam-u-njemackojRasprave o integraciji muslimana odrazile su se i na balkanske muslimane koji u Njemačkoj imaju tradiciju dužu od trideset godina. I oni se suočavaju s klišejima o islamu koji očito prevladavaju u njemačkoj javnosti.

Nemaju svi stranci u Njemačkoj ista prava. Na primjer, državljane Bosne i Hercegovine ne tretira se isto kao Poljake ili Talijane, svjedoči Enisa Gazibara iz osobnog iskustva. U Sarajevu je nekada bila nastavnica matematike, a početkom rata 1992. godine je sa svojom obitelji izbjegla u Berlin. Do danas se u Njemačkoj ne osjeća kao kod kuće: "Jako puno nas je obrazovanih koje nisu priznali. Ja od njih ništa novo nisam naučila, sve sam ponijela od svoje kuće. Sretna sam što sam djecu dobro odgojila, kao što je mene moja majka odgojila. I oni bi mogli od nas nešto naučiti. Našu toleranciju! Često nas pitaju: kakva je vaša kultura? A to me pitaju od kako sam došla, samo zato što kažem da sam muslimanka iz Bosne."

Muslimane iritiraju javne rasprave

S predrasudama se svakodnevno suočava i 21-godišnja Mersiha Hadžiabdić iz Tukova kod Prijedora. Mersiha je prije dvije godine upisala Fakultet islamskih nauka u Berlinu i odlučila nositi maramu. Iako u Berlinu živi već 18 godina, Njemci se iznenade kada čuju da dobro govori njemački jezik, a često ih šokira i osmijeh na licu zavijene žene, kaže Mersiha i priča: "Kada kažem da mogu ići plivati, da izlazim u kafić s prijateljima u miješanom društvu koje nije striktno podijeljeno, oni se iznenade. Čude se, jer imam jako bogat društveni život."

U javnim raspravama o integraciji muslimana koje se u Njemačkoj vode posljednjih dana pojavljuju se političari koji svojim radikalnim i paušalnim izjavama o islamu na populistički način zadovoljavaju stereotipe i klišeje, a pri tome kupe i političke bodove, tvrdi Esnaf Begić s katedre za islamsku religijsku pedagogiju Sveučilišta u Osnabrücku. On objašnjava: "Rasprave utječu generalno na muslimane u Njemačkoj, pa time naravno i na one koji dolaze s Balkana. Mislim da direktne ugroženosti nema, ali među muslimanima, pa i onima iz Bosne i Hercegovine, postoji određena vrsta nesigurnosti, iritacije, pa i nesnalaženja. Ja to primjećujem i među kolegama koji rade, recimo, ovdje kod nas na sveučilištu. Jednostavno, osjećamo određenu napetost po pitanju položaja muslimana i ovih rasprava."

"Balkanski muslimani nisu fundamentalisti"

Kada jedan njemački političar u javnosti općenito govori o islamu, onda se ne pravi razlika između muslimana iz Palestine, Saudijske Arabije, Turske, Afganistana. To je opća slika koja uključuje i muslimane iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Kosova i Albanije, bez obzira na njihovu vjersku umjerenost, komentara balkanolog i berlinski novinar Rüdiger Rossig. On ima recept za borbu protiv ovakve generalizacije: "Vjernici muslimani trebaju biti glasni i njemačkoj javnosti dati do znanja da oni nisu fundamentalisti, nego da islam na Balkanu funkcionira kao protestantizam u Danskoj ili sjevernoj i istočnoj Njemačkoj. Idite demonstrirati i kažite: Kod nas se ne nosi ni burka niti išta slično!"

"Argumenti su najjače oružje"

Bez obzira na osobna uvjerenja određene osobe, njezina nacionalna pripadnost, podrijetlo, a nekada i samo muslimansko ime dovoljni su da mu se prišiju određene etikete, ocjenjuje Armina Omerika, islamologinja i docent na Sveučilištu u Bochumu. Omerika smatra da se muslimani iz jugoistočne Europe ne bi trebali izdvajati kao nešto specifično.

"Ja u svemu ovom vidim jedan poseban problem, a to je problem da se u ovoj raspravi koja suštinski nije nova u zadnje vrijeme uvode neki tobožnji argumenti koji su navodno zasnovani na biološkim, odnosno na genetskim činjenicama. Kažem navodno, jer su tu radi o svemu, samo ne o činjenicama i nema potrebe bježati od tog termina. Mislim da se radi o čistom rasizmu. Mislim da je opasno isticati taj neki svoj navodni napredak u odnosu na muslimane recimo afroazijskog podrijetla, jer takve reakcije bi ustvari značile prihvaćanje tog rasističkog diskursa i ostajanje u njegovim okvirima. Ukoliko želite nešto promijeniti, morate istupiti u javnost i to raspravom i argumentima, a ne nekim ljutitim i emocionalnim reakcijama. Ako to ne učinite, uvijek drugima prepuštate da govore za vas", poručuje Armina Omerika.

(www.dw-world.de)
zlajo

#271 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zlajo »

Kao i obicni ( a i ocekivano) pojedini postovi odlaze u krajnost.
Da je islam i muslimanski doseljenici jedna od vrucih i aktualni tema u D i ostalim zemljama Zapadne Evrope (pratite zbivanja npr. i u Francuskoj i Italiji,...), ne treba uopce ni isticati. Tako ce sasvim sigurno ostati i dalje. Cinjenica je da je Zapadna Evropa po pitanju socijalne politike i ljudskih prava ipak daleko (isticem daleko, a to i te kako znaju oni koji imaju iskustva sa ostali drzavama sirom svijeta) u odnosu na ostali dio svijeta. Zadnjih decenija doslo je do velikih promjena u drustvima sirom svijeta, pa tako i u Zapadnoj Evropi. Stanovnici tih drzava i te kako imaju pravo da odlucuju o politickim i drustvenim zbivinjima, pa i o samoj buducnosti svojih zemlja. Proglasavati te ljude sovinstima i ekstremistima, i asocirati odmah na Hitlera i Göbbelsa, je maloumno i podlo. Pogotovo ako se uzime u obzir iz cijih usta dolazi ta kritka. Onih koji su porijeklom iz drzava gdje vlada socijalno rasulo, korupcija, a nerijetko gdje su i ljudska prava, science fiction.

Okanite se pretjerivanja i osudivanja onog sto ne razumjete ili sto pogresno tumacite (svijesno ili nesvijesno).
U Njemackoj, pa i u ostalim drzavama Zapadne Evrope, sasvim sigurno nece doci do nekih protjerivanja stranaca (bilo muslimanske ili neke druge vjeroispovjesti). Poostravaju se kriteriji dolaska novih doseljenika, dok ce ljudi koji su tu vec dugo i imaju drzavljanstvo i sredene papire ostati i dalje tu, koliko god to budu zeljeli.

Gore se u jednom postu spominje zivot Evropejaca u Kini,...., Cuj kada drugi put budes u Kini, raspitaj se kakav je njihov odnos prema islamu. Cinjenica je da i kineski i npr. indijski emigranti ( a imaju i u nemalom broju u Evropi) isto tako nikakav problem nemaju prakticiranju svojih vjerskih obicaja... Da ljudi iz Zapadne Evrope koji dolaze (uglavnom poslom) u Kinu imaju povoljniji tretman i neke povlastice ( pa cak i odnosu na same Kineze) je iz potpuno drugih razloga. (a to je vec druga tema). Kako funkcionira "multikulti drustvo" u Kini, nema smisla ni spominjati. Da vise od 90% stanovnistva pripada Han narodu, a da su ostali samo ikebane,...i,....

Islam kao religija je izlozena kritici, sto je cinjenica koju treba prihvatiti. I tu kritiku ne djeli samo Evropa, vec je ona prisutna od Latinske Amerike, pa do Kine. Naravno da je ona najzivlja tamo gdje postoji najveci broj muslimanskih stanovnika.
I zasto bi to trebao biti nekome problem, ako zivi na Zapadu, gdje je kritka drustva(bilo kakvog) dozvoljena, pa cak i pozeljna. Zar mislite da je ta ista Njemacka manje kriticna prema Crkvi (katolickoj, pa i u protestantskoj). Zapadna Evropa ima svoju proslost i kulturu, koja je daleko svijetlija od onoga sto se nudi u ostalim dijelovima svijeta. Kritika vlastitog drustva i demokracija nigdje nije prisutna kao u Evropi. U osalim dijelovima svijeta, manje se cuje kritike drustva, ali su zato camci i kontenjeri prepuni emigranata koji se hrle u istom pravcu.
Da je Evropa tako kurvanjska i pokvrena, vraga bi toliko ljudi dolazili u nju trazeci koliko toliko solidne uvujete za neki normalan zivot. Da su to imali kod kuce, ne bi se odlucili za emigraciju.
lupp

#272 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by lupp »

Turaka ima najmanje 4mil. u Njemackoj od kojih su skoro svi Muslimani, njihova kultura sa daleko vise razlikuje od Njemacke nego recimo talijanska, ruska ili poljska kojih sve skupa nema kao Turaka. Inace su pridosli Turci 70ih bili uglavnom ne obrazovani ljudi sa sela. Ja sam upoznao nekog Turka, ima mozda 18 godina, rodjen u njemackoj, isao tamo u skolu, a jedva spaja jednu rijec s drugom. Drzava trazi da naucis jezik i da se prilagodis bar do neke mjere drustvu. Zar je to previse?
Upoznao sam nekoliko ljudi slicni ovom mladicu, pogotovo one starije. Pricala mi je jedna zena koja radi kao uciteljica u Becu kako u razredu ima 80% Turske djece. Kaze da dodju u skolu i ne znaju rijec njemackog izgovorit, a roditelji po cijeli dan sjede kod kuce, gledaju kako ce ubrat socijalnu i smjestit dijete da ostane po cijeli dan u skoli.

Citam u Sternu kako policajci maltretiraju tinejdzerske turke jer oni rapaju na cesti. Brane jadnicke, a u tekstovima pjesama se spominju fraze popu *ebat cu ti strica, mamu i cacu cu ti ubost nozem", zovite me snob ali kada neka njemacka bakica prolazi ulicom i vidi tamnopute mladice kako o ubojstvu i silovanju rapaju mogu shvatit zasto postoji negativan naboj.

Ukratko, ima dobrih slucajeva integracije, a ima i losih. U zadnje vrijeme se mnogo vise paznje daje onim losim. Ipak Europa i ostali Zapad su i dalje otvoreno drustvo i najtolerantnija mjesta koja trenutno postoje na svijetu, a da li ce tako i ostat ovisi i od stranaca i od njemaca/zapada.
Bitte_Halt_ja_ja

#273 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

evo koliko si ti jednostran i povrsan u svojoj procjeni. Kao prvo nije obicaj u kinid a se jedu psi i macke, to je samo glupa predrasuda jer jedan malo procenat kineza negdje na jugu(lupam) kine smatra psece i macije meso delikatesom, a to sto 99.999% kineza smatra jedenje istih, ogavno si potpuno ignorisao. (najlakse prvo ispalit glupost i nerazmisljati). Znaci tvojim povrsnim posmatranjem neki XXX stranac moze zakljuciti da je u bosni obicaj opciti sa stokom kao vid prelaza iz djecaka u muskarca jer pobogu u nekoj zabiti na nekom brdu ima selo dje se to radi pa hajmo sve bosance ocjeniti tako

Potpuno zaboravljas da njemci(englezi itd) koji dolaze poslom u kinu nisu 2 ili 3 ili cak 4 generacija njemaca koja nije u stanju da se integrise u drustvo. Niti su ikad njemci trazili potpunu integraciju niti od prvih (od njih su samo trazili da rade) niti od zadnjih generacija, nego samo malo postovanja prema drzavi u kojoj zive a to bi prije svega bilo nauciti jezik i kako neko rece prestati sisati socijalnu sisu drzave. Ovo se odnosi na 3.(trecu, III) generaciju a ne na ljude koji su dosli prije 5-10 godina da rad eu njemackoj

Ja nigdje ne vidim da je u njemackoj zabranjeno slaviti ijedan muslimanski praznik, niti turski niti bosanski. Ako turcin ima svoju firmu ima pravo da je zatvori na 30 dana ako mu je ku*cu cejf

mani se jeftine propagande da se zapad okrenuo protiv muslimana. Najlakse je pucati islamofobijom i potpuno ignorisati vlastitu fobiju od zapada
kiky

#274 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

vjerovatno ste čuli da je bivši "superpredsjednik" njemačke morao dati ostavku jer je razmišljao o tome šta njemački vojnici rade u afganistanu i to naglas ...
došlo je do konflikta sa angelom, gdje ona naravno nije imala taj intelektualni potencijal da ravnopravno raspravlja sa tim tipom ( zaboravio sam kako se zove ), optužen je da je prekršio ovlasti njemačkog predsjednika i pozvan na ostavku, što je ovaj, đentlmenski i bez pompe uradio, jer mu je bilo ispod ljudskog dostojanstva da raspravlja sa bivšom honekerovom šiparicom ( što angela, ustvari i jeste ) ...
za angeline vlasti, njemačka je izgubila smisao i pravac ekonomskog i društvenog razvoja ...
njemačka jeste ekonomska sila ali ponajmanje zahvaljujuči angelinoj bezciljnoj vladi ...
njena jedina zasluga je da je, povodeči se za bezbrojnim lobijima i uticajima sa strane, oslanjajuči se na svoje neznanje i nesposobnost u vođenje države, uspjela da njemačku gurne u recesiju i ekonomski zdravu i konkurentnu ekonomiju dovede u stanje hibernacije ...
njemačka stoji, trenutno, dobro samo zato što ostalima u evropi ide katastrofalno loše ...
ova zadnja, nesretna, konstatacija o multikulturi je, vjerovatno njen intelektualni i mentalni špic iako ona apsolutno nije kompentetna da uopšte razmišlja a kamoli da raspravlja o multikulturi u njemačkom društvu jer nije ni učestvovala u njegovom stvaranju ...
njemačka se, poslije rata, uzdigla na krilima diplomatskih velikana ( nemogu da se sjetim imena ) koji su zemlju iz opšteg izopčenja vratili u sam vrh svjetske politike i ekonomije dok je angela čistila kancelarije i šiljila olovke ruskim poltronima po istočnoj njemačkoj ...
tu je ona sticala svoje kvalifikacije i sposobnosti koje su je, vidi jada, dovele do kancelara njmočnije svjetske ekonomije ...
da je zapadna njemačka u to vrijeme bila po agelinim mjerilima, zapadni njemci bi berlinski zid, umjesto da ga ruše, digli za još deset metara u vazduh i zazidali i ono malo prelaza što je bilo a angela bi nastavila da bude ono što i jeste, a to je ništa ... kancelarijski moljac ...
njena prizemnost, nekreativnost, nekompetenntost je zablistala prilikom lisabonskog procesa reformisanja eu dok je njemačka bila predsjedavajuča ...
malo je falilo da rasturi eu na paramparčad ...
uzgred, sječal se iko tog lisabonskog ... nečeg ...
više se i ne spominje i sve ide kao da ga nikad nije bilo. krenu se sa nekim referendumima, zape i nestade ...
samo je gurnut pod tepih u iščekivanju nekih drugih i novih reformi ali bez angele, po mogučnosti ...
njena vladavina je, u stvari, skup intriga, svađa, prepiranja, podmetanja, ljudi koji je okružuju i koji su bolesno ambiciozni i ona uspjeva da održi vladu samo na taj način što ih pušta da se svađaju i kolju i ponekad, kad pretjeraju, kaže poneku i onda opet nastavak ...
njemačka nikad nije bila u goroj moralnoj i kulturnoj krizi i krizi indetiteta nego za ovog angelinog vakta ...
a i kako drugačije da bude kad joj je kancelar, po stručnim ali i ljudskim kvalitetima, na nivou lokalnog krčmara ( krčmarice, još bolje ) ...
angela, sjedi !!!...
sjela ...
:D
lupp

#275 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by lupp »

kiky wrote:vjerovatno ste čuli da je bivši "superpredsjednik" njemačke morao dati ostavku jer je razmišljao o tome šta njemački vojnici rade u afganistanu i to naglas ...
došlo je do konflikta sa angelom, gdje ona naravno nije imala taj intelektualni potencijal da ravnopravno raspravlja sa tim tipom ( zaboravio sam kako se zove ), optužen je da je prekršio ovlasti njemačkog predsjednika i pozvan na ostavku, što je ovaj, đentlmenski i bez pompe uradio, jer mu je bilo ispod ljudskog dostojanstva da raspravlja sa bivšom honekerovom šiparicom ( što angela, ustvari i jeste ) ...
za angeline vlasti, njemačka je izgubila smisao i pravac ekonomskog i društvenog razvoja ...
njemačka jeste ekonomska sila ali ponajmanje zahvaljujuči angelinoj bezciljnoj vladi ...
njena jedina zasluga je da je, povodeči se za bezbrojnim lobijima i uticajima sa strane, oslanjajuči se na svoje neznanje i nesposobnost u vođenje države, uspjela da njemačku gurne u recesiju i ekonomski zdravu i konkurentnu ekonomiju dovede u stanje hibernacije ...
njemačka stoji, trenutno, dobro samo zato što ostalima u evropi ide katastrofalno loše ...
ova zadnja, nesretna, konstatacija o multikulturi je, vjerovatno njen intelektualni i mentalni špic iako ona apsolutno nije kompentetna da uopšte razmišlja a kamoli da raspravlja o multikulturi u njemačkom društvu jer nije ni učestvovala u njegovom stvaranju ...
njemačka se, poslije rata, uzdigla na krilima diplomatskih velikana ( nemogu da se sjetim imena ) koji su zemlju iz opšteg izopčenja vratili u sam vrh svjetske politike i ekonomije dok je angela čistila kancelarije i šiljila olovke ruskim poltronima po istočnoj njemačkoj ...
tu je ona sticala svoje kvalifikacije i sposobnosti koje su je, vidi jada, dovele do kancelara njmočnije svjetske ekonomije ...
da je zapadna njemačka u to vrijeme bila po agelinim mjerilima, zapadni njemci bi berlinski zid, umjesto da ga ruše, digli za još deset metara u vazduh i zazidali i ono malo prelaza što je bilo a angela bi nastavila da bude ono što i jeste, a to je ništa ... kancelarijski moljac ...
njena prizemnost, nekreativnost, nekompetenntost je zablistala prilikom lisabonskog procesa reformisanja eu dok je njemačka bila predsjedavajuča ...
malo je falilo da rasturi eu na paramparčad ...
uzgred, sječal se iko tog lisabonskog ... nečeg ...
više se i ne spominje i sve ide kao da ga nikad nije bilo. krenu se sa nekim referendumima, zape i nestade ...
samo je gurnut pod tepih u iščekivanju nekih drugih i novih reformi ali bez angele, po mogučnosti ...
njena vladavina je, u stvari, skup intriga, svađa, prepiranja, podmetanja, ljudi koji je okružuju i koji su bolesno ambiciozni i ona uspjeva da održi vladu samo na taj način što ih pušta da se svađaju i kolju i ponekad, kad pretjeraju, kaže poneku i onda opet nastavak ...
njemačka nikad nije bila u goroj moralnoj i kulturnoj krizi i krizi indetiteta nego za ovog angelinog vakta ...
a i kako drugačije da bude kad joj je kancelar, po stručnim ali i ljudskim kvalitetima, na nivou lokalnog krčmara ( krčmarice, još bolje ) ...
angela, sjedi !!!...
sjela ...
:D
Ja neznam po cemu ti zakljucujes da je Merkel losa politicarka. Njemacka nije vec dugo bila jaca nego sada, ekonomski rast u ovoj godini se prognozira na 3%, nezaposlenost je 3mil ljudi sto je izuzetno dobra brojka. Merkel je u sukobima sa Sarkozijem u vezi odnosa prema Grckoj ostala cvrsta i pobjedila. Radikalni desnicari u njemackoj za razliku od vecine susjednih drzava nemaju gotovo nikakvu moc u njemackoj. Rasprava oko stranaca je morala kad tad da dodje, nema to veze sa Merkel. Da nije Sarrazin izdao knjigu punu besmislica ne bi se ta tema jos mnogo godina nacela. Takodjer Kultura, Moral i Identitet je u Njemackoj vec odavno poznat. Nije u tome problem, problem je u ljudima koji dodju u njemacku bez postovanje za Njemce, bez volje da se integriraju i nauce jezik, a Njemacka tim ljudima pruza priliku za sve to.
Post Reply